Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-10

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 27/2021 10.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Αντίδραση Τατάρ στις δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
  • [02] Ντογρούγιολ: Μαξιμαλιστικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
  • [03] Ο κόσμος συζητά τα δύο κράτη πλέον, υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [04] Ιζτζιάν: «Η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει βούληση για ομόσπονδη λύση»
  • [05] Ερτουγρούλογλου: Βούτυρο στο ψωμί των Ελληνοκυπρίων αλείφει η αντιπολίτευση
  • [06] Στα 50 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [07] Σε τρία στάδια το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, δηλώνει ο Πιλλί
  • [08] Στόχος να ολοκληρωθεί φέτος το τούνελ μεταφοράς νερού σε Μόρφου και Μεσαορία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Μόνη διέξοδος η λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ισχυρίζεται ο Ερντογάν
  • [02] Τσελίκ: «Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο»
  • [03] Ανάγκη για αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας
  • [04] Το νέο γεωτρύπανο σε εργασίες στην Αν. Μεσόγειο, υποστηρίζει καθηγητής
  • [05] Στις 8,1636 τα νέα περιστατικά Covid-19 - Ανησυχίες για την μετάλλαξη
  • [06] Ερντογάν: «Στόχος να φθάσουμε στο φεγγάρι το 2023»

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Αντίδραση Τατάρ στις δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

    Η K?br?s (10.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβησαν στην κοινή διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν στην Λευκωσία ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δείχνουν ότι δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει η νοοτροπία του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας. Σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ ανέφερε ότι την ώρα που διεξάγονται προσπάθειες για υλοποίηση της άτυπης πενταμερούς υπό μορφή 5+1 για το Κυπριακό, συνεχίζεται η αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω.

    «Η αποφασιστικότητά μας είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας της πολιτικής ισότητας και της κυριαρχίας του λαού μας, των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας και της ύπαρξης του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, της αποφυγής μετατροπής του λαού μας σε μειονότητα και της υλοποίησης του μοντέλου των δύο κυρίαρχων χωριστών κρατών που είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος λύσης στην Κύπρο», σημείωσε ο Τατάρ ισχυριζόμενος ότι την ώρα που οι ίδιοι συνεχίζουν αυτές τις προσπάθειες, «το δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της λύσης».

    Υποστηρίζοντας ότι το πιο πρόσφατο παράδειγμα γι' αυτό είναι οι δηλώσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι εκτός πραγματικότητας ισχυρισμοί και κατηγορίες» εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας δυναμιτίζουν τον διάλογο και τις συνομιλίες την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για υλοποίηση της άτυπης πενταμερούς υπό μορφή 5+1 για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τις εγγυήσεις αποτελούν συνέχιση του αμετάθετου από το 1962 στόχου της ελληνοκυπριακής πλευράς για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων του 1960, αφού «γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσουν να πετύχουν τα όνειρά τους ενόσω συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο».

    Ο Τατάρ ισχυρίστηκε επίσης ότι η κατηγορία του Έλληνα Πρωθυπουργού εναντίον της Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε κατοχική δύναμη, αποτελεί προσπάθεια να κρύψει ποια είναι η πραγματική κατοχική δύναμη. Σύμφωνα με τον Τατάρ, αυτή η κατοχική δύναμη είναι η Ελλάδα, η οποία ίδρυσε την «τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ», υποστήριξε τις ελληνοκυπριακές επιθέσεις για αφανισμό του τουρκοκυπριακού «λαού» στο πλαίσιο του Σχεδίου Ακρίτας και διοργάνωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 για να πραγματοποιηθεί η ένωση της Κύπρου μαζί της.

    «Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την μετατροπή της Κύπρου σε λίμνη αίματος», ισχυρίστηκε ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η Τουρκία έφερε ειρήνη στην Κύπρο με την εισβολή το 1974.

    «Οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια και η κόκκινη γραμμή του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν από τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παρουσία του τουρκικού στρατού.

    Ο Τατάρ κατηγόρησε το «δίδυμο Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας» ότι ευθύνεται για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντάνα ασκώντας πιέσεις για «μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις» και μη αποδεχόμενο την πολιτική ισότητα και την κυριαρχία του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα έδειξαν πως τελείωσε το μοντέλο λύσης στη βάση της ομοσπονδίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θέλει την υλοποίηση ενός μοντέλου λύσης στη βάση των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, κάτι το οποίο εξέφρασε με την βούλησή του στις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές».

    Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι ευχή και προσπάθειά τους είναι να αλλάξει η ελληνοκυπριακή νοοτροπία και να αποδεχτεί το μοντέλο στη βάση των δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών που, όπως ισχυρίστηκε, θα φέρει την ειρήνη στην Κύπρο και στην περιοχή. Ισχυριζόμενος ότι αυτός είναι ο πιο ρεαλιστικός δρόμος στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να βαδίζουν σε αυτό τον δρόμο.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ντογρούγιολ: Μαξιμαλιστικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

    Η K?br?s (10.02.21) γράφει ότι ένδειξη ότι το όνειρο των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων είναι η προώθηση της «μαξιμαλιστικής τους νοοτροπίας» και όχι η αντιμετώπιση των αναγκών της Κύπρου και της περιοχής χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ τις «ατυχείς», όπως τις αποκάλεσε, δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Λευκωσία.

    «Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι δεν άλλαξε η νοοτροπία του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας και αποτελούν προσβολή του τουρκοκυπριακού λαού», υποστήριξε σε γραπτή της δήλωση η Ντογρούγιολ, εκφράζοντας ταυτοχρόνως θλίψη για το γεγονός.

    Ισχυριζόμενη ότι αν ψάχνει κάποιος μιαν κατοχική δύναμη στην Κύπρο είναι αρκετό να δει το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εκδίωξε τον τουρκοκυπριακό «λαό» από την συνεταιρική δημοκρατία του 1960 και εφάρμοσε σχεδιασμένη γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων την περίοδο 1963-74, η Ντογρούγιολ υποστήριξε ότι η Τουρκία έθεσε τέρμα στην «τυραννία του διδύμου Ελληνοκυπρίων-Ελλάδας».

    Εκφράζοντας την άποψη ότι μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο απαιτεί την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στο νησί και τον σεβασμό προς αυτή την παρουσία, η Ντογρούγιολ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία απέτυχαν λόγω της «ηγεμονικής» ελληνοκυπριακής στάσης και της πολιτικής της αφομοίωσης και της τρομοκρατίας κατά των Τουρκοκυπρίων, όπως υποστήριξε.

    Κατέληξε λέγοντας τα εξής η Ντογρόγιολ:

    «Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα αποδεχθεί ποτέ πλέον αυτή την κατάσταση που συνεχίζεται για πάνω από πενήντα χρόνια και πόρρω απέχει από την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού και της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν οι διαπραγματεύσεις. Επαναλαμβάνουμε ξανά με αυτή την ευκαιρία ότι είμαστε έτοιμοι για μιαν συμφωνία στηριζόμενη στην συνεργασία δύο κρατών στη βάση ίσου διεθνούς καθεστώτος με αμοιβαίο σεβασμό και κυριαρχική ισότητα για έναν βιώσιμο συμβιβασμό».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ο κόσμος συζητά τα δύο κράτη πλέον, υποστηρίζει ο Τατάρ

    Η Gunes (10.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η ούτω καλούμενη ΤΔΒΚ συμφωνεί πλήρως με την Τουρκία στο Κυπριακό και ότι οι πολιτικές που ανέπτυξαν μαζί ήρθαν στην ημερήσια διάταξη όλου του κόσμου.

    Μιλώντας χθες στο τουρκικό CNN-Turk, ο Τατάρ είπε ότι το θέμα που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τώρα είναι η άτυπη πενταμερής διάσκεψη και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες του ανέφερε ότι «αν έχετε νέες απόψεις και ιδέες εκτός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάποια μηνύματα να δώσετε για το μέλλον, είναι το πιο φυσικό σας δικαίωμα να τις εκφράσετε σε αυτή την συνάντηση».

    «Είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτά που θα πω σε αυτή την συνάντηση ως Τουρκοκύπριος ηγέτης και πρόεδρος της ΤΔΒΚ με το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με δημοκρατικές εκλογές. Όλα αυτά έχουν μεταφερθεί στην ημερήσια διάταξη όλου του κόσμου. Πλέον όλος ο κόσμος μιλάει για τα δύο κράτη», ισχυρίστηκε ο Τατάρ.

    Σημειώνοντας ότι με μια φόρμουλα αμοιβαίου κέρδους θα ανοίξει ο δρόμος όλων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με μια συμφωνία το πετρέλαιο και οι ενεργειακοί πόροι της περιοχής θα μπορούν να εξαχθούν σε όλο τον κόσμο μέσω της Τουρκίας με πολύ πιο βιώσιμο τρόπο και όλες οι πλευρές θα βγουν κερδισμένες απ' αυτό.

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, οι δύο «μεγάλες αδικίες» που έγιναν κατά των Τουρκοκυπρίων είναι η εκδίωξή τους από την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της και η μονομερής, όπως την χαρακτήρισε, ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ χωρίς να υπάρχει συμφωνία για το Κυπριακό.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο αυτή την στιγμή και ότι μόνο με ένα μοντέλο στην βάση της συνεργασίας των δύο κυριαρχικά ίσων κρατών θα μπορέσει να επιτευχθεί μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία, αφού είναι πολύ δύσκολο να ιδρυθεί και να υλοποιηθεί «η πολύπλοκη δομή της ομοσπονδίας», όπως την αποκάλεσε.

    Τέλος, ο Τατάρ επεσήμανε εκ νέου τη σημασία των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο για την ειρήνη και την σταθερότητα.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ιζτζιάν: «Η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξει βούληση για ομόσπονδη λύση»

    Η Vatan (10.02.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (BKP), Ιζζέτ Ιζτζιάν, σε γραπτή του ανακοίνωση, τόνισε την ανάγκη όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδείξει οπωσδήποτε βούληση για μιαν ομόσπονδη λύση κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη (5+1) που προγραμματίζεται να γίνει υπό την αιγίδα των ΗΕ στην Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, των εγγυητριών δυνάμεων και των ΗΕ.

    Ο Ιζτζιάν δήλωσε ότι η άτυπη πενταμερής διάσκεψη που θα γίνει στην Νέα Υόρκη έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού έχει διαφανεί ότι η Βρετανία θα υποβάλει προτάσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιδείξει βούληση όσον αφορά σε μια λύση στη βάση ομοσπονδίας.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι διχοτομικές πολιτικές δεν πρόκειται να οδηγήσουν τους Τουρκοκύπριους πουθενά, ο Ιζτζιάν σχολίασε τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ που είπε ότι «η εκλογή του από τον τουρκοκυπριακό λαό σημαίνει και επικύρωση της πολιτικής του για λύση δύο κρατών» και υποστήριξε ότι αυτή η αξιολόγηση δεν είναι σωστή.

    Ο Ιζτζιάν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο Τουρκοκυπριακός «λαός» δεν ενστερνίζεται τις διχοτομικές και σοβινιστικές πολιτικές.

    (ΑΚ)

    [05] Ερτουγρούλογλου: Βούτυρο στο ψωμί των Ελληνοκυπρίων αλείφει η αντιπολίτευση

    Η Gunes (10.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτογρούλογλου κατηγόρησε όσους αντιπολιτεύονται την πολιτική των δύο κρατών που προωθεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς ότι αλείφουν βούτυρο στο ψωμί του Προέδρου Αναστασιάδη. Μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα K?br?s Postas?, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν μπορεί να μην εκπλήσσεται κάποιος με όσους ισχυρίζονται ότι θα εξασφαλίσει πλεονέκτημα διεθνώς στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το γεγονός ότι μετέτρεψαν σε βασική τους πολιτική στο Κυπριακό την «κυριαρχία και την κυριαρχική ισότητα» του «λαού» τους και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική μαζί με την μητέρα πατρίδα τους.

    Περιγράφοντας από την τουρκική οπτική γωνιά τις εξελίξεις από το 1963 μέχρι σήμερα, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι τώρα η Ελλάδα και η Βρετανία συνεχίζουν να παραχαϊδεύουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και λένε στους Τουρκοκύπριους να «καθίσουν φρόνιμοι» και να μην υποβάλλουν πολλές απαιτήσεις. «Μάλιστα αποθρασύνονται τόσο πολύ που ζητούν την απόσυρση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το νησί και τον τερματισμό των εγγυήσεων», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας:

    «Αντί ανάμεσά μας να βγουν κάποιοι να πουν 'φτάνει πια αυτή η ντροπή, ζητούμε να τερματίσετε πια αυτές τις αδικίες που μας γίνονται εδώ και 57 χρόνια και τα λάθη και δεν θα υποχωρήσουμε, είμαστε ένας κυρίαρχος λαός κάτοχος κράτους, υποχρεούστε να μας σέβεστε', υπάρχουν κάποιοι φίλοι μας που επικρίνουν λέγοντας ότι αυτή η πολιτική και προσέγγιση παρέχει πλεονέκτημα στον Αναστασιάδη. Κρίμα και μάλιστα πολύ κρίμα. Αλείφετε βούτυρο και μέλι στο ψωμί του Αναστασιάδη. Δεν το αντιλαμβάνεστε;»

    (Ι/Τσ.)

    [06] Στα 50 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (10.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 5,103 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 50 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 32 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα έφτασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 17 ήταν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν σε απομόνωση. Ο Πιλλί είπε επίσης ότι 41 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό, τα 11 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 26 στην Κερύνεια, τα 3 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τα 6 στην κατεχόμενη Μόρφου και τα 3 στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

    Μέχρι τις 09 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 447,909 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 2,884 κρούσματα Covid-19, 2,112 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 756 ασθενών, 190 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 554 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 12 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Εξάλλου, 16 άτομα έχασαν την ζωή τους μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (AK)

    [07] Σε τρία στάδια το εμβολιαστικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, δηλώνει ο Πιλλί

    Σύμφωνα με τη Vatan (10.02.21), ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί ανακοίνωσε χθες ότι στα πλαίσια των προτάσεων που έχουν γίνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει ετοιμαστεί το εμβολιαστικό πλάνο που θα εφαρμοστεί στα κατεχόμενα κατά του COVID-19, το οποίο, όπως είπε, θα γίνει σε τρείς φάσεις.

    Σύμφωνα με τον Πιλλί, στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εργαζόμενοι που παρέχουν κατ' οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένους, άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με χρόνιες ασθένειες.

    Στην δεύτερη φάση, είπε, θα εμβολιαστούν οι οικιακές βοηθοί, αυτοί που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες εξαιτίας της χαμηλής κοινωνικό-οικονομικής τους κατάστασης, οι εργαζόμενοι σε σχολεία, νηπιαγωγεία, λέσχες, άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50-64 ετών, άτομα που εργάζονται σε ουσιώδεις υπηρεσίες και που έχουν άμεση επαφή με το κοινό, οι εργαζόμενοι σε εστιατόρια και στον τουριστικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε μέσα μαζικών μεταφορών, οι επαγγελματίες στον τομέα του πολιτισμού και οι αθλητές.

    Στο τρίτο στάδιο, θα εμβολιαστούν άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-50 ετών.

    Υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εξασφαλίσει 4,500 δόσεις εμβολίων με τη στήριξη της ΕΕ, καθώς επίσης και άλλες 40,000 δόσεις από την Τουρκία, ο λεγόμενος υπουργός υγείας επανέλαβε ότι στόχος τους είναι να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού στα κατεχόμενα, δηλαδή 300,000 άτομα και συνεπώς θα χρειαστούν 600,00 δόσεις εμβολίων, όπως είπε.

    Ο Πιλλί ανέφερε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 40,000 άτομα και εξήγησε ότι σήμερα λειτουργούν στα κατεχόμενα 25 κέντρα εμβολιασμού.

    (ΑΚ)

    [08] Στόχος να ολοκληρωθεί φέτος το τούνελ μεταφοράς νερού σε Μόρφου και Μεσαορία

    Σύμφωνα με τη Vatan (10.02.21), ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου επέβλεψε χθες τις εργασίες που γίνονται για την ανέγερση τούνελ μεταφοράς νερού για σκοπούς άρδευσης μεταξύ της κατεχόμενης Μόρφου και της πεδιάδας της Μεσαορίας και δήλωσε ότι στόχος τους είναι να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους η ανέγερση του τούνελ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου, ο Τσαβούσογλου ενημερώθηκε από το διευθυντή του κρατικού τμήματος υδάτων (DSI) της Τουρκίας σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες της ανέγερσης του τούνελ, που θα είναι συνολικού μήκους 5,700 μέτρων.

    Ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι μαζί με τις εργασίες που άρχισαν από το 2010 για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης, συνεχίζεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το σχέδιο για τη γεωργική άρδευση. Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι εδώ και τρία χρόνια συνεχίζονται αδιάκοπα οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου και ευχαρίστησε την Τουρκία τόσο για την κάλυψη των εξόδων όσο και για τη στήριξη που παρέχει για την αποπεράτωση του έργου.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Μόνη διέξοδος η λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ισχυρίζεται ο Ερντογάν

    Υπό τον τίτλο «Πρόεδρος Ερντογάν: Δεν έμεινε άλλη διέξοδος πια από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο», το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (10.02.21) γραφεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Όταν βλέπουμε τις δηλώσεις της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους. Δεν υπάρχει πια άλλη διέξοδος εκτός από την λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Είτε το αποδέχεστε, είτε όχι».

    Επικρίνοντας σφοδρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Ερντογάν, σε δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είπε στον Έλληνα Πρωθυπουργό να γνωρίζει τα όρια του και να μην τον προκαλεί. «Εάν δεν τα γνωρίζεις, σημαίνει ότι εσύ αναποδογύρισες το τραπέζι και έφυγες. Εμπιστεύεσαι κάποιους, αλλά αυτά οι κάποιοι που εμπιστεύεσαι, δεν θα σε ωφελήσουν. Όμως εμείς τα καταφέρνουμε μόνοι μας, γι' αυτό θα γνωρίσεις καλά τους τρελούς Τούρκους», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

    «Όλος ο κόσμος πρέπει να το ξέρει ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλο οι Τουρκοκύπριοι να είναι τα θύματα μιας μη λύσης που συνεχίζεται στο νησί εδώ και μισό αιώνα», υποστήριξε ο Ερντογάν.

    Στη συνέχεια, ο Ερντογάν σημείωσε τα εξής: «Αυτά που διαπράξατε στα νησιά είναι ξεκάθαρα. Τι εμπιστεύεστε, ότι θα έχετε στήριξη πάλι από παντού; Αυτό εμπιστεύεστε; Εάν αυτό εμπιστεύεστε, τότε κάνετε λάθος. Ας έλθει οτιδήποτε από οπουδήποτε. Να γνωρίζετε όμως αυτό, ότι η Τουρκία στέκεται όρθια, είναι στη θέση της και γνωρίζει τι χρειάζεται και όταν έλθει ο καιρός κάνει αυτό που πρέπει».

    Αναφορικά για το Κυπριακό, ο Ερντογάν είπε: «Δεν υπάρχει νόημα να μιλάμε επανειλημμένα για τις παλαιότερες φόρμουλες λύσεις, που εξαιτίας της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής νοοτροπίας της, που αγνοούν την τουρκική κοινότητα στο νησί, έχουν καταδικάσει σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις εδώ και 50 χρόνια. Το Κυπριακό πρέπει να συζητηθεί πια εναρμονισμένο με το πνεύμα της νέας περιόδου και εστιασμένο στη λύση».

    Καταληκτικά, ο Ερντογάν σημείωσε: «Όταν κοιτάζουμε τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς, παρατηρούμε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στις στάσεις τους, που αγνοούν τους Τουρκοκύπριους. Δεν υπάρχει πια άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε, είτε όχι».

    (ΔΨ)

    [02] Τσελίκ: «Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο»

    Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (09.02.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του στον Τύπο ενώ συνέχιζε η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μεταξύ άλλων θεμάτων.

    Κληθείς να σχολιάσει τις διερευνητικές συνομιλίες, που διεξάγονται με την Ελλάδα καθώς και την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί ύπαρξης Τούρκων στρατιωτών στην «ΤΔΒΚ», ο Τσελίκ τόνισε ότι καταβάλλουν προσπάθειες να επιδείξουν ευαισθησία για την διεξαγωγή των διερευνητικών συνομιλιών με έναν υγιή τρόπο. Υπενθυμίζοντας ότι ενώ συνεχίζονταν και στο παρελθόν οι συνομιλίες με έναν εντατικό τρόπο, σταμάτησαν λόγω της αρνητικής προσέγγισης της Ελλάδας, ο Τσελίκ υποστήριξε τα εξής:

    «Μετά από χρόνια άρχισαν οι συνομιλίες. Αναμένεται όλοι να αξιολογήσουν καλά την ατζέντα και να συμβάλλουν σ' αυτή. Οι σύμμαχοι μας, οι φίλοι μας, κατά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο μας, λένε ότι είναι ικανοποιημένοι από την θετική ατζέντα που έχουν με την Ελλάδα. Λένε ότι πρέπει και η Τουρκία να συμβάλλει σε αυτή την ατζέντα. Η Τουρκία κάνει την πιο θετική συμβολή που θα μπορούσε να γίνει σε αυτή την ατζέντα. Ιδίως οι σύμμαχοι μας και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας πρέπει να κάνουν υποδείξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από τέτοια εξτρεμιστική γλώσσα. Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο, είναι ειρηνευτική δύναμη. Η ύπαρξη των Τούρκων στρατιωτών εκεί είναι μόνιμη, οι Τούρκοι στρατιώτες δεν θα αποχωρήσουν από εκεί. Οι Τούρκοι στρατιώτες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως κατοχική δύναμη. Ούτε η μόδα των εγγυήσεων είναι ξεπερασμένη ούτε οι λόγοι για τους οποίους βρίσκονται εκεί οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν αρθεί. Εκφράζεται επίσημα μια προσέγγιση αυτοπροσώπως από τον ελληνοκυπριακό τομέα [όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία], που είναι ενάντια στην σκέψη για δύο ίσα κυρίαρχα κράτη, που δεν επιθυμούν να ζουν ως δύο ίσες κυρίαρχες κοινότητες με τους αδελφούς μας στην ΤΔΒΚ και που δεν επιθυμούν ακόμη να μοιρασθούν τις πηγές του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Στη συνέχεια, ο Τσελίκ υποστήριξε ότι στο παρελθόν ήθελαν να ιδρύσουν ένα μηχανισμό για επίλυση του προβλήματος σχετικά με τις πηγές φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ούτε αυτό το αποδέχτηκαν.

    Ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική πλευρά επιθυμούν συνεχώς να τα παίρνουν όλα χωρίς να δίνουν τίποτα, να σφετερίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της τουρκικής πλευράς και να πάρουν ακόμη και έδαφος από την τουρκική πλευρά, ο Τσελίκ υποστήριξε τα εξής:

    «Κάθε φορά οι συνομιλίες εισέρχονται σε αδιέξοδο εξαιτίας του ελληνοκυπριακού τομέα. Παρ' όλες τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις. Αυτό που είναι πραγματικά μόδα ξεπερασμένη, είναι ο φαύλος κύκλος. Αυτό που είναι μόδα ξεπερασμένη είναι να οργανώνεις τραπέζι διαπραγματεύσεων με αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει θέση πια για ετοιμασία διαπραγματεύσεων με αυτό τον τρόπο. Και συνομιλίες με αυτή την λογική δεν θα φθάσουν πουθενά. Το μοντέλο συνομιλιών στη βάση δύο κρατών, δύο ίσων κρατών, πρέπει να είναι πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πρέπει να τύχει σοβαρής διαπραγμάτευσης. Παρατηρούμε από αυτές τις δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόθεση για διασφάλιση της ειρήνης εκεί, για δημιουργία ενός μοντέλου στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κοινοτήτων, που θα συνυπάρχουν. Ο κύριος σκοπός τους είναι ο σφετερισμός της ΤΔΒΚ. Ούτε η ΤΔΒΚ, ούτε η Τουρκία θα το επιτρέψουν αυτό. Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν εντός της δικής τους λογικής. Επιθυμούμε να προβαίνει σε θετικότερες δηλώσεις η ελληνική πλευρά, να έχει θετικότερη προσέγγιση, αντί να κλιμακώνει την ένταση. Δυστυχώς, οι δηλώσεις του Μητσοτάκη με τον Αναστασιάδη, πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ δεν ήταν τέτοιες. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη δήλωσή του».

    (ΔΨ)

    [03] Ανάγκη για αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας

    H Hurriyet (09.01.21, Sabah) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Εμανουέλ Μπονμ συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συζήτησαν περιεκτικά τις διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για αποκατάσταση των σχέσεων τους στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης. Υπογραμμίστηκε ότι για να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ είναι ανάγκη να εστιαστούν στους τομείς συνεργασίας και να ενεργούν με στρατηγικό πνεύμα. Συμφωνήθηκε ακόμη ότι η συμφωνία για το προσφυγικό πρέπει να ανανεωθεί και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα νέο οδικό χάρτη σε αυτό το θέμα.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δυο αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τον καθορισμό της νέας υπηρεσιακής κυβέρνηση στη Λιβύη, ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του φόρουμ για τον πολιτικό διάλογο στη Λιβύη (LPDF), μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Σημειώθηκε ακόμη ότι θα στηρίξουν τους νόμιμους παράγοντες για την ολοκλήρωση επιτυχώς της πολιτικής διαδικασίας.

    Σχετικά με τη Συρία, δήλωσαν ότι πρέπει να στηρίξουν τις εργασίες της συνταγματικής επιτροπής για διασφάλιση της σταθερής ειρήνης στη Συρία, να διασφαλίσουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα ελεύθερο και δίκαιο κλίμα και ότι πρέπει να εμποδίσουν ένα νέο ανθρώπινο δράμα, που θα προκαλούσε ένα πιθανό κύμα προσφύγων στο Ιντλίμπ. Καταληκτικά, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας και κοινού αγώνα έναντι των απειλών για την ασφάλεια, που υπάρχουν από τρομοκρατικές οργανώσεις.

    (ΔΨ)

    [04] Το νέο γεωτρύπανο σε εργασίες στην Αν. Μεσόγειο, υποστηρίζει καθηγητής

    Υπό τον τίτλο «Η Τουρκία έδωσε το μήνυμα της με το τέταρτο πλοίο: Επιταχύνονται οι εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο», η Yeni Safak (10.02.21), σε συνέχεια χθεσινού δημοσιεύματός της για την αγορά του νέου πλωτού γεωτρύπανου εκ μέρους της Τουρκίας από την Νορβηγία, γράφει ότι σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας, το νέο πλωτό γεωτρύπανο Bolette Dolphin, που μοιάζει με το θρυλικό αυτοκίνητο Cadillac, θα κατεβεί σε πρώτο στάδιο στην Ανατολική Μεσόγειο για εργασίες. Οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι με το νέο γεωτρύπανο η Τουρκία τονίζει πόσο αποφασισμένη είναι στην περιοχή και δίνει το μήνυμα ότι θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητες της εκεί.

    Σχολιάζοντας την αγορά του γεωτρύπανου Bolette Dolphin, ο καθηγητής και εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Δρ Ραχμί Ιντζεκαρά ισχυρίστηκε ότι μετά την συντήρηση και τεχνολογική υποδομή του νέου γεωτρύπανου, μαζί με τα υπόλοιπα ερευνητικά σεισμικά πλοία, θα ενισχύσει την τεχνική και ψυχολογική ανωτερότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 8,1636 τα νέα περιστατικά Covid-19 - Ανησυχίες για την μετάλλαξη

    Σύμφωνα με τη Milliyet (09.02.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8,636 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 137,712 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 98 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 8,109. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 659 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,548,195 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 26,998. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,437,382.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 30,893,496 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,310 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,5%.

    Η Sabah (10.02.21) γράφει ότι βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη νέα «περιφερειακά μέτρα», λόγω των ανησυχιών για αύξηση πάλι των καθημερινών περιστατικών της νόσου Covid-19 στην Τουρκία καθώς και της ανίχνευσης του μεταλλαγμένου στέλεχος του ιού σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας.

    (ΔΨ)

    [06] Ερντογάν: «Στόχος να φθάσουμε στο φεγγάρι το 2023»

    Η Hurriyet (10.02.21, HDN) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε χθες το «εθνικό διαστημικό πρόγραμμα», στο οποίο στοχεύουν ότι εντός του 2023, επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα ταξιδεύσουν στο φεγγάρι, προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι η αποστολή Τούρκου πολίτη στο διάστημα στο πλαίσιο μιας επιστημονικής διαστημικής αποστολής.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 10 February 2021 - 13:02:50 UTC