Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-04-06

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 57/2020 04-06.04.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Από τον Μάιο μπορεί να ανοίξουν κάποιοι χώροι εργασίας, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά
  • [02] Επιστρέφουν 330 άτομα από την Βρετανία
  • [03] Άνεργοι και χωρίς εισοδήματα οι εργαζόμενοι στον τουρκοκυπριακό Τύπο
  • [04] Για πιθανή κοινωνική έκρηξη κάνει λόγο ο Έρχουρμαν
  • [05] Επεισόδια στην κηδεία της ακτιβίστριας Χελίν Μπολέκ
  • [06] Στους 40 ανήλθαν οι Τουρκοκύπριοι νεκροί από κορωνοϊό στην Βρετανία
  • [07] Τατάρ: Ευχαριστημένοι οι Γερμανοί τουρίστες με την φροντίδα που δέχτηκαν όταν ασθένησαν με κορωνοϊό στα κατεχόμενα
  • [08] Ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο, ισχυρίζεται του τουρκικό ΥΠΑΜ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στους 574 οι νεκροί στην Τουρκία λόγω κορωνοϊού με τα κρούσματα να φθάνουν τις 27,069
  • [02] Σε καραντίνα για 14 μέρες η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Party) στην Τουρκία
  • [03] 190 φοιτητές στάλθηκαν στην Τουρκία από τα κατεχόμενα και τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα στο Μπαλίκεσιρ
  • [04] Θέματα διμερών σχέσεων, περιφερειακά ζητήματα και τρόπους για καταπολέμηση της πανδημίας συζήτησε ο Έρντογαν με Ευρωπαίους αξιωματούχους
  • [05] Ο Άκσοϊ απαντά σε Μητσοτάκη για τις επιστολές του προς Μακρόν και Μέρκελ
  • [06] Συνεχίζεται η ανέγερση του θερινού παλατιού του Ερντογάν στη λίμνη Βαν εν μέσω πανδημίας
  • [07] Δύο συλλήψεις σε γνωστούς χρήστες κοινωνικού δικτύου
  • [08] Αρθρογράφος της T24 επικρίνει την πολιτική του Ερντογάν για φίμωση των μέσων ενημέρωσης

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Από τον Μάιο μπορεί να ανοίξουν κάποιοι χώροι εργασίας, τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά

    Η Diyalog (06.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι σε περίπτωση που συνεχίσει η εφαρμογή των υφιστάμενων αυστηρών μέτρων και η σημερινή πορεία των πραγμάτων, μέσα στον Μάιο μπορεί να ανοίξουν κάποιοι χώροι εργασίας, όπως ο τομέας των οικοδομών, με την σύμφωνη γνώμη των λεγόμενων επιτροπών υγείας και του συμβουλίου υγείας.

    «Όμως να ξέρουμε ότι τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά», ανέφερε ο Τατάρ σε συνέντευξη χθες στην τηλεόραση της Diyalog και στον διευθυντή του συγκροτήματος Ρεσάτ Ακάρ, σημειώνοντας ότι πρέπει να επανεξετάσουν όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, της οικονομικής τους δομής, των συνθηκών απασχόλησης, των μορφών εργασίας και της εκπαίδευσης. Υπενθυμίζοντας ότι οι βασικοί τομείς της οικονομίας στα κατεχόμενα είναι ο τουρισμός και η ανώτατη εκπαίδευση, ο Τατάρ είπε ότι ίσως να πρέπει να προσθέσουν σε αυτούς και την βιομηχανία φαρμάκων.

    Υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων υπό το φως των απόψεων του «υπουργείου» υγείας και του «συμβουλίου καταπολέμησης του COVID-19», που υπάγεται στο γραφείο του «πρωθυπουργού», με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας με τον καλύτερο τρόπο και όχι επειδή επιδεινώνεται η κατάσταση.

    Υπενθύμισε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο από τα μεσάνυκτα δεν θα είναι εφικτή η διακίνηση ανάμεσα στις επαρχίες αν δεν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος και ότι η είσοδος και η έξοδος στην περιοχή Καραβά και Λαπήθου θα ελέγχεται από την «αστυνομία».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι ειδικοί τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει μια σταθερή πορεία στα κρούσματα του κορωνοϊού στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι όσοι αναρρώνουν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο και συνεχίζουν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο σπίτι τους.

    Αναφερόμενος στα παράπονα των «πολιτών» για την αύξηση των τιμών στις υπεραγορές, ο Τατάρ επεσήμανε ότι «τώρα δεν είναι η ώρα του κέρδους, είναι η ώρα της επιβίωσης».

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι στις 7 και 8 Απριλίου θα διεξαχθούν δύο πτήσεις από την Βρετανία προς τα κατεχόμενα και ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες αφού δεν θα υπάρξουν άλλες πτήσεις.

    Ο Τατάρ υπενθύμισε την απόφαση της «κυβέρνησης» να βοηθήσει, στο μέτρων των δυνατοτήτων της, τους «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα στα κατεχόμενα και επεσήμανε ότι όσον αφορά τους εργαζόμενους που κατάγονται από τρίτες χώρες, θα αποφασιστεί η βοήθεια που θα τους δοθεί αφού διευκρινιστεί πόσοι από αυτούς έφυγαν από τα κατεχόμενα και πόσοι έμειναν.

    Ο Τατάρ είπε επίσης ότι, όπως πάντα, η Τουρκία είναι δίπλα τους και σε αυτή την δύσκολη περίοδο και ότι τους δίδει ό,τι έχει. «Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των οικονομικών αντιπροσωπειών. Εμείς πήραμε τα δικά μας μέτρα, κάνουμε αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας με την βοήθεια και της Τουρκίας», ανέφερε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επιστρέφουν 330 άτομα από την Βρετανία

    Η K?br?s (06.04.20) γράφει ότι αύριο Τρίτη 7 Απριλίου και μεθαύριο Τετάρτη 8 Απριλίου αναμένεται να επιστρέψουν στα κατεχόμενα από την Βρετανία 330 άτομα με δύο ναυλωμένες πτήσεις, σύμφωνα με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου». Σε σχετική δήλωση αναφέρεται ότι πρόκειται κυρίως για φοιτητές και άτομα που βρίσκονταν στην Βρετανία είτε για σκοπούς υγείας είτε για επίσκεψη σε οικείους τους.

    Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά θα εγκατασταθούν σε διάφορα κέντρα παρακολούθησης από το «κράτος» για 14 ημέρες, επειδή χρειάζεται να βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση λόγω του ότι προέρχονται από χώρα υψηλού ρίσκου. Τα άτομα θα διαμένουν σε μονόκλινα δωμάτια και αν είναι θετικά τα τεστ στα οποία θα υποβληθούν μετά την συμπλήρωση της περιόδου του εγκλεισμού τους, μπορεί να παραταθεί για επτά ημέρες η απομόνωσή τους σε κέντρο ομαδικής παρακολούθησης.

    Στο μεταξύ, αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο Celebrity Hotel, που ανήκει στο «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας» (GAU), παραδόθηκε στο λεγόμενο υπουργείο υγείας για να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο στο οποίο θα τεθούν σε καραντίνα άτομα που θα έρθουν από το εξωτερικό. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του «πανεπιστημίου», Χαλίλ Μπαρντάκ, ο οποίος ανέφερε ότι έγινε η απαραίτητη απολύμανση στο ξενοδοχείο και ότι όλο το προσωπικό είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους «πολίτες» που θα έρθουν ως «Ξενοδοχείο Παρακολούθησης Καραντίνας της περιοχής Λαπήθου-Καραβά».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Άνεργοι και χωρίς εισοδήματα οι εργαζόμενοι στον τουρκοκυπριακό Τύπο

    Η Yeni Duzen (06.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων, Σαμί Όζουσλου δήλωσε ότι μέσα στο υφιστάμενο περιβάλλον κρίσης οι εργαζόμενοι στον τουρκοκυπριακό Τύπο καταδικάστηκαν στην ανεργία, χωρίς μισθό και χωρίς ψωμί. Σε γραπτή του δήλωση, ο Όζουσλου επέκρινε την «κυβέρνηση» για αδράνεια πάνω στο θέμα και διερωτήθηκε: «Τι περιμένετε; Ο σκοπός σας είναι να σωπάσουν τα ελεύθερα ΜΜΕ, να μείνουν χωρίς ψωμί οι εργαζόμενοι στον Τύπο;»

    Ο Όζουσλου επεσήμανε ότι τα ΜΜΕ επιφορτίστηκαν με το καθήκον της ενημέρωσης της κοινής γνώμης κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και ότι ταυτόχρονα προσπαθούν με όλη τους την δύναμη να προστατεύσουν την κοινωνία από την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις.

    Ο Όζουσλου ανέφερε ότι τα έσοδα των δημοσιογραφικών οργανισμών στα κατεχόμενα εκμηδενίστηκαν και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δίδει «σοβαρά κονδύλια» για να προστατεύσει τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και τους δημοσιογράφους στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές. «Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να παρέχει στήριξη μισθών της τάξης του 60% σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου», είπε προσθέτοντας ότι πρόκειται να ανακοινωθεί άλλο ένα πακέτο βοήθειας για τον Τύπο της τάξης των 700 χιλιάδων ευρώ.

    «Διότι ο Τύπος επιτελεί κοινωνικό έργο και είναι καθήκον της κυβέρνησης να κρατήσει όρθιους τόσο τον Τύπο όσο και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνησή μας αυτό το καθήκον», κατέληξε ο Όζουσλου.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Για πιθανή κοινωνική έκρηξη κάνει λόγο ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (06.04.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι το «κράτος» πρέπει να δανειστεί αν χρειαστεί και να σταματήσει τις «κοινωνικές εκρήξεις». Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν σημειώνει ότι απολύονται εργαζόμενοι από χώρους εργασίας οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν και ότι όπως είναι γνωστό στέρεψαν πηγές εσόδων του Τύπου, όπως οι διαφημίσεις και οι πωλήσεις των εφημερίδων, έστω και αν θεωρείται ότι ο τομέας εργάζεται ακόμα.

    Ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι εργαζόμενοι στον τομέα του Τύπου παρέμειναν άνεργοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Είπε επίσης ότι είναι ανεπαρκές το ποσό των 1,500 τουρκικών λιρών που θα χορηγήσει η «κυβέρνηση» στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστό το κατά πόσον να παρθεί οποιοδήποτε ποσό και από τους εργοδότες. Σημείωσε ότι δεν ξεκαθάρισε επίσης το πόσο που θα δοθεί ως βοήθεια στους πολίτες τρίτων χωρών και το κατά πόσον αυτό θα ικανοποιεί τις ελάχιστες ανάγκες τους.

    Εκφράζοντας την άποψη ότι το «υπουργείο εργασίας» πρέπει να συναντηθεί με τους εργοδότες και να βρει λύση σε αυτά τα προβλήματα, ο Έρχουρμαν πρόσθεσε: «Αν θα δανειστεί το κράτος, πρέπει να δανειστεί, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εμποδιστεί αυτό το πρόβλημα από το να μετατραπεί σε κοινωνική έκρηξη. Σε αντίθετη περίπτωση, το κόστος των κοινωνικών εκρήξεων που θα βιώσουμε μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος του δανεισμού και δεν θα μπορέσει κανένας από εμάς να αντεπεξέλθει».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Επεισόδια στην κηδεία της ακτιβίστριας Χελίν Μπολέκ

    Η Afrika (05.04.20) αναφέρεται στην κηδεία της Χελίν Μπορέκ, τραγουδίστριας του συγκροτήματος Grup Yorum, η οποία πέθανε μετά από απεργία πείνας που διήρκησε 288 μέρες. Η Μπολέκ διαμαρτυρόταν για την λογοκρισία και τις απαγορεύσεις που η Τουρκική κυβέρνηση είχε επιβάλει στην δική της μουσική μπάντα αλλά και σε άλλα μουσικά συγκροτήματα στην Τουρκία.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκική αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει εκατοντάδες άτομα που θέλησαν να μεταβούν στην κηδεία της ακτιβίστριας παρά τις απαγορεύσεις που υφίστανται αυτό τον καιρό. Όπως γράφει η εφημερίδα, η αστυνομία εμπόδισε την οικογένεια της Μπολέκ να ακολουθήσει το τελετουργικό που επιθυμούσε για τη ταφή της νεκρής, απέκοψε δρόμους και χρησιμοποίησε σκληρά μέτρα για να εμποδίσει ορισμένα άτομα που ήθελαν να παρακολουθήσουν την τελετή.

    Εξάλλου, η K?br?s (06.04.20) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ) Ιζζέτ Ιτζιάν εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο της Μπολέκ από απεργία πείνας η οποία, όπως σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωση του, «αγωνίστηκε για την δημοκρατία και την ελευθερία».

    (ΚΣ)

    [06] Στους 40 ανήλθαν οι Τουρκοκύπριοι νεκροί από κορωνοϊό στην Βρετανία

    Η Diyalog (06.04.20) γράφει ότι άλλοι δύο Τουρκοκύπριοι έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Βρετανία και ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της ασθένειας ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα στην εν λόγω χώρα ανήλθε στους 40.

    Συλλυπητήριο μήνυμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα της Βρετανίας έστειλε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εξέφρασε την θλίψη του για τις συνέπειες του κορωνοϊού.

    Τα δύο τελευταία θύματα είναι ο 72χρονος Μουσταφά Ιμπραχίμ από την Λάρνακα και ο 65χρονος Σακίρ Τζεμάλ από την Πάφο, αμφότεροι κάτοικοι Λονδίνου.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Τατάρ: Ευχαριστημένοι οι Γερμανοί τουρίστες με την φροντίδα που δέχτηκαν όταν ασθένησαν με κορωνοϊό στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (05.04.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι Γερμανοί τουρίστες που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στο τεστ του κορωνοϊού και είχαν νοσηλευτεί στα κατεχόμενα, εξέφρασαν τις ευχαριστίες του σε Γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τις ιατρικές φροντίδες που δέχτηκαν.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τατάρ, οι Γερμανοί εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους τόσο στους λειτουργούς υγείας για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν σε όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν, όσο και στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων που φρόντιζαν αυτούς που είχαν μπει σε καραντίνα.

    (ΚΣ)

    [08] Ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο, ισχυρίζεται του τουρκικό ΥΠΑΜ

    Η Gunes (06.04.20) γράφει ότι ο συνταγματάρχης Ολτζάι Ντενιζέρ, Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, Συντονισμού και Ανάλυσης της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην οποία προέβη, ο Ντενιζέρ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αποτελούν εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κύπρο στην βάση των διεθνών συνθηκών εγγυήσεων και συμμαχίας.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στους 574 οι νεκροί στην Τουρκία λόγω κορωνοϊού με τα κρούσματα να φθάνουν τις 27,069

    H Hurriyet (06.04.20) γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε πως 73 ακόμη άτομα έχασαν χθες την ζωή τους στην Τουρκία λόγω το κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία να φθάσει τους 574.

    Σύμφωνα με τον Κοτζά, χθες διενεργήθηκαν στην Τουρκία 20,065 διαγνωστικά τεστ και ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ήταν 3,135 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στις 27,069, σύμφωνα με τον Κοτζά.

    Είπε επίσης πως συνολικά μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 181,445 τεστ στην Τουρκία και πως 1,381 βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο αριθμός των ατόμων που θεραπεύτηκαν ανήλθε στους 1042.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που έχασαν τη ζωή του λόγω κορωνοϊού στο εξωτερικό έφθασε τους 156.

    Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι συμπατριώτες τους στο εξωτερικό και διαβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τον επαναπατρισμό Τούρκων πολιτών. «Μέχρι σήμερα φέραμε πίσω στη χώρα μας 25,000 πολίτες μας από 55 συνολικά χώρες» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. Εξήγησε ότι από την 1η Απριλίου έχουν επαναπατριστεί 2,467 Τούρκοι πολίτες ενώ τις τελευταίες δύο μέρες όπως είπε, επέστρεψαν 644 πολίτες από του Κουβέιτ. Πρόσθεσε ότι χθες έφθασαν δύο αεροπλάνα με 537 Τούρκους πολίτες από το Μαρόκο ενώ θα αρχίσουν να επαναπατρίζουν πολίτες τους και από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τη Γαλλία, τον Καναδά και άλλες χώρες.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Aksam (06.04.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται στην Τουρκία για καταπολέμηση του COVID-19, έδωσε εντολή όπως γίνονται αιτήσεις μέσω της κρατικής ιστοσελίδα e-devlet για παροχή δωρεάν μασκών σε άτομα ηλικίας από 20-65 ετών.

    Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Δημοσίων Έργων ανακοίνωσαν ότι κάθε πολίτης που ανήκει στην πιο πάνω ηλικιακή ομάδα, έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για να του παραχωρηθεί δωρεάν μάσκα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Σε καραντίνα για 14 μέρες η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Party) στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Sozcu (06.04.20), η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi Party) Μεράλ Άκσενερ ανακοίνωσε από χθες τέθηκε μαζί με το σύζυγο της σε υποχρεωτική καραντίνα στο σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος της οικιακής βοηθού τους. Σύμφωνα με την Άκσενερ, παρά το ότι έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού τόσο η ίδια όσο και τα άλλα μέλη της οικογένειας της και έχουν βγει αρνητικοί, εντούτοις η ίδια επέλεξε να τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα και να εργάζεται από το σπίτι της.

    (ΑΚ)

    [03] 190 φοιτητές στάλθηκαν στην Τουρκία από τα κατεχόμενα και τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα στο Μπαλίκεσιρ

    Σύμφωνα με την Aksam (04.04.20), το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε ότι 190 φοιτητές από τα κατεχόμενα στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία με αεροσκάφος που ανήκει στην αεροπορική εταιρεία Anadolujet και τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες σε φοιτητικές εστίες στην επαρχία Μπαλίκεσιρ της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με το ΑΑ, οι 190 φοιτητές έφθασα στο αεροδρόμιο του Μπαλίκεσιρ με ναυλωμένη πτήση, και αφού υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία τα οποία πρώτα απολυμάνθηκαν, και με τη συνοδεία της αστυνομίας μεταφέρθηκαν σε φοιτητικές εστίες για να τεθούν σε καραντίνα.

    Τις ανάγκες των φοιτητών σε τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό ανέλαβαν ο Νομάρχης του Μπαλίκεσιρ, Ιατρικά Κέντρα της Επαρχίας και η Ερυθρά Ημισέληνος, γράφει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [04] Θέματα διμερών σχέσεων, περιφερειακά ζητήματα και τρόπους για καταπολέμηση της πανδημίας συζήτησε ο Έρντογαν με Ευρωπαίους αξιωματούχους

    Σύμφωνα με την αγγλόφωνη HDN (04.04.20) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή 3 Απριλίου με τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, Έρντογαν και Michel συζήτησαν επίσης τρόπους για καταπολέμηση της πανδημίας.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Το ζήτημα των μεταναστών και τη χρηματοδοτικής βοήθειας είναι πολύ σημαντικά στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα στις σχέσεις τους που χρίζουν βελτίωσης», είπε.

    (AK)

    [05] Ο Άκσοϊ απαντά σε Μητσοτάκη για τις επιστολές του προς Μακρόν και Μέρκελ

    Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (MFA-03.04.20) ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Χαμί Άκσοϊ, σε απαντητική επιστολή για την επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα Καγελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στη οποία προτείνει όπως η χρηματοδοτική στήριξη που θα παρέχεται από την Ευρώπη στην Τουρκία να γίνεται με βάση την αναλογία της μείωσης του μεταναστευτικού ρεύματος στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει την πρόταση «προϊόν διεστραμμένης και ανήθικης αντίληψης».

    Ο Άκσοϊ κατηγορεί την Ελλάδα για απάνθρωπη και αισχρή συμπεριφορά έναντι των προσφύγων που έφθασαν στα εδάφη της, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία δαπάνησε 40 δις δολάρια για τους πρόσφυγες.

    (ΑΚ)

    [06] Συνεχίζεται η ανέγερση του θερινού παλατιού του Ερντογάν στη λίμνη Βαν εν μέσω πανδημίας

    Υπό τον τίτλο «Η πανδημία δεν μπόρεσε να σταματήσει την ανέγερση του παλατιού Αχλάτ», η Cumhuriyet (06.04.20) γράφει ότι παρ' όλη την ακυρωτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι εργάτες συνεχίζουν τις εργασίες παρά την επιδημία του κορωνοϊού στο παλάτι Αχλάτ, που συνεχίζεται η ανέγερση του με νόμο που εξέδωσε το κυβερνών κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP).

    Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) του νομού Μπιτλίς Βεϊσί Ουγιανίκ ανέφερε ότι έχουν 25 άτομα με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή και ότι τέσσερα από τα χωριά είναι υπό καραντίνα. Πρόσθεσε ότι εκεί δεν υπάρχει κοινωνικός κράτος και ότι τα χρήματα που δίνονται για κοινωνική βοήθεια δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, κατηγορώντας το κράτος ότι προστατεύει μόνο το παλάτι. Εξήγησε ότι οι εργασίες ανέγερσης του παλατιού συνεχίζονται απρόσκοπτα και ότι όλες οι εργοληπτικές εταιρείες στην Τουρκία, όπου και αν είναι, συνεχίζουν αδιάκοπα τις εργασίες τους. Κάλεσε το κράτος να σταματήσει όλες τις επενδύσεις που δεν είναι επείγουσες και να επενδύσει στους συμπατριώτες τους.

    Υπό τον τίτλο «Δεν άκουσαν για τον κορωνοϊό, συνεχίζεται η ανέγερση του θερινού παλατιού στην πόλη Αχλάτ», η Yeni Cag (05.04.20) γράφει ότι καθώς η Τουρκία αγωνίζεται για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού, που έχει επηρεάσει όλη την ανθρωπότητα, η ανέγερση του θερινού παλατιού του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζεται στην πόλη Αχλάτ στο Μπιτλίς, δίπλα στη λίμνη Βαν.

    Ο Βεϊσί Ουγιανίκ ανάρτησε μια φωτογραφία με το θερινό παλάτι του Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Συνεχίζεται ολοταχώς η ανέγερση του παλατιού στην Άχλατ στο Μπιτλίς».

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι παρόλο που το σχέδιο οικοδόμησης του θερινού παλατιού στις ακτές της λίμνης Βαν είχε ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, πέρασε με ψηφοφορία στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με ψήφους του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) καθώς και του κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

    (ΔΨ)

    [07] Δύο συλλήψεις σε γνωστούς χρήστες κοινωνικού δικτύου

    Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah (03.04.20), ο χρήστης του κοινωνικού δικτύου, με το λογαριασμό στο Twitter «Οι πραγματικότητες της Τουρκίας» (Turkiye Gercekleri) Μεσούτ Αϊκούν συνελήφθη και στάλθηκε στις φυλακές με την αιτιολογία ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO). Με ένταλμα της Εισαγγελίας της Άγκυρας έγινε έρευνα στην οικία του και κατασχέθηκε όλο το ψηφιακό υλικό που βρέθηκε.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τον κυνηγητό για τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υπηρετούν τρομοκρατικές οργανώσεις και κάνουν «προκλητικές αναρτήσεις».

    Την Πέμπτη, συνελήφθη και φυλακίσθηκε και ο Οκτάι Γιασάρ, με την αιτιολογία ότι έκανε ψευδείς και προκλητικές αναρτήσεις στο λογαριασμό του με το όνομα «Το πουλί της Άγκυρας» (Ankara Kusu).

    (ΔΨ)

    [08] Αρθρογράφος της T24 επικρίνει την πολιτική του Ερντογάν για φίμωση των μέσων ενημέρωσης

    Ο αρθρογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας T24 (06.04.20), σε άρθρο του με τον τίτλο «Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι να κουκουλώσει την αποτυχία του», γράφει μεταξύ άλλων, ότι ο δημοσιογράφος Χακάν Αϊγκούν συνελήφθη γιατί κορόιδεψε σε μια ανάρτησή του στο Twitter την εκστρατεία του Ερντογάν για συγκέντρωση χρημάτων από τους πολίτες στα πλαίσια της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Συνελήφθη με την κατηγορία ότι «υποκινούσε το μίσος και την εχθρότητα».

    Αμφισβητώντας την αιτιολογία της σύλληψης, ο αρθρογράφος προσθέτει: «Οι λόγοι που έχουν συλληφθεί οι δημοσιογράφοι φίλοι μας, Μπαρίς Τέρκογλου, Μπαρίς Μπεχλιβάν, Χούλια Κιλίτς, Αϊντίν Κεσέρ, Φερχάτ Τσελίκ και Μουράτ Αγιρέλ, ο λόγος που το OdaTV έχει κλείσει, είναι και ο ίδιος λόγος που συνελήφθη και ο Χακάν Αϊγκούν».

    Στη συνέχεια γράφει: «Εκφοβίζει, τρομάζει, φιμώνει. Τα ΜΜΕ, που ξοδεύουν τα χρήματα του κόσμου, έχουν καταντήσει μια πατσαβούρα. Πίστευαν ότι αν αγόραζαν τα μέσα ενημέρωσης, θα εξαφάνιζαν την πιθανότητα ο λαός να φθάσει στις αλήθειες. Διαψεύσθηκαν και επιτίθονται στους ανεξάρτητους δημοσιογράφους με την οργή ότι έκαναν λάθος. Αυτό γίνεται».

    Εν τω μεταξύ, ο αρθρογράφος Γιλμάζ επικρίνοντας το γεγονός ότι ο όμιλο Ντεμιρορέν έκανε δωρεάν στην εκστρατεία του Ερντογάν 6 εκατομμύρια 700 χιλιάδες τουρκικές λίρες, αλλά την ίδια στιγμή δεν πλήρωσε τους μισθούς και τις αποζημιώσεις σε 45 δημοσιογράφους του ομίλου τους, γράφει τα εξής:

    «Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αυτό: Αφού είσαστε τόσο ευσυνείδητοι και τόσο ευαίσθητοι, οι ιδιοκτήτες, γιατί δεν καταθέσατε τις αποζημιώσεις για 45 δημοσιογράφους της Χουριγιέτ, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τον μισθό τους το τέλος του μήνα; Αυτό που ξέρω είναι ότι η Μελτέμ Ντεμίρορεν είναι το άτομο που διευθύνει τον όμιλο εκ μέρους της οικογένειας Ντεμίρορεν. Πώς μπορεί ο άνθρωπος να κοιτάζει τα μάτια των παιδιών του με τέτοια ντροπή, πώς δεν ενοχλείται με τις ματιές των φίλων του; Ή είναι τέτοιος τύπος όπως η Μελτέμ Ντεμίρορεν (...)

    Αφού έχετε τόσα χρήματα και μπορείτε να κάνετε μια τέτοια δωρεάν , ποιος είναι ο λόγος της εχθρότητας σας προς τους 45 δημοσιογράφους, που έχουν συνολικά 26 παιδιά.

    Κανείς δεν σας λέει, 'Μην απολύσετε τους δημοσιογράφους'. Μπορείτε να απολύσετε όποιον θέλετε, έτσι και αλλιώς όσοι διάλεξαν αυτό το επάγγελμα, έχουν ήδη πάρει το ρίσκο. Αλλά τι σημαίνει να προσπαθείτε να κρατήσετε τις αποζημιώσεις των ανθρώπων;

    Μελτέμ Ντεμίρορεν! Γιλντιρίμ Ντεμίρορεν! Ταϊφούν Ντεμίρορεν! Σας μιλώ.

    Πρέπει να υπάρχει και λίγη ντροπή στην ανθρωπότητα!»

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 6 April 2020 - 12:16:21 UTC