Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] DVD και CD για δώρα στις γιορτές
  • [02] Ένα χρόνο μετά
  • [03] Πάουελ: Ο Πρόεδρος Μπους έχει το δικαίωμα να εγκρίνει πρόγραμμα κατασκοπίας
  • [04] Ισραήλ: Νέα εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη
  • [05] Παλαιστινιακές εκλογές: Νέο κατάλογο υποψηφίων θα καταθέσει η Φατάχ
  • [06] Ιράκ: Νέο κύμα επιθέσεων
  • [07] Ρωσία: Δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση
  • [08] Βρετανία: 10 απόπειρες επιθέσεων από το 2001
  • [09] ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αγοραστική περίοδος

  • [01] DVD και CD για δώρα στις γιορτές

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    27-12-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ «DVD και CD ως Χριστουγεννιάτικα δώρα» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «DVD και CD ως Χριστουγεννιάτικα δώρα»

    Tα βίντεο και τα DVD που περιέχουν κινηματογραφικές ταινίες καθώς και τα μουσικά CD αποτελούν αυτές τις μέρες των εορτών τρόπο διασκέδασης αλλά και εύκολα δώρα για συγγενείς και φίλους που αγαπούν το είδος. Ποιά από τα προϊόντα αυτά είναι τα δημοφιλέστερα στην περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι το θέμα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ μας της εβδομάδας.

    KEIMENO ΡΕΠΟΡΤΑZ

    Oι Αμερικανοί που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τα γιορταστικά τους ψώνια προβληματίζονται για το τι δώρα να αγοράσουν σε συγγενείς και φίλους την τελευταία στιγμή. Ένα απ' τα αγαπημένα δώρα είναι επιτυχημένες ταινίες της χρονιάς που έχουν τελευταία κυκλοφορήσει σε βίντεο και DVD για την ταινιοθήκη κάθε λάτρη της 7ης τέχνης.

    Οι λάτρεις της πυγμαχίας έχουν μια πρόσθετη επιλογή μιας και μόλις κυκλοφόρησε σε DVD η ταινία του Ρον Χάουαρντ 'Cinderella Man' με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρώ. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του πυγμάχου, Τζιμ Μπράντον την εποχή του οικονομικού Κράχ στις ΗΠΑ. Επίσης αυτές τις μέρες που είναι κλειστά τα σχολεία και ο μαθητόκοσμος ψάχνει για διασκέδαση, η κινηματογραφική βιομηχανία ήρθε να γεμίσει το κενό, κυκλοφορώντας μια νέα ταινία φαντασίας και μυστηρίου. Είναι 'Το χρονικό της Νάρνια', ένα παραμύθι που εδώ στις ΗΠΑ συγκίνησε τους λάτρεις του είδους και φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο από αυτό το Σαββατοκύριακο και στην Ελλάδα.

    Ένας καινούργιος κόσμος περιμένει μικρούς και μεγάλους κινηματογραφόφιλους, πολλοί απ' τους οποίους έχουν ήδη διαβάσει τα βιβλία του CS Lewis, στα οποία βασίστηκε η ταινία με τα λιοντάρια, τα παγωμένα ξωτικά, τις παραμυθένιες βασίλισσες και τη ντουλάπα που κρύβει τόσα μυστικά της Μυθικής Νάρνια.

    Αλλά εκτός απ' τον κινηματογράφο και ο χώρος της μουσικής επιφύλαξε φέτος συγκινήσεις και τα προϊόντα του αποτελούν και αυτά περιζήτητα Χριστουγεννιάτικα δώρα. Για παράδειγμα, το καινούργιο CD της Mariah Carrey, που βρίσκεται στην κορυφή των τσάρτς, και βέβαια η μουσική του Ray Charles. Αναμένεται πως η φωνή του τυφλού Αφρο-Αμερικανού τροβαδούρου θα ζεστάνει φέτος πολλά γιορταστικά πάρτυ.

    Ο κινηματογράφος, η μουσική και τα βίντεο αποτελούν λοιπόν αυτές τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλούσια πηγή διασκέδασης και μέθοδο ανταλλαγής ευχών για πολλούς Αμερικανούς.

    [02] Ένα χρόνο μετά

    27-12-2005

    Ο πρόεδρος Μπους λέει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη παροχή βοηθείας στα θύματα του τσουνάμι που έπληξε χώρες του Ινδικού Ωκεανού. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος αναχωρούσε για το ράντσο του στο Τέξας, ο κύριος Μπους είπε ότι οι σκέψεις και οι προσευχές του Αμερικανικού λαού είναι με εκείνους που υπέφεραν από αυτή τη τραγωδία. Ο κύριος Μπους επίσης επαίνεσε τις προσπάθειες και τη γενναιοδωρία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, των εργαζομένων σε υπηρεσίας αρωγής και όλων εκείνων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

    Αλλά και οι χώρες της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού που επλήγησαν περισσότερο από το φονικό τσουνάμι του 2004, πραγματοποίησαν επιμνημόσυνες τελετές με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της καταστροφής, που κόστισε τη ζωή σε 230,000 ανθρώπους.

    Στη Μπάντα Άτσε της Ινδονησίας, ο πρόεδρος της χώρας, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο, ενεργοποίησε μία νέα προειδοποιητική σειρήνα για τσουνάμι στις 8:16 το πρωί, που ήταν η ώρα που κτύπησε σαν πέρυσι το πρώτο παλιρροιακό κύμα. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ινδονησία υπολογίζεται στους 170,000.

    Η πρόεδρος της Σρί Λάνκα, Μαχίντα Ραγιαπάσκε, έκανε τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμή των θυμάτων στο χωριό Περαλίγια, όπου τεράστια κύματα εκτροχίασαν τραίνο και σκότωσαν πάνω από 1,000 άτομα. Οι νεκροί στη Σρι Λάνκα υπολογίζονται ότι υπερβαίνουν τους 30,000.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδονησίας, Θακσίν Σιναουάτρα, έβαλε τον θεμέλιο λίθο μνημείου στο θέρετρο Κάο Λάκ, που επλήγη σκληρά από το τσουνάμι. Πάνω από 8,000 άτομα σκοτώθηκαν στην Ταϊλάνδη. Αλλά και στην Ινδία έγιναν ανάλογες τελετές στην μνήμη των περίπου 18,000 ατόμων που σκοτώθηκαν εκεί.

    [03] Πάουελ: Ο Πρόεδρος Μπους έχει το δικαίωμα να εγκρίνει πρόγραμμα κατασκοπίας

    27-12-2005

    Κόλιν Πάουελ

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους έχει το δικαίωμα να εγκρίνει πρόγραμμα κατασκοπίας στο εσωτερικό της χώρας. Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο κύριος Πάουελ τόνισε ότι δεν υπάρχει 'τίποτα το επιλήψιμο', όπως είπε χαρακτηριστικά, με τις ενέργειες του προέδρου, γιατί προσπαθούσε να προστατέψει τη χώρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου του 2001.

    Ο κύριος Πάουελ παραδέχτηκε όμως ότι η κυβέρνηση Μπους μπορούσε να είχε πάρει εντάλματα παρακολούθησης από ειδικό ομοσπονδιακό δικαστήριο που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξετάζει διάφορες κατασκοπευτικές μεθόδους.

    Ο κύριος Πάουελ είπε επίσης ότι το κογκρέσο θα πρέπει να διασαφηνίσει αν έχει δώσει στο πρόεδρο Μπους απεριόριστες εξουσίες για τη διενέργεια κατασκοπευτικών προγραμμάτων στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να χρειάζεται αυτά να περάσουν από νομική διαδικασία. Αλλά, κατέληξε, ο κύριος Πάουελ τα προγράμματα παρακολούθησης πρέπει να συνεχιστούν.

    [04] Ισραήλ: Νέα εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη

    27-12-2005

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέες κατοικίες στη Δυτική Όχθη, παρά τις προβλέψεις του οδικού χάρτη για το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών. Δημοσιευμένη προκήρυξη διαγωνισμού του αρμόδιου ισραηλινού υπουργείου ζητά κατασκευαστικές εταιρίες για να κτίσουν 228 κατοικίες σε δύο εβραϊκούς οικισμούς κοντά στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει οποιαδήποτε επέκταση της εποικιστικής του δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη ώστε να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του οδικού χάρτη στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, ισραηλινοί γιατροί είπαν ότι ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για την διόρθωση μικρού εκ γενετής προβλήματος από το οποίο πάσχει.

    [05] Παλαιστινιακές εκλογές: Νέο κατάλογο υποψηφίων θα καταθέσει η Φατάχ

    27-12-2005

    Μαχμούντ Αμπάς

    Παλαιστινιακό δικαστήριο συμφώνησε στην επανέναρξη της διαδικασίας υποβολής καταλόγων υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κυβερνών κόμμα Φατάχ να καταθέσει νέο κατάλογο υποψήφιων. Στις αρχές αυτού του μήνα, αντίθετες παρατάξεις μέσα στη Φατάχ υπέβαλλαν 2 ξεχωριστούς καταλόγους υποψηφίων.

    Η κίνηση αυτή ενέτεινε ανησυχίες για το διχασμό του κόμματος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Όμως, τη Δευτέρα, δικαστήριο στη Ραμάλα έδωσε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο έξη ωρών τη Τετάρτη για την υποβολή και πάλι ονομάτων υποψηφίων. Ανησυχίες για το ενδεχόμενο διάσπασης της Φατάχ εκφράστηκαν καθώς υποψήφιοι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

    Τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης από παλαιστινιακό πανεπιστήμιο έδειξε ότι η Χαμάς θα κέρδιζε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου λόγω του διχασμού της Φατάχ. Σύμφωνα με την έρευνα μια ενωμένη Φατάχ θα κερδίσει το 45% και η Χαμάς το 31%.

    [06] Ιράκ: Νέο κύμα επιθέσεων

    27-12-2005

    Στο Ιράκ, κύμα επιθέσεων από αντάρτες την Δευτέρα, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα, από τα οποία τα περισσότερα ήταν Ιρακινοί αστυνομικοί. Στην Βαγδάτη, από αρκετές εκρήξεις βομβών σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί. Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε επίσης από οπλοβομβίδα που έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαινε. Βόρεια της πρωτεύουσας, στην επαρχία Ντιγιάλα, ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν 5 αστυνομικούς σε φυλάκιο ελέγχου κοντά στη Μπακούμπα. Σκοτώθηκαν επίσης έξι από τους ενόπλους. Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της πολιτείας επέζησε βομβιστικής επίθεσης εναντίον του, όμως σκοτώθηκε ο σωματοφύλακάς του.

    Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτωρ Γιούσενκο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιράκ την Δευτέρα για να επισκεφθεί Ουκρανικά στρατεύματα, πρίν την απόσυρσή τους από τη χώρα αυτή.

    [07] Ρωσία: Δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση

    27-12-2005

    Στη Ρωσία, ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης απέρριψε την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, σε σχέση με την επίθεση με δύσοσμο αέριο εναντίον δύο πολυκαταστημάτων, που έστειλε στο νοσοκομείο τουλάχιστον 78 άτομα. Οι αρχές δήλωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μάλλον από ταραχοποιά στοιχεία που προσπάθησαν να πλήξουν την αλυσίδα καταστημάτων Μάξιντομ. Το κατάστημα αυτό είχε ήδη λάβει απειλητικές επιστολές, ενώ έχει ξεκινήσει επίσημη διερεύνηση της υπόθεσης απ' τις αρχές.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για το αέριο μερσαπτάν, το οποίο διαθέτει ιδιαίτερα έντονη οσμή, αλλά δεν είναι δηλητηριώδες. Οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι φιάλες του αερίου είχαν τοποθετηθεί και στα τέσσερα καταστήματα της αλυσίδας Μάξιντομ, αλλά εξερράγησαν μόνο οι δύο.

    [08] Βρετανία: 10 απόπειρες επιθέσεων από το 2001

    27-12-2005

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κέν Λίβινγκστοουν, δήλωσε ότι υπήρξαν 10 απόπειρες επιθέσεων στην Βρετανική πρωτεύουσα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ. Ο κ. Λίβινγκστοουν δήλωσε την Δευτέρα στο Βρετανικό ραδιόφωνο ότι δύο απόπειρες σημειώθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Ιουλίου στο μετρό του Λονδίνου, από την οποία σκοτώθηκαν 56 άτομα. Ο δήμαρχος του Λονδίνου πόλης δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά τόνισε ότι η βρετανική πρωτεύουσα δεν αποτελεί τον στόχο μιας μεγάλης οργανωμένης διεθνούς συνομωσίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λίβινγκστοουν πρόσθεσε ότι εκείνοι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Λονδίνο, ήταν σχετικά ανοργάνωτοι και προέρχονταν από μικρές ομάδες δυσαρεστημένων ανθρώπων.

    [09] ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αγοραστική περίοδος

    27-12-2005

    Αν και πέρασαν τα Χριστούγεννα, η αγοραστική περίοδος συνεχίζεται στις ΗΠΑ, αφού έχουν αρχίσει νέες εκπτώσεις. Ορισμένα καταστήματα άνοιξαν την Δευτέρα τα ξημερώματα, προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις για να προκαλέσουν και πάλι το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Οι αμερικανοί λιανοπωλητές ελπίζουν έτσι να βελτιώσουν τις μέτριες πωλήσεις της προ των Χριστουγέννων εορταστικής περιόδου. Οι αναλυτές εξετάζουν τα κέρδη μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων, όπως του Ουώλ Μάρτ, κατά την εορταστική αγοραστική περίοδο για ενδείξεις σε σχέση με τις τάσεις της αμερικανικής οικονομίας.

    Πλήρη σχετικά στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμα, αλλά μέχρι στιγμής, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με εκείνες του περασμένου χρόνου, όμως η αύξηση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 December 2005 - 2:18:16 UTC