Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-09

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 26/2021 09.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Gunes: Δεν παρέλαβε πακέτο προτάσεων από τον Raab ο Τατάρ
  • [02] Αντίδραση Σανέρ στις δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
  • [03] Στα 65 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες
  • [04] Μετάλλαξη του Covid-19 εντοπίστηκε σε δείγματα από τα κατεχόμενα
  • [05] Δεν ήταν Γερμανός τουρίστας το πρώτο κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [06] Γρήγορα τεστ σε Τουρκοκύπριους από την ΕΕ
  • [07] Καθεστώς μαφίας στην Τουρκία, λέει ανεξάρτητος Βουλευτής
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η Ακσενέρ επικρίνει σφοδρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • [02] Ανατολική Μεσόγειο και σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ συζήτησαν Έρντογαν-Μέρκελ
  • [03] Ακάρ: «Μοντέλο Κρήτης για τους S-400»
  • [04] «Εντατικοποίηση του διάλογου Τουρκίας-ΕΕ», βλέπει ο Αλτούν
  • [05] Με σύνθημα «Ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος», οδεύουν προς τις εκλογές του 2023, λέει ο Έρντογαν
  • [06] Παραίτηση Μουχαρέμ Ιντζέ από το CHP – Πρώτες αντιδράσεις
  • [07] Αγορά νέου γεωτρύπανου από την Τουρκία
  • [08] Αποφασίστηκε η εκ' νέου εκδίκαση του Βουλευτή του CHP Μπερμπέρογλου
  • [09] Στις 8,103 τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Gunes: Δεν παρέλαβε πακέτο προτάσεων από τον Raab ο Τατάρ

    Κάτω από τον τίτλο «Να εκμηδενίσουμε τις εγγυήσεις, λέει», η Gunes (09.02.21), εκφραστικό όργανο το Κόμματος Εθνικής Ενότητας από το οποίο προέρχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, γράφει ότι διέρρευσαν στον ελληνοκυπριακό Τύπο νέες ιδέες που έθεσε στο τραπέζι η Βρετανία για λύση του Κυπριακού.

    Αναπαράγοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» το οποίο μετέφερε στην στήλη του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα K?br?s Postas? ο δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς, η εφημερίδα επικαλείται τουρκοκυπριακές πηγές και γράφει ότι η λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα δεν έχει παραλάβει ένα τέτοιο πακέτο προτάσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τατάρ απλώς άκουσε τις απόψεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Dominic Raab, στον οποίο εξήγησε τις θέσεις τις οποίες είχε διαβιβάσει προηγουμένως και στα Ηνωμένα Έθνη.

    «Σύμφωνα με πηγές της ΤΔΒΚ, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεχτές ως βάση για μιαν λύση οι βρετανικές ιδέες», αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι: «Άλλωστε η τουρκική πλευρά διατηρεί την άποψη ότι δεν θα είναι δυνατόν να επιτύχει καμία προσπάθεια ενόσω δεν αλλάζει η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, δεν τίθεται επί τάπητος μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα της κυριαρχικής ισότητας και συνεχίζεται η αντίληψη που προβλέπει εκμηδενισμό ων δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντίδραση Σανέρ στις δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

    Ο παράνομος Bayrak (09.02.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι το «δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας» δεν αποδέχεται την ανάγκη εγγύησης της «κυριαρχίας και της ασφάλειας» του τουρκοκυπριακού «λαού». Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη το πρωί, ο Σανέρ επέκρινε τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Λευκωσία και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ευθύνεται για το «όνειρο της ένωσης», την οποία χαρακτήρισε «μπελά στο κεφάλι της Κύπρου».

    «Αν υπάρχει κάποια κατοχική δύναμη στην Κύπρο, αυτή είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που μας έδιωξε με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία και πήρε μόνη της το κράτος του οποίου ήμασταν εταίροι», ισχυρίστηκε επαναλαμβάνοντας την θέση ότι Ελληνοκύπριοι και Ελλάδα δεν επιθυμούν κοινά αποδεχτή συμφωνία στο Κυπριακό.

    Υποστήριξε και τα εξής ο Σανέρ:

    «Όνειρό τους είναι να αποκόψουν τον δεσμό της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία, να μας κάνουν μπάλωμα με δικαιώματα μειονότητας στην λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία που μετατράπηκε σε ένα ελληνικό κράτος και να θέσουν το νησί υπό την ηγεμονία τους για τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους. Είναι φανερό ότι βλέπουν και τις αναζητήσεις για ομοσπονδιακή λύση ως μέσο κωλυσιεργίας, ως μια τακτική διαδικασία μέχρι την ημέρα που θα υλοποιήσουν αυτά τους τα όνειρα. Επομένως, οι δηλώσεις όσων εδώ σε εμάς υποστηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση απλώς και μόνο για να μην καταρρεύσει η δική τους πολιτική δεν σημαίνουν τίποτε άλλο από βοήθεια και παροχή ατού στο δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας που είναι γνωστές οι προσπάθειες που καταβάλλει και οι στόχοι του.

    Είναι ξεκάθαρες οι απόψεις που εκφράστηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στη νότια Κύπρο. Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα ακόμα αντιτίθεται στη σύσταση ενός νέου συνεταιρισμού. Λένε ξεκάθαρα ότι θέλουν να συνεχίσει τον δρόμο της μετεξελισσόμενη η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία και εμείς να γίνουμε μπάλωμα σε αυτήν. Απορρίπτουν την κυριαρχική μας ισότητα και ισχυρίζονται δήθεν ότι θέλουν μιαν λειτουργική κρατική δομή. Όμως, πρόθεσή τους είναι να μην μας κάνουν εταίρους στις αποφάσεις, να πάρουν από τα χέρια μας ακόμα και το δικαίωμα του βέτο που είχαμε στην Κυπριακή Δημοκρατία που συστάθηκε το 1960.

    Χαρακτηρίζουν αναχρονιστική την συνέχιση των δραστικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων της Τουρκίας που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960. Ζητούν να εμποδιστούν πλήρως οι μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία στην Κύπρο όταν απειλείται η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας του τουρκοκυπριακού λαού και να μην μείνει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί, έστω και σε βάθος χρόνου. Όμως, χάρις στις εγγυήσεις, οι Τουρκοκύπριοι μπορούμε να συνεχίζουμε να υπάρχουμε με την ταυτότητά μας σε αυτό το νησί.

    Επιπρόσθετα με αυτά, έχουν από εμάς και σημαντικές εδαφικές και περιουσιακές απαιτήσεις που θα κλονίσουν την οικονομία μας και θα ανοίξουν μεγάλες πληγές κοινωνικά. [...]

    Η Τουρκία εμπόδισε την μετατροπή της Κύπρου σε ελληνική, έσωσε και τους Ελληνοκύπριους από τη δολοφονία των πραξικοπηματιών όπως έσωσε και τους Τουρκοκύπριους, έφερε την δημοκρατία στην Ελλάδα και εξασφάλισε την επιστροφή πολλών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα του [Μητσοτάκη], στην χώρα τους. Αντί να καταγγέλλει την Τουρκία, πρέπει να την ευχαριστεί ο Μητσοτάκης.

    Για τις δε δηλώσεις Αναστασιάδη δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο Νίκος Αναστασιάδης, που οδήγησε σε κατάρρευση τις προσπάθειες για ομοσπονδιακή λύση στο Κραν Μοντάνα και ανέφερε ότι θέλει λύση δύο κρατών, έχει αλλάξει γνώμη ως αποτέλεσμα της επίδρασης των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω των ισχυρισμών για ατασθαλίες και των πολιτικών πιέσεων της εκκλησίας, με την οποία πάντα ενεργεί μαζί και του ΑΚΕΛ. Μετά από αυτή την αλλαγή γνώμης δεν απέμεινε απολύτως κανένα πολιτικό κύρος και βάρος στον Αναστασιάδη.

    Επομένως, όπως είπα και προηγουμένως, ας λέει και ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, εμείς θα υπερασπιστούμε το κράτος μας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να αγγίξει την κυριαρχία μας και την συνέχιση των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε βήμα πίσω από την κυριαρχική μας ισότητα και την απαίτησή μας για λύση δύο κρατών. Αν τα Ηνωμένα Έθνη θα διοργανώσουν πενταμερή διάσκεψη, πρέπει να κινηθούν από αυτή την πραγματικότητα».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Στα 65 τα νέα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα χθες

    Η Yeni Duzen (09.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 4,058 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 65 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 42 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 22 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι 24 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό, τα 23 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 35 στην Κερύνεια, τα 4 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και τα 2 στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Μέχρι τις 08 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 442,806 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,834 κρούσματα Covid-19, 2,071 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 747 ασθενών, 174 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 558 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 15 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Εξάλλου, 16 άτομα έχασαν την ζωή τους μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Μετάλλαξη του Covid-19 εντοπίστηκε σε δείγματα από τα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (09.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι η βρετανική μετάλλαξη του Covid-19 εντοπίστηκε σε 16 από τα 20 δείγματα που εστάλησαν από τα κατεχόμενα στην Τουρκία για εργαστηριακές εξετάσεις.

    Ο Πιλλί σημείωσε ότι αυτή η μετάλλαξη του ιού μεταδίδεται πιο γρήγορα και κάλεσε τον «λαό» να φοράει μάσκες, να κρατάει τις κοινωνικές αποστάσεις και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δεν ήταν Γερμανός τουρίστας το πρώτο κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (09.02.21) γράφει ότι λανθασμένη ήταν τελικά η πληροφορία, την οποία θεωρούσαν όλοι ορθή, ότι το πρώτο κρούσμα Covid-19 στα κατεχόμενα ήταν ένας Γερμανός τουρίστας. Επισημαίνοντας ότι το ίδιο πίστευε και η ιατρική κοινότητα στα κατεχόμενα, η εφημερίδα σημειώνει ότι το «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής» ανακοίνωσε ότι το πρώτο κρούσμα στα κατεχόμενα ήταν ένας 17χρονος Τουρκοκύπριος κάτοικος Αμμοχώστου. Αυτό προέκυψε από αναδρομική εξέταση των δειγμάτων 172 ασθενών που είχαν αποταθεί στο νοσοκομείο του «πανεπιστημίου» με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2019 και 15ης Μαρτίου 2020.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Γρήγορα τεστ σε Τουρκοκύπριους από την ΕΕ

    Η Halk?n Sesi (09.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Αλί Πιλλί δήλωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα αποσταλούν στους Τουρκοκύπριους 75 χιλιάδες γρήγορα τεστ (αντιγόνου) από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής Υγείας.

    Ο Πιλλί είπε επίσης ότι μίλησε με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά και ότι θα συνεχίσει η αποστολή εμβολίων Sinovac από την Τουρκία. Σημείωσε ότι ο Κοτζά του επιβεβαίωσε ότι η περίοδος μελέτης των εμβολίων στην Τουρκία ολοκληρώνεται την Τετάρτη ή την Πέμπτη και μετά θα αποσταλούν εμβόλια στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, εντός μερικών ημερών θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των μελών της «αστυνομίας» και θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από 21 σε 25.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Καθεστώς μαφίας στην Τουρκία, λέει ανεξάρτητος Βουλευτής

    Κάτω από τον τίτλο «Η Τουρκία στα χέρια μιας μαφίας που φόρεσε την ενδυμασία πολιτικού κόμματος», η Avrupa (09.02.21) γράφει ότι ως καθεστώς μαφίας χαρακτήρισε την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Κωνσταντινούπολης Αχμέτ Σικ, εναντίον του οποίου διεξάγεται έρευνα επειδή εξέφρασε στήριξη προς τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές του Πανεπιστημίου Bogazici (Βοσπόρου).

    «Δεν μπορείτε να αγωνιστείτε με την μαφία και μιαν δικαιοσύνη που αποδέχτηκε να είναι εκτελεστής της μαφίας», είπε και σημείωσε ότι οι φοιτητές που αγωνίζονται κατά του διορισμού του Πρύτανη Μελίχ Μπουλού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο «στο να αποτιναχθεί το νεκρικό χώμα που σκορπίστηκε πάνω από την χώρα».

    Ο Σικ ανάφερε ότι δεν θα τον πτοήσει η έρευνα που διεξάγεται εναντίον του και ότι πρέπει να συνεχίσει η αντίσταση κατά του διορισθέντος πρύτανη. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Η αντίσταση προσπαθεί να μας εξηγήσει κάτι. Τα δικαιώματα παίρνονται, δεν δίνονται. Πρέπει να είστε θαρραλέοι για να αγωνίζεστε ενάντια σε έναν τέτοιο φασισμό, λένε και μην παραιτηθείτε με κανέναν τρόπο, λένε. Αυτό που μας αναλογεί είναι να συνεχίσουμε να λέμε με θάρρος αυτό που έχουμε να πούμε. Το θάρρος είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο τους τυράννους. Και αυτό το έχουμε. [...]»

    Αναφερόμενος στην έρευνα που διατάχθηκε εναντίον του, ο Βουλευτής είπε: «Η Τουρκία βρίσκεται στα χέρια μιας μαφίας που ντύθηκε με την ενδυμασία πολιτικού κόμματος. Δεν μπορείτε να αγωνιστείτε με μιαν μαφία και μιαν δικαιοσύνη που δέχτηκε να είναι εκτελεστής της μαφίας. [...]»

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η Ακσενέρ επικρίνει σφοδρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (09.02.21, ΑΑ) γράφει ότι η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Καλού Κόμματος (IYI Parti) Μεράλ Άκσενερ, κατά την διάρκεια ομιλίας της στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της, απαντώντας την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, που είπε ότι «στρατηγικός τους στόχος είναι ο τερματισμός της τουρκικής εισβολής στο νησί», ανέφερε ότι στην πραγματικότητα δεν την εκπλήττει αυτή η δήλωση του Μητσοτάκη, που είναι συνηθισμένη ανάμεσα στους λαϊκιστές Έλληνες πολιτικούς, όπως ισχυρίστηκε. «Πολλές φορές έχουν ειπωθεί και μετά αγνοήθηκαν. Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα πουν οι δικοί μας κύριοι», πρόσθεσε.

    Απευθυνόμενη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Άκσενερ είπε: «Όσο και αν δεν μπορείτε να το αποδεχθείτε, η ΤΔΒΚ είναι ένα αυτόνομο κράτος. Να γνωρίζετε τα όρια σας. Έχουμε δει και στο παρελθόν ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας στόχοι, η Μεγάλη Ιδέα σας, η Ένωση».

    Υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα ότι «έναντι στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά των Κύπριων, υψώθηκε η σημαία στο νησί το 1974 με το σύνθημα 'η Αϊσιέ πήγε διακοπές' και ότι στις 15 Νοεμβρίου 1983, ο πρώτος πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ραούφ Ντεκτάς ανακοίνωσε στον κόσμο την ίδρυση ενός νέου τουρκικού κράτους», η Ακσενέρ υποστήριξε:

    «Φυσικά, αυτά συνέβησαν στους στρατηγικούς σας στόχους, στους πολιτικούς σας και στους χουντικούς της περιόδους, που ασκούσαν καθήκοντα σημαιοφόρου. Μην ξεχνάτε ότι τέτοιου είδους στρατηγικοί στόχοι δεν ταιριάζουν καθόλου στην καριέρα των Ελλήνων πολιτικών. Σας συμβουλεύω να εστιαστείτε στα προβλήματα της χώρας σας, να μην ασχολείστε πολύ με μεγαλύτερα θέματα από το μπόι σας. Δεν υπάρχει τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπάρχει τουρκική παρουσία. Αυτό να έχετε στο μυαλό σας. Αν όμως εσείς επιμένετε να πράττετε το αντίθετο, τότε εμείς είμαστε πάλι εδώ. Πάντα σας περιμένουμε».

    (ΔΨ)

    [02] Ανατολική Μεσόγειο και σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ συζήτησαν Έρντογαν-Μέρκελ

    Σύμφωνα με την Aksam (08.02.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, στη συνάντηση, Έρντογαν και Μέρκελ συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ αξιολόγησαν επίσης τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Ο Έρντογαν στη συνάντηση ανέφερε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις σχέσεις της με την ΕΕ στη βάση μιας θετικής ατζέντας και εξέφρασε την επιθυμία όπως, ενόψει της συνόδου του Μαρτίου, συνεχιστούν οι τεχνικές εργασίες και εντατικοποιηθούν οι επαφές τους με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Υπογραμμίζοντας ότι μια δίκαιη και εποικοδομητική προσέγγιση εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών, ο Έρντογαν τόνισε επίσης την ανάγκη για άμεση έναρξη των εργασιών για ενδυνάμωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου.

    Ο Έρντογαν επανέλαβε επίσης ότι προσδοκία τους είναι η διοργάνωση μιας συνόδου μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ προτού ολοκληρωθεί η προεδρία της Πορτογαλίας στην ΕΕ.

    Με τη σειρά της, η Μέρκελ χαιρέτισε τις εξελίξεις και τα θετικά μηνύματα που έστειλε η Τουρκία στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής Κυβέρνησης Steffen Seibert, αναφέρθηκε στη συνάντηση Έρντογαν-Μέρκελ μέσω τηλεδιάσκεψης αναφέροντας ότι η Μέρκελ χαιρέτισε τη θετική στάση της Τουρκίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή ότι είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος και η πρόοδος που σημειώθηκε σε διάφορα δύσκολα ζητήματα.

    Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης τη σημασία που έχουν οι εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ.

    (ΑΚ)

    [03] Ακάρ: «Μοντέλο Κρήτης για τους S-400»

    H Hurriyet (09.02.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη στον αρθρογράφο της εφημερίδας Σεντάτ Εργκίν, αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης του Φετουλλάχ Γκιουλέν (FETO), την διαφωνία με τις ΗΠΑ για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, την πρόσφατη επίσκεψη του στη Γερμανία, το μέλλον των Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη, καθώς και άλλα θέματα.

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας Κραμπ-Καρενμπάουερ ότι «συζήτησαν δύσκολα θέματα», ο Ακάρ είπε ότι δεν είναι κρυφό ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, προσθέτοντας: «Συζητήσαμε θέματα για την αμυντική βιομηχανία, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν κάποιες δυσκολίες σχετικά με στρατιωτικές αγορές». Εξήγησε ότι υπάρχουν δυσκολίες σχετικά με την άδεια εξαγωγών κάποιων στρατιωτικών αγορών που θα κάνει η Τουρκία από την Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι είναι εσωτερικό θέμα της Γερμανίας. «Αφορά εκατοντάδες στρατιωτικά εφόδια, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων, μηχανές για τανκ, μπαταρίες...Δώσαμε την λίστα μας, αναμένουμε ότι θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες μας. Τους ενημερώσαμε ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε κάποια εξαρτήματα και από αλλού, αλλά θα ήταν καλύτερα να τα αγοράσουμε από αυτούς».

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ είπε ότι συζήτησαν και το επεισόδιο σχετικά με την νηοψία, που πραγματοποίησαν Γερμανοί στρατιώτες σε τουρκικό εμπορικό πλοίο στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ειρήνης στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή ώστε να μην ξανασυμβεί «τέτοιο λάθος και παρεξήγηση» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Σχετικά με την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο Ακάρ προτείνει να εφαρμοσθεί το μοντέλο που εφαρμόσθηκε για τους S-300 στην Κρήτη. «Είμαστε ανοιχτοί για συζήτηση για το εν λόγω θέμα», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    (ΔΨ)

    [04] «Εντατικοποίηση του διάλογου Τουρκίας-ΕΕ», βλέπει ο Αλτούν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (09.02.21, o Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, Φαχρεττίν Αλτούν, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην αρθρογράφο της εφημερίδας, Τουλάϊ Ντεμίρ, κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και τα νέα βήματα που αναμένεται να γίνουν στα πλαίσια της προσπάθειας και από τις δυο πλευρές για βελτίωση στις σχέσεις τους και διαμόρφωσης μια θετικής ατζέντας, ανέφερε ότι στην ουσία η Τουρκία ποτέ δεν σταμάτησε τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Ίσως χάθηκε σημαντικός χρόνος εξαιτίας της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφάρμοσαν κάποιες χώρες εντός της ΕΕ, αλλά η Τουρκία από την πλευρά της εργαζόταν ακατάπαυστα για να εκπληρώσει τα 'κριτήρια της Άγκυρας'. Αυτή τη στιγμή, ως αποτέλεσμα της ηγετικής διπλωματίας που ασκεί προσωπικά ο Πρόεδρος μας, μιλάμε για μια νέα περίοδο στις σχέσεις μας με την ΕΕ. Επιπρόσθετα με αυτό, έχουμε και τις διάφορες επαφές του Υπουργού Εξωτερικών μας. Τις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο διάλογος με την ΕΕ. Εμείς ως Τουρκία ποτέ δεν αποφύγαμε να πράξουμε αυτά που μας αναλογούν και ούτε θα το κάνουμε. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν στρατηγική σημασία φτάνει να μην εγκλωβίζονται στα συμφέροντα των άλλων χωρών. Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα και να ακολουθήσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση. Την ίδια στιγμή αναμένουμε και από την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της», δήλωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν που μίλησε για νέα περίοδο στην Τουρκία και για περίοδο μεταρρυθμίσεων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της ανάγκης για διαμόρφωση νέου συντάγματος, ο Αλτούν είπε ότι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν είναι ότι είναι μεταρρυθμιστής και επιθυμεί συνεχώς να γίνονται αλλαγές.

    «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος μας άρχισε προετοιμασίες για νομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τεχνικές εργασίες έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένο στάδιο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος μας θα ανακοινώσει προσωπικά ο ίδιος τις μεταρρυθμίσεις στην κοινή γνώμη. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στα βασικά δικαιώματα και στις ελευθερίες, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται να κτιστεί μια νέα βάση για ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης στον τομέα της οικονομίας. Έτσι, θα ενδυναμωθεί η οικονομία και θα αναπτυχθεί περισσότερο η δημοκρατία μας. Από την άλλη, ο Πρόεδρος μας, έχει προχωρήσει ακόμη ένα βήμα πάρα πέρα όσον αφορά στις δηλώσεις του για μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για συζήτηση για τροποποίηση του συντάγματος. Θεωρούμε ότι ένα νέο πιο λαϊκό σύνταγμα θα ανοίξει νέους ορίζοντες στη χώρα μας. (...) Στη νέα περίοδο, τα πιο σημαντικά μας ζητήματα θα είναι οι μεταρρυθμίσεις και το νέο σύνταγμα. Αυτό είναι υποχρέωση μας προς το έθνος μας. Δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Αλτούν.

    (ΑΚ)

    [05] Με σύνθημα «Ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος», οδεύουν προς τις εκλογές του 2023, λέει ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (08.02.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μιλώντας σε ζωντανή σύνδεση στα 7α τακτικά επαρχιακά συνέδρια του κόμματος τους στις περιοχές Μπεϊμπουρτ, Γκιρεσούντα, Νίγντε και Ζογκουλντάγ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εκλογές του 2023, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για την χώρα.

    Τονίζοντας ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 18 χρόνια, αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται ακατάπαυστα για το έθνος του, ο Έρντογαν είπε ότι με τη στήριξη που έχουν από το Τουρκικό Έθνος και τη βοήθεια του Αλλάχ, κατάφεραν να μην υποταχθούν στους εχθρούς της Τουρκίας.

    Υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και τις προσπάθειες τους για μια μεγάλη και δυνατή Τουρκία, ο Έρντογαν διαβεβαίωσε ότι θα εργαστούν για τα παιδιά τους για να υλοποιήσουν όλα τα οράματά τους για το 2053.

    Ο Έρντογαν συνέχισε λέγοντας ότι οδεύουν προς το μέλλον και στις επόμενες εκλογές με το σύνθημα «Ένα έθνος, μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος».

    Σχολιάζοντας την ανάρτηση φωτογραφίας στο συνέδριο του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ, ο Έρντογαν είπε: «Εδώ βλέπω αυτή τη στιγμή απέναντι μου τη φωτογραφία του Φατίχ».

    Υπενθυμίζοντας την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα από το γεωτρύπανο Φατίχ, ο Έρντογαν ανέφερε και τα εξής: "Τώρα, Θεού θέλοντος θα φθάσει και το Κανουνί. Οι γεωτρητικές μας εργασίες θα συνεχίσουν. Δεν υπάρχει σταματημός, είπαμε θα συνεχίσουμε και τώρα θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος στη θάλασσα. Aυτό ούτε ο νους της αντιπολίτευσης μπορεί να το συλλάβει ούτε των άλλων, ούτε καν στα όνειρα τους».

    (ΑΚ)

    [06] Παραίτηση Μουχαρέμ Ιντζέ από το CHP – Πρώτες αντιδράσεις

    Η Cumhuriyet (08.02.21) γράφει ότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που συνεχίζει τις διενέργειες του για ίδρυση κόμματος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτήθηκε από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP), προσθέτοντας ότι «έχει υπηρετήσει σε όλα τα επίπεδα του κόμματος για 42 χρόνια».

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιντζέ είπε: «Διαχωρίζω τον δρόμο μου από αυτούς που ζητούν δημοκρατία από τις ΗΠΑ. Διαχωρίζω τον δρόμο μου από αυτούς που δεν μπορούν να πουν Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ». Επανέλαβε ότι οι τρεις παραιτηθέντες βουλευτές από το CHP Μεχμέτ Αλί Τσελεπί, Χουσεΐν Αβνί Ακσόι και Οζάν Οζέλ έχουν ήδη εισχωρήσει στο κίνημα Πατρίδα (Memleket Hareketi)

    Επικρίνοντας το CHP ότι δεν είναι σε θέση πια να ασκήσει κριτική, ως αντιπολιτευόμενο κόμμα, εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν, ο Ιντζέ είπε: «Έχουν χωρίσει την κοινωνία, όπως το καρπούζι. Όλοι είναι ευχαριστημένοι από την θέση τους, αλλά εμείς δεν είμαστε. Προσφέρουμε έναν τρίτο δρόμο. Η τύχη της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι μια αντιπολίτευση, που δεν μπορεί να παράγει εναλλακτική λύση. Η Τουρκία δεν είναι χωρίς ιδιοκτήτη, υπάρχει λύση, υπάρχει ελπίδα. Τα μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με παρωχημένες μεθόδους. Εμείς θα είμαστε μια επιλογή, ένα διέξοδο, μια ευκαιρία για την Τουρκία. Θα δημιουργήσουμε μια ελεύθερη Τουρκία».

    Σχολιάζοντας την παραίτηση του Ιντζέ, ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου είπε: «Υπήρξαν και προηγουμένως κάποιοι που ίδρυσαν κόμμα. Τα προβλήματα των πολιτών είναι η δική μας ατζέντα», γράφει η Cumhuriyet (09.01.21).

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδες, ο Κιλιντσάρογλου σχολίασε την παραίτηση του Ιντζέ κατά την ψεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος ως εξής: «Δεν θα προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο. Αυτή δεν είναι η πρώτη παραίτηση από το CHP. Αποχώρησαν και προηγουμένως και ίδρυσαν κόμμα. Συμβαίνουν αυτά σε μια δημοκρατία. Εμείς, θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για τα οικονομικά προβλήματα, που είναι στην ημερήσια διάταξη του πολίτη».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας μέσω τηλεδιάσκεψης, σχολιάζοντας την παραίτηση του Ιντζέ, είπε: «Κανείς δεν φαινόταν τόσο κακός στο παρελθόν, όσο φαίνεται τώρα το CHP. Άρχισαν να κομματιάζονται. Όταν κοιτάζουμε τι κάνει το CHP για την δική του επιρροή, αφήνει ένα κενό απέναντι μας», γράφει η Haberturk (08.02.01).

    (ΔΨ)

    [07] Αγορά νέου γεωτρύπανου από την Τουρκία

    Υπό τον τίτλο «Νέα έφοδος για πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Έρχεται το τέταρτο γεωτρύπανο», η Yeni Safak (09.02.21) γράφει ότι η Τουρκία έκανε μια προκαταρκτική συμφωνία για αγορά νέου γεωτρύπανου. Σημειώνεται ότι η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) αγόρασε από την Νορβηγία νέο γεωτρύπανο και ότι βάσει της συμφωνίας που υπογράφτηκε, το πλοίο θα παραδοθεί σύντομα στην Τουρκία.

    (ΔΨ)

    [08] Αποφασίστηκε η εκ' νέου εκδίκαση του Βουλευτή του CHP Μπερμπέρογλου

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (09.02.21) το 14ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης διέταξε την εκ νέου εκδίκαση του βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ένις Μπερμπέρογλου, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θεωρείται ότι παραβιάζει τα δικαιώματά του για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση του Κακουργιοδικείου ανοίγει το δρόμο στον Μπερμπέρογλου για την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αφού θα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντα του μέχρι την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης του.

    Να σημειωθεί ότι ο Ενίς Μπερμπέρογλου κρίθηκε ένοχος διότι έδωσε στην εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο όπου φαίνονται φορτηγά τα οποία ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) να μεταφέρουν όπλα στη Συρία. Το βίντεο φέρει ημερομηνία Ιανουάριος του 2014 και γυρίστηκε στα σύνορα με τη Συρία.

    Ο Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

    Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο Μπερμπέρογλου έχασε τη βουλευτική του θέση. Ωστόσο, οι δικηγόροι του εφεσίβαλαν στη συνέχεια την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο παραβιάζει τα δικαιώματα του για δεύτερη φορά.

    (ΑΚ)

    [09] Στις 8,103 τα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (09.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης διάσκεψης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8,103 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19 στην Τουρκία από σύνολο 139,378 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 103 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 8,567. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 632 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,539,559 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 26,900. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,449,273.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 30,755,784 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,310 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,5%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 9 February 2021 - 13:02:59 UTC