Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Πομπηία στην Ουάσινγκτον
  • [02] Ανακοίνωση των στελεχών της κυβέρνησης Ομπάμα
  • [03] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού
  • [04] Η τελευταία συνάντηση Μπους-Ολμέρτ στο Λευκό Οίκο
  • [05] Νέος νόμος για τους άστεγους της Νέας Υόρκης
  • [06] Αφγανιστάν: 28 Ταλεμπάν νεκροί από επιθέσεις δυνάμεων ασφάλειας
  • [07] Ο Αμπάς απειλεί με εκλογές

  • [01] Η Πομπηία στην Ουάσινγκτον

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    24-11-2008

    Τις τελευταίες εβδομάδες οι ειδήσεις από την Ουάσινγκτον επικεντρώνονται στην πολιτική και οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ. Γίνονται όμως και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα στην Aμερικανική πρωτεύουσα. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε μεγάλη έκθεση Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον.

    Αφροδίτη

    Πριν από περίπου 2.500 χρόνια στην αρχαία Ελλάδα άκμασε μία τέχνη η οποία επηρέασε τον κόσμο ολόκληρο, ήταν τέχνη ανθρωποκεντρική, με ρεαλιστικά στοιχεία, που εξιδανίκευε το ανθρώπινο σώμα και κάλλος. Από αυτή προήλθε η Ρωμαϊκή τέχνη και αρχιτεκτονική.

    Στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον εγκαινιάστηκε η έκθεση 'Πομπηία και η Ρωμαϊκή Βίλα' με 150 έργα που συγκεντρώθηκαν από την Ιταλία και άλλα σημεία του κόσμου. Η έκθεση χρειάστηκε 5 χρόνια για να οργανωθεί, αποτελείται από κομμάτια που εκτίθενται για πρώτη φορά στη Αμερικανική πρωτεύουσα και δείχνουν τη συνέχεια της εικαστικής παράδοσης από την προϊστορία μέχρι σήμερα.

    Οι βίλλες των πλουσίων ρωμαίων κάλυπταν 6.000 τ.μ. Courtesy NGA

    Η έκθεση επικεντρώνεται στην τέχνη και την κουλτούρα που αναπτύχτηκαν στον κόλπο της Νάπολης τον πρώτο αιώνα π.Χ., πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου. Τότε που ο κόλπος της Νάπολης ήταν θέρετρο των πλουσίων της περιοχής.

    Οι βίλες ήταν πελώριες, μερικές κάλυπταν 6.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελούσαν δείγματα πλούτου, δύναμης και επιρροής.

    Κάρολ Ματούς, ιστορικός τεχνης και επιμελήτρια της έκθεσης.

    H Kάρολ Mατούς είναι ιστορικός τέχνης και η επιμελήτρια της έκθεσης. Έχει επισκεφτεί σχεδόν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και έχει μελετήσει από κοντά τις βίλες της Πομπηίας. 'Οι μεγάλες αυτές βίλες προορίζονταν για διασκέδαση' εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης. 'Μπορεί κάποιος να είχε 6, ή 8 βίλλες. Γιατί το καλύτερο μέρος από άποψη κλίματος και φαγητού βρίσκονταν γύρω από τον κόλπο της Νάπολης'.

    Οι ρωμαίοι ακολουθούσαν το απόφθεγμα του Επίκουρου που έλεγε ότι 'η ηδονή αποτελεί την αρχή και το τέλος μιας ευτυχισμένης ζωής'. Πως διασκέδαζαν όμως οι εύποροι Ρωμαίοι; Με τρόπο αρχαίο ελληνικό. 'Έφερνες τους φίλους σου στη βίλλα σου', λέει η Ματούς, 'όπου υπήρχε ο φιλόσοφος του σπιτιού και συζητούσαν για τις θεωρίες του Επίκουρου'.

    Φιλοσοφία και τέχνη περιέβαλλαν τη ζωή των ρωμαίων στον κόλπο της Νάπολης. Τοιχογραφίες κοσμούσαν τους τοίχους των κατοικιών με θέματα παρμένα από την Ελληνική μυθολογία, αλλά και τη φύση. 'Τα φυτά και τα πουλιά που πετούν', αναφέρει η Ματούς 'δίνουν την αίσθηση ότι ο κήπος επεκτείνεται πέρα από τον τοίχο. Δεν υπάρχουν πεταμένα φύλλα, ή ξερά λουλούδια , όλα παραμένουν για πάντα ανθισμένα'.

    Τοιχογραφίες του Κ. Μπρουμίδη στην αίθουσα της επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας.

    Αλλά τίποτε δεν μένει ανέγγιχτο από το χρόνο. Το έτος 79 μ.Χ. ο χρόνος σταμάτησε για την Πομπηία. Ο Βεζούβιος κάλυψε τα πάντα με λάβα και στάχτη. Και οι βίλες, τα αντικείμενα, τα έργα τέχνης και οι άνθρωποι που απολαμβάνανε την καλή ζωή πέρασαν στην αιωνιότητα. Η τέχνη τους όμως παραμένει ακόμα ζωντανή. Παράδειγμα αποτελεί η πόλη της Ουάσιγκτον. 'O Kωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο οποίος έκανε τις τοιχογραφίες στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον', επισημαίνει η Ματούς, 'ήρθε στη Αμερική τo 1850 από την Ιταλία, αλλά ο πατέρας του κατάγονταν από τα Φιλιατρά της δυτικής Μεσσηνίας. Η ζωγραφική του στο Καπιτώλιο είναι εμπνευσμένη από την Πομπηία, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελληνική τέχνη'.

    ¶γαλμα της Αφροδίτης, λεπτομέρεια.

    Τα έργα που εκτίθενται στη έκθεση 'Πομπηία και η Ρωμαϊκή βίλα' έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κατοίκους της Αμερικανικής πρωτεύουσας γιατί το κέντρο της Ουάσιγκτον αποτελείται από κτίρια που δανείστηκαν στοιχεία κλασικής αρχιτεκτονικής από την αρχαία Ελλάδα. Η Κάρολ Ματούς μιλά με άκρατο ενθουσιασμό για τη αρχαία Ελληνική τέχνη: 'Η Ουάσιγκτον είναι μία κλασσική πόλη. Βλέπεις παντού την Ελλάδα'

    Μετά την Ουάσιγκτον η έκθεση 'Πομπηία και η Ρωμαϊκή βίλα' θα φιλοξενηθεί στο μουσείο Τέχνης του Λος Αντζελες.

    [02] Ανακοίνωση των στελεχών της κυβέρνησης Ομπάμα

    24-11-2008

    Τίμοθυ Γκάιτνερ

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα ανακοινώσει σήμερα τα κύρια μέλη της ομάδας οικονομικών συμβούλων του σε συνέντευξη τύπου στο Σικάγο. Μεταξύ των ονομάτων που θα ανακοινωθούν θα είναι και αυτό του προέδρου της Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τίμοθυ Γκάιτνερ, για το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών. Ο Λώρενς Σάμμερς, που διετέλεσε υπουργός οικονομικών επί προεδρίας Κλίντον, θα ηγηθεί της ομάδας οικονομικών συμβούλων του κ. Ομπάμα. Ο ανώτερος σύμβουλος του κ. Ομπάμα, Ντέιβιντ ¶ξελροντ, δήλωσε ότι η επομένη κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή πακέτου οικονομικής ανάκαμψης, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προέδρου στις 20 Ιανουαρίου.

    Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι το Κογκρέσο μπορεί να συντάξει και νέο πακέτο μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι στα σχέδια του περιλαμβάνονται έργα υποδομής, όπως η ανοικοδόμηση οδικών δικτύων και γεφυρών, ο εκσυγχρονισμός σχολείων και η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας και επεσήμανε ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει δυόμισι εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέχρι τον Ιανουάριου του 2011.

    [03] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού

    24-11-2008

    Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων 18 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού δεσμεύτηκαν ότι θα δράσουν συλλογικά και 'με αποφασιστικότητα' για την σταθεροποίηση της διεθνούς οικονομίας.

    Σε κοινή ανακοίνωση τους μετά το τέλος της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, στη Λίμα του Περού, οι 21 ηγέτες αναφέρουν ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί σε 18 μήνες και δεσμεύονται ότι θα αποφύγουν αύξηση των διεθνών εμπορικών φραγμών για τον επόμενο χρόνο. Επίσης υπόσχονται ότι θα εργαστούν για την επανέναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων που κατέρρευσαν τον Ιούλιο.

    Τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού που εκπροσωπούν το ήμισυ της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας, ζήτησαν επίσης αναδιάρθρωση των διεθνών οικονομικών θεσμών αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες ανησυχίες μ' αυτές που προέβαλε και η Ομάδα των 20 κατά τη σύνοδο κορυφής της στην Ουάσιγκτον.

    [04] Η τελευταία συνάντηση Μπους-Ολμέρτ στο Λευκό Οίκο

    24-11-2008

    Εχούντ Ολμέρτ, Τζώρτζ Μπούς και Μαχμούντ Αμπάς(μετά την σύνοδο της Ανάπολης)

    Ο πρόεδρος Μπούς θα συναντηθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, σε μια περίοδο που και οι δύο ηγέτες πλησιάζουν στο τέλος της θητείας τους. Στις συνομιλίες θα κυριαρχήσει το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό και οι διμερείς σχέσεις.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη 'πολλές εκκρεμότητες' που πρέπει να ικανοποιήσει το Ισραήλ για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς τον λεγόμενο 'οδικό χάρτη' για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Ο πρόεδρος Μπούς έχει παραδεχτεί ότι ο στόχος του για ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μέχρι το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο, δεν είναι επιτεύξιμος.

    [05] Νέος νόμος για τους άστεγους της Νέας Υόρκης

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    24-11-2008

    Αξιωματούχοι της πόλης απαγόρευσαν την περασμένη εβδομάδα είκοσι δύο εκκλησίες της Νέας Υόρκης να παρέχουν στέγη και τροφή σε άστεγους.

    Με θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές οι εκκλησίες πρέπει να τηρούν τις προϋποθέσεις 'Οίκων για ¶στεγους' δηλαδή να παρέχουν στέγη τουλάχιστον για πέντε μέρες της εβδομάδας. Οι ναοί δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουν έτσι σε εβδομαδιαία βάση για τα άστεγα μέλη της εκκλησίας τους και σύμφωνα με τον νέο νόμο αναγκάζονται να κλείσουν τις πόρτες τους. Αυτή η απόφαση δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα μια και σύμφωνα με εκπροσώπους μη κερδοσκοπικών οργανισμών για τους άστεγους, εκατοντάδες άνθρωποι δεν θα έχουν μέρος να κοιμηθούν.

    Παρόλα αυτά η αρμόδια υπηρεσία της πόλης βεβαιώνει πως οι αντίστοιχοι χώροι της Νέας Υόρκης μπορούν να φιλοξενήσουν όλα τα άτομα που μέχρι την περασμένη εβδομάδα έβρισκαν καταφύγιο στις εκκλησίες.

    [06] Αφγανιστάν: 28 Ταλεμπάν νεκροί από επιθέσεις δυνάμεων ασφάλειας

    24-11-2008

    Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι Αφγανικές και συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 17 αντάρτες Ταλεμπάν σε αεροεπιδρομές εναντίον 'γνωστού καταφυγίου ανταρτών' στην επαρχία Κανταχάρ. Επίσης παραδέχτηκαν τον θάνατο αμάχου σε άλλες επιχειρήσεις στην επαρχία Ζαμπούλ. Παράλληλα οι Νατοϊκές δυνάμεις σκότωσαν διοικητή των Ταλεμπάν, ονόματι Μουλά Ασσάντ, στην επαρχία Χελμάντ, ενώ στην επαρχία Γκάζνι η Αφγανική αστυνομία σκότωσε 8 αντάρτες.

    Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και συζήτησε μαζί του τις συνθήκες ασφάλειας στη χώρα. Ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα τον διαβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την παρουσία της με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη περιοχή.

    [07] Ο Αμπάς απειλεί με εκλογές

    24-11-2008

    Μαχμούντ Αμπάς

    Ο Πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει εκλογές στις αρχές του 2009 αν δεν επέλθει συμφιλίωση μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς.

    Ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι αν δεν επέλθει συμφιλίωση θα εκδώσει διάταγμα για την ταυτόχρονη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

    Αξιωματούχοι της Χαμάς απέρριψαν τις δηλώσεις Αμπάς λέγοντας ότι δεν διαθέτει την εξουσία για τη διάλυση της βουλής στην οποία η Χαμάς κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές του 2006. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την δικαιοδοσία του κ. Αμπάς μετά το πέρας της θητείας του στις 9 Ιανουαρίου. Πάντως η Φατάχ του κυρίου Αμπάς λέει ότι η νομοθεσία του δίνει το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2010.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 November 2008 - 16:28:55 UTC