Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το καθεστώς του Σαντάμ έφυγε μία για πάντα,» δήλωσε ο Πρόεδρος Μπους
  • [02] Στην Ουάσιγκτον, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς
  • [03] Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο τιμά την Πρέσβη της Κύπρου.
  • [04] «Καλύτερες μέρες» προβλέπει ο Πρόεδρος Μπους για την Αμερικανική οικονομία
  • [05] Ακροάσεις στο κογκρέσο για τις μυστικές πληροφορίες, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ
  • [06] Αμερικανική αντιπροσωπεία συναντιέται με ηγέτες της Δ. Αφρικής για το θέμα της Λιβερίας
  • [07] Αποναρκοθέτηση της Λευκωσίας ζητά ο Ρ. Ντενκτάς
  • [08] Διαμαρτυρία χωρών της ΕΕ για το θέμα της πορνείας στους Ολυμπιακούς του 2004
  • [09] Κατέθεσε ο Δ. Κουφοντίνας
  • [10] Και άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ
  • [11] Ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα υπό κράτηση στο Ιράν.
  • [12] Πάουελ: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να καταβάλλουν εντονότερες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.
  • [13] Δύο νεκροί από ανταλλαγή πυρών στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης.
  • [14] 1300 Νιγηριανοί στρατιώτες αποστέλλονται στη Λιβερία.
  • [15] O Καναδάς ανακάλεσε το πρέσβη του στο Ιράν.

  • [01] «Το καθεστώς του Σαντάμ έφυγε μία για πάντα,» δήλωσε ο Πρόεδρος Μπους

    24 Jul 2003, 19:43 UTC

    Ουντάι Χουσεΐν

    Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες των πτωμάτων των γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάϊ και Ουντάϊ. Ο αμερικανικός στρατός λεει ότι οι Κουσάϊ και Ουντάϊ πέθαναν χθες κατά την διάρκεια επίθεσης των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ιρακινή πόλη Μοσούλη. Οι φωτογραφίες δείχνουν τους δύο άντρες να κείτονται αιμόφυρτοι στο πάτωμα με τα μάτια κλειστά. Στη φωτογραφία του Ουντάϊ φαίνεται ένα μεγάλο τραύμα από το στόμα μέχρι το μάτι.

    Κουσάι Χουσεΐν

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε του θανάτους των αδελφών Χουσεΐν την Τρίτη , αλλά πολλοί Ιρακινοί δήλωσαν ότι δεν θα το πιστέψουν εάν δεν δουν αποδείξεις. Ο Πρόεδρος Μπους είπε πως «τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά , ο Ιρακινός λαός μπορεί να δει ότι το καθεστώς του Σαντάμ έφυγε μια για πάντα.»

    [02] Στην Ουάσιγκτον, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς

    24 Jul 2003, 16:31 UTC

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και αύριο θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους σε σχέση με το Μεσανατολικό. Σήμερα, ο κ. Αμπάς θα έχει κατ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη του αμερικανικού κογκρέσου, τα οποία αναμένεται πως θα ενημερώσει λεπτομερώς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Παλαιστινιακή Αυτοδιοίκηση για την εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους ο κ. Αμπάς θα προσπαθήσει αύριο να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για την απελευθέρωση επί πλέον παλαιστίνιων κρατουμένων από τους 350, που το Ισραήλ έχει πει πως θα αποφυλακίσει.

    Στο μεταξύ στο νότιο Ισραήλ μεθοριακοί φρουροί πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα Αραβα Βεδουίνο, που αγνόησε το σήμα που του δόθηκε, περνώντας από σημείο ελέγχου χωρίς να σταματήσει.

    [03] Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο τιμά την Πρέσβη της Κύπρου.

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία, ΦτΑ

    24 Jul 2003, 22:35 UTC

    Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή

    Η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή τιμήθηκε με ειδικό βραβείο του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου για τις εξαίρετες επιδόσεις της στον διπλωματικό τομέα κατά την πενταετή θητεία της στη Ουάσιγκτον.

    Η απονομή του βραβείου έγινε σε δείπνο που παρέθεσε το Ινστιτούτο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αμερικανικής πρωτεύουσας για να αποχαιρετίσει την Κύπρια Πρέσβη, η οποία ολοκληρώνει με επιτυχία την θητεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιστρέφει στη Λευκωσία στα τέλη Αυγούστου για να αναλάβει νέα υψηλά καθήκοντα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ήταν κατά την περίοδο στην οποία η κυρία Μαρκουλλή υπηρέτησε στη Ουάσιγκτον που υπεγράφη η συμφωνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε και η ίδια αποδεχόμενη το βραβείo ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε χάρις στoν μεγάλο αγώνα του Κυπριακού λαού, τους σωστούς σχεδιασμούς και την πλήρη συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, την συνεχή και απεριόριστη συμπαράσταση της ομογένειας, συμπεριλαμβανομένων επισήμων φορέων της όπως το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και η οργάνωση ΑΧΕΠΑ, καθώς επίσης και την υποστήριξη που έτυχε η ενταξιακή προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Όλοι οι ομιλητές στην εκδήλωση, από τον Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Γεώργιο Σαββαΐδη μέχρι τον Διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικόλαο Λαριγγάκη και τον ιδρυτή της ίδιας δραστήριας οργάνωσης Ευγένιο Ρωσσίδη έπλεξαν το εγκώμιο της Κύπριας Πρέσβη τονίζοντας ότι η επιστροφή της στην Λευκωσία προκαλεί λύπη, από την άποψη ότι η ομογένεια θα στερηθεί την παρουσία ενός τόσο αγαπητού και αποτελεσματικού διπλωμάτη, αλλά και χαρά για το γεγονός ότι η κυρία Μαρκουλλή από την καινούργια θέση που αναλαμβάνει θα μπορέσει να συμβάλει ακόμη πιο αποτελεσματικά στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα δώσει τη δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να συνυπάρξουν ειρηνικά στο μέλλον.

    Στη βάση του γλυπτού βραβείου του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου αναφέρονται τούτα τα λόγια: «Απονέμεται με εκτίμηση στην Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, διακεκριμένη δημόσια λειτουργό και διπλωμάτη η οποία υπό την ιδιότητά του Πρέσβη της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλλε στη ενδυνάμωση της φιλίας και της κατανόησης ανάμεσα στους λαούς της Κύπρου και της Αμερικής».

    Απόψε η κυρία Μαρκουλλή τιμάται από την ομογένεια της Νέας Υόρκης σε άλλη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που διοργανώνει στην Αμερικανική μεγαλούπολη ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ.

    [04] «Καλύτερες μέρες» προβλέπει ο Πρόεδρος Μπους για την Αμερικανική οικονομία

    24 Jul 2003, 19:50 UTC

    Τ. Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους λεει ότι οι ενδείξεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας βελτιώνονται, εν μέσω έκθεσης του Υπουργείου Εργασίας ότι η ανεργία σημείωσε πτώση στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5 μηνών. Ο κύριος Μπους δήλωσε σήμερα στην πολιτεία της Πενσυλβάνια ότι «θα έρθουν καλύτερες μέρες», όπως είπε χαρακτηριστικά, τώρα που οι χρηματαγορά βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και οι λιανικές πωλήσεις σημειώνουν και αυτές αύξηση.

    Ο κύριος Μπους είπε ότι 25 εκατομμύρια Αμερικανών θα παραλάβουν σύντομα τα τσεκ των φορολογικών περικοπών που θα ενισχύσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

    Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας λεει ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σε κάτω από 400 χιλιάδες, και είναι η πρώτη φορά σε 22 εβδομάδες που οι αιτήσεις βρίσκονται χαμηλότερα, από το επίπεδο που αποτελεί ένδειξη για επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.

    [05] Ακροάσεις στο κογκρέσο για τις μυστικές πληροφορίες, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ

    24 Jul 2003, 20:05 UTC

    Άρχισαν σήμερα οι πρώτες ανοικτές ακροάσεις στο Αμερικανικό Κογκρέσο για το θέμα των μυστικών πληροφοριών πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιρακ.H επιτροπή για θέματα μυστικών υπηρεσιών της βουλής των Αντιπροσώπων εξετάζει αν η κυβέρνηση Μπους είχε αρκετές βάσιμες πληροφορίες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ πριν από την εισβολή τον Μάρτιο. Πρώην διευθυντές της CIA και άλλοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να καταθέσουν.

    Ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα Πορτερ Γκος λεει στο επίκεντρο των ακροάσεων βρίσκονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει ουράνιο από το Νίγηρα.

    Τη Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους Ανέλαβε τη ευθύνη για το ότι επιτράπηκε να συμπεριληφθεί στην ομιλία του αμερικανού προέδρου προς το Έθνος τον Ιανουάριο η εν λόγω πληροφορία, η οποία τώρα θεωρείται αβάσιμη.

    [06] Αμερικανική αντιπροσωπεία συναντιέται με ηγέτες της Δ. Αφρικής για το θέμα της Λιβερίας

    24 Jul 2003, 16:36 UTC

    Aμερικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα στη Σιέρα Λεόνε με δυτικοαφρικανούς ηγέτες για να συζητήσουν μαζί τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθηθεί η ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία. Οι εκπρόσωποι του προέδρου Μπους θα συναντηθούν με ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών και διοικητές των δύο νιγηριανών ταγμάτων που θα κινηθούν προς την πολιορκημένη λιβεριανή πρωτεύουσα, Μονροβία.

    Ο πρόεδρος Μπους δεν έχει αναλάβει ακόμα συγκεκριμένη δέσμευση για συμμετοχή αμερικανών στρατιωτών, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν πως θα δώσουν 10 εκατομμύρια δολάρια για τον ανεφοδιασμό των νιγηριανών στρατιωτών.

    Στο μεταξύ oι κυβερνητικές δυνάμεις και οι επαναστάτες αντήλλαξαν σήμερα για έκτη στη σειρά μέρα πυροβολισμούς, ενώ οργανώσεις παροχής βοήθειας δηλώνουν πως η ανθρωπιστική κρίση στη Μονροβία εντείνεται ολοένα και περισσότερο.

    [07] Αποναρκοθέτηση της Λευκωσίας ζητά ο Ρ. Ντενκτάς

    24 Jul 2003, 20:09 UTC

    Ρ. Ντενγκτάς

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, πρότεινε ν αρχίσουν συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την αποναρκοθέτηση της Λευκωσίας. Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε σήμερα πως η πρότασή του περιέχεται σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων είπε πως η αποναρκοθέτηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη περιεκτικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

    [08] Διαμαρτυρία χωρών της ΕΕ για το θέμα της πορνείας στους Ολυμπιακούς του 2004

    24 Jul 2003, 20:14 UTC

    Υπουργοί από τη Σουηδία, την Νορβηγία, την Φινλανδία, την Ισλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας για τα, όπως χαρακτηρίζονται, σχέδια της Ελλάδος να χαλαρώσει η νομοθεσία για την πορνεία κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

    Στην επιστολή τους, που εστάλη στην Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, οι αξιωματούχοι από τις επτά χώρες αναφέρουν ότι τυχόν αύξηση των οίκων ανοχής θα συνέβαλε στην μεγαλύτερη εκμετάλλευση γυναικών. Το θέμα προέκυψε μετά από σχετική καταγγελία της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

    Η κυρία Μπακογιάννη ανταποκρίθηκε λέγοντας ότι το μόνο που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων είναι να υποχρεώσει τους οίκους ανοχής να υποβάλλουν αιτήσεις για την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των επιχειρήσεων αυτών.

    [09] Κατέθεσε ο Δ. Κουφοντίνας

    24 Jul 2003, 20:18 UTC

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ήταν μέλος επαναστατικής οργάνωσης και ότι δεν υπόκειται στις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκανε τις δηλώσεις αυτές σήμερα , κατά την διάρκεια δίκης στη Αθήνα, για το ρόλο του στις επιθέσεις της οργάνωσης από το 1975. Οι Ελληνικές αρχές λένε ότι ο Κουφοντίνας ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεων της 17 Νοέμβρη. Ο ίδιος όμως έχει αρνηθεί την κατηγορία λέγοντας ότι οι στόχοι της οργάνωσης ήταν πολιτικοί και όχι τρομοκρατικοί.

    [10] Και άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

    24 Jul 2003, 16:27 UTC

    Ουνταί και Κουσάι Χουσεΐν

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε ενέδρα στο Βόρειο Ιράκ. Η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση ανακοίνωσε πως φάλαγγα της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας δέχτηκε καταιγισμό πυροβολισμών και χειροβομβίδων κοντά στη Μοσούλη.

    Χθες ένας στρατιώτης από την ίδια μεραρχία έχασε τη ζωή του από νάρκη στις παρυφές της πόλης. Μέλη της 101ης Μεραρχίας σκότωσαν την Τρίτη τους γιους του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάϊ και Κουσάϊ. Ένας αραβικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε σήμερα βιντεοταινία που δείχνει ένοπλους κουκουλοφόρους να ορκίζονται πως θα πάρουν εκδίκηση για το θάνατο των αδελφών Χουσεΐν. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες των σορών των Ουντάϊ και Κουσάϊ σαν πειστήρια του θανάτου τους.

    [11] Ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα υπό κράτηση στο Ιράν.

    24 Jul 2003, 01:16 UTC

    Αλί Γιούνεσι

    Το Ιράν δηλώνει ότι συνέλαβε ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα. Συγκεκριμένα ο υπουργός απόρρητων πληροφοριών του Ιράν, Αλί Γιουνεσί, δήλωσε χθες στην Τεχεράνη ότι συνελήφθησαν ορισμένα σημαντικά και ορισμένα λιγότερα σημαντικά στελέχη του τρομοκρατικού δικτύου, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα τους. Εδώ στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δηλώσεις του κ. Γιουνεσί επιβεβαιώνουν αυτό που οι ΗΠΑ υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι η Αλ Κάιντα διατηρεί σημαντική παρουσία στο Ιράν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαγουάρι, και ο εκπρόσωπος του τρομοκρατικού δικτύου, Σουλεϊμάν Αμπού Χήθ, είναι μεταξύ των συλληφθέντων απ τις Ιρανικές αρχές.

    [12] Πάουελ: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να καταβάλλουν εντονότερες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.

    24 Jul 2003, 01:50 UTC

    Κόλιν Πάουελ-Σίλβαν Σαλόμ

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προώθηση του «οδικού χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχουν λάβει οι δύο πλευρές μέχρι τώρα για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου. Μετά απ τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Ισραηλινό υπουργό εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αφήσει ελεύθερους περισσότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους με στόχο την τόνωση της πολιτικής υποστήριξης προς τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς. Η απόφαση του Ισραήλ να αφήσει ελεύθερους μόνο 350 απ τους 6 και πλέον χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους θεωρείται πολιτικό πλήγμα προς τον κ. Αμπάς ο οποίος θα έχει συνομιλίες αύριο στο Λευκό Οίκο.

    [13] Δύο νεκροί από ανταλλαγή πυρών στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης.

    24 Jul 2003, 01:54 UTC

    Δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ και αστυνομικός διοικητής Ρέιμοντ Κέλλυ της Νέας Υόρκης

    Ένοπλος, που κατάφερε να περάσει ανιχνευτή μετάλων στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης άνοιξε πυρ και σκότωσε δημοτικό σύμβουλο της πόλης μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

    Αστυνομικός ανταπέδωσε τους πυροβολισμούς και σκότωσε το δράστη, ονόματι Όθνιελ Άσκιου. Θύμα ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Τζειμς Ντειβις, πρώην αστυνομικός, και ιδρυτής μίας μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης για την αντιμετώπιση της βίας στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

    Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ο Άσκιου ήταν πολιτικός αντίπαλος του Ντέιβις και είχε υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του στις προκριματικές εκλογές φέτος το Φθινόπωρο.

    [14] 1300 Νιγηριανοί στρατιώτες αποστέλλονται στη Λιβερία.

    24 Jul 2003, 02:00 UTC

    Ηγέτες των χωρών της Δυτικής Αφρικής αποφάσισαν να στείλουν στη Λιβερία εμπροσθοφυλακή τουλάχιστον χιλίων τριακοσίων Νιγηριανών στρατιωτών για την επικράτηση της ειρήνης στη χώρα. Ανώτερος αξιωματούχος της Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών δήλωσε στη ΦτΑ ότι δύο τάγματα θα φτάσουν στη πρωτεύουσα Μονροβία, στις αρχές του άλλου μήνα με στόχο την τήρηση της εκεχειρίας και την δημιουργία διαχωριστικής γραμμής μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν χθες για πέμπτη κατά σειρά μέρα οι σποραδικές ανταλλαγές πυρών στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονροβία, όπου οι αντάρτες κατέλαβαν για λίγο στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο κέντρο της πόλης. Αλλά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο, Ασσοσιετεντ Πρες, Λιβεριανός αστυνομικός δήλωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα απώθησαν τους αντάρτες, και ότι κανείς, αυτή τη στιγμή, δεν ελέγχει τη γέφυρα.

    [15] O Καναδάς ανακάλεσε το πρέσβη του στο Ιράν.

    24 Jul 2003, 02:45 UTC

    Ο Καναδάς ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Τεχεράνη, λόγω της απόφαση του Ιράν να θάψει την Ιρανικής καταγωγής Καναδέζα φωτορεπόρτερ, Ζάρα Καζεμί, παραβιάζοντας την επιθυμία της οικογένειας της. Ο υπουργός εξωτερικών του Καναδά, Μπίλ Γκράχαμ, δήλωσε ότι ο Καναδάς θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την επιστροφή της σωρού στο Καναδικό έδαφος. Και ζήτησε να διερευνηθεί το ποιος ευθύνεται για τον θάνατο της Καζεμί, που σύμφωνα με τις Ιρανικές αρχές πέθανε από πλήγμα στο κεφάλι 3 εβδομάδες μετά την σύλληψη της ενώ έπαιρνε φωτογραφίες έξω από τις φυλακές της Τεχεράνης στη διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 25 July 2003 - 9:44:03 UTC