Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακυρώθηκαν οι συνομιλίες Ιράν με την ΔΥΑΕ
  • [02] Αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες διεθνώς
  • [03] 14 Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί κρατούμενοι εξτρεμιστικής οργάνωσης
  • [04] Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών απ' τις συγκρούσεις στο βόρειο Λίβανο
  • [05] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπους στην Ευρώπη
  • [06] Περιεκτικό νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό ζητά ο πρόεδρος Μπους
  • [07] Κατέρρευσε η εκεχειρία Φατάχ και Χαμάς
  • [08] 11 ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου του Αφγανιστάν
  • [09] Περίπατος στο διάστημα
  • [10] Διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στη Μόσχα

  • [01] Ακυρώθηκαν οι συνομιλίες Ιράν με την ΔΥΑΕ

    12-06-2007

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ακυρώθηκαν τελικά οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαραντέι και ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την Δευτέρα στη Βιέννη. Οι εν λόγω συνομιλίες ακυρώθηκαν αφού προηγούμενη συνάντηση μεταξύ του Ιρανού διαπραγματευτή, Τζαβάντ Βάιντι και του Ευρωπαίου ομολόγου του, Ρόμπερτ Κούπερ, δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε δύο γύρους περιορισμένων κυρώσεων κατά του Ιράν, εξαιτίας της άρνησής του να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Σε σύσκεψη με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ο κ. ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι το Ιράν συνεχίζει να διευρύνει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου, χωρίς οι επιθεωρητές της υπηρεσίας να έχουν μπορέσει να διευκρινίσουν 'την φύση και το μέγεθος' του προγράμματος, όπως είπε.

    [02] Αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες διεθνώς

    12-06-2007

    Το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη στην Στοκχόλμη ανακοίνωσε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε διεθνές επίπεδο κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, δηλαδή κατά 37% τα τελευταία 10 χρόνια.

    Στην ετήσια έκθεση του το Σουηδικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης αμυντικών προϊόντων διεθνώς κατά το 2006, ξοδεύοντας 529 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεύτερη έρχεται η Βρετανία και ακολουθούν η Γαλλία και η Κίνα που ξεπέρασε την Ιαπωνία και χαρακτηρίστηκε ο σημαντικότερος αγοραστής στρατιωτικού υλικού στην Ασία. Σύμφωνα με την έκθεση η Κίνα και η Ινδία ήταν οι σημαντικότεροι εισαγωγείς όπλων στο κόσμο.

    Επίσης η έκθεση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Ειρήνη αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να προμηθεύουν την Μέση Ανατολή με μεγάλες ποσότητες όπλων παρά την αστάθεια που επικρατεί στη περιοχή.

    [03] 14 Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί κρατούμενοι εξτρεμιστικής οργάνωσης

    12-06-2007

    Οργάνωση με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανακοίνωσε σε διαδικτυακή ιστοσελίδα ότι κρατά 14 Ιρακινούς στρατιώτες και αστυνομικούς και απειλεί ότι θα τους σκοτώσει μέσα στις επόμενες 72 ώρες αν η κυβέρνηση του Ιράκ δεν απελευθερώσει Σουνίτες κρατούμενους. Πάντως η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα βομβιστής αυτοκτονίας κατέστρεψε τμήμα καίριας γέφυρας του ποταμού Ντιγιάλα, βόρεια της Βαγδάτης, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    [04] Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών απ' τις συγκρούσεις στο βόρειο Λίβανο

    12-06-2007

    Λιβανέζοι αξιωματούχοι είπαν ότι δύο εργαζόμενοι στον τοπικό Ερυθρό Σταυρό και τουλάχιστον 3 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες συγκρούσεις στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Νάχρ ελ Μπαρέντ, στο βόρειο Λίβανο. Οι αρχές είπαν ότι οι εργαζόμενοι δέχθηκαν πυρά από μέσα από τον καταυλισμό, ενώ σε ξεχωριστό επεισόδιο, Μουσουλμάνος κληρικός που προσπαθούσε να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών τραυματίστηκε από πυρά όπλου.

    Λιβανέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο στρατός προχωρά αργά προς τον καταυλισμό και ότι την Δευτέρα κατάσχεσε έγγραφα και κατέστρεψε την κατοικία του ηγέτη της οργάνωσης Φατάχ αλ Ισλάμ. Πάνω από 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 20 Μαΐου που ξέσπασαν οι μάχες στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Νάχρ ελ Μπαρέντ.

    [05] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπους στην Ευρώπη

    12-06-2007

    O Πρόεδρος Μπους με το Βούλγαρο ομόλογο του, Γκεόργκι Παρβάνωφ σε τιμητική τελετή στη Σόφια.

    Ο πρόεδρος Μπούς επέστρεψε στο Λευκό Οίκο ολοκληρώνοντας οκταήμερη περιοδεία στην Ευρώπη. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Σόφια της Βουλγαρίας όπου είχε συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογο του, Γκεόργκι Παρβάνωφ. Σε συνέντευξη τύπου στην Σόφια, ο κ. Μπούς ζήτησε και πάλι την συνεργασία της Ρωσίας για την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας στην Ευρώπη.

    Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει ανησυχίες της Βουλγαρίας ότι η Σόφια δεν πρόκειται να ωφεληθεί από το αντιπυραυλικό σύστημα. Ο κ. Μπους άφησε να εννοηθεί ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να ωφεληθεί από άλλα συστήματα κατά πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Επίσης ο κ. Μπους ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για την συμμετοχή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και επανέλαβε ότι ήρθε η ώρα για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

    [06] Περιεκτικό νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό ζητά ο πρόεδρος Μπους

    12-06-2007

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι πιστεύει πως το Αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να εγκρίνει περιεκτικό νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας, παρόλο που το εν λόγω μέτρο ακινητοποιήθηκε στη Γερουσία την περασμένο εβδομάδα. Σε δηλώσεις του απ' την Σόφια της Βουλγαρίας ο κ. Μπους επεσήμανε ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν σημειώσει πρόοδο σε θέματα απαραίτητων αποφάσεων για την προώθηση του νομοσχεδίου και σημείωσε ότι από τη Τρίτη θα αρχίσει να καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για την έγκριση του μέτρου. Μάλιστα δήλωσε σε έναν δημοσιογράφο 'θα σε δω στην τελετή υπογραφής του νομοσχεδίου'.

    Το συμβιβαστικό αυτό μέτρο προβλέπει αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα Αμερικανικά σύνορα και περιλαμβάνει πρόνοιες για την νομιμοποίηση εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ζουν στις ΗΠΑ. Αλλά ορισμένες οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων μεταναστών το χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σκληρό προς τους παράνομους εργάτες, ενώ ορισμένες συντηρητικές οργανώσεις θεωρούν ότι προσφέρει αμνηστία προς άτομα που μπήκαν και ζουν παράνομα στις ΗΠΑ.

    [07] Κατέρρευσε η εκεχειρία Φατάχ και Χαμάς

    12-06-2007

    Τουλάχιστον 11 ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Δευτέρα, σε νέες εχθροπραξίες μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της ανακωχής τους. Στην φονικότερη από αυτές τις συγκρούσεις, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ένοπλη αντιπαράθεση σε νοσοκομείο της Μπείτ Χανούν, στην Δυτική Όχθη. Επίσης στην Μπέιτ Λαχίγια ένοπλοι της Χαμάς έκαναν έφοδο στο σπίτι ανώτερου στελέχους της στρατιωτικής πτέρυγας της Φατάχ σκοτώνοντας τον.

    Παράλληλα, ένοπλοι πυροβόλησαν κατά των γραφείων του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε, της Χαμάς, διακόπτοντας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

    [08] 11 ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου του Αφγανιστάν

    12-06-2007

    Χαμίντ Καρζάι

    Στο Αφγανιστάν, η αστυνομία συνέλαβε 11 υπόπτους την Δευτέρα, για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, Χαμίντ Καρζάι. Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν την επίθεση της Κυριακής στην ανατολική επαρχία Γκάζνι, χαρακτηρίζοντάς την 'αίσχος'.

    Την Κυριακή, ύποπτοι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σειρά ρουκετών κατά σχολείου όπου ο κ. Καρζάι έδινε ομιλία, χωρίς όμως οι ρουκέτες να πετύχουν τον στόχο τους. Ο κ. Καρζάι έχει ήδη καταφέρει να διαφύγει δύο απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του τα τελευταία χρόνια. Την Δευτέρα επίσης, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητό του σε φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας στην επαρχία Κοστ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άτομα, μεταξύ των οποίων και 3 αστυνομικοί.

    Εξάλλου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει αυτό το καλοκαίρι αν θα συνεχίσει να συμβάλει στρατεύματά στην Νατοϊκή στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν πέραν του Αυγούστου του 2008.

    [09] Περίπατος στο διάστημα

    12-06-2007

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε διήμερη παράταση της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς για να δοθεί στους αστροναύτες χρόνος να επιδιορθώσουν ζημιές στο θερμομονωτικό υλικό του σκάφους. Ο Τζον Σάννον, επικεφαλής της ομάδας χειρισμού της αποστολής του Ατλαντίς, δήλωσε ότι μηχανικοί της ΝΑΣΑ εξετάζουν τώρα το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί για την επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν κατά την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου τη περασμένη Παρασκευή.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα δύο Αμερικανοί αστροναύτες πραγματοποίησαν τον πρώτο από τρεις προγραμματισμένους διαστημικούς περιπάτους για την προσάρτηση νέων ηλιακών πλεγμάτων με στόχο την βελτίωση της ηλεκτροδότησης του διαστημικού σταθμού. Ο κ. Σάννον δήλωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί και τέταρτος διαστημικός περίπατος για την επιδιόρθωση του θερμομονωτικού περιβλήματος του Ατλαντίς.

    [10] Διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στη Μόσχα

    12-06-2007

    Περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταπίεσης των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα, όπως είπαν. Εκατοντάδες αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο σημείο εκείνο, πριν την ανάπτυξη των διαδηλωτών, των οποίων ηγέτης ήταν ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Γκάρυ Κασπάρωφ. Η αστυνομία δεν αναμείχθηκε και η διαδήλωση τελείωσε ειρηνικά. Πριν δύο μέρες παρόμοια διαδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη, χωρίς την ανάμειξη ή παρακώλυση της αστυνομίας, για πρώτη φορά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 June 2007 - 1:18:31 UTC