Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 25/2020 15-17.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Οκτάι: «Τουρκικό έδαφος τα Βαρώσια, θα ανοίξει η κλειστή πόλη»
  • [02] Παράπονα από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο για την εγκατάλειψη της Αμμοχώστου
  • [03] Δεν αποτελούν εμπόδιο τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, ισχυρίζεται ο Φεϊζίγογλου – Επενδυτές από Κίνα, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία και Τουρκία
  • [04] Ο Ακιντζί επέκρινε την συνάντηση στο Βαρώσι
  • [05] CTP: Βήματα που θα τους φέρνουν πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο χρειάζονται οι Τουρκοκύπριοι – Το Βαρώσι να ανοίξει με επιστροφή στους νόμιμους ιδιοκτήτες του
  • [06] Σόου χαρακτηρίζει την συνάντηση για το Βαρώσι ο Αρικλί – Το κόμμα του εκπροσωπήθηκε
  • [07] «Οι κατακτητές στο Βαρώσι»
  • [08] Μοιράζει αβέρτα «υπηκοότητες» το καθεστώς – 6,000 σε δύο χρόνια, άλλοι 10,000 περιμένουν
  • [09] Νοσοκομείο 500 κλινών στα κατεχόμενα εξάγγειλε ο Οκτάι
  • [10] Στην Κωνσταντινούπολη για επαφές ο Έρχουρμαν
  • [11] Απαραίτητη προϋπόθεση οι εγγυήσεις της Τουρκίας, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [12] Ομόφωνα στηρίζει Ακιντζί το ΤΚΡ
  • [13] Ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ οι Βρετανοί που εξαπατήθηκαν στην Λάπηθο
  • [14] Στοιχεία για το εμπόριο των κατεχομένων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε ο Έρντογαν
  • [02] Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν για τον άμεσο τερματισμό της κρίσης στην Ιντλίμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία
  • [03] Ο Τσιαβούσογλου στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου
  • [04] «Υπάρχει πολύ σημαντικό έγγραφο στα αρχεία της Άγκυρας για τα Βαρώσια», υποστηρίζει ο Μπεντέρ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Οκτάι: «Τουρκικό έδαφος τα Βαρώσια, θα ανοίξει η κλειστή πόλη»

    Η Diyalog (16.02.20) αναφέρεται στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου από την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας και γράφει ότι στην συνάντηση συμμετείχαν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο λεγόμενος πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ, ο διοικητής των στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, στρατηγός Σεσάι Όζτουρκ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Τουρκίας, Μετιν Φευζιογλου και η πρώην «πρόεδρος της βουλής» Σιμπέλ Σιπέρ.

    Σε δηλώσεις του στη συνάντηση ο Οκτάι ανέφερε: "Δεν είναι νόμιμο, πολιτικά ή οικονομικά αποδεκτό να παραμείνει αδρανές σε αυτή την παραδεισένια ακτή, η οποία βρίσκεται στην κυριαρχία της ΤΔΒΚ». Είπε επίσης πως η απογραφή που διενεργήθηκε στην κλειστή πόλη ήταν πολύ σημαντική, πως το στατους κβο δεν θα γίνει αποδεκτό και ότι οι διακηρύξεις πως η κλειστή πόλη δεν θα παραμείνει κλειστή δεν ήταν μόνο λόγια.

    Είπε πως η αντίληψη θα η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποτελεί έδαφος της «ΤΔΒΚ» είναι πολύ σημαντική και ότι η εργασίες καταγραφής πραγματοποιήθηκαν από την «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε: «Κάποιοι κύκλοι δεν το έχουν ακόμα αποδεχτεί αυτό». Ισχυρίστηκε ακόμα πως η πλειοψηφία των εδαφών στην περίκλειστη πόλη αποτελούσε περιουσία του Εβκάφ που δόθηκε σε τρίτα μέρη από την Βρετανική Αποικιοκρατική Διοίκηση την δεκαετία του 1950 και ότι αρχειακό υλικό είναι διαθέσιμο για τα θέματα αυτά. Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο Διεθνής Νόμος θα πρέπει να εφαρμόζονται για όλους και πρόσθεσε: «Τα εδάφη του Εβκάφ δεν μπορούν να μεταφερθούν ή να πουληθούν, μπορούν μόνο να ενοικιαστούν και ιδιοκτήτης καθίσταται το Εβκάφ ξανά».

    Είπε επίσης πως ο οδικός χάρτης της Τουρκίας για την Κύπρο έχει καθοριστεί και ότι δίνουν μεγάλη σημασία σε μία συνάντηση για λύση που θα πραγματοποιηθεί υπό τα Ηνωμένα έθνη και ανάμεσα στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, την «ΤΔΒΚ» και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Είπε επίσης πως δεν γίνεται πλέον να πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις που θα κάνουν κύκλους χωρίς αποτέλεσμα, και πρόσθεσε οι πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για πολιτική ισότητα: Σημειώνοντας ότι τα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την πολιτική ισότητα, διαφορετικά το αποτέλεσμα μιας οποιασδήποτε διαδικασίας που θα ξεκινήσει χωρίς μια προκαταρκτική συμφωνία για την πολιτική ισότητα θα καταλήξει σε μη λύση.

    Από την πλευρά του ο Τατάρ δήλωσε ότι πρέπει πλέον να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλες εναλλακτικές πέραν της ομοσπονδιακής λύσης. Είπε επίσης ότι οι διεργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων έχουν προχωρήσει σε λεπτομέρειες και είναι σημαντικό να εξηγήσουν στην διεθνή κοινότητα τις διεργασίες αυτές. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία και ειδικότερα τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την τεχνική, νομική και πολιτική στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία για το Βαρώσι και είπε πως οι αποφάσεις που θα λάβουν, δεν θα είναι πολύ αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι ώρα να ανοίξει το Βαρώσι», είπε.

    Από την πλευρά του ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κοντρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι το θέμα της περίκλειστης πόλης δεν πρέπει να γίνει εργαλείο πολιτικής και υποστήριξε πως το Βαρώσι είναι το πιο σημαντικό σύμβολο του στάτους κβο και ως «κυβέρνηση» πήραν την απόφαση να ανοίξει. Υποστήριξε επίσης ότι τα βήματα που θα γίνουν θα είναι σύμφωνα με τα δικαιώματα των πρώην ιδιοκτητών και του Εβκάφ. Δήλωσε επίσης ότι στις μελέτες απογραφής οι σημαντικότεροι άξονες της μελέτης σχετίζονται με την κατάσταση των κτιρίων και του εδάφους και πρόσθεσε ότι θα υπογραφεί πρωτόκολλο με το «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου» και ότι η Σχολή Μηχανικών του «πανεπιστημίου» θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μελέτες στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου αυτού.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντούλχαμίντ Γκιούλ είπε πως το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο του 2019 και ανέφερε πως στόχος της συνάντησης είναι να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. «Αυτοί που θα λύσουν το Κυπριακό είναι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους», είπε.

    Τέλος, ο Φικρί Ατάογλου Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Τουρκίας, είπε πως πλέον μπορούμε να φέρουμε στην ατζέντα το βελούδινο διαζύγιο. Μίλησε για αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η μη αποδοχή της πολιτικής ισότητας και οι μονομερείς ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων από τους Ελληνοκυπρίους και είπε πως «η πρωτοβουλία για το άνοιγμα των Βαρωσίων θα είναι η λύση του Κυπριακού». , Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η πρώην πρόεδρος της «βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ που ανάμεσα σε άλλα ανέφερε πως λύση δεν έρχεται εάν καθίσουμε να περιμένουμε και που τόνισε ότι το περιουσιακό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της λύσης.

    (ΚΣ)

    [02] Παράπονα από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο για την εγκατάλειψη της Αμμοχώστου

    Η Afrika (17.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι εξέφρασε παράπονα για το γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε στην σήψη εδώ και πολλά χρόνια η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού. Μιλώντας σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσιν Τατάρ, ο Οκτάι υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού διεξάγονται για μισό αιώνα, ότι κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας «η ελληνοκυπριακή πλευρά έγινε δεχτή στην ΕΕ», ότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση πάνω στους Ελληνοκύπριους και ότι το Βαρώσι εγκαταλείφθηκε να σαπίσει.

    Ισχυρίστηκε ότι εξαντλήθηκε η υπομονή της τουρκικής πλευράς μπροστά στις αδικίες και πρόσθεσε ότι «πουθενά δεν είναι ανεξάντλητη η υπομονή μας, δεν μπορούμε να περιμένουμε για έναν δεύτερο μισό αιώνα».

    Είπε ότι είναι απαράδεχτο να αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα της υγείας η «ΤΔΒΚ» την ώρα που η Τουρκία διαθέτει «ένα πολύ σοβαρό σύστημα υγείας» και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν τους έδωσε οδηγίες να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Σημείωσε ότι αποδίδουν σημασία στην δημιουργία μιας «βόρειας Κύπρου» η οποία θα παράγει και πρόσθεσε ότι ονειρεύονται να καταστήσουν την κατεχόμενη Κύπρου την Σιγκαπούρη της περιοχής. Υπενθύμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση άρχισε μελέτη για αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα από 54 εκατομμύρια σε 75 εκατομμύρια, ο Οκτάι είπε ότι σε όλες τις προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών θα συμπεριληφθεί και η «ΤΔΒΚ».

    Υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα εισέλθουν σε «προεκλογική περίοδο» στα κατεχόμενα, ο Οκτάι είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην γίνει η Τουρκία υλικό «προεκλογικής» εκμετάλλευσης.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δεν αποτελούν εμπόδιο τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, ισχυρίζεται ο Φεϊζίγογλου – Επενδυτές από Κίνα, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία και Τουρκία

    Η K?br?s Postas? (17.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου ισχυρίστηκε ότι από νομικής άποψης δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Φεϊζίογλου είπε ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως για παράδειγμα το 550, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. «Στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Βαρώσι δεν λέει μην το ανοίξετε. Λέει ανοίξτε το για τους παλιούς του κατοίκους», πρόσθεσε.

    Εξηγώντας τι θα κάνουν για το Βαρώσι, ο Φεϊζίγολου ανέφερε:

    «Η λύση του περιουσιακού στο Βαρώσι είναι πιο εύκολη σε σύγκριση με άλλες περιοχές, διότι είναι άδειο. Είναι κλειστό για εγκατάσταση. Δεν υπάρχουν προβλήματα όπως ανταλλαγή, όπως τι θα κάνουμε εκείνους που διαμένουν εκεί. Υπάρχουν 282 υποθέσεις ενώπιον της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Μία από αυτές την απέσυραν και πήγαν στο ΕΔΑΔ. Ισχυρίστηκαν ότι έπαψε να αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών (ΕΑΠ). Η δε Τουρκία λέει ότι η ΕΑΠ θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματικό ένδικο μέσο και ότι βρέθηκε ο προϋπολογισμός της. Έμειναν 281 υποθέσεις. Η αποζημίωση αυτών των υποθέσεων είναι γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Η λύση μας είναι πολύ πρακτική. Δεν αντίκειται στην φράση που υπάρχει στο ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών που λέει δώστε το στους παλιούς του κατοίκους. Και επιπλέον είναι εναρμονισμένη με την επιλογή της λύσης των προβλημάτων του ΕΔΑΔ που αφορούν την ΕΑΠ. Διότι εμείς θα προσκαλέσουμε εδώ τους προ του 1974 ιδιοκτήτες. Δεν θα πούμε σε άλλους Τούρκους από άλλα μέρη της βόρειας Κύπρου ελάτε κοπιάστε να εγκατασταθείτε σε όποιο κτίριο επιθυμείτε. Ή δεν θα πούμε ελάτε από την Ανατολία, υπάρχουν άδεια κτίρια [...] ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του μέρους το οποίο θα πάρει. Θα πούμε 'ελάτε' σε όποιον ήταν κάτοικος σε εκείνο το ξενοδοχείο ή σε όποιους είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι του. Ελάτε αλλά έχουμε έναν όρο. Θα αναγνωρίσετε την κυριαρχία της ΤΔΒΚ. Θα δώσετε τον τίτλο του. Θα μπορείτε να λειτουργήσετε το ξενοδοχείο σας υπό την κυριαρχία της ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης, ο Φεϊζίγολου είπε τα εξής:

    «Τα περισσότερα κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν και να κτιστούν ξανά. Τα τότε υπερπολυτελή ξενοδοχεία δεν συνάδουν με την αντίληψη του ξενοδοχειακού τομέα των ημερών μας. Πρέπει να κατεδαφιστεί το σύνολό τους και να κτιστούν ξανά στην αντίληψη της πολεοδομίας και του ξενοδοχειακού τομέα. Καλά, ποιος θα το κάνει; Μπορούν να το κάνουν οι παλιοί κάτοικοι. Ως ΤΔΒΚ και Τουρκία θα εξασφαλίσουμε ευκολία χρηματοδότησης. Θα διασφαλίσουμε πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους. Η Κίνα ψάχνει μέρος να πουλήσει τα χρήματά της. Υπάρχουν πολύ σοβαροί επενδυτές από την Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, που ψάχνουν μέρος να επενδύσουν. Αλλά ειδικά η Κίνα. Το κινέζικο κεφάλαιο ψάχνει μέρος να πάει, διότι λόγω του εμπάργκο δεν μπορεί να πάει πουθενά. Μπορούμε να καλέσουμε τους επενδυτικούς οργανισμούς όλων των κρατών που έχουν αυτό το μεγάλο κεφάλαιο. Το κομβικό σημείο εδώ είναι ότι πρέπει να γίνουν εκ μέρους τουρκοκυπριακών και εκ Τουρκίας εργοληπτικών εταιρειών οι οικοδομές. Η ανοικοδόμηση του Βαρωσιού πρέπει να γίνει εκ μέρους της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας. Με προτεραιότητα στην ΤΔΒΚ αυτή η δουλειά θα γίνει μαζί με εταιρείες από την Τουρκία».

    Επισημαίνοντας την σημασία της ΕΑΠ για να προχωρήσει η διαδικασία για την περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Φεϊζίογλου σημείωσε ότι μπορεί να έρθουν στην ημερήσια διάταξη κάποιες αλλαγές στην «νομοθεσία» που διέπει την λειτουργία της επιτροπής. Είπε το εξής:

    «Μπορεί να γίνουν κάποιες αλλαγές στην νομοθεσία της ΕΑΠ. Εδώ διευθετούμε να βρεθούν ο αγοραστής και ο πωλητής. Για παράδειγμα, μια εταιρεία από την Τουρκία θέλει να επενδύσει εδώ. Και μια ελληνοκυπριακή οικογένεια που είχε ξενοδοχείο εδώ πριν από το 1974 αλλά αντιμετωπίζει κληρονομικό πρόβλημα θέλει να πουλήσει την περιουσία της. Αυτών την συνάντηση διευθετούμε και πληρώνει η επενδυτική εταιρεία. Δεν είναι δύσκολο να βρεις χρηματοδότηση. Διότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε πάνω σε ένα κομμάτι γης με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Άλλωστε αυτός είναι και ο πανικός των Ελληνοκυπρίων. Με αυτή την κίνηση, χαλάμε το παιχνίδι. Χαλάμε το παιχνίδι που έφερε μέχρι το σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά με την κακή ανατροφή της. Βγαίνουμε έξω από το κουτί. Κτίζουμε νέο παιχνίδι. Απορρίπτουμε το παιχνίδι που έστησαν οι Ελληνοκύπριοι και στήνουμε το δικό μας».

    Σημειώνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση τόσο στην Τουρκία όσο και στην «ΤΔΒΚ» για να προχωρήσει η διαδικασία στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Φεϊζίογλου ανέφερε ότι μετά από μια συνάντηση που είχαν κάνει τον Ιούλιο στην Άγκυρα θα διοργάνωναν την προχθεσινή συζήτηση μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της βεβαρημένης ατζέντας στην Τουρκία.

    Υποστήριξε ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την στρατηγική αξία της «βόρειας Κύπρου» ούτε και την αξία του φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι το Βαρώσι είναι «ο πολιορκητικός κριός» για το Κυπριακό. «Όταν δουν ότι λύσαμε το Βαρώσι, θα δει και η ελληνοκυπριακή πλευρά πόσο μεγάλο λάθος διέπραττε τόσα χρόνια», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι «το Βαρώσι θα γίνει η Σιγκαπούρη της περιοχής». Υποστήριξε και το εξής:

    «Θα έχει μεγάλη συμβολή στην οικονομία και στην γεωργία. Θα αρχίσουν εμπορικές σχέσεις με πολλές χώρες. Η πολιτική αναγνώριση θα έρθει μετά από αυτό. Πολλές χώρες που βλέπουν το ζήτημα από οικονομικής άποψης, δεν κοιτάνε τι λένε τα ΗΕ, η ΕΕ. Αυτές θα συνάψουν οικονομικές σχέσεις με την βόρεια Κύπρο. Στο 1974 διασφαλίστηκε η ασφάλεια στο νησί. Τώρα είναι ης σειρά της διασφάλισης της οικονομικής ευημερίας. Να σπάσουν και να πεταχτούν όλες οι απομονώσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ο Ακιντζί επέκρινε την συνάντηση στο Βαρώσι

    Η Diyalog (16.02.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επέκρινε την συνάντηση που έγινε στο Βαρώσι, ειδικότερα πριν την διεξαγωγή των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα, δηλώνοντας ότι είναι πολύ λανθασμένη η συνάντηση όσον αφορά τόσο τους στόχους της, που μπορεί εύκολα να καταλάβει ο καθένας, όσο και το εύρος και το χρονοδιάγραμμα της συμμετοχής. Ο Ακιντζί που έκανε αυτή τη δήλωση μέσα από λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ακόμα πως η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, «δεν πρέπει να μείνει αδρανής», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα ΗΕ, με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης.

    Ο Ακινζτί είπε επίσης ότι στη σύσκεψη που είχε γίνει στο «προεδρικό» τον Ιούλιο του 2017, με τη συμμετοχή του Τουρκικού ΥΠΕΞ και τη συμμετοχή όλων των «Τουρκοκυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων», είχε συμφωνηθεί να δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβουλία για τους Μαρωνίτες και να πραγματοποιηθεί «περεταίρω μελέτη για το περίπλοκο θέμα των Βαρωσίων το οποίο έχει και διαστάσεις που σχετίζονται με τα Ηνωμένα Έθνη». Στην πορεία, η τότε «τετραμερής κυβέρνηση» δεν προχώρησε με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ενώ η νυν «κυβέρνηση» ανακοίνωσε χωρίς καμία διαβούλευση με την «προεδρία» την πρωτοβουλία για τα Βαρώσια πέρυσι το καλοκαίρι, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    (ΚΣ)

    [05] CTP: Βήματα που θα τους φέρνουν πιο κοντά στο διεθνές δίκαιο χρειάζονται οι Τουρκοκύπριοι – Το Βαρώσι να ανοίξει με επιστροφή στους νόμιμους ιδιοκτήτες του

    Βήματα που θα τους φέρουν πιο κοντά στην διεθνή κοινότητα, στο διεθνές δίκαιο και στην νομιμότητα και όχι βήματα που θα τους απομακρύνουν από αυτά χρειάζονται οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιο για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές Τουφάν Έρχουρμαν, γράφει η Yeni Duzen (17.02.20).

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το καθεστώς το Σάββατο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι δεν ήταν σωστό που διοργανώθηκε μια «επιστημονική συνάντηση» για το Βαρώσι λίγο πριν τις «προεδρικές εκλογές» και πρόσθεσε ότι για να είναι επιστημονική μια συνάντηση πρέπει σε αυτήν να πρωτοστατούν επιστήμονες και κυρίως τα πανεπιστήμια.

    Αναφέροντας ότι το θέμα αφορά άμεσα το πεδίο αρμοδιότητας και τα καθήκοντα του «προέδρου της δημοκρατίας», ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την μέθοδο που ακολουθήθηκε για την συνάντηση του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχαν προσκληθεί πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα, ο «βουλευτής» και γραμματέας εξωτερικών σχέσεων του ίδιου κόμματος Φικρί Τόρος σημείωσε ότι το Βαρώσι μπορεί να ανοίξει μόνο υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και με την επιστροφή του στους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Επισημαίνοντας ότι αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ποιοι είναι οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» της πόλης, ο Τόρος υποστήριξε ότι με την σημερινή πολιτική προσέγγιση είναι καταδικασμένη να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η λέξη «περίκλειστη» για το Βαρώσι, το οποίο «έχει ιδιαίτερη σημασία στις διαπραγματεύσεις για συνολική ομοσπονδιακή λύση που διεξάγονται σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ». Υπενθύμισε επίσης ότι τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρουν κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να ανοίξει το Βαρώσι.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σόου χαρακτηρίζει την συνάντηση για το Βαρώσι ο Αρικλί – Το κόμμα του εκπροσωπήθηκε

    Η Haberci (17.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι λόγω κάποιων προβλημάτων που αφορούσαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης το περασμένο Σάββατο στην περίκλειστη Αμμόχωστο, παρέλαβε με καθυστέρηση την πρόκληση τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν και ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου του τηλεφώνησε για να του εκφράσει την λύπη του. Είπε ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στην εκδήλωση λόγω της προηγούμενης δήλωσης με την οποία εξέφραζε την διαμαρτυρία του, αλλά το κόμμα του εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό του.

    Σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να μετατρέπουν τα εθνικά τους ζητήματα σε θέματα σύγκρουσης στο εσωτερικό, ο Αρικλί είπε ότι είχε συνάντηση και με την αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην οποία τα εξήγησε όλα αυτά. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα ήταν καλό να προσκληθούν στην συνάντηση και άτομα που έχουν διαφορετικές απόψεις και ακόμα και οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες του Βαρωσιού. «Θα ήταν ωραία να ακουγόταν εδώ και η φωνή των Ελληνοκυπρίων που αποτάθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών», πρόσθεσε.

    Υποστηρίζοντας ότι η «κυβέρνηση» έχει σοβαρή έλλειψη θάρρους και βούλησης στο θέμα του Βαρωσιού, ο Αρικλί σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι το Βαρώσι συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της «κυβέρνησης», εδώ και εννέα μήνες ακόμα διεξάγουν απογραφή.

    «Αυτή η απογραφή είχε γίνει προ πολλού ούτως ή άλλως. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κάνει σόου. Δεν έχουν την βούληση να ανοίξουν το Βαρώσι. Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επιδείχθηκε βούληση από την Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα. Η Τουρκία έκανε μιαν καλή κίνηση έναντι της νότιας Κύπρου με σκοπό να αποκτήσει δικαίωμα λόγου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ίσως δώσουν λίγο θάρρος και στην κυβέρνηση σε αυτό το θέμα», υποστήριξε.

    (Ι/Τσ.)

    [07] «Οι κατακτητές στο Βαρώσι»

    Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Afrika (16.02.20) γράφει ότι χθες (Σάββατο) διοργανώθηκε στην περίκλειστη Αμμόχωστο μια συνάντηση η οποία «θα περάσει στην πολιτική μας ιστορία ως ντροπή». «Το βομβάρδισαν, το λεηλάτησαν, το τάισαν στα φίδια εδώ και 46 χρόνια και τώρα μαζεύτηκαν λέγοντας 'άνοιγμα για το Βαρώσι'», σημειώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι το πλακάτ που κρατούσε η μια Ελληνοκύπρια που έλαβε μέρος εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε μια ομάδα Βαρωσιωτών Ελληνοκυπρίων έβαλε την σφραγίδα του στην ημέρα. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία με την εν λόγω Ελληνοκύπρια και το πλακάτ να γράφει στα αγγλικά «It's my home, let me in».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Μοιράζει αβέρτα «υπηκοότητες» το καθεστώς – 6,000 σε δύο χρόνια, άλλοι 10,000 περιμένουν

    Η Diyalog (15.02.20) γράφει ότι η λεγόμενη υπουργός εσωτερικών Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς δήλωσε ότι κατά τα τελευταία δύο χρόνια παραχωρήθηκε η «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» σε πέραν των 6,000 ατόμων. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, η Μπαϊμπάρς είπε ότι δόθηκαν 2,314 «υπηκοότητες» εντός του 2018 και 3,700 εντός του 2019. Πρόσθεσε μάλιστα ότι περισσότερα από 10,000 άτομα περιμένουν στην σειρά αυτή την στιγμή για να πάρουν την «υπηκοότητα».

    Ανέφερε ότι λαμβάνουν πολλές αιτήσεις για «υπηκοότητες» και ότι μόνο κατά τις πρώτες 40 ημέρες του 2020 υποβλήθηκαν 600 νέες αιτήσεις. Είπε ότι για να μπορέσουν να προλάβουν τις νέες αιτήσεις εργάζονται για εφαρμογή της πρακτικής της «λευκής ταυτότητας» και της «πράσινης ταυτότητας». Πρόσθεσε ότι ετοίμασαν «νομοσχέδιο» πάνω σε αυτό το θέμα και για να το προωθήσουν αναμένουν την απόφαση του εταίρου τους στην «κυβέρνηση», του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Νοσοκομείο 500 κλινών στα κατεχόμενα εξάγγειλε ο Οκτάι

    Η Diyalog (16.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για την συμμετοχή σε εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, εξάγγειλε την δημιουργία νέου, μοντέρνου νοσοκομείου στα κατεχόμενα, 500 κλινών, αναφέροντας πως αυτό γίνεται με εντολές του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Οκτάι προέβηκε σε αυτές τις δηλώσεις μετά από επίσκεψη στο γενικό νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στην επίσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά και ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί. Σε δηλώσεις του ο Οκτάι ανέφερε πως η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και προοπτικές για τους αδελφούς στην «ΤΔΒΚ».

    (ΚΣ)

    [10] Στην Κωνσταντινούπολη για επαφές ο Έρχουρμαν

    Η K?br?s Postas? (17.02.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές Τουφάν Έρχουρμαν μεταβαίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για σειρά επαφών. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Έρχουρμαν θα συναντηθεί με ομάδα δημοσιογράφων από την Τουρκία και την Ευρώπη με τους οποίους θα συζητήσει το Κυπριακό και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει το Πανεπιστήμιο Μπέικεντ με θέμα «Νέα Εποχή στην Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Απαραίτητη προϋπόθεση οι εγγυήσεις της Τουρκίας, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (17.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι για ένα μέλλον με ασφάλεια στην Κύπρο χρειάζεται να υπάρχουν δύο ισότιμα κυρίαρχα κράτη τα οποία θα ζουν πλάι-πλάι και ότι η μεγαλύτερη ασφάλεια είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε απαραίτητη προϋπόθεση. Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στην Λεύκα και στην Μόρφου, ο Τατάρ χαρακτήρισε τις επικείμενες «εκλογές» σημαντικές για το μέλλον της «ΤΔΒΚ» και τις σχέσεις με την Τουρκία.

    Ισχυρίστηκε ότι σε αντίθεση με όσους κοροϊδεύουν τον λαό ενώ είναι φανερό ότι δεν είναι δυνατή η εξεύρεση μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο, ο ίδιος θα προσπαθήσει να αναπτύξει μιαν πολιτική στην βάση των «πραγματικοτήτων» στο νησί και ότι αυτή η άποψη προχωρεί σε αρμονία με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία». «Καθήκον μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις με την Τουρκία και να ενισχύσουμε την ΤΔΒΚ», ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν πουθενά δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Ομόφωνα στηρίζει Ακιντζί το ΤΚΡ

    Η Haberator (17.02.20) γράφει ότι το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις (ΤΚΡ-YG) αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει ενεργά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά τις «εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 26 Απριλίου. Αυτό ανακοινώθηκε μετά από ειδική συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος που δικαιολογώντας την απόφασή της επεσήμανε μεταξύ άλλων την στάση του Ακιντζί υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, της μίας διεθνούς προσωπικότητας και της μίας κυριαρχίας.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ οι Βρετανοί που εξαπατήθηκαν στην Λάπηθο

    Η Afrika (17.02.20) γράφει ότι σύμφωνα με την δημοσιογράφο Τζαν Σαρβάν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ετοιμάζονται να προσφύγουν οι 13 Βρετανοί τα σπίτια των οποίων πουλήθηκαν στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου πάνω στο οποίο είναι κτισμένα στην κατεχόμενη Λάπηθο. Οι Βρετανοί λαμβάνουν και νομική αρωγή από την βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί βρίσκονται σε επαφή με Βρετανούς αξιωματούχους για να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την επιτροπή που συνέστησε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ για διευθέτηση του προβλήματος.

    (Ι/Τσ.)

    [14] Στοιχεία για το εμπόριο των κατεχομένων

    Η Havadis (17.02.20) γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του λεγόμενου τμήματος εμπορίου, κατά την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2019, η «ΤΔΒΚ» πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 77 εκατομμυρίων 125 χιλιάδων δολαρίων και εισαγωγές ενός δισεκατομμυρίου 284 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών παρουσίασε μείωση της τάξης του 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

    Το 62,2% των εισαγωγών έγιναν από την Τουρκία και το υπόλοιπο 37,8% από τρίτες χώρες, ενώ και οι περισσότερες εξαγωγές έγιναν προς την Τουρκία (52,8%). Προς τρίτες χώρες έγινε το 47,2% των εξαγωγών του καθεστώτος κατά την υπό αναφορά περίοδο.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο», επανέλαβε ο Έρντογαν

    Η Sabah (16.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, μιλώντας το Σάββατο σε τελετή απονομής βραβείων που διοργανώθηκε από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι η Τουρκία, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα απομακρύνει τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία από τα παρατηρητήρια της στο Ίντλιμπ. «Το πρόβλημα στην περιοχή Ίντλιμπ δεν θα μπορέσει να επιλυθεί αν οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν απομακρυνθούν από τις περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται από την συμφωνία στο Sochi», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σε δηλώσεις στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Πακιστάν, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι τα σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και ηρεμία. «Θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι αυτό το αποκαλούμενο ειρηνευτικό σχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όνειρο που απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο Έρντογαν, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ «τη νομιμοποίηση της εισβολής, προσάρτησης και καταστροφής».

    Υπογραμμίζοντας ότι ούτε η Δύση, ούτε η Ευρώπη αλλά ούτε και η Αφρική αποδέχονται το «ειρηνευτικό σχέδιο» των ΗΠΑ, ο Έρντογαν είπε ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα στα ΗΕ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο Έρντογαν επανέλαβε ότι η Τουρκία στηρίζει τη Κυβέρνηση Εθνικής Συναίνεσης που αναγνωρίζεται από τα ΗΕ στη Λιβύη.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε επίσης τη Γαλλία, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και όπλα στις δυνάμεις του Χαφτάρ στη Λιβύη. «Είμαστε υπέρ της επίτευξης ειρήνης, όμως θέλουμε να επαναλάβουμε επίσης ότι η Τουρκία, θα συνεχίσει μέχρι τέλους να στηρίζει τα νόμιμα δικαιώματα της ίδιας αλλά και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Έρντογαν.

    (ΑΚ)

    [02] Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν για τον άμεσο τερματισμό της κρίσης στην Ιντλίμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (17.02.20) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Τουρκίας, Έρντογαν και Τράμπ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι οι επιθέσεις που γίνονται από το καθεστώς Άσαντ στην βορειοδυτική περιοχή Ίντλιμπ της Συρίας, είναι απαράδεκτες.

    Επιπλέον, Ερντογάν και Τραμπ υπογράμμισαν τη σημασία της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη. Επίσης, συμφώνησαν στην επανάληψη του διαλόγου, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διμερές εμπόριο.

    [03] Ο Τσιαβούσογλου στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

    Η Hurriyet (17.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσιαβούσογλου, συμμετείχε στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου μαζί με άλλους 12 Υπουργούς Εξωτερικών και εκπρόσωπους διεθνών οργανώσεων όπου συζητήθηκαν μέτρα για την κρίση στη Λιβύη.

    Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο Τσιαβούσογλου είπε ότι αποφασίστηκε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εναντιώθηκε σε πρόνοια του κειμένου που ετοιμάστηκε στο προσχέδιο αποφάσεων που προβλέπει την παραχώρηση του δικαιώματος σε χώρες της ΕΕ να ασκούν έλεγχο στο εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, τονίζοντας την ανάγκη ο έλεγχος αυτός να γίνεται από τα ΗΕ. Για την Τουρκία, πρόσθεσε ο Τσιαβούσογλου, η πιο σωστή λύση στη Λιβύη είναι μια πολιτική λύση, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη ο στρατάρχης Χαφτάρ να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις και παραβιάσεις που γίνονται.

    Εξάλλου, σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τσιαβούσογλου, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, κάλεσε την ΕΕ να μην μείνει σιωπηλή στο θέμα της κρίσης της Λιβύης όπως έκανε και με τη Συρία και τόνισε την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, προειδοποιώντας για νέα προσφυγική κρίση στη Λιβύη.

    Ο Μαας, εξήρε επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στον αγώνα εξεύρεσης ειρηνικής λύσης για τη Λιβύη. «Η Άγκυρα είναι σημαντικός εταίρος στις προσπάθειες να επιτευχθεί από την εκεχειρία στη Λιβύη «μια διαρκής και αποτελεσματική ανακωχή», δήλωσε ο κ. Μάας μετά από συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσιαβούσογλου στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Μόναχο.

    Η Hurriyet (16.02.20) γράφει επίσης ότι στα πλαίσια της συνόδου στο Μόναχο, ο Τούρκος Υπουργός Τσιαβούσογλου είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με το Ρώσσο ομόλογο του Σεργέϊ Λαβρόφ. Αξιολογώντας τη συνάντηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Τσιαβούσογλου χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και ωφέλιμη και είπε ότι τη Δευτέρα αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα έχουν συνάντηση στη Μόσχα για να αξιολογήσουν τη κατάσταση στη Συρία. Είπε ακόμη ότι συμφώνησαν με το Ρώσσο ομόλογο του να επαναξιολογήσουν την κατάσταση για τη Συρία μετά τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών του στη Μόσχα.

    Ο Λαβρόφ με τη σειρά του δήλωσε ότι Τουρκία και Ρωσία έχουν πολύ καλές σχέσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούν σε όλα. «Δεν είναι δυνατόν δύο χώρες να συμφωνούν πλήρως σε όλα τα ζητήματα», είπε.

    (ΑΚ)

    [04] «Υπάρχει πολύ σημαντικό έγγραφο στα αρχεία της Άγκυρας για τα Βαρώσια», υποστηρίζει ο Μπεντέρ

    Η Hurriyet (15.02.20) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Οθωμανικός τίτλος ιδιοκτησίας για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων», στεγάζει αποκλειστικές δηλώσεις του «γενικού διευθυντή» της «διοίκησης Βακουφίων», Δρ Ιμπραχήμ Μπεντέρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στα αρχεία της Άγκυρας υπάρχει ένα πολύ σημαντικό έγγραφο σχετικά με την «πόλη φάντασμα», την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι ισχυρίζονται ότι έχουν δικαιώματα. Σύμφωνα με τον Μπεντέρ, το ιστορικό έγγραφο που χρονολογείται πίσω στο 1748 επί διακυβέρνησης της Κύπρου από τον τότε Κυβερνήτη της Κύπρου, Seyyid Abdullah Pasa, αποδεικνύει ότι ο Κυβερνήτης Abdullah Pasa, ο οποίος την τότε περίοδο ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας, κατέβαλε το ποσό των 30.000 γροσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες των Βαρωσίων αγοράζοντας την περιουσία. Ισχυρίστηκε ότι έχουν στην κατοχή τους όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας των Οθωμανικών βακουφίων που είναι αναγνωρισμένοι από το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύουν ότι τα Βαρώσια ανήκουν στο Εβκάφ.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 17 February 2020 - 15:25:12 UTC