Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Θάνατος Νταϊάνας
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Υποψηφιότητα Αθήνας για Ολυμπιάδα του 2004
  • [6] Οικονομική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 01/09/1997 (ΑΠΕ)

    Ο θάνατος σε τροχαίο της πριγκήπισσας Νταϊάνας, οι βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπ. Μεταφορών και η επιλογή της πόλης για τους Ολυμπιακούς του 2004 είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θρήνος και υστερία για την Νταϊάνα. Φορτώνουν το φριχτό τέλος της πριγκήπισσας στους παπαράτσι.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέες προσλήψεις στο δημόσιο. Μπαίνουν 11.676.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Κάρολος "σκότωσε" την Νταϊάνα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Και νέες παραιτήσεις αδρανών υπουργών. Ηρωϊκή έξοδο πριν τον ανασχηματισμό θα επιχειρήσουν οι "κομμένοι".

    ΕΘΝΟΣ: Νταϊάνα: μια ζωή σαν παραμύθι τέλειωσε σαν αρχαία τραγωδία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από τις βάσεις "τρίζει" το υπουργείο Παιδείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανελέητος πόλεμος στην κυβερνώσα παράταξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ζόμπι από την Νταϊάνα. Οι παπαράτσι φωτογράφιζαν ακόμα και τη στιγμή που το ζευγάρι ψυχορραγούσε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εγκλημα στην πρώτη σελίδα. Θύμα του κίτρινου τύπου και των παπαράτσι η Νταϊάνα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πουλάνε ακόμα και το θάνατό της.

    Η ΕΣΤΙΑ: Παγκόσμιον συγκίνησιν προκαλεί ο τραγικός θάνατος της πριγκηπίσσης Νταϊάνας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τέλος του παραμυθιού. Στόχος οι παπαράτσι.

    ΝΙΚΗ: Κυνηγημένη μέχρι το θάνατο. Εσβησε η αγαπημένη πριγκήπισσα του πλανήτη.

    [2] Θάνατος Νταϊάνας

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "το τέλος του παραμυθιού ήταν ανέλπιστα τραγικό. Σ'ένα δευτερόλεπτο σκοτώθηκε η ομορφιά, έσβησε η λάμψη και χάθηκε ο,τι θαυμάστηκε ή αγαπήθηκε. Οι παπαράτσι, που τώρα έγιναν στόχος απ'όλους, ακολουθούσαν στην ιλιγγιώδη κούρσα τη λιμουζίνα με την Νταϊάνα και τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ. Εως την κολόνα του παρισινού τούνελ. Οπου τελείωσαν όλα".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "η διεθνής κοινή γνώμη ευρίσκεται ακόμη υπό το κράτος της θλίψεως από την είδησιν του τραγικού θανάτου της Πριγκηπίσσης Νταϊάνας. Η Πριγκήπισσα, μια από τας ωραιοτέρας και περισσότερον φωτογραφημένας γυναίκας της εποχής μας, ήτο ιδιαιτέρως δημοφιλής εις όλον τον κόσμον λόγω της μεγάλης ανθρωπιστικής δραστηριότητός της υπέρ της προστασίας των παιδιών, των πασχόντων από "Εητζ", τελευταίως δε και δια την απαγόρευσιν της χρήσεως ναρκών".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "το άστρο της ανέτειλε πριν από 16 χρόνια κι έμελλε να δύσει χθες τα ξημερώματα, στο πλάι του αγαπημένου της. Η προγκίπισσα Νταϊάνα, η βασίλισσα των φτωχών όλου του κόσμου, "έφυγε" στα 36 της χρόνια, κυνηγημένη από τους φωτορεπόρτερ στους δρόμους του Παρισιού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο κύριο άρθρο της επισημαίνει ότι "το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, στον φίλο της και στον οδηγό της, έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το θέμα της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής από ανθρώπους των ΜΜΕ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το δυστύχημα έγινε στην προσπάθεια του διάσημου ζεύγους να αποφύγει τη στρατιά των "παπαράτσι" που τους καταδίωκαν με μοτοσυκλέτες για μια φωτογραφία που θα ακριβοπουλούσαν σε περιοδικά και εφημερίδες".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ το Νοέμβριο στην Κρήτη στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος. Επιπροσθέτως, ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ σημείωσε ότι το Σκοπιανό θα κλείσει έως το τέλος του χρόνου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τα φαινόμενα διγλωσσίας σύγχυσης, αλλά και εντυπωσιακής προχειρότητας σε εξαγγελίες και χάραξη στρατηγικής πυκνώνουν επικίνδυνα στους κύκλους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Εξωτερικών που εμφανίζεται .... διχασμένη μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Το ρόλο του "σκληρού" για μια ακόμη φορά αναλαμβάνει - με κίνητρο τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον - ο επικεφαλής υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, που χθες με συνέντευξη στο ΒΗΜΑ επιχείρησε να εμφανιστεί ... αποφασιστικός προς την Τουρκία, αποκλείοντας στο άμεσο μέλλον απευθείας συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "τη στιγμή που οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και της Τουρκίας προετοιμάζονται για νέα συνάντηση μέσα στο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε χθες την Αγκυρα για χιτλερική συμπεριφορά με αφορμή τις δηλώσεις Τουρκοκυπρίων περί προσάρτησης της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι "η κυβέρνηση με δραματικό τρόπο αντιλαμβάνεται καθημερινά ότι η "γενικότερη τουρκική συμπεριφορά μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης" δεν έχει αλλάξει από την πάγια τακτική της. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δείχνει να συνειδητοποιεί σήμερα το αδιέξοδο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, όπως θέλησε να το εκφράσει η κυβέρνηση Σημίτη (μέσα από ποικίλες πιέσεις του διεθνούς παράγοντα) και ήδη έχει δώσει εντολή να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "ο πονοκέφαλος που έχει πιάσει την Αγκυρα γύρω από το θέμα της εγκατάστασης του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 είναι στην πραγματικότητα πονοκέφαλος της Ουάσιγκτον. Αυτό αποκάλυψαν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στον Α.Τ. συμπληρώνοντας ότι "η τουρκική κυβέρνηση, βοηθούμενη από μυστική υπηρεσία ξένης χώρας, προσπαθεί να συλλέξει κάθε δυνατή πληροφορία γύρω από το θέμα μεταφοράς και εγκατάστασης των S-300".

    [5] Υποψηφιότητα Αθήνας για Ολυμπιάδα του 2004

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "μετά τη Στοκχόλμη σειρά έχει η Ελλάδα. Εγκάθετοι προσπαθούν μέσα από τρομοκρατικές ενέργειες, να υπονομεύσουν τη χώρα μας μπροστά στο όραμα της Ολυμπιάδας του 2004".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "ήταν ένα ... αθώο εμπρηστικό χτύπημα, με έντονο προβοκατόρικο χαρακτήρα, πέντε ημέρες πριν από την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το ποια από τις υποψήφιες πόλεις θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004".

    [6] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "κρίσιμος αλλά δύσκολος στην εφαρμογή του εμφανίζεται ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, γεγονός που έχουν ήδη παραδεχθεί και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού (η κατάρτισις του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει) εμφανίζεται η ανάγκη για επιπλέον έσοδα 800 δις δρχ. που σε συνδυασμό με την απόκλισι των 250-300 δις δρχ. που αναμένεται να σημειωθεί στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό θα δυσκολέψει τα σχέδια της κυβερνήσεως ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην λήψη περαιτέρω μέτρων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει ότι "όποιος πάει για τα πολλά χάνει και τα λίγα, λέει η παροιμία, η οποία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της ασκούμενης από την κυβέρνηση οικονομικής πολιτικής. Οι εγκέφαλοι του οικονομικού επιτελείου, αρχικά τουλάχιστον, είχαν βάλει ως πρώτο στόχο τη συγκράτηση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού απαραίτητη προϋπόθεση για να μη χάσει η χώρα μας - η μόνη ίσως στην ΕΕ - το τρένο της ευρωπαϊκής ενοποίησης".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 1 September 1997 - 16:36:39 UTC