Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-07-29

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 136/2020 29.07.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι μέρος της έντασης και των αδιεξόδων», ισχυρίζεται το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών
  • [02] Τρία νέα κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [03] Ανησυχία προκαλεί στα κατεχόμενα η αύξηση των κρουσμάτων
  • [04] Συνέχεια στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Γκεζιτσί
  • [05] Έκκληση των Τ/κ αποδήμων της Βρετανίας να τερματιστεί ο «παράνομος σχεδιασμός» στις Βρετανικές κυρίαρχες βάσεις
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την απόφαση ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] Ακάρ: Καταδικασμένο σε αποτυχία κάθε σχέδιο χωρίς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
  • [03] Εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το σχέδιο που διέπει την λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
  • [04] Στα 963 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 15 οι νεκροί από τον COVID-19

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι μέρος της έντασης και των αδιεξόδων», ισχυρίζεται το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών

    Σύμφωνα με την K?br?s Postas? (28.07.20), το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, αξιολογώντας με γραπτή ανακοίνωσή του το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της UNFICYP, υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία ώστε να μειώσει την ένταση στην Κύπρο και στην περιοχή.

    Σε γραπτή ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών ισχυρίζεται: «Όπως και σε προηγούμενα χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμα διστάζει να προβεί σε αποφασιστικές διαπιστώσεις, που θα οδηγούσαν σε ορθά και θετικά αποτελέσματα για το νησί και την περιοχή και αποφεύγει να κάνει βήματα εξαιτίας πολιτικών λόγων, με αποτέλεσμα να γίνεται μέρος της έντασης και των αδιεξόδων».

    Η ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει ως μεγάλη έλλειψη το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν καλεί σε διάλογο, διπλωματία και συνεργασία για να μειωθεί η ένταση, καθώς η μαξιμαλιστική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς που συνεχώς αποκλείει το μοίρασμα των πηγών υδρογονανθράκων είναι η αιτία για την αυξημένη ένταση στο νησί και στην περιοχή, ισχυρίζεται τα εξής:

    «Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ειλικρινές όταν κάνει έκκληση για μείωση της έντασης, θα ήταν επιτακτικό να κάνει άμεσα βήματα για να μειώσει την αρνητική κλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, να καλέσει σε διάλογο, διπλωματία και συνεργασία, εξαλείφοντας την βαθιά κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ τους, δημιουργώντας αλληλεξάρτηση στις δύο πλευρές στο νησί.

    Δεν είναι κατανοητή η μη συμπερίληψη, όπως πρέπει, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η έμφαση που δίνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στις τελευταίες του εκθέσεις σχετικά με τις εκκλήσεις για συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές σε θέματα, όπως η οικονομία, το εμπόρια, ο τουρισμός, η αστυνόμευση κ.α.. Με αυτή την στάση, το Συμβούλιο Ασφαλείας προετοιμάζει το έδαφος για να καλύψει τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αποφεύγει επίμονα την συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Είναι μεγάλη αντίθεση το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας, που προβλέπει την εγκαθίδρυση μηχανισμού στρατιωτικής συνεργασίας που δεν συνάδει με τις ανάγκες και τις πραγματικότητες του νησιού, δεν προνοεί την συνεργασία σε θέματα, όπως το εμπόριο, τον τουρισμό, τους υδρογονάνθρακες, που θα εξασφαλίσει την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο λαών και αρχών» .

    Το ψήφισμα, σύμφωνα με το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, «δεν αναφέρεται στην απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης την νότιας Κύπρου να αναγείρουν 187 τσιμεντένια μπλοκ στην συνοριογραμμή βρίσκοντας ευκαιρία κατά την περίοδο του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας μέσα στο πλαίσιο των αυξανόμενων εχθρικών βημάτων, που παίρνουν επικίνδυνη διάσταση. Αυτή η πραγματικότητα έχει αποκρυφτεί από την διεθνή κοινότητα από το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών».

    Επισημαίνεται, στη γραπτή ανακοίνωση, ότι «όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει αποφάσεις με αυτό τον τρόπο, η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα συνεχίσει να εξοπλίζεται περισσότερο και να κάνει προβοκατόρικα, εχθρικά βήματα, που παραβιάζουν το στάτους κβο». Στη συνέχεια, επικρίνει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας τα εξής: «Είναι καθήκον και ευθύνη του Συμβουλίου Ασφάλειας, που η αποστολή του είναι να υπηρετεί την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια, να επικρίνει στο ψήφισμά του αυτά τα προκλητικά, εχθρικά βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθούν το συντομότερο δυνατόν αυτά τα οχυρωματικά και στρατιωτικά έργα που παραβιάζουν το στάτους κβο, θα μεταβιβαστούν από τον υπουργό μας στα Ηνωμένα έθνη τα αντίστοιχα βήματα που θα πάρουμε και αυτή η αποφασιστικότητα μας θα κοινοποιηθεί στο λαό μας».

    Στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά για τις διελεύσεις μέσω οδοφραγμάτων, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικό επισημαίνει ότι «είναι έκπληξη το γεγονός ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν περικλείει τα εμπόδια, που εφαρμόζονται στις εξόδους και εξόδους από τον Νότο στην ΤΔΒΚ, και έχουν στόχο στην αποδυνάμωση της οικονομίας και του τουρισμού των Τουρκοκυπρίων, καθώς παραβιάζουν και την ελευθερία της διακίνησης». Επιπρόσθετα, ισχυρίζεται: «Είναι ανεξήγητο ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αγγίζεται αυτό το θέμα, που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο λαών και δεν κάνει έκκληση να τερματιστεί άμεσα αυτή η ανασχετική πρακτική. Αδιαμφισβήτητα, με το να παραμείνει σιωπηλό [το Συμβούλιο Ασφάλειας] σε τέτοιου είδους ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης δίνει έδαφος σε παρόμοιες πολιτικές ατζέντες της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και προωθεί περισσότερο τον διαχωρισμό μεταξύ των δύο λαών. Τελικά, στο σημείο που φθάσαμε, με την σιωπή του εδώ και χρόνια το Συμβούλιο Ασφάλειας στα βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης, στο να εμποδίζει να ακουστεί η φωνή του τουρκοκυπριακού λαού και στο να συμμετέχει σε όλες τις καλλιτεχνικές, αθλητικές εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και παρόμοιες δραστηριότητες, αποδεικνύεται ότι ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή ηγεσία στο να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των υπήκοών τρίτων χωρών. Η παράγραφος σχετικά με την ελευθερία διακίνησης της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί απέχει, δυστυχώς, πόρρω, αυτή την φορά από το να προβάλει τις πραγματικότητες. Είναι κατανοητό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει να αποπροσανατολίζεται στα σχετικά θέματα. Για αυτό το θέμα, έχουν καταχωρηθεί οι ενστάσεις μας σχετικά με τις πραγματικότητες στο πεδίο».

    Στη γραπτή ανακοίνωση, προειδοποιούν ότι αν τα Ηνωμένα Έθνη, που μπορούν να δραστηριοποιούνται στην «χώρα» τους με την καλή πρόθεση καις ανοχή της «ΤΔΒΚ», συνεχίσουν να επιμένουν σε αυτή την στάσης τους, είναι αναπόφευκτο ότι θα αναθεωρήσουν την προσέγγιση τους.

    Επαναλαμβάνεται η γνωστή θέση ότι «η Τουρκοκυπριακή πλευρά, ως ίσος εταίρος στο νησί, είναι έτοιμη να κάνει όλα τα βήματα προς τη συνεργασία, διπλωματία και διάλογο για σταθερότητα και ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «το καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι να προτρέψουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση και σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, δεν θα είναι δυνατόν η αλλαγή των αρνητικών παραδειγμάτων στην περιοχή και στο νησί».

    Τέλος, αναφέρεται ότι η αξιολόγηση τους και η άποψη τους σχετικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα κοινοποιηθεί μέσω του «εκπροσώπου» τους στην Νέα Υόρκη και του «υπουργείου» τους σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ειδικότερα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    (ΔΨ)

    [02] Τρία νέα κρούσματα στα κατεχόμενα

    H Vatan (29.07.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν τρία νέα θετικά κρούσματα της νόσου Covid-19 μετά από την διενέργεια 857 εργαστηριακών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο.

    Σημειώνεται ότι τα συνολικά κρούσματα στα κατεχόμενα ανήλθαν στα 138 μετά από διενέργεια 66,276 διαγνωστικών εξετάσεων. Μέχρι χθες, έλαβαν εξιτήριο 109 ασθενείς, 24 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 4 απεβίωσαν.

    (ΔΨ)

    [03] Ανησυχία προκαλεί στα κατεχόμενα η αύξηση των κρουσμάτων

    Υπό τον τίτλο «Φόβος για ντόπια κρούσματα», η Yeni Duzen (29.07.20) γράφει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου Covid-19, που αυξάνεται καθημερινώς, άρχισε να προκαλεί ανησυχία στην κοινότητα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι δύο άτομα, με ιστορικό ταξιδιού στην Τουρκία, βγήκαν θετικά στη νόσο και έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς και τα άτομα με τα οποία είχαν έλθει σε επαφή στα κατεχόμενα.

    Το ένα κρούσμα αφορά υπάλληλο του κατεχόμενου δημαρχείου στο Κιόνελι, που είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, και το αποτέλεσμα του τεστ βγήκε θετικό, 7 ημέρες μετά την επιστροφή του. Το άλλο κρούσμα αφορά κάτοικο του κατεχόμενου χωριού Επτακώμη, ο οποίος μετέβη στην Τουρκία για θεραπεία καρκίνου και στην επιστροφή του διαπιστώθηκε θετικό στην νόσο Covid-19.

    Η K?br?s (29.07.20), υπό τον τίτλο «Η ανησυχία αυξάνεται», γράφει ότι εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στα κατεχόμενα, αυξάνεται και η ανησυχία στα κατεχόμενα.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του στην «βουλή», προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο, δήλωσε ότι ενώ η πανδημία συνεχίζεται, δεν μπορούν να απομονωθούν από αυτό. Επισήμανε ότι από την 1η Ιουλίου έχουν φθάσει στα κατεχόμενα 15 χιλιάδες επιβάτες και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν λιγότερος από 30 άτομα και μόνο οι μισοί από αυτούς νοσηλεύονται.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να τίθενται σε 7ήμερη καραντίνα όσοι έρχονται από την Τουρκία, ο Τατάρ ανέφερε ότι η επιδημιολογική επιτροπή μπορεί να σκέφτεται μόνο από την σκοπιά της υγείας, αλλά η «κυβέρνηση» είναι υποχρεωμένη να σκεφτεί και την οικονομική διάσταση.

    (ΔΨ)

    [04] Συνέχεια στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Γκεζιτσί

    Η Gunes (29.07.20), υπό τον τίτλο «Προβάδισμα στον Τατάρ», δημοσιεύει τους πίνακες των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης που διενήργησε εταιρεία δημοσκοπήσεων Γκεζιτζί (Gezici) μεταξύ 17-19 Ιούλιου, 2020. [Δες Επισκόπηση Αρ.: 135/2020).

    Η έρευνα παρουσιάζει την σχέση ανάμεσα της πρόθεσης ψήφου εάν υπάρξει δεύτερος γύρος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» και της ψήφου στις «κοινοβουλευτικές εκλογές» στις 7 Ιανουαρίου 2018, στο πιο κάτω πίνακα:

    Ποιο κόμμα ψηφίσατε στις «βουλευτικές εκλογές 2018»;

    Ποιο επιθυμείτε να ψηφίσετε αν υπάρξει δεύτερος γύρος στις «προεδρικές εκλογές» 2020;

    Ερσίν Τατάρ Μουσταφά Ακιντζί Αναποφάσιστοι Σύνολο UBP 81,3 12,9 5,8 100 CTP 16,0 70,1 13,9 100 HP 60,8 28,5 10,7 100 TDP 0,0 95,2 4,8 100 TKP-YG 30,0 70,0 0,0 100 DP 50,8 33,9 15,3 100 YDP 72,9 12,5 14,6 100 MDP 75,0 10,0 15,0 100 Μεικτή ψήφος 30,1 59,1 10,8 100 Δεν ψήφισα 35,7 34,9 29,4 100

    Σημ.: UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας), CTP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα), HP (Κόμμα του Λαού), TDP (Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας), TKP-YG (Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης ? Νέες Δυνάμεις), DP (Δημοκρατικό Κόμμα), YDP (Κόμμα της Αναγέννησης) και MDP (Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας).

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του CTP Τουφάν Έρχουρμαν, σε δηλώσεις του στη Yeni Duzen (28.07.20), ανέφερε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν καλύπτουν με κανένα τρόπο το τι γίνεται στην πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι σέβεται το μόχθο του καθενός , αλλά δεν σχολιάσει δημοσκοπήσεις και δεν κατευθύνεται από αυτές.

    (ΔΨ)

    [05] Έκκληση των Τ/κ αποδήμων της Βρετανίας να τερματιστεί ο «παράνομος σχεδιασμός» στις Βρετανικές κυρίαρχες βάσεις

    H Vatan (29.07.20) γράφει ότι το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων στη Βρετανία [CTCA - Council of Turkish Cypriot Associations (UK)], σε γραπτή του ανακοίνωση, εκφράζει τις ανησυχίες του ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών, που διεξήχθησαν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, εγγυήτριας χώρας, και της «Νότιας Κύπρου» [όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία], αγνοήθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εσκεμμένα δεν πήρε την έγκριση των Τουρκοκυπρίων στην απόφαση για άνοιγμα σε πολιτική χρήση των Βρετανικών κυρίαρχων βάσεων, που στην πλειοψηφία της περιοχής ανήκει στους Τουρκοκύπριους. Σημειώνοντας ότι το να εργάζεται μόνο με τους Ελληνοκύπριους ζημιώνει το περιουσιακό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου CTCA Ερτουγρούλ Μεχμέτ, στη σχετική ανακοίνωση, ισχυρίζεται ότι η κοινότητα τους έμαθε για την ύποπτη συμφωνία του 2014 μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ελληνοκυπρίων από τον Τύπο. Προσθέτει ότι παρά τις υποσχέσεις που τους έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, οι Τουρκοκύπριοι έχουν πάλι απομονωθεί και τα νομικά και πολιτικά τους δικαιώματα έχουν υπομονευθεί.

    Το Συμβούλιο κάνει έκκληση για άμεσο τερματισμό του ανοίγματος των περιοχών στις Βρετανικές βάσεις και να μην εφαρμοσθεί η Συμφωνία για μη στρατιωτική ανάπτυξη των Βάσεων μέχρι να προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες για τις κυρίαρχες βάσεις.

    Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο απέστειλε επιστολές στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο Στήβεν Λίλι και στο Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την απόφαση ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του (29.07.20) αναφέρεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αριθμό 2537 (2020) σχετικά με τη θητεία της ειρηνευτικής αποστολής των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο που εγκρίθηκε στις 28 Ιουλίου και σημειώνει ότι υποστηρίζει «τη δήλωση του αντιπροέδρου και ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ» σχετικά με αυτή την απόφαση. «Είναι αντίθετο με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ το γεγονός ότι και πάλι δεν λήφθηκε η συγκατάθεση της Τουρκοκυπριακής πλευράς για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τονίζεται επίσης ότι ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πρέπει να προβεί σε νομική συμφωνία με τις «Τουρκοκυπριακές αρχές» σχετικά με την παρουσία της στο νησί και αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση ότι «παρά αυτό το λάθος, [...] οι δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί συνεχίζονται χάρη στην προσέγγιση καλής πρόθεσης των αρχών της ΤΔΒΚ».

    Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο θέμα τον υδρογονανθράκων: «Προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ενώ το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, αγνοεί το ζήτημα του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων ως ένα πεδίο συνεργασίας. Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, τα ζητήματα σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να επιλυθούν με συνεργασία που μπορεί να γίνει στο θέμα των υδρογονανθράκων μεταξύ της Τουρκοκυπριακής και Ελληνοκυπριακής πλευράς ως ίσοι εταίροι στο νησί», τονίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ που υποστηρίζει ότι με βάση την αντίληψη αυτή είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας «μηχανισμός άμεσης επαφής μεταξύ των στρατιωτικών αρχών - όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συμβουλίου - μεταξύ της διοίκησης δυνάμεων ασφαλείας της ΤΔΒΚ και της αντίστοιχης των Ελληνοκυπρίων».

    «Όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ (S/2020/682), το κυριότερο εμπόδιο για την αδυναμία δημιουργίας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι η ανησυχία της Ελληνοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση της Τουρκοκυπριακής πλευράς ή με άλλα λόγια η αποδοχή της ως ίσο εταίρο» , αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτή η νοοτροπία της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η αιτία που οι προσπάθειες για λύση δεν είχαν αποτέλεσμα εδώ και πενήντα χρόνια. Δυστυχώς τα άρθρα που προδικάζουν τη λύση του Κυπριακού για άλλη μια φορά ενθαρρύνει την Ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.

    (ΚΣ)

    [02] Ακάρ: Καταδικασμένο σε αποτυχία κάθε σχέδιο χωρίς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

    Το Πρακτορείο Ankara Anatolia (29.07.20 aa.com.tr) μεταδίδει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είναι καταδικασμένα σε αποτυχία όσα ενεργειακά σχέδια γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν μέσω διαλόγου», πρόσθεσε.

    Ο Τούρκος Υπουργός προέβη σε αυτές τις δηλώσεις σε συμμετοχή του διακτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από το Heritage Foundation of Turkey (THO) με έδρα την Ουάσινγκτον, με τίτλο: «Εθνική στρατηγική άμυνας της Τουρκίας και πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή».

    Στην ομιλία του ο Ακάρ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι Τουρκία, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της. Υποστήριξε επίσης ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται πλήρως «στα νόμιμα δικαιώματά της και στο διεθνές δίκαιο» .

    [03] Εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το σχέδιο που διέπει την λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

    Η Cum (29.07.20 Cumhuriyet) γράφει ότι εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο που διέπει την λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, το οποίο ετοίμασε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, παρά τις αντιδράσεις από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

    Βάσει το νομοσχεδίου μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter που έχουν μεγάλο αριθμό ακόλουθων (πέραν του ενός εκατομμυρίου) θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων.

    (ΚΣ)

    [04] Στα 963 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία και ακόμη 15 οι νεκροί από τον COVID-19

    Η Yenisafak (28.07.20 )γράφει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν στην Τουρκία 47,412 εργαστηριακές εξετάσεις, από τις οποίες εντοπίστηκαν 963 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, ενώ απεβίωσαν 15 άτομα και αποθεραπεύθηκαν ακόμη 1,092.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφθασε τις 227,982. Από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας, στην Τουρκία διενεργήθηκαν συνολικά 4,665,383 εργαστηριακές εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στις 5,645 ενώ 1,280 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 403 είναι διασωληνωμένοι. Στην Τουρκία μέχρι σήμερα αποθεραπεύθηκαν συνολικά 211,561 άτομα.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 29 July 2020 - 14:16:07 UTC