Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/1997
  • [8] Σύσκεψη οικονομικού επιτελείου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική, το νομοσχέδιο "Καποδίστριας", και τα έργα μετρό στην Αθήνα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο έλεος των δολοφόνων! Συμμορίες αλωνίζουν από τα σύνορα ως την Αττική.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τεκμήρια - σοκ για τα ΙΧ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αρπαξε να φας και κλέψε να' χεις.

    Η ΑΥΓΗ: ΜΕΤΡΟύν ευθύνες. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για τις συμβάσεις που υπέγραψαν.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Μιμή αγκαλιά με δυο μαύρους.

    ΕΘΝΟΣ: Με πέντε δώρα ο "Καποδίστριας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Λοχίας" στη Βουλή μπαίνει τώρα ο "Καποδίστριας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σχέδιο μέγγενη στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εντολή για ψαλίδι στους μισθούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αυξήσεις 6% και φιλόδοξα "θα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η Βουλή παρεμβαίνει κατά των καναλιών.

    ΕΣΤΙΑ: Αύξησιν των φόρων και μείωσιν του εισοδήματος προωθεί η κυβέρνησις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μείζον θέμα συνοχής στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ δικηγόροι - συμβολαιογράφοι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παράνομο εμπόριο ελπίδας για αποτοξίνωση.

    ΝΙΚΗ: Ερχονται 8 νέοι φόροι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πάνδημο ΟΧΙ στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας".

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "πιο "χαλαρή" εισοδηματική πολιτική με αυξήσεις 5,5-6% επέλεξε η κυβέρνηση για το 1998. Δεν θα λείψουν όμως και οι νέοι φόροι: στα κινητά τηλέφωνα, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τα ομόλογα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "στην υιοθέτηση βασικών αξόνων μιας ακόμα πιο σφιχτής οικονομικής πολιτικής για τον επόμενο χρόνο προέβη χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Τις συνέπειες αυτής της μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας θα κληθούν να πληρώσουν και το 1998 οι συνήθεις "αχθοφόροι" των βαρών, δηλαδή εργαζόμενοι και συνταξιούχοι".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η σύνταξη του προϋπολογισμού για το νέο έτος έχει ανάψει φωτιές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συσκέψεις επί συσκέψεων και αγωνιώδη η αναζήτηση για την ανεύρεση 1 τρισ. επιπλέον για το νέο έτος. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μπορεί να επιμένει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, όμως τα σενάρια που διαρρέουν και τα οποία θεωρούνται ως οι πιθανότερες τελικές επιλογές, "μιλούν" για επιβολή νέων φόρων και αύξηση των παλαιών".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "με δεδομένην την απόφασιν διά μίαν ιδιαιτέρως περιορισμένην εισοδηματικήν πολιτικήν και με την προειδοποίησιν διά συνέχισιν, και κατά τα επόμενα έτη, της αυστηράς λιτότητος -διά τους πολίτας μόνον- έληξεν η ευρεία σύσκεψις του οικονομικού επιτελείου της Κυβερνήσεως, υπό τον Πρωθυπουργόν. Αντιθέτως, επερίσσευσαν τα "θα" διά την μετοχοποίησιν των ΔΕΚΟ, τας αποκρατικοποιήσεις και την κατάργησιν ή συγχώνευσιν υπηρεσίων του Δημοσίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "υλικά επιχωμάτωσης χρησιμοποιούνται οι μισθωτοί για να κλείσει η "μαύρη τρύπα" (περίπου 700 δις) στο φετινό Προϋπολογισμό. Ετσι, για το '98 με χθεσινή τελική εντολή Σημίτη, οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες και από το 2% συν 2% που... ονειρευόμαστε. Παράλληλα, έρχονται νέοι φόροι, ύψους 1 τρις δραχμών, ενώ εγκαταλείπεται και η ιδέα να "παγώσουν" τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο σημειώνει ότι "εγκλωβισμένη στην παραδοσιακή για το ελληνικό κράτος λογική της υπερφορολόγησης φαίνεται να είναι η κυβέρνηση Σημίτη καθώς καταρτίζει τον κρίσιμο προϋπολογισμό του 1998, που θα οδηγήσει τη χώρα στην ΟΝΕ. Σε αντίθετη με τις διακηρύξεις περί τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής, η κυβέρνηση υιοθετεί τις φορομπηχτικές πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες μόνο στην ανάπτυξη δεν οδηγούν".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα πρόσθετα έσοδα που χρειάζονται για το νέο προϋπολογισμό. Ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να βρεθούν ποσά μεγαλύτερα από το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει".

    Κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "με την πώληση σε ιδιώτες μεριδίων κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων και την κατάργηση και συγχώνευση κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου θα επιδιώξει η κυβέρνηση να καλύψει τον στόχο μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων στα όρια του Μάαστριχτ κατά το 1998. Ο φιλόδοξος τούτος στόχος, διευκρινίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα καλυφθεί από μια γενικευμένη πολιτική μετοχοποιήσεων, την οποία, προσέθεταν ότι "κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "φρένο στις αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα και κυρίως τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς με την εφαρμογή μιας συγκρατημένης εισοδηματικής πολιτικής αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση για το 1998 για να εξυπηρετήσει το στόχο της μείωσης του πληθωρισμού κάτω από το 3%".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "σαφάρι για να εισπραχθούν το 1998 επιπλέον έσοδα άνω του 1 τρισ. δραχμών άρχισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "σχέδιο "μέγγενη" στο Αιγαίο, από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς σε βάρος της Ελλάδος, βρίσκεται τη στιγμή αυτή σε πλήρη εξέλιξη. Μετά την καταρχήν συμφωνία για τη νέα δομή της Συμμαχίας που αναθέτει την ευθύνη των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στο στρατηγείο της Νάπολης, οι ΝΑΤΟϊκοί επανέρχονται σήμερα με σχέδιο που καταργεί ουσιαστικά το FIR Αθηνών, νομιμοποιεί τις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις και απαγορεύει τις αναχαιτήσεις των μαχητικών της Αγκυρας από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε συνέντευξη που θα δώσει σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος αναμένεται να διευκρινιστούν οι τελευταίες φάσεις και οι προοπτικές της πορείας προς την Κρήτη. Στα ενδιαφέροντα της σημερινής ημέρας σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, πάντως, συμπεριλαμβάνονται οι διαβουλεύσεις περί το "πακέτο Σολάνα" που θα πραγματευθεί στις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με τους μόνιμους αντιπροσώπους-πρέσβεις των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης -έστω και εάν οι ως τώρα πληροφορίες και εκτιμήσεις δεν προοιωνίζουν κάποια σημαντική εξέλιξη".

    [4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ιδιαιτέρως σημαντικές κρίνονται οι συνομιλίες που έχει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα, στις 15 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης με την ηγεσία της γειτονικής χώρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας, καθώς η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της γειτονικής χώρας παρουσιάζει ξαφνικά "δυστοκία" στην επίλυση κάποιων εκκρεμοτήτων. Αν και η πορεία των διμερών σχέσεων χαρακτηρίζεται, σε γενικές γραμμές, ικανοποιητική, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κρίνει πως ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Φάτος Νάνο δεν επιδεικνύει την προσδοκώμενη θερμότητα σχέσεων έναντι της Ελλάδας".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "η κυπριακή κυβέρνηση για πρώτη φορά κάνει πίσω στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Κασουλίδης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, δήλωσε χτες ότι "αυτοί οι πύραυλοι δεν αποτελούν αυτοσκοπό" και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί η εγκατάστασή τους, εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Τουρκοκύπριους".

    [6] Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "πριν καλά καλά συμπληρωθεί 24ωρο από την επίδειξη "ισχύος" του Κώστα Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ -ο οποίος για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη η πρωθυπουργός επέβαλε κομματική πειθαρχία για τα σημαντικά νομοσχέδια- ήρθε η απάντηση από τους εσωκομματικούς "διαφωνούντες".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με προβλήματα συνοχής, πειθαρχίας και συνεννόησης ξεκίνησε για τα δύο μεγάλα κόμματα η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, παρά τις κατευθύνσεις των ηγεσιών τους για ενιαία έκφραση κομματικών θέσεων πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες. Ετσι στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ανατροπή της "γραμμής" για το πρόσωπο του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και την εκλογή "ανεπιθύμητου", χρειάστηκε η απειλή πειθαρχικής διαδικασίας για την αποκατάσταση της τάξης. Την ίδια στιγμή στη ΝΔ οι εκλογές για την ανάδειξη των επικεφαλής των Ομάδων Κοινοβουλευτικού Εργου σημαδεύτηκαν από την αποχή των "επώνυμων" από τη διεκδίκηση των θέσεων".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική για το 1998, η αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων και το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μήνυμα Σημίτη προς τους οικονομικούς υπουργούς: Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης στην οικονομική πολιτική".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σφικτά" εισοδήματα και δαπάνες με την οικονομική πολιτική 1998".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μισθοί - τιμές εκτός στόχων - Αυστηροί περιορισμοί στο νέο προϋπολογισμό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αντικειμενικό σύστημα για τα δημόσια έργα - Νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να βάλει τάξη στο χώρο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δεσμεύσεις για πολιτική στήριξη των σκληρών οικονομικών μέτρων ζήτησε και έλαβε ο πρωθυπουργός, εν όψει της τελικής προσπάθειας ένταξης στην ΟΝΕ".

    [8] Σύσκεψη οικονομικού επιτελείου

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "Τη δέσμευση όλων των μελών του οικονομικού επιτελείου - και όχι μόνο - ότι θα στηρίξουν ανεπιφύλακτα την οικονομική πολιτική του 1998, καθώς και τα μέτρα που θα απαιτηθούν για την τήρηση του νέου προϋπολογισμού, ζήτησε και έλαβε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποσαφηνίστηκε ειδικότερα ότι οι βασικοί στόχοι για το 1998 είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε 2,4% του ΑΕΠ και η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 10 October 1997 - 15:41:53 UTC