Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 20-09-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 166/2020 09.09.2020

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [02] Επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνει το καθεστώς για αντιμετώπιση της πανδημίας
  • [03] Χάος προ των πυλών στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας – Ακύρωση τουριστικών πακέτων λόγω της επταήμερης καραντίνας
  • [04] Αναστέλλονται από απόψε τα μεσάνυκτα όλες οι πτήσεις άφιξης προς τα κατεχόμενα σύμφωνα με «NOTAM» της λεγόμενης πολιτικής αεροπορίας
  • [05] Αμφισβητεί την αρμοδιότητα της «κυβέρνησης» να λαμβάνει αποφάσεις για την πανδημία ο Ντενκτάς
  • [06] Στη «δικαιοσύνη» αποτείνεται η KTOS κατά της απόφασης της «κυβέρνησης» για τα σχολεία
  • [07] Αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 εντός του κόμματος των εποίκων
  • [08] Δικοινοτική επιτροπή για θέματα αθλητισμού υπόσχεται ο Έρχουρμαν
  • [09] Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μετατραπούν σε παίχτη στην Ανατολική Μεσόγειο πριν την λύση, ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ
  • [10] Δύσκολο να επανακτήσει την αξιοπρέπειά του το ΕΔΑΔ μετά την επίσκεψη Σπάνο στην Τουρκία, λέει ο Ντουντάρ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ξεκάθαρες εντολές στα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το Ορούτς Ρέϊς έδωσε ο Έρντογαν, υποστηρίζει η Milliyet
  • [02] Αναμένεται αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, υποστηρίζει Τουρκική εφημερίδα
  • [03] Το Ορούτς Ρέις πέρασε μπροστά από το Καστελόριζο
  • [04] Έτοιμο να αποπλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας
  • [05] Τσαβούσογλου: Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται στο πλαίσιο των κανονισμών του ΝΑΤΟ
  • [06] Καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων διαδραματίζει ο διάλογος με τον Ιράν, δηλώνει ο Έρντογαν
  • [07] Αναβολή για την συνάντηση στρατιωτικής αντιπροσωπείας Ελλάδα-Κύπρου σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΑΜ
  • [08] Στα 1,761 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 52 οι νεκροί

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (09.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 1,561 διαγνωστικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 38 νέα κρούσματα Covid-19, ενώ έλαβαν εξιτήριο τρία άτομα που νοσηλεύονταν με την εν λόγω νόσο.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο χθεσινός ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο ψηλότερος που βρέθηκε στα κατεχόμενα από την ημέρα εμφάνισης της πανδημίας. Σε σύγκριση με τα 26 κρούσματα που παρουσιάστηκαν προχθές, χθες υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 50%, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι τα δύο από τα 38 νέα κρούσματα έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς, τα δύο ατμοπλοϊκώς, τα 19 είναι επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα 15 είναι εγχώρια κρούσματα.

    Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν συνολικά 133,265 τεστ στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 475 κρούσματα. Ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο 286 ασθενείς με Covid-19, ενώ συνεχίζεται η νοσηλεία 185 ατόμων.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνει το καθεστώς για αντιμετώπιση της πανδημίας

    Η Vatan (09.09.20) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι κατά την χθεσινή τετράωρη συνεδρία του, το «σώμα» έλαβε σειρά αποφάσεων για αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19 και των εγχώριων μολύνσεων στα κατεχόμενα. Ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τεθούν υπό έλεγχο οι εγχώριες μολύνσεις και να καθαρίσει «η χώρα» και λήφθηκαν κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

    - Κλείνουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου όλοι οι χώροι μαζικών συγκεντρώσεων, όπως χώροι διασκέδασης, κλαμπ, δισκοθήκες και καζίνο, ενώ τα μπαρ θα είναι ανοικτά με ειδικές διευθετήσεις στα τραπέζια και περιορισμό του αριθμού των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε αυτά.

    - Η πρώτη και δεύτερη τάξη της προδημοτικής εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να μεταβαίνουν στα σχολεία τους με την λήψη των απαραίτητων μέτρων, ενώ οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    - Φροντιστήρια, νηπιαγωγεία και αναγνωστήρια θα παραμείνουν ανοικτά.

    - Θα γίνουν συσκέψεις από τα πανεπιστήμια για να έρθουν σταδιακά οι φοιτητές τους από το εξωτερικό, θα διοργανωθούν ειδικές πτήσεις και θα φτάσουν σταδιακά και προγραμματισμένα οι φοιτητές.

    - Μηδενίζεται ο συντελεστής του ΦΠΑ και του φόρου κράτησης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις ταμπλέτες για να διευκολυνθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω διαδικτύου.

    - Αναβάλλονται μέχρι την 1η Οκτωβρίου οι «προεκλογικές» συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια.

    - Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Θα επιτρέπεται όμως η ατομική άθληση.

    - Θα παραμείνουν κλειστοί οι παιδότοποι και τα πάρκα μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    - Αναβάλλονται οι γάμοι μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    - Όλοι όσοι θα μπαίνουν καραντίνα θα πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος για την καραντίνα. Ωστόσο δεν θα πληρώνουν οι φοιτητές και όσοι μεταβαίνουν στο εξωτερικό για λόγους υγείας και στρατολόγησης.

    - Οι έλεγχοι της «αστυνομίας» θα αρχίσουν από απόψε.

    Η Yeni Bak?s (09.09.20) αναφέρεται στις αποφάσεις κάτω από τον τίτλο «Θα τίθενται σε καραντίνα επτά μέρες όλοι όσοι θα έρχονται στην χώρα».

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (09.09.20, kibrispostasi.com) γράφει ότι μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Όζερσαϊ δήλωσε ότι λόγω των προβλημάτων που θα υπάρξουν στους χώρους καραντίνας από τον αυξημένο αριθμό των επιβατών, θα αποφασίσουν την μείωση του αριθμού των πτήσεων από έξι ημερησίως στις δύο ή στη μία, σε περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση στα ξενοδοχεία και στα κέντρα καραντίνας. Είπε ότι η πανδημία μπορεί να βγει εκτός ελέγχου αν δεν κινηθούν γρήγορα για να βρίσκουν τις επαφές των κρουσμάτων που έρχονται αεροπορικώς και πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή δεν είναι εκτός ελέγχου η πανδημία.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Χάος προ των πυλών στα κατεχόμενα λόγω της πανδημίας – Ακύρωση τουριστικών πακέτων λόγω της επταήμερης καραντίνας

    Κάτω από τον τίτλο «Το χάος στην πόρτα», η Halk?n Sesi (09.09.20) γράφει ότι έξαρση κρουσμάτων Covid-19 παρατηρήθηκε χθες στα κατεχόμενα, αφού άλλα 38 άτομα βγήκαν θετικά στον ιό, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των κρουσμάτων με απροσδιόριστη την πηγή μόλυνσής τους.

    Υπάρχουν πολλά κρούσματα που περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι για να εισαχθούν στο νοσοκομείο, αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι κάποιοι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν στα σπίτια τους. Οι φοιτητικές εστίες Όζοκ με χωρητικότητα 500 ατόμων, που χρησιμοποιούνται ως χώρος καραντίνας, γέμισαν με επαφές κρουσμάτων και θετικά περιστατικά.

    Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θεωρούν μη ικανοποιητικά τα επιπρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε χθες η «κυβέρνηση», αντιδρούν για το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν πολλές από τις εισηγήσεις της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων» και επισημαίνουν ότι με τις αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» δεν θα καταστεί δυνατό να εμποδιστούν οι εγχώριες μολύνσεις.

    Η πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων γιατρών, Δρ. Οζλέμ Γκιουρκούτ επεσήμανε την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων με άγνωστη πηγή προέλευσης και σημείωσε ότι προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ο κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου η αντιμετώπιση της πανδημίας σε περίπτωση μη λήψης επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων. Σε γραπτή δήλωση η Γκιουρκούτ ανέφερε ότι σύμφωνα με τον «νόμο» περί λοιμωδών νόσων, η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» του «υπουργείου υγείας» είναι η μόνη και η πλέον αρμόδια αρχή για να λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με την πανδημία και πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις που ανακοίνωσε η εν λόγω επιτροπή στις 7 Σεπτεμβρίου.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πνευμονολόγος Δρ. Εμινέ Κιαμιλογλου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να εμποδιστούν οι εγχώριες μολύνσεις με τις αποφάσεις που έλαβε χθες το «υπουργικό συμβούλιο» και πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραγνωρίζουν τις προσπάθειες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις των γιατρών, που αγωνίζονται εδώ και μήνες να αντιμετωπίσουν την πανδημία, «μια μέρα θα δαγκώνουν το ένα τους δάχτυλο και θα τους πονάνε όλα». Σημείωσε ότι η μόνη έγνοια των γιατρών που συνεδρίασαν και αντάλλαξαν απόψεις πολλές ώρες στην «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» του «υπουργείου υγείας», είναι να εξαφανιστούν τα εγχώρια κρούσματα μια ώρα αρχύτερα για μπορεί το νοσοκομείο να εξυπηρετεί και άλλους ασθενείς. Επεσήμανε μάλιστα ότι την ώρα που λάμβανε τις εν λόγω αποφάσεις το «υπουργικό συμβούλιο», οι ίδιοι έψαχναν να βρουν τρία περιστατικά που είχε οριστικοποιηθεί ότι ήταν θετικά, αλλά δεν βρίσκονταν στην διεύθυνση που είχαν δηλώσει. «Ακόμα δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση σε αυτό», σημείωσε αι προειδοποίησε ότι οι υποδομές στον τομέα της υγείας στα κατεχόμενα δεν είναι σε θέση να αντέξουν την αύξηση των κρουσμάτων.

    Εξάλλου, η γιατρός Χατιζέ Τασινέρ Τσαγλαγιάν χαρακτήρισε ελλιπείς και ανεπαρκείς τις αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» και πρόσθεσε ότι λόγω του γεγονότος ότι δεν λαμβάνονται μέτρα, μέσα σε 2-3 βδομάδες θα αυξηθούν τα κρούσματα και το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον Covid-19.

    Η Diyalog (09.09.20) αναφέρεται στα νέα μέτρα της «κυβέρνησης» κάτω από τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Υπάρχει πανικός» και γράφει ότι δεν δόθηκε καμία διαβεβαίωση σε σχέση με τις ζημιές που θα υποστούν οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν λόγω των μέτρων και οι εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Pegasus, Ζεκί Ζιγιά δήλωσε ότι μετά την απόφαση της «κυβέρνησης» για εφαρμογή του μέτρου της εφταήμερης καραντίνας για όσους έρχονται στα κατεχόμενα από την Τουρκία, όλοι οι τουριστικοί πράκτορες ακύρωσαν τα τουριστικά τους πακέτα. Σημείωσε ότι θα επηρεαστεί αρνητικά ο τουρισμός και οι αερομεταφορές από την εν λόγω απόφαση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Αναστέλλονται από απόψε τα μεσάνυκτα όλες οι πτήσεις άφιξης προς τα κατεχόμενα σύμφωνα με «NOTAM» της λεγόμενης πολιτικής αεροπορίας

    Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (09.09.20-https://brtk.net/ucuslar-durduruldu/), το «τμήμα πολιτικής αεροπορίας» που υπάγεται στο λεγόμενο υπουργείο δημοσίων έργων και μεταφορών, εξέδωσε σήμερα NOTAM [σημείωση Μεταφραστή: Notice to Airmen η οποία εκδίδεται από την αρμόδια αρχή πολιτικής αεροπορίας προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους] σχετικά με τις πτήσεις προς την «ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με πληροφορίες που λήφθηκαν από το «διευθυντή του τμήματος πολιτικής αεροπορίας» στα κατεχόμενα Μουσταφά Σόφι, με τη έκδοση της σχετικής NOTAM, αναστέλλονται από απόψε τα μεσάνυκτα και μέχρι το βράδυ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου όλες οι πτήσεις-αφίξεις προς την «ΤΔΒΚ».

    Ο Σόφι εξήγησε ότι δεν εκδόθηκε οποιαδήποτε ΝΟΤΑΜ που να αφορά τις αναχωρήσεις και πρόσθεσε ότι θα μπορούν να γίνονται αναχωρήσεις από τα κατεχόμενα σε περίπτωση που τα αεροσκάφη που καταφθάνουν στην «ΤΔΒΚ» είναι άδεια. Πρόσθεσε επίσης ότι της «απόφασης» αυτής εξαιρούνται όλες οι κατεπείγουσες πτήσεις από στρατιωτικά και ασθενοφόρα αεροπλάνα.

    (ΑΚ)

    [05] Αμφισβητεί την αρμοδιότητα της «κυβέρνησης» να λαμβάνει αποφάσεις για την πανδημία ο Ντενκτάς

    Η K?br?s (09.09.20) γράφει ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι σύμφωνα με τον «νόμο» περί λοιμωδών νόσων, το «υπουργικό συμβούλιο» δεν είναι αρμόδιο να λαμβάνει αποφάσεις επί των αποφάσεων της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων» του «υπουργείου υγείας».

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Ντενκτάς σχολίασε τις νέες αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» καλώντας το να σταματήσει να «παίζει με την υγεία των παιδιών μας με πολιτικές δικαιολογίες». Χαρακτήρισε ως ορθή την απόφαση για αναστολή των προεκλογικών συγκεντρώσεων και των συλλαλητηρίων, όμως επέκρινε το γεγονός ότι παραμένουν ανοικτά τα φροντιστήρια και τα αναγνωστήρια και πρόσθεσε ότι δεν σκέφτηκε καθόλου η «κυβέρνηση» το πώς θα εμποδιστεί η επαφή ανάμεσα στα παιδιά των νηπιαγωγείων που θα παραμείνουν ανοικτά.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στη «δικαιοσύνη» αποτείνεται η KTOS κατά της απόφασης της «κυβέρνησης» για τα σχολεία

    Η Avrupa (09.09.20) γράφει ότι γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτσίλ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις που έλαβε το «υπουργικό συμβούλιο» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Covid-19 στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» επέλεξε να εξυπηρετήσει του βαρόνους του τζόγου και τα αφεντικά των ιδιωτικών σχολείων και χρησιμοποιεί ως πειραματόζωα τα παιδιά και τους δασκάλους των νηπιαγωγείων.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Ελτσίλ σημείωσε ότι η συντεχνία θεωρεί λανθασμένη και «παράνομη» την απόφαση για συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών της 1ης και 2ας τάξης των νηπιαγωγείων και επεσήμανε ότι η «κυβέρνηση» έλαβε αποφάσεις σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων που είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην αρμοδιότητα της «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νόσων» του «υπουργείου υγείας».

    Ο Ελτσίλ ανέφερε επίσης ότι από σήμερα 9 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της συντεχνίας θα κατέρχονται σε προειδοποιητική απεργία από τις 08.00 μέχρι τις 09.20 στα σχολεία που έχουν 1η και 2α τάξη για παιδιά προδημοτικής ηλικίας. Είπε επίσης ότι η συντεχνία θα προσφύγει στο 'δικαστήριο» κατά της παράνομης απόφασης της «κυβέρνησης».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Αυξάνονται τα κρούσματα Covid-19 εντός του κόμματος των εποίκων

    Η Halk?n Sesi (09.09.20) γράφει ότι γράφει ότι ο Μπερτάν Ζάρογλου, λεγόμενος βουλευτής του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων βρέθηκε θετικός τον Covid-19. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο ίδιος, ο Ζάρογλου ανέφερε ότι προψές γύρω στις 02.30 η ώρα αποτάθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα πονοκεφάλου και ψηλού πυρετού και ότι υποβλήθηκε σε τεστ που έδειξε ότι είναι θετικός στον ιό. Ο Ζάρογλου σημείωσε ότι δεν παρουσιάζει βαριά συμπτώματα και κάλεσε όλους να επιδεικνύουν ευαισθησία στο θέμα της χρήσης μάσκας, της κοινωνικής απομόνωσης και της υγιεινής των χεριών.

    Εξάλλου, θετικός στον Covid-19 βρέθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας και επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του κόμματος, Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχε βρεθεί θετική στον ιό και η επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης του κόμματος στην Λευκωσία καθώς και ο επικεφαλής του YDP στην ίδια πόλη.

    Κάτω από τον τίτλο «Κτύπησε ο κορωνοϊός το YDP», η Yeni Duzen (09.09.20) γράφει ότι ανήλθαν στα τέσσερα τα κρούσματα εντός του YDP και υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλα 10 άτομα που ήταν επαφές του βρίσκονται σε απομόνωση σε ξενοδοχείο και θα υποβληθούν σε τεστ την Παρασκευή.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Δικοινοτική επιτροπή για θέματα αθλητισμού υπόσχεται ο Έρχουρμαν

    Η Yeni Duzen (09.09.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι παράλληλα με μιαν «επιτροπή αθλητισμού» που θα συστήσει υπό το γραφείο του «προέδρου της δημοκρατίας» αν εκλεγεί, θα συστήσει και μία κοινή επιτροπή για θέματα αθλητισμού με τους Ελληνοκύπριους. Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον σύνδεσμο αθλητικών συντακτών, ο Έρχουρμαν είπε ότι θα εργαστούν για να βελτιωθεί η θέση του αθλητισμού τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Επισημαίνοντας την ανάγκη να συνάψουν σχέσεις με τον έξω κόσμο οι Τουρκοκύπριοι, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι θέλουν να συνάψουν σχέση με τον κόσμο σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στην υγεία και στην εκπαίδευση. Πρόσθεσε και τα εξής:

    «Όμως στις συνθήκες που βρισκόμαστε σήμερα, το μόνο αξίωμα από το οποίο θα κτίσουμε επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι η προεδρία της δημοκρατίας. Γι' αυτό θα συσταθεί μια επιτροπή για τον αθλητισμό στην προεδρία της δημοκρατίας. Και αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να συσταθεί και μια κοινή επιτροπή και με τους Ελληνοκύπριους. Χρειαζόμαστε μιαν διαδικασία μέσα στην οποία θα βρίσκονται ειδικοί σε θέματα διεθνούς δικαίου και διεθνούς αθλητικού δικαίου, με την οποία θα εξασφαλίσουμε την συμμετοχή μας στο εξωτερικό με την συμμετοχή των ομοσπονδιών μας και θα πιέσουμε τις πόρτες».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μετατραπούν σε παίχτη στην Ανατολική Μεσόγειο πριν την λύση, ισχυρίζεται ο Όζερσαϊ

    Η Halk?n Sesi (09.09.20) γράφει ότι ο υποψήφιος στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», Κουτρέτ Όζερσαϊ υποστήριξε ότι άλλαξε πλέον ο ορισμός των καθηκόντων του «προέδρου της δημοκρατίας» και ότι πρέπει πλέον να εκφράζει απόψεις και να θέτει επί τάπητος το «όραμά του», όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Όζερσαϊ είπε ότι ο «πρόεδρος της δημοκρατίας» πρέπει να ακολουθεί μιαν πολυδιάστατη και ενεργητική πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα καταστούν παίχτης που καθορίζει το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και να πάρουν τα δικαιώματά τους από τους φυσικούς πόρους πριν από την συνολική επίλυση του Κυπριακού.

    Υποστήριξε ότι χρειάζονται έναν «πρόεδρο της δημοκρατίας», ο οποίος να είναι δραστήριος συνεχώς και να συναντάται όχι μόνο με τους Ελληνοκύπριους, αλλά και με την Τουρκία και με άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, αλλά και με ξένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    «Αυτή είναι μια αποστολή χωριστή από την διαπραγματευτική διαδικασία», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι εκτός από τα ενεργειακά, αυτή την στιγμή συμβαίνουν εξελίξεις που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχυρίστηκε ότι από αυτή την άποψη, μια από τις νέες αποστολές του «προέδρου της δημοκρατίας» είναι να ολοκληρώσει μιαν συμμαχία άμυνας και ασφάλειας μαζί με την Τουρκία στην Ανατολική μεσόγειο, πέραν από το σύστημα εγγυήσεων του 1960.

    Υποστήριξε επίσης ότι επειδή η Τουρκία θα είναι ένας πιθανός νέος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας, η «ΤΔΒΚ» μπορεί να χρησιμοποιήσει την ισχύ της Τουρκίας και να αρχίσει απευθείας εμπόριο με την εν λόγω χώρα με τα δικά της πιστοποιητικά. Επανέλαβε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, γεννά νέες ευκαιρίες στους Τουρκοκύπριους να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, υπενθυμίζοντας ότι από το 1974 μέχρι το 2004, οι Τουρκοκύπριοι πραγματοποιούσαν εξαγωγές στην Βρετανία με τα δικά τους πιστοποιητικά. Είπε ότι λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν θα είναι δεσμευτική πλέον γι' αυτή η απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 1994 και αυτό θα σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν ανάσα.

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ο Όζερσαϊ είπε ότι ο ίδιος είχε εκφράσει πριν έξι χρόνια το «όραμα» του ανοίγματος της περίκλειστής πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και ότι όλοι τώρα άρχισαν να το λένε αυτό. Είπε ότι τώρα βλέπει ξεκάθαρα ότι το «όραμά του» είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και υποστήριξε ότι ο νέος «πρόεδρος» πρέπει να είναι κάποιος που θα μπορεί να το εξηγήσει αυτό πολύ καλά διεθνώς.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Δύσκολο να επανακτήσει την αξιοπρέπειά του το ΕΔΑΔ μετά την επίσκεψη Σπάνο στην Τουρκία, λέει ο Ντουντάρ

    Η Avrupa (09.09.20) γράφει ότι ο αντιπολιτευόμενος Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), Ρόμπερτ Σπάνο στην Τουρκία πρέπει να θεωρείται μεγάλη επιτυχία για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), διότι το κυβερνών κόμμα κατάφερε να διευθετήσει συνάντηση του Προέδρου του ΕΔΑΔ με τον Πρόεδρο Έρντογαν, που τερμάτισε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία.

    Σημειώνοντας ότι ο Σπάνο μίλησε στην «Ακαδημία Δικαιοσύνης» του καθεστώτος, το οποίο απέλυσε 4,200 δικαστές, ο Ντουντάρ αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, που το καθεστώς εκδίωξε 6,000 ακαδημαϊκούς του.

    Υπενθυμίζοντας ότι στο εν λόγω πανεπιστήμιο είναι αναπληρωτής καθηγητής ο δικαστής Σααντέτ Γιουκσέλ, που εκπροσωπεί την Τουρκία στο ΕΔΑΔ, ο Ντουντάρ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ πήγε και στην γενέτειρα του Γιουκσέλ, την πόλη Μάρτιν, μαζί με τον Γιουκσέλ και τον αδελφό του και πρώην βουλευτή του ΑΚΡ, και επισκέφθηκε την σχολή για ιμάμηδες που έφτιαξαν οι Γιουκσέλ στην μνήμη του πατέρα τους.

    Συναντήθηκε επίσης και με τον αναπληρωτή δήμαρχο της πόλης, που σφετερίζεται την θέση του εκλεγμένου δημάρχου, σημειώνει ο Ντουντάρ προσθέτοντας ότι έτσι ο Σπάνο αμαύρωσε τις αποφάσεις που έλαβε ή θα λάβει το ΕΔΑΔ για δικαστές, ακαδημαϊκούς και δημάρχους που εκδιώχθηκαν από τα καθήκοντά τους στην Τουρκία και θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

    Διερωτώμενος γιατί αυτός ο νεαρός Ισλανδός δικαστής «υπέγραψε αυτό το σκάνδαλο» που ισοπεδώνει τόσο την δική του καριέρα όσο και την αξιοπρέπεια του θεσμού που εκπροσωπεί, ο Ντουντάρ καταλήγει λέγοντας:

    «Οι φήμες και τα κουτσομπολιά στην Άγκυρα ποικίλουν. Είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα βγουν στη επιφάνεια οι πολιτικές, οικονομικές ή προσωπικές πραγματικότητες αυτής της επίσκεψης που έγινε δεχτή με κριτική στους πολιτικούς, διπλωματικούς και νομικούς κύκλους στη Δύση. Όμως, θα είναι πολύ δύσκολο να επανακτήσει την καταρρακωμένη του αξιοπρέπεια το ΕΔΑΔ, που μετατράπηκε στον τελευταίο σταθμό όσων είχαν πάψει να ελπίζουν στη δικαιοσύνη στην Τουρκία».

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ξεκάθαρες εντολές στα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το Ορούτς Ρέϊς έδωσε ο Έρντογαν, υποστηρίζει η Milliyet

    Η Milliyet (09.09.20) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Πρόεδρος Έρντογαν έδωσε εντολή στα πολεμικά πλοία: Είναι η ώρα των πράξεων», γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία, τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι τα βήματα της Τουρκίας έναντι των ενεργειών της Ελλάδας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στη συνεδρία χθες, δόθηκαν οδηγίες στο Ορούτς Ρέϊς για το πως θα διαχειριστεί ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν και για το ποια βήματα θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Στο θέμα αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το Ορούτς Ρέϊς να μην ανοίξουν πρώτα πυρ, ενώ τους δόθηκαν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

    Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι κατά την συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου που έγινε προχθές, αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, ενώ συζητήθηκε το ότι η Ελλάδα έχει θέσει το θέμα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η Τουρκία έχει καταλήξει τελικά στη διαπίστωση ότι δεν έχει σημασία η συζήτηση του θέματος σε αυτή την πλατφόρμα αφού η ίδια έχει δίκαιο. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι «η ίδια εμπιστεύεται μόνο τον εαυτό της».

    Στη συνεδρία, αξιολογήθηκαν επίσης οι ενέργειες της Γαλλίας που στηρίζει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, τέθηκε επί τάπητος το γεγονός ότι τα ΗΕ δεν έλαβαν οποιαδήποτε θέση σε αυτό το θέμα και ότι τάχθηκαν μόνο υπέρ τη λύσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μέσω της διπλωματικής οδού.

    Στην συνάντηση, υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Στάλθηκε επίσης το μήνυμα ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο.

    (ΑΚ)

    [02] Αναμένεται αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, υποστηρίζει Τουρκική εφημερίδα

    Σύμφωνα με την Aksam (09.09.20), Τουρκία και «ΤΔΒΚ» αποφάσισαν από κοινού και ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη λήψη βημάτων για την τροποποίηση του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που ισχύει στην Κύπρο από το 1974.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «υπουργικό συμβούλιο» αναμένεται να λάβει απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων «ως μη στρατιωτική περιοχή», πριν από τις λεγόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με είδηση της Milliyet, αφού γίνει τροποποίηση στο καθεστώς της περιοχής των Βαρωσίων ως «μη στρατιωτική περιοχή», θα καλεστούν οι κάτοχοι περιουσίας στα Βαρώσια πριν από το 1974 και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σχετικά με την περιουσία τους, θα εμπλακεί η «επιτροπή ακίνητων περιουσίων της ΤΔΒΚ» και οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να προσφεύγουν σε αυτή.

    Την ίδια στιγμή σημειώνει η εφημερίδα, θα ληφθούν βήματα και από την «διοίκηση βακουφίων» για αυτούς που κατέχουν περιουσία στην περιοχή.

    (ΑΚ)

    [03] Το Ορούτς Ρέις πέρασε μπροστά από το Καστελόριζο

    Η Yenisafak (09.09.20) γράφει ότι το πλοίο σεισμικών ερευνών Ορούτς Ρέις, πέρασε χθες πολύ κοντά από το Καστελόριζο.

    Η εφημερίδα, που δημοσιεύει σχετικό βίντεο με το πλοίο, όπου φαίνεται καθαρά να διαπλέει πολύ κοντά στις ακτές του νησιού, γράφει ότι η Τουρκική φρεγάτα που συνεχίζει να περιμένει στην περιοχή Κας στην Αττάλεια, πέρασε μπροστά από το νησί.

    (ΚΣ)

    [04] Έτοιμο να αποπλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας

    Σύμφωνα με τη Milliyet (09.09.20), το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας Κανουνί το οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Μερσίνας για εργασίες συντήρησης, μετρά πλέον μέρες για να είναι έτοιμο να αποπλεύσει ξανά για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εργασίες συντήρησης του πλοίου βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

    Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σε δηλώσεις του το Μάρτιο, είχε δηλώσει ότι στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό, απαγορεύθηκε στο προσωπικό του πλοίου η είσοδος και έξοδος από αυτό, προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον Covid-19 και ανακοίνωσε την έναρξη εργασιών συντήρησης επί του πλοίου.

    Το πλοίο που έχει μπογιατιστεί με μπογιά χρώματος άσπρου και κόκκινου, αναμένεται να συμμετάσχει στις ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει η εφημερίδα.

    (ΑΚ)

    [05] Τσαβούσογλου: Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται στο πλαίσιο των κανονισμών του ΝΑΤΟ

    Η Yenisafak (09.09.20) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι ασκήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται στο πλαίσιο των κανονισμών του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν είναι υπέρ του διαλόγου.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ του Κονγκό Ζαν-Κλοντ Γκακοσό, σχολιάζοντας δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια για χρήση πραγματικών πυρών στις ασκήσεις που διεξάγει η Τουρκία στην περιοχή.

    «Όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, συνάδουν με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ. Οι εξορύξεις μας γίνονται στο πλαίσιο των κανονισμών του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε πως είναι η Ελλάδα που αρνείται τον διάλογο για να εκτονωθεί η ένταση, παρά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ. «Αν η Ελλάδα είναι σίγουρη, ας έρθει!», είπε και κάλεσε την Αθήνα σε διάλογο.

    Κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα ότι διεκδικεί 40,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για ένα νησί όπως το Καστελόριζο, έκτασης μόνο 10,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία και την Αττάλεια. «Ποια άλλη χώρα θα είχε μια τόσο αλαζονική απαίτηση [...] που δεν την συναντάς πουθενά στον κόσμο;», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων διαδραματίζει ο διάλογος με τον Ιράν, δηλώνει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (09.09.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μιλώντας χθες στην 6η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπογράμμισε ότι ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων.

    «Ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ιράν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων. Θεωρώ ότι η συνεργασία μας θα επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε πριν την εμφάνιση της πανδημίας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία απέδειξε πολλές φορές ότι στηρίζει το Ιρανικό λαό και έχει αποστείλει ιατρικό εξοπλισμό και βοήθεια στο Ιράν για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας.

    «Συνεχίζουμε να έχουμε υπό τον έλεγχο μας την εξάπλωση της πανδημίας παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Από τη μια, ενδυναμώνουμε το σύστημα υγείας μας με νέα νοσοκομεία με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και από την άλλη προσπαθούμε να ανορθώσουμε την οικονομία μας αυξάνοντας την παραγωγή τις εξαγωγές και τον τουρισμό», ανέφερε.

    Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο «φίλων και αδελφικών χωρών», όπως τις αποκάλεσε, υποστηρίζοντας ότι αυτές στηρίζονται σε γερές βάσεις.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι δυο χώρες βρίσκονται στην ίδια ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Ρουχανί υποστήριξε: «Η Τουρκία και το Ιράν είναι δύο μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Υπήρχε εχθρότητα και μίσος εναντίον των δύο αυτών χωρών. Συνεχίζει να υπάρχει και σήμερα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνωμοσιολογίες εναντίον μας παρά μόνο μέσω της ενδυνάμωσης των σχέσεων μας», είπε.

    (ΑΚ)

    [07] Αναβολή για την συνάντηση στρατιωτικής αντιπροσωπείας Ελλάδα-Κύπρου σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΑΜ

    Το Πρακτορείο Ανατολή (09.09.20) επικαλούμενο πληροφορίες από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι αναβλήθηκε η συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του Ελληνικού και του Τουρκικού Στρατού, που θα πραγματοποιούνταν σήμερα στα γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Η συνάντηση, στην οποία θα συζητούταν θέματα μείωσης της πιθανότητας δημιουργίας επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

    (ΚΣ)

    [08] Στα 1,761 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες και ακόμη 52 οι νεκροί

    Σύμφωνα με την Hurriyet (09.09.20), ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 1,761 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, από σύνολο 110,565 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ την ίδια στιγμή απεβίωσαν 52 άτομα και αποθεραπεύθηκαν 1,093.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στις 283,270 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στους 6,782. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στις 253,245.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 7,994,029 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,159 ασθενείς, ενώ το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι στο 7,5%.

    Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας Κοτζά επισήμανε ότι συνεχίζει να μεγαλώνει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και τόνισε την ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση, είπε.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 9 September 2020 - 12:59:09 UTC