Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Προσπάθειες κάλυψης καίριας σημασίας χαρτοφυλακίων
  • [02] ΟΗΕ: Διάσκεψη για την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων
  • [03] Αφγανιστάν: 28 νεκροί και 70 τραυματίες από έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών
  • [04] Ένοχη των κατηγοριών δηλώνει η Λίντυ Ίνγκλαντ
  • [05] Δημοσκόπηση: 3 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες ζουν στο Πακιστάν
  • [06] Ράις: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντικρούσουν Βορειοκορεατική πυρηνική απειλή

  • [01] Ιράκ: Προσπάθειες κάλυψης καίριας σημασίας χαρτοφυλακίων

    03-05-2005

    O εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, καταβάλλει προσπάθειες για την κάλυψη ορισμένων καίριας σημασίας χαρτοφυλακίων, έτσι ώστε να υποβάλλει σήμερα τον πλήρη κατάλογο των μελών του νέου του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Αλ Τζααφάρι προσπαθεί να διορίσει Σουνίτη στο αξίωμα του υπουργού άμυνας. Στο μεταξύ αντάρτες πραγματοποίησαν και νέες επιθέσεις χθες στα πλαίσια εντατικοποίησης της εκστρατείας τους, με αποτέλεσμα πάνω από 120 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Παρασκευή. Χθες οι αντάρτες πραγματοποίησαν 4 επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη και στη Μοσούλη, σκοτώνοντας 9 άτομα. Επίσης ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας νότια του αεροδρομίου της Βαγδάτης. Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 12 αντάρτες με διασυνδέσεις με τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι σκοτώθηκαν από συμμαχικές δυνάμεις. Επίσης οι αμερικανικές δυνάμεις ψάχνουν για δύο αεροσκάφη με τα οποία έχει χαθεί η επικοινωνία στο Ιράκ.

    [02] ΟΗΕ: Διάσκεψη για την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων

    03-05-2005

    Κατά την έναρξη διάσκεψης που θα διαρκέσει ένα μήνα με την συμμετοχή εκπροσώπων από 190 χώρες και θέμα την Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων, ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την διάσωση της Συνθήκης. Ο κ. Αννάν τόνισε ότι η Συνθήκη βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσφατη αποχώρηση της Βόρειας Κορέας από την συνθήκη απειλεί την αξιοπιστία της. Ο κ. Αννάν και άλλοι σύνεδροι κάλεσαν επίσης τις πυρηνικές δυνάμεις να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων. Όμως ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στήβεν Ρέιντμέηκερ, απέρριψε την επίκριση και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ για τον περιορισμό των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών. Ο κ. Ρέιντμέηκερ κατέστησε επίσης σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η διάσκεψη να εστιαστεί στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, χώρες που η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι προσπαθούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα.

    [03] Αφγανιστάν: 28 νεκροί και 70 τραυματίες από έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών

    03-05-2005

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στο βόρειο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 άτομα και τραυματίζοντας 70. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την έκρηξη ισοπεδώθηκε ολόκληρη γειτονιά ενός χωριού στην επαρχία Μπαγκλάν, 120 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ. Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το οπλοστάσιο ανήκε σε φύλαρχο που πριν από μερικές εβδομάδες είχε επισήμως παραδώσει τα όπλα του, στα πλαίσια επιχείρησης αφοπλισμού που διεξήγαν τα ΗΕ. Όμως, οι αρχές λένε ότι ο φύλαρχος έκρυψε οπλοστάσιο οπλοβομβίδων, πυρών πολυβόλων και άλλα πολεμοφόδια, τα οποία και εξερράγησαν τη Δευτέρα. Τα αίτια της έκρηξης διερευνώνται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μπορεί να πρόκειται για ατύχημα, αλλά και για εσωτερική διαμάχη, μεταξύ φυλάρχων.

    [04] Ένοχη των κατηγοριών δηλώνει η Λίντυ Ίνγκλαντ

    03-05-2005

    Η στρατιώτης Λίντυ Ίνγκλαντ, γνωστή απ' τις φωτογραφίες κακοποίησης κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ στο Ιράκ, δήλωσε ένοχη επτά κατηγοριών σε βάρος της, ενώπιον στρατοδικείου στο Τέξας. Η Ίνγκλαντ δήλωσε ότι συμμετείχε στις κακοποιήσεις κρατουμένων λόγω πιέσεων από συναδέλφους της, ενώ αν βρεθεί ένοχη αντιμετωπίζει ποινή ενδεκαετούς φυλάκισης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης της δήλωσαν ότι σκοπεύουν να υποβάλλουν στοιχεία που θα δείχνουν ότι η Ίνγκλαντ πάσχει από σοβαρές μαθησιακές αναπηρίες και άλλα ψυχολογικά και διανοητικά προβλήματα. Μέχρι στιγμής για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης έχουν καταδικαστεί μόνο χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

    [05] Δημοσκόπηση: 3 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες ζουν στο Πακιστάν

    03-05-2005

    Δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι μετά από περίπου δύο δεκαετίες πολέμου περισσότερα από 3 εκατομμύρια Αφγανών προσφύγων ζουν στο Πακιστάν.

    Η απογραφή πληθυσμού διενεργήθηκε από τις Πακιστανικές αρχές και την αρμόδια υπηρεσία των ΗΕ, και αποτελεί την πρώτη περιεκτική απογραφή προσφύγων στο Πακιστάν από την εποχή της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν το 1979.

    Πάντως πάνω από 2 εκατομμύρια Αφγανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την εκδίωξη των Ταλεμπάν το 2001.

    Σε άλλες ειδήσεις, οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν συνέλαβαν ύποπτο μαχητή των Ταλεμπάν που καταζητούνταν από το Αφγανιστάν για τη δολοφονία του φιλο-αμερικανού Αφγανού ηγέτη Αμπντούλ Χακ.

    [06] Ράις: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντικρούσουν Βορειοκορεατική πυρηνική απειλή

    03-05-2005

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν πυρηνική απειλή από τη Βόρειο Κορέα.

    Η κυρία Ραις έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους, μία μέρα μετά από την κυκλοφορία πληροφοριών ότι η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε δοκιμή πυραύλου μικρού βεληνεκούς στην θάλασσα της Ιαπωνίας.

    Ανώτερος Ιάπωνας αξιωματούχος υποβάθμισε την σπουδαιότητα της δοκιμής, λέγοντας ότι επρόκειτο για συνηθισμένα στρατιωτικά γυμνασία, που δεν επηρεάζουν το μορατόριουμ του 2002 για εκτοξεύσεις πυραύλων.

    Αξιωματούχοι της Νοτίου Κορέας δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος δεν διέθετε πυρηνική κεφαλή και δεν έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 4 May 2005 - 1:18:10 UTC