Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάτρα: Κατασκήνωση για μικρούς επίδοξους αστροναύτες
  • [02] Τα 60α γενέθλια του προγράμματος υποτροφιών Φούλμπραϊτ

  • [01] Πάτρα: Κατασκήνωση για μικρούς επίδοξους αστροναύτες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    30-07-2006

    Η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, κ. Μαριέττα Γιαννάκου, και δύο από τα 150 παιδιά που φιλοξενούνται από τις 18 Ιουλίου στην διαστημική κατασκήνωση των εργαζομένων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στο Ρίο, στην Πάτρα, στα πλαίσια της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, συνομίλησαν με τον αστροναύτη,Τόμας Ράιτερ που βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Η συνομιλία έγινε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην κατασκήνωση, για την 'Ημέρα των Αστροναυτών' μέσω δορυφορικής σύνδεσης με τον ερασιτεχνικό ραδιοσταθμό που βρίσκεται εγκατεστημένος στον διαστημικό σταθμό. Ο αστροναύτης καλημέρισε τόσο την ελληνίδα Υπουργό Παιδείας όσο και την Ελλάδα και έστειλε μήνυμα στα παιδιά της κατασκήνωσης.

    Σε ερώτηση της κυρίας Γιαννάκου κατά πόσο η εμπειρία του, από την παραμονή του στο σταθμό, μπορεί να βοηθήσει στην επιστήμη και στην έρευνα μέσω των ερευνητικών κέντρων των πανεπιστημίων που επεξεργάζονται τα στοιχεία που αποστέλλονται, ο Τόμας Ράιτερ είπε ότι οι πιο σημαντικές παρατηρήσεις που γίνονται είναι σε θέματα βιολογίας, ιατρικής αλλά και γενικότερης έρευνας. Η κυρία Γιαννάκου χαρακτήρισε την συνομιλία καταπληκτική εμπειρία, ιδιαίτερα γιατί έγινε μέσω ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού που βρίσκεται στο διάστημα

    Η διαστημική κατασκήνωση που φιλοξένησε τα 150 παιδιά και τους συνοδούς τους για δύο εβδομάδες στο Πόρτο Ρίο οργανώθηκε με την συμβολή της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    [02] Τα 60α γενέθλια του προγράμματος υποτροφιών Φούλμπραϊτ

    30-07-2006

    Γερουσιαστής Τζέη Γουίλλιαμ Φούλμπραϊτ

    Το διεθνώς γνωστό αμερικανικό πρόγραμμα υποτροφιών Φούλμπραϊτ, που χρηματοδοτεί διεθνείς εκπαιδευτικές ανταλλαγές, γίνεται 60 ετών την 1η Αυγούστου. Η πρόσφατη αύξηση αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα από αμερικανούς φοιτητές, δείχνει ότι ο στόχος του συνεχίζει να έχει και μεγάλη εγχώρια υποστήριξη.

    60 χρόνια μετά την υπογραφή εκ μέρους του προέδρου, Χάρρυ Τρούμαν, του νομοσχεδίου με το οποίο δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Φούλμπράιτ, αριθμός-ρεκόρ Αμερικανών φοιτητών υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή σ' αυτό. Ο Τόμας Φάρελ, ο αναπληρωτής υφυπουργός για ακαδημαϊκά προγράμματα του Στέητ Ντηπάρτμεντ, το οποίο είναι υπεύθυνο και για το πρόγραμμα Φούλμπράιτ λέει ότι:

    'Αυτή τη στιγμή έχουμε λάβει τις περισσότερες ποτέ αιτήσεις από Αμερικανούς φοιτητές, αλλά ταυτόχρονα, προσφέρουμε και τις περισσότερες ποτέ υποτροφίες, που φθάνουν στις περίπου 1,200 το χρόνο. Δεν είχαμε φθάσει σε τέτοια επίπεδα ακόμα και τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής του προγράμματος, πριν το 1954'.

    Το πρόγραμμα επινοήθηκε και ιδρύθηκε το 1946 από τον αμερικανό γερουσιαστή, Τζέη Ουίλλιαμ Φούλμπράιτ και συνεχίζει να παραμένει πολιτικά ουδέτερο, αποφεύγοντας διενέξεις μεταξύ κυβερνήσεων, ενώ εστιάζεται στην λεγόμενη διπλωματία ανθρώπου προς άνθρωπο, που στοχεύει στην προώθηση αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. 'Το πρόγραμμα χαίρει άκρας εκτίμησης σ' ολόκληρο τον κόσμο', λέει ο κ. Φάρελ, 'παρόλο που χρηματοδοτείται από τον αμερικανικό λαό με την μερική οικονομική συμβολή περίπου 60 ή 70 άλλων χωρών'.

    Το πρόγραμμα Φούλμπράιτ προσφέρει περίπου 250,000 δολάρια το χρόνο σε εκπαιδευτικές υποτροφίες για Αμερικανούς φοιτητές και μελετητές, ώστε να διευρύνουν τις σπουδές τους και να διδάξουν στο εξωτερικό, αλλά και το αντίθετο, δίνει δηλαδή την ευκαιρία σε ξένους φοιτητές και μελετητές να κάνουν το ίδιο στις ΗΠΑ.

    Ο Τόμας Φάρελ επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί Φουλμπράιτερς, όπως λέγονται, είναι συνήθως καλοδεχούμενοι, όπου πάνε, για την εκπαιδευτική ή ερευνητική τους πείρα:

    'Οι φοιτητές και καθηγητές που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενοι σε ξένα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα. Βέβαια, δεν θα μπορούσα να ισχυρισθώ ότι δεν αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα. Πάντως, σε γενικές γραμμές, όταν κάποιος δείχνει την επιθυμία του να γνωρίσει καλύτερα ένα ξένο πολιτισμό, δείχνει επίσης και ανάλογο σεβασμό που προκαλεί μοναδική δεκτικότητα και φιλόξενη διάθεση'.

    Πέρσι, ο 26άχρονος Νίκολας Μπλόκ από το Βερμόντ, πήρε μερική υποτροφία από το ίδρυμα Φουλμπράιτ για να κάνει σειρά φωτογραφιών στη Ρίγα της Λετονίας, που διαθέτει πολλών ειδών δείγματα αρχιτεκτονικής. Τώρα ο Νίκολας Μπλόκ σκοπεύει να εκθέσει τις φωτογραφίες του. Λέει δε ότι πολλές φορές κάτοικοι της Ρίγα τον πλησίαζαν καθώς φωτογράφιζε διάφορα κτίρια και τον ρωτούσαν από πού είναι.

    'Τους έλεγα ότι είμαι από τις ΗΠΑ. Μετά μιλούσαμε λίγο για την εξωτερική πολιτική για μερικά λεπτά. Μια φορά, συνάντησα ένα Λετονό που είχε πάει στο Ιράκ και είχε πολύ θετική άποψη για τον πόλεμο εκεί. Άλλοι όμως δεν είχανβ¦'

    Ένας άλλος Φουλμπράιτερ, ο Αϊμπελ Αντεκόλα, καθηγητής διαχείρισης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, έλαβε πρόσφατα υποτροφία για να διδάξει στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους της Λιθουανίας. Αλλά όπως λέει ο ίδιος, δεν είναι το μάθημά του που θα μείνει αξέχαστο, αλλά η εντύπωση που έκανε σαν σύμβολο της γής των ευκαιριών και της ποικιλομορφίας, μίας και ο Αντεκόλα είναι μαύρος, γεννημένος στη Νιγηρία.

    Τις τελευταίες 6 δεκαετίες, περίπου 250,000 άτομα από 150 χώρες υπήρξαν υπότροφοι του ιδρύματος Φουλμπράιτ, ακολουθώντας τον διαχρονικό του κύριο σκοπό του προγράμματος, δηλαδή το ξεπέρασμα των πολιτιστικών εμποδίων και την ανάπτυξη αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 31 July 2006 - 1:18:18 UTC