Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία
  • [02] Νέα Υόρκη: Έληξε η απεργία
  • [03] 5 εβδομάδες η τελική παράταση της ισχύος του "Πατριωτικού Νόμου"
  • [04] Ιράκ: 35 πολιτικές ομάδες απορρίπτουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα
  • [05] Στις 24 Ιανουαρίου θα επαναληφθεί η δίκη του Σαντάμ Χουσσεΐν
  • [06] Δύο ακόμη θάνατοι από γρίπη των πτηνών
  • [07] Εγκρίθηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ
  • [08] Νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας
  • [09] Ιράκ: Διαδηλώσεις Σουνιτών για τις εκλογές
  • [10] Ράμσφελντ: Μείωση αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ το 2006
  • [11] Νέα Υόρκη: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία λεωφορείων και του μετρό
  • [12] ΠΟΥ: Να μοιραστεί η Κίνα με τη διεθνή κοινότητα στοιχεία για τη γρίπη των πτηνών
  • [13] Γεννηματά: Δεν επαρκούν οι έλεγχοι τροφίμων

  • [01] Καταδικαστική απόφαση για την Τουρκία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    23-12-2005

    Μέσα σε τρεις μήνες η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει μέτρα που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα της ελληνοκύπριας κυρίας Αρέστης Ξενίδη για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της. Αυτή την απόφαση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, καταδικάζοντας την Τουρκία επειδή παραβίασε το δικαίωμα για σεβασμό και προστασία περιουσίας της ελληνοκύπριας Μύρας Ξενίδη Αρέστη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η οποία είχε προσφύγει στο δικαστήριο.

    Το δικαστήριο, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελείτο από 7 δικαστές μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα δικαστής από την Τουρκία και η απόφαση ελήφθη με 6 ψήφους υπέρ και μία κατά. Επίσης το Δικαστήριο αποφάνθηκε και πάλι με 6 ψήφους προς ένα ότι υπάρχει παραβίαση και του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά στην προστασία περιουσίας. Συμπληρωματικά στην απόφαση αναφέρεται ότι το Δικαστήριο δεν έκρινε απαραίτητο να εξετάσει το παράπονο της ενάγουσας περί απαγόρευσης πρόσβασης και χρήσης της οικίας της λόγω διάκρισης επειδή είναι ελληνοκύπρια ορθόδοξη.

    Τέλος το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεως αλλά σύμφωνα με πληροφορία από την Κύπρο στην κ. Αρέστη δόθηκε το ποσό των 65 χιλιάδες ευρώ για έξοδα δικαστηρίου, που αποτελεί ένα θετικό προηγούμενο για όσους έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο του Στρασβούργου για παρόμοιες υποθέσεις.

    [02] Νέα Υόρκη: Έληξε η απεργία

    23-12-2005

    Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι μέχρι σήμερα το πρωί θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, μετά την απόφαση των 33 χιλιάδων μελών του συνδικάτου εργαζομένων στις δημόσιες συγκοινωνίες να διακόψει την απεργία του, που ήδη κράτησε 3 μέρες και είχε παραλύσει την αμερικανική μεγαλούπολη. Η λύση στο αδιέξοδο επετεύχθη όταν δικαστής απείλησε την ηγεσία της ένωσης με φυλάκιση επειδή η απεργία θεωρήθηκε παράνομη και καταχρηστική.

    Ο πρόεδρος του συνδικάτου, Ρότζερ Τουσάντ, ανακοίνωσε ότι τα μέλη του σωματείου θα επιστρέψουν στις δουλειές τους αμέσως. Στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των αρχών της Νέας Υόρκης και του συνδικάτου.

    [03] 5 εβδομάδες η τελική παράταση της ισχύος του "Πατριωτικού Νόμου"

    23-12-2005

    Η αμερικανική γερουσία παρέτεινε επί 5 εβδομάδες την ισχύ του επίμαχου αμερικανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, του λεγόμενου 'Πατριωτικού Νόμου', που θα εξέπνεε στο τέλος του μήνα. Με την ψήφο αυτή ολοκληρώθηκαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο σωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου αναφορικά με την διάρκεια της παράτασης. Το νομοσχέδιο τώρα θα υποβληθεί για την τελική υπογραφή του προέδρου Μπούς.

    Ο 'Πατριωτικός Νόμος', που τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, διευρύνει τις δικαιοδοσίες της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία. Μέλη του Κογκρέσου εκφράζουν ανησυχία ότι ορισμένα άρθρα του νόμου καταστρατηγούν πολιτικές ελευθερίες.

    [04] Ιράκ: 35 πολιτικές ομάδες απορρίπτουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

    23-12-2005

    Τριάντα πέντε ιρακινές πολιτικές ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Σουνίτες Αραβες και Σιίτες, απέρριψαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας. Οι 35 πολιτικές ομάδες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο ζητούν την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την πιθανότητα εκλογικών παρατυπιών. Στις ομάδες περιλαμβάνεται ο κύριος πολιτικός συνασπισμός των Σουνιτών και μη θρησκευτικές οργανώσεις Σιιτών, των οποίων ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ιγιάντ Αλλάουι. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών της 15ης Δεκεμβρίου έφεραν τον κύριο Σιιτικό συνασπισμό να προηγείται με σημαντική διαφορά ψήφων.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πραγματοποίησε επίσκεψη-έκπληξη στη Βαγδάτη την Πέμπτη για να συναντηθεί με αμερικανούς και ιρακινούς αξιωματούχους. Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ιράκ διανύει περίοδο κρίσιμης σημασίας, καθώς σχηματίζεται η κυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα 4 χρόνια. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την ανάδειξη στο Ιράκ κυβέρνησης που θα μπορέσει να διατηρήσει την ενότητα της χώρας και να αποτρέψει την διαίρεση της.

    Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ καθώς και ο Πολωνός ομόλογός του πραγματοποίησαν επίσης ξαφνικές ξεχωριστές επισκέψεις στο Ιράκ την Πέμπτη, για να συναντηθούν με τους στρατιώτες των χωρών τους.

    [05] Στις 24 Ιανουαρίου θα επαναληφθεί η δίκη του Σαντάμ Χουσσεΐν

    23-12-2005

    Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, αναβλήθηκε για τις 24 Ιανουαρίου, μετά από δύο μέρες καταθέσεων μαρτύρων σε σχέση με τη δολοφονία 140 Σιιτών στην βόρεια ιρακινή πόλη Ντζουμπαΐλ το 1982, στο βόρειο Ιράκ.

    Ο δικαστής συμφώνησε στην αναβολή της δίκης λόγω μουσουλμανικού εορτασμού του προσκυνήματος στη Μέκκα.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Σαντάμ Χουσεΐν αμφισβήτησε και πάλι την νομιμότητα των καταθέσεων των μαρτύρων και επανέλαβε τις καταγγελίες του ότι βασανίστηκε από τους Αμερικανούς δεσμοφύλακές του. Ιρακινός δικαστής δήλωσε ότι ο Σαντάμ και οι 7 συγκατηγορούμενοι του δεν παραπονέθηκαν ποτέ για κακομεταχείριση ή δεν έφεραν σημάδια κακομεταχείρισης.

    Στο δικαστήριο τη Πέμπτη επίσης κατέθεσαν 3 μάρτυρες οι οποίοι περιέγραψαν βασανιστήρια και εκτελέσεις και είπαν ότι είχαν εξοριστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην έρημο.

    Ο Σαντάμ Χουσείν και οι 7 συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνται ότι διέταξαν τον βασανισμό και την δολοφονία των 140 Σιιτών, μετά από αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην ηγέτη του Ιράκ.

    [06] Δύο ακόμη θάνατοι από γρίπη των πτηνών

    23-12-2005

    Τα εργαστήρια του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στο Χόνγκ Κόνγκ επιβεβαίωσαν δύο κρούσματα θανάτου ατόμων από την γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία, ανεβάζοντας στους 11, τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την συγκεκριμένη ασθένεια στη χώρα αυτή.

    Στο μεταξύ, επιστημονικό πόρισμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε αμερικανικό ιατρικό περιοδικό, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει αρχίσει να αναπτύσσει ανοσία στο αντιιικό σκεύασμα Ταμιφλού. Στο Βιετνάμ, γιατροί δήλωσαν ότι δύο άτομα πέθαναν, παρά το γεγονός ότι τους χορηγήθηκε το φάρμακο Ταμιφλού, μόλις διαγνώστηκε η ασθένειά τους. Τα ευρήματα αυτά έχουν θορυβήσει ορισμένους ιατρικούς κύκλους, διότι δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την θεραπεία της γρίπης των πτηνών.

    Η φαρμακευτική εταιρία Ρός που παράγει το Ταμιφλού δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά είναι αναμενόμενα και ότι μεγαλύτερες δόσεις του φαρμάκου, ή η χορήγησή του μαζί με άλλα φάρμακα, ενδέχεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα για την καταπολέμηση της νόσου.

    [07] Εγκρίθηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ

    23-12-2005

    H Boυλή των Αντιπρόσωπων ενέκρινε την Πέμπτη τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και 50 δισεκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επίσης στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται κονδύλια για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης των περιοχών που έχουν πληγεί από τον τυφώνα Κατρίνα.

    Την Τετάρτη και η Γερουσία είχε εγκρίνει ομόφωνα το νομοσχέδιο. Επόμενο βήμα είναι να το υπογράψει ο Πρόεδρος Μπους.

    [08] Νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας

    23-12-2005

    Η Ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι βόμβα εξεράγη έξω απ' το υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματίες. Προκλήθηκαν μόνο ελαφρές υλικές ζημιές. Είχε προηγηθεί ανώνυμο τηλεφώνημα στην εφημερίδα 'Ελευθεροτυπία'. Η αστυνομία απομόνωσε την περιοχή γύρω απ' το υπουργείο, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης.

    [09] Ιράκ: Διαδηλώσεις Σουνιτών για τις εκλογές

    23-12-2005

    Ιρακινός στρατιώτης επιθεωρεί σιιτικό τέμενος στη Μπάλα Ρουζ μετά από επίθεση

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν λέει ότι 6 Σουδανοί , συμπεριλαμβανόμενου και ενός διπλωμάτη έπεσαν θύματα απαγωγής το Ιράκ. Το υπουργείο προσθέτει ότι τα θύματα απήχθηκαν στη Βαγδάτη μετά από τις προσευχές της Παρασκευής. Ο διπλωμάτης ήταν ο Δεύτερος Γραμματέας της διπλωματικής αποστολής του Σουδάν στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ χιλιάδες Σουνίτες Άραβες διαδήλωσαν στη Βαγδάτη, τη Τικρίτ και την Μοσούλη για τις 'προβληματικές', όπως τις χαρακτήρισαν, βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν να προηγείται με μεγάλη διαφορά ο κύριος Σιϊτικός συνασπισμός.

    Σε άλλες περιοχές, αντάρτες επετέθησαν σε Ιρακινό σημείο ελέγχου στη Αντχάϊμ, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 8 ιρακινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας 17. Βομβιστής αυτοκτονίας επίσης σκότωσε τουλάχιστον 3 άτομα σε Σιιτικό τέμενος στο Μπάλα Ρουζ, περίπου 75 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Ο στρατός των Η.Π.Α. επίσης αναφέρει ότι 2 στρατιώτες του σκοτώθηκαν την Παρασκευή, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε βόμβα στο οδόστρωμα στη Βαγδάτη.

    [10] Ράμσφελντ: Μείωση αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ το 2006

    23-12-2005

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ ανακοίνωσε τη μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο κύριος Ράμσφελντ έκανε τη ανακοίνωση αυτή τη Παρασκευή στη Φαλούτζα, που αποτελούσε προπύργιο ιρακινών ανταρτών. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας είπε ότι ο Πρόεδρος Μπους διέταξε τη μείωση των στρατευμάτων σε κάτω από 138 χιλιάδες. Και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των μάχιμων ταξιαρχιών θα μειωθεί από 17 σε 15 το 2006.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας λένε ότι η μείωση των στρατευμάτων θα ανέρχεται περίπου σε 7 χιλιάδες στρατιώτες. Ο κύριος Ράμσφελντ πρόσθεσε επίσης ότι θα εξετασθούν και περαιτέρω μειώσεις στρατευμάτων τον επόμενο χρόνο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θέλουν να καταστήσουν τους Ιρακινούς, όσο το δυνατόν γρηγορότερο, υπεύθυνους για την ασφάλειά της χώρας τους.

    [11] Νέα Υόρκη: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία λεωφορείων και του μετρό

    23-12-2005

    Κανονικά λειτουργούν από την Παρασκευή το μέτρο και τα λεωφορεία της Νέας Υόρκης μετά από την τριήμερη απεργία που παρέλυσε την αμερικανική μεγαλούπολη. Η Ένωσης Εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Νέας Υόρκης ψήφισε για την επαναφορά στην εργασία των 33 χιλιάδων μελών της χωρίς να έχει επιτευχθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Η απεργία λύθηκε όταν ηγέτες του συνδικάτου εργαζόμενων απειλήθηκαν με φυλάκιση επειδή αψήφησαν πολιτειακή νομοθεσία που απαγορεύει σε δημόσιους υπάλληλους να απεργούν. Οι διαπραγματεύσεις για συλλογική σύμβαση εργασίας αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η πόλη της Νέας Υόρκης και η ένωση εργαζομένων διαπραγματεύεται θέματα συνταξιοδότησης και ασφάλιση υγείας.

    Η απεργία υπολογίζεται ότι κόστισε στη μεγαλούπολη 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Στο συνδικάτο εργαζόμενων επιβλήθηκε 1 εκατομμύριο δολάριο της ημέρα πρόστιμο. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που επιβάλλεται τέτοιο μέτρο.

    [12] ΠΟΥ: Να μοιραστεί η Κίνα με τη διεθνή κοινότητα στοιχεία για τη γρίπη των πτηνών

    23-12-2005

    O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τη Κίνα μοιραστεί πληροφορίες για την εμφάνιση του στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών. Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε τη Παρασκευή ότι στη Κίνα σημειώθηκαν τουλάχιστον 26 κρούσματα της γρίπης των πτηνών αυτό το χρόνο, αλλά ότι δεν έχουν μοιραστεί με διεθνείς οργανώσεις τα πορίσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι η εμπειρία του Πεκίνου στην καταπολέμηση της εξάπλωσης της γρίπης των πουλερικών είναι κρίσιμης σημασίας για το αγώνα της παγκόσμιας κοινότητας κατά της επιδημίας.

    Η Κίνα ξεκίνησε μια δυναμική καμπάνια για τον περιορισμό της επιδημίας της γρίπης των πτηνών, θανατώνοντας εκατομμύρια πουλερικά και δρομολογώντας πρόγραμμα εμβολιασμού 5 δισεκατομμυρίων και πλέον πτηνών. Ρουμάνοι αξιωματούχοι επίσης αναφέρουν και άλλα κρούσματα της γρίπης των πτηνών αυτή τη φορά στα δυτικά του δέλτα του Δούναβη.

    Δυο άτομα, επίσης πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών στην Κίνα, ενώ ο συνολικός αριθμός στη Ασία ανέρχεται σε εβδομήντα από το 2003.

    [13] Γεννηματά: Δεν επαρκούν οι έλεγχοι τροφίμων

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    23-12-2005

    Οι έλεγχοι για τη ποιότητα των τροφίμων θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ευκολία και τα αποτελέσματα θα ήταν πιο άμεσα αν λειτουργούσε το Κεντρικό Εργαστήριο δηλώνει στο ΣΚΑΙ η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιά Φώφη Γεννηματά. Παρά τις δυσκολίες 750 χιλιάδες έλεγχοι σε όλη τη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί από τις Νομαρχίες τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν 3 εκατομμύρια κιλά ακατάλληλων προϊόντων. Όπως επισημαίνει όμως η κυρία Γεννηματά, όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα αποτελέσματα οι έλεγχοι δεν επαρκούν για να προστατευτεί το καταναλωτικό κοινό, καθώς οι επόπτες υγείας δεν επαρκούν.

    Έκπληξη τέλος προκαλεί η καταγγελία της κυρίας Γεννηματά ότι αγνοείται το λογισμικό με τα πλήρη στοιχεία όλων των ελέγχων που έγιναν σε καταστήματα στην Αττική κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 24 December 2005 - 2:18:19 UTC