Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς δρομολόγηση διαδικασιών προετοιμασίας της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης

  • [01] Προς δρομολόγηση διαδικασιών προετοιμασίας της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    24-06-2007

    Η Πορτογαλία είναι αυτή που καλείται να υλοποιήσει στο επόμενο εξάμηνο που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εντολή για την τελική σύνταξη της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης, ύστερα από την συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από 36 ώρες διαπραγματεύσεων, τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι 27 ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Όλοι παραδέχτηκαν ότι παρόλες τις διαφορετικές απόψεις των εταίρων, έστω και με συμβιβαστικές λύσεις, έγινε το σημαντικό βήμα που ήταν απαραίτητο προκειμένου να βγει η Ευρώπη από το αδιέξοδο και να προχωρήσει.

    Έτσι ήδη καθορίστηκε η 23η Ιουλίου για να γίνει η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που θα αρχίσει την σύνταξη της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Συνθήκης ώστε να υιοθετηθεί τον Οκτώβριο στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στην Λισσαβόνα.

    'Θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία', τόνισε στις Βρυξέλλες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, επισημαίνοντας ότι προέχει η σύνταξη και η έγκριση του κειμένου της Συνθήκης και μετά θα έχει σειρά η συζήτηση για την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια. Ακόμη διευκρίνισε ότι γι αυτό το σκοπό θα δημιουργηθούν δύο ομάδες εργασίας με εκπροσώπους των 27 κρατών μελών και των βασικών Ευρωπαϊκών οργάνων. Τα αποτελέσματα των εργασιών τους θα αξιολογηθούν κατ΄ αρχήν στο άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών το Σεπτέμβριο, ώστε το τελικό κείμενο να φθάσει έτοιμο προς έγκριση στην άτυπη σύνοδο της Λισσαβόνας στις 18-19 Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, στις δηλώσεις του τόνισε ότι 'Κερδισμένο είναι το πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης ακόμη και αν πολλοί σκεπτικισμοί αναπτύσσονται όταν τέτοιες διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα. Οι αμοιβαίοι όμως συμβιβασμοί είναι όχι μόνο αναγκαίοι αλλά και χρήσιμοι. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Ευρώπη οφείλει να λαμβάνει υπ όψιν ιδιαιτερότητες και απόψεις'. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη και ότι θα κινηθεί με τους άλλους εταίρους που θέλουν κι αυτοί περισσότερη Ευρώπη στην κατεύθυνση των ενισχυμένων συνεργασιών.

    Μία ημέρα πάντως πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο, έδωσε στοιχεία σχετικά με την θέση των Ευρωπαϊκών λαών για την αναθεώρηση της Συνθήκης. Υπέρ της ιδέας του Ευρωπαϊκού Συντάγματος τάσσεται το 61% των Ελλήνων, λιγότερο από το 2006 που ήταν 72%. Οι πιο ένθερμοι υποστηριχτές του είναι οι Βέλγοι με 82% και μετά οι Σλοβένοι με 80%, οι Ούγγροι με 79% και πιο χαμηλά οι Δανοί με 45%, οι Βρετανοί με 43%, οι Σουηδοί και οι Φιλανδοί με 47%. Στην Γαλλία και την Ολλανδία που καταψήφισαν με δημοψηφίσματα το Σύνταγμα τώρα το υποστηρίζουν με 68 και 55% αντίστοιχα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 25 June 2007 - 1:18:34 UTC