Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-07-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα ακόμη σημαντικό έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου της Ελλάδας
  • [02] Τουρκία: Μήνυμα κυβερνώντος κόμματος προς στρατιωτικούς
  • [03] Περισσότερες πλημμύρες στη Βρετανία, καύσωνας στα Βαλκάνια
  • [04] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους Νοτιοκορεάτες κρατούμενους στο Αφγανιστάν
  • [05] Μπούς: Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ απειλή για τις ΗΠΑ
  • [06] 7 νεκροί από επίθεση με ρουκέτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν
  • [07] Ντέννις Ρός: Θα πρέπει να πετύχουν οι μη θεοκρατιστές στη Μέση Ανατολή
  • [08] Ελεύθεροι οι 5 νοσοκόμες απ' τη Βουλγαρία και ο Παλαιστίνιος γιατρός
  • [09] Στη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα Ράις και ο Ρόμπερτ Γκέητς
  • [10] Νέα προγνωστικά ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

  • [01] Ένα ακόμη σημαντικό έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου της Ελλάδας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    25-07-2007

    Η Βορειοδυτική Εθνική Οδός Πελοποννήσου το μεγαλύτερο και δυσκολότερο από τα μεγάλα έργα που από πολλά χρόνια αναμενόταν για να βελτιώσει τις συνθήκες κυκλοφορίας που ήταν επικίνδυνες και να αναπτύξει τις περιοχές από όπου θα περνάει, ανατέθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Χωροταξίας, με την μέθοδο της παραχώρησης, στον όμιλο 'Απιον Κλέος' τον οποίον απαρτίζουν έξη Eλληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες.

    Όπως τόνισε ο Υπουργός κ. Σουφλιάς πρόκειται για ένα έργοβμαμούθ μήκους 365 χιλ. και συνολικού κόστους 2,8 δις Eυρώ, από τα οποία το Ελληνικό δημόσιο συμμετέχει με 550 εκ. Ευρώ, τα μισά από τα οποία θα εκταμιευθούν από το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το υπόλοιπο 80% θα καλυφθεί από τους ιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο προϋπολογισμός του έργου είναι μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό της Αττικής οδού και της Γέφυρας Ρίου Αντιρίου μαζί. Η κύρωση της σύμβασης θα γίνει από την Βουλή τον Σεπτέμβριο και το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον Δεκέμβριο με διάρκεια κατασκευής 70 μήνες.

    Η Βορειοδυτική Οδός Πελοποννήσου ανήκει στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο των συγχρόνων αυτοκινητοδρόμων και οι προδιαγραφές της είναι καλύτερες και απ' αυτές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ενώ το αρχικό πλάτος είχε προβλεφθεί για 24,5 μέτρα από Κόρινθο έως Πάτρα, που είναι και το πρώτο κομμάτι που θα κατασκευασθεί, αποφασίσθηκε τελικά να έχει 26,5 μ. πλάτος με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα και με διαχωριστική νησίδα ασφαλείας ώστε να επιτρέπει σε όλα τα σημεία του ανάπτυξη ταχύτητας 120 χμ.

    Η διαδρομή που θα ακολουθήσει είναι Ελευσίνα-Κόρινθος-Πατρα-Πύργος-Τσάκωνα και θα περιλαμβάνει σήραγγες συνολικού μήκους 1447,6 μ, θα έχει 31 ανισόπεδους κόμβους, 250 ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου και 116 γέφυρες και ο ανάδοχος όμιλος θα εκμεταλλεύεται την κλειστή πλέον αυτή εθνική οδό για 30 χρόνια.

    [02] Τουρκία: Μήνυμα κυβερνώντος κόμματος προς στρατιωτικούς

    25-07-2007

    Στην Τουρκία το στηριζόμενο κυρίως στο Μουσουλμανικό στοιχείο κυβερνών κόμμα, το οποίο σημείωσε σαρωτική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής λέει ότι το μήνυμα των εκλογών αυτών είναι να μείνουν οι φιλο-κοσμικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας μακριά από την πολιτική.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η άσκηση της πολιτικής θα πρέπει να αφεθεί στους πολιτικούς.

    Τον Απρίλιο, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είχαν διακηρύξει ότι θα προστατεύσουν το κοσμικό μη θεοκρατικό σύστημα της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε καταγγελίες ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται έχει ως κρυφό στόχο να υποσκάψει το κοσμικό σύστημα.

    [03] Περισσότερες πλημμύρες στη Βρετανία, καύσωνας στα Βαλκάνια

    25-07-2007

    Πόλεις και χωριά δυτικά του Λονδίνου ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο σοβαρών πλημμύρων απ' την άνοδο της στάθμης του ποταμού Τάμεση σήμερα. 6 προειδοποιήσεις για πλημμύρες έχουν εκδοθεί στη περιοχή, ενώ αναμένεται ότι τμήματα της Οξφόρδης και του Ρέντινγκ θα προσβληθούν απ' τα νερά της πλημμύρας.

    Στο μεταξύ, περίπου 350 χιλιάδες κάτοικοι της κεντρικής Αγγλίας βρίσκονται χωρίς πόσιμο νερό λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες στις μονάδες καθαρισμού ύδατος. Ο Βρετανικός στρατός μοιράζει 3 εκατομμύρια μπουκάλια νερό την ημέρα στους πλημμυροπαθείς. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες στη Βρετανία τα τελευταία 60 χρόνια.

    Παράλληλα καύσωνας επικρατεί στη νότια Ευρώπη. Ανώτερος Ούγγρος αξιωματούχος δήλωσε ότι μέχρι και 500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα απ' το κύμα καύσωνα που πλήττει τη περιοχή. Επίσης στη Ρουμανία συνολικά 30 θάνατοι αποδίδονται στις υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν επίσης τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας και την Ιταλία.

    [04] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους Νοτιοκορεάτες κρατούμενους στο Αφγανιστάν

    25-07-2007

    Συγγενείς των απαχθέντων στη Νότια Κορέα

    Σε κρίσιμο σημείο έφτασαν τη Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 23 Νοτιοκορεατών αιχμαλώτων που κρατούνται απ' τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει οι απαγωγείς.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλεμπάν και Αφγανών φυλάρχων που συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις της Καμπούλ και της Νότιας Κορέας, συνεχίστηκαν και πέραν της προθεσμίας των 7 το βράδυ τοπική ώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ταλεμπάν έχουν υποβάλλει κατάλογο με τα ονόματα κρατουμένων που θέλουν να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των Νοτιοκορεατών.

    Επίσης τη Τρίτη Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τις τελευταίες μέρες πάνω από 100 εξτρεμιστές Ταλεμπάν έχουν σκοτωθεί σε μάχες.

    [05] Μπούς: Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ απειλή για τις ΗΠΑ

    25-07-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ συνδέεται στενά με το ευρύτερο δίκτυο της Αλ Κάιντα. Σε ομιλία του στην Νότια Καρολίνα τη Τρίτη, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ ελέγχεται από ξένους τρομοκράτες πιστούς στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και επεσήμανε ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ και το ευρύτερο δίκτυο της Αλ Κάιντα θέλουν να δημιουργήσουν βάση στο Ιράκ για τις τρομοκρατικές τους επιχειρήσεις.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ απ' το Ιράκ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και χαρακτήρισε 'εσφαλμένη λογική' το επιχείρημα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει οδηγήσει σε περισσότερη τρομοκρατία. Οι τρομοκράτες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν στις ΗΠΑ πολύ πριν το πόλεμο στο Ιράκ, που άρχισε το 2003, τόνισε ο κ. Μπούς και πρόσθεσε ότι η Αλ Κάιντα παραμένει αποφασισμένη να πλήξει και πάλι τις ΗΠΑ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπούς ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζον Κέρρυ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε 'εσφαλμένη επιχειρηματολογία' για την συνέχιση του πολέμου στο Ιράκ. Πάντως νέα δημοσκόπηση δείχνει έντονη δυσαρέσκεια από μέρους των Αμερικανών με τον τρόπο που ο πρόεδρος Μπούς αλλά και το Κογκρέσο χειρίζονται το θέμα του Ιράκ.

    [06] 7 νεκροί από επίθεση με ρουκέτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν

    25-07-2007

    Η αστυνομία του Πακιστάν λέει ότι εξτρεμιστές έρριψαν τέσσερις ρουκέτες σε κωμόπολη στα βορειοδυτικά διαμερίσματα της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άτομα και να τραυματιστούν 30.

    Κατά τις αστυνομικές αρχές η επίθεση έγινε την Τρίτη στο Μπανού, που βρίσκεται σε παραμεθόριο περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες πολλά βομβιστικά επεισόδια και ανταλλαγές πυρών. Οι αρχές ασφάλειας επιρρίπτουν την ευθύνη σε ομάδες που πρόσκεινται στους Ταλεμπάν.

    Την Τρίτη επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πακιστάν, ένας εξτρεμιστής υπέρμαχος των Ταλεμπάν. που είχε διατελέσει και κρατούμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο, αυτοανατινάχθηκε για να αποτρέψει την σύλληψή του από Πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    Ο Αμπντουλάχ Μεσούλ αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας χειροβομβίδα όταν Πακιστανοί στρατιώτες περικύκλωσαν το κρησφύγετο του στην νοτιοδυτική επαρχεία Μπαλουχιστάν.

    [07] Ντέννις Ρός: Θα πρέπει να πετύχουν οι μη θεοκρατιστές στη Μέση Ανατολή

    25-07-2007

    Ντέννις Ρός

    Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ντέννις Ρός, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται την ίδια αισιοδοξία με τον νυν απεσταλμένο της διεθνούς κοινότητας στη περιοχή, Τόνυ Μπλέαρ. Σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ, ο κ. Ρός επεσήμανε ότι οι διαπραγματευτές θα πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι θα πετύχουν οι μη θεοκρατιστές Παλαιστίνιοι. Ένας διακανονισμός στη Μέση Ανατολή είναι εφικτός μόνο στα πλαίσια ενός μη θεοκρατικού εθνικιστικού κινήματος και όχι στα πλαίσια ενός θρησκευτικού κινήματος, τόνισε ο κ. Ρός.

    Την Τρίτη, ο κ. Μπλέαρ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σίμων Πέρεζ και δήλωσε ότι διαβλέπει ένα 'αίσθημα πιθανοτήτων', όπως είπε, στη περιοχή.

    [08] Ελεύθεροι οι 5 νοσοκόμες απ' τη Βουλγαρία και ο Παλαιστίνιος γιατρός

    25-07-2007

    5 νοσοκόμες απ' τη Βουλγαρία και ένας Παλαιστίνιος γιατρός είναι πλέον ελεύθεροι στη Βουλγαρία μετά από 8ετή παραμονή σε φυλακή της Λιβύης με την κατηγορία ότι προσέβαλαν παιδιά με τον ιό του AIDS.

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, έδωσε χάρη στους 6 αμέσως μετά την άφιξη τους στη Σόφια με Γαλλικό αεροσκάφος.

    Η Λιβύη άφησε τελικά ελεύθερους τους 6 τη Τρίτη μετά από τριήμερες διαπραγματεύσεις με την πρώτη κυρία της Γαλλίας, Σεσίλια Σαρκοζί και την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί διεθνών υποθέσεων, Μπενίτα Φερρέρο-Βάλντνερ. Λεπτομέρειες για τους όρους της απελευθέρωσης τους δεν έγιναν γνωστές, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι ούτε η Γαλλία, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσαν για να αφεθούν ελεύθερες οι 5 Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, δήλωσε ότι τώρα μπορεί να αρχίσει η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της Λιβύης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από τη πλευρά τους οι 6 πρώην κρατούμενοι χαρακτήρισαν την 8ετή φυλάκιση τους στη Λιβύη φρικτή και αναφέρθηκαν σε μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια. Μάλιστα μια απ' τις νοσοκόμες δήλωσε ότι προσπάθησε να αυτοκτονήσει για να αποφύγει τα δεινά.

    [09] Στη Μέση Ανατολή η Κοντολίζα Ράις και ο Ρόμπερτ Γκέητς

    25-07-2007

    Ρόμπερτ Γκέητς

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις και Ρόμπερτ Γκέητς, θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους στην Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία για την εξέταση τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να βελτιωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στο Ιράκ.

    Κοντολίζα Ράις

    Η κυρία Ράις θα συναντηθεί επίσης στο Σαρμ-Ελ-Σεΐχ της Αιγύπτου και με τους υπουργούς εξωτερικών του λεγόμενου Συμβουλίου Συνεργασίας στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς επίσης και τους υπουργούς εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

    Επίσης η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική όχθη για συνομιλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία με αξιωματούχους του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Κατά το Στέητ Ντηπάρτμεντ το ταξίδι της κυρίας Ράις στη Μέση Ανατολή θα διαρκέσει από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου.

    [10] Νέα προγνωστικά ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία

    26-07-2007

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι είχε προηγουμένως προβλεφθεί. Σε αναθεώρηση των Παγκόσμιων Οικονομικών του Προγνωστικών που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Τετάρτη το Ταμείο προβλέπει ποσοστό διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5,2% για το υπόλοιπο του 2007 και το 2008.

    Η τελευταία αυτή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιλαμβάνει υψηλότερες οικονομικές προσδοκίες για Κίνα, Ινδία και Ρωσία. Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί φέτος κατά 11,2%, δηλαδή κατά περίπου 1% περισσότερο απ' ότι είχε αρχικά προβλεφτεί. Αλλά η έκθεση περιλαμβάνει χαμηλότερο προβλεπόμενο ποσοστό ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας, στο 2% και προειδοποιεί για πληθωριστικές πιέσεις κυρίως λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 26 July 2007 - 1:20:17 UTC