Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-05-28

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 92/2020 28.05.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Πιλλί: Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ανοίξουν τα οδοφράγματα»
  • [02] Η «συμφωνία» με την Τουρκία θα στηρίξει την επίτευξη των στόχων τους, λέει ο Τατάρ – Ικανοποίηση εκφράζει για την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [03] Ενήμερο σε κάθε στάδιο του οικονομικού «πρωτοκόλλου» ήταν το Κόμμα του Λαού, λέει ο Σενίν
  • [04] Αντιδρά το Αριστερό Κίνημα για νέο οικονομικό πρωτόκολλο ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος
  • [05] Οι συνδικαλιστές οργανώσεις για την «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας»
  • [06] «Προσωρινός ορός» και όχι μεταρρυθμιστικό πακέτο είναι η «συμφωνία» με την Τουρκία, λέει Τουρκοκύπριος οικονομολόγος
  • [07] Δεν υπάρχει άλλη κοινότητα στον κόσμο που επιβάλλει εμπάργκο στον εαυτό της, επισημαίνει η KTOS
  • [08] Κανένα κρούσμα Covid-19 μετά από 42 τεστ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Σκληρή απάντηση Ακσόϊ εναντίον του Έλληνα ΥΠΕΞ
  • [02] Αύξηση στα ημερήσια κρούσματα στην Τουρκία και άρση των περιορισμών για απαγόρευση της κυκλοφορίας
  • [03] «Οι πραξικοπηματίες του 1960 διέπραξαν ένα νομικό έγκλημα», διαλαλεί ο Ερντογάν
  • [04] Άλμπαϋράκ: «Η Τουρκία θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το τέλος του χρόνου παρά τις αρνητικές προβλέψεις»
  • [05] Η προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία απέναντι από την Αγιά Σοφιά
  • [06] Ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μέλος του CHP κατηγορούμενη για προσβολή του Τούρκου Προέδρου
  • [07] Συνεχίζονται οι έρευνες για ανεύρεση μελών FETO στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
  • [08] Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η εκλογική δύναμη του AKP μειώνεται

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Πιλλί: Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να ανοίξουν τα οδοφράγματα»

    Η Detay (28.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί σε συνέντευξη του στον Bayrak δήλωσε πως εδώ και 39 μέρες δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού COVID-19 στα κατεχόμενα, ωστόσο όπως ανέφερε «η πανδημία στον νότο (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) συνεχίζεται».

    «Εάν μέχρι τις 8 Ιουνίου συνεχιστεί αυτό, τα οδοφράγματα δεν ανοίγουν», είπε και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τους είναι «η υγεία του λαού τους».

    «Δεν είμαστε υπέρ της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων αν η κατάσταση είναι όπως τώρα. Εάν τα κρούσματα στην Ελληνοκυπριακή πλευρά μηδενιστούν όπως και σε μας και περάσουν 14 μέρες χωρίς κρούσματα, τότε θα τα ανοίξουμε», είπε.

    Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν οι πτήσεις στα κατεχόμενα, ο Πιλλί είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις που αφορούν αυτό το θέμα θα τεθούν όταν ξεκαθαρίσει το θέμα των πτήσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι οι «πολίτες» που έρχονται από τον Ιούνιο στα κατεχόμενα θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την καραντίνα των 14 ημερών.

    Αναφέρθηκε και στην λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα στα κατεχόμενα και την Τουρκία και είπε ότι σε αυτήν περιλαμβάνεται και η προετοιμασία των σχεδίων και ο θεμέλιος λίθος για ένα νέα γενικό νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία που θα διαθέτει 500 κλίνες. Πρόσθεσε επίσης ότι στην παρούσα φάση θα ενδυναμώσουν τις υφιστάμενες ιατρικές δομές στα κατεχόμενα και ότι έχουν στόχο το 2020 να είναι έτος υγείας για το ψευδοκράτος.

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ύπαρξης μηδενικών κρουσμάτων τις τελευταίες 39 μέρες, είπε ότι οφείλεται στο ότι ο «λαός» τήρησε τα μέτρα και δεν υπήρξε εφησυχασμός και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν μέτρα όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση κοινωνικής απόστασης και των κανόνων υγιεινής.

    (ΚΣ)

    [02] Η «συμφωνία» με την Τουρκία θα στηρίξει την επίτευξη των στόχων τους, λέει ο Τατάρ – Ικανοποίηση εκφράζει για την στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

    Η K?br?s (28.05.20) γράφει ότι o λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν την βάση που χρειάζεται για να επιστρέψει η οικονομία στο σημείο που βρισκόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ανοίξουν τον δρόμο για να προχωρήσει με υγιή τρόπο. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Τατάρ ανέφερε ότι η «συμφωνία» που υπογράφηκε προχθές Τρίτη με την Τουρκία θα τους παρέχει στήριξη στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ερωτηθείς πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια της Τουρκίας για την πραγματική οικονομία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να συμπεριφερθούν «ισορροπημένα» και να διαχειριστούν σωστά τα κονδύλια. Σημειώνοντας ότι θα διαχειριστούν την διαδικασία αξιολογώντας την κατάσταση με όλους, ο Τατάρ είπε: «Αυτό το κονδύλι είναι σημαντικό. Θα αξιολογηθεί ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στην κατανομή του. Τα δημόσια οικονομικά έχουν υποχρεώσεις που είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία της χώρας. [...] Φυσικά χρειάζεται κονδύλι και για τον πραγματικό τομέα και θα αξιολογηθεί και αυτό».

    Ερωτηθείς πώς θα γίνει η ροή των χρημάτων, ο Τατάρ είπε ότι θεωρεί ότι θα έρθει πιο γρήγορα το κονδύλι που θα δοθεί για «αμυντικά έξοδα» και ότι για τις υποδομές και τα έργα θα έρχονται χρήματα ανάλογα με την εξέλιξή τους. «Υπάρχουν υπό εξέλιξη έργα, θα έρθουν. Η συνεισφορά στα δημόσια οικονομικά θα γίνει κατά την προσεχή περίοδο σε εξάρτηση με τις αξιολογήσεις στις οποίες θα προβούν οι τεχνικές επιτροπές», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε τα εξής αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι:

    «Ο κ. Οκτάι είπε ότι εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλαμε λόγω του ιού. Είναι σημαντικό για την χώρα μας το γεγονός ότι ανέφερε πως θα συνεχίσουν την στήριξη προς εμάς λέγοντάς το αυτό. Έχει μεγάλη σημασία και το γεγονός ότι ο κ. Οκτάι τόνισε ότι παρακολουθούνται από κοντά εκ μέρους της Τουρκίας οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματα. Όλα αυτά είναι μια βάση και πάνω σε αυτή την βάση γίνεται λόγος για ενίσχυση της ΤΔΒΚ ως ξεχωριστού οικοδομήματος. Αν δεν υπάρχει αυτή η βάση, αν δεν είναι ξεκάθαρη η συνέχεια της στήριξης, πώς θα εξασφαλίσετε την χρηματοδότηση; Ευχή όλων μας είναι να οδηγήσουμε πιο πέρα την οικονομία. Γι' αυτό εργαζόμαστε. [...]»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ενήμερο σε κάθε στάδιο του οικονομικού «πρωτοκόλλου» ήταν το Κόμμα του Λαού, λέει ο Σενίν

    Η K?br?s (28.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του μικρού εταίρου στην «κυβέρνηση» Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Γιενάλ Σενίν δήλωσε ότι το κόμμα του ήταν ενήμερο για κάθε στάδιο του οικονομικού «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε με την Τουρκία.

    Σε χθεσινή του δήλωση, ο Σενίν είπε ότι πριν την υπογραφή διεξήχθησαν διαβουλεύσεις με την Τουρκία στο επίπεδο των αρμόδιων «υφυπουργών» και ότι «το πλήρες κείμενο ήταν στα χέρια μας πριν την υπογραφή». «Το συζητήσαμε στα εκτελεστικά όργανα του κόμματός μας, το μοιραστήκαμε με τους βουλευτές μας», είπε και πρόσθεσε ότι «ήταν για εμάς ένα αποδεχτό κείμενο».

    Εξέφρασε την άποψη ότι τα 17 άρθρα στο «πρωτόκολλο» αποτελούν βήματα πιο πολύ προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων παρά μεταρρυθμίσεων και ότι το πιο σημαντικό μήνυμα του «πρωτοκόλλου» είναι ότι θα αρχίσει η εργασία για το τριετές οικονομικό πλάνο γύρω στον Οκτώβριο. Είπε ότι το επόμενο «πρωτόκολλο» θα είναι πολύ πιο τεχνικό και ότι η πλειοψηφία των 17 άρθρων θα μπορούν να υλοποιηθούν σε αυτή την διαδικασία.

    Ανέφερε επίσης ότι επειδή υπογράφηκε το «πρωτόκολλο» δεν σημαίνει ότι θα έρθει αμέσως ένα κονδύλι της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων 228 εκατομμυρίων ΤΛ και ότι γι' αυτό τον λόγο η «κυβέρνηση» έλαβε «εξουσιοδότηση» για να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αντιδρά το Αριστερό Κίνημα για νέο οικονομικό πρωτόκολλο ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος

    H Diyalog (28.05.20) γράφει ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αριστερό Κίνημα (Sol Hareket) αναφέρετε ότι η «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος, χωρίς την ενημέρωση του «λαού», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Κατηγόρησε τον λεγόμενο πρωθυπουργό ότι υπέγραψε στα κρυφά και πίσω από κλειστές πόρτες ένα τόσο σημαντικό οικονομικό πακέτο που αφορά το μέλλον του «λαού», και δήλωσε πως το Κόμμα αντιδρά έντονα ενάντια σε αυτή τη συμφωνία.

    «Τα οικονομικά πακέτα επιβολής, των οποίων το περιεχόμενο κρύβεται και καθορίζεται μέσω των λεγόμενων διαπραγματεύσεων, προβλέπουν ότι όλα τα τουρκοκυπριακά περιουσιακά στοιχεία θα πληρωθούν για κεφάλαιο υπέρ του AKP, για περαιτέρω φτώχεια, οικονομική καταστροφή και κοινωνική εξαφάνιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου τονίζεται ότι το Κόμμα αρνείται την επιβολή οικονομικών μέτρων και εντολών που τελικά θα οδηγήσουν όχι στην ανάπτυξη, αλλά στην οικονομική καταστροφή.

    (ΚΣ)

    [05] Οι συνδικαλιστές οργανώσεις για την «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας»

    H Diyalog (28.05.20) γράφει ότι το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο εξέφρασε την ικανοποίηση του για την λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος και δήλωσε πως είναι σημαντική όσον αφορά την παροχή των πόρων που απαιτούνται για τον «τουρκοκυπριακό λαό».

    «Η συμφωνία έδειξε πως η Τουρκία είναι ο κατεξοχήν υποστηρικτής και εγγυητής των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι το ποσό δεν πρέπει να δαπανηθεί μόνο στον δημόσιο τομέα για αντιμετώπισης της κρίσης που προκλήθηκε λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του ιού COVID-19, αλλά να διαθέτει και για αντιμετώπιση των αναγκών στον ιδιωτικό τομέα.

    Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η εφημερίδα Yeni Bak?s (28.05.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης HUR-IS, Αλί Γελτεκίν, δήλωσε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση δεν παραμένει πιστή στις οικονομικές συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που υπέγραψε με την Τουρκία. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της «ΤΔΒΚ» είναι η συλλογή φόρων και η δίκαιη διανομή των πόρων που παίρνει από την Τουρκία.

    Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης KTAMS Γκιουβέν Μπενκιχάν δήλωσε από την πλευρά του ότι μια συμφωνία που γίνεται χωρίς να ενημερωθούν ή να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της αντιπολίτευσης, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων, δεν είναι μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι αυτό που υπογράφηκε δεν είναι ακριβώς συμφωνία και υποστήριξε ότι αποτελεί μια χειρονομία της κυβέρνησης της Τουρκίας με στόχο τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

    (ΚΣ)

    [06] «Προσωρινός ορός» και όχι μεταρρυθμιστικό πακέτο είναι η «συμφωνία» με την Τουρκία, λέει Τουρκοκύπριος οικονομολόγος

    Η Yeni Duzen (28.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος οικονομολόγος Μπουλέντ Σεμιλέρ, ο οποίος είχε εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και διετέλεσε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, χαρακτήρισε την λεγόμενη «συμφωνία» οικονομικής κα δημοσιονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε προχθές μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος ως «προσωρινό ορό και όχι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και ευημερίας που χρειάζεται το νησί».

    Σε έκθεση που ετοίμασε για την «συμφωνία», ο Σαμιλέρ ανέφερε ότι τέθηκε στο τραπέζι μια εκδοχή «αντίγραψε - επικόλλησε» ενός παλιού σχεδίου ωσάν να ήταν νέο σχέδιο και ότι ζητείται περισσότερος δανεισμός για συνέχιση του παλιού συστήματος που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Επισημαίνει ότι στο τέλος του 2019, η «ΤΔΒΚ» χρησιμοποίησε πιστώσεις 22 δισεκατομμυρίων ΤΛ από την Τουρκία και πιστώσεις 9 δισεκατομμυρίων ΤΛ από εσωτερικό δανεισμό. «Δηλαδή, έναντι των 19 δισεκατομμυρίων ΤΛ του ΑΕΠ του κράτους, έχει χρέος 30 δισεκατομμυρίων ΤΛ», σημειώνει προσθέτοντας ότι η αναλογία του δημοσίου χρέους έναντι του ΑΕΠ είναι 100%, αντί 60% που είναι στις υγιείς οικονομίες παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με τον Σαμιλέρ, με την λεγόμενη «επιτροπή παρακολούθησης» που προνοείται στην «συμφωνία» διορίζεται ένα είδος «επιτηρητής» στην «κυβέρνηση».

    Αναφερόμενος στα κονδύλια που προνοούνται στην «συμφωνία», ο Σαμιλέρ επεσήμανε ότι μόνο 115 εκατομμύρια ΤΛ δίδονται για τον πραγματικό τομέα της οικονομίας και ότι τα υπόλοιπα είναι έξοδα για την άμυνα και δαπάνες για υποδομές που θα πληρωθούν σε εταιρείες από την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Δεν υπάρχει άλλη κοινότητα στον κόσμο που επιβάλλει εμπάργκο στον εαυτό της, επισημαίνει η KTOS

    Η K?br?s (28.05.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι «το σωστό είναι η τουρκοκυπριακή κοινότητα να απαιτήσει όλα τα κοινοτικά της δικαιώματα στη βάση των συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σε γραπτή του δήλωση, ο Ελτσίλ σημειώνει ότι στις συμφωνίες του 1960, οι Τουρκοκύπριοι χαρακτηρίζονται «κοινότητα», είναι πολιτικά ίσοι με την ελληνική κοινότητα της Κύπρου και μοιράζονται την κυριαρχία του κράτους.

    Ο Ελτσίλ αναφέρει επίσης ότι με τις αποσχιστικές πολιτικές που ακολουθεί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία σήμερα, η τουρκοκυπριακή κοινότητα βγήκε εκτός διεθνούς δικαίου και αδικήθηκε στο θέμα της άσκησης των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    «Δεν υπάρχει καμία άλλη κοινότητα στον κόσμο που προβαίνει σε απαράδεχτες αποσχιστικές απαιτήσεις μη ασκώντας τα κερδισμένα δικαιώματά της στο πεδίο του διεθνούς δικαίου και επιβάλλει εμπάργκο στον ίδιο τον εαυτό της», επισημαίνει ο Ελτσίλ εκφράζοντας την άποψη ότι σε περίπτωση που απαιτήσει η τουρκοκυπριακή κοινότητα τα δικαιώματά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα ενταχθεί στο διεθνές δίκαιο και θα πάρει αποτέλεσμα στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Κανένα κρούσμα Covid-19 μετά από 42 τεστ

    Η Yeni Duzen (28.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες διεξήχθηκαν 42 τεστ για Covid-19 στα κατεχόμενα και δεν διαπιστώθηκε κανένα κρούσμα. Σύμφωνα με τον Πιλλί, τα χθεσινά τεστ έγιναν σε άτομα που μετέβησαν στις πολυκλινικές νοσοκομείων. Μέχρι τις 27 Μαΐου διενεργήθηκαν συνολικά 31,162 τεστ στα κατεχόμενα και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει στα 108.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Σκληρή απάντηση Ακσόϊ εναντίον του Έλληνα ΥΠΕΞ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-28.05.20) σε ανακοίνωση του που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του, γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Χαμί Ακσόϊ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος αποκάλεσε την Τουρκία «βάρβαρη» για την άδικη και απάνθρωπη συμπεριφορά που επιδεικνύει εναντίον αθώων ανθρώπων στα σύνορα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ντροπιαστικές και κάλεσε την Ελλάδα να σωθεί πρώτα η ίδια από τη δική της βαρβαρότητα.

    «Καλούμε την Ελληνική ηγεσία που ενεργεί στη βάση της αντίληψης 'ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου' και η οποία εκμεταλλευόμενη τις πραγματικότητες στην εσωτερική της πολιτικής ξεγελά τη διεθνή κοινότητα και προτιμά να ακολουθεί μια πολιτική έντασης με την Τουρκία αντί να προσέλθει σε διάλογο, να λογικευθεί.

    Η κατάφορη παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών εκ μέρους της Ελλάδας εναντίον των αιτητών ασύλου, καταγράφεται και στις εκθέσεις διαφόρων διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ντροπιαστικό να αποκαλείται η Τουρκία «βάρβαρη» για αυτά που διαδραματίζονται στα σύνορα και για την άδικη και απάνθρωπη συμπεριφορά που επιδεικνύεται εναντίον αθώων ανθρώπων.

    Το Ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα να σωθεί από τη δική του «βαρβαρότητα». Προκειμένου να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιδείξει σεβασμό πρώτα στα δικαιώματα των προσφύγων, να σταματήσει την κακομεταχείριση εναντίον τους και να κάνει πίσω. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να επιδείξει σεβασμό σε όλους όσοι δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και δεν ανήκουν στην ίδια θρησκεία που η ίδια επικαλείται», αναφέρει η ανακοίνωση.

    (ΑΚ)

    [02] Αύξηση στα ημερήσια κρούσματα στην Τουρκία και άρση των περιορισμών για απαγόρευση της κυκλοφορίας

    H Milliyet (27.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά τη διεκπεραίωση 21,043 εργαστηριακών αναλύσεων, διαγνώσθηκαν 1,035 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι ακόμη 34 άτομα έχασαν την ζωή τους από τον ιό COVID-19. Επιπλέον 1,286 άτομα αποθεραπεύτηκαν.

    Με αυτά τα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 159,797 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 4,431. Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε Μονάδα Ειδικής Φροντίδας είναι 723.

    Σε δηλώσεις του ο Κοτζά ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση στα ημερήσια κρούσματα, αλλά σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερότητα και ο κίνδυνος έχει μειωθεί.

    Εξάλλου, η HDN (27.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Υγείας, σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ανακοίνωσε ότι δεν μπορούν να αρθούν αυτή τη στιγμή οι απαγορεύσεις για ελεύθερη διακίνηση που αφορούν στα άτομα άνω των 65 και στους νέους κάτω των 14 ετών.

    Ανακοινώνοντας την άρση του 4ημερου curfew ψες, ο Κοτζιά είπε ότι δυστυχώς η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν περιλαμβάνει τις πιο πάνω ηλικιακές ομάδες. Τόνισε επίσης την ανάγκη η επιτυχία των 83 εκ ανθρώπων στην Τουρκία να συνεχιστεί και επανέλαβε το σύνθημα: "Ο νέος τρόπος ζωής μας: ΕΛΕΓΧΟΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ από όλους μας».

    Επίσης, σύμφωνα με το ΑΑ (27.05.20), ο Τούρκος Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ σε δηλώσεις του χθες ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε εξαγωγή πέραν των 1,000 αναπνευστήρων σε χώρες του εξωτερικού μέχρι σήμερα.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια εκδήλωσης που έγινε στην Τουρκία μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Βαράνκ υποστήριξε ότι η Τουρκία εφαρμόζει ένα νέο καινοτόμο σχέδιο για διαγνωστικά τεστ και συστήματα το οποίο θα καταστήσει τη χώρα γνωστή διεθνώς.

    Υπογραμμίζοντας ότι διάφορες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή βασικού ιατρικού εξοπλισμού, ο Βαράνκ δήλωσε ότι η Τουρκία αποστέλλει βοήθεια σε όλες τις χώρες χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ αναπτυγμένων και μη αναπτυγμένων χωρών.

    (ΑΚ)

    [03] «Οι πραξικοπηματίες του 1960 διέπραξαν ένα νομικό έγκλημα», διαλαλεί ο Ερντογάν

    Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (27.05.20, AA), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα θυμούνται το πραξικόπημα της 27 Μαΐου εναντίον της βούλησης του έθνους και την εκτέλεση των ηρώων της δημοκρατίας, ως μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Τουρκίας.

    Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερντογάν έγραψε ότι το πραξικόπημα της 27 Μαΐου θα το θυμούνται ως ένα «μαύρο λεκέ» της δημοκρατικής ιστορίας τους, προσθέτοντας ότι συναντούν, δυστυχώς και σήμερα τα ίχνη της νοοτροπία πίσω από εκείνο το πραξικόπημα που πρόδωσε τις αρχές του Μουσταφά Κεμάλ για «σύγχρονη κοινωνία».

    H Yeni Safak (27.05.20) γράφει ότι ο Ερντογάν μαζί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον αρχηγό του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) πραγματοποίησε τα εγκαίνια την μετατροπή του νησιού Γιασίαντα (Πλατή), όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού κόμματος του Μεντερές μετά το πραξικόπημα της 27 Μαΐου, σε νησί της Δημοκρατίας και Ελευθερίας.

    Σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια, ο Ερντογάν τόνισε ότι δίκες και οι καταδίκες που διεξήχθησαν στο νησί Γιασίαντα ήταν ένα νομικό έγκλημα, σημειώνοντας ότι αυτοί που διέπραξαν το πραξικόπημα, διέπραξαν ένα νομικό έγκλημα έναντι της νόμιμης εκλεγμένης κυβέρνησης και του Συντάγματος.

    (ΔΨ)

    [04] Άλμπαϋράκ: «Η Τουρκία θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το τέλος του χρόνου παρά τις αρνητικές προβλέψεις»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (28.05.20) ο Τούρκος Υπουργός Δημοσιονομικών Μπεράτ Άλμπαϋρακ σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι TRT, αξιολόγησε τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία θα είναι μια από τις χώρες που θα επηρεαστεί στο ελάχιστο από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού όσον αφορά στην ανάπτυξη και την εργοδότηση. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία, παρά τις αρνητικές προβλέψεις στοχεύει να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία, ο Άλμπαϋρακ υποστήριξε ότι αυτές ήταν εμφανή κυρίως τον Απρίλιο. «Ενώ διάφορες χώρες αναμένουν να δουν ύφεση στην οικονομία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο αυτού του χρόνου, η Τουρκία θα επηρεαστεί πολύ λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στο πακέτο «Ασπίδα Οικονομικής Σταθερότητας» όπως ονομάζεται, που εξήγγειλε η Τουρκία το Μάρτιο για στήριξη των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19, ο Άλμπαϋρακ είπε ότι το συνολικό πακέτο για ανακούφιση των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 260 δις ΤΛ μέχρι σήμερα. Για το πακέτο διάσωσης, είπε ότι έφτασε περίπου τα 600 δις ΤΛ και ισοδυναμεί με το 10-11% του ΑΕΠ της χώρας.

    Ο Άλμπαϋράκ υπογράμμισε επίσης ότι η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα στην Τουρκία θα αρχίσει στις αρχές Ιουνίου, όπως θα συμβεί και στις άλλες χώρες. «Εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου θα υπάρξει σταδιακή αναζωογόνηση στις εισαγωγές, το εμπόριο, τον τουρισμό και την εσωτερική αγορά μέσα στον Ιούνιο και Ιούλιο», είπε, εξηγώντας ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει πολιτικές βασισμένες στην παραγωγή και στο δανεισμό με εγχώριο συνάλλαγμα. Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει αναβίωση στην εγχώρια αγορά και στη βασική ζήτηση μετά την εποχή της πανδημίας. «Θα ανακοινώσουμε και πακέτο με κίνητρα για να αναζωπυρώσουμε την εγχώρια αγορά», πρόσθεσε.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει επαφές με διάφορες χώρες για να εγκαθιδρύσει γραμμές swap με διάφορες χώρες, ο Άλμπαϋρακ εξήγησε ότι στα πλαίσια αυτά, προτεραιότητα της Τουρκία είναι να κάνει εμπόριο με εγχώριο νόμισμα.

    (ΑΚ)

    [05] Η προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία απέναντι από την Αγιά Σοφιά

    Σύμφωνα με την Yeni Cag (27.05.20), ο επικεφαλής της Διεύθυνσης θρησκευτικών θεμάτων Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαΐου, ημέρα επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, θα ανοίξουν για πρώτη φορά τα τζαμιά μετά το κλείσιμο τους λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19 και ότι η πρώτη προσευχή της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σουλταναχμέτ, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Αγιά Σοφιά.

    Στη συνέχεια, ο Ερμπάς δήλωσε: «Τώρα ήλθε ο καιρός. Στις 29 Μαΐου, θα εκπληρώσουμε την κατάκτηση των τζαμιών, εκείνη την ημέρα που είναι σύμβολο κατάκτησης. (...) Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σουλταναχμέτ. Σκεφτόμαστε ένα χώρο μεταξύ του Σουλταναχμέτ και της Αγιάς Σοφιάς, αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή».

    (ΔΨ)

    [06] Ελεύθερη υπό περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μέλος του CHP κατηγορούμενη για προσβολή του Τούρκου Προέδρου

    Η Aksam (27.05.20) γράφει ότι η Ντιλά Κογιουργκά, μέλος της οργάνωσης νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και επαρχιακή αντιπρόσωπος του κόμματος στη Σμύρνη, η οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες από το 2013 για προσβολή εναντίον του τότε Πρωθυπουργού και νυν Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για προσβλητική ανάρτηση της εναντίον του Έρντογαν σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, αφέθηκε ελεύθερη χθες με απόφαση του δικαστηρίου, με περιοριστικούς όρους.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κογιουρκά η οποία βρισκόταν υπό κράτηση μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, αφέθηκε χθες ελεύθερη υπό τον όρο του κατ΄οίκον περιορισμού της.

    (ΑΚ)

    [07] Συνεχίζονται οι έρευνες για ανεύρεση μελών FETO στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα (28.05.20, T24), ο υπασπιστής του Διοικητή του Τουρκικού Στρατού του Αιγαίου συνελήφθηκε με την κατηγορία ότι είναι μέλος της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιολέν (FETO), μέσα στα πλαίσια της ανεύρεσης όλων των ατόμων που έχουν σχέση με την εν λόγω οργάνωση στους κόλπους των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

    (ΔΨ)

    [08] Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η εκλογική δύναμη του AKP μειώνεται

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα (27.05.20, T24) γράφει ότι ο Κεμάλ Οζκιράν, διευθυντής της ερευνητικής εταιρείας Ευρασία, αναφέρθηκε προηγουμένως ότι προγραμματίζονται πρόωρες εκλογές και χθες δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

    Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Κιράζ επισήμανε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πολύ άσχημες για το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης (AKP) και Ανάπτυξης καθώς και για το συγκυβερνών κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Πρόσθεσε ότι το AKP δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το 35% και ότι MHP δεν ξεπερνά το εκλογικό όριο του 10%. Με αποτέλεσμα αν η αντιπολίτευση έχει ένα καλό υποψήφιο, ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές με διαφορά, σημειώνει ο Κιράζ.

    Στη συνέχεια, ο Κιράζ αναφέρει ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αναδιοργανώσει το κόμμα του για να μην υποχρεωθεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, ειδικά με την ίδρυση δύο νέων κομμάτων. Σημειώνεται ότι αν η οικονομία συνεχίσει με την ίδια κατάσταση και το 2021, τότε η οικονομία της Τουρκίας θα σμικρυνθεί και θα χειροτερέψει. Μάλιστα, αναφέρεται ότι αν διεξαχθούν εκλογές χωρίς τον Ερντογάν, τότε το κυβερνών κόμμα θα μοιρασθεί στα δυό.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 28 May 2020 - 9:14:44 UTC