Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-27

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 91/2020 27.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Χρήματα υπό προϋποθέσεις από την Τουρκία στο καθεστώς – Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας «οικονομικής συνεργασίας»
  • [02] Βάση για ανάκαμψη της «ΤΔΒΚ» η συμφωνία, ισχυρίζεται ο Οκτάι – Αναφορά στο Κυπριακό
  • [03] Δηλώσεις Τατάρ για τη «διάθεση των κονδυλίων» που περιλαμβάνονται στη «συμφωνία»
  • [04] Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα επειδή δεν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της «συμφωνίας»
  • [05] Πώς ο Τύπος καλύπτει την «συμφωνία» Τουρκίας- κατοχικού καθεστώτος
  • [06] Τεράστια η απώλεια στα έσοδα του «κράτους» από τον τουριστικό τομέα, υποστηρίζει η «ένωση ξενοδόχων»
  • [07] Απαντητική επιστολή Τατάρ στο δημοσιογράφο Ρεσάτ Ακάρ για το κλείσιμο του Diyalog TV
  • [08] Συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Εγκαίνια του νησιού της Δημοκρατίας και Ελευθερίας από τον Τούρκο Πρόεδρο
  • [02] Το γεωτρύπανο Φατίχ θα πλεύσει στο Βόσπορο στις 29 Μαΐου
  • [03] Τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ότι η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι η μόνη επιλογή
  • [04] Στους 28 οι νεκροί και στα 948 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία
  • [05] Ανοίγουν τα νέα νοσοκομεία που χτίστηκαν ένεκα του κορωνοϊού
  • [06] Πληροφορίες για ανασχηματισμό της Τουρκικής κυβέρνησης
  • [07] Προσπάθεια εξαγοράς δημοσιογράφου της Sozcu

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Χρήματα υπό προϋποθέσεις από την Τουρκία στο καθεστώς – Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας «οικονομικής συνεργασίας»

    Η K?br?s (27.05.20) γράφει ότι υπογράφηκε χθες ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» ύψους 2 δισεκατομμυρίων 288 εκατομμυρίων 976 χιλιάδων Τουρκικών Λιρών (ΤΛ). Η «συμφωνία» υπογράφηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ.

    Όπως αναφέρεται στο «σχέδιο δράσης» στο παράρτημα της «συμφωνίας», η «ΤΔΒΚ» θα συμμορφωθεί με περιορισμούς στον αριθμό του προσωπικού και στις προσλήψεις και θα λάβει κάποια «δομικά μέτρα». Επίσης, η «ΤΔΒΚ» υποχρεούται το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να ετοιμάσει την πρότασή της για το οικονομικό πρόγραμμα που αφορά το 2021 και μέχρι το τέλος του χρόνου να υποβάλει ένα τουλάχιστον τριετές πλάνο που περιέχει τα βήματά της για δομική μεταρρύθμιση, τους μακροοικονομικούς της στόχους, τους στρατηγικούς της στόχους και τις μεταρρυθμιστικές της δράσεις. Η «συμφωνία» προβλέπει επίσης ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου όλα τα λεγόμενα υπουργεία θα συστήσουν «Επιτροπές Εφαρμογής και Παρακολούθησης Σχεδιασμού» αποτελούμενες από τουλάχιστον τρία άτομα. Το πλήρες κείμενο της «συμφωνίας» είναι το εξής:

    «Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου συμφώνησαν στην συνέχιση της οικονομικής και δημοσιονομικής τους συνεργασίας υπό τους κάτωθι όρους. Δεσμεύτηκαν:

    Ι- Η Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου:

    [01] Να υλοποιήσει εγκαίρως και πλήρως τους στόχους και τις μεταρρυθμιστικές δράσεις που καθορίζονται στο Σχέδιο Δράσης 2020 που λαμβάνει χώρα στο Παράρτημα – 1,

    [02] Να ετοιμάσει την εισήγηση Οικονομικού Προγράμματος που περιλαμβάνει το 2021 το αργότερο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 2020,

    [03] Να ετοιμάσει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2020 ένα τουλάχιστον τριετές πλάνο που περιέχει τα δομικά μεταρρυθμιστικά βήματά της, τους μακροοικονομικούς της στόχους, τους στρατηγικούς της στόχους και τις μεταρρυθμιστές της δράσεις,

    ΙΙ- Η Κυβέρνηση της τουρκικής Δημοκρατίας

    [01] Να προβεί σε βοήθεια δωρεά σε Τουρκικές Λίρες μέχρι και 1.038.395.726,92 ΤΛ (Παράρτημα-2),

    [02] Να προβεί σε βοήθεια δάνειο σε Δολάρια ΗΠΑ αντιστοιχούντα σε Τουρκικές Λίρες μέχρι και 1.250.580.323,50 ΤΛ (Παράρτημα-2),

    [03] Να παραχωρήσει προς χρήση τις δωρεές στο πλαίσιο των 'Μεθόδων και Αρχών Αναφορικά με την Χρήση Δωρεών που Παραχωρούνται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από Πόρους της Τουρκικής Δημοκρατίας το Έτος 2020' που λαμβάνουν χώρα στο Παράρτημα-3,

    [04] Να παραχωρήσει προς χρήση τα δάνεια στο πλαίσιο των 'Μεθόδων και Αρχών Αναφορικά με την Χρήση Δανείων που Παραχωρούνται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από Πόρους της Τουρκικής Δημοκρατίας το Έτος 2020' που λαμβάνουν χώρα στο Παράρτημα-4,

    [05] Να παραχωρήσει τεχνική βοήθεια μέσω δημοσίων λειτουργών σε τομείς που θα νιώσει την ανάγκη η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

    ΙΙΙ- Άλλα Θέματα

    [01] Η διανομή ανάμεσα στα σχέδια των ποσών των δωρεών και των δανείων που δεσμεύτηκαν εκ μέρους της Τουρκικής Δημοκρατίας καθορίζεται συμπεριλαμβανόμενη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας με τον Περί Προϋπολογισμού της Κεντρικής Διοίκησης Νόμο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

    [02] Άλλες βοήθειες που θα γίνουν εκτός αυτής της συμφωνίας, γίνονται με την υπογραφή πρωτοκόλλου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Όμως, αυτές οι βοήθειες δεν μπορεί να αντίκεινται στον σκοπό αυτής της συμφωνίας.

    [03] Οι υλοποιήσεις στο Σχέδιο Δράσης του Έτους 2020 σε εμβάσματα που θα γίνουν για Έργα Υποδομής και τον Πραγματικό Τομέα θα παρακολουθούνται σε αξιολογήσεις που θα γίνονται εκ μέρους της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    [04] Η Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου μαζί με το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Λευκωσία υποβάλλει κάθε μήνα Μηνιαία Έκθεση Παρακολούθησης του Προγράμματος σε μορφή που θα καθοριστεί από το Γραφείο Συντονισμού Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αυτές οι εκθέσεις αξιολογούνται σε συναντήσεις που θα διεξάγονται μηνιαίως από την Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι δωρεές και τα δάνεια που καθορίζονται ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων διαβιβάζονται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου εκ μέρους του Υπουργείου Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας κατόπιν έγκρισης της Αντιπροεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας σύμφωνα με εισήγηση πληρωμής σε αρμονία με τις συμφωνίες οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας με τα δημοσιονομικά και τεχνικά μέσα της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    [05] Η πορεία της οικονομίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και η εφαρμογή του προγράμματος αξιολογούνται σε συσκέψεις ανασκόπησης που θα γίνουν στους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο υπό την προεδρία του Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Μόνιμου Γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

    [06] Σχέδια που θα συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο συμφωνιών που θα ακολουθήσουν θα ετοιμάζονται και θα εφαρμόζονται στο πλαίσιο των 'Μέσων, Μεθόδων και Αρχών Οικονομικής Συνεργασίας Τουρκικής Δημοκρατίας - Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα (ARMA)' (Παράρτημα-5).

    [07] Οι μέθοδοι και οι αρχές προϋπολογισμού, προσλήψεων, λογιστικών και εξόδων του Γραφείου Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία καθορίζονται εκ μέρους του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή οι εν λόγω μέθοδοι και αρχές θα υλοποιούνται οι διαδικασίες εντός των υφιστάμενων πρακτικών.

    [08] Η παρούσα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από την τελευταία ημερομηνία γνωστοποίησης που αναφέρει ότι οι πλευρές ολοκλήρωσαν τις νομικές διαδικασίες σύμφωνα με την δική τους νομοθεσία.

    Η παρούσα συμφωνία υπογράφηκε σε δύο αυθεντικά αντίτυπα στην Λευκωσία στις 26/05/2020 και στην Άγκυρα στις 26/05/2020».

    Εξάλλου, στο Παράρτημα – 1 της «συμφωνίας» προνοούνται τα εξής:

    «Παράρτημα-1

    Σχέδιο Δράσης Έτους 2020

    [01] Ο συνολικός αριθμός του νέου προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου του προσωρινού προσωπικού) που θα προσληφθεί στο δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών και των θεσμών) για το 2020 να μην υπερβαίνει (κατά την διάρκεια του 2020) τον αριθμό αυτών που αποχώρησαν από το δημόσιο κατά την περασμένη χρονιά.

    [02] Ο αριθμός των νέων προσωρινών εργατών που θα προσληφθούν να μην ξεπερνά τον αριθμό των προσωρινών εργατών που αποχώρησαν από το δημόσιο την περασμένη χρονιά (κατά την διάρκεια του 2020)

    [03] Να συνεχιστούν σε συντονισμό με τις εργασίες της Ψηφιακής Τουρκίας οι εργασίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΤΔΒΚ και να επιταχυνθούν οι εργασίες (κατά την διάρκεια του 2020)

    [04] Οργανισμοί που χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους και/ή η διοίκησή τους διορίζεται από το δημόσιο να μην αναθέτουν καθήκοντα χωρίς να υπάρχει κονδύλι και να μην προκαλούν ζημιά (κατά την διάρκεια του 2020)

    [05] Ανάπτυξη της θεσμικής και τεχνικής δυνατότητας του Οργανισμού Στατιστικής της ΤΔΒΚ (2020)

    [06] Μετατροπή σε επαγγελματική της διοίκησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ετοιμασία σχεδίων αναδόμησης της Τράπεζας και θέσπιση του Περί Συνεργατικών Εταιρειών Νόμου (Τροποποίηση) Κεφάλαιο 114 (2020)

    [07] Ανάλυση της ασφαλιστικής (actuarial) ισορροπίας του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων για τα επόμενα 20 χρόνια και υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μέτρων (2020)

    [08] Ετοιμασία και έγκριση μάστερ σχεδίου (master plan) για τα λιμάνια της ΤΔΒΚ (2020)

    [09] Εφαρμογή του Τουριστικού Στρατηγικού Σχεδίου με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης (2020)

    [10] Λήψη των απαραίτητων μέτρων και εφαρμογή ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα (2020)

    [11] Ανασκόπηση και ενίσχυση των πρακτικών και των συμφωνιών για τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΤΔΒΚ (2020)

    [12] Εφαρμογή του Νόμου Ενεργειακής Αποδοτικότητας (2020)

    [13] Συνέχιση των εργασιών των σχεδίων διασύνδεσης ηλεκτρισμού και αερίου (2020)

    [14] Δημιουργία Ενοποιημένου Συστήματος Γεωργικής Πληροφόρησης (2020)

    [15] Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Ανώτατης Εκπαίδευσης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (2020)

    [16] Αύξηση της τεχνικής και διοικητικής δυνατότητας του Γραφείου Ανάπτυξης Επενδύσεων Βόρειας Κύπρου (YAGA) της Πρωθυπουργίας της ΤΔΒΚ και της Μονάδας Ετοιμασίας και Εφαρμογής Σχεδίων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων με μηχανικούς και αρχιτέκτονες που είναι αδρανείς (1 Ιουνίου 2020)

    [17] Σύσταση Επιτροπών Εφαρμογής και Παρακολούθησης Σχεδίων που αποτελούνται από τουλάχιστον 3 αξιωματούχους σε όλα τα υπουργεία της ΤΔΒΚ (15 Ιουνίου 2015)».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Βάση για ανάκαμψη της «ΤΔΒΚ» η συμφωνία, ισχυρίζεται ο Οκτάι – Αναφορά στο Κυπριακό

    Η K?br?s (27.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι ενόσω η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ενωμένες δεν υπάρχει κανείς σε αυτή την περιοχή που να μπορέσει να «βάλει στο μάτι» τα ούτω καλούμενα δικαιώματά τους και το δίκαιό τους. Μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσίν Τατάρ κατά την διάρκεια της οποίας υπέγραψαν την λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας μεταξύ ΤΔΒΚ και Τουρκίας», ο Οκτάι ισχυρίστηκε το εξής για το θέμα:

    «[...] Παίρνουμε την δύναμή μας από την ενότητά μας, την αλληλεγγύη μας και την αδελφοσύνη μας όταν προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το σημείο, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και την στήριξή μας στην βάση της διεθνούς νομιμότητας στο θέμα της αναζήτησης λύσης σε όλες τις διαφορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμη αστάθεια στην περιοχή».

    Ισχυρίστηκε ότι για να λυθεί το ζήτημα των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να πείσει την «ελληνική διοίκηση της Κύπρου», κατά την έκφρασή του, να αποδεχθεί διάλογο και δίκαιο διαμοιρασμό με την τουρκοκυπριακή πλευρά και υποστήριξε:

    «Ο δρόμος της λύσης του κυπριακού ζητήματος δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την επίτευξη πολιτικής ισότητας ανάμεσα στις πλευρές στο νησί. Με την πίστη μας στην εθνική μας υπόθεση θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δίκαιο και την δικαιοσύνη μέχρι να δοθούν τα νόμιμα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και να διασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των αδελφών μας Τουρκοκυπρίων στο νησί. Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχίσουν να ζουν μέσα σε ειρήνη, ηρεμία και ευημερία οι Τούρκοι της Κύπρου κοιτάζοντας το μέλλον με ασφάλεια. Όσοι σκέφτονται διαφορετικά είναι καταδικασμένοι να απογοητευτούν όπως πάντα».

    Αναφερόμενος στην συμφωνία που υπέγραψαν χθες, ο Οκτάι είπε ότι θα δοθούν δωρεές και δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων 288 εκατομμυρίων 976 χιλιάδων ΤΛ στην «ΤΔΒΚ». Πρόσθεσε ότι επιπρόσθετα με την συμβολή της στα έξοδα για την άμυνα, τις υποδομές και τον πραγματικό τομέα της οικονομίας, η «συμφωνία» περιέχει πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού λόγω της πανδημίας του Covid-19 κατά τρόπον που θα συμβάλει στο έλλειμμα στον «προϋπολογισμό», σχέδιο γεωργικής ανάπτυξης και κοινωνικών υπηρεσιών, στήριξη για επενδύσεις στην γεωργία και πρόγραμμα παροχής δανείων σε μικρομεσαίους, καταστηματάρχες και τεχνίτες.

    «Η Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας θα είναι η βάση ανάκαμψης της ΤΔΒΚ που ετοιμάζεται δυνατά για την νέα κανονικότητα και [η βάση] της αδελφοσύνης μας», υποστήριξε εκφράζοντας την άποψη ότι η συμφωνία παρέχει ευκαιρίες, δυνατότητες για ανοίγματα και νέα κανάλια συνεργασίας στο καθεστώς για την περίοδο μετά την πανδημία του Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Δηλώσεις Τατάρ για τη «διάθεση των κονδυλίων» που περιλαμβάνονται στη «συμφωνία»

    Η Gunes (27.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε χθεσινή γραπτή του δήλωση μετά την υπογραφή της «συμφωνίας για οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους που αφορά το ποσό των 2 δις, 288 εκ. 976 χιλιάδες ΤΛ, εξήγησε λεπτομερώς πώς θα διανεμηθούν τα κονδύλια και ανακοίνωσε ότι 1 δις 150 εκ. ΤΛ θα διατεθούν για τον «προϋπολογισμό».

    Ο Τατάρ υποστήριξε συγκεκριμένα ότι στη «συμφωνία» προβλέπεται ότι 650 εκ ΤΛ θα διατεθούν για «σκοπούς άμυνας», 273 εκ ΤΛ περίπου για «έργα υποδομής», 116 εκ ΤΛ για κάλυψη των «εξόδων και για επενδύσεις στον πραγματικό τομέα της οικονομίας» και 1 δις 150 εκ ΤΛ για κάλυψη του «ελλείμματος στον προϋπολογισμό».

    Στη γραπτή του δήλωση, ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι στα πλαίσια της «συμφωνίας», αναφορικά με το ποσό που θα διατεθεί για τις «υποδομές και τις επενδύσεις στον πραγματικό τομέα της οικονομίας», περιλαμβάνονται τα «σχέδια (master plan) για το οδικό δίκτυο», καθώς επίσης και το «σχέδιο για τα έργα συντήρησης και επιδιόρθωσης του οδικού δικτύου και των δρόμων», το «έργο για ενίσχυση των επενδύσεων σε δημαρχεία και χωριά» και το «σχέδιο στήριξης για ενίσχυση με 500 κλίνες του κρατικού νοσοκομείου Λευκωσίας». Επίσης πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα διατεθούν για αγορά ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων, για το «πρόγραμμα στήριξης της γεωργικής ανάπτυξης και των κοινωνικών υπηρεσιών», για το «πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού λόγω των επιπτώσεων από τον COVID-19», για το «πρόγραμμα δανεισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστηματάρχες», το «σχέδιο ανέγερσης οίκου για άτομα με αναπηρίες» και την ολοκλήρωση του «σχεδίου για ανέγερση νέων κεντρικών φυλακών».

    Ο Τατάρ υπογράμμισε επίσης ότι στη «συμφωνία» περιλαμβάνεται επίσης και το μοντέλο Οικονομικής Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα της Οικονομίας (Altyap? ve Reel Sekto?r ic?in Mali I?s?birlig?i Anlasmas? – ARMA), το οποίο αποσκοπεί, όπως εξήγησε, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των έργων που θα γίνουν στην «ΤΔΒΚ», έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα, όπως είπε.

    (ΑΚ)

    [04] Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα επειδή δεν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της «συμφωνίας»

    H Detay (27.05.20) στεγάζει πρωτοσέλιδα δηλώσεις προέδρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα αναφορικά με τη χθεσινή «υπογραφή» της «συμφωνίας για οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» εξουσιοδότησε το «υπουργείο δημοσιονομικών» όσον αφορά στο θέμα δανεισμού ύψους 400 εκ ΤΛ και πρόσθεσε ότι έχουν μάθει χθες από τα ΜΜΕ για το «πρωτόκολλο συνεργασίας» που θα υπογραφόταν μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», σύμφωνα με το οποίο θα έρχονταν από την Τουρκία 2 δις 288 εκ ΤΛ ως εξωτερικοί πόροι. «Όπως για όλα τα άλλα θέματα, έτσι και για αυτό, δυστυχώς ως αντιπολίτευση δεν γνωρίζουμε τίποτα για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Θα αξιολογήσουμε το θέμα αφού ενημερωθούμε πρώτα για το περιεχόμενου του», είπε ο Έρχουρμαν, προσθέτοντας ότι σημασία έχει τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν σωστά και με διαφάνεια. «Προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τομέας της υγείας και η στήριξη στα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία», δήλωσε ο Έρχουρμαν.

    Επίσης, σε γραπτή του δήλωση, ο αρχηγός του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ αντέδρασε έντονα για την υπογραφή της «συμφωνίας» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους υποστηρίζοντας ότι ούτε η «βουλή», ούτε η αντιπολίτευση αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα ήταν ενήμερη για την «υπογραφή» και το περιεχόμενο μιας τέτοιας «συμφωνίας», η οποία έγινε άρον-άρον, όπως είπε.

    Ο Όζγιγιτ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη «συμφωνία» υπογραμμίζοντας ότι δεν γνωρίζουν ούτε το περιεχόμενο, ούτε αν η «κυβέρνηση» έδωσε κάποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις έναντι «ανταλλαγμάτων», ποιο θα είναι το ποσό που παραχωρήθηκε ως δωρεά και ποιο το ποσό που παραχωρήθηκε υπό τη μορφή πίστωσης από το ποσό που συμφωνήθηκε.

    Ο Όζγιγιτ πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθούν πιο εκτεταμένα για το θέμα μόλις ενημερωθούν για το περιεχόμενο της «συμφωνίας».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου, αξιολογώντας στην K?br?s Postas? την υπογραφή της «συμφωνίας», ευχήθηκε όπως αυτή περιλαμβάνει λύσεις και φόρμουλες για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

    Πρόσθεσε ότι ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν το περιεχόμενο της «συμφωνίας» και ευχήθηκε όπως οι «πρόνοιες της συμφωνίας» περιλαμβάνουν λύσεις όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, αλλά και λύσεις για την αντιμετώπιση των ευρύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία τους.

    Από την άλλη, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τη «Μητέρα Πατρίδα» για τη «σανίδα σωτηρίας» που τους έστειλε αλλά κατηγόρησε τη λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού στα κατεχόμενα για το ότι δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τους «όρους» του προηγούμενου «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία που υπεγράφη στις 20 Ιουλίου 2019.

    (ΑΚ)

    [05] Πώς ο Τύπος καλύπτει την «συμφωνία» Τουρκίας- κατοχικού καθεστώτος

    Με πρωτοσέλιδες αναφορές και σχόλια καλύπτει ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος (27.05.20) την λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας μεταξύ ΤΔΒΚ και Τουρκίας» που υπέγραψαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ.

    Κάτω από τον τίτλο «Νέα συμφωνία με την υποτελή διοίκηση», η Afrika γράφει ότι θα ελέγχεται αυστηρά η έγκαιρη υλοποίηση των όρων της «συμφωνίας» και τριμελείς τεχνικές αντιπροσωπείες που θα συσταθούν σε όλα τα «υπουργεία» θα υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις στην Άγκυρα.

    Η Detay αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Στήριξη Άγκυρας στον Τατάρ κατά το μπαϊράμι!»

    Στο κύριο σχόλιο της, η K?br?s γράφει ότι η Τουρκία έκανε το αναμενόμενο παρέχοντας στήριξη στους Τουρκοκύπριους και ότι το σημαντικό τώρα είναι να αρχίσουν να έρχονται γρήγορα τα κονδύλια. Σημειώνοντας ότι με την χθεσινή «συμφωνία» θα πάρουν ανάσα τα οικονομικά του καθεστώτος μέχρι το τέλος του έτους, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τώρα η λεγόμενη κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» πρέπει να παράγει και να εφαρμόσει «υγιείς και ρεαλιστικές πολιτικές» για αέναη ανάπτυξη της οικονομίας «χωρίς να θέσει την Άγκυρα σε θέση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ΤΔΒΚ».

    Σε σχόλιό του στην Yeni Duzen ο αρθρογράφος Σαμί Όζοσλου επισημαίνει ότι χθες έμαθαν από το επίσημο πρακτορείο της Τουρκίας, το Ανατολή, ότι θα υπογραφόταν μια τέτοια «συμφωνία». «Δεν εκπλαγήκαμε. Σε τέτοια κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ και εκείνοι που μας διοικούν δεν ενοχλούνται», σημειώνει ο αρθρογράφος υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ χάρηκε σαν να έπαιρνε δώρο για το μπαϊράμι και φαίνεται ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε για το θέμα από το πρακτορείο Ανατολή.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όσοι επικεντρώνονται μόνο στο οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας παραγνωρίζοντας τα υπόλοιπα τμήματα, «προσπαθούν να κρύψουν πολλές πραγματικότητες από αυτή την κοινότητα». «Διότι η πλευρά της Τουρκίας λέει 'θα δώσω χρήματα', αλλά έχει όρους», αναφέρει ο Όζοσλου επισημαίνοντας ότι η «συμφωνία» έχει και παραρτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα για να έρθουν χρήματα.

    Σημειώνοντας ότι σε αυτά τα παραρτήματα περιέχονται όλες οι μέχρι σήμερα απαιτήσεις της Τουρκίας, ο αρθρογράφος αναφέρει:

    «Μάλιστα από αυτή την συμφωνία προέκυψε και μια μορφή που ονομάζεται ARMA την οποία ακούσαμε πρώτη φορά. Τι είναι, λέει, αυτό το ARMA; Σημαίνει, λέει, Μέσο Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα. Ποιος και πότε το ετοίμασε; Ο Θεός ξέρει! Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Υπάρχει ένα κείμενο συμπληρωματικό που δεν ανακοινώθηκε. Εκεί γράφει τι περιέχει. Χρειάζεται να γνωρίζουμε εμείς; Όχι φυσικά. Είναι αρκετό να το ξέρει η Αντιπροσωπεία Βοήθειας που υπάγεται στην Πρεσβεία της Τουρκίας, δηλαδή με το νέο της όνομα, το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας. Άλλωστε τι λέει το κείμενο που υπέγραψε ο Τατάρ; Αν το εγκρίνει η Αντιπροσωπεία Βοήθειας... Δηλαδή δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά οι συμμετέχοντες στις αντιπροσωπείες που θα λάβουν τις αποφάσεις. Μπορεί να είναι παραπλανητικό να κοιτάζει κανείς τον αριθμό 2 δισεκατομμύρια 288 εκατομμύρια και να λέει 'δίνει χρήματα η Τουρκία'. Το ουσιαστικό είναι το κομμάτι του τι δίνουν οι δικοί μας. Τι απέμεινε άλλωστε;»

    Εξάλλου σε άρθρο του επίσης στην Yeni Duzen, ο Τζενκ Μουτλούγιακαλί γράφει ότι ένας «βουλευτής» ρώτησε γιατί η «κυβέρνηση» κράτησε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» και την ημερομηνία που θα γινόταν αυτό. «Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν το ήξεραν», απαντά ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι δεν το ήξεραν τόσο από «υπουργούς» όσο και από ανώτατους αξιωματούχους της «τεχνικής αντιπροσωπείας».

    Καταλήγει αναφέροντας το εξής ο αρθρογράφος: «Τι ενδιαφέρουσα χώρα είμαστε, έτσι δεν είναι; Όλοι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον υπουργό οικονομικών, μαθαίνουν από είδηση ενός πρακτορείου ότι θα υπογραφεί ένα νέο πρωτόκολλο. Αλλά είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Αρκεί να υπάρξει υπογραφή. Αρκεί να υπάρξει τελετή. Μας αρκεί και αυτό!»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Τεράστια η απώλεια στα έσοδα του «κράτους» από τον τουριστικό τομέα, υποστηρίζει η «ένωση ξενοδόχων»

    H Diyalog (27.05.20), σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Κόπηκε ο πυλώνας της οικονομίας», στεγάζει δηλώσεις του «προέδρου» της «τουρκοκυπριακής ένωσης ξενοδόχων», Ντιμάγ Τσιαγίνερ, ο οποίος υποστήριξε ότι εκτός από τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που επήλθαν στον ξενοδοχειακό τομέα και τις τουριστικές εγκαταστάσεις που παραμένουν κλειστές στα κατεχόμενα εξαιτίας του κορωνοϊού, οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επηρεάσει αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό τα «έσοδα του κράτους».

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Τσιαγίνερ υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα παραμένουν κλειστά την περίοδο του Ραμαζανιού και αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι το «κράτος» απώλεσε 100 εκ. δολάρια από τα έσοδά του.

    Ο Τσαγίνερ ανέφερε επίσης ότι με βάση την απόφαση που λήφθηκε από την «κυβέρνηση» για άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων από την 1η Ιουνίου και λαμβάνονταν υπόψη ότι τα «αεροδρόμια και λιμάνια» θα παραμείνουν κλειστά, από τις 111 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην «ΤΔΒΚ», μόνο 30 θα επαναλειτουργήσουν. Τα άλλα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον Τσιαγίνερ, θα περιμένουν για να δουν πως θα είναι η κατάσταση. Εξήγησε ακόμη ότι δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τον «εγχώριο τουρισμό», αλλά ούτε και αναμένουν μεγάλη πληρότητα μέσα στον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας ότι αν όλα πάνε καλά, ο «τουριστικός τομέας» θα αρχίσει να επαναδραστηριοποιείται τον Ιούλιο.

    (ΑΚ)

    [07] Απαντητική επιστολή Τατάρ στο δημοσιογράφο Ρεσάτ Ακάρ για το κλείσιμο του Diyalog TV

    Η Gunes (27.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ σε απαντητική επιστολή που απέστειλε στον αρθρογράφο της εφημερίδας Diyalog, Ρεσάτ Ακάρ για άρθρο του ημερομηνίας 25 Μαΐου με τίτλο «Όλοι πρέπει να πάρουν τα μηνύματα», χαρακτηρίζει τον τίτλο του άρθρου ατυχή και υπογραμμίζει ότι αν ο αρθρογράφος απευθύνεται με το άρθρο του σε αυτόν προσωπικά, θέλοντας να του στείλει μηνύματα, τότε αυτό δεν είναι σωστό, όπως υποστηρίζει. Συγκεκριμένα ο Τατάρ, απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο, υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν έχει κάποιο πρόβλημα ούτε με την εφημερίδα Diyalog αλλά ούτε και με την Diyalog TV.

    Ο Τατάρ ισχυρίζεται στη συνέχεια ότι αναφορικά με το κλείσιμο της τηλεόρασης Diyalog TV, προέκυψε πρόβλημα εξαιτίας των αναφορών που έγιναν εναντίον της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν από τον κ. Μπεσίμ Τιπούκ στα πλαίσια τηλεοπτικού προγράμματος που μεταδόθηκε. Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι εξαιτίας αυτών των αναφορών, το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμο στην Diyalog TV και για την εφαρμογή του ενημέρωσε την TURKSAT. «Αυτή η απόφαση ανήκει εξολοκλήρου στην Τουρκία, λήφθηκε από την Ανώτατη Αρχή Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας και εφαρμόστηκε από την TURKSAT», υποστήριξε ο Τατάρ, αφήνοντας υπονοούμενα εναντίον του αρθρογράφου ότι επιτίθεται προσωπικά στον ίδιο. (...)

    (ΑΚ)

    [08] Συνεχίζουν τα μηδενικά κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Gunes (27.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας στα κατεχόμενα Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο 24ωρό διενεργήθηκαν συνολικά 57 εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να εντοπιστεί και πάλι κάποιο θετικό κρούσμα. Ο Πιλλί πρόσθεσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παραμένει στα 108 ενώ δεν κανείς ασθενείς δεν νοσηλεύεται στα νοσηλευτήρια, όπως είπε.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Εγκαίνια του νησιού της Δημοκρατίας και Ελευθερίας από τον Τούρκο Πρόεδρο

    Υπό τον τίτλο «Η ιστορία του νησιού της ντροπής αλλάζει: Είναι πια το νησί της δημοκρατίας», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak (27.05.20) γράφει ότι το νησί Γασιάντα [ένα από τα νησιά σύμπλεγμα των Πριγκηπονήσων στη θάλασσα του Μαρμαρά], που ήταν μέχρι τώρα συνώνυμο με το πραξικόπημα του 1960 και τους απαγχονισμούς θα μετατραπεί σε «νησί της Δημοκρατίας και Ελευθερίας». Οι χώροι, όπου άλλοτε διεξάγονταν οι δίκες έχουν μετατραπεί σε μουσείο της 27 Μαΐου. Τώρα στο νησί, θα υπάρχουν Συνεδριακό Κέντρο, τζαμί και ξενοδοχείο.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τελέσει σήμερα τα εγκαίνια της μετατροπής του νησιού και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα παραβρεθεί στα εγκαίνια.

    Σύμφωνα με την Sabah (27.05.20), ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια, θα εξηγήσει την διαδικασία μετατροπής του νησιού, στο οποίο έγιναν τότε οι δίκες και τα βασανιστήρια, σε κέντρο πολιτισμού και τουρισμού. Σημειώθηκε ότι ο Ερντογάν θα στείλει και μηνύματα κατά των πραξικοπημάτων.

    (ΔΨ)

    [02] Το γεωτρύπανο Φατίχ θα πλεύσει στο Βόσπορο στις 29 Μαΐου

    Σύμφωνα με την Hurriyet (26.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντομέζ ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες του και είναι έτοιμο να πλεύσει στο Βόσπορο, προσθέτοντας ότι το ταξίδι του για την Μαύρη θάλασσα θα ξεκινήσει στις 29 Μαΐου, ημέρα επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

    (ΔΨ)

    [03] Τούρκος καθηγητής υποστηρίζει ότι η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι η μόνη επιλογή

    Υπό τον τίτλο «Στην περιοχή όλα εν αρχή εγένετο...Τα ηνία βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας», η Aksam (27.05.20) γράφει ότι ο καθηγητής Δρ Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, Πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακής Οικονομίας ανέφερε ότι μετά την πανδημία της νόσου COVID-19, δεν θα υπάρχει πια επιστροφή στην παλιά εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυριζόμενος ότι η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου που θα εξορύξουν οι ΗΠΑ από το κοίτασμα Λεβιάθαν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι η μόνη επιλογή μετά την νόσο COVID-19.

    Αξιολογώντας την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο καθηγητής Κουμπάρογλου ισχυρίστηκε ότι οι ξένες εταιρείες, που έκαναν έρευνες στα οικόπεδα της «ελληνοκυπριακής διοίκησης στη νότια Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία], αποχώρησαν από την περιοχή όταν η Τουρκία κέρδισε νομική υπόσταση στο δόγμα της «μπλε πατρίδας» με την συμφωνία με την Λιβύη, προσθέτοντας ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα επιστρέψουν πια αν δεν έχουν μεγάλα κέρδη και καθόλου ρίσκο.

    (ΔΨ)

    [04] Στους 28 οι νεκροί και στα 948 τα νέα κρούσματα στην Τουρκία

    Η Yeni Safak (27.05.20 ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 19,853 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 948 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 28 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,492 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με την εξέλιξη αυτή, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 158,762 ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 4,397. Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν 1,873,607 εργαστηριακοί έλεγχοι. Την ίδια στιγμή, 739 άτομα βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 338 εξ αυτών είναι διασωληνωμένα ενώ συνολικά 121,507 άτομα αποθεραπευτήκαν και έλαβαν εξιτήριο από τον νοσοκομείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών που αποθεραπεύτηκαν και ότι η μείωση του αριθμού των ατόμων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ συνεχίζεται. Η επιτυχία που επιτεύχθηκε είναι το αποτέλεσμα της αρμονίας των 83 εκατομμυρίων. Ο νέος τρόπος ζωής μας: ΕΛΕΓΧΟΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ από όλους μας», είπε.

    Εξάλλου, σε άλλες δηλώσεις του (Yeni Safak 27.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο κατοίκων περιορισμός άρθηκε χθες, ωστόσο αυτό δεν καλύπτει τους νέους 15-20 ετών, τους ενήλικες άνω των 65 ετών ή παιδιά κάτω των 14 ετών προς το παρόν. «Σας ζητώ να είστε υπομονετικοί, να μας δώσετε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Κοτζά.

    (ΚΣ)

    [05] Ανοίγουν τα νέα νοσοκομεία που χτίστηκαν ένεκα του κορωνοϊού

    Η Yeni Safak (27.05.20) γράφει ότι λίγες μόνο μέρες έμειναν για να ανοίξει το νέο νοσοκομείο στο Σαντζάκτεπε και στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ στο ΓεσίλΚοϊ. Το πρώτο νοσοκομείο αναμένεται να ανοίξει στις 29 Μαΐου. Σε δηλώσεις του χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που επιθεώρησε την πρόοδο της κατασκευής των νοσοκομείων από αέρος, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι κτίστηκαν για αντιμετώπιση της επιδημίας του COVID-19, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά την λήξη της επιδημίας.

    Το κτίσιμο των δύο νοσοκομείων είχε αποφασιστεί μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας στις 6 Απριλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατασκευή των νοσοκομείων άρχισε στις 9 Απριλίου και 4 χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται σε 3 βάρδιες για την άμεση ολοκλήρωση τους.

    Το νοσοκομείο στο Σαντζάκτεπε καλύπτει έκταση 184 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και θα έχει 8 κτίρια και 2 τομείς. Κάθε δωμάτιο του νοσοκομείου θα μπορεί να μετατραπεί σε μονάδα Εντατικής θεραπείας, αν χρειαστεί.

    (ΚΣ)

    [06] Πληροφορίες για ανασχηματισμό της Τουρκικής κυβέρνησης

    Η Cumhuriyet (27.05.20) γράφει ότι σύμφωνα με τον διευθυντή της Εταιρείας Ερευνών Κεμάλ Όζκιραζ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του και να διορίσει στην θέση του Υπουργού Εξωτερικών τον νυν Υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Άλμπαϊρακ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ερντογάν θα προβεί σε ανασχηματισμό μετά την πραγματοποίηση περιοδείας που θα κάνει όταν τελειώσουν τα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της επιδημίας του ιού Covid-19.

    Ο Όζκιραζ δήλωσε ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Σουλεϊμάν Σοουλού θα γίνουν αντιπρόεδροι της Τουρκικής κυβέρνησης, ενώ σε περίπτωση που γίνει Υπουργός Εξωτερικών ο Άλμπαϊρακ, την θέση του στο Υπουργείο Οικονομικών θα πάρει ο Αντνάν Μπαλί.

    Ο Όζκιραζ, ο οποίος επικαλείται πληροφορίες, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι η περιοδεία που ετοιμάζει ο Ερντογάν, λανθασμένα θεωρήθηκε από διάφορους ως έναρξη προεκλογικής εκστρατείας και ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Αυτό που θα γίνει, σύμφωνα με τον Όζκιραζ, είναι ανασχηματισμός σε νευραλγικά υπουργεία.

    (ΚΣ)

    [07] Προσπάθεια εξαγοράς δημοσιογράφου της Sozcu

    Η Sozcu (26.05.20) γράφει ότι ο αρθρογράφος της εφημερίδας Sozcu Γιλμάζ Οζντίλ, σε δηλώσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή Tele1, ανακοίνωσε ότι του πρόσφεραν 5 εκατομμύρια δολάρια για να σταματήσει να γράφει στην εφημερίδα, αλλά δεν την αποδέχτηκε. Πρόσθεσε ότι μάρτυρας της προσφοράς αυτής είναι και ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Κόκκινη γάτα» [K?rm?z? Kedi] Χαλούκ Χεπκόν, και ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Sozcu Μπουράκ Ακμπάι είναι επίσης γνώστης της πρότασης.

    Ο αρθρογράφος Γιλμάζ Οζντίλ ανέφερε ότι είχε αρχίσει εκστρατεία λιντσαρίσματος και αμαύρωσης του ονόματος του και του καινούριου βιβλίου του για τον Μουσταφά Κεμάλ, αλλά δεν κατάφεραν να τον εξολοθρεύσουν. Σημείωσε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης της εφημερίδας Sozcu δεν θα αφήσει στα μισά του δρόμου τον Μπουράκ Ακμπαί, τονίζοντας ότι η «πένα του δεν είναι για πώληση».

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 27 May 2020 - 13:03:48 UTC