Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Συνελήφθη ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα
  • [02] B. Koρέα: Η Αυστραλία θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ σε περίπτωση πυραυλικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ
  • [03] Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα
  • [04] Ράις: Οι ΗΠΑ ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ
  • [05] ΗΠΑ: Δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από πλημμύρες
  • [06] Αφγανιστάν: Συνάντηση Ράις-Καρζάι
  • [07] Μόσχα: Συνάντηση Σεζέρ-Πούτιν
  • [08] Iράν: Αναβλήθηκε συνάντηση με τον ανώτατο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά της Τεχεράνης
  • [09] Μαυροβούνιο: Στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών

  • [01] Ιράκ: Συνελήφθη ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα

    29-06-2006

    Μοουαφάντ αλ Ρουμπάιγιε

    Ο σύμβουλος της ιρακινής κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μοουαφάντ αλ Ρουμπάιγιε, δήλωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα, που είχε ανάμειξη στην βομβιστική επίθεση εναντίον Σιιτικού τεμένους, που στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα εμφύλιων βιαιοτήτων πέρυσι. Πρόκειται για Τυνήσιο, γνωστό ως Αμπού Κουντάμα, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης με ιρακινούς και αμερικανούς στρατιώτες και ομολόγησε ότι έβαλε βόμβα στο Χρυσό Τέμενος βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

    Επίσης από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα σκοτώθηκε ένας άλλος ιρακινός κοντά στη Βαγδάτη, ενώ ο αμερικανικός στρατός είπε ότι την Τρίτη έχασαν τη ζωή τους ένας στρατιώτης και ένας πεζοναύτης.

    Σε άλλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι δήλωσε την Τετάρτη ότι αρκετές ανταρτικές οργανώσεις επικοινώνησαν μαζί του για να συζητήσουν το θέμα της αμνηστίας που πρόσφερε, στα πλαίσια του σχεδίου του εθνικής συμφιλίωσης.

    Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε τις ειδικές δυνάμεις της χώρας του να καταδιώξουν τους δράστες της δολοφονίας 4 Ρώσων διπλωματών, που υπηρετούσαν στην Ρωσική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βρεθούν οι δράστες. Όμως ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα κάνουν οι ειδικές δυνάμεις, τόνισε μόνο ότι η Ρωσία ζητά οποιεσδήποτε πληροφορίες για τους απαγωγείς. Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να βρεθούν οι απαγωγείς και δολοφόνοι των υπαλλήλων της πρεσβείας στη Βαγδάτη.

    [02] B. Koρέα: Η Αυστραλία θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ σε περίπτωση πυραυλικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ

    29-06-2006

    Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Αυστραλός υπουργός άμυνας, Μπρένταν Νέλσον, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει 'ξεκάθαρα' τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ενέργεια τους αν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει δοκιμή πυραύλου μακρού βεληνεκούς.

    Μετά από συνομιλίες εδώ στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο κ. Νέλσον δήλωσε ότι η Αυστραλία υποστηρίζει τις πολυμερείς συνομιλίες για τον αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας. Από τη πλευρά του ο κ. Ράμσφελντ επεσήμανε ότι η Πιονγιάνγκ δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις για τις προθέσεις της, αλλά έχει προβεί σε 'ανησυχητικές' κινήσεις προετοιμαζόμενη για ενδεχόμενη πυραυλική δοκιμή.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογο του, Γουέν Ζιαμπάο. Ο κ. Γουέν δήλωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης Βορειοκορεατικής πυραυλικής δοκιμής και ζήτησε απ' όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θα επιδείνωναν την κατάσταση.

    [03] Εντείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

    29-06-2006

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι νωρίς σήμερα το πρωί Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν υπουργούς και βουλευτές της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Νασσέρ Σαέρ, ενώ διευρύνονται οι Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι συλλήψεις έγιναν στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας εντείνονται με στόχο την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη που έχουν απαγάγει Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες αεροεπιδρομές εναντίον εργοστασίου όπλων στην πόλη Χαν Γιουνίς.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την επίθεση, αλλά το Ισραήλ την χαρακτήρισε επιχείρηση διάσωσης και επέρριψε ευθύνες για την απαγωγή του στρατιώτη στον εξόριστο στη Συρία ηγέτη της Χαμάς, Χαλίντ Μασαάλ.

    Εξάλλου Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές δήλωσαν ότι εκτέλεσαν Ισραηλινό όμηρο που είχαν απαγάγει στη Δυτική Όχθη. Οι εξτρεμιστές είχαν απειλήσει ότι θα εκτελούσαν τον εν λόγω έποικο, αν το Ισραήλ δεν σταματούσε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα.

    Σχολιάζοντας την Ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, η κυβέρνηση Μπους δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας. Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, παρότρυνε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι δεν θα βλαφθούν αθώοι πολίτες και ότι οι ένοπλες δυνάμεις του δεν θα καταφύγουν σε υπερβολική καταστροφή περιουσιών και υποδομής.

    Επίσης και άλλες κυβερνήσεις ζήτησαν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Η επίτροπος εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, παρότρυνε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να κάνουν ένα βήμα πίσω από το χείλος της καταστροφής και να επιλύσουν την μεταξύ τους κρίση με διπλωματικά μέσα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν δήλωσε ότι κατανοεί ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να τιμωρήσουν αυτούς που απήγαγαν το στρατιώτη τους, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην κάνει άμαχους πολίτες να υποφέρουν.

    Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την λύπη του για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης θα βλάψει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

    [04] Ράις: Οι ΗΠΑ ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ιράκ

    29-06-2006

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι θα ζητήσει απ' την σύνοδο υπουργών εξωτερικών της Ομάδας των 8, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μόσχα, να εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξη της προς την νέα κυβέρνηση του Ιράκ. Η κ. Ράις δήλωσε ότι ένα απ' τα κύρια θέματα στην ατζέντα της συνόδου θα είναι η εξεύρεση τρόπων υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας προς το Ιράκ. Επίσης θα συζητηθούν τρόποι να πειστεί η υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση να δεχτεί τις αρχές του Κουαρτέτου για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Η κ. Ράις επεσήμανε παράλληλα ότι το θέμα του εκδημοκρατισμού θα απασχολήσει την σύνοδο υπουργών εξωτερικών της Ομάδας των 8 και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα ανανεώσει τη δέσμευση της προς την προώθηση των αρχών της δημοκρατίας τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στην γειτονική Λευκορωσία.

    [05] ΗΠΑ: Δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από πλημμύρες

    29-06-2006

    Τούνελ στην Ουάσιγκτον

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει περιοχές της βορειοανατολικής πολιτείας της Πενσυλβάνιας. Συγκεκριμένα οι αρχές ζήτησαν την υποχρεωτική απομάκρυνση περίπου 200.000 κατοίκων περιοχής γύρω από τον πλημμυρισμένο ποταμό Σασκουαχάνα, μετά από μέρες καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν τμήματα των ανατολικών ΗΠΑ.

    Από τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ πολλές κομητείες της πολιτείας της Νέας Υόρκης έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά έχει αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ στην Ουάσιγκτον.

    Πάντως έξω απ' την αμερικανική πρωτεύουσα πάνω από 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχή γύρω από πλημμυρισμένη λίμνη. Οι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι μέχρι και 30 εκατοστά βροχής έχουν πλήξει την Ουάσιγκτον από την περασμένη Παρασκευή. Πάντως η ηλιοφάνεια επέστρεψε στην αμερικανική πρωτεύουσα την Τετάρτη.

    [06] Αφγανιστάν: Συνάντηση Ράις-Καρζάι

    29-06-2006

    Κοντολίζα Ράις και Χαμίντ Καρζάι

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι οι εχθροί του δεν θα επιτύχουν το στόχο τους. Η κα Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές προς τον τύπο, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, την Τετάρτη στη Καμπούλ και χαρακτήρισε το καθεστώς των Ταλιμπάν ως τον κοινό εχθρό της ανθρωπότητας.

    Η αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν άλλαξαν τακτική, αλλά η διεθνής κοινότητα ετοιμάζει νέες στρατηγικές νίκης. Αργότερα σε αποκλειστική της συνέντευξη προς τη ΦτΑ, η κα Ράις επεσήμανε ότι η συνεχιζόμενη βία δεν είναι τόσο σημαντική, όσο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και ότι οι Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν τους αντάρτες στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Τέλος, η Κα Ράις δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της στο γειτονικό Πακιστάν, ο πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν τρομοκράτες που κρύβονται στην απόμακρη περιοχή του Βαζιριστάν και την διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ενεργά πολεμά κατά των τρομοκρατών αυτών.

    [07] Μόσχα: Συνάντηση Σεζέρ-Πούτιν

    29-06-2006

    Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ

    O Πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ, βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναμένεται ότι οι κύριοι Σεζέρ και Πούτιν θα συζητήσουν τρόπους βελτίωσης εμπορικών σχέσεων, καθώς και θέματα ενέργειας. Συγκεκριμένα θα αναφερθούν σε τουρκική πρόταση για αγωγό μεταφοράς Ρωσικού και Κεντροασιατικού πετρελαίου προς Τουρκία. Κατά τη τριήμερη επίσκεψη του ο κύριος Σεζέρ θα συζητήσει επίσης το Κυπριακό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [08] Iράν: Αναβλήθηκε συνάντηση με τον ανώτατο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

    29-06-2006

    Χαβιέ Σολάνα

    Αναβλήθηκε η συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα και του ανώτατου διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, για μετά την διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα. Ο κ. Σολάνα επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Λαριτζανί αυτές τις μέρες για να συζητήσουν το πακέτο κινήτρων προς την Τεχεράνη, σε αντάλλαγμα για την διακοπή του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου.

    Όμως το γραφείο του κ. Σολάνα δήλωσε την Τετάρτη ότι η συνάντηση θα γίνει τελικά την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να δοθεί λόγος για την αναβολή της και χωρίς να ορίζεται η ακριβής ημερομηνία, ή ο τόπος της επόμενης συνάντησης.

    [09] Μαυροβούνιο: Στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών

    29-06-2006

    Η έδρα των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη

    Το Μαυροβούνιο είναι πλέον το 192 μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Η ολομέλεια της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού ενέκρινε ομόφωνα Αυστριακό ψήφισμα που καλωσορίζει το νέο ανεξάρτητο κράτος του Μαυροβουνίου. Ο γενικός γραμματέας των Η.Ε., Κόφφι Αννάν, χαρακτήρισε τον ειρηνικό τρόπο με τον οποίο το κρατίδιο αυτό απέκτησε την ανεξαρτησία του, σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με το βίαιο παρελθόν των Βαλκανίων. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, δήλωσε ότι οι συμπολίτες του έχουν πλήρη συναίσθηση της σοβαρότατης ευθύνης που συνεπάγεται η ένταξη στα Η.Ε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 June 2006 - 1:18:19 UTC