Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
  [ASCII Greek]

Πρωϊνή, 28 Μαϊου 1996


Διάλεξη για την Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού (Hellenic Resources Institute HRI) διοργάνωσε διημερίδα, 23 και 24 Μαΐου, στο Κέντρο Συσκέψεων «Γκάτμαν» (Gutman Convention Center) του Πανεπιστημίου «Χάρβαρντ», με θέμα «Ανώτατη Παιδεία στην Ελλάδα: Προοπτικές μεταρρύθμισης». Η διημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του Προγράμματος για την Παιδεία που έχει οργανώσει το Ινστιτούτο.

Κατά το διήμερο της 23ης και 24ης Μαΐου συζητήθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής Ανώτατης Παιδείας υπό το πρίσμα των σημερινών διεθνών δεδομένων. Οι Έλληνες σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με Αμερικανούς ειδικούς, των οποίων η πείρα στα διεθνή εκπαιδευτικά συστήματα είναι πολυετής. Αρχικά, παρουσιάστηκαν εργασίες που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους ομιλητές. Μερικές από τις επιμέρους ενότητες του θέματος ήταν, «Η Πολιτική της Ανώτατης Παιδείας», «Εκπαιδευτικά συστήματα σε μεταβατική φάση», «Το ελληνικό πανεπιστήμιο σε κρίση» και «Η πρόκληση της μεταρρύθμισης της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα». Αναμένεται σύντομα να εκδωθούν από το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Στη διήμερη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γεωργίου Παπανδρέου, οι καθηγητές, Σπύρος Αμουργής (California State Polytechnic University), Τζον Μπάιλεϊ (John Bailey, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών), Άλμπερτ Μπίτον (Albert Beaton, Boston College), Ντέιβιντ Μπρένεμαν (David Breneman, University of Virginia), Αλέξης Δημαράς (Διευθυντής στη Σχολή Μωραΐτη Αθηνών), Μπρους Φούλερ (Bruce Fuller, Harvard University), Ανδρέας Καζαμίας (University of Wisconcin και Πανεπιστήμιο Αθηνών), Εύα Κωνσταντέλλου (Hellenic College Βοστώνης), Ντέιβιντ Κούτσλε (David Kuechle, Harvard University), Χάρης Λαμπρόπουλος (Πανεπιστήμιο Πατρών), Νόελ Μακγκίν (Noel McGinn, Harvard University), Διονύσης Μπονίκος (αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών), Τζούντιθ Μακλάφλιν (Judith McLaughlin, Harvard University), Γιάννης Πανάρετος (γενικός γραμματέας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων), Γιώργος Παπαδόπουλος (πρώην αναπληρωτής διευθυντής για θέματα εκπαίδευσης στον Οργανισμο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Στέφανος Πεσμαζόγλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), και Τζουλ Ρέουμπεν (Julle Reuben, Harvard University).

Στα πλαίσια της διημερίδας, διοργανώθηκαν δύο ομιλίες ανοιχτές για το κοινό. Την Πέμπτη, 23 Μαΐου, 1:00 η ώρα το μεσημέρι, μίλησε ο πρώην κυβερνήτης Μιχάλης Δουκάκης για την «Ανώτατη Εκπαίδευση στη Μασαχουσέτη: Το όραμα και η πραγματικότητα», ενώ την Παρασκευή, 24 Μαΐου, 6:00 η ώρα το απόγευμα, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, ασχολήθηκε με την «Ελληνική Εκπαίδευση στο κατώφλι του 21ου αιώνα».

Οι δύο αυτές παρουσιάσεις έγιναν στην Αίθουσα «Λόνγκφελοου» 100 (Longfellow Hall 100) του Πανεπιστημίου «Χάρβαρντ».

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού, με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, της Τράπεζας «Ατλάντικ», του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Συμβουλίου «Άλφα-Ωμέγα» της Βοστώνης, του Ιδρύματος Φρλεντ (Frled Foundation), του κ. Μ. Γιαννακάκου και του Δρος Γ. Χαντζόπουλου.

Υπενθυμίζεται (Πρωινή 01/05/'96) ότι το Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού ιδρύθηκε τον Μάιο του 1993 από μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων με σκοπό την δημιουργία μιάς γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στην Ελλάδα και των ακαδημαϊκών, επιστημόνων και επιχειρηματιών της ελληνικής διασποράς. Το ΙΕΔ είναι ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχει βάση το Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης, με γραφεία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.