Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι του Ιράκ διαφωνούν
  • [02] Ουάσιγκτον: Ικανοποίηση για το ψήφισμα της ΔΥΑΕ για το Ιράν.
  • [03] Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις ενώ πλησιάζει ο νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.
  • [04] Το Ισραήλ υποβαθμίζει την σπουδαιότητα των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.
  • [05] Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Γεωργία
  • [06] Κατηγορίες εναντίον 3 ακόμη ατόμων για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη.
  • [07] Οι ΗΠΑ στο πλευρό της ΠΓΔΜ
  • [08] Ανοδική η πορεία της Αμερικανικής οικονομίας.
  • [09] Ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία
  • [10] Άλλαξαν τακτική οι αντάρτες στο Ιράκ
  • [11] Με γρήγορο ρυθμό αναπτύσσεται η Αμερικανική οικονομία.

  • [01] Οι Σιίτες Μουσουλμάνοι του Ιράκ διαφωνούν

    26 Nov 2003, 20:41 UTC

    Στο Ιράκ, ηγετικά στελέχη της κοινότητας Σιιτών μουσουλμάνων διαφωνούν με το νέο σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας του χρόνου σε μια προσωρινή Ιρακινή κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του κύριου κόμματος των Σιιτών και μέλος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Αζίζ Αλ Χακίμ, δήλωσε ότι το σχέδιο καθυστερεί κατά πολύ τη διενέργεια εκλογών, ενώ ο πλέον σεβαστός θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολά Αλι Αλ Σιστανί, φέρεται να δηλώνει ότι το σχέδιο δεν δίνει σημαντικό ρόλο στον Ιρακινό λαό στην διαδικασία μεταβίβασης εξουσίας. Το σχέδιο προβλέπει πάντως γενικές εκλογές στο Ιράκ το 2005. Στο μεταξύ Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η πρεσβεία της Ιταλίας στη Βαγδάτη επλήγη από όλμο ή ρουκέτα, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

     

    Εξάλλου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενέκρινε την ανάπτυξη άλλων 2.700 πεζοναυτών στο Ιράκ, αλλά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αποστολή των πεζοναυτών δεν συνδέεται με τα συνεχιζόμενα προβλήματα ασφάλειας στο Ιράκ. Οι 2.700 πεζοναύτες θα προστεθούν στους άλλους 20 χιλιάδες που ειδοποιήθηκαν πρόσφατα απ το Πεντάγωνο ότι θα σταλούν στις αρχές του 2004 στο Ιράκ.

    [02] Ουάσιγκτον: Ικανοποίηση για το ψήφισμα της ΔΥΑΕ για το Ιράν.

    27 Nov 2003, 01:56 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για ψήφισμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που καταδικάζει παλιές ατασθαλίες του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά αναγνωρίζει παράλληλα και τις τελευταίες προσπάθειες της Τεχεράνης να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του διεθνούς οργανισμού. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το μέτρο δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι στο μέλλον το Ιράν θα παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα των ΗΕ για ενδεχόμενες κυρώσεις, αν προβεί σε παραβιάσεις της Συνθήκης Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων. Από τη πλευρά του ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η διεθνής υπηρεσία έστειλε «μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη ότι παρόμοιες ατασθαλίες δεν πρόκειται να ξαναγίνουν δεκτές στο μέλλον».

    [03] Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις ενώ πλησιάζει ο νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    27 Nov 2003, 02:21 UTC

    Οι υπουργοί άμυνας της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν στην αναγκαιότητα άσκησης πιέσεων προς τη Βόρεια Κορέα για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά διαφώνησαν αναφορικά με το πως θα πρέπει να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Ο Ιάπωνας υπουργός άμυνας, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε ότι η άσκηση πίεσης είναι το ίδιο σημαντική με την διπλωματία για την επίλυση της αντιπαράθεσης με την Πιονγιάνγκ. Από τη πλευρά του ο Νοτιοκορεάτης υπουργός άμυνας, Τσο Γιάνγκ-Κιλ, δήλωσε ότι θα πρέπει υπομονετικά να ζητηθεί απ την Βόρεια Κορέα να μην λάβει καμία απόφαση που θα οδηγούσε σε κάποιο στρατιωτικό λάθος. Ενώ οι κ. Ισίμπα και Τσό αντήλλασαν απόψεις στο Τόκυο, διπλωμάτες απ την Νότια Κορέα και την Ιαπωνία συναντήθηκαν στη Σεούλ για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του νέου γύρου πολυμερών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ, που θα πραγματοποιηθούν τον άλλο μήνα στο Πεκίνο.

    [04] Το Ισραήλ υποβαθμίζει την σπουδαιότητα των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.

    27 Nov 2003, 02:05 UTC

    Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 3 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι ετοίμαζαν ενέδρα κοντά σε Εβραϊκό οικισμό. Τουλάχιστον ένας απ τους Παλαιστίνιους ήταν οπλισμένος. Στο μεταξύ Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν την σπουδαιότητα ανακοίνωσης της κυβέρνησης Μπούς ότι θα μειώσει κατά 290 εκατομμύρια δολάρια τις εγγυήσεις δανείων προς το Ισραήλ, λόγω των συνεχιζόμενων εποικιστικών δραστηριοτήτων του και των προσπαθειών του να κατασκευάσει τείχος ασφάλειας στα κατεχόμενα εδάφη.

    [05] Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Γεωργία

    26 Nov 2003, 20:56 UTC

    Νινό Βουρτζανάτσε

    Ο πρόεδρος Μπους επαίνεσε της Γεωργία για τη ειρηνική μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας και τη γρήγορη προκήρυξη προεδρικών εκλογών. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Σον ΜακΚορμακ λεει ότι ο κύριος Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές , από το ράντσο του στο Τέξας, όπου είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με την ασκούσα χρέη προέδρου της Γεωργίας Νινό Βουρτζανάτσε. Ο κύριος ΜακΚορμακ είπε ότι ο κύριος Μπους επίσης επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την αυτεξουσιότητα, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας,

    Στο μεταξύ, στη Τιφλίδα η κυρία Βουρτζανάτσε ανακοίνωσε πως ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Σακασβίλι, θα θέσει υποψηφιότητα για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και θα είναι ο μόνος υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού.

    [06] Κατηγορίες εναντίον 3 ακόμη ατόμων για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη.

    27 Nov 2003, 02:43 UTC

    Οι Τουρκικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον 3 ακόμη ατόμων για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 58 συνολικά άτομα. Την Τρίτη άλλοι 9 ύποπτοι συνελλήφθησαν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τους για συμμετοχή ή προσφορά βοήθειας σε παράνομη οργάνωση. Τούρκοι και Βρετανοί εμπειρογνώμονες επικεντρώνουν τώρα τις έρευνες τους στην επαρχία Μπινγκόλ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, απ όπου κατάγονταν ορισμένοι απ τους βομβιστές.

    [07] Οι ΗΠΑ στο πλευρό της ΠΓΔΜ

    26 Nov 2003, 21:24 UTC

    Ο υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, υποσχέθηκε πως η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και άλλους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο κ. Πάουελ συναντήθηκε χθες με ανώτερη αντιπροσωπεία των Σκοπίων με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπράνκο Σρβενκόβσκι..

    Μπράνκο Σρβενκόβσκι

    Στα τέλη της δεκαετίας του 90 η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δέχτηκε κύματα προσφύγων Κοσοβάρων λόγω της κρίσης στο Κόσοβο, ενώ το 2001 αντιμετώπισε εξέγερση των αλβανόφωνων κατοίκων της. Όμως κατάφερε να αποκαταστήσει την εσωτερική της ασφάλειας και να προωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της. Τα επιχειρήματα αυτά χρησιμοποίησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Μπράνκο Σρβενκόβσκι στις συνομιλίες του εδώ στην Ουάσινγκτον, με στόχο να εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη στις προσπάθειες της χώρας του να ενταχθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Φαίνεται πως τα επιχειρήματά του αυτά βρήκαν απήχηση στον υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αφού εξήρε τη ΦΙΡΟΜ για την υποστήριξή της προς τον υπό αμερικανική ηγεσία πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δήλωσε πως τα Σκόπια μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της Ουάσινγκτων στην επιδίωξή τους να ενσωματωθούν με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Πάουελ: «Το ξέρω πως περιμένουν ανυπόμονα ορισμένες πολιτικές ενδείξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της Αμερικής στο ΝΑΤΟ. Προσβλέπουμε στην ημέρα κατά την οποία η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ενσωματωθεί πλήρως σε όλους τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα απομένει να καθορισθεί το πώς και με τί ρυθμό θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν για ένταξη στους θεσμούς αυτούς.»

    Ο κ. Πάουελ παρατήρησε ότι τα Σκόπια έστειλαν στρατεύματα τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ και παρόλο που ο αριθμός των στρατιωτών είναι μικρός ο συμβολισμός είναι τεράστιος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε επίσης πως η 15η Δεκεμβρίου θα αποτελέσει ορόσημο για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη θ αποχωρήσει και οι Σκοπιανοί θα μείνουν χωρίς διεθνή στρατιωτική παρουσία για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

    Ο κ. Σρβενκόβσκυ από την πλευρά του δήλωσε πως η χώρα του είναι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόσθεσε πως ανασκόπησε με τον κ. Πάουελ την πρόοδο των Σκοπίων ως προς την εφαρμογή της ειρηνευτικής διευθέτησης που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία έληξε ο εμφύλιος πόλεμος πριν δυο χρόνια.

    Ο σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους πως το Κοινοβούλιο της χώρας του υιοθέτησε τις αναγκαίες συνταγματικές τροποποιήσεις για την προστασία της μειονότητας των Αλβανόφωνων και ότι σύντομα θα καταπιαστεί με το θέμα της αποκέντρωσης της πολιτικής εξουσίας με στόχο την ενίσχυση των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων.

    [08] Ανοδική η πορεία της Αμερικανικής οικονομίας.

    26 Nov 2003, 21:15 UTC

    Τρεις εκθέσεις, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει κατά το τρέχον τρίμηνο την ανοδική πορεία της. Το Υπουργείο Εμπορίου αναφέρει πως οι παραγγελίες για μη αναλώσιμα αγαθά, δηλαδή αγαθά που αναμένεται πως θα κρατήσουν τουλάχιστον τρία χρόνια, αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά πάνω από 3%. Το Υπουργείο Εμπορίου λεει επίσης πως οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, αλλά αυξήθηκαν τα ατομικά εισοδήματα, πράγμα που σημαίνει ότι εν όψει των εορτών οι αμερικανοί θα είναι σε θέση να ξοδέψουν.

    Εξ άλλου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας βρίσκονται στο χαμηλότερο εβδομαδιαίο επίπεδο των τελευταίων τριών σχεδόν χρόνων.

    [09] Ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία

    26 Nov 2003, 21:11 UTC

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης λεει ότι η ταχύτητα με την οποία πορεύεται η οικονομία στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική και ορισμένες περιοχές της Ευρώπης δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως άρχισε επί τέλους μία «χειροπιαστή ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας και προσθέτει ότι ήδη υπάρχει ένας ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης στη Ασία, την Βόρεια Αμερική και τη Βρετανία. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι παρά τα υπάρχοντα εσωτερικά προβλήματα χώρες σε άλλα σημεία της Ευρώπης οδεύουν προς οικονομική ανάκαμψη.

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προτρέπει ορισμένες κυβερνήσεις να κρατήσουν σε μέτρια επίπεδα τα επιτόκια και προειδοποιεί ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα πολλών χωρών μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην οικονομική τους ανάκαμψη.

    [10] Άλλαξαν τακτική οι αντάρτες στο Ιράκ

    25 Nov 2003, 23:48 UTC

    Π. Μπρέμερ

    Δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης, λίγες ώρες μετά την δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι αντάρτες εστιάζουν τώρα τις επιθέσεις τους σε Ιρακινούς και όχι σε Αμερικανικά στρατεύματα. Επίσης ακούστηκαν και σειρήνες στο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων, και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι βλήματα ή ρουκέτες κτύπησαν παραπλήσια κτίρια. Πάντως οι Αμερικανικές δυνάμεις δεν σχολίασαν τα επεισόδια.

    Νωρίτερα, ο ανώτερος αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ, είπε ότι οι αντάρτες άλλαξαν τακτική και τώρα προσπαθούν να εκφοβίσουν αθώους Ιρακινούς χρησιμοποιώντας βία, αλλά, όπως είπε ο κύριος Μπρέμερ, δεν θα το καταφέρουν.

    [11] Με γρήγορο ρυθμό αναπτύσσεται η Αμερικανική οικονομία.

    26 Nov 2003, 00:05 UTC

    T. Mπους

    Νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με γρηγορότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ποσοστό ανάπτυξης 8,2% τοις εκατό που αποτελεί την ταχύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη τα τελευταία είκοσι χρόνια.

    Ο πρόεδρος Μπους σε ομιλία του στο Λας Βέγκας είπε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία είναι ισχυρή και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του θα παραμείνει επικεντρωμένη στη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, μέχρι ότου, όπως είπε χαρακτηριστικά, βρουν δουλειά όλοι όσοι θέλουν και μπορούν να δουλέψουν.

    Επίσης, άλλη οικονομική έκθεση αναφέρει πως η εμπιστοσύνη των αμερικανών καταναλωτών έφτασε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου δωδεκάμηνου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 November 2003 - 2:18:11 UTC