Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα απειλεί τη Βρετανία
  • [02] 5 νεκροί απ' την πτώση μικρού αεροσκάφους στη Φλόριντα
  • [03] Επισημοποιήθηκε η ένταξη Κύπρου και Μάλτας στην Ευρωζώνη
  • [04] Ανάκληση της επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια
  • [05] Μπαν: Αρνητικές οι συνέπειες ενδεχόμενης καθυστέρησης της απόφασης για το Κόσοβο
  • [06] Κύπρος: Ο Δημήτρης Χριστόφιας προεδρικός υποψήφιος του ΑΚΕΛ
  • [07] Πακιστάν: Ακραίος κληρικός και 60 άλλοι νεκροί στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ
  • [08] Το Κογκρέσο εξετάζει νέα νομοσχέδια
  • [09] Και πάλι γρίπη των πτηνών στη Τσεχία
  • [10] Μειώθηκε ελαφρά το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το τρέχων οικονομικό έτος

  • [01] Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα απειλεί τη Βρετανία

    11-07-2007

    Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαγουαχίρι, απείλησε ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις σε βάρος της Βρετανίας. Σε ηχογραφημένο μήνυμα του που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται από διάφορες οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ο Αλ Ζαγουαχίρι επικρίνει την Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας για την απόφαση της να χρίσει ιππότη τον Σαλμάν Ρουσντί, συγγραφέα των 'Σατανικών Στίχων'.

    Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα προειδοποιεί επίσης τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, να μην ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του, που όπως είπε, έφερε στη Βρετανία καταστροφές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ακόμη και στο κέντρο του Λονδίνου.

    [02] 5 νεκροί απ' την πτώση μικρού αεροσκάφους στη Φλόριντα

    11-07-2007

    Στη Φλόριντα, 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν από συντριβή μικρού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με τις αρχές το δικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε σε προάστιο του Ορλάντο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι τρεις επιβαίνοντες σ' αυτό και άλλα δύο άτομα στο έδαφος. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο σύζυγος της προέδρου της Διεθνούς Πίστας Αγωνιστικών Αυτοκινήτων, NASCAR.

    2 σπίτια έπιασαν φωτιά απ' την πτώση του αεροπλάνου και τραυματίστηκε σοβαρά ένα 10χρονο αγόρι. Τοπικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το αεροσκάφος προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση και συνετρίβη πολύ κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Orlando Sanford.

    [03] Επισημοποιήθηκε η ένταξη Κύπρου και Μάλτας στην Ευρωζώνη

    11-07-2007

    Σε σύνοδο τους στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν και επίσημα την είσοδο της Κύπρου και της Μάλτας στην Ζώνη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομίσματος απ' την 1η Ιανουαρίου του 2008.

    Καθορίστηκαν επίσης οι οριστικές ισοτιμίες των νομισμάτων τους στις 0,58 λίρες Κύπρου ανά Ευρώ και στις 0,42 λίρες Μάλτας ανά Ευρώ. Οι δύο χώρες έχουν τώρα λιγότερο από έξι μήνες για να ολοκληρώσουν την διαδικασία ένταξης τους στην Ευρωζώνη, που από τον Ιανουάριο θα αριθμεί 15 μέλη.

    [04] Ανάκληση της επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια

    11-07-2007

    Η Ελλάδα ανακάλεσε την αρχηγό της διπλωματικής αποστολής της στα Σκόπια μετά από δηλώσεις που αυτή έκανε σε σχέση με την 15χρονη διαμάχη της Αθήνας με τα Σκόπια γύρω από το επίσημο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε ανακαλέσει την ανώτατη διπλωματική εκπρόσωπό του στα Σκόπια Δώρα Γροσομανίδου για να διευκρίνιση στην προϊσταμένη της αρχή δήλωση που έκανε πρόσφατα για το θέματα του ονόματος στην εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάημς του Λονδίνου.

    Η εφημερίδα φέρει την κυρία Γροσομανίδου ότι δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα που είναι ότι πάνω από τα μισά μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Αθήνα.

    Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα αναφέρει ότι η κ. Γροσομανίδου αντικαθίσταται τον Αύγουστου στην ηγεσία της Ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στα Σκόπια.

    Η Ελλάδα αγωνίζεται επί χρόνια κατά της διεθνούς αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, επειδή θεωρεί ότι το όνομα Μακεδονία αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της. Eπίσης στην Ελληνική επικράτεια βρίσκεται περιοχή με το ίδιο όνομα.

    [05] Μπαν: Αρνητικές οι συνέπειες ενδεχόμενης καθυστέρησης της απόφασης για το Κόσοβο

    11-07-2007

    Μπαν Κι Μουν, Χ. Σολάνα

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, δήλωσε ότι περαιτέρω καθυστέρηση των προσπαθειών για το τελικό καθεστώς του Κοσυφοπεδίου θα είχε αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη τη περιοχή. Μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Κοσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊτζίου, ο κ. Μπαν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ θα συμφωνήσει σε σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει διαβουλεύσεις 120 ημερών για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, η οποία δηλώνει ότι θα ασκήσει βέτο σε βάρος του σχεδίου για το Κόσοβο, αν το σχέδιο αυτό δεν γίνει αποδεκτό και απ' τη Σερβία.

    Στο μεταξύ ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει πρωτοβουλία για νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Σέρβων αξιωματούχων και Κοσοβάρων ηγετών. Οι συνομιλίες αυτές θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι και 6 μήνες, δήλωσε ο κ. Σολάνα, αλλά όχι επ' αόριστον.

    [06] Κύπρος: Ο Δημήτρης Χριστόφιας προεδρικός υποψήφιος του ΑΚΕΛ

    11-07-2007

    Στη Λευκωσία διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός προκαταρκτικά των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.

    Το κόμμα του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρεται από τον συνασπισμό των τριών κομμάτων που κυβερνά την Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ πήρε την απόφαση αυτή για να υποστηρίξει δικό του προεδρικό υποψήφιο, τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, αντί του σημερινού Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου στις επικείμενες εκλογές.

    Το ΑΚΕΛ πρότεινε όπως ο κ. Χριστόφιας κατέβει σαν προεδρικός υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές του 2008 αλλά τα δύο άλλα κόμματα του συνασπισμού, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, απέρριψαν την πρόταση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει μέχρι στιγμής εκδηλώσει επίσημα ενδιαφέρον για επανεκλογή αλλά αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη πενταετή θητεία στο ανώτατο αξίωμα της Κύπρου.

    Κατά μία άλλη εξέλιξη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί την πρόταση του Πρόεδρου Παπαδόπουλου να συναντηθούν για συνομιλίες με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό. Δεν έχει όμως ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλλάτ.

    [07] Πακιστάν: Ακραίος κληρικός και 60 άλλοι νεκροί στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ

    11-07-2007

    Το Υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο θρησκευτικός ηγέτης που ηγήθηκε της εξτρεμιστικής αντίστασης στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ σκοτώθηκε κατά την εισβολή των κυβερνητικών δυνάμεων στο ιστορικό τέμενος.

    Κατά τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου ο Αμπντούλ Ρασίντ Γκάζι πυροβολήθηκε θανάσιμα σε ανταλλαγή πυρών, που διήρκεσαν πάνω από 13 ώρες, μεταξύ εξτρεμιστών και κυβερνητικών δυνάμεων στο τέμενος.

    Εκπρόσωπος των Πακιστανικών δυνάμεων ασφάλειας δήλωσε ότι κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν την εκκαθάριση του συγκροτήματος από τους εξτρεμιστές και ότι ο στρατός ελέγχει τώρα το μεγαλύτερο μέρος του τεμένους.

    Αμπντούλ Ρασίντ Γκάζι

    Σύμφωνα με Πακιστανικές πηγές ασφάλειας οι σφοδρές συγκρούσεις που έγιναν κατά την επιχείρηση στο Κόκκινο Τέμενος είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 60 εξτρεμιστές και 8 τακτικοί στρατιώτες. Οι αρχές υπολογίζουν ότι κρατούν τώρα περίπου 70 εξτρεμιστές ενώ διέσωσαν πάνω από 80 άτομα που οι εξτρεμιστές κρατούσαν ως ομήρους, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

    Οι οπαδοί του Αμπντούλ Ρασίντ Γκάζι θέλουν να εγκαθιδρύσουν ισλαμικό θεοκρατικό καθεστώς στο Πακιστάν, σαν εκείνο το οποίο είχαν κάποτε επιβάλει οι Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Πριν την στρατιωτική εισβολή στο τέμενος είχαν γίνει διαπραγματεύσεις με τους εξτρεμιστές για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Αλλά οι διαπραγματεύσεις εκείνες κατέρρευσαν.

    [08] Το Κογκρέσο εξετάζει νέα νομοσχέδια

    11-07-2007

    Οι γερουσιαστές Καρλ Λέβιν και Τζακ Ρήντ

    Η ηγεσία των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα το σώμα θα κληθεί να ψηφίσει επί νομοσχεδίου που προβλέπει αλλαγή πορείας στον πόλεμο στο Ιράκ. Ανακοινωθέν της προέδρου της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την έναρξη της απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων μέσα σε 120 μέρες και επισημαίνει ότι το εν λόγω μέτρο θέτει την κυβέρνηση Μπούς ενώπιον των ευθυνών της για την 'αποτυχημένη πολιτική της', όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα τη Τρίτη, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Καρλ Λέβιν, υπέβαλε νομοσχέδιο που προβλέπει τερματισμό των Αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2008. Η οριοθέτηση χρονοδιαγράμματος αποτελεί τον μόνο τρόπο άσκησης πίεσης προς την Ιρακινή ηγεσία να προβεί στους απαραίτητους συμβιβασμούς για την επίτευξη σταθερότητας, επεσήμανε ο γερουσιαστής Λέβιν.

    Πάντως τη Τρίτη, ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε και πάλι απ' το Κογκρέσο να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβρη για να διαπιστώσει τα αποτελέσματα της στρατηγικής ανάπτυξης περισσότερων Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Σε ομιλία του στο Οχάιο, ο κ. Μπούς επανέλαβε ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία στο Ιράκ θα είχε σοβαρές συνέπειες για το μέλλον των ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση με βλήμα όλμου εναντίον της αυστηρά φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Αμερικανός στρατιώτης, ένας Ιρακινός πολίτης και άλλο ένα άτομο αγνώστου εθνικότητας. Επίσης τραυματίστηκαν άλλα 18 άτομα συμπεριλαμβανομένων και 5 Αμερικανών πολιτών. Στην Πράσινη Ζώνη στεγάζεται το Ιρακινό κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Εξάλλου, ένοπλοι σκότωσαν 5 Ιρακινούς στρατιώτες σε σημείο ελέγχου κοντά στην Σαμάρα. Επίσης οι Βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τρεις αντάρτες σε έφοδο σε βάρος επιχείρησης παράνομης διακίνησης όπλων στο νότιο Ιράκ κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

    [09] Και πάλι γρίπη των πτηνών στη Τσεχία

    11-07-2007

    Οι αρχές της Τσεχίας θα αρχίσουν σήμερα την θανάτωση 70 και πλέον χιλιάδων πουλερικών μετά τον εντοπισμό του ιού της γρίπης των πτηνών σε πτηνοτροφικές μονάδες στην κεντρική Τσεχία.

    Εκπρόσωπος του κρατικού κτηνιατρικού γραφείου δήλωσε τη Τετάρτη ότι το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πτηνοτροφικές μονάδες ανατολικά της Βοημίας, κοντά σε μονάδες όπου εστία του ιού είχε και πάλι εντοπιστεί στα τέλη Ιουνίου. Οι Τσεχικές αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα τις εν λόγω περιοχές.

    [10] Μειώθηκε ελαφρά το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το τρέχων οικονομικό έτος

    11-07-2007

    Στα 205 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2007. Πρόκειται για μικρή συρρίκνωση του ελλείμματος που προηγουμένως υπολογιζόταν στα 244 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναλυτές δηλώνουν ότι η ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας ενίσχυσε τα δημοσιονομικά έσοδα μειώνοντας έτσι το έλλειμμα.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι φοροαπαλλαγές που υποστήριξε το κόμμα του βελτίωσαν το οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ. Αλλά οι Δημοκρατικοί αντιτάσσουν ότι τα δημοσιονομικά έσοδα που χάθηκαν, λόγω ακριβώς αυτών των φοροαπαλλαγών, διεύρυναν το έλλειμμα. Πάντως ο κ. Μπούς επανέλαβε αίτημα του για περιορισμό των δημοσιονομικών δαπανών, τονίζοντας ότι θα ασκήσει βέτο σε κονδύλια που ξεπερνούν τον προτεινόμενο προϋπολογισμό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 July 2007 - 1:18:28 UTC