Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για υπερκοστολόγηση προγραμμάτων ανοικοδόμησης του Ιράκ, κατηγορείται η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης
  • [02] Μπλέαρ: "Μια τελευταία προσπάθεια" για την προώθηση των διεθνών εμπορικών συνομιλιών
  • [03] Eπιμένει ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος στο Μεξικό...
  • [04] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει επιχειρήσεις ασφάλειας στο νότιο Αφγανιστάν
  • [05] Βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ιράκ
  • [06] 48ωρη διακοπή Ισραηλινών βομβαρδισμών

  • [01] Για υπερκοστολόγηση προγραμμάτων ανοικοδόμησης του Ιράκ, κατηγορείται η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης

    31-07-2006

    Ομοσπονδιακός έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, που ελέγχει τα ύψους 1 κόμμα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κονδύλια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, απέκρυπτε υπερκοστολόγηση διαφόρων προγραμμάτων, που συνδέονταν με τα κονδύλια αυτά. Ειδικός ανακριτής δήλωσε ότι η εν λόγω υπηρεσία χρησιμοποίησε ύποπτες λογιστικές μεθόδους για να κρύψει έξοδα, ενώ δεν είχε ενημερώσει το κογκρέσο για τυχόν προβλήματα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η υπηρεσία προσπάθησε να κρύψει τα επιπλέον έξοδα, χαρακτηρίζοντάς τα 'διοικητικά έξοδα'.

    Η έκθεση αναφέρει ότι ποσό 50 εκατομμυρίων δολαρίων είχε χορηγηθεί για την κατασκευή νοσοκομειακής μονάδας για παιδιά στην Βασόρα στο νότιο Ιράκ, όμως το έργο έχει μέχρι στιγμής κοστίσει 150 εκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση αναφέρεται και σε παρόμοια προβλήματα σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Βαγδάτη. Τον περασμένο μήνα, ανώτερος αξιωματούχος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης είχε δηλώσει ενώπιον του κογκρέσου ότι το 22% των κονδυλίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, είχε ξοδευθεί για ανάγκες σε θέματα ασφάλειας.

    [02] Μπλέαρ: "Μια τελευταία προσπάθεια" για την προώθηση των διεθνών εμπορικών συνομιλιών

    31-07-2006

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον πρόεδρο Μπούς θα καταβάλουν 'μια τελευταία προσπάθεια', όπως είπε, με στόχο την επανέναρξη των διεθνών εμπορικών συνομιλιών που έχουν περιπέσει σε αδιέξοδο. Σε ομιλία του στη Καλιφόρνια σε διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Μπλέαρ επισήμανε ότι δεν έχει εγκαταλείψει τον αγώνα όσον αφορά στις συνομιλίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την περασμένη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπλέαρ συμφώνησε να συνεργαστεί με τον κ. Μπούς για την προώθηση των διεθνών εμπορικών συνομιλιών, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    [03] Eπιμένει ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος στο Μεξικό...

    31-07-2006

    Υποστηρικτές του κ. Λόπες Ομπραντόρ στην κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικού.

    Στο Μεξικό, ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να καταλάβουν το κέντρο της πόλης του Μεξικού, μέχρις ότου το εκλογικό δικαστήριο διατάξει νέα καταμέτρηση μίας προς μίας των ψήφων, των προεδρικών εκλογών της 2ας Ιουλίου.

    Ο κ. Λόπες Ομπραντόρ έκανε την έκκληση αυτή την Κυριακή ενώπιον 500,000 ψηφοφόρων του που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, λέγοντας ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του θα παραμείνουν εκεί ημέρα και νύχτα, μέχρις ότου ξαναμετρηθούν οι ψήφοι και η χώρα αποκτήσει εντολοδόχο πρόεδρο.

    Ο κ. Λόπες Ομπραντόρ καταγγέλλει εκλογικές παρατυπίες, κατά την πρώτη καταμέτρηση των ψήφων, που έδειξε ότι έχασε τις εκλογές με διαφορά λιγότερο του 1%. Νικητής αναδείχτηκε ο συντηρητικός, Φελίπε Καλντερόν.

    Από την πλευρά του ο κ. Καλντερόν δηλώνει ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες και ότι δεν χρειάζεται νέα καταμέτρηση των ψήφων. Το εκλογικό δικαστήριο πρέπει, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, να εκδώσει απόφασή σχετικά με το ποιος κέρδισε τις εκλογές.

    [04] Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει επιχειρήσεις ασφάλειας στο νότιο Αφγανιστάν

    31-07-2006

    Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει από σήμερα τις επιχειρήσεις ασφάλειας σε 6 καίριας σημασίας επαρχίες του νότιου Αφγανιστάν, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικών δυνάμεων. Ο αριθμός των Νατοϊκών στρατευμάτων θα διπλασιαστεί σχεδόν, φθάνοντας τις 18 χιλιάδες, μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν μάχιμη υποστήριξη στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουν επίσης τις επιχειρήσεις τους αναζήτησης τρομοκρατών, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Τις χειρότερες βιαιότητες, από την απομάκρυνση του καθεστώτος των Ταλεμπάν το 2001, αντιμετωπίζει το τελευταίο καιρό το Αφγανιστάν. Ανακοινωθέν των συμμαχικών δυνάμεων τη Κυριακή ανέφερε ότι 6 μαχητές Ταλεμπάν σκοτώθηκαν και 8 συνελήφθησαν στην ανατολική επαρχία Πάκτικα.

    [05] Βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ιράκ

    31-07-2006

    iraq

    Στο Ιράκ, δύο άτομα σκοτώθηκαν κοντά στο αμερικανικό προξενείο στο Κιρκούκ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Δεν υπήρξαν όμως τραυματισμοί Αμερικανών. Μέχρι πρόσφατα, η πόλη αυτή θεωρείτο σχετικά ασφαλής.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 4 πεζοναύτες σκοτώθηκαν το Σάββατο σε μάχες στην επαρχία αλ Αμπάρ. Ο αμερικανικός στρατός είπε επίσης ότι 3,700 αμερικανοί στρατιώτες θα μετατεθούν στη Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια μείωσης των περιστατικών εμφύλιας βίας στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    [06] 48ωρη διακοπή Ισραηλινών βομβαρδισμών

    31-07-2006

    Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σταματά για 48 ώρες τις αεροεπιδρομές στο νότιο Λίβανο, ώστε να διερευνηθεί ο βομβαρδισμός της πόλης Κανά την Κυριακή, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων και 34ων παιδιών. Επρόκειτο για την πλέον πολύνεκρη επίθεση των Ισραηλινών τις τελευταίες 19 μέρες στο Λίβανο. Επίσης Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα συντονίσουν με τα ΗΕ περίοδο 24 ωρών, για να δοθεί η ευκαιρία σε κατοίκους του νοτίου Λιβάνου να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, ο οποίος ανακοίνωσε και την διακοπή των βομβαρδισμών, επεσήμανε παράλληλα ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμά του να βομβαρδίζει στόχους όπου σχεδιάζονται επιθέσεις κατά του εβραϊκού κράτους. Η απόφαση για διακοπή των εχθροπραξιών ελήφθη μετά τις συνομιλίες της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τη Κυριακή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι.

    Στο μεταξύ, αργά τη Κυριακή το βράδυ, σε ανακοινωθέν του, το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ εξέφρασε 'εξαιρετικό σοκ και αγανάκτηση' για την Ισραηλινή επίθεση στην Κανά και καταδίκασε έντονα τους θανάτους αθώων αμάχων. Επίσης το Συμβούλιο Ασφάλειας συμφώνησε να κινηθεί ταχύτατα για την υιοθέτηση ψηφίσματος με στόχο την επίτευξη βιώσιμου διακανονισμού της κρίσης στο Λίβανο, αλλά δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά.

    Η επίθεση στην Κανά στάθηκε αφορμή για διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο. Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, καταδίκασε το περιστατικό και εξέφρασε αγανάκτηση για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν προηγούμενες εκκλήσεις του για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Σε κοινή τους ανακοίνωση, Γερμανία και Βρετανία αναφέρουν ότι η αεροεπιδρομή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα άμεσης εκεχειρίας το ταχύτερο δυνατόν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 August 2006 - 1:18:34 UTC