Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 25/2021 05.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Θετικές απαντήσεις σε αιτήματά του έλαβε από τον Raab, λέει ο Τατάρ
  • [02] Νέο ρεκόρ κρουσμάτων χθες στα κατεχόμενα- Ανήλθαν στα 80
  • [03] Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα για δέκα ημέρες
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την Τουρκική κυβέρνηση ενάντια στις διαδηλώσεις στο Μπογάζιτσι
  • [02] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ ανάμεσα στους Κούρδους
  • [03] Πτώση της «Συμμαχία της Δημοκρατίας» δείχνει δημοσκόπηση της MetroPOL
  • [04] Συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές στην Τουρκία για το νέο Σύνταγμα
  • [05] Συνάντηση HDP-CHP – Στην ατζέντα και ο Ντεμιρτάς
  • [06] Στις 8,815 τα κρούσματα χθες στην Τουρκία
  • [07] Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου ιού στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Θετικές απαντήσεις σε αιτήματά του έλαβε από τον Raab, λέει ο Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Ζητήσαμε το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκύπριους από το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης», η K?br?s (05.02.21) γράφει ότι το Κυπριακό καθώς και τα θέματα του απευθείας εμπορίου, των απευθείας πτήσεων και των εμβολίων για τον Covid-19 συζήτησε την Πέμπτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στα κατεχόμενα.

    Μετά την συνάντηση, ο Τατάρ δήλωσε ότι με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν διάφορες ευκαιρίες για την τουρκοκυπριακή πλευρά και για τον λόγο αυτό η συνάντησή του με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ήταν σημαντική από την άποψη της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της «ΤΔΒΚ».

    Χαρακτηρίζοντας σημαντική την εγγύτητα της Βρετανίας με τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ είπε ότι στα διάφορα «υπουργεία» διεξάγονται κάποιες εργασίες σε σχέση με την νομική υποδομή των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου με την Βρετανία, καθώς και για να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Ανέφερε ότι η Βρετανία γνωρίζει τις αδικίες και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, κατά την έκφρασή του, και ότι και οι ίδιοι οι Βρετανοί επιθυμούν να προβούν σε κάποιες πρωτοβουλίες και εργασίες για τους Τουρκοκύπριους. Είπε ότι διαβίβασαν στον Βρετανό Υπουργό ότι αναμένουν πρωτοβουλίες και για τις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ και τις άλλες ιδιωτικές περιουσίες που βρίσκονται στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων και πρόσθεσε ότι έλαβαν θετική απάντηση από τον Raab πάνω σε αυτό το θέμα.

    Σημειώνοντας ότι άκουσαν πως θα δοθεί στους Ελληνοκύπριους το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον Covid-19, ο Τατάρ είπε ότι ως εκ τούτου θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι το μερίδιό τους και επεσήμανε ότι στα κατεχόμενα ζουν 10 χιλιάδες Βρετανοί πολίτες, ενώ στην Βρετανία ζουν 300 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι. Σημείωσε ότι ο Raab του ανέφερε ότι θα αξιολογήσουν θετικά αυτό το αίτημα.

    Ο Τατάρ επανάλαβε ότι θα ζητήσει περισσότερα εμβόλια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

    Αναφέροντας ότι κατά την συνάντηση συζήτησαν και το πώς θα μπορούσε να συμβάλει η Βρετανία στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ επανέλαβε ότι βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία για το θέμα και ότι ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί επίτευξη λύσης στη βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι και θα συνεργάζονται.

    «Τονίσαμε ότι η κυριαρχία μας είναι εξαιρετικά σημαντική για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο», ανέφερε ο Τατάρ και ισχυρίστηκε ότι «σταθερότητα στο νησί θα υπάρξει μόνο με την αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών».

    Ο Τατάρ είπε ότι ο Βρετανός Υπουργός του ανέφερε ότι μια συμφωνία που θα επιτευχθεί με βάση την αρχή του αμοιβαίου κέρδους θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών για την σταθερότητα στην περιοχή.

    Σημειώνοντας ότι θα φανεί με τον καιρό τι ανοίγματα θα μπορέσει να κάνει ο Raab μαζί με τους διπλωμάτες του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι γίνονται αντιληπτές οι πτυχές στις οποίες έχει δίκαιο η τουρκοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε την άποψη ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να μετατραπεί σε οικονομικό όφελος γι' αυτούς.

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι ο Βρετανός Υπουργός του είπε ότι θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για να ανοίξει ο δρόμος των Τουρκοκυπρίων στο θέμα του απευθείας εμπορίου, των απευθείας πτήσεων και σε άλλα θέματα και για να έρθουν πιο κοντά στις διμερείς τους σχέσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τατάρ επανέλαβε ότι η λύση στην Κύπρο μπορεί να βρεθεί με την έγκριση και των δύο πλευρών και δεν θα αποδεχθούν ποτέ μίαν επιβαλλόμενη λύση.

    Ο Τατάρ σημείωσε ότι ο Βρετανός Υπουργός δεν του ανέφερε πιο μοντέλο λύσης υιοθετεί ο ίδιος, όμως είναι πολύ πιο χρήσιμο το γεγονός ότι άκουσε από πρώτο χέρι τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων, παρά να τις ακούει μέσω των διπλωματών του.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Νέο ρεκόρ κρουσμάτων χθες στα κατεχόμενα- Ανήλθαν στα 80

    Η Vatan (05.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,937 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 80 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 69 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα δέκα ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι 35 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι από τα 79 κρούσματα που ήταν εγχώρια, τα 21 εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 49 στην Κερύνεια, τα 5 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και τα 4 στην κατεχόμενη Μόρφου και το ένα στην περιοχή της Λεύκας.

    Μέχρι τις 04 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 423,022 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,584 κρούσματα Covid-19, 1,958 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 612 ασθενών, 145 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 455 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 13 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι σήμερα 14 άτομα έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΔΨ)

    [03] Πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα για δέκα ημέρες

    Η Halk?n Sesi (05.02.21) γράφει ότι η λεγόμενη κυβέρνηση, μετά τον εντοπισμό 80 νέων περιστατικών της νόσου COVID-19, προχώρησε με πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα, ξεκινώντας από απόψε στις 20:00 μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 05:00.

    Λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στα κατεχόμενα από τις 5 έως και τις 15 Φεβρουαρίου, εκτός από τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων, τις υπεραγορές και τις ουσιώδεις υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, τις Κυριακές 7 και 14 Φεβρουαρίου, όλοι οι τομείς θα είναι κλειστοί εκτός από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

    Σημειώνεται ότι έχουν ανασταλθεί όλες οι άδειες που δόθηκαν κατ' εξαίρεση από την «ανώτατης επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» και το «συμβούλιο ασφαλείας» για την διακίνηση μεταξύ των επαρχιών. Οι τράπεζες θα παραμείνουν επίσης κλειστές μεταξύ 8 και 12 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι οι χώροι εργασίας, που θα εξυπηρετούν ουσιώδεις ανάγκες όπως, οι υπεραγορές, τα μανάβικα και τα ιχθυοπωλεία, θα είναι ανοιχτά από τις 08:00 έως και τις 17:00 καθημερινά. Αναστέλλονται και οι υπηρεσίες που αφορούν την κατ' οίκον διανομή δεμάτων καθώς και γευμάτων από εστιατόρια.

    Στη συνέχεια, ο Σανέρ ανακοίνωσε ότι όλοι οι τομείς θα παραμείνουν κλειστοί, συμπεριλαμβανομένων και των «κυβερνητικών υπηρεσιών» εκτός από τις ουσιώδεις υπηρεσίες.

    Υπογραμμίζοντας ότι αποφάσισαν να αυξήσουν τον αριθμό διαγνωστικών ελέγχων, ο Σανέρ είπε ότι αποφάσισαν να αγοράσουν επιπλέον 150,000 τεστ PCR και τρία μηχανήματα PCR.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει τις λεπτομέρειες σχετικά με την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας, που είναι τα ίδια πρόσθετα μέτρα, που ανακοινώθηκαν προχθές, με επιπρόσθετα μέτρα αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την Τουρκική κυβέρνηση ενάντια στις διαδηλώσεις στο Μπογάζιτσι

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (05.02.21) μετέδωσε ότι ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρεττίν Αλτούν, απάντησε στις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νετ Πράις, που είχε επικρίνει τον τρόπο που η Τουρκική κυβέρνηση αντέκρουσε τις διαμαρτυρίες των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτσι [Βοσπόρου] και υποστήριξε ότι «ορισμένοι άνθρωποι έχουν παραπληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση σχετικά με το Πανεπιστήμιο». Ο Αλτούν είπε επίσης ότι ήταν συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να διορίσει τον πρύτανη και στη συνέχεια, όπως υποστήριξε, «μια μικρή και ριζοσπαστική ομάδα περικύκλωσε το κτίριο του πρύτανη, μπλόκαρε τις εξόδους και προσπάθησε να καταλάβει το κτίριο».

    «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε τη νεολαία και τα πανεπιστήμια μας από τον ριζοσπαστισμό, την τρομοκρατία και τον βανδαλισμό», ισχυρίστηκε.

    H Hurriyet (05.01.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε επίσης στη δήλωση των ΗΠΑ. Σε ανάρτηση του σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, ο Τσελίκ είπε πως η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι αντίθετη με τα διπλωματικά έθιμα. «Αυτή η δήλωση είναι μια πολιτική δήλωση και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει τάχα ευαισθησία στο θέμα της δημοκρατίας. Θεωρούμε αυτή τη δήλωση ως παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις και την απορρίπτουμε», είπε.

    Στο μεταξύ, η Cumhuriyet (05.02.21) γράφει ότι μετά την Άγκυρα και την Σμύρνη, όπου φοιτητές εξέφρασαν την υποστήριξη τους και συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ των φοιτητών που διαδηλώνουν στο Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Μπογάζιτσι), συλλήψεις έγιναν και στην Προύσα.

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (05.02.21) μετέδωσε ότι 49 φοιτητές και 2 δικηγόροι, οι οποίοι συνελήφθησαν με την σκληρή παρέμβαση της αστυνομίας, ενώ προσπαθούσαν να υποστηρίξουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι στη Σμύρνη, απελευθερώθηκαν από την εισαγγελία. Οι φοιτητές κατάγγειλαν ότι χτυπήθηκαν και κρατήθηκαν με χειροπέδες, αναφέρει η ιστοσελίδα.

    Εξάλλου, η Cumhuriyet (05.02.21) γράφει ότι το twitter υπέβαλε περιορισμό στις δηλώσεις που είχε κάνει ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ενάντια στους φοιτητές που διαδήλωναν στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτσι. Ο ηγέτης του MHP μετά τις δηλώσεις Ερντογάν που είχε διερωτηθεί αν «είναι φοιτητής ή είναι τρομοκράτης που προσπάθησε να επιτεθεί στην αίθουσα του πρύτανη;», είχε αναρτήσει στο twitter το εξής: «Πότε έγιναν οι τρομοκράτες φοιτητές;». Οι δηλώσεις του Μπατσέλι περιορίστηκαν από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προκαλώντας την αντίδραση του ΜΗΡ, που σε ανακοίνωση ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι «οι δυνάμεις πίσω από το Twitter [...] παρείχαν υποστήριξη σε όσους ήταν συνδεδεμένοι με τρομοκρατικές οργανώσεις που διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι».

    H Yeni Safak (05.02.21) γράφει ότι σε ανάρτησή του σε λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε: «Καταδικάζουμε τη στάση του Twitter που δεν μπορεί να ανεχθεί τις δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί».

    Το twitter είχε υποβάλλει περιορισμό και σε ανάρτηση που είχε κάνει ο Σοϊλού που είχε γράψει ότι «τέσσερεις διεστραμμένοι LGBT συνελήφθησαν επειδή δεν σέβονταν τα σύμβολα του Ισλάμ», αναφορικά με έργο τέχνης που τοποθετούσε σύμβολα της ΛΟΑΤ κοινότητας με ιερά σύμβολα του Ισλάμ, σε έκθεση φωτογραφίας που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτσι τις προηγούμενες μέρες.

    (ΚΣ)

    [02] Δημοσκόπηση δείχνει πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ ανάμεσα στους Κούρδους

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (05.02.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση της εταιρείας Rawest που εδρεύει στο Ντιγιάρμπακιρ αναφορικά με την διανομή της ψήφου των Κούρδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μειώνει τα ποσοστά του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) τα αυξάνει ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) διατηρεί τα ποσοστά του.

    Η δημοσκόπηση έγινε την τελευταία βδομάδα του Δεκεμβρίου στις επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Ούρφα και Βαν, σε 20 περιοχές και 100 γειτονιές, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών περιοχών, με τη συμμετοχή 1,497 ατόμων.

    Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Rawest, το AKP χάνει την εξουσία στην περιοχή και για κάθε 100 ψήφους που έλαβε στις προηγούμενές εκλογές χάνει περίπου τους 25. Στην έρευνα όπου διαπιστώθηκε ότι η θεσμική υποστήριξη που δόθηκε στην CHP από το HDP στις τοπικές εκλογές επηρέασε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων υπέρ του CHP το οποίο τριπλασιάζει τις ψήφους του σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε το 2018, που ήταν στο 2,5%. Στην έρευνα διαφαίνεται επίσης ότι οι δικαστικές διαδικασίες και οι αρνητικές εκστρατείες μέσων εναντίον του HDP, δεν επηρέασαν πολύ τους ψηφοφόρους του Κόμματος.

    Στην έρευνα στην οποία τέθηκε το ερώτημα σχετικά με το σύστημα διακυβέρνησης, το 70% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι πρέπει να επιστρέψουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των υποστηρικτών του AKP υπερασπίζονται το κοινοβουλευτικό σύστημα παρά το προεδρικό σύστημα.

    Περίπου το 61% των ψηφοφόρων στην περιοχή πιστεύουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ασκεί καλά το προεδρικό του καθήκον.

    Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, ο Εκρέμ Ιμάμογλου με ποσοστό 52,3%, συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους σε μια πιθανή αναμέτρηση με τον Ταγίπ Ερντογάν που λαμβάνει ποσοστό 26,7%. Σημαντικό είναι ωστόσο και το ποσοστό των ατόμων που δεν θα ψήφιζαν με ποσοστό 11,4% και στους αναποφάσιστους με ποσοστό 9,6%.

    Αρκετά δημοφιλής είναι ο Μανσούρ Γιαβάς που λαμβάνει ποσοστό 35,6% σε σχέση με 28,3% που λαμβάνει ο Ερντογάν. Το ποσοστό των ατόμων που δεν θα ψήφιζαν ανέρχεται στο 20,4% και των αναποφάσιστων στο 15,7%.

    Τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της περιοχής είναι ο Αμπτουλάχ Γκιουλ, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 30,8%, ενώ ο Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 25,7%. Το ποσοστό των ατόμων που δεν θα ψήφιζαν ανέρχεται στο 29,1% και των αναποφάσιστων στο 14,4%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα με ποσοστό 64% ξεχωρίζουν ως το πρωταρχικό πρόβλημα και ακολουθούν ζητήματα όπως η μητρική γλώσσα με 38%, η δικαιοσύνη με 35% και οι διακρίσεις με 32%.

    (ΚΣ)

    [03] Πτώση της «Συμμαχία της Δημοκρατίας» δείχνει δημοσκόπηση της MetroPOL

    H Cumhuriyet (04.02.21) δημοσιεύει την μηνιαία δημοσκόπηση της εταιρείας MetroPOLL σύμφωνα με την οποία 42,4% των ερωτηθέντων δηλώνει πιο κοντά στην «Συμμαχία του Έθνους» που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (IYI Parti), ενώ 36.9% δηλώνει πως βρίσκεται πιο κοντά στη «Συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur Ittifaki) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHΡ).

    Στην έρευνα, το ποσοστό εκείνων που λένε «Δεν είμαι κοντά στην Συμμαχία του Έθνους αλλά την προτιμώ» ήταν 5,6% , ενώ το ποσοστό εκείνων που είπαν «Δεν είμαι κοντά στη Συμμαχία της Δημοκρατίας αλλά την προτιμώ», ήταν 2,7%. Το ποσοστό εκείνων που δεν εξέφρασαν γνώμη καταγράφηκε ως 12,2%.

    Οι περισσότεροι πολίτες δήλωσαν πως το επίπεδο ευημερίας τους χειροτέρεψε. Στην ερώτηση: «Πώς άλλαξαν οι συνθήκες / το επίπεδο ευημερίας εσάς ή της οικογένειάς σας το τελευταίο έτος», οι απαντήσεις ήταν ως ακολούθως:

    Βελτιώθηκε: 13%

    Επιδεινώθηκε: 59,1%

    Αμετάβλητο: 26,3%

    Δεν έχω γνώμη: 0,8%

    Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, αναφορικά αν η Τουρκία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ ή με τη Ρωσία και την Κίνα, οι ερωτηθέντες είπαν «ΗΠΑ και ΕΕ» σε ποσοστό 40,9%, Ρωσία και Κίνα σε ποσοστό 27,6%, «Άλλες» σε ποσοστό 0,7%, «καμία» σε ποσοστό 5,9% και «σε όλες» σε ποσοστό 3,9%.

    (ΚΣ)

    [04] Συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές στην Τουρκία για το νέο Σύνταγμα

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (05.02.20), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες συνάντηση στο Προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη για νέο Σύνταγμα στη χώρα.

    Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, ο Μπαχτσελί, που αποτελεί εταίρο του Έρντογαν στη «Συμμαχία της Δημοκρατίας», βλέπει θετικά το άνοιγμα του Τούρκου Προέδρου για αναθεώρηση του Συντάγματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι νομικές και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προσχεδίου που ετοιμάστηκε. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (04.02.21), η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μεράλ Άκσενερ συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρος του Κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζιάν με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Σε δηλώσεις της η Άκσενερ, αναφερόμενη στο κάλεσμα του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν για νέο Σύνταγμα ανέφερε: «Εδώ στην ουσία μιλάμε για ένα εντελώς νέο Σύνταγμα. Αν εδώ μιλάμε για ένα νέο σύνταγμα από το μηδέν, τότε αυτό σημαίνει εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας για δεύτερη φορά, για αυτό και αναμένουμε να πάρουμε απαντήσεις για αυτό».

    Η Άκσενερ συναντήθηκε επίσης χθες με τον πρόεδρο του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) Μεχμέτ Νταβούντογλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος της, η Άκσενερ και Νταβούντογλου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της χώρας.

    Για το ίδιο θέμα, η Hurriyet (05.02.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε χθες τον πρόεδρο του Κόμματος της Ευτυχίας (Saadet Party), Τεμέλ Καραμολλάογλου.

    Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στις συζητήσεις για ένα νέο Σύνταγμα στη χώρα, τόνισε την ανάγκη αν θα υπάρξει ένα νέο σύνταγμα, αυτό θα πρέπει να είναι ένα σύνταγμα που θα είναι αποδεκτό στη χώρα με τη συγκατάθεση του λαού. «Για αυτό, εμείς λέμε ότι χρειάζεται ένα ενδυναμωμένο κοινοβουλευτικό σύστημα και ένας δυνατός πρωθυπουργός. Για αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός των εξουσιών. Χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή στις αντιλήψεις και να αναθεωρήσουμε την σημασία της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων. Αυτό θα το αποδεχθεί ο Πρόεδρος Έρντογαν; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

    Ο Κιλιτσντάρογλου στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν συζήτησαν μαζί με το Κόμμα της Ευτυχίας το θέμα που αφορά στη Συμμαχία ή την αναζήτηση Συμμαχίας. Είπε ότι η πόρτα του κόμματος του είναι ανοικτή για ενδεχόμενη συνάντηση ακόμη και με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). «Σύμφωνα με τους νόμους, όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συναντιούνται μεταξύ τους κατά διαστήματα για να συζητούν τα προβλήματα της Τουρκίας. Και σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν είναι σωστό να επικρατεί εχθρότητα εναντίον ενός θεσμοθετημένου κόμματος. Το HDP είναι ένα πολιτικό κόμμα, και αν θέλει να συναντηθεί μαζί μας, ας έλθει, να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αυτή τη στιγμή, δεν τίθεται θέμα για συζήτηση για ενδεχόμενη συμμαχία η για αναζήτηση συμμαχίας. Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Καραμολλάογλου δεν συζητήσαμε τίποτα που να αφορά στο θέμα της συμμαχίας», είπε.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευτυχίας, Καραμολλάογλου ανέφερε ότι το κόμμα του θα έχει έτοιμο μέχρι την επόμενη βδομάδα προσχέδιο που ετοίμασε σχετικά με τις θέσεις του για το νέο σύνταγμα και εξήγησε ότι θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει επαφές με όλα τα κόμματα για ανταλλαγή απόψεων.

    (ΑΚ)

    [05] Συνάντηση HDP-CHP – Στην ατζέντα και ο Ντεμιρτάς

    Η Yeni Safak (05.02.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσάρρογλου δέχθηκε την αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο πλαίσιο των συναντήσεων που το τελευταίο εγκαινίασε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σε αντίθεση με άλλες συναντήσεις , δεν έγινε ανακοίνωση μετά την συνάντηση, σημειώνει η εφημερίδα. Ο συν-πρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ, δήλωσε είπε ότι αξιολόγησαν όλα τα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του Σελαχαττίν Ντεμιρτάς.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 8,815 τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (04.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 7,909 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 145,067 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 113 άτομα και 8,815 αποθεραπεύτηκαν. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 627 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,508,988 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 26,467. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,396,199.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 30,206,504 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,501 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,9% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,01%.

    (ΑΚ)

    [07] Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου ιού στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (04.02.21), ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Τουρκία ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου ιού του COVID-19.

    Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι ο μεταλλαγμένος ιός εντοπίστηκε σε συνολικά 17 πόλεις της Τουρκία. Όμως σε χθεσινές της δηλώσεις, η Δρ. Σεμά Τουράν, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου για το κορωνοϊό του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι ο μεταλλαγμένος ιός εξαπλώθηκε σε 23 επαρχίες.

    Η Τουράν προειδοποίησε ότι όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί μετά από αυτή την εξέλιξη και τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση το εμβόλιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προστατεύει από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Hurriyet (04.03.21) συνεχίζει κανονικά στην Τουρκία η εμβολιαστική διαδικασία και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί συνολικά πέραν των 2,5 εκ. πολιτών με το εμβόλιο της CoronaVac.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 2 εκ. 500 χιλιάδες 325 άτομα.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 5 February 2021 - 16:11:24 UTC