Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους διατάσσει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιβερία
  • [02] Κοντά στον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκονται οι Αμερικανικές δυνάμεις
  • [03] Κοινοί οι στόχοι του Παλαιστίνιου Πρωθυπουργού Μ. Αμπάς και του Προέδρου Μπους
  • [04] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον
  • [05] Σαουδάραβας διπλωμάτης απορρίπτει κάθε σχέση της κυβέρνησης του με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [06] Νέες κυρώσεις στη Β. Κορέα επέβαλλαν οι ΗΠΑ
  • [07] Καλά τα προγνωστικά για το βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ
  • [08] Ακροάσεις στο Κογκρέσο για τις απόρρητες πληροφορίες για το Ιράκ.
  • [09] Νέα έκθεση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
  • [10] Στους δημοσιογράφους οι σοροί ...
  • [11] Εντείνονται οι μάχες στη Λιβερία ...
  • [12] Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός στο ...
  • [13] Ράμσφελντ: Οι φωτογραφίες απόδειξη του θανάτου
  • [14] Οι ΗΠΑ ζητούν απ' τη Τουρκία να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.
  • [15] Συνομιλίες Μπούς-Αμπάς στο Λευκό ...
  • [16] Ικανοποίηση εκφράζει ο ΟΗΕ για ...
  • [17] Νέα επιχείρηση των αμερικανικών ...

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους διατάσσει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιβερία

    25 Jul 2003, 20:10 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα να λάβουν θέση έξω από τις ακτές της Λιβερίας για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων των χωρών της Δυτική Αφρικής. Ο κύριος Μπους είπε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένος χρονικά και σε εμβέλεια, καθώς οι πολυεθνικές δυνάμεις κάτω από τα Ηνωμένα Έθνη θα αναλάβουν την ευθύνη για την διατήρηση της ειρήνης και αξιωματούχοι ου ΟΗΕ θα κανονίσουν την μετάβαση της πολιτική εξουσία. Ο κύριος Μπους δεν είπε πόσα στρατεύματα , ή πλοία θα αποσταλούν.

    Την Παρασκευή, πυρά πυροβολικού κτύπησαν το διπλωματικό τμήμα της πρωτεύουσας της Λιβερίας, Μονροβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άτομα και να τραυματισθούν πάνω από 100 άλλα, καθώς οι αντάρτες πολεμούν κυβερνητικές δυνάμεις που πρόσκειται στο Πρόεδρο της χώρας Τσαρλς Τέηλορ.

    [02] Κοντά στον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν βρίσκονται οι Αμερικανικές δυνάμεις

    25 Jul 2003, 20:13 UTC

    Ρέι Οντιέρνο

    Ο διοικητής του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, υποστράτηγος Ρέι Οντιέρνο λεει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις μπορεί να βρίσκονται κοντά στο εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο κύριος Οντιέρνο λεει ότι πληροφορία ενός ιρακινού οδήγησε στη σύλληψη ατόμων που πιστεύεται ότι ήταν μέλη της προσωπικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ύποπτοι ανακρίνονται, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό ποια ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκαν με τον Σαντάμ, ο οποίος είναι πρώτος στη αμερικανική λίστα των πλέον καταζητούμενων ιρακινών.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός επέτρεψε σε δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν τα πτώματα, που όπως λεει ανήκουν στους γιους του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάϊ και Ουντάϊ, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να πεισθούν οι ιρακινοί ότι τα δυο αδέλφια είναι νεκρά. Πολλοί ιρακινοί λένε πως οι φωτογραφίες των δυο πτωμάτων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δεν είναι αρκετά καθαρές για να τους πείσουν ότι πρόκειται πράγματι για τους αδελφούς Χουσεΐν.

    [03] Κοινοί οι στόχοι του Παλαιστίνιου Πρωθυπουργού Μ. Αμπάς και του Προέδρου Μπους

    25 Jul 2003, 20:33 UTC

    Μ. Αμπάς και Τ. Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους λεει ότι αυτός και ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός Μαχμούτ Αμπάς έχουν κοινό στόχο την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που θα ζουν σε δύο ελεύθερα και ασφαλή κράτη. Σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο, που παραχώρησε από κοινού με τον κύριο Αμπάς, ο πρόεδρος Μπους είπε πως η τρομοκρατία αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεριζωθεί.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων και ανακοίνωσε την δημιουργία οργάνωσης για την οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινίων, στην οποία συμμετέχουν Αμερικανοί και Παλαιστίνιοι, που θα προσπαθήσει να φέρει θέσεις εργασίας , και επενδύσεις στους Παλαιστίνιους. Ο κύριος Αμπάς λεει ότι ο πρόεδρος Μπους απάντησε σε όλα τα θέματα που του έθεσε και ότι θα συζητήσει τα θέματα αυτά και με το Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού ηγέτη στη Ουάσιγκτον.

    [04] Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον

    25 Jul 2003, 20:38 UTC

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ολοκλήρωσε την Παρασκευή, την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία αμερικανοί αξιωματούχοι του δήλωσαν ότι η Άγκυρα πρέπει να πάρει σύντομα απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Γκιούλ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέϋνυ, με τον υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με τον υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης. Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο κ. Γκιούλ είπε πως ένα από τα σπουδαιότερα θέματα των συνομιλιών του ήταν το Ιράκ και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την υποστήριξη της Τουρκίας στην εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα αυτή. Επίσης, είπε πως θα θέσει το θέμα στο τουρκικό κοινοβούλιο πριν να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

    Τέλος, είπε πως ένα σταθερό Ιράκ θα ενισχύσει την οικονομία στην περιοχή και θα αποβεί προς μεγάλο όφελος της Τουρκίας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τούρκοι στρατιώτες πιθανόν θ αναπτυχθούν σε περιοχές στο κεντρικό Ιράκ κοντά στη Βαγδάτη και την Τικρίτ, γενέτειρα του ανατραπέντος ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν

    [05] Σαουδάραβας διπλωμάτης απορρίπτει κάθε σχέση της κυβέρνησης του με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

    25 Jul 2003, 20:18 UTC

    Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν

    O πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Πρίγκιπας Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν, απέρριψε την έκθεση του κογκρέσου που αναφέρει ότι πιθανόν να υπάρχει σχέση μεταξύ της σαουδαραβικής κυβέρνησης και των επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου στην Αμερική. Ο σαουδάραβας διπλωμάτης χαρακτήρισε κακόβουλες και οφθαλμοφανώς αστήρικτες της καταγγελίες ότι η Ριάντ χρηματοδότησε, οργάνωσε, ή ήξερε από πριν για τις επιθέσεις τις ενδεκάτης Σεπτεμβρίου. 15 από του 19 ύποπτους αεροπειρατές που ήταν αναμεμειγμένοι στις επιθέσεις ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

    Έκθεση του αμερικανικού κογκρέσου , που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρει ότι 2 από τους αεροπειρατές δέχτηκαν οικονομική βοήθεια το 2000 από φοιτητή που είχε επαφές με το Σαουδαραβικό προξενείο στο Λος Άντζελες. Η έκθεση επίσης φέρει ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο να είπε ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν μπορεί να είχαν αποφευχθεί αν η Σαουδική Αραβία είχε επιδείξει μεγαλύτερο πνεύμα συνεργασίας.

    [06] Νέες κυρώσεις στη Β. Κορέα επέβαλλαν οι ΗΠΑ

    25 Jul 2003, 21:01 UTC

    North Korean missiles

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε μια κρατική εταιρεία της Βόρειας Κορέας, η οποία καταγγέλλεται ότι εξακολουθεί να πουλάει εξαρτήματα πυραύλων. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε την Πέμπτη, το Στέητ Ντηπάρτμεντ, το οποίο είπε πως οι κυρώσεις επιβάλλονται εναντίον της εταιρείας Τσανγκβάνγκ Σινυόνγκ.

    Πριν τρεις βδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει κυρώσεις στην ίδια εταιρεία καταγγέλλοντας την ότι πουλάει πυραυλική τεχνολογία στο Ιράν. Οι κυρώσεις είναι συμβολικού χαρακτήρα δεδομένου ότι η Αμερική έχει ήδη απαγορεύσει κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Βόρεια Κορέα. Στο μεταξύ ο σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για θέματα εθνικής ασφάλειας, Ρά Γιόνγκ Γιλ, δήλωσε πως στις αρχές του ερχόμενου μήνα, πιθανόν, θ αρχίσουν πολυμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Δεν είπε όμως ποιες χώρες θα συμμετάσχουν.

    [07] Καλά τα προγνωστικά για το βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ

    25 Jul 2003, 21:11 UTC

    Ευχάριστα νέα για το βιομηχανικό τομέα της Αμερικής περιέχονται σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, που δείχνει ότι η εν γένει οικονομία κινείται προς την πολυπόθητη ανάκαμψη. Το υπουργείο εμπορίου ανακοίνωσε πως οι νέες παραγγελίες μη αναλώσιμων αγαθών, δηλαδή προϊόντων που κατασκευάζονται για να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια, αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά δύο και πλέον τοις εκατό.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο. Οι παραγγελίες για αναλώσιμα αγαθά έμειναν σταθερές το Μάϊο ενώ τον Απρίλιο είχαν μειωθεί. Χθες το υπουργείο Εργασίας είπε πως οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έπεσαν την περασμένη εβδομάδα σε κάτω από 400.000, για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο. Ο κατασκευαστικός και ο εργασιακός είναι οι δυο τομείς της αμερικανικής οικονομίας που υποφέρουν.

    [08] Ακροάσεις στο Κογκρέσο για τις απόρρητες πληροφορίες για το Ιράκ.

    25 Jul 2003, 02:02 UTC

    Ολοκληρώθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο η πρώτη μέρα των ανοικτών προς το κοινό ακροάσεων για τις μυστικές πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζειμς Γούλζυ, δήλωσε στη επιτροπή απόρρητων πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι μπορεί να πάρει χρόνο η εξακρίβωση του τί απέγιναν τα βιολογικά και χημικά όπλα του Ιράκ. Ένας άλλος πρώην διευθυντής της CIA, ο Τζον Ντόιτς, είπε ότι αν δεν βρεθούν όπλα μαζικής καταστροφής, η κυβέρνηση Μπούς θα χρεωθεί μεγάλη αποτυχία στο τομέα των μυστικών υπηρεσιών.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα Πορτερ Γκος, δήλωσε οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ προσπάθησε να αγοράσει ουράνιο από το Νίγηρα, δεν ήταν κρίσιμης σημασίας για τις απόρρητες πληροφορίες που είχε πριν από τον πόλεμο η κυβέρνηση Μπους. Επίσης ανώτερο στέλεχος της επιτροπής, η βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος, Τζέιν Χαρμαν, δήλωσε ότι η αξιοπιστία των απόρρητων πληροφοριών που διαθέτουν οι ΗΠΑ για το Ιράκ θα επηρεάσει τις μελλοντικές προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας.

    [09] Νέα έκθεση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    25 Jul 2003, 02:07 UTC

    Έκθεση ειδικής υπερκομματικής επιτροπής για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, επικρίνει τον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, πριν τις επιθέσεις. Η έκθεση αναφέρει ότι παρόλο που είχαν πληροφορίες από το 1994 ότι τρομοκράτες εξέταζαν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν αεροσκάφη για επιθέσεις, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έλαβαν κανένα προληπτικό μέτρο. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι η CIA ήξερε ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ δύο άνδρες με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, αλλά και πάλι δεν έλαβε κανένα μέτρο. Η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Βουλή, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες απόρρητων πληροφοριών δεν έκαναν την δουλειά τους σωστά όσον αφορά στην συγκέντρωση όλων των απαραίτητων πληροφοριών. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι τώρα η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της χώρας είναι η καλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ.

    [10] Στους δημοσιογράφους οι σοροί ...

    25 Jul 2003, 15:22 UTC

    Ουντάι Χουσεΐν

    O αμερικανικός στρατός επέτρεψε σε δημοσιογράφους να βιντεοσκοπήσουν τα πτώματα, που όπως λεει ανήκουν στους γιους του Σαντάμ Χουσεΐν, Κουσάϊ και Ουντάϊ, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να πεισθούν οι ιρακινοί ότι τα δυο αδέλφια είναι νεκρά. Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι σοροί ευπρεπίστηκαν, πριν να τους δουν οι δημοσιογράφοι.

    Κουσάι Χουσεΐν

    Πολλοί ιρακινοί λένε πως οι φωτογραφίες των δυο πτωμάτων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δεν είναι αρκετά καθαρές για να τους πείσουν ότι πρόκειται για τους αδελφούς Χουσεΐν. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό οι Κουσάϊ και Ουντάϊ σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Μοσούλη, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αμερικανούς στρατιώτες. Οι ιατροδικαστές λένε ότι το κάθε πτώμα φέρει πάνω από 20 τραύματα από σφαίρες και πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι τα δυο αδέλφια αυτοκτόνησαν.

    [11] Εντείνονται οι μάχες στη Λιβερία ...

    25 Jul 2003, 15:15 UTC

    Τραυματίες σε αυτοσχέδιο καροτσάκι

    Πυρά πυροβολικού κτύπησαν σήμερα το διπλωματικό τμήμα της πρωτεύουσας της Λιβερίας, Μονροβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άτομα και να τραυματισθούν πάνω από 100 άλλα, καθώς ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, κάνει επείγουσα έκκληση για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

    Τα επτά από τα θύματα ήταν μεταξύ εκατοντάδων προσφύγων που βρίσκονται συνωστισμένοι σ ένα σχολείο. Μεταξύ των νεκρών είναι και μικρά παιδιά. Πολλοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο κύριο νοσοκομείο της Μονροβίας.

    Η τελευταία αυτή επίθεση εξαπολύθηκε καθώς ο επικεφαλής της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, απηύθυνε έκκληση για την ανάπτυξη αμέσως στη Λιβερία της υποσχόμενης δυτικοαφρικανικής δύναμης. Οι ηγέτες δυτικοαφρικανικών χωρών συμφώνησαν να σταλεί στη Λιβερία Νιγηριανή δύναμη. Δεν έχουν όμως ορίσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την αποστολή της δύναμης αυτής.

    [12] Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός στο ...

    25 Jul 2003, 15:27 UTC

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μαχμούντ Αμπάς, συναντάται αυτή τη στιγμή στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπους, με τον οποίο συζητάει το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως ο κ. Αμπάς ελπίζει πως θα πείσει τον κ. Μπους να ασκήσει πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να αφήσει ελεύθερους περισσότερους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Ο κ. Αμπάς θα επιδιώξει επίσης να σταματήσει η ανέγερση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και να παγώσει η κατασκευή ενός φράχτη ασφάλειας που το Ισραήλ δημιουργεί για να χωρίσει τα εδάφη του από παλαιστινιακές κωμοπόλεις.

    Στο μεταξύ, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε, κατά λάθος, ένα μικρό παλαιστίνιο στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

    [13] Ράμσφελντ: Οι φωτογραφίες απόδειξη του θανάτου

    25 Jul 2003, 01:27 UTC

    Ουντάι Χουσεΐν

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες, οι οποίες , σύμφωνα με Αμερικάνούς αξιωματούχους, δείχνουν τα πτώματα των γιων του Σαντάμ Χουσεΐν, για να πείσει τον Ιρακινό λαό ότι είναι όντως νεκροί. Ο κύριος Ράμσφελντ είπε ότι είναι σημαντικό για τον Ιρακινό λαό να γνωρίζει ότι ο Κουσάϊ και ο Ουντάϊ δεν είναι ζωντανοί.

    Κουσάι Χουσεΐν

    Εξάλλου στη Βαγδάτη, ορισμένοι Ιρακινοί δήλωσαν ότι οι φωτογραφίες τους έπεισαν πως οι γιοι του Σαντάμ είναι νεκροί. Άλλοι όμως είπαν ότι οι φωτογραφίες μπορεί να αποτελούν Αμερικανική απάτη.

    [14] Οι ΗΠΑ ζητούν απ' τη Τουρκία να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ.

    25 Jul 2003, 02:11 UTC

    Κόλιν Πάουελ και Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ο Τούρκος ομόλογος του, Αμπντουλά Γκιούλ, του υποσχέθηκε πως η Άγκυρα να καταλήξει σύντομα σε απόφαση αναφορικά με το αίτημα των ΗΠΑ για την αποστολή Τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Οι κ. Πάουελ και Γκιούλ συναντήθηκαν χθες εδώ στη Ουάσιγκτον για να συζητήσουν το αίτημα αυτό, το οποίο μεταβίβασε στη Τουρκία, την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ.

    Ο κύριος Πάουέλ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εξετάσει πλήρως το αίτημα, ενώ ο κύριος Γκιουλ τόνισε ότι η ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ στο μεταπολεμικό Ιράκ θα διευκολύνει την Τουρκία στην λήψη απόφασης για την αποστολή στρατευμάτων.

    [15] Συνομιλίες Μπούς-Αμπάς στο Λευκό ...

    25 Jul 2003, 03:02 UTC

    Από προηγούμενη συνάντηση των κ. Μπούς και Αμπάς.

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούτ Αμπάς θα έχει σήμερα συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με το πρόεδρο Μπούς με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κύριος Αμπάς θα προσπαθήσει να πείσει τον κύριο Μπούς να πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, να απελευθερώσει περισσότερους Παλαιστίνιους κρατουμένους. Χθες ο κ. Αμπάς δήλωσε σε μέλη του Κογκρέσου ότι το Ισραήλ υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή με το να συνεχίζει την δημιουργία Εβραϊκών οικισμών καθώς και την κατασκευή τοίχους ασφάλειας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινιακών εδαφών. Επίσης ο κ. Αμπάς υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [16] Ικανοποίηση εκφράζει ο ΟΗΕ για ...

    25 Jul 2003, 02:53 UTC

    Ζακ Κλάιν

    Αξιωματούχοι των ΗΕ εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση Δυτικο-Αφρικανικών χωρών να στείλουν δύο τάγματα Νιγηριανών στρατιωτών στην Λιβερία. Μετά την σχετική ενημέρωση στο συμβούλιο ασφάλειας των ΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβερία, Ζακ Κλάιν, δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα τάγμα χρειάζεται να σταλεί στη Λιβερία αμέσως και ένα δεύτερο θα πρέπει να σταλεί μέσα στις επόμενες 4 μέρες. Από τη πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν οικονομική και υλική υποστήριξη 10 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Κοινότητα δυτικο-Αφρικανικών χωρών. Πάντως χθες Λιβεριανοί αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν για 6η μέρα για τον έλεγχο του λιμανιού της Μονροβίας.

    [17] Νέα επιχείρηση των αμερικανικών ...

    25 Jul 2003, 03:05 UTC

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ένα βομβαρδιστικό Β-52 και δύο άλλα μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις ανταρτών που πιστεύεται ότι επιτίθονταν εναντίον βάσης των συμμαχικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Των βομβαρδισμών είχε προηγηθεί επίσης με δύο ρουκέτες εναντίον της βάσης Ασανταμπάντ, βορειοανατολικά της Καμπούλ. Εξάλου επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, στρατηγός Τζόν Αμπιζέιντ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 28 July 2003 - 21:32:22 UTC