Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-02-18

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 26/2020 18.02.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον Τατάρ να προηγείται
  • [02] Συζήτηση για την Αμμόχωστο στην «βουλή»
  • [03] Διακαναλική συνέντευξη Ακιντζί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου
  • [04] Όζερσαϊ: Δεν θα φυλακίσω μόνο στις διαπραγματεύσεις του Τουρκοκυπρίους
  • [05] Στελέχη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για το Βαρώσι
  • [06] Η Τουρκία ζήτησε και πέτυχε τερματισμό τηλεοπτικής εκπομπής στα κατεχόμενα
  • [07] Αλλοδαποί εργάτες διαμαρτύρονται στα κατεχόμενα
  • [08] Κατεβαίνει η στάθμη του νερού στο φράγμα στα Πάναγρα
  • [09] Συμμετοχή ψευδοκράτους στην Έκθεση Τροφίμων των Χωρών του Κόλπου στο Ντουπάι
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού ιδρύματος Μααρίφ στα κατεχόμενα, δηλώνει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Οκτάι
  • [02] «Η δυτική Θράκη είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική», ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου
  • [03] Βιβλίο από Τούρκο Αντιναύαρχο για τον «αγώνα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [04] Βουλευτής του Καλού Κόμματος (Iyi Party) παραιτήθηκε από το Κόμμα
  • [05] O Τσελίκ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παραβίαση της εκεχειρίας από το καθεστώς Άσαντ
  • [06] Πρωτοβουλία από την Άγκυρα για νέα τριμερή σύνοδο στην Τεχεράνη
  • [07] Στήριξη στο κόμμα του Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ο πρώην Τούρκος Πρόεδρος Γκιουλ

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Νέα δημοσκόπηση δείχνει τον Τατάρ να προηγείται

    Η Haberator (18.02.20) σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η τουρκική εταιρεία Γκεζιτζί ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τις «προεδρικές εκλογές» της 26ης Απριλίου. Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 8 και 10 Φεβρουαρίου με την συμμετοχή 4,428 ατόμων σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή με την μέθοδο των κατ' ιδίαν συνεντεύξεων.

    Στην ερώτηση «ποιον θέλετε να ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2020», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: Ερσίν Τατάρ 35,2%, Μουσταφά Ακιντζί 29,3%, Τουφάν Έρχουρμαν 17,4%, Κουτρέτ Όζερσαϊ 10,1%, Ερχάν Αρικλί 6% και Σιμπέλ Σιμπέρ 2%. Στην ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν στον δεύτερο γύρο, ο Τατάρ λαμβάνει 53,1% και ο Ακιντζί 46,9%.

    Κατά την έρευνα οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν και για το πώς αξιολογούν τις αποφάσεις που λήφθηκαν για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Το 85% περίπου τάχθηκε υπέρ των αποφάσεων αυτών, το 3,4% εναντίον και το 12,2% ζήτησε να επιστραφεί η πόλη στους Ελληνοκύπριους.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν και για τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Το 80,8% τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των εγγυήσεων αυτών, το 3% είπε ότι πρέπει να καταργηθούν και το 6,4% εξέφρασε την άποψη ότι εγγυητές πρέπει να είναι η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.

    Επίσης, το 78,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους, ενώ το 18% έχει αντίθετη άποψη.

    Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν και για τις δηλώσεις Ακιντζί για την Τουρκία, με την πλειοψηφία τους να τάσσεται εναντίον της εμπλοκής της Τουρκίας στην «εκλογική» διαδικασία. Το 73,9% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν θεωρεί σωστό να διεξάγεται «εκλογική» προπαγάνδα μέσω επικριτικών ή θετικών δηλώσεων για την Τουρκία, ενώ το 26,1% δήλωσε ότι το θεωρεί ορθό αυτό.

    Εξάλλου, το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο «πρόεδρος» πρέπει να συστήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία.

    Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο διευθυντής της εταιρείας Μουράτ Γκεζιτζί δήλωσε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θέλει έναν «πρόεδρο», ο οποίος καβγαδίζει με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους και ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θέλει δύο χωριστά κράτη. Υποστήριξε επίσης ότι ο «λαός» πιστεύει ότι θα αναζωογονηθεί η οικονομία με το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου και ότι ο Τατάρ θα κερδίσει τις «εκλογές».

    Η Star K?br?s (18.02.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σημειώνοντας ότι το 10,1% των αναποφάσιστων θα καθορίσει το «εκλογικό» αποτέλεσμα. Αυτό δήλωσε στο Ada TV ο Μουράτ Γκεζιτζί, ο οποίος είπε ότι «ο λαός πήρε τις αποφάσεις του σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν μόνο 10,1% αναποφάσιστοι αυτή την στιγμή, αυτή η μάζα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για την τύχη των εκλογών». Σύμφωνα με τον Γκεζιτζί, την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των αναποφάσιστων φαίνεται να καταλαμβάνει ένας «πρόεδρος» που θα έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και καταλαβαίνει από οικονομικά. Είπε επίσης ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των αναποφάσιστων θα διαδραματίσει και η σημασία που θα δίδει ο «πρόεδρος» στην προστασία της κουλτούρας των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Γκεζιτζί μίλησε για οριακό αποτέλεσμα στις εκλογές, αφού το περιθώριο λάθους της δημοσκόπησης είναι 2,5%. Σημειώνοντας ότι με την αναγωγή των αναποφάσιστων θα μπορούσε να εκλεγεί ο Τατάρ με 53,1% στον δεύτερο γύρο, ανέφερε το εξής: «Αν λάβουμε υπόψη και το ποσοστό σφαλματος 2,5%, οι εκλογές μπορεί να καθοριστούν με ένα αποτέλεσμα οριακό. Ο Τατάρ προηγείται, όμως οι εκλογές διεξάγονται κεφάλι με κεφάλι. Μπορεί να προκύψουν τέτοια αποτελέσματα που οι ψήφοι να μετρηθούν πολλές φορές. Το αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει στα δικαστήρια».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συζήτηση για την Αμμόχωστο στην «βουλή»

    Η K?br?s (18.02.20) γράφει ότι επικρίσεις ακούστηκαν κατά την χθεσινή συνεδρία της «βουλής» από τους «βουλευτές» της αντιπολίτευσης στο θέμα της πρόσφατης συνάντησης για την περίκλειστη Αμμόχωστο. Στις επικρίσεις απάντησε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η κίνηση για την Αμμόχωστο δεν έχει καμία σχέση με τις «εκλογές» και πρόσθεσε: «Να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για το Βαρώσι; Μπορεί να μην είμαστε εντός του διεθνούς δικαίου, μπορεί να μην μας αναγνωρίζουν, αλλά το κράτος μας συνεχίζει να μεγαλώνει παρά τις κάποιες δυσκολίες. Οι δηλώσεις του κ. Οκτάι και των άλλων αξιωματούχων για το Βαρώσι εύφραναν την καρδιά μας».

    Απαντώντας στις επικρίσεις για την μη εκπροσώπηση στου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί και της αντιπολίτευσης στην συνάντηση, ο Τατάρ είπε ότι ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα επέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου και ότι η πρόσφατη συνάντηση ήταν συνέχεια μιας άλλης συνάντησης που είχε γίνει στην Άγκυρα. «Στις μεγάλες διοργανώσεις μπορεί να υπάρξουν προβλήματα», είπε και πρόσθεσε ότι για την συνάντηση εργάστηκαν μαζί ο Φεϊζίογλου και ο «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογουζχάν Χασίπογλου. Σημείωσε ότι ευχόταν να ήταν όλοι εκεί και έδωσε και οδηγίες γι' αυτό.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων Ερχάν Αρικλί είπε ότι επιθυμία ήταν να συμμετέχουν και η αντιπολίτευση και ο Ακιντζί στην συνάντηση. Υποστήριξε ωστόσο ότι μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ακιντζί δεν θα μπορούσε να συναντηθεί τόσο εύκολα με αξιωματούχους από την Τουρκία. «Μακάρι να μην έκανε τέτοιες ατυχείς δηλώσεις ο κ. Ακιντζί», είπε και πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει λίγο γιατί δεν προκλήθηκε ο Ακιντζί, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν προκλήθηκε η αντιπολίτευση. Επανέλαβε την άποψη ότι η «κυβέρνηση» δεν έχει την βούληση να ανοίξει το Βαρώσι, ότι η συνάντηση έγινε για το σόου και ότι είχε στόχο τις «εκλογές». Υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι σωστή η εκτίμηση ότι αποτελεί παρέμβαση της Τουρκίας στις «εκλογές» η συνάντηση για το Βαρώσι.

    Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ασίμ Ακάνσοϊ είπε ότι παρακολουθούν την διαδικασία για το Βαρώσι και διερωτώμενος ποιο είναι το αποτέλεσμα της απογραφής χαρακτήρισε «μη σοβαρή» την στάση της «κυβέρνησης» για το θέμα. Πρόσθεσε το εξής: «Είναι σημαντική η κίνηση για το Βαρώσι. Δεν πρέπει να βγούμε εκτός του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί να μην πάρουμε προς τα πίσω την υπάρχουσα θέση μας».

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ επέκρινε την διοργάνωση για την Αμμόχωστο υποστηρίζοντας ότι «δεν είχε στόχο». Ο Όζγιγιτ διερωτήθηκε αν θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της απογραφής που διεξάγει η «κυβέρνηση» και κάλεσε όλους να μην επικροτούν τέτοια σενάρια στο παρά πέντε των «εκλογών» και να μην γίνονται όργανα στην παραγνώριση του «προέδρου της δημοκρατίας» πλήττοντας την αξιοπρέπεια της κοινότητας. Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται εκτός του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση γι' αυτό είναι η επίλυση του Κυπριακού.

    Εξάλλου, σε ερώτηση του «βουλευτή» του CTP Οζντίλ Ναμί «πώς θα λύσετε το Βαρώσι την ώρα που υπάρχει ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ», ο Τατάρ απάντησε ότι «ο ΟΗΕ είναι υστερινή δουλειά».

    Απαντώντας στην «βουλευτή» του CTP Ντογούς Ντεριά που ρώτησε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για τα κτίρια στην Αμμόχωστο, ο Τατάρ είπε ότι αυτό θα γίνεται μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών και με επιστροφή περιουσιών. Σημείωσε ότι μια περιουσία στο Βαρώσι που άξιζε ένα εκατομμύριο δολάρια το 1974 τώρα θα είναι 100 εκατομμύρια δολάρια και πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες τα θα το υποδεχτούν αυτό με ικανοποίηση.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Διακαναλική συνέντευξη Ακιντζί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου

    Ο Bayrak (18.02.20 https://www.brtk.net/akinci-ortak-canli-yayinda-sorulari-yanitlayacak/) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα δώσει ζωντανά κοινή τηλεοπτική συνέντευξη σε τρία κανάλια στα κατεχόμενα, στον Bayrak , στο K?br?s Genc TV και στο K?br?s TV.

    Η συνέντευξη θα αρχίσει στις 8.00 μ.μ.

    (ΚΣ)

    [04] Όζερσαϊ: Δεν θα φυλακίσω μόνο στις διαπραγματεύσεις του Τουρκοκυπρίους

    Η K?br?s Postas? (18.02.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές» Κουντρέτ Όζερσαϊ σε συνέντευξη του στο K?br?s Genc TV ανέφερε πως ο «πρόεδρος» δεν θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την κοινωνία μόνο στην πολιτική αρένα, αλλά να είναι κι αυτός που θα κάνει την φωνή των Τουρκοκυπρίων να ακουστεί διεθνώς και όχι μόνο σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό πρόβλημα.

    Όπως ανέφερε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα θέματα όπως το οικονομικό και η αθλητική αντιπροσώπευση των νέων στο εξωτερικό, θέματα τα οποία θα επιληφθεί όταν εκλεγεί.

    (ΚΣ)

    [05] Στελέχη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για το Βαρώσι

    Η Hakikat (18.02.20) ότι ο «βουλευτής Αμμοχώστου» με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου υποστήριξε ότι το Βαρώσι ανοίγει επειδή οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν καταρρεύσει. Ο Χασίπογλου έκανε αυτές τις δηλώσεις στην Hakikat Web TV, όπου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Βαρώσι.

    Ο Χασίπογλου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι η προσέγγιση του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο θέμα της συνάντησης στρογγυλής τραπέζης που έγινε στο Βαρώσι, δείχνει ότι είναι σε δύσκολη σχέση σε θέση με τις εκλογές. «Ωστόσο, είμαι σίγουρος ότι ακόμα και ο Ακιντζί θέλει να ανοίξει το Βαρώσι», είπε και συμπλήρωσε ότι η περίκλειστη πόλη υπήρξε πάντα αντικείμενο συζήτησης στις διαπραγματεύσεις. Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά εισηγήθηκε 5 φορές το άνοιγμα του Βαρωσιού αλλά και τις 5 φορές αυτή η εισήγηση απορρίφθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. «Το πρόβλημα του Ακιντζί και των υποστηρικτών της λύσης είναι αυτό: Εμείς βγάζουμε το Βαρώσι από τις περιεκτικές συνομιλίες και το ανοίγουμε. [...] Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι έχει καταρρεύσει η βάση των συνομιλιών», είπε.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (18.02.20) δημοσιεύει δηλώσεις του γενικού γραμματέα του UBP και «βουλευτή Αμμοχώστου» του Κόμματος, Ερσάν Σανέρ, ο οποίος σε συνέντευξη του στον Bayrak ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που λήφθηκε για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, με βήματα που λαμβάνονται από την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» για να διασφαλισθεί η νομιμότητα του εγχειρήματος, επειδή λαμβάνει χώρα με το βάρος που δίνει στην πρωτοβουλία το ενδιαφέρον και η εμπλοκή της Ένωσης του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας.

    Ανέφερε επίσης πως μέτρα λαμβάνονται όχι μόνο για το Βαρώσι αλλά και για άλλα θέματα όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της «άρσης του εμπάργκο». Είπε επίσης πως το Βαρώσι αποτελεί μια περιοχή που βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας της «ΤΔΒΚ» και ότι εξετάστηκε η καταλληλόλητα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν «σε συνάφεια με τον νόμο».

    (ΚΣ)

    [06] Η Τουρκία ζήτησε και πέτυχε τερματισμό τηλεοπτικής εκπομπής στα κατεχόμενα

    Η Afrika (18.02.20) γράφει ότι με παρέμβαση της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα τερματίστηκε η τηλεοπτική εκπομπή «Ates Hatt? - Γραμμή Πυρός» του Kanal T, που παρουσίαζε για χρόνια ο δημοσιογράφος Τανέρ Ουλουτάς

    Η εκπομπή μεταδόθηκε για τελευταία φορά την περασμένη Πέμπτη. «Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα καταργήθηκε με οδηγίες της πρεσβείας της Τουρκίας που δεν μπόρεσε να ανεχτεί τις επικρίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η Detay (18.02.20) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Η πρεσβεία της Τουρκίας το ζήτησε, το Kanal T το εφάρμοσε, λογοκρισία».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αλλοδαποί εργάτες διαμαρτύρονται στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (18.02.20) γράφει ότι πολλοί αλλοδαποί εργάτες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Σρι Λάνκα που εργάζονται στην εταιρεία Omag Development, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των οικοδομών, βγήκαν χθες στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας διαμαρτυρόμενοι για τον εργοδότη τους. Οι εργάτες μαζεύτηκαν στην αυλή του αρχηγείου «αστυνομίας» διαμαρτυρόμενοι ότι είναι απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες, ότι δεν διεξήχθη η διαδικασία για εξασφάλιση «βίζας» παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν 1,390 δολάρια έκαστος και ότι η εταιρεία έστειλε κάποια «μέλη της μαφίας» στο μέρος όπου διαμένουν για να τους απειλήσουν να μην πουν τίποτα για όλα αυτά. Οι διαμαρτυρόμενοι ανέφεραν ότι στην εν λόγω εταιρεία εργάζονται 300 εργάτες και ότι όλοι ήταν εκεί χθες για να διαμαρτυρηθούν. Ανέφεραν ότι η εταιρεία τους αποκόπτει και χρήματα για ασφάλεια υγείας, χωρίς να είναι ασφαλισμένοι.

    Η Yeni Duzen (18.02.20) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα και γράφει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των εν λόγω εργατών προκαλούν ντροπή. Η εφημερίδα ανεβάζει στους 250 τον αριθμό των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι μετά την διαμαρτυρία κάλεσαν την δημοσιογράφο της στο μέρος όπου διαμένουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες από τον χώρο διαβίωσης των αλλοδαπών και φιλοξενεί δηλώσεις του εργοδότη τους, ο οποίος διερωτήθηκε το εξής: «Το μέρος αυτό είναι εργοτάξιο, τι συνθήκες περιμένατε;» Ο λεγόμενος υπουργός εργασίας Φαϊζ Σουτζούογλου χαρακτήρισε απαράδεχτη και κρίμα την κατάσταση.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Κατεβαίνει η στάθμη του νερού στο φράγμα στα Πάναγρα

    Η K?br?s (18.02.20) γράφει ότι μετά την βλάβη που παρουσιάστηκε στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, κατέβηκε εμφανώς η στάθμη του νερού στο φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα, όπου συγκεντρώνεται το νερό από την Τουρκία. Παραγωγοί της περιοχής που είδαν την μείωση των ποσοτήτων νερού στο φράγμα ζήτησαν την όσο το δυνατό ταχύτερη διόρθωση της βλάβης και εξέφρασαν ανησυχίες ότι δεν θα απομείνει καθόλου νερό στο φράγμα στα Πάναγρα σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει σύντομα.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Συμμετοχή ψευδοκράτους στην Έκθεση Τροφίμων των Χωρών του Κόλπου στο Ντουπάι

    Η K?br?s Postas? (18.02.20) γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς συμμετέχει με 12 εταιρείες στην Έκθεση Τροφίμων των Χωρών του Κόλπου στο Ντουπάι. Αυτή είναι η 14η συμμετοχή του καθεστώτος στην έκθεση (συμμετέχει από το 2007) που θα διαρκέσει από τις 16-20 Φεβρουαρίου.

    (ΚΣ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού ιδρύματος Μααρίφ στα κατεχόμενα, δηλώνει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Οκτάι

    Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (17.02.20), ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε ομιλία του στην «8η συμβουλευτική συνάντηση των αντιπροσωπειών των χωρών», που διοργανώθηκε από το Τουρκικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Μααρίφ (Turkiye Maarif Vakf?-TMV) στο Σκουτάρι της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) συνεχίζει ακόμη να χύνει δηλητήριο στα μέρη που δραστηριοποιείται και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν εντατικές εργασίες εστιασμένες στα τουρκικά με την «Διεύθυνση Απόδημων Τούρκων Αποδήμων και Συγγενικών Κοινοτήτων» ιδιαίτερα στις χώρες που υπάρχει πολυπληθής Τουρκική κοινότητα.

    Στη συνέχεια ο Οκτάι δήλωσε: «Το να επωφεληθεί η Τουρκική κοινότητα που ζει στο εξωτερικό από τα σχολεία Μααρίφ, ιδιαίτερα αυτή που βρίσκεται στην ΤΔΒΚ [κατεχόμενο μέρος της Κύπρου], πρέπει να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες μας. Αυτό κάνουμε, αλλά όταν επισκεφθούμε το μέρος και όταν δούμε, αντιλαμβανόμαστε πόσο έχουμε μείνει πίσω σ' αυτά που πρέπει να κάνουμε από αυτά που κάναμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι όσα πολλά και αν κάναμε, τόσα λίγα κάναμε. Πληρώνουμε σήμερα το τίμημα των αβλεψιών μας για χρόνια. Μπορούμε να μειώσουμε αυτό το κόστος , τουλάχιστον για τις γενιές μετά από εμάς. Γνωρίζουμε ότι διεξάγονται εργασίες για την δραστηριοποίηση των σχολείων Μααρίφ στην Κερύνεια και Αμμόχωστο στην ΤΔΒΚ, και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Είμαι ένας από τους μάρτυρες το πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει. Το γεγονός ότι βρίσκονται ακριβώς δίπλα μας, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι, τα παιδιά, οι νέοι, που βρίσκονται εκεί μας γνωρίζουν και τους γνωρίζουμε από κοντά. Ακριβώς το αντίθετο, βρισκόμαστε τόσο μακριά. Τώρα είναι η ώρα να μειώσουμε αυτή την απόσταση».

    Καλώντας όλους τα σχετικά ιδρύματα σε συνεργασία για να μπορέσουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από το ίδρυμα Μααρίφ, ο Οκτάι δήλωσε: «Ιδιαίτερα τα ιδρύματα μας TIKA και Yunus Emre Enstitusu, που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, πρέπει να έχουν μια συνεχή στενή συνεργασία με το ίδρυμα Μααρίφ και πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους αντί να πραγματοποιούν επανειλημμένες ξεχωριστές δραστηριότητες. Ακόμη, οι σχέσεις μας με τους πρέσβεις και τους προξένους πρέπει να είναι εξαιρετικά στενές. Το διατυπώνω ως μια οδηγία για τους πρέσβεις που βρίσκονται στις τέσσερις γωνιές της γης. Μπορεί να είναι μια εθελοντική δραστηριότητα, αλλά για μας είναι μια αναγκαιότητα (...)».

    Τονίζοντας ότι παρ΄ όλον που πέρασαν μόνο τρεισήμισι χρόνια από την ίδρυση του εκπαιδευτικού ιδρύματος Μααρίφ, ο Οκτάι δήλωσε ότι το ίδρυμα Μααρίφ έχει επίσημες επαφές μέχρι και με 104 χώρες, δραστηριοποιείται σε 66 χώρες και έχει ανοίξει αντιπροσωπείες σε 51 χώρες. Καλώντας τους εκπροσώπους των χωρών του ιδρύματος, είπε: «213 σχολεία σε 19 χώρες, που είχαν σχέση με την προδοτική τρομοκρατική οργάνωση FETO [όπως αποκαλεί την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν], έχουν μεταβιβαστεί στο ίδρυμα Μααρίφ και έχουν υπογραφτεί πρωτόκολλα ακόμη και με 40 χώρες για να μεταβιβαστούν και τα σχολεία εκεί. Αυτή η επιτυχία οφείλεται στη συμβολή της διοίκησης του ιδρύματος Μααρίφ και των αντιπροσωπειών των χωρών».

    (ΔΨ)

    [02] «Η δυτική Θράκη είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική», ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου

    Σύμφωνα με το Τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι AHABER (18.02.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε σκληρά στην αναφορά του Έλληνα Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για μουσουλμανική ελληνική μειονότητα, για τους Τούρκους που ζουν στην Δυτική Θράκη και ισχυρίστηκε: «Εσείς πείτε ό,τι πείτε; Η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες, και τουρκική θα παραμείνει».

    Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου δήλωσε τα εξής: «Ο Πρόεδρος μιας χώρας, που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, είπε πάλι ότι η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα είναι ελληνική μειονότητα, παρ' όλες τις δεκάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εσείς λέτε ότι λέτε; Η τουρκική μειονότητα στην Δυτική Θράκη είναι τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει τουρκική».

    (ΔΨ)

    [03] Βιβλίο από Τούρκο Αντιναύαρχο για τον «αγώνα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Η Milliyet (18.02.20) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιναύαρχος Τζιχάτ Γαϊτζί (Cihat Yayci) εξέδωσε βιβλίο στην Τουρκία με θέμα το «Η μάχη διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γαϊτζί ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε πριν από 10 χρόνια την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στον καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων της με διάφορες χώρες. Ο Γαϊτζί, χαιρετίζει στο βιβλίο του την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ κάνει αναφορά για την Κύπρο χαρακτηρίζοντας την ως «σταθερό αεροσκάφος στη Μέση Ανατολή».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζιχάτ Γαϊτζί στο βιβλίο του εκφράζει θέσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα. Ο Γαϊτζί ισχυρίζεται ότι στο οικόπεδο Λεβιάθαν που βρίσκεται ανάμεσα στην Κύπρο, το Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 3 τρις δολαρίων, το οποίο είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για 572 χρόνια και της Ευρώπης για 30 χρόνια. Είναι για αυτό που η Τουρκία, όπως υποστηρίζει, πρέπει να διασφαλίσει τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρέπει να επιτρέψει να την αποκλείσουν από το ενεργειακό ισοζύγιο στην περιοχή. (...)

    (ΑΚ)

    [04] Βουλευτής του Καλού Κόμματος (Iyi Party) παραιτήθηκε από το Κόμμα

    Η Sabah (18.02.20) γράφει ότι ο Βουλευτής του Καλού Κόμματος (Iyi Part?) στην δυτική επαρχία Βαλίκεσιρ της Τουρκία Ισμαήλ Όκ, (Ismail Ok) παραιτήθηκε χθες από το Κόμμα, με τη δικαιολογία ότι η πρόεδρος του Κόμματος Μεράλ Άκσενερ δέχεται ξένες παρεμβάσεις.

    «Αυτοί που εργάζονται στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό Σορός, έχουν διοριστεί σε ευαίσθητες θέσεις στην κεντρική επιτροπή του κόμματος», υποστήριξε ο Οκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανακοινώνοντας την παραίτηση του.

    Ο Οκ, αναφερόταν στον George Soros, ένα Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ο οποίος είναι γνωστό ότι είχε εμπλακεί στη διάλυση της Bank of England το 1992. Ο Τούρκος Βουλευτής, επέκρινε στις δηλώσεις του την πρόεδρο του κόμματος, Μεράλ Άκσενερ για διορισμό στο κόμμα ατόμων που σχετίζονται με τον Σορός.

    Ο Οκ διέψευσε επίσης ισχυρισμούς ότι είχε επαφές με τον πρώην Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούντογλου, ο οποίος ίδρυσε πρόσφατα νέο κόμμα στην Τουρκία καθώς επίσης και με τον πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Αλί Μπαμπατζιάν.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, την προηγούμενη βδομάδα παραιτήθηκε επίσης από το Καλό Κόμμα και η Τουμπά Βουράλ Τσιοκάλ, η οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος του κόμματος.

    Μετά τις παραιτήσεις, το Καλό Κόμμα αντιπροσωπεύεται στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με 37 Βουλευτές. Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

    -AKP-Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: 290 έδρες

    - CHP-Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 142 έδρες

    - HDP-Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού: 65 έδρες

    - MHP-Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης: 49 έδρες

    -IP-Καλό Κόμμα: 37 έδρες

    SP-Κόμμα Ευημερίας: 2 έδρες

    - TIP-Τουρκικό Εργατικό Κόμμα: 2 έδρες

    - DP-Δημοκρατικό Κόμμα: 1 έδρα

    -BBP-Κόμμα Μεγάλης Ενότητας: 1 έδρα

    -Ανεξάρτητοι: 6 έδρες

    (ΑΚ)

    [05] O Τσελίκ καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παραβίαση της εκεχειρίας από το καθεστώς Άσαντ

    Η Milliyet (18.02.20) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της οποία προέδρευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, επέκρινε το καθεστώς Άσαντ ότι συνεχίζει να παραβιάζει τη συμφωνία του Soci για το Ίντλιμπ. «Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από το καθεστώς Άσαντ έφθασαν τις 20.000. Ο αριθμός των άμαχων πολιτών που έχασαν την ζωή τους έφθασε τις 15.000. Η Τουρκία προσπαθεί από εδώ να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Τσελίκ.

    (ΑΚ)

    [06] Πρωτοβουλία από την Άγκυρα για νέα τριμερή σύνοδο στην Τεχεράνη

    Η Hurriyet (18.02.20) γράφει ότι η Άγκυρα, δια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν ανέλαβε πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας νέας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας και Ιράν, με κύριο θέμα συζήτησης την κρίση στο Ίντλιμπ και τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία στοχεύει στην διεξαγωγή της τριμερούς περί τα τέλη Μαρτίου στην Τεχεράνη.

    (ΑΚ)

    [07] Στήριξη στο κόμμα του Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε ο πρώην Τούρκος Πρόεδρος Γκιουλ

    Σύμφωνα με την Τουρκική διαδικτυακή εφημερίδα T24 (18.02.20), ο πρώην Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι θα στηρίξει το κόμμα του πρώην Τούρκου Υπουργού Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόμμα που θα ιδρύσει ο Μπαμπατζιάν σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Karar, ο Γκιούλ δήλωσε: «Φυσικά και τον στηρίζω. Είμαι ένα άτομο που εμπιστεύεται και εκτιμά τον χαρακτήρα, την παιδεία, τις γνώσεις και την πολιτική του Αλί».

    Αναφερόμενος στο νέο προεδρικό κυβερνητικό σύστημα στην Τουρκία, ο Γκιούλ υπενθύμισε ότι ενώ ήταν Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι ορθότερο για την Τουρκία και ότι δεν ήθελε το προεδρικό σύστημα. Σημείωσε ότι στηρίζει ένα πλήρες κοινοβουλευτικό σύστημα και ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν ήταν ποτέ πιο ασήμαντη από τώρα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία νοιώθει αυτή την έλλειψη.

    Αξιολογώντας της κατάσταση στο Ιντλίμπ, ο Γκιού ανέφερε ότι δεν πρέπει η ένταση στο Ιντλίμπ να μετατραπεί σε θερμή σύγκρουση, προσθέτοντας: «Αυτό που θα πω, αν και είμαστε πολύ προκλητικοί, ας μην εισέλθουμε σε ένα ολικό πόλεμο με την Συρία. Παρατηρώντας γενικά το θέμα σχετικά με την πολιτική της Συρίας, μπορώ να πω ότι η προσέγγιση του κόσμου για την Συρία είναι πολύ λανθασμένη».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 18 February 2020 - 13:59:10 UTC