Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτάσεις για μεταρρυθμίσεις του συστήματος αποκατάστασης τραυματιών βετεράνων πολέμου.
  • [02] Ελπιδοφόρα μηνύματα από την Μέση Ανατολή διαβλέπει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ
  • [03] Εντατικοποίηση εχθροπραξιών στο βόρειο Λίβανο
  • [04] Αχμαντινετζάντ: Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα
  • [05] Αφγανιστάν: Αβέβαιη η τύχη Νοτιοκορεατών ομήρων
  • [06] Δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η λήψη απόφασης για το Κόσοβο, δηλώνει ο διοικητής των ΗΕ
  • [07] Η Αμερικανική Βουλή κατά μόνιμων βάσεων στο Ιράκ
  • [08] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ
  • [09] Η AXEPA γιορτάζει τα 85 χρόνια της
  • [10] Έκθεση με έργα του Πραξιτέλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

  • [01] Προτάσεις για μεταρρυθμίσεις του συστήματος αποκατάστασης τραυματιών βετεράνων πολέμου.

    26-07-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ειδικής επιτροπής που συνέστησε ο Λευκός Οίκος για να προτείνει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τραυματίες στρατιωτικοί που επιστρέφουν απ' τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στο Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο για Υποθέσεις Βετεράνων να δρομολογήσουν εφαρμογές των προτάσεων.

    Η ειδική επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη τις προτάσεις της που προβλέπουν δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης βετεράνων στρατιωτικών που επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες. Η επιτροπή ζητά απ' το πρόεδρο Μπούς και το Κογκρέσο να εφαρμόσουν σχέδιο έξι σημείων, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, λεπτομερή πλάνα θεραπείας για κάθε σοβαρά τραυματία στρατιωτικό και διευρύνει το πεδίο θεραπείας για να περιλαμβάνει και το σύνδρομο μετα-τραυματικού στρές.

    Οι επικεφαλείς της επιτροπής, ο πρώην γερουσιαστής Μπομπ Ντολ και η πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ντόννα Σαλέιλα, δηλώνουν ότι οι εν λόγω προτάσεις αποτελούν τις πρώτες, τα τελευταία 50 χρόνια, σημαντικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των βετεράνων πολέμου.

    [02] Ελπιδοφόρα μηνύματα από την Μέση Ανατολή διαβλέπει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ

    26-07-2007

    Μάικλ Γουίλλιαμς

    O ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Γουίλλιαμς, εξέφρασε αισιοδοξία για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη περιοχή, και ιδιαίτερα τις διπλωματικές προσπάθειες του Ισραήλ και τις διεθνούς κοινότητας με την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Ο κ. Γουίλλιαμς δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ τη Τετάρτη ότι αυτές οι εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες και χαρακτήρισε θετική την νέα σχέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ.

    Οι κ. Αμπάς και Ολμέρτ είχαν την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες τους, εδώ και τρεις μήνες, συνομιλίες. Επίσης με τους κυρίους Αμπάς και Φαγιάντ συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Διεθνούς Κουαρτέτου, Τόνυ Μπλέαρ.

    Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας είχαν την Τετάρτη συνομιλίες με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους στα πλαίσια των οποίων παρουσίασαν επίσημα Αραβικό σχέδιο που στηρίζεται στην αρχή 'εδάφη για ειρήνη'.

    [03] Εντατικοποίηση εχθροπραξιών στο βόρειο Λίβανο

    26-07-2007

    Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας στο Λίβανο λένε ότι έχουν ενταθεί οι στρατιωτικοί βομβαρδισμοί εναντίον εξτρεμιστικών θέσεων στον Παλαιστινιακό καταυλισμό Ναρ-Αλ-Μπαρέντ όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι μουσουλμάνοι αντάρτες. Κατά τους ίδιους οι επιθέσεις που έγιναν την Τετάρτη με όλμους και οβίδες στόχευαν θέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης Φατάχ-Αλ-Ισλάμ που υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει αναπτυχθεί στον καταυλισμό.

    Οι εξτρεμιστές ανταποκρίθηκαν ρίχνοντας τουλάχιστον 12 ρουκέτες από την σχετικά μικρή περιοχή την οποία εξακολουθούν να ελέγχουν.

    Οι βομβαρδισμοί της Τετάρτης χαρακτηρίζονται ως οι σφοδρότεροι από τότε που άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών γύρω από τον καταυλισμό πριν από 9 εβδομάδες. Πάνω από 200 άτομα έχουν συνολικά σκοτωθεί από τις 20 Μαΐου που εκδηλώθηκαν τα επεισόδια μεταξύ δυνάμεων του Λιβανικού στρατού και εξτρεμιστών στην περιοχή αυτή του βορείου Λιβάνου.

    [04] Αχμαντινετζάντ: Η Τεχεράνη δεν πρόκειται να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

    26-07-2007

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΕ δεν πρόκειται να αποτρέψουν την Τεχεράνη απ' το να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του προς την κρατική τηλεόραση τη Τετάρτη ο κ. Αχμαντινετζάντ επεσήμανε ότι ούτε 300 ψηφίσματα των ΗΕ δεν πρόκειται να τερματίσουν τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, γιατί, όπως είπε, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι νόμιμο και πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει χιλιάδες φυγοκεντρωτές που μπορούν να εμπλουτίσουν ουράνιο.

    Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας δήλωσε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ που κατασκευάζεται στο Ιράν δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία πριν το Σεπτέμβρη του 2008, το νωρίτερο. Η κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου βρίσκεται ένα χρόνο πίσω απ' το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Πάντως το Ιράν έχει δηλώσει ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει φέτος το Σεπτέμβριο.

    [05] Αφγανιστάν: Αβέβαιη η τύχη Νοτιοκορεατών ομήρων

    26-07-2007

    Συγγενείς των ομήρων

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Νο Μού Χουάν, καταδίκασε τον θάνατο ενός εκ των 23ων Νοτιοκορεατών ομήρων στο Αφγανιστάν και ζήτησε απ' τους Ταλεμπάν να αφήσουν αμέσως ελεύθερους τους υπόλοιπους ομήρους. Ανακοινωθέν του κ. Νο αναφέρει ότι οι απαγωγείς που θα κατηγορηθούν για την δολοφονία του ομήρου δεν πρόκειται να αποφύγουν να λογοδοτήσουν για την πράξη τους και επεσήμανε ότι θα στείλει ανώτατο ειδικό εκπρόσωπο του στο Αφγανιστάν για την επίλυση της κρίσης.

    Στο μεταξύ, εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει οι απαγωγείς χωρίς να υπάρξει ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας ή για την τύχη των υπόλοιπων 22 Νοτιοκορεατών ομήρων. Οι εξτρεμιστές έχουν προειδοποιήσει ότι θα τους σκοτώσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

    Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένας απ' τους ομήρους, ο 42χρονος ιερέας Μπαέ Χιούνγκ Κίου, σκοτώθηκε απ' τους εξτρεμιστές. Το πτώμα του βρέθηκε την Τετάρτη στην επαρχία Γκάζνι.

    [06] Δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η λήψη απόφασης για το Κόσοβο, δηλώνει ο διοικητής των ΗΕ

    26-07-2007

    Τζοκίμ Ρούκερ

    Ο Διοικητής των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο, Τζοκίμ Ρούκερ, προειδοποίησε τις μεγάλες δυνάμεις κατά του ενδεχομένου καθυστέρησης της λήψης απόφασης για το τελικό καθεστώς της Σερβικής επαρχίας.

    Ο κύριος Ρούκερ είπε την Τετάρτη ότι επικρατεί πολύ ένταση και ανησυχία στο Κοσσυφοπέδιο του οποίου οι πολίτες χρειάζεται να έχουν και τους αξίζει να έχουν μια σαφή ιδέα σχετικά με το καθεστώς της περιοχής, όπως λόγου χάριν ένα χρονοδιάγραμμα για την λήψη της τελικής απόφασης.

    Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανόφωνη πλειοψηφία του θέλουν ανεξαρτησία από την Σερβία αλλά οι Σέρβοι και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους αντιτίθενται σθεναρά σε κάτι τέτοιο.

    Η εξαεθνής Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο, που απαρτίζεται απ' την Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεδρίασε την Τετάρτη στη Βιέννη για να διευθετήσει ένα νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους ηγέτες.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ δήλωσε ότι δεν είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί πλήρης ομοφωνία στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Κόσοβο, αν δεν περιέχει την πρόνοια της ανεξαρτησίας του, θα μπορούσε να προκαλέσει το ξέσπασμα νέας αναταραχής στην περιοχή.

    [07] Η Αμερικανική Βουλή κατά μόνιμων βάσεων στο Ιράκ

    26-07-2007

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τροπολογία που απαγορεύει την δημιουργία μόνιμων Αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ. Με 399 ψήφους υπέρ έναντι 24ων, η Βουλή ενέκρινε το μέτρο που ζητά απ' την κυβέρνηση Μπούς να ξεκαθαρίσει την στάση της επί του θέματος.

    Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και κύρια συντάκτης του μέτρου, Μπάρμπαρα Λη, δήλωσε ότι η τροπολογία αντικατοπτρίζει την ανησυχία του Κογκρέσου και της Αμερικανικής κοινής γνώμης για τις ανάμεικτες ενδείξεις, όπως τις χαρακτήρισε, της κυβέρνησης Μπούς για το θέμα.

    Το εν λόγω μέτρο χαίρει υποστήριξης και από πλευράς Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι δεν παρεμποδίζει τις ΗΠΑ από το να συνάψουν συμφωνίες στο μέλλον με την Ιρακινή κυβέρνηση.

    Πανηγυρισμοί για την νίκη της Ιρακινής ομάδας

    Στο μεταξύ, από βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άτομα τη Τετάρτη, πολλά απ' τα οποία συμμετείχαν σε πανηγυρισμούς για την νίκη της ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράκ στο τουρνουά της Ασίας. Επίσης τραυματίστηκαν πάνω από 130 άνθρωποι σε ξεχωριστές επιθέσεις στην συνοικίες Μανσούρ και Γκαντήρ. Χιλιάδες κόσμος βγήκε στους δρόμους μετά την νίκη της Ιρακινής ομάδας επί της Νότιας Κορέας για το Κύπελλο Ασίας.

    Εξάλλου, ο μεγαλύτερος συνασπισμός κομμάτων Σουνιτών στο Ιρακινό κοινοβούλιο διέκοψε την συμμετοχή του στις κυβερνητικές δραστηριότητες και απειλεί ότι θα αποσυρθεί πλήρως. Οι Σουνίτες έδωσαν στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι, προθεσμία μιας εβδομάδας για να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους για έλεγχο των πολιτοφυλακών Σιιτών και μεταρρυθμίσεις του τρόπου διεξαγωγής εφόδων και συλλήψεων.

    [08] Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-07-2007

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Ανασκευαστικές δηλώσεις του Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρου Μαλλιά, δημοσίευσε στη διπλωματική στήλη της η εφημερίδα Times της Ουάσιγκτον που είχε προηγουμένως δημοσιεύσει δηλώσεις τις οποίες έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Αντόνιο Μιλοσόσκι

    Αναφερόμενος στην συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μιλοσόσκι στην εφημερίδα αυτή για το θέμα του επίσημου ονόματος της χώρας του, ο Έλληνας πρέσβης είπε μεταξύ άλλων: 'Προς λύπη μου, ο βόρειος γείτονάς μας έχει εγκαταλείψει μια πολιτική σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και έχει υιοθετήσει μια πολιτική εχθρικής προπαγάνδας και μια αρνητική στάση στο ζήτημα του ονόματος'.

    Ο κύριος Μαλλιάς διαμαρτυρήθηκε κατόπιν για το ότι, όπως είπε, στο εγχειρίδιο της στρατιωτικής ακαδημίας των Σκοπίων περιλαμβάνεται χάρτης του 19ου αιώνα που δείχνει την ΠΓΔΜ να εκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή της βόρειας Ελλάδας, που είναι επίσης γνωστή ως Μακεδονία.

    O κ. Μαλλιάς ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εκτενείς διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για να ευρεθεί συμβιβασμός για το όνομα και παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί την πρόταση Aμερικανού διαμεσολαβητή που εισηγείται η χώρα να συμπεριλάβει το όνομα της πρωτεύουσάς της και να είναι γνωστή ως 'Republika Makedonija-Skopje' ενώ η ΠΓΔΜ την έχει απορρίψει.

    Ο κ. Μιλοσόσκι από την άλλη είχε υποστηρίξει κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να είναι γνωστή με το όνομα που έδωσε στον εαυτό της, αποκαλώντας το όνομα 'τον ακρογωνιαίο λίθο της ταυτότητάς μας'. Είπε επίσης ότι σχεδόν 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας, αναφέρονται στη χώρα του ως Republic of Macedonia.

    Ο κ. Μαλλιάς όμως επισήμανε ότι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, από τα Ηνωμένα Έθνη έως την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα αναφέρεται ως FYROM και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου το ζήτημα του ονόματος έχει επιλυθεί. Ο κύριος Μαλλιάς κατέληξε λέγοντας ότι 'καμία Ελληνική κυβέρνηση και κανένας Έλληνας πολιτικός δεν θα αποδεχθούν την γείτονα χώρα με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας'.

    [09] Η AXEPA γιορτάζει τα 85 χρόνια της

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    26-07-2007

    Συμπληρώνονται φέτος 85 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων ομογενών και φιλελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας από τους κυριότερους φορείς προώθησης του Ελληνισμού στο Δυτικό Ημισφαίριο.

    Με την ευκαιρία της επετείου ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Ike Gulas, υπενθύμισε ότι η Αμερική του 1922, δηλαδή της χρονιάς που ιδρύθηκε η οργάνωση, ήταν αρκετά απομακρυσμένη από την Αμερική της ισότητας που απολαμβάνουμε σήμερα. Σε εκείνη την δύσκολη περίοδο, συνέχισε, οι Έλληνες μετανάστες στο νέο κόσμο υπόκειντο σε μεγάλες διακρίσεις και είχανε μεταχείριση σαν να ήταν δεύτερης κατηγορίας πολίτες από άκρου σε άκρο της χώρας. Βρέθηκαν όμως τότε 8 Ελληνοαμερικανοί, στην Ατλάντα της Πολιτείας Τζώρτζια, που επέδειξαν σθένος και αποφασιστικότητα να αλλάξουν την κατάσταση για την ομογένεια. Δίχως τους 8 εκείνους διορατικούς ιδρυτές της ΑΧΕΠΑ, τόνισε ο Πρόεδρος Gulas, δεν θα ήταν δυνατόν η ομογένεια να σημειώσει τις επιτυχίες που γνωρίζει σήμερα.

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Ελληνισμού στους πατέρες της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης που όχι μόνον βοήθησαν τους μετανάστες από την Ελλάδα να ενταχθούν με επιτυχία και να προοδεύσουν σε μια ξένη και μακρινή κοινωνία αλλά και για την ικανότητά τους να διαβλέψουν την ανάγκη για την δημιουργία μιας ομογενειακής οργάνωσης που θα προασπίζονταν το καλό και το δίκαιο τόσο για τους Έλληνες μετανάστες όσο και για όλους όσους είχαν ανάγκη να υποστηριχτούν από μια δυνατή φωνή.

    Ο κύριος Gulas ανακοίνωσε τέλος ότι η 85η επέτειος της ΑΧΕΠΑ θα γιορταστεί επίσημα στις 8 Σεπτεμβρίου, στην πόλη όπου ιδρύθηκε η οργάνωση, την Ατλάντα της Τζώρτζια. Στις σχετικές εκδηλώσεις, κατέληξε, θα γιορταστεί τόσο το εξαίρετο παρελθόν της οργάνωσης όσο και το λαμπρό μέλλον που διαγράφεται γι αυτήν.

    [10] Έκθεση με έργα του Πραξιτέλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    26-07-2007

    Ερμής του Πραξιτέλους

    Με επικεφαλής το πρωτότυπο περίφημο άγαλμα 'Ο έφηβος του Μαραθώνα' εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας, η μεγάλη περιοδική έκθεση 'Πραξιτέλης' μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η έκθεση της Αθήνας έχει ορισμένες αλλαγές καθώς παρουσιάζονται όλα τα ελληνικά έργα και μαζί και ο Έφηβος που δεν είχαν πάρει άδεια να βγουν από την χώρα, αλλά λείπουν και ορισμένα άλλα έργα που ανήκαν σε ιδιωτικές συλλογές και είχαν εκτεθεί στο Παρίσι.

    Συνολικά τα εκθέματα είναι 80 εκ των οποίων τα 26 είναι του Εθνικού Μουσείου, 27 από άλλα ελληνικά μουσεία και άλλα 27 από μουσεία του εξωτερικού. Πρωτοτυπία στην παρουσίαση της ελληνικής έκθεσης είναι και η ενότητα που παρουσιάζει το εργαστήριο του Πραξιτέλη ενώ η άλλη αφορά στο έργο του.

    "Ο Έφηβος του Μαραθώνα"

    Όπως και στο Λούβρο, έτσι και στην Αθήνα η αρχή της έκθεσης γίνεται με την κεφαλή της Βραβρωνίας Αρτέμιδος, τον Ερμή από την Ολυμπία σε εκμαγεία και τις ανάγλυφες πλάκες από την Μαντίνεια. Υπάρχουν ακόμη οι Ερωτες, ο Οινοχοών Σάτυρος, ο Αναπαυόμενος Σάτυρος, ο Απόλλων Λυκείου και η Άρτεμις της Δρέσδη και τέλος ο Διόνυσος Σαρδανάπαλος και τα αγάλματα των δύο Ηρακλειωτισών.

    Την έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου εγκαινίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ξεχωριστή σημασία που έχει για όλους εκείνους που θεωρούν τον ελληνικό κλασικό πολιτισμό σαν θεμελιώδη συστατικό της ταυτότητάς του. Oσο για τον αρχαίο μεγάλο γλύπτη, τόνισε οτι με την τέχνη του εξέφρασε όλες τις αξίες που γεννήθηκαν στην ελληνική γη και στην συνέχεια αγκαλιάστηκαν από όλο τον κόσμο.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι το έργο του Πραξιτέλη που είναι από τους πιo σημαντικούς γλύπτες της αρχαιότητας έχει μεγάλη απήχηση σε όλες τις εποχές σε παγκόσμια κλίμακα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 July 2007 - 1:19:05 UTC