Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 4 Ιανουαρίου οι νέες προεδρικές εκλογές στη Γεωργία.
  • [02] Ικανοποιημένοι ΗΠΑ και Ιράν με το σχέδιο ψηφίσματος της ΔΥΑΕ.
  • [03] Οικονομικές κυρώσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ για δραστηριότητες του στα Παλαιστινιακά εδάφη.
  • [04] Ικανοποίηση εκφράζουν ΗΕ και ΗΠΑ για την Ινδο-Πακιστανική εκεχειρία.
  • [05] Ίσως να επίκεινται και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Τουρκία
  • [06] Απετράπη επίθεση στη Ριάντ
  • [07] Κυρώσεις σε βάρος του Δικτύου Αλ Αραμπίγια απ' το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.
  • [08] Μέσιτς: Ο Ίβο Σαναντέρ πιθανότατα νέος πρωθυπουργός της Κροατίας.
  • [09] ΗΠΑ και Ευρώπη συμφώνησαν σε σχέδιο ψηφίσματος για τα πυρηνικά του Ιράν.
  • [10] Αραφάτ: Νέο σχέδιο Σαρόν δεν προωθεί την ειρήνη.
  • [11] Αναλυτές προβλέπουν ραγδαία ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας του χρόνου.
  • [12] Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό για το τρέχων οικονομικό έτος.
  • [13] Συλλήψεις στελεχών των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.
  • [14] Ικανοποίηση Αννάν για μονομερή εκεχειρία του Πακιστάν.
  • [15] Συνάντηση Ζάκ Σιράκ-Τόνυ Μπλαίρ
  • [16] Φονική πυρκαιά σε φοιτητική εστία στη Μόσχα
  • [17] Δεκαοκτώ ύποπτοι σε σχέση με τους βομβισμούς στην Κωνσταντινούπολη
  • [18] ΗΠΑ-Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμες να βοηθήσουν την νέα προσωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας
  • [19] 3 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.
  • [20] 5 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν.
  • [21] Σχέδιο Σαρόν για συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.
  • [22] Αντιτρομοκρατικό κήρυγμα επιβάλλει η Τουρκική κυβέρνηση.

  • [01] Στις 4 Ιανουαρίου οι νέες προεδρικές εκλογές στη Γεωργία.

    26 Nov 2003, 02:18 UTC

    Μιχαήλ Σακασβίλι

    Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας όρισε την τετάρτη Ιανουαρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής νέων προεδρικών εκλογών. Πάντως η προσωρινή πρόεδρος, Νίνο Μπουρτζανάτζε, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα βάλει υποψηφιότητα. Υποσχέθηκε πάντως ότι οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν σε ήρεμο κλίμα. Ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σακασβίλι, δήλωσε ότι η παράταξη του θα προσπαθήσει να ορίσει έναν προεδρικό υποψήφιο. Σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Associated Press τόνισε ότι πιστεύει πως αν βάλει ο ίδιος υποψηφιότητα θα κερδίσει σίγουρα. Αναμένεται πως η βουλή της Γεωργίας θα συνεδριάσει και πάλι την Πέμπτη για να ορίσει ημερομηνία και για τις νέες βουλευτικές εκλογές.

    [02] Ικανοποιημένοι ΗΠΑ και Ιράν με το σχέδιο ψηφίσματος της ΔΥΑΕ.

    26 Nov 2003, 00:15 UTC

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν εξέφρασαν ικανοποίηση για το σχέδιο ψηφίσματος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος με την έκβαση της υπόθεσης, ενώ ο πρέσβης του Ιράν στα ΗΕ εξέφρασε την συγκατάθεση της χώρας του.

    Την Δευτέρα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν σε συμβιβαστικό σχέδιο που καταδικάζει τις παλαιότερες ατασθαλίες του Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα και λεει ότι οποιεσδήποτε νέες παραβιάσεις θα ληφθούν αμέσως υπόψη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και θα παραπεμφθούν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα σήμερα.

    [03] Οικονομικές κυρώσεις ΗΠΑ προς Ισραήλ για δραστηριότητες του στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    26 Nov 2003, 02:43 UTC

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπούς αποφάσισε να περικόψει κατά 290 εκατομμύρια δολάρια το πακέτο δανείων προς το Ισραήλ λόγω των δραστηριοτήτων του στα Παλαιστινιακά εδάφη. Η Ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η περικοπή θα γίνει απ το συνολικό πακέτο δανείων ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση της Ισραηλινής οικονομίας. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς χαρακτήρισαν την περικοπή των δανείων συνέπεια των αμερικανικών ανησυχιών για τις Ισραηλινές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    [04] Ικανοποίηση εκφράζουν ΗΕ και ΗΠΑ για την Ινδο-Πακιστανική εκεχειρία.

    26 Nov 2003, 02:50 UTC

    Τα ΗΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την νέα εκεχειρία που επετεύχθη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν και ετέθη σε εφαρμογή χθες το βράδυ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε και απ τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης, με υπομονή και αποφασιστικότητα. Επίσης το Στέιτ Ντηπάρτμεντ συνεχάρη τους πρωθυπουργούς της Ινδίας και του Πακιστάν λέγοντας ότι η εκεχειρία αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα των προσωπικών τους προσπαθειών. Η κατάπαυση του πυρός καλύπτει περιοχή 230 χιλιομέτρων των διεθνών συνόρων του Κασμίρ, την διαφιλονικούμενη περιοχή μήκους 760 χιλιομέτρων στην Γραμμή Ελέγχου και την περιοχή του παγετώνα Σιαντσεν, όπου έχουν αναπτυχθεί τα αντιμαχόμενα στρατεύματα.

    [05] Ίσως να επίκεινται και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Τουρκία

    25 Nov 2003, 23:56 UTC

    Βρετανικό προξενείο ητην Κωσταντινούπολη

    Η Βρετανία λεει ότι διαθέτει πληροφορίες ότι ίσως επίκεινται και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα αυστηρότερες προειδοποιήσεις για την Τουρκία συμβουλεύοντας τους βρετανούς υπηκόους να ακυρώσουν όλα εκτός από τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες τουρκικές πόλεις.

    Εν τω μεταξύ, δικαστήριο στην Τουρκία απάγγειλε εναντίον εννέα ατόμων κατηγορίες σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 30 άνθρωποι.

    Οι βομβιστικές επιθέσεις την Πέμπτη εναντίον του Βρετανικού Προξενείου και μιας τράπεζας με έδρα το Λονδίνο διενεργήθηκαν πέντε μέρες μετά από παρόμοιες επιθέσεις εναντίον δύο συναγωγών, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 28 άτομα.

    [06] Απετράπη επίθεση στη Ριάντ

    26 Nov 2003, 00:02 UTC

    Οι Σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αποτρέψουν βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Ριάντ και ότι σκότωσαν δυο υπόπτους. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι οι δράστες σχεδίαζαν την επίθεση να συμπέσει με την αρχή του Είντ αλ Φιτρ, τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού.

    Αξιωματούχοι λενε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας κατάσχεσαν αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και έτοιμο να πυροδοτηθεί, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες αναφορικά με τον στόχο.

    [07] Κυρώσεις σε βάρος του Δικτύου Αλ Αραμπίγια απ' το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο.

    25 Nov 2003, 03:41 UTC

    Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο απαγόρευσε στους ανταποκριτές του Αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια να στέλνουν ρεπορτάζ από το Ιράκ, μετά την απόφαση του δικτύου να μεταδώσει μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν και το οποίο έκανε έκκληση για επιθέσεις εναντίον Ιρακινών που συνεργάζονται με τις συμμαχικές δυνάμεις. Από τη πλευρά του το Αλ Αραμπίγια χαρακτήρισε την απαγόρευση αδικαιολόγητη. Εξάλλου, σε μια άλλη εξέλιξη, ανώτερος ηγέτης των Σουνιτών μουσουλμάνων ζήτησε κατάπαυση του πυρός για μια εβδομάδα τόσο απ τις συμμαχικές δυνάμεις, όσο και απ τις ανταρτικές ομάδες, λόγω της γιορτής Εΐντ Αλ Φίτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ζήτησε χθες απ το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ να επικυρώσει χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση της εξουσίας σε μια Ιρακινή προσωρινή κυβέρνηση. Σε σχετική επιστολή του ο κ. Ταλαμπανί αναφέρει λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει επιλογή Ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τον Ιούνιο του 2004, η οποία θα ηγηθεί της κατάρτισης νέου συντάγματος και θα οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές μέχρι το Δεκέμβριο του 2005.

    [08] Μέσιτς: Ο Ίβο Σαναντέρ πιθανότατα νέος πρωθυπουργός της Κροατίας.

    25 Nov 2003, 03:57 UTC

    Ίβο Σαναντέρ

    Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, δήλωσε ότι ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Ίβο Σαναντέρ, θα είναι πιθανότατα αυτός στον οποίο θα ανατεθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους των εκλογών της Κυριακής, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση του κ. Σαναντέρ κερδίζει 73 έδρες στο 140 εδρών Κροατικό Κοινοβούλιο, ενώ ο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικός Συνασπισμός κερδίζει 63. Ο απερχόμενες πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβιτσα Ράτσαν, παραδέχτηκε την ήττα του λέγοντας ότι παραδίδει στον επόμενο πρωθυπουργό μια σταθερή χώρα.

    [09] ΗΠΑ και Ευρώπη συμφώνησαν σε σχέδιο ψηφίσματος για τα πυρηνικά του Ιράν.

    25 Nov 2003, 04:02 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ και κύριες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, συμφώνησαν σε σχέδιο ψηφίσματος στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας το οποίο καταδικάζει το Ιράν για καταγγελλόμενες μυστικές δραστηριότητες στα πλαίσια του πυρηνικού ερευνητικού του προγράμματος, αλλά δεν κηρύσσει την Τεχεράνη κατά παράβαση της Συνθήκης Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων. Το σχέδιο ψηφίσματος αφήνει πάντως να εννοηθεί ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας ενδέχεται να ειδοποιηθεί στο μέλλον, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι καταγγελλόμενες παραβάσεις του Ιράν σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας.

    [10] Αραφάτ: Νέο σχέδιο Σαρόν δεν προωθεί την ειρήνη.

    25 Nov 2003, 04:07 UTC

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες φημολογούμενου μονομερούς Ισραηλινού σχεδίου δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη ειρήνης. Σε συνέντευξη του προς το πρακτορείο Ρώυτερ, ο κ. Αραφάτ δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως περιγράφονται σε ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, έρχονται σε αντίθεση με τον «οδικό χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Από τη πλευρά του ο κ. Σαρόν παραδέχτηκε χθες ότι εξετάζει την λήψη ορισμένων μονομερών μέτρων, τα οποία δεν κατονόμασε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να έχουν τη μορφή υποχωρήσεων και θα ληφθούν με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα του Ισραήλ.

    [11] Αναλυτές προβλέπουν ραγδαία ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας του χρόνου.

    25 Nov 2003, 04:10 UTC

    Νέα έκθεση της Εθνικής Ένωσης Επιχειρηματικών Μελετών αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί του χρόνου με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι αναλυτές δηλώνουν ότι οι φοροαπαλλαγές και τα χαμηλά επιτόκια προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα το ποσοστό ανάπτυξης να φτάσει το 3% φέτος και 4,5% το 2004. Επίσης οι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα δημιουργηθούν νέες εργασιακές σχέσεις και υπολογίζουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 5,8%.

    [12] Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό για το τρέχων οικονομικό έτος.

    25 Nov 2003, 03:54 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε το νέο προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχων οικονομικό έτος, λέγοντας ότι το ύψος των δαπανών στέλνει σημαντικό μήνυμα σε μια περίοδο όπου αμερικανικές δυνάμεις μάχονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο συγκεκριμένος αμυντικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση περίπου 4% των μισθών των στρατιωτικών και δαπάνες 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής αμυντικής ασπίδας. Μετά την υπογραφή του προϋπολογισμού ο πρόεδρος Μπούς επισκέφτηκε στρατιωτική βάση στο Κολοράντο όπου υπηρετούσαν 4 απ τους 16 αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την πτώση ελικοπτέρου στις 2 Νοεμβρίου στο Ιράκ.

    [13] Συλλήψεις στελεχών των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν.

    25 Nov 2003, 04:21 UTC

    Στο Αφγανιστάν, μία μέρα μετά την προειδοποίηση των Ταλεμπάν για περαιτέρω επιθέσεις κατά δυτικών, οι αρχές συνέλαβαν στη Καμπούλ δύο άτομα ύποπτα ως μέλη των Ταλεμπαν, τα οποία έφεραν 35 κιλά εκρηκτικών. Η αστυνομία της Καμπούλ δεν αποκάλυψε τα ονόματα των υπόπτων και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Το σημείο όπου συνελήφθησαν οι δύο άνδρες, βρίσκεται κοντά σε βάση Καναδών ειρηνοφρουρών. Απομεινάρια των εκδιωχθέντων Ταλιμπάν έχουν κηρύξει ιερό πόλεμο κατά των ξένων στρατευμάτων, των εργαζομένων σε υπηρεσίες παροχής αρωγής και των δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν.

    [14] Ικανοποίηση Αννάν για μονομερή εκεχειρία του Πακιστάν.

    25 Nov 2003, 04:19 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση του Πακιστάν για μονομερή εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων στο Κασμίρ. Ανακοινωθέν των ΗΕ αναφέρει επίσης ότι ο κ. Αννάν εξέφρασε ικανοποίηση για την θετική ανταπόκριση της Ινδίας, όπως τη χαρακτήρισε, στην εν λόγω ανακοίνωση του Πακιστάν. Το Νέο Δελχί καλωσόρισε την ανακοίνωση της Ισλαμαμπάντ για μονομερή εκεχειρία, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να σταματήσει η διασυνοριακή διείσδυση στο Ινδικό Κασμίρ, μουσουλμάνων εξτρεμιστών απ το Πακιστάν.

    [15] Συνάντηση Ζάκ Σιράκ-Τόνυ Μπλαίρ

    24 Nov 2003, 17:14 UTC

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ είπε οτι οι αμερικανικές προτάσεις για την μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ στους Ιρακινούς, είναι θετικές, αλλά ανεπαρκείς. Ο κ. Σιράκ έκανε αυτή τη δήλωση μετά απο σημερινή συνάντηση στο Λονδίνο με τον βρετανο πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ. ΟΙ συζητήσεις ήταν η πρώτη διμερής συνάντηση μεταξύ της γαλλικής ηγεσίας και του κ. Μπλαίρ απο την εποχή του πολέμου στο Ιράκ, κάτω απο αμερικανική ηγεσία. Η Γαλλία και η Βρετανία είχαν διαφωνήσει εξαιτίας του πολέμου, επειδή το Λονδίνο υποστήριζε την υπο αμερικανική ηγεσία εισβολή, ενώ το Παρίσι αντιτίθετο σθεναρά στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Οι σημερινές συνομιλίες αναμενόταν επίσης οτι θα εστιάζονταν στο ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [16] Φονική πυρκαιά σε φοιτητική εστία στη Μόσχα

    24 Nov 2003, 17:21 UTC

    Πυρκαιά που ξέσπασε σε φοιτητική εστία της Μόσχας, στον οποίο διέμεναν κυρίως ξένοι φοιτητές, σκότωσε 32 άτομα και τραυμάτισε περίπου 140. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί απο τους τραυματίες πήδηξαν απο τα παράθυρα του πενταορόφου κτιρίου. Η φωτιά ξέσπασε νωρίς σήμερα το πρωί στο πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών Πατρίς Λουμούμπα, και μαινόταν επί τρείς ώρες, πρίν μπορέσουν οι πυροσβέστες να την θέσουν υπο έλεγχο. Πάνω απο 200 φοιτητές διέμεναν στους εν λόγω κοιτώνες. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, τα θύματα προέρχονται απο πολλές χώρες, όπως την Κίνα, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, το Τατζικιστάν, αλλά και την Αγκόλα, τον Ισημερινό και την Ταϊτή.

    [17] Δεκαοκτώ ύποπτοι σε σχέση με τους βομβισμούς στην Κωνσταντινούπολη

    24 Nov 2003, 17:24 UTC

    Δεκαοκτώ ύποπτοι αναμένεται οτι θα προσαχθούν σήμερα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπου ενδέχεται να τους απαγγελθούν κατηγορίες αναφορικά με τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία. Τούρκοι και Βρετανοί εμπειρογνώμονες αναζητούν ακόμα στοιχεία για να μπορέσουν να εξακριβώσουν ποιοί ευθύνονται για τους βομβισμούς έξω απο το βρετανικό προξενείο και μία βρετανική τράπεζα της πόλης, απο τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα την περασμένη Πέμπτη. Πρίν απο πέντε μέρες, δύο συναγωγές της Κωνσταντινούπολης είχαν πληγεί απο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 28 άτομα. Αρκετές οργανώσεις που φέρονται οτι έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Καίντα έχουν αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων, αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει οτι ακόμα δεν είναι απόλυτα βέβαιος οτι η Αλ Κάιντα είχε κάποιο ρόλο.

    [18] ΗΠΑ-Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμες να βοηθήσουν την νέα προσωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας

    24 Nov 2003, 02:11 UTC

    Η σημαία της Γεωργιανής αντιπολίτευσης

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την νέα προσωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας και να ενισχύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάτζε, ότι παραιτείται εν μέσω έντονων πιέσεων μετά τις τελευταίες επίμαχες βουλευτικές εκλογές. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την προσωρινή πρόεδρο της Γεωργίας, Νίνο Μπουρτζανάτζε, και της προσέφερε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Από τη πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σιγουριά ότι η μεταβίβαση εξουσίας στη Γεωργία θα διεξαχθεί ειρηνικά. Η κ. Μπουρτζανάτζε δήλωσε ότι σκοπεύει να περιφρουρήσει τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γεωργίας και τόνισε ότι επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων της χώρας της με την Ρωσία.

    [19] 3 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.

    24 Nov 2003, 02:17 UTC

    3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε τρία ξεχωριστά επεισόδια χθες στο βόρειο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και δύο στρατιωτών που έπεσαν θύματα ιδιαίτερα βίαιης ενέδρας στη Μοσούλη. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι άγνωστοι κατακεραύνωσαν με πυρά αμερικανικό στρατιωτικό όχημα και όταν αυτό έπεσε πάνω σε τοίχο επιτέθηκαν με μαχαίρια και σφαγίασαν τους δύο αμερικανούς στρατιώτες που επέβαιναν σ αυτό. Στο μεταξύ το Ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο διόρισε νέα πρέσβη του Ιράκ στις ΗΠΑ την γνωστή λομπίστα, εδώ στην Γουάσιγκτον, Ρέντ Ραχίμ Φράνκι.

    [20] 5 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν.

    24 Nov 2003, 02:20 UTC

    Στο Αφγανιστάν, Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη βόρεια της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 7. Ανακοινωθέν της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης αναφέρει ότι το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στη Μπαγκράμ και ότι δεν είναι ξεκάθαρα και διερευνώνται τα αίτια της πτώσης του.

    [21] Σχέδιο Σαρόν για συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

    24 Nov 2003, 02:51 UTC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει μονομερές σχέδιο για την επίλυση του αδιεξόδου, όπως το χαρακτήρισε, με τους Παλαιστίνιους. Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, ο κ. Σαρόν τόνισε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο του σύντομα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει την διάλυση ορισμένων Εβραϊκών οικισμών απ τα κατεχόμενα εδάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έποικοι αυτοί θα επανεγκατασταθούν στο νότιο Ισραήλ. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ θα εξετάσει την πιθανότητα μονομερούς οριοθέτησης των συνόρων του με τους Παλαιστίνιους, αν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις. Από τη πλευρά τους Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν έντονες αμφιβολίες για τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

    [22] Αντιτρομοκρατικό κήρυγμα επιβάλλει η Τουρκική κυβέρνηση.

    24 Nov 2003, 02:55 UTC

    Η Τουρκική κυβέρνηση υποχρέωσε τα τεμένη της χώρας να προβούν σε συγκεκριμένο αντιτρομοκρατικό κήρυγμα αύριο, που αρχίζει η μουσουλμανική γιορτή Εΐντ Αλ Φίτρ. Το υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας ετοίμασε το κήρυγμα το οποίο αναφέρει ότι η τρομοκρατία, η βία και η αναρχία δεν συνάδουν με το Ισλάμ. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν θρησκευτικά κίνητρα των τελευταίων βομβιστικών επιθέσεων. Και τόνισε ότι αισθάνεται ντροπή για το γεγονός ότι Τούρκοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις, αλλά τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος ποιον ρόλο έπαιξε η Αλ Κάιντα στην πραγματοποίηση των βομβισμών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 27 November 2003 - 2:18:22 UTC