Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-24

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 50/2020 24.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα 40 ανήλθαν τα κρούσματα στα κατεχόμενα – Εξιτήριο σε 29
  • [02] Άρχισαν συλλήψεις για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα κατεχόμενα
  • [03] Από σήμερα άρχισαν να στέλνονται στη χώρα τους οι Γερμανοί τουρίστες, αναφέρει ο Ουστέλ
  • [04] Επιχειρηματίες στηρίζουν την προσπάθεια κατά του κορωνοϊού
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνολικά 37 νεκροί και 1,529 κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία
  • [02] Συνεχίζεται η καταστολή ενάντια του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με περισσότερες συλλήψεις

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα 40 ανήλθαν τα κρούσματα στα κατεχόμενα – Εξιτήριο σε 29

    Η K?br?s (24.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ψες ότι θετικά στον κορωνοϊό βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων άλλων δύο ατόμων από τα 20 που υποβλήθηκαν σε τεστ στα κατεχόμενα και ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 40.

    Μιλώντας στο «κρατικό» κανάλι, ο Πιλλί είπε ότι αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 11 άτομα με κορωνοϊό και ότι οι 8 είναι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», ο ένας κατάγεται από το Τουρκμενιστάν και οι δύο είναι Γερμανοί τουρίστες. Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι σήμερα πήραν εξιτήριο 29 άτομα, το σύνολο των οποίων ήταν Γερμανοί τουρίστες.

    Ανέφερε επίσης ότι ένας επιχειρηματίας κάλυψε τις ανάγκες υγείας ενός ατόμου προσφέροντας το ιδιωτικό του αεροπλάνο για εκτέλεση ειδικής πτήσης, ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες δώρισαν τεστ για κορωνοϊό που μεταφέρθηκαν χθες στα κατεχόμενα με ιδιωτικό αεροπλάνο. Ο Πιλλί ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες και πρόσθεσε ότι τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Άρχισαν συλλήψεις για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα κατεχόμενα

    Η K?br?s (24.03.20) γράφει ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» εφαρμόζεται από χθες στα κατεχόμενα μερική απαγόρευση κυκλοφορίας για 14 μέρες στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον σχετικό «νόμο», στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 3,600 τουρκικών λιρών ή φυλάκιση ενός έτους ή και οι δύο ποινές μαζί.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά τις προειδοποιήσεις που έγιναν για αποφυγή της άσκοπης κυκλοφορίας στους δρόμους, χθες συνελήφθηκαν 43 άτομα που παραβίασαν την απαγόρευση.

    Στο μεταξύ, το λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε τους κανόνες που διέπουν την μερική απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμφωνα με αυτούς, πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων στους χώρους που παραμένουν ανοικτοί για κάλυψη των αναγκών του κοινού, όπως υπεραγορές, φαρμακεία, πρατήρια βενζίνης, κρεοπωλεία, φούρνοι κλπ, ενώ είναι απαραίτητη η τήρηση των κανόνων υγιεινής και απολύμανσης τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο αυτών των χώρων. Επίσης απαγορεύεται η εργοδότηση καθαριστριών στο σπίτι, ενώ άδεια για κατ' οίκον φροντίδα ασθενών ή ηλικιωμένων και επιδιόρθωση βλαβών στις εγκαταστάσεις παροχής νερού και ηλεκτρισμού θα παραχωρείται αν κρίνουν οι «αστυνομικοί» ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας ανάγκη. Όσοι χρειάζεται να κυκλοφορήσουν για ανθρωπιστικούς λόγους ή για λόγους υγείας και για οποιανδήποτε υποχρεωτική εργασία στο «δημόσιο» θα πρέπει να παίρνουν άδεια από τις «επαρχιακές διοικήσεις» ή τους «αστυνομικούς σταθμούς».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Από σήμερα άρχισαν να στέλνονται στη χώρα τους οι Γερμανοί τουρίστες, αναφέρει ο Ουστέλ

    Η Nacak (24.03.20), υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Στέλνονται σήμερα πίσω οι Γερμανοί τουρίστες», στεγάζει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού τουρισμού και περιβάλλοντος, Ουνάλ Ουστέλ ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι Γερμανοί τουρίστες που έφθασαν στα κατεχόμενα για διακοπές και βρίσκονταν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο «Σάλαμις» λόγω του ότι μερικοί από αυτούς προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, θα αρχίσουν να αποστέλλονται από σήμερα στις 07.00 π.μ και σταδιακά στη χώρα τους, αφού όπως είπε ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους αλλά και εκπλήρωσαν το όριο παραμονής τους σε καραντίνα για 14 μέρες.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο Ουστέλ υποστήριξε ότι «παρά το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ» δεν αναγνωρίζεται από τον κόσμο, εντούτοις, είναι ένα «κράτος» με κοινωνικές δομές και «νόμους» που μπορεί να διοικείται με ανθρωπιστικές αντιλήψεις. «Εκτός από αυτό, ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας του κράτους. Με αυτή την αντίληψη, για αυτούς που επιλέγουν την ΤΔΒΚ, το κράτος της ΤΔΒΚ έχει την απόλυτη ευθύνη για την φιλοξενία τους και την προστασία τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», πρόσθεσε ο λεγόμενος υπουργός.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που λήφθηκαν για μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Ουστέλ κάλεσε όλους να συμμορφωθούν σε αυτά και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    Ο λεγόμενος υπουργός αναφέρθηκε στη συνεχή στήριξη και συμπαράσταση που έχουν από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση» βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι τους στηρίζουν τόσο σε αναλώσιμα και ιατρικό εξοπλισμό όσο και οικονομικά.

    (ΑΚ)

    [04] Επιχειρηματίες στηρίζουν την προσπάθεια κατά του κορωνοϊού

    Η Yeni Duzen (24.03.20) γράφει ότι ο επιχειρηματίας Μετέ Όζμερτερ, ιδιοκτήτης της τράπεζας Iktisat Bank, μετέφερε από την Τουρκία στα κατεχόμενα τεστ και φάρμακα, πιλοτάροντας ο ίδιος το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Ο Όζμερτερ έφερε 2000 τεστ γρήγορης διάγνωσης και εκατοντάδες φάρμακα. Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, είπε ότι αν χρειαστεί θα πηγαίνει κάθε μέρα στην Τουρκία για μεταφορά φαρμάκων. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας μεταφέρει φάρμακα στα κατεχόμενα από την Άγκυρα τις τελευταίες μέρες.

    Εξάλλου, οι επιχειρηματίες Χαλίλ και Χιουσνιού Φαλιαλί δήλωσαν ότι αγόρασαν 2,500 τεστ γρήγορης διάγνωσης για τον κορωνοϊό πληρώνοντας 50 χιλιάδες δολάρια. Οι Φαλιαλί ανέφεραν ότι τα τεστ μεταφέρθηκαν από την Τουρκία με το αεροπλάνο του Όζμερτερ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνολικά 37 νεκροί και 1,529 κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (24.03.20) γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ότι 7 άτομα πέθαναν χθες στην Τουρκία λόγω του κορωνοϊού ενώ υπήρξαν και 293 κρούσματα.

    Με βάση αυτή την εξέλιξη, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε στους 27 ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα 1,529.

    Ο Κοτζά είπε ότι διενεργήθηκαν τεστ σε 3,672 άτομα τις τελευταίες 24 ώρες ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων στα οποία έγινε το τεστ για τον ιό στις 24,000.

    Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας κάλεσε τους νέους της Τουρκίας να μην θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους και να παραμείνουν σπίτι.

    Η Yeni Safak (24.03.20) γράφει ακόμα ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε καραντίνα, αφού χθες 485 Τούρκοι ήλθαν στην Τουρκία από το εξωτερικό. Πρόκειται για φοιτητές και πολίτες, ανάμεσα τους είναι και δύο βρέφη, οι οποίοι θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

    Χθες είχε ανακοινωθεί ότι 11,269 άτομα, που ήρθαν από το εξωτερικό βρίσκονται σε καραντίνα σε 23 επαρχίες της Τουρκίας λόγω του κορωνοϊού.

    (ΚΣ)

    [02] Συνεχίζεται η καταστολή ενάντια του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με περισσότερες συλλήψεις

    Σύμφωνα με την Milliyet (23.03.20), συνελήφθησαν ακόμη 5 δήμαρχοι του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στα πλαίσια των ερευνών για «τρομοκρατία» σε δήμους στην Ανατολική Τουρκία.

    Στο μεταξύ, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι ξεκίνησε η διαδικασία και σύλληψης ακόμη ενός δημάρχου, του οποίου δεν ανακοινώθηκε το όνομά του.

    Η Cumhuriyet (23.03.20) γράφει ότι έχουν διορισθεί επίτροποι στις θέσεις τους. Το HDP είχε κερδίσει συνολικά 65 δήμους στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, αλλά με τις συλλήψεις και τις έρευνες έχουν ήδη απομακρυνθεί 36 δήμαρχοι από τις θέσεις τους.

    Η βουλευτής του HDP Αϊσιέ Ατζάρ Μπασαράν διαμαρτυρήθηκε μπροστά από το δημαρχείο για τις συλλήψεις και τον διορισμό επιτρόπων στις θέσεις τους. Η αστυνομία επενέβη να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από το δημαρχείο, συλλαμβάνοντας 16 διαδηλωτές.

    Η Yeni Safak (24.03.20) γράφει ότι συνελήφθησαν 8 δήμαρχοι του HDP με κατηγορίες ότι «είναι μέλη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι «κάνουν προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 24 March 2020 - 11:52:29 UTC