Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-03-26

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 51/2020 20.03.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα 47 ανήλθαν τα κρούσματα στα κατεχόμενα – Άλλα 38 θετικά «γρήγορα τεστ»
  • [02] Πακέτο οικονομικών μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξήγγειλε ο Τατάρ
  • [03] Αντιδράσεις για το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο Τατάρ
  • [04] Οικονομικές οργανώσεις στα κατεχόμενα ζητούν οικονομική στήριξη από τον Ερντογάν
  • [05] Προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Όζερσαϊ με δηλώσεις στο Euronews
  • [06] Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας
  • [07] Εννιά Τουρκοκύπριοι νεκροί στην Βρετανία λόγω κορωνοϊού
  • [08] Ήρθαν 45,982 και έφυγαν 12,658 από την Τύμπου σε δεκαπέντε μέρες
  • [09] Τουρίστες που βρίσκονταν στα κατεχόμενα αναχώρησαν για τις χώρες τους-Προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης από Τατάρ
  • [10] Ψεύτικος λογαριασμός στο Tweeter στο όνομα του Ακιντζί
  • [11] Παραχωρήθηκαν φάρμακα σε Τουρκοκύπριους με τη διαμεσολάβηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία
  • [12] Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού και τροφίμων από την Τουρκική Ημισέληνο στα κατεχόμενα
  • [13] Έπληξε και το τουρκικό ποδόσφαιρο ο κορωνοϊός
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνολικά 59 νεκροί και 2,433 κρούσματα στην Τουρκία
  • [02] «Σε 2-3 εβδομάδες, θα ξεπεράσουμε την κρίση», δήλωσε ο Ερντογάν
  • [03] Το θέμα του κορωνοϊού θα συζητήσει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη στη σύνοδο των G20 ο Έρντογαν
  • [04] Έρευνα εναντίον Βουλευτή του (HDP) για διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον κορωνοϊό
  • [05] Τετρακόσιες δέκα συλλήψεις για διάδοση ψευδών πληροφοριών

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα 47 ανήλθαν τα κρούσματα στα κατεχόμενα – Άλλα 38 θετικά «γρήγορα τεστ»

    Η Havadis (26.03.20) γράφει ότι σε «γρήγορα τεστ» για τον κορωνοϊό υποβλήθηκαν 244 «αστυνομικοί» και ξενοδοχειακοί υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με την ομάδα των Γερμανών τουριστών, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 38 από αυτά τα τεστ βγήκαν θετικά.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ψες αργά στον παράνομο Bayrak ότι ανήλθαν στα 47 τα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα των «εγγυημένων τεστ». Υπενθύμισε ότι μέχρι προχθές είχαν γίνει 218 τεστ, από τα οποία τα 42 ήταν θετικά και τα 176 αρνητικά, προσθέτοντας ότι χθες είχαν γίνει 61 «εγγυημένα τεστ» και ότι προέκυψαν άλλα δύο θετικά κρούσματα [με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είχε ανέλθει στα 44]. Είπε ακόμη ότι κατά την διάρκεια της ημέρας έγιναν 588 τεστ και ότι βρέθηκαν άλλα τρία θετικά κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 47. Σημείωσε ότι τα 14 από τα εν λόγω 47 άτομα είναι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ», 31 είναι Γερμανοί τουρίστες και ένας κατάγεται από το Τουρκμενιστάν.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα νέα κρούσματα είναι μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου Σαλαμίς που είχαν έρθει σε επαφή με τους Γερμανούς τουρίστες. Είπε ότι τα άτομα αυτά παραμένουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο και δεν επιτρέπεται να έχουν καμία επαφή έξω από αυτό.

    Στο μεταξύ, για πρώτη φορά στα κατεχόμενα, δύο άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό τοποθετήθηκαν στον αναπνευστήρα ψες, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύο Γερμανούς τουρίστες.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Πακέτο οικονομικών μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξήγγειλε ο Τατάρ

    Η K?br?s (26.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ εξήγγειλε χθες το λεγόμενο «1ο Πακέτο Οικονομικών Μέτρων και Στήριξης για Κοινωνική Αλληλεγγύη» αποτελούμενο από 33 σημεία στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Τατάρ ανέφερε ότι το πακέτο αυτό ετοιμάστηκε για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και πρόσθεσε ότι μπορεί να ανακοινωθεί και άλλο πακέτο ανάλογα με την πορεία της διαδικασίας και όταν μπορέσουν να προβλέψουν τι γίνεται.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, με το οικονομικό πρόγραμμα θα διοχετευθεί στην αγορά ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου τουρκικών λιρών (ΤΛ) [Σημείωση μεταφραστή: Η σημερινή ισοτιμία του ευρώ είναι 1 προς 7,0311 ΤΛ, σύμφωνα με την εφημερίδα].

    Ο Τατάρ είπε ότι θα υπάρξουν αποκοπές στους μισθούς και στις συντάξεις στο «δημόσιο» και ότι κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο ο πιο χαμηλός μισθός θα είναι 5,000 ΤΛ και ο πιο ψηλός 8,500 ΤΛ, σημειώνοντας ότι θα γίνουν αποκοπές 25% σε μισθούς υψηλότερους των 5,000 ΤΛ και ότι δεν θα γίνει καμία αποκοπή σε μισθούς χαμηλότερους του εν λόγω ποσού. Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι στους μισθούς πολιτικών, όπως ο «πρωθυπουργός», οι «υπουργοί» και οι «βουλευτές» θα γίνουν αποκοπές που θα φθάνουν στο 56%.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τατάρ ανέφερε ότι θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και ότι θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από την «κεντρική τράπεζα» και τις εμπορικές τράπεζες για αναδιαρθρώσεις δανείων.

    Ερωτηθείς για τους πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι θα δοθεί επίδομα ανεργίας στους «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, ότι πληροφορήθηκαν πως οι περισσότεροι [αλλοδαποί] επέστρεψαν στις χώρες τους και ότι δεν υπολογίστηκαν οι πολίτες τρίτων χωρών. Είπε ότι υπολογίζουν πως η βοήθεια αυτή θα δοθεί σε 40-45 χιλιάδες εργαζόμενους.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι αξιωματούχοι της Τουρκίας βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της «ΤΔΒΚ», ότι το «υπουργείο εργασίας» θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητές του για παρεμπόδιση της ανεργίας και συνέχιση της απασχόλησης και ότι οι εργοδότες θα κάνουν τις απαραίτητες θυσίες για τους εργαζόμενους.

    Αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα, ο Τατάρ σημείωσε ότι τα περισσότερα είναι άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους Γερμανούς τουρίστες και ότι χθες έγιναν πέραν των 300 «γρήγορων τεστ» σε εργαζόμενους σε ξενοδοχεία. Είπε ότι βρέθηκαν θετικά 34 άτομα, ότι αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και ότι μάλιστα περίμεναν και πολύ περισσότερα.

    Στα μέτρα που εξήγγειλε ο Τατάρ συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:

    - Σταματά η καταβολή της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στους μισθούς για την περίοδο Μάρτιος-Ιούνιος 2020.

    - Με «διάταγμα» που θα τεθεί σε ισχύ στην 1η Απριλίου αναπροσαρμόζονται τα έξοδα που αφορούν υπερωρίες, συμπληρωματικές πληρωμές και βοήθειες.

    - Μειώνεται κατά 25% η χορηγία που δίδεται στα πολιτικά κόμματα, στους «δημόσιους» οργανισμούς και στους «δήμους» στο πλαίσιο του «προϋπολογισμού», υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί αργότερα.

    - Θα δοθεί στήριξη της τάξης των 750 εκατομμυρίων ΤΛ στην πραγματική οικονομία.

    - Σε περίπτωση που για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο «δημόσια», ιδιωτικά και «νομικά» πρόσωπα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από συμφωνίες για ενοικίαση χώρων εργασίας οι οποίοι έκλεισαν με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», θα υποχρεούνται να καταβάλουν αυτά τα ενοίκια, συμπεριλαμβανομένων και των ενοικίων οικίας, με έξι ίσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2020.

    - Μείωση 10% στον φόρο εισοδήματος, στον εταιρικό φόρο, στον ΦΠΑ, στον φόρο τυχερών παιγνίων και στα ενοίκια που έχει να εισπράξει το «κράτος» για την περίοδο 31 Μαρτίου 2020 – 30 Ιουνίου 2020, υπό τον όρο ότι θα πληρωθούν εγκαίρως.

    - Δημιουργία ταμείου 10,000,000 ΤΛ με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από τράπεζες για πληρωμή των επιπρόσθετων τόκων που θα προκύψουν λόγω της τρίμηνης καθυστέρησης της πληρωμής των τραπεζικών δανείων των χώρων εργασίας (ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και των εργαζομένων, οι εργασίες των οποίων αναστάληκαν με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου».

    - Αύξηση 25% του ορίου των πιστωτικών καρτών χωρίς να ζητείται πιστοποιητικό εσόδων.

    - Η πληρωμή των εξόδων που γίνονται με πιστωτικές κάρτες για αγορά καυσίμων, τροφίμων και υπηρεσιών υγείας παρατείνονται για ένα μήνα χωρίς καταβολή οποιουδήποτε τόκου.

    - Το κατώτατο τριμηνιαίο ποσό πληρωμής στις πιστωτικές κάρτες θα είναι 1% και όχι 20%.

    - Η «τράπεζα αναπτύξεως» θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια με σκοπό την στήριξη της απασχόλησης και των βασικών τομέων παραγωγής.

    - Μειώνονται κατά 15% οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρωθούν εγκαίρως για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020. Οι «δημόσιοι» οργανισμοί δεν θα επωφεληθούν από αυτή την μείωση.

    - Ο «οργανισμός γάλακτος» δεν θα εισπράξει το ποσό που θα είσπραττε από τους γαλακτοπαραγωγούς στις 30 Μαρτίου 2020. Το ποσό αυτό θα εξασφαλιστεί με δάνειο από τις τράπεζες, αλλά οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά από τις 15 Απριλίου 2020.

    - Για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα παρέχεται στήριξη 1,500 ΤΛ στους εργαζόμενους, οι εργασίες των οποίων σταμάτησαν με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και η απασχόληση. Από αυτό το μέτρο θα επωφεληθούν μόνο οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας.

    - Οι εργαζόμενοι που σταμάτησε η λειτουργία των χώρων εργασίας τους με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» θα μπορούν να ζητήσουν αναβολή των πληρωμών τους στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων για την περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020 για το 2021 χωρίς να τους επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή και τόκος. Έκπτωση 10% θα γίνεται σε όσους θελήσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εγκαίρως, με εξαίρεση τους «δημόσιους» οργανισμούς.

    - Οι εργαζόμενοι που σταμάτησε η λειτουργία των χώρων εργασίας τους με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» θα μπορούν να καταθέσουν τις πληρωμές τους στο ταμείο προνοίας για την περίοδο Μάρτιος-Μάιος 2020 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 χωρίς να τους επιβληθεί κόστος για καθυστέρηση.

    - Αύξηση 1 ΤΛ στην τιμή του πακέτου των τσιγάρων και αύξηση στα ποσοστά και/ή τα ποσά του ταμείου σταθερότητας τιμών που λαμβάνονται από τα αλκοολούχα ποτά.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Αντιδράσεις για το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Βροχή αντιδράσεων στο οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης», η Halk?n Sesi (26.03.20) γράφει ότι απογοήτευση προκάλεσε στον τουριστικό τομέα το πακέτο οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τομέας αυτός δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από την στήριξη 1,500 ΤΛ στους εργαζόμενους που προβλέπεται στο πακέτο, λόγω του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό είναι αλλοδαποί, δηλαδή δεν είναι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» ή της Τουρκίας. Επειδή δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης του τουρισμού, οι ενώσεις των ξενοδόχων και των διαχειριστών καζίνο ετοιμάζονται να αντιδράσουν κατά της «κυβέρνησης», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι ο γενικός γραμματέας της ένωσης διαχειριστών καζίνο και αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, Ερτζιάν Τουρχάν χαρακτήρισε «αστείους» τους «κυβερνώντες» και τα μέτρα άδικα και στερούμενα κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σαχαλί δήλωσε ότι παραγνωρίζονται τελείως οι αλλοδαποί στο πακέτο μέτρων της «κυβέρνησης» και ότι το πακέτο ετοιμάστηκε για την «Αρία φυλή». «Ο κ. Ερσίν λέει γελώντας 'να στηρίξουν τα πανεπιστήμια τους ξένους φοιτητές, να στηρίξουν οι εργοδότες τους ξένους εργάτες, εμείς είμαστε πρωθυπουργοί των Τούρκων'», ανέφερε ο Σαχαλί σημειώνοντας ότι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τατάρ είπε ότι με βάσει τις συμφωνίες που συνάπτουν με την Τουρκία και την «νομοθεσία» τους, έχουν ευθύνη μόνο για τους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους πολίτες. Ο Σαχαλί κατέληξε λέγοντας: «Ντράπηκα γι' αυτή την απόφαση. [...] Θα περάσουν αυτές οι μέρες φυσικά και πάλι θα ψάχνουμε ξένους φοιτητές, θα ψάχνουμε ξένους εργάτες να μας εξυπηρετούν. Εκείνη την ημέρα άραγε θα ξεχαστεί ότι σήμερα διοικεί την χώρα αυτή μια ρατσιστική κυβέρνηση;»

    Εξάλλου, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντίζ χαρακτήρισε την απόφαση της «κυβέρνησης» σοκαριστική και πρόσθεσε ότι δεν είναι αποδεχτή προσέγγιση η μείωση της βοήθειας που δίδεται στους «δήμους» κατά 25% σε μια περίοδο που έχουν μειωμένα έσοδα.

    Επίσης, η συντεχνία των εργαζομένων στους «δήμους» κάλεσε τα μέλη της να μην μεταβούν στις εργασίες τους σημειώνοντας ότι απορρίπτει το «πλήγμα που καταφέρνει το πακέτο κατά των εργαζομένων».

    Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας του «δημοσίου» KTAMS, Ντεβρίμ Μπαρτσίν, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι οι αποκοπές που θα γίνουν από το δημόσιο είναι ξεκάθαρες στα μέτρα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη η βοήθεια που θα παρασχεθεί στον ιδιωτικό τομέα.

    Τέλος, ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN) Αλί Κισμίρ χαρακτήρισε τα μέτρα ως πακέτο που οδηγεί σε θάνατο τον ιδιωτικό τομέα, επιτρέπει στους εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους και είναι ρατσιστικό, αφού δεν προβλέπει βοήθεια στους αλλοδαπούς εργάτες, για τους οποίους ο Τατάρ δήλωσε ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οικονομικές οργανώσεις στα κατεχόμενα ζητούν οικονομική στήριξη από τον Ερντογάν

    Η Havadis (26.03.20) γράφει ότι «η Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων ΤΔΒΚ» ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οικονομική στήριξη για τα κατεχόμενα.

    Τα μέλη της πλατφόρμας, που συμπεριλαμβάνει το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ένωση Τουρκοκύπριων Ξενοδόχων και την Ένωση Εργολάβων Οικοδομών, καλούν με επιστολή τον Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση να βοηθήσουν τα κατεχόμενα για να βγουν όσο το δυνατό πιο αλώβητα από τις επιπτώσεις που δημιουργούνται στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού.

    Στην επιστολή, η Πλατφόρμα αναφέρει πως είναι ζωτικής σημασίας η βοήθεια και η στήριξη που θα προσφέρει η Τουρκία, έτσι ώστε να αποφευχθούν απολύσεις και να συνεχιστεί το περιβάλλον εργασίας. «Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν σημαντικά στον αγώνα για την ύπαρξη της ΤΔΒΚ», αναφέρεται στην επιστολή .

    (ΚΣ)

    [05] Προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Όζερσαϊ με δηλώσεις στο Euronews

    Η Diyalog (26.03.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι μετά από την διαπίστωση κρουσμάτων κορωνοίού σε ομάδα Γερμανών τουριστών πριν από 14 ημέρες, το καθεστώς έθεσε σε καραντίνα τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν οι εν λόγω τουρίστες και ότι άρχισε η νοσηλεία των 750 περίπου τουριστών. Μιλώντας στο Euronews, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι εφάρμοσαν τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις συνθήκες απομόνωσης και νοσηλείας και παρά το γεγονός ότι είναι ένα μη αναγνωρισμένο κράτος δεν είπαν σε κανέναν να τα βγάλει πέρα μόνος του. Ανέφερε και τα εξής:

    «Στην αρχή, η Γερμανία δεν ήθελε αυτούς τους πολίτες της. Μάλιστα δεν βρήκαμε καν ένα αεροπλάνο να τους στείλουμε πίσω στην χώρα τους. Όμως, αργότερα ξεπεράστηκαν αυτά τα προβλήματα. Αυτή είναι μια συμπεριφορά παραδειγματική για τον κόσμο. Πάντα μας απομόνωναν από τον κόσμο, όμως σε μια περίοδο που όλα τα κράτη του κόσμου προσπαθούν να απομονωθούν, εμείς αποδείξαμε με αυτή την συμπεριφορά μας ότι είμαστε ένα πραγματικό μέλος της διεθνούς κοινότητας και φέρουμε εκείνες τις αξίες. [...]»

    Σημειώνοντας ότι το καθεστώς αυξάνει σταδιακά τα μέτρα που λαμβάνει, ο Όζερσαϊ έκανε αναφορά στο κλείσιμο των σχολείων, στους περιορισμούς της κοινωνικής και της επιχειρηματικής ζωής καθώς και στην μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας

    Η Yeni Duzen (26.03.20) γράφει ότι η «αστυνομία» ανακοίνωσε ότι χθες 54 άτομα παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι περισσότερες παραβιάσεις σημειώθηκαν στην Κερύνεια (28) και οι λιγότερες στην κατεχόμενη Λευκωσία (3). Στην Αμμόχωστο υπήρξαν 10 παραβιάσεις, στην Μόρφου 4 και στο Τρίκωμο 9. Χθες συνελήφθησαν άλλα 39 άτομα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σύμφωνα με την «αστυνομία».

    Η εφημερίδα στεγάζει το δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο «Η Κύπρος δεν γνωρίζει απαγορεύσεις» και αναφέρει ότι νομικές διαδικασίες κινήθηκαν και εναντίον 30-35 παραβατών της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Εννιά Τουρκοκύπριοι νεκροί στην Βρετανία λόγω κορωνοϊού

    Η Yeni Duzen (26.03.20) γράφει ότι έχασε την ζωή του o 78χρονος Τουρκοκύπριος Μεχμέτ Αμπντουρραχμάν, που διέμενε στο Λονδίνο και είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπριακής Νεολαίας στην Βρετανία, Ναφιγιά Χορόζογλου ανέφερε ότι ανήλθε στους εννιά ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Βρετανία.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ήρθαν 45,982 και έφυγαν 12,658 από την Τύμπου σε δεκαπέντε μέρες

    Η Yeni Duzen (26.03.20) γράφει ότι κατά την περίοδο 10 Μαρτίου 2020 – 25 Μαρτίου 2020 έφυγαν από τα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου 45,982 άτομα, ενώ εισήλθαν 12,658. Αναφερόμενη σε στοιχεία του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας», η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι αναχωρήσεις είναι τριπλάσιες από τις αφίξεις και ότι αυτό οφείλεται στον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι από τα μεσάνυκτα της 17ης Μαρτίου, οπόταν τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για τοποθέτηση σε καραντίνα όσων εισέρχονται στα κατεχόμενα, 798 άτομα εισήλθαν στο νησί μέσω του παράνομου αεροδρομίου.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Τουρίστες που βρίσκονταν στα κατεχόμενα αναχώρησαν για τις χώρες τους-Προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης από Τατάρ

    Η K?br?s (25.03.20) γράφει ότι 849 τουρίστες που βρίσκονταν στα κατεχόμενα αναχώρησαν για τις χώρες τους με 6 πτήσεις. Ανάμεσα τους ήταν και οι Γερμανοί τουρίστες που βρίσκονταν σε καραντίνα όταν άτομα που ταξίδευαν μαζί τους διαγνώστηκαν με κορωνοϊό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπόλοιποι τουρίστες προέρχονται από την Πολωνία, την Σουηδία, και την Γαλλία.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι 30 τουρίστες είχαν διαγνωσθεί θετικοί με τον ιό και τους παρασχέθηκε θεραπεία ενώ κρατούνταν σε καραντίνα. «Η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε και για να προστατευτεί η δημόσια υγεία και για να επαναπατριστούν οι τουρίστες», δήλωσε. Πρόσθεσε επίσης πως με αυτές τις εξελίξεις η «ΤΔΒΚ» απέδειξε πως αποτελεί ασφαλή προορισμό με την σημασία και την φροντίδα που επέδειξε στην υγεία και την ασφάλεια των τουριστών.

    (ΚΣ)

    [10] Ψεύτικος λογαριασμός στο Tweeter στο όνομα του Ακιντζί

    Η Yeni Duzen (26.03.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δημοσιεύονται μηνύματα και απαντήσεις από ψεύτικο λογαριασμό που άνοιξαν κάποιοι στο Tweeter χρησιμοποιώντας το όνομά του. Σημείωσε ότι ακόμα και σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο που ολόκληρη η ανθρωπότητα ασχολείται με την επιβίωσή της, κάποιοι στοχεύουν στο πολιτικό κέρδος. «Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά δυστυχώς αναγκαζόμαστε να ασχολούμαστε και με αυτά. Δυστυχώς, η πλαστογραφία και η ανηθικότητα έφτασε στο απόγειό της σε κάποιους σκοτεινούς κύκλους», ανέφερε ο Ακιντζί προσθέτοντας ότι ο ψεύτικος λογαριασμός ονομάζεται MAkinciOfficial.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Παραχωρήθηκαν φάρμακα σε Τουρκοκύπριους με τη διαμεσολάβηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία

    Η K?br?s (25.03.20) γράφει ότι με τη διαμεσολάβηση Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, έγινε δυνατόν να προμηθευτούν κάποιοι Τουρκοκύπριοι τα φάρμακα τους τα οποία έπαιρναν από τις ελεύθερες περιοχές και για τα οποία δεν υπήρχαν ανάλογα σκευάσματα στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [12] Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού και τροφίμων από την Τουρκική Ημισέληνο στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τον παράνομο Βrtk (26.03.20), η αντιπροσωπεία της Τουρκικής Ημισελήνου στα κατεχόμενα έκανε δωρεά στην «Τουρκική Ημισέληνο Βόρειας Κύπρου», ιατρικό εξοπλισμό και συσκευασίες τροφίμων, στα πλαίσια του αγώνα για καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Ημισελήνου, έγινε δωρεά 30.000 χειρουργικών μασκών, 30.000 γαντιών, 3.000 μασκών τύπου Ν149 και 300 προστατευτικών ειδικών στολών με μάσκες. Επιπλέον, ετοιμάστηκαν 1000 περίπου πακέτα συσκευασμένων τροφίμων και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα παραδοθούν τη Δευτέρα στη λεγόμενη τουρκοκυπριακή Ημισέληνο προκειμένου να διανεμηθούν σε άτομα που έχουν ανάγκη.

    (ΑΚ)

    [13] Έπληξε και το τουρκικό ποδόσφαιρο ο κορωνοϊός

    Η K?br?s (26.03.20) γράφει ότι «ζώνει» και το τουρκικό ποδόσφαιρο η πανδημία του κορωνοϊού. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξάνεται καθημερινά, οι ποδοσφαιρικές ομάδες άρχισαν να «πνίγονται» από την εν λόγω ασθένεια, αναφέρει το δημοσίευμα. Μετά τον αντιπρόεδρο της Γαλατάσαραϊ Αμπντουρραχίμ Άλμπαϊρακ και τον τεχνικό διευθυντή Φατίχ Τερίμ, χθες βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό τα τεστ του προέδρου της Μεντιπόλ Μπασάκσεχιρ, Γκιοκσέλ Γκιουμούσνταγ, ενός ποδοσφαιριστή της Φενέρμπαχτσε, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, και ενός εργαζόμενου στο ιατρικό τιμ της ίδιας ομάδας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνολικά 59 νεκροί και 2,433 κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Yeni Safak (25.03.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζιά ανακοινώνοντας τα τελευταία στοιχεία για το εικοσιτετράωρο της 25ης Μαρτίου, ανέφερε ότι έχασαν την ζωή τους 15 άτομα εξαιτίας του κορωνοϊού και ότι καταγράφηκαν ακόμη 561 νέα κρούσματα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Υπουργός Υγείας, σε μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί 5,035 διαγνωστικά τεστ το τελευταίο εικοσιτετράωρο και ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία είναι 59 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 2,433.

    Εξάλλου, η Hurriyet (25.03.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εξαιτίας του κορωνοϊού έχασαν την ζωή τους και 32 Τούρκοι πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό. Σημείωσε ότι κάποιες οικογένειες τους ζήτησαν οι ταφές να γίνουν στην Τουρκία και γι' αυτό, πρόσθεσε, δίνουν την απαραίτητη βοήθεια ώστε να μεταφερθούν οι σωροί για να ταφούν στην Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [02] «Σε 2-3 εβδομάδες, θα ξεπεράσουμε την κρίση», δήλωσε ο Ερντογάν

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Τουρκία, κάλεσε τον λαό να κάνει υπομονή και να είναι προσεχτικός, γράφει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (25.03.20). Προσθέτοντας ότι παρακολουθούν 53 χιλιάδες πολίτες τους στα σπίτια και άλλους 8,554 στα νοσοκομεία, ο Έρντογαν ανέφερε ότι 797 άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

    «Έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα από την πρώτη στιγμή που είχαμε το πρώτο περιστατικό στην Τουρκία», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έχουν εισέλθει σε μια περίοδο που τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο και ότι ως Τουρκία έχουν εισέλθει σ' αυτή την νέα περίοδο με πλεονεκτήματα και μια δυνατή υποδομή. «Μας περιμένουν φωτεινές μέρες», είπε.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους αυτή την περίοδο για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο Ερντογάν ανέφερε: «Πρέπει να εφαρμόσουμε εθελοντική καραντίνα στους εαυτούς μας και όσο δεν χρειάζεται δεν πρέπει να βγαίνουμε έξω από τα σπίτια μας».

    «Στο παρελθόν, ήμασταν μια χώρα που ζητούσε βοήθεια από τον κόσμο σε περιόδους κρίσης, σήμερα 69 χώρες ζήτησαν βοήθεια από εμάς, και στάλθηκε αναλογικά σε 17. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους σενάριο. Με μια καλή απομόνωση, θα αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του ιού μέσα σε 2-3 εβδομάδες, με την λιγότερη ζημιά. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι αναπόφευκτο ότι θα το αντιμετωπίσουμε με αυστηρότερα μέτρα και με πιο βαριές συνέπειες. Αναμένουμε στήριξη και κατανόηση από τους πολίτες μας, καθώς σαν κράτος μαζί με όλους τους οργανισμούς κάνουμε το καθήκον μας», ανέφερε ο Ερντογάν στο διάγγελμα του.

    Ολοκληρώνοντας, κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι υπομονετικοί, προσεχτικοί, και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

    (ΔΨ)

    [03] Το θέμα του κορωνοϊού θα συζητήσει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη στη σύνοδο των G20 ο Έρντογαν

    Η Αksam (25.03.30) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα συμμετάσχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη σήμερα στη σύνοδο των G20 με κύριο θέμα συζήτησης τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου επικοινωνίας, η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει σήμερα στις 15.00 και σε αυτή θα συμμετάσχουν επίσης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Δημοσιονομικός Μπεράτ Άλμπαυρακ, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Φαχρεττίν Αλτούν και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη HDN (25.03.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε διάσκεψη Τύπου χθες στην Άγκυρα, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα προτείνει στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης των G20, τη σύσταση διεθνούς ειδικού ταμείου υπό την αιγίδα των G20, προκειμένου να διασφαλίζει το συντονισμό κοινής δράσης ανά το παγκόσμιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση του κορωνοϊού.

    «Αυτό είναι ένα θέμα που καμιά χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί από μόνη της. Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση στην οποία χρειάζεται η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι αν συσταθεί αυτό το ταμείο θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ανάγκες που θα έχει η κάθε χώρα σε ιατρικό εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορούν να καλυφθούν.

    Εξάλλου, ο Τσιαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του από 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών των G20, ενώ θα συνεχίσει να έχει επαφές και τις επόμενες μέρες προκειμένου να ενημερώσει για την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συνεργασία. «Είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα στα πλαίσια της ανθρωπιστικής μας προσέγγισης. Και ενώ χρειαζόμαστε και εμείς ιατρικό εξοπλισμό, αν καλυφθούν οι ανάγκες μας θα μπορέσουμε να εξάγουμε και σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής 69 συνολικά χώρες ζήτησαν στήριξη και αποστολή ιατρικού εξοπλισμού από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι καθώς δεν μπορούν να καλύψουν όλες αυτές τις ανάγκες, έστειλαν μέχρι σήμερα εξοπλισμό σε 17 έθνη. «Χρειαζόμαστε επιπλέον μάσκες και άλλα αναλώσιμα. Για αυτό και πρότεινα τη σύσταση αυτού του ταμείου», είπε.

    Στη συνέχεια εξήγησε ότι λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της πανδημίας ακυρώθηκαν σχεδόν όλες οι ενέργειες τους όσον αφορά τα θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, δίνοντας ως παράδειγμα τις τεχνικές συνομιλίες για την αναθεώρηση της συμφωνίας του Μαρτίου 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για το μεταναστευτικό.

    Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία αύριο με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα.

    (ΑΚ)

    [04] Έρευνα εναντίον Βουλευτή του (HDP) για διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον κορωνοϊό

    Η Αksam (25.03.20) γράφει ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας άρχισε έρευνα εναντίον του Βουλευτή του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Κοτζιάελι, Ομέρ Φαρούκ Γκερκερλίογλου, για διάδοση ειδήσεων που αφορούσαν έναν ηλικιωμένο κρατούμενο στις φυλακές του Σιντζάρ, ο οποίος εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, ο Γκερκερλίογλου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διάδοση ειδήσεων που «προκαλούν ανησυχία, πόνο και πανικό στο λαό».

    Σε γραπτή της ανακοίνωση, η Εισαγγελία της Άγκυρας αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί ότι κρατούμενος στις φυλακές στο Σιντζάν εντοπίστηκε θετικός στον ιό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, και χαρακτηρίζει ως αβάσιμη την είδηση που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    (ΑΚ)

    [05] Τετρακόσιες δέκα συλλήψεις για διάδοση ψευδών πληροφοριών

    Η Milliyet (25.03.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου ανακοίνωσε ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν συλλάβει 410 άτομα για «προκλητικά σχόλια» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

    Στη συνέχεια, ο Σοϊλού ανέφερε ότι έχουν βρει 1,748 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τους οποίους το 65% έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, και εκμεταλλευόμενοι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό στον κόσμο. Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 410 άτομα και είναι αντιμέτωπα με νομικές διαδικασίες.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 26 March 2020 - 10:48:31 UTC