Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 54 νεκροί απ' τις τελευταίες εμφύλιες βιαιότητες
  • [02] Το Ιράν απορρίπτει το τελευταίο ψήφισμα του ΣΑ
  • [03] Καύσωνας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [04] Τρείς Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [05] Φιντέλ Κάστρο: Είμαι καλά....
  • [06] Ισραηλινοί πύραυλοι πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας

  • [01] Ιράκ: 54 νεκροί απ' τις τελευταίες εμφύλιες βιαιότητες

    02-08-2006

    Στο Ιράκ, πάνω από 54 άτομα σκοτώθηκαν τη Τρίτη σε επιθέσεις σ' ολόκληρη τη χώρα, παρά τις προσπάθειες της Ιρακινής κυβέρνησης να καταπνίξει τις εμφύλιες βιαιότητες. Στην πλέον πολύνεκρη επίθεση της Τρίτης, έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα κατέστρεψε λεωφορείο που μετέφερε Ιρακινούς στρατιώτες βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23. Είχε προηγηθεί βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιρακινή πρωτεύουσα που στόχευε Ιρακινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 και να τραυματιστούν 40.

    Στο μεταξύ, εντείνονται οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι, για το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις βιαιότητες. Ανώτερος αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που συμμετέχει στην εκπαίδευση του Ιρακινού στρατού, ο συνταγματάρχης Χουάν Αγιάλα, δήλωσε στη ΦτΑ ότι θα χρειαστούν χρόνια για να μπορέσουν οι νέες ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας να αναλάβουν από μόνες τους τον έλεγχο της χώρας τους.

    [02] Το Ιράν απορρίπτει το τελευταίο ψήφισμα του ΣΑ

    02-08-2006

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απέρριψε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ που δίνει στη χώρα του προθεσμία μέχρι τα τέλη του μήνα για να τερματίσει κάθε επίμαχη πυρηνική της δραστηριότητα. Σε ομιλία του τη Τρίτη, ο κ. Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να επιτρέψει να το αναγκάσουν να εγκαταλείψει το δικαίωμα του να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο πρέσβης του Ιράν στα ΗΕ χαρακτήρισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας 'καταστροφικό' και αδικαιολόγητο, ενώ ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι Ιρανοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [03] Καύσωνας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

    02-08-2006

    Προειδοποίηση για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, για μεγάλο μέρος της χώρας, από το Κάνσας μέχρι την Μασαχουσέτη. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 38 βαθμούς Κελσίου στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη και σε πολλές περιπτώσεις θα σπάσουν τα μέχρι σήμερα ρεκόρ θερμοκρασιών.

    Επίσης αναμένεται ότι ο λεγόμενος 'δείκτης θερμότητας', δηλαδή η θερμοκρασία σε συνδυασμό με τα ποσοστά υγρασίας, θα ξεπεράσει τους 46 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Παρόμοιος καύσωνας έπληξε τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και κόστισε τη ζωή σε 130 άτομα στη Καλιφόρνια.

    [04] Τρείς Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

    02-08-2006

    Στο Αφγανιστάν, τρείς Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά από ενέδρα μαχητών Ταλεμπάν σε περίπολο του ΝΑΤΟ στην επαρχία Χελμάντ.

    Οι Νατοϊκές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο επί θεμάτων ασφάλειας στο νότιο Αφγανιστάν στα πλαίσια της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας στη χώρα. Αναλυτές δηλώνουν ότι οι Ταλεμπάν επιτίθενται στις Νατοϊκές δυνάμεις με στόχο να αποθαρρύνουν την σχετικά αδοκίμαστη αυτή δύναμη. Αλλά εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι η συμμαχία θρηνεί τους θανάτους των στρατιωτών της, η τελευταία αυτή επίθεση δεν πρόκειται να υποσκάψει την αποφασιστικότητα της να φέρει σε πέρας το έργο της.

    [05] Φιντέλ Κάστρο: Είμαι καλά....

    02-08-2006

    Ραούλ Κάστρο

    Σε μήνυμα του που διαβάστηκε στην Κουβανική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας του σταθερή και δήλωσε ότι αισθάνεται καλά μετά την εγχείρηση. Τη Δευτέρα ο Κουβανός ηγέτης παρέδωσε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο, επειδή επρόκειτο να υποβληθεί σε εγχείρηση εντέρων. Δεν είναι πάντως γνωστό που έγινε η εγχείρηση.

    Από τη πλευρά της η κυβέρνηση Μπούς δήλωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τη κατάσταση στη Κούβα. Είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, πριν 47 χρόνια, που ο Φιντέλ Κάστρο, παραδίδει προσωρινά τη σκυτάλη σε κάποιον άλλο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Κουβανού προέδρου, αλλά επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι ο 79χρονος Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ προς την Κούβα. Επίσης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι είναι πρόωρες οι εικασίες για το πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που ο υπουργός άμυνας της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, αναλάβει μόνιμα την προεδρία της χώρας του. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Κουβανοί θέλουν δημοκρατία μετά το κομμουνιστικό καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε ο κ. Μακόρμακ.

    Την Τρίτη ο πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης, Ρικάρντο Αλαρκόν, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι τελευταίες στιγμές του Φιντέλ Κάστρο είναι ακόμη 'πολύ μακριά'.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εορτασμοί στους δρόμους της λεγόμενης Μικρής Αβάνας, της συνοικίας των εξόριστων Κουβανών στο Μαϊάμι της Φλόριδας. Οι εορτασμοί αυτοί ξεκίνησαν χθες μετά την ανακοίνωση ότι ο Φιντέλ Κάστρο μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, για λόγους υγείας.

    [06] Ισραηλινοί πύραυλοι πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας

    02-08-2006

    Mεταφορά εγκύου γυναίκας που τραυματίστηκε στη Γάζα απο ισραηλινούς πυραύλους.

    Το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραύλους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Τρίτη, σκοτώνοντας ένα νεαρό και μία γυναίκα και τραυματίζοντας τουλάχιστον τρία άλλα άτομα. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έπληξε σημείο από όπου εξτρεμιστές έριχναν ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, την Τρίτη ο Παλαιστίνιος βουλευτής, Ναμπίλ Σαάθ, δήλωσε ότι η συμφωνία για τον τερματισμό των Ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα ενδεχομένως να περιλαμβάνει και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη που συνελήφθη από εξτρεμιστές τον Ιούνιο. Πάντως Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτούν ανταλλαγή αιχμαλώτων.

    Πάνω από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Ιουνίου που Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές συνέλαβαν τον ισραηλινό στρατιώτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 3 August 2006 - 1:18:18 UTC