Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-04-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκρούσεις Ρωσικής αστυνομίας με διαδηλωτές και στην Αγία Πετρούπολη
  • [02] Το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάζει η Μόσχα
  • [03] Θα παραμείνει στο πηδάλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας δηλώνει ο Πωλ Γούλφοβιτς
  • [04] Aποχωρεί το κόμμα του αλ Σαντρ από την ιρακινή κυβέρνηση
  • [05] Μειώθηκαν τα ποσοστά φτώχιας σε διεθνές επίπεδο
  • [06] Μέρκελ: Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας μακροσκελής και το αποτέλεσμα ανοιχτό
  • [07] Συνάντηση Αμπάς-Ολμέρτ
  • [08] Σοβαρή κακοκαιρία στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ
  • [09] Ρίτσαρντσον: Η Βόρεια Κορέα θα συμμορφωθεί τελικά με τις διεθνείς της δεσμεύσεις
  • [10] Ελ Μπαραντέι: Διαφάνεια από το Ιραν για το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [11] Επίθεση σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια
  • [12] Αυξήθηκε ο αριθμός εκτοπισμένων στις ίδιες τους τις χώρες
  • [13] Oι ΗΠΑ επικρίνουν την Ρωσική αστυνομία για την αντιμετώπιση αντικρεμλινικών διαδηλωτών
  • [14] To Σουδάν αποδέχθηκε μερική ενίσχυση ειρηνοφρουρών της ΑΕ από τα ΗΕ στο Νταρφούρ

  • [01] Συγκρούσεις Ρωσικής αστυνομίας με διαδηλωτές και στην Αγία Πετρούπολη

    16-04-2007

    Η Ρωσική αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και ξυλοκόπησε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης την Κυριακή κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην Αγία Πετρούπολη.

    Περίπου 120 άτομα συνελήφθησαν. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν αιμόφυρτους νέους και ηλικιωμένους διαδηλωτές να κάθονται στο δρόμο. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος 'Άλλη Ρωσία' ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

    Οι αρχές είχαν επιτρέψει τη διαδήλωση της Κυριακής στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι προκάλεσε τα επεισόδια βίας.

    Το αντιπολιτευόμενο κόμμα 'Άλλη Ρωσία' είχε οργανώσει αντικυβερνητική διαδήλωση και το Σάββατο στη Μόσχα, όπου η αστυνομία συνέλαβε 200 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρωταθλητής στο σκάκι και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Γκαρυ Κασπαρόβ.

    [02] Το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάζει η Μόσχα

    16-04-2007

    Η Ρωσία άρχισε και επίσημα πλέον την κατασκευή του πρώτου της πλωτού πυρηνικού εργοστασίου που περιβαλλοντολόγοι χαρακτηρίζουν εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγιένκο, ηγήθηκε των εκδηλώσεων εγκαινίασης του προγράμματος στο Σεβεροντβίνσκ, ανοιχτά των ακτών της Λευκής Θάλασσας, στη βορειοδυτική Ρωσία.

    Ο κ. Κιριγιένκο χαρακτήρισε το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο ασφαλέστερο απ' τις συμβατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλα 6 πλωτά πυρηνικά εργοστάσια ορισμένα απ' τα οποία σκοπεύει να τα πουλήσει σε άλλες χώρες.

    Περιβαλλοντολόγοι πάντως προειδοποιούν ότι οι πλωτές αυτές πλατφόρμες θα μπορούσαν να βυθιστούν προξενώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

    [03] Θα παραμείνει στο πηδάλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας δηλώνει ο Πωλ Γούλφοβιτς

    16-04-2007

    Πωλ Γούλφοβιτς

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πωλ Γούλφοβιτς, επέμεινε ότι θα παραμείνει στη θέση του παρά το σκάνδαλο που έχει προκύψει μετά την παραδοχή του ότι εξασφάλισε παχυλό μισθό για την φίλη του, πριν μεσολαβήσει για μετάθεση της εκτός της Τράπεζας.

    Σε συνέντευξη τύπου στο τέλος της διήμερης 'εαρινής συνόδου' της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο κ. Γούλφοβιτς επεσήμανε ότι θεωρεί σημαντικό το έργο της Τράπεζας και σκοπεύει να το συνεχίσει. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού οικονομικών του Μεξικού, Ωγκοστίν Καρστένς, ο οποίος εξέφρασε 'σοβαρές ανησυχίες' εκ μέρους των μελών της Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Αλλά ανακοίνωση της Επιτροπής απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Γούλφοβιτς. Τονίσε πάντως την αναγκαιότητα διασφάλισης της αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας της Τράπεζας. Επίσης σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η ένωση υπαλλήλων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζήτησε απ' τον κ. Γούλφοβιτς να παραιτηθεί, λόγω του σκανδάλου.

    [04] Aποχωρεί το κόμμα του αλ Σαντρ από την ιρακινή κυβέρνηση

    16-04-2007

    Στο Ιράκ, το πολιτικό κόμμα του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ, ανακοίνωσε ότι τα μέλη του θα αποσυρθούν από την Ιρακινή κυβέρνηση σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία του πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι, να επιβάλει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων. Πάντως η κυβέρνηση Μαλίκι δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα.

    Στο μεταξύ, οι Ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι από κύμα βομβιστικών επιθέσεων την Κυριακή στις ως επι το πλείστον Σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άτομα. Επίσης 2 Βρετανικά στρατιωτικά ελικόπτερα συνεντρίβησαν βόρεια της Ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 στρατιώτες και να τραυματιστούν 5. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα δύο ελικόπτερα μπορεί να συγκρούστηκαν.

    [05] Μειώθηκαν τα ποσοστά φτώχιας σε διεθνές επίπεδο

    16-04-2007

    Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι συνεχίστηκε η πτώση των επιπέδων φτώχιας σ' ολόκληρο τον κόσμο κατά τα πρώτα 4 χρόνια του 21ου αιώνα.

    Σε ανακοίνωση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξιωματούχοι της Τράπεζας ανάφεραν ότι περίπου 985 εκατομμύρια άτομα σ' ολόκληρο τον κόσμο ζουν σήμερα υπό συνθήκες 'εξαιρετικής φτώχειας', δηλαδή με λιγότερο από ένα Ευρώ την ημέρα. Το 1990 ο αντίστοιχος αριθμός έφθανε τα 1 κόμμα 25 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

    Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας αναγνωρίζουν ότι οι προσπάθειες της Κίνας για τη μείωση της φτώχειας συνετέλεσαν σ' αυτή την αλλαγή. Επίσης τα ποσοστά 'εξαιρετικής φτώχειας' στη Ανατολική Ασία μειώθηκαν σημαντικά.

    Σε άλλα σημεία του κόσμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας έχουν αντισταθμίσει την αύξηση του πληθυσμού. Ακόμα και στην υπό τη Σαχάρα Αφρική, ο αριθμός των φτωχών δεν αυξήθηκε σημαντικά από το 1999.

    [06] Μέρκελ: Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας μακροσκελής και το αποτέλεσμα ανοιχτό

    16-04-2007

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος και προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένει έναρξη δύο νέων κεφαλαίων ενταξιακών συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Τουρκία.

    Μετά από συνομιλίες τη Κυριακή στο Ανόβερο, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα πρέπει να επιτευχθεί σύσφιξη σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας, αλλά τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μακροσκελής και το αποτέλεσμα ανοιχτό.

    Από τη πλευρά του, σε συνέντευξη του προς το Γερμανικό περιοδικό 'Ντερ Σπήγκελ' ο κ. Έρντογάν επέκρινε τη Γερμανία για έλλειψη προόδου στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας επισημαίνοντας ότι περίμενε περισσότερα από την Γερμανική προεδρία. Πάντως μετά τις συνομιλίες με την κ. Μέρκελ τη Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει υπομονετικά να ταξιδεύει σε στενό και μακρύ μονοπάτι, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [07] Συνάντηση Αμπάς-Ολμέρτ

    16-04-2007

    Αμπάς και Ολμέρτ από παλαιότερη συνάντηση.

    O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, διεξήγαγαν την πρώτη τους προγραμματισμένη συνάντηση την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι 2 ηγέτες θα έχουν και δεύτερο κύκλο συνομιλιών στην Ιεριχώ, της Δυτικής Όχθης. Μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, το περασμένο μήνα, οι κύριοι Ολμέρτ και Αμπάς συμφώνησαν να συναντιόνται κάθε δύο εβδομάδες.

    Λίγες λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα για την συνάντηση της Κυριακής. Όμως, ο ανώτερος διαπραγματευτής των παλαιστινίων και στενός συνεργάτης του κ. Αμπας, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι οι δυο πλευρές συζήτησαν πιθανή ανταλλαγή Ισραηλινών στρατιωτών που συνελήφθησαν από παλαιστίνιους εξτρεμιστές, με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    [08] Σοβαρή κακοκαιρία στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ

    16-04-2007

    Σοβαρή κακοκαιρία αντιμετωπίζουν οι Βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ οι μετεωρολογικές αρχές δηλώνουν ότι απ' τις καταιγίδες αναμένονται σοβαρές πλημμύρες σε παραθαλάσσιες περιοχές και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για ασυνήθιστα έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν στις ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού με ανεμοστρόβιλους και συνεχίστηκαν βορειότερα.

    Σύμφωνα με τις αρχές πολλοί θάνατοι στις πολιτείες Τέξας και Κάνσας οφείλονται στην κακοκαιρία, ενώ περίπου 300 αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Επίσης αναβλήθηκαν σημαντικές αθλητικές αναμετρήσεις σε πόλεις της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ανέμους που θα φτάσουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα και κύματα ενάμισι μέτρου στις ακτές.

    [09] Ρίτσαρντσον: Η Βόρεια Κορέα θα συμμορφωθεί τελικά με τις διεθνείς της δεσμεύσεις

    16-04-2007

    Μπιλ Ρίτσαρντσον

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικού και προεδρικός υποψήφιος, Μπιλ Ρίτσαρντσον, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Πιονγιάνγκ θα λάβει μέτρα για την διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος, παρά την εκπνοή σχετικής προθεσμίας το Σάββατο. Ενδεχομένως η Βόρεια Κορέα να αργήσει να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας αφοπλισμού της, επεσήμανε ο κ. Ρίτσαρντσον, αλλά σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του η διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ θα αρχίσει σύντομα.

    Η συμφωνία υπεγράφη από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ρωσία και προέβλεπε το κλείσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονμπιόν μέχρι το Σάββατο, 14 Απριλίου. Μέχρι στιγμής η Πιονγιάνγκ δεν έχει σχολιάσει την κατάσταση.

    Επίσης την Κυριακή ο ανώτατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, βοηθός υπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, εξέφρασε αγανάκτηση για την εκπνοή της προθεσμίας και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση πολύ προσεκτικά.

    [10] Ελ Μπαραντέι: Διαφάνεια από το Ιραν για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    16-04-2007

    O βασιλιάς Αμπντάλλα της Ιορδανίας

    Μετά από συνομιλίες στην Ιορδανία με τον βασιλιά Αμπντάλλα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε απ' το Ιράν μεγαλύτερη διαφάνεια για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Επίσης ο κ. Μπαραντέι ζήτησε και από τρίτες χώρες να μην καταφύγουν σε στρατιωτικά μέσα για την επίλυση της διαμάχης για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Υπάρχει χρόνος για την επίλυση του θέματος μέσω διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ο κ. Μπαραντέι.

    Στο μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής.

    [11] Επίθεση σε πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

    16-04-2007

    Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στο Βιρτζινια Τέκ

    Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τουλάχιστον 32 άτομα και μετά μάλλον αυτοκτόνησε, στο πανεπιστήμιο Βιρτζινια Τέκ, στο Μπλάκσμπεργκ της πολιτείας Βιρτζίνια. Πρόκειται για το πιο αιματηρό επεισόδιο στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Τσαρλς Στήγκερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι 15 τραυματίες βρίσκονται σε νοσοκομεία της περιοχής. Πολλοί από τους νεκρούς είναι φοιτητές που πυροβολήθηκαν ενώ βρίσκονταν μέσα στις τάξεις τους. Πάντως εμπειρογνώμονες προσπαθούν να διευκρινίσουν αν ο ένοπλος αυτοκτόνησε, ή πυροβολήθηκε από την αστυνομία. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακόμη δεν γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη ή το κίνητρό του.

    Ο δράστης άρχισε να πυροβολεί σε δύο διαφορετικά σημεία του πανεπιστημίου τη Δευτέρα το πρωί, με διαφορά δύο ωρών το ένα από το άλλο. Οι πρώτοι πυροβολισμοί έγιναν μέσα σε φοιτητική εστία και οι υπόλοιποι σε κτήριο μαθημάτων. Οι πυροβολισμοί έσπειραν τον πανικό και αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν φοιτητές να πηδούν από παράθυρα για να ξεφύγουν.

    Το Βιρτζίνια Τεκ είναι πολιτειακό πανεπιστήμιο με 26 χιλιάδες φοιτητές και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πολιτείας Βιρτζίνια, περίπου 185 χιλιόμετρα από την Ουάσιγκτον.

    Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τη θλίψη και το σοκ του έθνους για τις δολοφονίες στο πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τέκ την Δευτέρα. Μιλώντας από το Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους επεσήμανε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να είναι τόποι ασφάλειας, ασύλου και μάθησης και ότι όταν αυτά παραβιάζονται, ο αντίκτυπος εισπράττεται από κάθε αμερικανική κοινότητα και αίθουσα διδασκαλίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι όπως πολλοί άλλοι συμπατριώτες του, προσεύχεται για τα θύματα και τις οικογένειές τους, ενώ πρόσφερε την βοήθεια των ομοσπονδιακών αρχών στην σχετική έρευνα για το περιστατικό και οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Αμερικανική Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων τήρησαν ενός λεπτού σιγή την Δευτέρα, στη μνήμη των θυμάτων.

    Τσάρλς Στήγκερ

    Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Βιρτζίνια Τεκ, Τσάρλς Στήγκερ, δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο επλήγη από τεράστια τραγωδία και χαρακτήρισε τις δολοφονίες 'ειδεχθείς και παράλογες'. Ο κ. Στήγκερ είπε ότι τα μαθήματα της Δευτέρας και της Τρίτης ακυρώθηκαν και ότι ειδικές υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης θα είναι στην διάθεση των μαθητών που υπέστησαν σόκ από το συμβάν.

    Τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών του πανεπιστημίου με τα οποία έχει επικοινωνήσει το προεδρείο του, είναι όλα καλά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Δημήτρη Κατσορίδα.

    [12] Αυξήθηκε ο αριθμός εκτοπισμένων στις ίδιες τους τις χώρες

    16-04-2007

    Πρόσφυγες στο Νταρφούρ

    Νέα έκθεση του Συμβουλίου Προσφύγων, που εδρεύει στη Νορβηγία, αναφέρει ότι σημαντική αύξηση του αριθμού ατόμων που έχουν εκτοπισθεί μέσα στις ίδιες τους τις χώρες λόγω ένοπλων συγκρούσεων. Άλλα 4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό των χωρών τους το 2006, αναφέρει το Συμβούλιο. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό εκτοπισθέντων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και αυξάνει τον συνολικό αριθμό τους σε διεθνές επίπεδο στα 25 εκατομμύρια.

    Στην ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Προσφύγων αναφέρεται ότι το Σουδάν έχει τους περισσότερους εκτοπισθέντες, 5 εκατομμύρια και ακολουθούν η Κολομβία και το Ιράκ. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, όλο και περισσότεροι Ιρακινοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις βιαιότητες. Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισθέντων στο Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Βιρμανία.

    [13] Oι ΗΠΑ επικρίνουν την Ρωσική αστυνομία για την αντιμετώπιση αντικρεμλινικών διαδηλωτών

    16-04-2007

    Φωτογράφος του Ρώυτερς, συλλαμβάνεται στη Μόσχα.

    Οι ΗΠΑ επέκριναν την σκληρότητα με την οποία η ρωσική αστυνομία αντιμετώπισε αντι-κρεμλινικούς διαδηλωτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης λίγο πρίν τις εθνικές εκλογές στη Ρωσία.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι 'πολύ προβληματισμένος' από την σκληρότητα των ρωσικών αρχών, οι οποίες διέλυσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε την στάση της αστυνομίας "εμφανή προσπάθεια των ρωσικών υπηρεσιών ασφάλειας να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου και να επέμβουν στην συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική διαδικασία της χώρας."

    Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας χαρακτήρισε τις ενέργειες της αστυνομίας απαράδεκτες και είπε ότι η χώρα του περιμένει εξηγήσεις από τη Μόσχα.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ενέργειες της αστυνομίας αποτελούσαν προσπάθεια αναχαίτισης 'εξτρεμιστών' που προσπαθούν να παραβιάσουν την έννομη τάξη της χώρας.

    [14] To Σουδάν αποδέχθηκε μερική ενίσχυση ειρηνοφρουρών της ΑΕ από τα ΗΕ στο Νταρφούρ

    16-04-2007

    Ειρηνοφρουροί των ΗΕ στο Νταρφούρ

    Το Σουδάν ενημέρωσε επίσημα τα ΗΕ ότι αποδέχεται το δεύτερο στάδιο σχεδίου τριών σημείων για την ενίσχυση της δύναμης ειρηνοφρουρών της Αφρικανικής Ένωσης στο εμπόλεμο Νταρφούρ.

    Η συμφωνία της Δευτέρας ανοίγει τον δρόμο για την αρχική ανάπτυξη 3,000 ειρηνοφρουρών των ΗΕ, αστυνομικών και άλλων ειδικών στην περιοχή, καθώς και μαχητικών ελικοπτέρων του διεθνούς οργανισμού. Το Σουδάν μέχρι τώρα δεν δεχόταν την αποστολή ελικοπτέρων. Το τρίτο και τελικό στάδιο, προβλέπει την ανάπτυξη 20,000 ειρηνοφρουρών της Αφρικανικής Ένωσης και των ΗΕ στο Νταρφούρ.

    Νωρίτερα την Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζών Νεγροπόντε, μετά από συνάντηση που είχε στο Χαρτούμ με τον πρόεδρο της χώρας Ομάρ αλ Μπασίρ, προειδοποίησε την χώρα ότι θα αντιμετωπίσει αυξημένη διεθνή απομόνωση αν δεν αποδεχθεί όλα τα στάδια του σχεδίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 17 April 2007 - 1:19:03 UTC