Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-04

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 24/2021 04.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό πάνε για αναγνώριση, λέει ο Τατάρ
  • [02] Συζήτησε το Κυπριακό με Τσαβούσογλου και βλέπει σήμερα τον Τατάρ ο Raab
  • [03] Εμβόλια από Raab και Μπορέλ θα ζητήσει ο Τατάρ – Από τον «νότο» ήρθε ο ιός
  • [04] Τσακιτζί: «Στην πενταμερή θα συζητηθεί η ομοσπονδία»
  • [05] Ως ΜΟΕ θα τεθεί η πώληση ηλεκτρισμού στις ελεύθερες περιοχές, λέει ο Αρικλί
  • [06] Νέο ρεκόρ κρουσμάτων χθες στα κατεχόμενα- Ανήλθαν στα 71
  • [07] Απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου στα κατεχόμενα
  • [08] Επιχειρηματίες στηρίζουν εκστρατεία για αγορά εμβολίων στα κατεχόμενα
  • [09] Σταμάτησαν τα τεστ PCR στα κατεχόμενα
  • [10] Ο Σανέρ για νέα οικονομικά μέτρα και τα εμβόλια κατά της πανδημίας
  • [11] Απογοητευμένος ο επιχειρηματικός κόσμος από τα νέα οικονομικά μέτρα
  • [12] Νέο «πολεοδομικό διάταγμα» υλοποιεί τις επιθυμίες κερδοσκόπων
  • [13] «Απαράδεκτο να καταδυναστεύονται τα ΜΜΕ», δηλώνει ο Ιζτζιάν
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: «Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες;»
  • [02] Επικρίσεις σε ΗΠΑ-ΟΗΕ για τις δηλώσεις τους για το Πανεπιστήμιο Βοσπόρου
  • [03] Αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές
  • [04] Δεν θεωρούν σωστό τον διορισμό του Πρύτανη στο Μπογάζιτσι οι Τούρκοι
  • [05] Ντομέζ: «Πρώτος στόχος είναι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο»
  • [06] HDP: «Δεν έχουμε πρόθεση διάλυσης του Κόμματος ή δημιουργίας νέου»
  • [07] Σοϊλού: Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος
  • [08] Χίλιες επτακόσιες αμερικάνικες εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Τουρκία
  • [09] Στις 8,102 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία – 117 νέοι θάνατοι
  • [10] Ο Κιλιντσάρογλου θα πληρώσει αποζημίωση ψυχικής οδύνης στον Ερντογάν
  • [11] Ο πληθυσμός της Τουρκίας το 2020 είναι 83, 614,362 άτομα

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό πάνε για αναγνώριση, λέει ο Τατάρ

    Την θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο που θα ζουν πλάι-πλάι και θα συνεργάζονται στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας» επανέλαβε την Τετάρτη το βράδυ σε συνέντευξη στον παράνομο Bayrak ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με την Gunes (04.02.21).

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι με μιαν συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να επεκταθεί με τον καιρό η ελληνοκυπριακή επικράτεια προς το βόρειο τμήμα της Κύπρου, κάτι για το οποίο δεν θα μπορέσει να πείσει κανείς, κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε και το εξής:

    «Όταν κοιτάξει κανείς αυτά που λένε οι Ελληνοκύπριοι, πάντα τα ίδια είναι. Υπάρχει η αντίληψη ότι 'δεν υπάρχουν σύνορα εντός της ΕΕ και βεβαίως με τον καιρό θα επεκταθούμε και προς τον βορρά εντός της ΕΕ που υπάρχει κάθε είδους ελευθερία'. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται. Είχαμε καλή θέληση, κάναμε θυσίες, επιδείξαμε αυτοθυσία, είπαμε 'ναι' στο Σχέδιο Ανάν. Παρά το γεγονός ότι εκείνοι είπαν 'όχι', εντάχθηκαν μόνοι τους στην ΕΕ».

    Σημειώνοντας ότι κατά την συνομιλία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρρες παραδέχθηκε ότι αδικήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι σε εκείνη την διαδικασία, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Έγινε αλλαγή διοίκησης στην Κύπρο. Υπάρχει ένας νέος πρόεδρος της δημοκρατίας. Ο πρόεδρος κέρδισε αυτές τις εκλογές λέγοντας τις απόψεις του. Αν πιστεύουν στην δημοκρατία, πρέπει να γίνει σεβαστή αυτή η άποψη. Εδώ και 50 χρόνια δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την ομοσπονδία. Μήπως υπάρχει νόημα να ασκείται περισσότερη πίεση για την ομοσπονδία; Οι Ελληνοκύπριοι ούτε τον πλούτο ούτε την διοίκηση θέλουν να μοιραστούν. Η πρόθεσή τους όλη είναι να επεκταθούν στο βόρειο τμήμα του νησιού. Στην διάσκεψη 5+1 θα πούμε τις απόψεις μας. Μας ντρέπονται πολύ λόγω των αδικιών που έγιναν προς τους Τουρκοκύπριους. Πόσες φορές πηγαινοήρθε στο νησί η Τζέιν Χολ Λουτ και συζητήσαμε με τον Γκουτέρρες. Για να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να πει 'αυτό είναι το μοντέλο λύσης που θα συζητηθεί'. Μας χρωστούν».

    Σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η «ΤΔΒΚ» θα πορευθεί προς τον δρόμο της αναγνώρισής της, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Πού ήταν και πού ήρθε η ΤΔΒΚ. Κοιτάζοντας το σημείο που έφτασε η χώρα, φαίνεται ότι πετύχαμε πολλά. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πλέον η ίδια Ανατολική Μεσόγειος. Η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Αυξήθηκε η αξία της ΤΔΒΚ. Είμαστε σε μια πολύ στρατηγική περιοχή. Και η Τουρκία βλέπει το μέρος αυτό διαφορετικά. Πίσω μας υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία [...]»

    Ισχυριζόμενος ότι «το παιχνίδι που παίζεται» είναι να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι «μπάλωμα» στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ επανέλαβε ότι θα μεταβούν στην πενταμερή διάσκεψη υποστηρίζοντας την θέση δύο κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και θα συνεργάζονται.

    Σημειώνοντας ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα είναι πιο εύκολος ο διαμοιρασμός των ενεργειακών πόρων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε:

    «Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει αυτή την υπόθεση. Πλοία υπό ελληνοκυπριακή σημαία δεν μπορούν να μπουν στα λιμάνια της Τουρκίας. Τα αεροπλάνα από την Ρωσία, από την Άπω Ανατολή έρχονται στο νησί κάνοντας γύρο πάνω από την Ελλάδα. Αν συνεχιστεί το στάτους κβο, θα χάσουν και οι Ελληνοκύπριοι».

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» βρίσκεται σε μια ισχυρή θέση, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

    «Υποχρεούμαστε να παίξουμε καλά τα χαρτιά μας. Ακόμα και αν λένε πως υπάρχουν οι παράμετροι του ΟΗΕ, πάλι μας καλούν σε συνάντηση. Αύριο [σήμερα] θα έρθει ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Ξέρει τι θα πω. Θα του πω 'έχω κράτος, που έχει κυριαρχία, ο λαός μου είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος'».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι κατάφεραν να θέσουν το μοντέλο των δύο κρατών στην ημερήσια διάταξη του κόσμου, ο Τατάρ αναφέρθηκε και στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και υποστήριξε:

    «Παρά την πανδημία, επισκέφθηκαν το Βαρώσι πάνω από 100 χιλιάδες άτομα. Οι τουρίστες από την Τουρκία ή από άλλες χώρες θα επισκέπτονται το Βαρώσι. Είπαμε στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους αξιωματούχους ότι θέλουμε να το ανοίξουμε κατά τρόπο σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεν αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το Βαρώσι μετατράπηκε από τώρα σε προορισμό. Αν θα έρθουν τουρίστες, οπωσδήποτε θα περάσουν και από το Βαρώσι. Είναι από τώρα μια προστιθέμενη αξία. Αρκεί να αρχίσει ο τουρισμός».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Συζήτησε το Κυπριακό με Τσαβούσογλου και βλέπει σήμερα τον Τατάρ ο Raab

    Η Gunes (04.02.21) γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, Τσαβούσογλου και Raab συζήτησαν το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι σήμερα στις 15.00 η ώρα ο Βρετανός Υπουργός θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι εντατικοποιήθηκαν οι διπλωματικές επαφές ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που θα συγκαλέσουν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Εξάλλου, η Vatan (04.02.21) γράφει ότι ο Τατάρ δήλωσε χθες ότι θα θέσει ενώπιον του Raab ορισμένα έγγραφα για το Κυπριακό. «Ο Υπουργός Εξωτερικών που θα έρθει σήμερα είναι 46 χρόνων. Αν δεν τα γνωρίζει αυτά, θα τα θέσω όλα ενώπιον του», είπε και πρόσθεσε: «Από εδώ και μπρος δεν θα εγκαταλείψω το κράτος μου, την ελευθερία μου, την κυριαρχία μου. Έθεσα στην ημερήσια διάταξη τα δύο κράτη. Αυτό ακούστηκε σε όλο τον κόσμο. Από εδώ και μπρος δεν μπορούμε να γίνουμε μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία»

    (Ι/Τσ.)

    [03] Εμβόλια από Raab και Μπορέλ θα ζητήσει ο Τατάρ – Από τον «νότο» ήρθε ο ιός

    Η Vatan (04.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα ζητήσει εμβόλια για την πανδημία του Covid-19 από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος θα τον επισκεφθεί την επόμενη βδομάδα.

    Μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στον παράνομο Bayrak, ο Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την κατεχόμενη Κύπρο με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών εντός Απριλίου και το άνοιγμα της «χώρας».

    Σημειώνοντας ότι χθες διενήργησαν τα περισσότερα τεστ και βρήκαν τα περισσότερα κρούσματα, ο Τατάρ είπε ότι εφαρμόζεται η πρακτική της καραντίνας από την επανεμφάνιση των κρουσμάτων την ώρα που δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα εντός Ιουλίου και ισχυρίστηκε ότι «ο ιός έρχεται από τον νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

    Επισημαίνοντας ότι με τους εμβολιασμούς θα καταστεί δυνατό να ξεπεραστεί η πανδημία αλλά υπάρχει πρόβλημα στην εξασφάλιση εμβολίων, ο Τατάρ είπε ότι θα ζητήσει το εμβόλιο της Οξφόρδης από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει και από τον Μπορέλ περισσότερα εμβόλια από την ΕΕ. Ανέφερε και το εξής:

    «Η επιτυχία εξαρτάται από τους ανθρώπους μας από εδώ και μπρος. Υπήρξε και κλείσιμο. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν τουρίστες και φοιτητές. Δεν υπάρχουν επισκέψεις από και προς τον νότο. Η κορύφωση [των κρουσμάτων] θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται μετά τις 7 Φεβρουαρίου».

    Σημειώνοντας ότι αν βρεθούν εμβόλια θα μπορούσαν να ανοίξουν προς το εξωτερικό σιγά σιγά προβαίνοντας σε περίπου 50 χιλιάδες εμβολιασμούς την βδομάδα, ο Τατάρ υποστήριξε ότι θα ξεπεράσουν τον ιό με σωφροσύνη φτάνει να μην υπάρξει πάλι οποιαδήποτε μετάλλαξη, να εφαρμόζουν όλοι τους κανόνες και να υποβάλλονται συχνά σε εξέταση PCR.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τσακιτζί: «Στην πενταμερή θα συζητηθεί η ομοσπονδία»

    Η Haberator (04.02.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέων Δυνάμεων (TKP), Μεχμέτ Τσακιτζί ότι είπε θεωρεί μη ρεαλιστικές και μη ειλικρινείς τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα..

    Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η «ΤΔΒΚ» και η Τουρκία βρίσκονται σε πλήρη ομοφωνία και θα συζητήσουν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη την πολιτική θέση για λύση στη βάση δύο κρατών και όχι την ομοσπονδία.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Τσακιτζί υπενθύμισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η τουρκική πλευρά, όπως και η ελληνοκυπριακή πλευρά, η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία, αποδέχθηκαν την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη και είπε ότι αυτό σημαίνει και αποδοχή και ανάληψη ευθύνης για συζήτηση μιας ομοσπονδιακής λύσης που να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. «Είμαι της άποψης ότι δεν έχει ουσία η προσπάθεια που γίνεται να αποκρύβεται αυτή η πραγματικότητα από την κοινή γνώμη», είπε.

    Ο Τσακιτζί πρόσθεσε και τα εξής: «Αυτό που επιχειρείται να γίνει, αυτό που υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο Αναστασιάδης είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλού φεύγοντας από το Κραν Μοντάνα, δεν είναι τίποτε άλλο από πίεση για μιαν ομοσπονδιακή μορφή λύσης που το κέντρο της θα είναι όσο το δυνατό πιο αδύναμο και οι περιφέρειες όσο το δυνατό με περισσότερες αρμοδιότητες, με έναυσμα την φράση ότι 'θα μπορούσε να αναζητηθεί ένας δρόμος που οι περιφέρεις θα είναι ισχυρές και το κέντρο πιο αδύναμο. Αυτή η στάση δεν είναι μια νέα στάση για την τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι μια στάση που πάντοτε υπήρχε ως πραγματικότητα».

    Ο Τσακιτζί στις δηλώσεις του είπε επίσης ότι αξιολογούν και θεωρούν σωστά και κατάλληλα τα βήματα και τα πολιτικά ανοίγματα της Τουρκικής Κυβέρνησης, η οποία θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, έχει αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει προχωρήσει σε βήματα για επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω της διπλωματίας και έχει προβεί σε πολιτικά ανοίγματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της και να επιλύσει τις διαφορές της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η πολιτική λύση που θα εξευρεθεί στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι προς όφελος των δικαιωμάτων τόσο της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και της Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τσακιτζί πρόσθεσε και τα εξής: «Είναι ξεκάθαρο ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό θα ανοίξει το δρόμο για την μέσω της διπλωματικής οδού επίλυση και των προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο Τσακιτζί κάλεσε τέλος τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ όπως ετοιμάσει μια διευρυμένη αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύσει στην άτυπη πενταμερή.

    (ΑΚ)

    [05] Ως ΜΟΕ θα τεθεί η πώληση ηλεκτρισμού στις ελεύθερες περιοχές, λέει ο Αρικλί

    Η Hakikat (04.02.21) γράφει ότι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί, σε χθεσινές του δηλώσεις έδωσε πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην «τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού» (KIB-TEK) και υποστήριξε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια που παρατηρείται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    «Αντιμετωπίζοντας την αισχροκέρδεια, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε σοβαρά το θέμα που αφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το 2021» υποστήριξε.

    Ο Αρικλί εξήγησε επίσης ότι θα προσφύγουν στο «υπουργικό συμβούλιο» για να ζητήσουν όπως το «κράτος» καταβάλλει προς την «KIB-TEK» τα οφειλόμενα προς αυτήν. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν αρχίσει προσπάθειες προκειμένου να πράξουν το ίδιο και τα «δημαρχεία».

    Αναφερόμενος στη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα με υποθαλάσσια καλώδια, ο Αρικλί είπε όταν γίνει αυτό, τότε θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν ηλεκτρισμό και στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, σε πολύ χαμηλή τιμή. «Αυτό το θέμα θα το φέρουμε και στην ημερήσια διάταξη ως ΜΟΕ», υποστήριξε ο Αρικλί, υπογραμμίζοντας ότι με την πώληση ηλεκτρισμού προς τη «νότια» Κύπρο, η «KIB-TEK» θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά της. Πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό θα διαβουλευθούν με την Τουρκία.

    (ΑΚ)

    [06] Νέο ρεκόρ κρουσμάτων χθες στα κατεχόμενα- Ανήλθαν στα 71

    Η Haberator (04.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά τις τελευταίες εικοσιτέσσερις ώρες διενεργήθηκαν 4,954 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 71 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 62 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο έφτασαν στα κατεχόμενα ακτοπλοϊκώς και τα 7 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι 21 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Ο Πιλλί ανέφερε ότι από τα 62 κρούσματα που ήταν εγχώρια, τα 10 εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 45 στην Κερύνεια, τα 7 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τα 2 στο Τρίκωμο, τα 4 στην κατεχόμενη Μόρφου και το ένα στην περιοχή της Λεύκας.

    Μέχρι τις 03 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 416,085 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,504 κρούσματα Covid-19, 1,923 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 567 ασθενών, 169 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 388 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 10 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Μέχρι σήμερα 14 άτομα έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΑΚ)

    [07] Απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου στα κατεχόμενα

    Η Vatan (04.02.21) γράφει ότι το «υπουργείο υγείας» προχώρησε χθες σε ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

    Στα πλαίσια των νέων αποφάσεων που λήφθηκαν ανακοινώθηκε ότι:

    -Παρατείνεται μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

    -Για σκοπούς διενέργειας πιο αποτελεσματικών ελέγχων, όλοι οι «πολίτες» που θα κυκλοφορούν για οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους ειδικό έντυπο στο οποίο θα αναγράφεται η διεύθυνση της κατοικίας τους και του χώρου εργασίας τους.

    -Απαγορεύεται πλήρως η μετακίνηση μεταξύ των «επαρχιών» και όσοι δεν έχουν αρνητικό PCR των τελευταίων 7 ημερών, δεν θα μπορούν να διακινηθούν. Της απαγόρευσης αυτής εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

    -Τον έλεγχο των μέτρων αναλαμβάνουν σε συνεργασία «αστυνομία», «επαρχιακές διοικήσεις» και «δήμοι»,

    -Κλειστά θα παραμείνουν σε αυτό το χρονικό διάστημα όλα τα νηπιαγωγεία και οι βρεφοκομικοί σταθμοί,

    -Όλα τα ιδιωτικά και «δημόσια σχολεία» δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τα φροντιστήρια και λέσχες συνεχίζουν μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    -Στα πλαίσια της κάλυψης των βασικών αναγκών, ανοικτά παραμένουν τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα σουπερμάρκετ, τα κρεοπωλεία. Οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας που θα παραμείνουν ανοικτοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR τεστ κάθε βδομάδα και οι επιχειρήσεις θα παραμένουν ανοικτές εξασφαλίζοντας σχετικό έντυπο διαβεβαίωσης υποβολής των εργαζομένων σε εργαστηριακό έλεγχο με αρνητικό αποτέλεσμα.

    -Οι έλεγχοι στο προσωπικό και στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές για κατοχή PCR τεστ θα αρχίσουν από τις 5 Φεβρουαρίου.

    -Τα εστιατόρια παραμένουν ανοικτά κατά τις ώρες 06.00-23.00 για παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον παράδοσης μόνο,

    -Επιτρέπεται η συμμετοχή σε κηδείες μόνο των συγγενικών ατόμων πρώτου βαθμού.

    -Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια.

    -Οι «πολίτες» που διαμένουν στα κατεχόμενα και ακολουθούν θεραπεία/η πρόκειται να αρχίσουν θεραπεία στη «νότια Κύπρο», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να εξασφαλίσουν σχετική άδεια από το «υπουργείο υγείας» για ολοκλήρωση ή συνέχιση της θεραπείας τους και θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για μονοήμερη επίσκεψη χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα. Ωστόσο, οι ασθενείς που πραγματοποιούν μονοήμερες διελεύσεις θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους PCR τεστ που διενεργήθηκε τις προηγούμενες 3 ημέρες,

    -Για τους διαμένοντες στην κατεχόμενη Κύπρο που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ισχύει η προηγούμενη απόφαση ότι πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα. Το ίδιο ισχύει και για τους διαμένοντες στις ελεύθερες περιοχές που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για εργασία.

    -Για όσους διαμένουν στα κατεχόμενα και φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ελεύθερες περιοχές, αποφασίστηκε όπως συνεχίζουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξαιτίας της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

    -Για τα άτομα που διενεργούν εμπορικές δραστηριότητες (χωρίς επαφή) μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, κρίθηκε κατάλληλο να συνεχίσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα, νοουμένου ότι εξασφαλίσουν σχετική έγκριση από τις «αρχές ασφαλείας».

    -Οι διελεύσεις μέσω του σημείου διέλευσης στον Λιμνίτη επιτρέπονται μόνο για σκοπούς υγείας και για ασθενοφόρα και για κανέναν άλλο λόγο.

    -Για τους μόνιμα διαμένοντες στην Πύλα ή για τα άτομα που εργάζονται στην Πύλα απαιτείται να εξασφαλίζουν σχετική άδεια από τις «αρχές ασφαλείας» για να επιτρέπεται η κυκλοφορίας τους.

    -Οι εργαζόμενοι στα ΗΕ, την ΕΕ, τις Βρετανικές Βάσεις, τη Νεκρή Ζώνη και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα μπορούν να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα νοουμένου ότι έχουν στην κατοχή τους PCR τεστ που διενεργήθηκε εντός των τελευταίων 72 ωρών και δεν θα υποβάλλονται σε καραντίνα.

    -Οι αποφάσεις που λήφθηκαν θα τύχουν επαναξιολόγησης από την «επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων» στις 9 Φεβρουαρίου.

    (ΑΚ)

    [08] Επιχειρηματίες στηρίζουν εκστρατεία για αγορά εμβολίων στα κατεχόμενα

    Η Diyalog (04.03.21) γράφει ότι ορισμένοι Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες ανακοίνωσαν την στήριξη τους προς την εκστρατεία που άρχισε ο όμιλος της εφημερίδας Diyalog Media, για παροχή βοήθειας προς την οργάνωση της «ερυθράς ημισελήνου» για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας στα κατεχόμενα και μετάβαση στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επιχειρηματίας Γκιουνάϊ Τσιερκέζ, τέως πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, έστειλε το μήνυμα «Υπάρχω και εγώ-Ben var?m». Σε συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα είπε ότι θα στηρίξει την εκστρατεία καταβάλλοντας το ποσό των 100,000 ΤΛ. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι έτοιμος να συμβάλει στην εκστρατεία με ακόμη περισσότερα χρήματα.

    Στις δηλώσεις του Ο Τσιερκέζ είπε:

    «Η Τουρκία εγκαθίδρυσε ένα σύστημα για την ίδια. Εμάς ο πληθυσμός μας είναι περίπου 400 χιλιάδες και με βάση τον πληθυσμό, μας αποστέλλει εμβόλια. Τα εμβόλια αποστέλλονται σταδιακά, όμως ο χρόνος είναι πολύτιμος. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Ο άνθρωπος μια φορά πεθαίνει. Γι' αυτό χρειάζεται να δράσουμε άμεσα. Δεν υπάρχει κάποια ενέργεια της κυβέρνησης σχετικά με τα εμβόλια. Γι' αυτό και αποφασίσαμε να δράσουμε εμείς. Και εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω 100,000 ΤΛ. Είμαι σίγουρος ότι όλοι μπορούν να συμβάλουν για να αρχίσει μια εκστρατεία για τα εμβόλια. Αν και πάλι τα χρήματα που θα μαζευτούν δεν αρκέσουν, τότε θα μπορούσε να γίνει και μια αποκοπή από τους μισθούς του δημοσίου. Αν καταβάλουμε προσπάθειες θα βρούμε τα εμβόλια. Κάποιοι λένε ότι δεν μπορούμε να πάρουμε απευθείας εμβόλια λόγω των εμπάργκο που εφαρμόζονται. Αν δώσουμε τα χρήματα στο Ισραήλ, τότε αυτό είναι έτοιμο να μας παραδώσει τα εμβόλια. Αρχίζοντας τον εμβολιασμό μιαν ώρα νωρίτερα, θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας σαν χώρα πιο νωρίς».

    Επίσης, την στήριξη τους προς την εκστρατεία εξέφρασαν με δηλώσεις τους και ο «διευθυντής της εταιρείας China Bazzar» Mazhar Iqbal Choudhry καθώς επίσης και ο πρόεδρος του «συνδέσμου Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών» (ISAD), Ενβέρ Μαμουλτζιού, δηλώνοντας ετοιμότητα να συμβάλουν χρηματικά προκειμένου να αγοραστούν εμβόλια.

    (ΑΚ)

    [09] Σταμάτησαν τα τεστ PCR στα κατεχόμενα

    Η K?br?s Postas? (04.02.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι λόγω υπερβολικού συνωστισμού και μεγάλης ζήτησης σταμάτησε την Πέμπτη το πρωί η διενέργεια τεστ PCR στο σύνολο της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου, «επειδή ξεπεράστηκαν οι δυνατότητες».

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και ότι σήμερα αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Καλώντας τους «πολίτες» να μείνουν απομονωμένοι στα σπίτια τους, ο Πιλλί υποστήριξε ότι στο εξής «στα άτομα αναλογεί το καθήκον να προστατεύουν τον εαυτό τους».

    Η εφημερίδα αναφέρει πάντως (kibrispostasi.com) ότι υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός τεστ και ότι θα επαναρχίσουν οι έλεγχοι αφού αυξηθούν τα κέντρα στα οποία διενεργούνται. Σημειώνεται ότι τα τεστ σταμάτησαν λόγω συνωστισμού στα τρία υφιστάμενα κέντρα και ότι θα επαναρχίσουν κατόπιν συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα και ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας».

    (Ι/Τσ.)

    [10] Ο Σανέρ για νέα οικονομικά μέτρα και τα εμβόλια κατά της πανδημίας

    Η K?br?s (04.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ εξήγγειλε χθες μέτρα οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας του Covid-19. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην παρουσία των «υπουργών» οικονομίας και οικονομικών, Ερχάν Αρικλί και Ντουρσούν Ογούζ, ο Σανέρ είπε ότι θα καταβληθεί στις 5 Φεβρουαρίου το συνολικό ποσό των 33 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) για στήριξη 1,500 ΤΛ σε μισθούς και βοήθεια 2,000 ΤΛ σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι πέντε άτομα. Ο Σανέρ ανέφερε επίσης ότι θα κατατίθεται μηνιαίως το ποσό των 1,500 ΤΛ μάξιμουμ στους λογαριασμούς των εργαζομένων που οι χώροι εργασίας τους θα παραμείνουν κλειστοί και επηρεάζονται πιο πολύ κατά την περίοδο που θα ισχύει η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας.

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, θα γίνει αύξηση 25% στη βοήθεια που παρέχεται σε νοικοκυριά που λάμβαναν κοινωνικό επίδομα το 2020, εξασφάλιζαν τα προς το ζην εργαζόμενα σε ημερήσια βάση και παρέμειναν άνεργα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχιστεί η βοήθεια και για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2021. Η βοήθεια θα αυξηθεί από τις 900 ΤΛ στις 1,125 ΤΛ για τα μονήρη άτομα και από τις 1,200 ΤΛ στις 1,500 ΤΛ για άτομα παντρεμένα ή που έχουν την ευθύνη να φροντίζουν παιδιά. Παράλληλα με το 10,65% που θα δοθεί για την αύξηση του κόστους ζωής, θα παρασχεθεί επιπλέον βοήθεια 15% λόγω της πανδημίας.

    Ο Σανέρ είπε επίσης ότι δάνεια συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου 150 εκατομμύριων ΤΛ με επιχορηγημένο επιτόκιο θα δοθούν σε 3,250 άτομα, όπως είχε εξαγγελθεί προηγουμένως. Σημείωσε ότι το 2021 θα τεθεί σε ισχύ και ένα άλλο πακέτο βοήθειας 120 εκατομμυρίων ΤΛ, από τα οποία τα 15 εκατομμύρια ΤΛ θα πάνε στους μεταφορείς στον τουριστικό τομέα που είχαν επωφεληθεί από προηγούμενα πακέτα και τα 105 εκατομμύρια ΤΛ θα δοθούν στους μικρομεσαίους καταστηματάρχες, στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους.

    Ο Σανέρ ανέφερε ακόμη ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα συνεχίσει να καταβάλλεται σε περίπου 60 χιλιάδες άτομα η στήριξη στο επίδομα κοινωνικών ασφαλίσεων που διδόταν εντός του 2020.

    Το «πρωτόκολλο» με την Τουρκία

    Σημειώνοντας ότι πέρασαν τον «προϋπολογισμό» για το 2021 και καταβάλλονται προσπάθειες για να υπογραφεί το «πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, ο Σανέρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και ανέφερε ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ολοκληρωθούν οι εργασίες υπογραφής του «πρωτοκόλλου» με την παράνομη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σύντομα στα κατεχόμενα ο Οκτάι.

    Είπε ότι με την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» θα ανακουφιστούν οικονομικά και υπογράμμισε την σημασία της βοήθειας της Τουρκίας, αφού η συμβολή της στον «προϋπολογισμό» των 10 δισεκατομμυρίων ΤΛ θα ανέλθει στα 2 δισεκατομμύρια ΤΛ.

    Ανέφερε επίσης ότι πέρασαν από την «βουλή» μιαν απόφαση για να τεθεί σε λειτουργία το «νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών» και να ανεγερθεί σύντομα δίπλα από αυτό ένα νοσοκομείο 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία και υπέγραψαν «διεθνείς συμφωνίες» και για τα δύο νοσοκομεία.

    Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού στον τομέα της υγείας, είπε ότι θα επισπεύσουν την πρόσληψη 43 νοσηλευτών και εξουσιοδότησαν το «υπουργείο» υγείας να προσλάβει 10 γιατρούς.

    Συμφώνησαν για 500 χιλιάδες εμβόλια από την Τουρκία

    Ο Σανέρ σημείωσε επίσης ότι κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Τουρκία αμέσως μετά τον σχηματισμό της «κυβέρνησής» του συμφώνησαν με τους Έρντογαν και Οκτάι να αποσταλούν από την Τουρκία στα κατεχόμενα 500 χιλιάδες εμβόλια και να εμβολιαστεί το 80% του συνολικού πληθυσμού των διαμενόντων στα κατεχόμενα. Είπε ότι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ήρθαν στα κατεχόμενα 40 χιλιάδες δόσεις εμβολίων και επεσήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην εξασφάλιση εμβολίων στηρίζει την «ΤΔΒΚ» στερώντας τα από την δικό της λαό.

    Ο Σανέρ υπενθύμισε επίσης ότι έλαβαν και γύρω στα 2,200 εμβόλια από την «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι όταν έρθουν οι 500 χιλιάδες εμβόλια θα μπορέσουν να εμβολιάσουν ολόκληρη την κοινότητα μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Απογοητευμένος ο επιχειρηματικός κόσμος από τα νέα οικονομικά μέτρα

    Κάτω από τον τίτλο «Απογοήτευση», η Yeni Duzen (04.02.21) γράφει ότι δεν έτυχε αποδοχής από τους επιχειρηματικούς κύκλους στα κατεχόμενα το πακέτο οικονομικής στήριξης που εξήγγειλε χθες η «κυβέρνηση». Εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα χαρακτηρίζουν «ανεπαρκές» το οικονομικό πακέτο και δηλώνουν ότι θα αυξηθούν οι απολύσεις και η ανεργία.

    Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ είπε ότι η «κυβέρνηση» δεν επέδειξε μιαν «απαλυντική και ανακουφιστική» μελέτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας ότι δεν ήταν όπως το ανέμεναν το οικονομικό πακέτο. «Μας περιμένουν δύσκολες μέρες», σημείωσε και προειδοποίησε ότι θα υπάρχουν απολύσεις λόγω της μείωσης της στήριξης προς τους εργοδότες.

    Απογοήτευση εξέφρασε για τα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης και ο πρόεδρος του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», Τζαντάν Αβουντούκ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτά είναι «εξαιρετικά ανεπαρκή».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του «επιμελητηρίου μικρομεσαίων καταστηματαρχών και τεχνιτών», Μαχμούτ Κανμπέρ είπε ότι «είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες» το οικονομικό πακέτο, το οποίο χαρακτήρισε «κενού περιεχομένου και απαράδεχτο», ενώ ο πρόεδρος του «συνδέσμου νέων επιχειρηματιών», Μουχίτ Ιντζέ υποστήριξε ότι πολλές επιχειρήσεις «εγκαταλείφθηκαν στην μοίρα τους». «Το πακέτο δεν είναι ικανοποιητικό. Η κυβέρνηση έθεσε ενώπιον μας πράγματα γνωστά», ανέφερε.

    Τέλος, ο πρόεδρος της «ένωσης τραπεζών» Ολγκούν Ονάλ επεσήμανε ότι στο πακέτο δεν υπάρχει μια γενική ρύθμιση για το κατά πόσο θα ανασταλούν οι πληρωμές τόκων και δόσεων.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Νέο «πολεοδομικό διάταγμα» υλοποιεί τις επιθυμίες κερδοσκόπων

    Κάτω από τον τίτλο «Ειδικό πολεοδομικό διάταγμα ένα μεσονύκτιο», η Yeni Duzen (04.02.21) γράφει ότι η «κυβέρνηση» δημοσίευσε τα μεσάνυκτα ένα «ειδικό πολεοδομικό διάταγμα» που καλύπτει μιαν περιοχή από την Κερύνεια μέχρι την Καρπασία και από την Βοκολίδα μέχρι την Αμμόχωστο.

    Ο πρόεδρος του «επιμελητηρίου πολεοδόμων», Μερτέρ Ρεφίκογλου δήλωσε ότι δημοσιεύθηκε ξανά ένα «διάταγμα», το οποίο πριν τρία χρόνια είχε οδηγηθεί στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» επειδή ήταν παράνομο και αναστάληκε από το «γραφείο της πολεοδομίας». Σημείωσε ότι με αυτό το «διάταγμα» καταργήθηκε η έγκριση της «πολεοδομίας» και πρόσθεσε ότι αν δεν διορθωθεί το λάθος αυτό, θα προσφύγουν ξανά στο «δικαστήριο».

    Σύμφωνα με τον Ρεφίκογλου, με το «ειδικό πολεοδομικό διάταγμα» που δημοσίευσε η «κυβέρνηση» για να δώσει πολεοδομική έγκριση σε συγκεκριμένες αναπτύξεις πάνω σε ορισμένα ακίνητα, πραγματοποιήθηκε κάτι το οποίο ήθελαν για χρόνια οι «κερδοσκοπικοί κύκλοι».

    Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου υποστήριξε ότι με το εν λόγω «διάταγμα» ξαλαφρώνει ο φόρτος εργασίας του «γραφείου της πολεοδομίας» και δίδεται στις «τοπικές αρχές» η αρμοδιότητα για έγκριση αλλαγής στην χρήση του ακινήτου.

    (Ι/Τσ.)

    [13] «Απαράδεκτο να καταδυναστεύονται τα ΜΜΕ», δηλώνει ο Ιζτζιάν

    Η Vatan (04.02.21) γράφει o πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP) Ιζζέτ Ιζτζιάν χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρέμβαση της λεγόμενης αστυνομίας και την επιχείρηση που διενήργησε στα γραφεία της εφημερίδας Yeni Bak?s τις προηγούμενες μέρες, κατά την οποία αφαίρεσε την εξωτερική κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της εφημερίδας, με την δικαιολογία ότι δεν ελήφθη άδεια εγκατάστασής της.

    Ο Ιζτζιάν είπε ότι τα ΜΜΕ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να καταδυναστεύονται από κανένα και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει το δικαίωμα του «λαού» για ενημέρωση και να βρίσκεται κοντά στις οργανώσεις του Τύπου.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: «Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες;»

    Υπό τον πιο πάνω τίτλο, η Sabah (03.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας μέσω τηλεδιάσκεψης, επέκρινε έντονα τους διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Bogazici Universitesi), σημειώνοντας:

    «Δεν αποδεχόμαστε αυτούς τους νέους, που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ως νέους με τις πραγματικές εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας. Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες; Ή είστε τρομοκράτες που επιχειρούν να καταλάβουν το γραφείο του πρύτανη; Δεν θα σας δώσουμε αυτή την ευκαιρία, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτή η χώρα δεν θα ξαναζήσει πια τα γεγονότα του Γκεζί στο Ταξίμ, δεν θα το επιτρέψουμε. Εάν ο κύριος Κεμάλ επιθυμεί να συνεχίσει με τους τρομοκράτες φίλους του, ορίστε, συνέχισε αυτό το δρόμο. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα που να λέγεται ΛΟΑΤ. Αυτή η χώρα είναι έθνος, έχει ήθος»

    Αναφορικά με την προσπάθεια για αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι εργασίες αυτές αποτελούν προτεραιότητα για την Δημοκρατική Συμμαχία (Cumhur Ittifak?), προσθέτοντας ότι θα είναι μια τέτοια περιεκτική εργασία που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς της χώρας. «Επιθυμούμε να δούμε όλους όσοι επιθυμούν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    (ΔΨ)

    [02] Επικρίσεις σε ΗΠΑ-ΟΗΕ για τις δηλώσεις τους για το Πανεπιστήμιο Βοσπόρου

    Υπό τον τίτλο «Η απάντηση του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ και ΕΕ για το Μπογαζιτσί», η Sozcu (04.02.21, Daily Sabah) γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε γραπτή του ανακοίνωση, απάντησε στις επικριτικές δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με τις διαδηλώσεις και συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, (Bogazici Universitesi) υποστηρίζοντας: «Έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα όσοι επιχειρούν να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Τουρκίας». Στην ανακοίνωση του, το ΥΠΕΞ συμβουλεύει όσους επικρίνουν τις ενέργειες της Τουρκίας, που είναι εντός του νομικού πλαισίου της, να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη πριν κάνουν μαθήματα δημοκρατίας στην Τουρκία.

    H Hurriyet (04.02.21, ΑΑ) γράφει ότι στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ελευθερία της έκφρασης καθώς και το δικαίωμα για διοργάνωση διαδήλωσης και πορείας διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να εκτελούν τα εξουσιοδοτημένα καθήκοντα τους από το νόμο, όπως τα εκτελούσαν μέχρι σήμερα σε κάθε γεγονός, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «έχουν διαπιστωθεί προσπάθειες για διείσδυση και υποκίνηση γεγονότων από οργανώσεις εκτός πανεπιστημίου με δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις και γι' αυτό έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των κανόνων για αντιμετώπιση των παράνομων αυτών ενεργειών, που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».

    (ΔΨ)

    [03] Αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.03.21) γράφει ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 51 φοιτητές του πανεπιστημίου Bogazici (Βοσπόρου), οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στο Πανεπιστήμιο.

    Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από τον Ταγίπ Ερντογάν και αντιμετωπίστηκαν με βία από την τουρκική αστυνομία, όπως αναφέρουν πολλές τουρκικές εφημερίδες.

    Όπως αναφέρει η T24 (04.03.21), χθες η τουρκική αστυνομία μπήκε στη νότια πανεπιστημιούπολη, όπου βρίσκεται το πρυτανικό κτίριο του Πανεπιστημίου και διαμαρτύρονται οι φοιτητές εδώ και ένα μήνα και έθεσε υπό κράτηση 159 άτομα. Ενώ 108 από αυτά απελευθερώθηκαν μετά από ανακρίσεις της αστυνομίας, η περίοδος κράτησης 51 φοιτητών παρατάθηκε και απελευθερώθηκαν σήμερα.

    Η Cumhuriyet (04.03.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί επέκρινε έντονα τις διαμαρτυρίες, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που διαμαρτύρονται «δεν είναι φοιτητές αλλά τρομοκράτες». Ο Μπαχτσελί ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστήμιο «δοκιμάζουν τις αντοχές και την υπομονή της Τουρκίας». «Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, που έκαναν τρεις ή πέντε ασυνείδητους μαθητές ως μέτωπο, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ληστές προσκολλώνται στο Πανεπιστήμιο του Βόσπορου και προκαλούν τη χώρα μας. Άλλο είναι φοιτητής και άλλο τρομοκράτης. Εάν τα δύο αναμειχθούν, όπως στο Πανεπιστήμιο, δηλαδή εάν οι τρομοκράτες αναλάβουν το πρόσχημα και την ταυτότητα των φοιτητών, ούτε η ειρήνη ούτε η ηρεμία θα παραμείνουν. Αυτή η δουλειά δεν είναι αστεία. Δεν υπάρχει τίποτα να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε αυτή την επιβαρυντική υπόθεση», είπε.

    Η Yeni Safak (04.02.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Κόμματος της Ευδαιμονίας (SΡ) Τεμέλ Καραμολλάογλου, αναφέρθηκε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου και δήλωσε πως αυτό που έκαναν ήταν να διαδηλώσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών τους δικαιωμάτων. Ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως οι φοιτητές δεν προεβήκαν σε βίαια επεισόδια. «Τι έκαναν οι φοιτητές για όνομα του Θεού; [...] Κατέστρεψαν κάποιο μέρος; Όχι. Πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. [...] Ζητούν τα δικαιώματά τους. Ασκούν τα δικαιώματα που τους παρέχει το Σύνταγμα », είπε.

    Εξάλλου, σε άρθρο του Μεχμέτ Γιλμάζ που δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.02.21) κάτω από τον τίτλο: «Δεν μπορείτε να κερδίσετε παίζοντας με τη φωτιά», αναφέρεται, φωτογραφίζοντας την τουρκική κυβέρνηση, στο γεγονός ότι η αστυνομία άσκησε υπερβολική βία ενάντια στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν και στην επιμονή του Ερντογάν να μην αναθεωρήσει την απόφαση του, παρά τις αντιδράσεις των φοιτητών για τον διορισμό του Πρύτανη. Γράφει και τα εξής ο Γιλμάζ:

    « [...] Φαίνεται ότι προέρχεται άνωθεν η παρέμβαση της αστυνομίας με υπερβολική βία, εναντίον των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσι που ασκούν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα. [...] Προφανώς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μετανιώσει για ούτε μία από τις λανθασμένες αποφάσεις που έλαβε, χιλιάδες από αυτές κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του. [...] Ο Ερντογάν είναι ένας τυπικός αυτοκράτορας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήθελε να προχωρήσει ένα ή δύο βήματα ακόμη αν έχει την ευκαιρία, αλλά οι δημοκρατικές μας παραδόσεις, εκ των οποίων το 'καταραμένο' Σύνταγμα και οι ελεύθερες εκλογές που είναι στα χέρια μας, δεν το επιτρέπουν.

    Στους αυταρχικούς ηγέτες δεν αρέσουν τα λάθη τους να επιστρέφουν και να χτυπούν τα πρόσωπά τους. Αυτός είναι ο λόγος που είναι θυμωμένος με τους φοιτητές και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Μπογατζιτσί. Οι Αυτοκράτορες πιστεύουν ότι η δύναμή τους θα κλονιστεί εάν πάρουν πίσω την απόφασή τους υπό μαζική πίεση. Ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει ούτε αυτήν την απόφαση. Εάν είναι απαραίτητο, τολμά να φυλακίσει φοιτητές σε όλα τα πανεπιστήμια, αλλά εξακολουθεί να μην απομακρύνεται από αυτήν την απόφαση (τον διορισμό του Πρύτανη). Είναι πολύ σαφές εδώ».

    Τέλος, η φιλοκυβερνητική Turkiye (04.02.21) υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν είναι το Μπογάζιτσι αλλά κάποιοι που θέλουν να μετατρέψουν το θέμα σε νέο Γκεζί, (αναφερόμενη στις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στο Πάρκο Γκεζί το 2013 στην Τουρκία). Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι περιθωριακές αριστερές οργανώσεις, που είναι παιχνίδια τρομοκρατικών οργανώσεων, θέλουν να επεκτείνουν σε ολόκληρη τη χώρα τις διαδηλώσεις» και ότι οι εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο, φαίνεται να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για συγκέντρωση ψήφων, ειδικότερα από τον Μανσούρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου, που μαζεύουν ψήφους για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης πως ελάχιστοι από τους συλληφθέντες είναι φοιτητές, αλλά είναι μέλη ακροαριστερών οργανώσεων. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως «εραστή τον τρομοκρατών», επειδή τις προάλλες είχε αποκαλέσει «παιδιά μας» τους φοιτητές που διαμαρτύρονταν.

    (ΚΣ)

    [04] Δεν θεωρούν σωστό τον διορισμό του Πρύτανη στο Μπογάζιτσι οι Τούρκοι

    Η Cumhuriyet (04.02.21) γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPoll, το 69% των πολιτών δεν θεωρούν σωστό να διορίζονται μέλη κάποιου κόμματος ως πρυτάνεις. Η έρευνα αφορούσε τον διορισμό του Μελίχ Μπουλού στην θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Μπογάζιτσι, ο οποίος πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων στην Τουρκία.

    ΟΙ ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: «Θεωρείτε σωστό να διορίζονται μέλη / πολιτικοί ενός κόμματος, όπως πρώην βουλευτές, πρώην αναπληρωτές υποψήφιοι ως πρυτάνεις πανεπιστημίου;». Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ως ακολούθως:

    Ναι: 20,2%

    Όχι: 69%

    Δεν απαντώ/δεν έχω άποψη: 10,8%

    Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε σχέση με τους ψηφοφόρους του κάθε κόμματος, ήταν ως ακολούθως:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ):

    Όχι: 35,8%

    Ναι: 50,6%

    Δεν απαντώ/δεν έχω άποψη: 13,6%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP):

    Ναι: 5,9%

    Όχι: 90,2%

    Δεν απαντώ/δεν έχω άποψη: 3,9%

    Καλό Κόμμα (IYI PARTI):

    Ναι: 11,9%

    Όχι: 85,1%

    Δεν απαντώ/δεν έχω άποψη: 3%

    Φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP):

    Ναι: 2,5%

    Όχι: 93%

    Δεν απαντώ/δεν έχω άποψη: 4,5%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP):

    Ναι: 23,5%

    Όχι: 63,8%

    Δεν απαντώ/δεν έχω άποψη: 12,8%

    Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP):

    Ναι: 11,1 %

    Όχι: 88,9%

    (ΚΣ)

    [05] Ντομέζ: «Πρώτος στόχος είναι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο»

    Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (03.02.21), ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντομέζ, σε ομιλία του στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην επαρχία Bilecik, είπε ότι το 2020 ήταν η χρονιά της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, προσθέτοντας ότι έχουν ανακαλύψει 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα ο πρώτος τους στόχος είναι η ανακάλυψη αερίου και στην Μεσόγειο.

    «Όσο κυνηγάμε αυτούς τους στόχους, όσο προσπαθούμε για την Τουρκία, κάποιοι προσπαθούν να μας εκφοβίσουν. Όταν είπαμε ότι το πρώτο γεωτρύπανο της χώρας μας θα αρχίσει εργασίες, πρώτα μας είπαν: 'Δεν μπορείτε να κάνετε έρευνες'. Εμείς κάναμε. Αργότερα μας είπαν 'δεν μπορείτε να βρείτε'. Αλληλούια, εμείς βρήκαμε. Τώρα μας λένε, 'δεν μπορείτε να εξορύξετε το φυσικό αέριο, που βρήκατε'. Και εγώ τους απαντώ ότι έχουμε ένα έθνος πίσω μας. Δεν θα αφήσουμε τις πηγές της Τουρκίας κάτω από τη γη. Όπως τις βρήκαμε, θα τις εξορύξουμε, με την άδεια του Αλλάχ».

    (ΔΨ)

    [06] HDP: «Δεν έχουμε πρόθεση διάλυσης του Κόμματος ή δημιουργίας νέου»

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (04.02.21) γράφει ότι ο συν-πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Μιτχάτ Σαντζάρ, αναφερόμενος σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, διέψευσε πως το Κόμμα έχει πρόθεση να διαλυθεί και ότι υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία νέου κόμματος. Ο Σαντζάρ κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις που έκανε για το θέμα η συν-πρόεδρους του HDP, Αϊχάν Μπιλγκέ, που είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερη με κατηγορίες για εμπλοκή στην υπόθεση Κομπανί.

    Ο Σαντζέρ είπε πως συνεχίζουν τις επαφές που είχαν προαναγγείλει με διάφορα κόμματα και ότι ζήτησαν συνάντηση και με το Καλό Κόμμα (IYI PARTI). Κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταστείλει και να φιμώσει την αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας το δικαστικό σώμα.

    «Στόχος μας είναι να έχουμε μια διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τον τρόπο επίλυσης όλων αυτών. Με άλλα λόγια, το μέσο για την επίλυση προβλημάτων είναι η δημοκρατική πολιτική και οι μέθοδοι της δημοκρατικής πολιτικής είναι επίσης σαφείς. Διάλογος, διαπραγμάτευση, συζήτηση και συμφιλίωση εάν είναι δυνατόν», είπε.

    Εξάλλου, η Yeni Safak (04.02.21) γράφει ότι η ηγέτης του Καλού Κόμματος, Μεράλ Άκσενερ, ρωτήθηκε αν θα αποδεχτεί την πρόταση για συνάντηση που απεύθυνε στο Κόμμα ο ηγέτης του HDP. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η Άκσενερ δήλωσε πως δεν έχει λάβει ακόμα πρόσκληση για συνάντηση, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να την αποδεχτεί.

    (ΚΣ)

    [07] Σοϊλού: Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος

    Η Hurriyet (04.02.21), σε άρθρο του Νεντίμ Σενέρ, αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ και όχι η οργάνωση FETO.

    Ο Σενέρ σημειώνει πως έγιναν πολλά σχόλια για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αναφέρθηκε πως «ο Σοϊλού αθώωσε το FETO από το πραξικόπημα», ρίχνοντας ευθύνες στις ΗΠΑ. «Τα σχόλια δεν έγιναν από άγνοια αλλά από κακή πίστη», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος σημειώνει ότι απηύθυνε την ερώτηση στον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών για να διευκρινίσει τί ακριβώς εννοούσε.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Σοϊλού είπε πως είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε και συνεχίζει να υποστηρίζει τις δηλώσεις του. Πρόσθεσε επίσης πως δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορεί τις ΗΠΑ για το πραξικόπημα, αφού ανάλογη δήλωση είχε κάνει και όταν έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία, πηγαίνοντας στην κηδεία των θυμάτων και μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Είχα πει τότε: Η Αμερική βρίσκεται πίσω από αυτό το πραξικόπημα. Μάθαμε από τα βρετανικά έγγραφα της περιόδου ότι η Αμερική ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 1960. Συνειδητοποιήσαμε ότι η Αμερική ήταν πίσω από το πραξικόπημα του 1980. [...]. Είναι σαφές ποιος είναι πίσω από το Πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου. Πριν περάσουν 20-30 χρόνια, είπα ότι η Αμερική ήταν πίσω από αυτό το πραξικόπημα και το άφησα ως σημείωμα στην ιστορία. Όχι σήμερα, αλλά λιγότερο από 24 ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15ης Ιουλίου. Μετά από αυτό έγινα ο Υπουργός Εσωτερικών. Αφού έγινα Υπουργός Εσωτερικών, είδα ότι το FETO δραστηριοποιούταν παντού στην Αμερική», είπε.

    (ΚΣ)

    [08] Χίλιες επτακόσιες αμερικάνικες εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Τουρκία

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (03.02.21, ΑΑ) γράφει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιελντ (David Satterfield), σε συνέντευξη σε ανταποκριτή του πρακτορείου, είπε ότι περισσότερες από χίλιες εφτακόσιες αμερικάνικες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία απασχολώντας γύρω στις 78 χιλιάδες Τούρκους εργαζόμενους με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 31.2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Πρέσβης αναφέρθηκε κυρίως στην οικονομική και εμπορική πτυχή των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι έχουν εντοπίσει τους τομείς που μπορεί να καταγραφεί πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών και άρχισαν ήδη εργασίες γι' αυτό το θέμα.

    (ΔΨ)

    [09] Στις 8,102 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία – 117 νέοι θάνατοι

    Σύμφωνα με την Sabah (03.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν ακόμη 8,102 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 148,192 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 117 άτομα και 8,314 αποθεραπεύτηκαν. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 632 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,501,079 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 26,354. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,387,384.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 30,061,437 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,523 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,9% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,01%.

    (ΔΨ)

    [10] Ο Κιλιντσάρογλου θα πληρώσει αποζημίωση ψυχικής οδύνης στον Ερντογάν

    Η Milliyet (04.02.21) γράφει ότι ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου θα πληρώσει αποζημίωση ψυχικής οδύνης ύψους 100 χιλιάδων ΤΛ (12 χιλιάδες ευρώ περίπου) στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με δηλώσεις του για το εργοστάσιο «tank-palet».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ερντογάν κέρδισε την δίκη εναντίον του Κιλιντσάρογλου, σχετικά με την μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ηγέτη του CHP στις 26 Νοεμβρίου 2019, με την αιτιολογία ότι σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση επιτέθηκε εναντίον των προσωπικών του δικαιωμάτων.

    Ο Ερντογάν είχε ζητήσει αποζημίωση ύψους 250 χιλιάδων ΤΛ.

    (ΔΨ)

    [11] Ο πληθυσμός της Τουρκίας το 2020 είναι 83, 614,362 άτομα

    Η Sabah (04.02.21, ΑΑ) γράφει ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας εντός του 2020 αυξήθηκε κατά 459 χιλιάδες 365 άτομα, φθάνοντας τα 83 εκατομμύρια 614 χιλιάδες 362, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας (TUIK). Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός στην Κωνσταντινούπολη έχει ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ο αντρικός πληθυσμός αποτελεί το 50,1% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας, δηλ. 41,915,985 άτομα, ενώ ο γυναικείος πληθυσμός το 49,9%, δηλ, 41,698,377 άτομα.

    Σημειώνεται ότι υπάρχει ποσοστιαία αύξηση στο πληθυσμό 5,5% το 2020, ενώ το 2019 καταγράφτηκε 13,9% ποσοστιαία αύξηση.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 4 February 2021 - 13:09:46 UTC