Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-15

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 30/2021 13-15.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Θέλουμε αναγνώριση της κυριαρχίας μας»
  • [02] Σεμινάριο με θέμα το μέλλον της Κύπρο από Τουρκοκυπριακές οργανώσεις στην Αγγλία
  • [03] Δύο νεκροί και 17 κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [04] Χιλιάδες άτομα έχουν ανάγκη οικονομικής βοήθειας λόγω της πανδημίας
  • [05] Δανεισμός 500 εκατομμυρίων ΤΛ από το καθεστώς
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τατάρ: «Βρήκαμε 400 χρηματοκιβώτια στο Βαρώσι»
  • [02] Sabah: «Σχέδιο 5 σταδίων» για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους
  • [03] Έκκληση για κοινή διακήρυξη από την Τουρκική Βουλή «υπέρ λύσης δύο κρατών στην Κύπρο»
  • [04] «Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ντομέζ
  • [05] Αντιδράσεις για τον εντοπισμό των 13 Τούρκων νεκρών στρατιωτών
  • [06] Έρευνα εναντίον δύο βουλευτών του HDP
  • [07] Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν μειωμένα ποσοστά του ΑΚP και του Έρντογαν
  • [08] Στις 6,287 ανήλθαν χθες τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Θέλουμε αναγνώριση της κυριαρχίας μας»

    Η Gunes (13.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πάντοτε μπορεί να ελπίζει για λύση του Κυπριακού αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει τον «απαραίτητο σεβασμό» στους Τουρκοκύπριους. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του Συνδέσμου Διπλωματικών Ανταποκριτών Τουρκίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: 'δεν θα πάμε να γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους. Θα επιδείξουμε κάθε είδους θάρρος για να μην γίνουμε μπάλωμα. Αναζητούμε το δίκαιό μας. Και αυτό το δίκαιο είναι η αναγνώριση της κυριαρχίας μας. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστές περιοχές».

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ επανέλαβε ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν για να εκφράσουν τις απόψεις τους και δεν τίθεται θέμα για να προβούν σε υποχωρήσεις. «Το λέμε αυτό σε όποιον έρθει εδώ», είπε και πρόσθεσε ότι μεταβαίνουν στην πενταμερή «άνετοι» αφού βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που ενισχύει την θέση τους.

    Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει συνεργασία στον διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων και σε άλλα θέματα, «όμως η ουσία της υπόθεσης είναι να ζούμε πλάι-πλάι». Ανέφερε ότι για να επιτύχουν αυτά χρειάζεται να γίνουν οικειοθελώς και ότι ομοσπονδίες μπορούν να γίνουν με αφορμή κάποιαν ανάγκη, αλλά οι ίδιοι δεν έχουν μιαν τέτοια ανάγκη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις εργασίες που θα κάνουν σε σχέση με την λύση δύο κρατών που υποστηρίζουν, ο Τατάρ είπε ότι θα παλινορθώσουν την «ΤΔΒΚ», θα ολοκληρώσουν τα έργα υποδομής και θα μπορέσουν να ελκύσουν περισσότερους τουρίστες και φοιτητές. Σημείωσε και το εξής: «Το γεγονός ότι γίνονται όλα αυτά μας δίδει ελπίδα. Το ντέρτι των ανθρώπων μας είναι η αύξηση όλων αυτών, η ενίσχυση της οικονομίας, η απασχόληση, η διενέργεια με επιτυχία καλών οικονομικών εργασιών και η ωραιότερη ποιοτική ζωή αυτού του τόπου, παρά η πολιτική αναγνώριση».

    Ανέφερε επίσης ότι με τον καιρό θα αυξήσουν τις επαφές τους με χώρες στις οποίες έχει επιρροή η Τουρκία, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν και θα αναγνωριστεί περισσότερο η «ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της «ΤΔΒΚ» είναι οι απευθείας πτήσεις, θέμα για το οποίο προβαίνουν σε διάφορες επαφές. «Σε περίπτωση που λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αυτό μπορεί να φέρει πολύ περισσότερους τουρίστες στην Κύπρο μας που είναι πράγματι μια τουριστική χώρα», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να καθίσουν στο τραπέζι με τις ενεργειακές εταιρείες, ο Τατάρ είπε ότι αυτό θα είναι εφικτό μόνο μέσω της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι είχε επισκεφθεί την Κύπρο στο παρελθόν και ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις του φαίνονται πιο κοντά στην ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά, «επειδή δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως» την πραγματικότητα της Κύπρου.

    Ερωτηθείς για τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και με ποιον συγκεκριμένο τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών, ο Τατάρ είπε ότι τα ψηφίσματα εγκρίθηκαν πριν 50 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέστησαν μεγάλη αδικία μέσα στον χρόνο. «Ουδέποτε θα προβούμε σε υποχωρήσεις από την κυριαρχία μας. Σε περίπτωση συμφωνίας, η ΤΔΒΚ θα διατηρήσει την κυριαρχία της οπωσδήποτε. Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά του χωριστού λαού», ισχυρίστηκε.

    Επεσήμανε ότι όλος ο κόσμο τον δέχεται ως τον «εκλεγμένο ηγέτη του τουρκοκυπριακού λαού», ο Τατάρ είπε ότι πραγματοποιεί συναντήσεις και ότι αυτό είναι ένα κέρδος στο παρόν στάδιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου που βρίσκεται γύρο από το νησί σε περίπτωση συμφωνίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν έναν συνεταιρισμό τουλάχιστον 30% και ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, αποδέχονται ότι έχουν μερίδιο και οι Τουρκοκύπριοι σε αυτό τον πλούτο, αλλά οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι κυρίαρχοι είναι οι ίδιοι και προσπαθούν να συμπεριφερθούν στους Τουρκοκύπριους ως υποτελή διοίκηση. «Ποτέ δεν δεχόμαστε την υποτελή διοίκηση. Προτείναμε να συστήσουμε εταιρεία και να τον διαχειριζόμαστε μαζί, όμως δεν το δέχτηκαν», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο το Βαρώσι θα μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με τον καιρό το Βαρώσι θα γίνει μια περιοχή όπως όλες οι άλλες της «ΤΔΒΚ». «Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για να μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να γίνει νωρίς ένα βήμα», είπε σημειώνοντας ότι διεξάγονται μερικές εργασίες σε σχέση με τις υποδομές στο Βαρώσι και ότι σύντομα θα περάσουν στο δεύτερο μέρος αυτών των εργασιών.

    Ερωτηθείς για την βοήθεια που παρέχει ετησίως η Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς, ο Τατάρ είπε ότι αυτή ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορους τομείς όπως η άμυνα, τα «δημόσια» οικονομικά, οι υποδομές κλπ.

    Υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει μια συμφωνία στο Κυπριακό, αυτή θα είναι υπέρ της «ΤΔΒΚ» και δεν τίθεται θέμα υποχώρησης από τις κόκκινες γραμμές τους, ο Τατάρ κατέληξε λέγοντας: «Επικεφαλής αυτών είναι η συνέχιση της κυριαρχίας μας και των εγγυήσεων της Τουρκίας εδώ».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σεμινάριο με θέμα το μέλλον της Κύπρο από Τουρκοκυπριακές οργανώσεις στην Αγγλία

    Η K?br?s (13.02.21) γράφει ότι σεμινάριο με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου» θα διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το σεμινάριο οργανώνουν το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Ενώσεων (CTCA) η Βρετανική Ένωση Τουρκοκυπρίων (BTCA) σε συνεργασία με την οργάνωση Τουρκικής σκέψης του London School of Economics and Political Science. Θα συμμετέχει επίσης o πρώην υπουργός Brooks Newman.

    (ΚΣ)

    [03] Δύο νεκροί και 17 κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (15.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 5,033 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 17 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων όλα είναι εγχώριες μολύνσεις. Την ίδια στιγμή δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό, τα 11 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 5 στην Κερύνεια και το 1 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 472,145 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,054 κρούσματα Covid-19, 2,338 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 696 ασθενών, 156 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 532 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 11 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Εξάλλου, 19 άτομα έχασαν την ζωή τους μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΚΣ)

    [04] Χιλιάδες άτομα έχουν ανάγκη οικονομικής βοήθειας λόγω της πανδημίας

    Η K?br?s (13.02.21) γράφει ότι «δήμαρχοι» στα κατεχόμενα δήλωσαν στην εφημερίδα πως έχουν αυξηθεί οι οικογένειες που επηρεάστηκαν δυσμενώς από την πανδημία του Covid-19 και χρήζουν οικονομικής βοήθειας. Οι λεγόμενοι δήμαρχοι αναφέρουν πως υπάρχουν οικογένειες οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα έβγαζαν τα προς το ζην. Πλέον με πολλά άτομα να είναι άνεργα, οι άποροι αυξήθηκαν πολύ και υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν καν να φάνε. Κάποιοι «δήμαρχοι» υπέβαλαν αίτηση στην Ερυθρά Ημισέληνο, ενώ άλλοι πραγματοποίησαν συναντήσεις με άλλους «δήμους» για τη διανομή πακέτων βοήθειας, σημειώνει η εφημερίδα.

    (ΚΣ)

    [05] Δανεισμός 500 εκατομμυρίων ΤΛ από το καθεστώς

    Η Yeni Duzen (15.02.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το «υπουργείο οικονομικών» να προβεί εκ νέου σε δανεισμό λόγω του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στα δημόσια οικονομικά. Στην απόφαση αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε ο δανεισμός 500 εκατομμυρίων λιρών Τουρκιάς (ΤΛ) για να μπορεί το «κράτος» να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών Ντουρσούν Ογούζ είπε ότι λόγω της απόφασης για εγκλεισμό δεν υπάρχουν έσοδα στα ταμεία του «κράτους» εδώ και μία βδομάδα και ότι για τον τρέχων μήνα υπάρχει έλλειμμα της τάξης των 300-400 εκατομμυρίων ΤΛ στον «προϋπολογισμό».

    «Είναι αδύνατον να πληρωθούν οι μισθοί χωρίς δανεισμό», είπε ο Ογούζ σημειώνοντας ότι η απώλεια εισοδήματος λόγω του εγκλεισμού ανήλθε στα 200-250 εκατομμύρια ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τατάρ: «Βρήκαμε 400 χρηματοκιβώτια στο Βαρώσι»

    Το τουρκικό BBC (13.02.21, www.bbc.com) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν τατάρ δήλωσε ότι άρχισαν εργασίες για τα αιτήματα επιστροφής και αποζημιώσεων Ελληνοκυπρίων ή πολιτών άλλων χωρών σε σχέση με τις περιουσίες τους που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών του Συνδέσμου Διπλωματικών Ανταποκριτών Τουρκίας, ο Τατάρ είπε ότι θα μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της περίκλειστης πόλης και θα ανοίξει. Ανέφερε ότι στις αιτήσεις που γίνονται προς την Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών δίδουν προτεραιότητα στην επιστροφή, ο Τατάρ σημείωσε:

    «Η προτεραιότητά μας είναι προς την κατεύθυνση της επιστροφής, διότι είναι πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση της αποζημίωσης. Οι Ελληνοκύπριοι ή οι Άγγλοι ή ο οποιοσδήποτε πάρει επιστροφή, μπορεί να πωλήσει αργότερα. Κάνουμε εργασίες υποδομών, αποχετευτικού και δρόμων για να βρουν την αξία τους οι περιουσίες».

    Ο Τατάρ είπε ότι για να καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων για επιστροφή των περιουσιών τους που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να μετατραπεί σε μη στρατιωτική ζώνη η εν λόγω περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα καταργηθεί το στρατιωτικό καθεστώς της περιοχής, ο Τατάρ ανέφερε ότι αυτό συζητείται τώρα και ετοιμάζεται η «νομική υποδομή». Υποστήριξε και τα εξής:

    «Η στρατιωτική περιοχή θα μετατραπεί σε μη στρατιωτική. Τότε θα γίνουν πιο άνετα οι δουλειά που είναι να γίνουν. Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν βήματα εκεί τώρα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 400 χρηματοκιβώτια εκεί. Κανείς δεν γνωρίζει τι υπάρχει μέσα σε αυτά. Είπαμε πρώτα να βρούμε τους ιδιοκτήτες αυτών των χρηματοκιβωτίων. Μάλιστα είπαμε να πάρουμε αυτά τα χρηματοκιβώτια, να τα τοποθετήσουμε σε χρηματοκιβώτια τραπεζών και ύστερα μα μετατρέψουμε το μέρος σε μη στρατιωτική περιοχή. Διότι τότε δεν θα φυλάει εκεί ο στρατός όλη μέρα, θα είναι μια περιοχή ανοικτή στους πολίτες, όπως κάθε περιοχή της βόρειας Κύπρου. Δεν υπάρχει νομικό ή συνταγματικό εμπόδιο για να μετατραπεί σε μη στρατιωτική περιοχή. Δεν θα διαρκέσει πολύ».

    Σημειώνοντας ότι η πενταμερής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μπορεί να παραταθεί για τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου λόγω της πανδημίας, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα υποχωρήσουν από τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. «Αν δεν βρούμε στήριξη από τον κόσμο, οι δεσμοί μας με την Τουρκία είναι αρκετά ισχυροί», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει η επιλογή της ενσωμάτωσης στην Τουρκία σε περίπτωση που θα επιτευχθεί λύση δύο κρατών, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το θέμα της προσάρτησης δεν ήρθε καθόλου στην ημερήσια διάταξη στις ανωτάτου επιπέδου συνομιλίες. «Το μέρος αυτό έχει συνηθίσει να αυτοδιοικείται, όμως είναι συνδεδεμένο ισχυρά με την Τουρκία», κατάληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Sabah: «Σχέδιο 5 σταδίων» για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους

    Η Sabah (15.02.21) σε σημερινό της δημοσίευμά με τίτλο «Σχέδιο 5 σταδίων σχετικά με την ΤΔΒΚ» γράφει ότι μετά την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν που είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλέον στο Κυπριακό πέραν από τη λύση στη βάση δύο κρατών», έχει ξεκαθαρίσει και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσουν η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» ο οποίος σχετίζεται με την «ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, προτεραιότητα των ενεργειών τους θα είναι η ανάπτυξη της «οικονομίας της ΤΔΒΚ». Στα πλαίσια της υπογραφής του «δημοσιονομικού και οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για το 2021» θα παραχωρηθεί στην «ΤΔΒΚ» ποσό ύψους 2.5 δις ΤΛ και θα ληφθούν βήματα όσον αφορά σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις αλλά και για την κάλυψη των αναγκών στον τομέα των μεταφορών, την ενέργειας και των υποδομών. Θα δοθεί επίσης έμφαση στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής στην «ΤΔΒΚ», σημειώνει η εφημερίδα.

    Για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα γίνει ανοικοδόμηση της περιοχής των Βαρωσίων προκειμένου να ανοίξει για τον τουρισμό. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι θα στηριχθούν δραστηριότητες για την προβολή και αναβάθμιση του τουριστικού δυναμικού της περιοχής αλλά και η προβολή της «ιστορίας, πολιτισμού και φυσικoύ πλούτου της ΤΔΒΚ» προς τον κόσμο.

    Σχετικά με το οδικό δίκτυο και τις υποδομές στις συγκοινωνίες στα κατεχόμενα, η εφημερίδα σημειώνει ότι αποφασίστηκε η αναθεώρηση του «master plan για τους αυτοκινητόδρομους για τα έτη 2021-2030» και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα ανανεωθεί το οδικό δίκτυο και όλοι οι δρόμοι στα κατεχόμενα θα γίνουν διπλής κατεύθυνσης.

    Όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας, θα γίνουν προσπάθειες για παροχή χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα ανεγερθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο κινητές μονάδες ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι η μεγαλύτερη αλλαγή θα γίνει στο «σύστημα διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα αφού υπάρχουν σκέψεις όπως η «ΤΔΒΚ» περάσει σε ένα «προεδρικό σύστημα» ή ένα «ενδυναμωμένο προεδρικό σύστημα» όπως συμβαίνει και στην Τουρκία. Με την σταδιακή εφαρμογή όλων αυτών των βημάτων σημειώνει η εφημερίδα, θα σημειωθεί επίσης και εντατική διπλωματική κινητικότητα για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης και τις 4 σημαντικές όπως τις χαρακτηρίζει συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων που αποτελούν τα πρώτα βήματα για την νέα περίοδο.

    Αυτές αφορούν «τη συμφωνία για εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ανάμεσα στην πρωθυπουργία της ΤΔΒΚ και την ψηφιοποίηση της προεδρίας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ», το «master plan για τους αυτοκινητόδρομους για τα έτη 2021-2022 μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκικής Δημοκρατίας και του υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών της ΤΔΒΚ», τη «συμφωνία πλαίσιο σχετικά με την ίδρυση και εγκατάσταση ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας στην ΤΔΒΚ» και τη «συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Ένωσης Δημαρχείων και της Τουρκοκυπριακής ένωσης δημαρχείων».

    (ΑΚ)

    [03] Έκκληση για κοινή διακήρυξη από την Τουρκική Βουλή «υπέρ λύσης δύο κρατών στην Κύπρο»

    Η Cumhuriyet (13.02.21) γράφει ότι ο συνταξιούχος Πρέσβης Τουγκάι Ολούτσεβικ έκανε έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να εκδώσουν κοινή διακήρυξη, στηρίζοντας τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση στο Κυπριακό εκτός από τη λύση δύο κρατών».

    Ο συνταξιούχος Πρέσβης Ολούτσεβικ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, υποστήριξε ότι η δήλωση για δύο κράτη στην Κύπρο σε ανώτατο επίπεδο στην Τουρκία, είναι ιστορικό κομβικό σημείο στο Κυπριακό ζήτημα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η λύση θα είναι στη βάση κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών.

    «Αυτό το θέμα, πρέπει να μετατραπεί σε κοινή πολιτική βούληση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Θα ήταν πολύ σημαντικό, από άποψη εθνικής στάσης, όλα τα κόμματα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες τους στην εσωτερική πολιτική, να εκδώσουν μια κοινή διακήρυξη υπέρ της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο», υποστήριξε ο Ολούτσεβικ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν την διεξαγωγή οποιασδήποτε συνάντησης για την Κύπρο υπό την πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

    «Πρέπει να ανακοινωθεί ότι 'θα συμμετάσχουμε σε συνομιλίες μόνο εάν συζητηθεί η λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Μόνο με αυτό τον τρόπο η δήλωση μετατρέπεται σε πράξη. Εάν αυτό γίνει, τότε δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μας κατηγορήσουν ότι 'φύγαμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων΄», υποστήριξε καταληκτικά.

    (ΔΨ)

    [04] «Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο», επαναλαμβάνει ο Ντομέζ

    Η Yeni Safak (15.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντομέζ, σε δηλώσεις στην εφημερίδα, είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σχετικά με τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντομέζ είπε: «Το πλοίο Φατίχ ολοκλήρωσε τις γεωτρήσεις του στο πηγάδι 'Selcuklu-1' στην Μεσόγειο. Τελειώσαμε αυτή την γεώτρηση γύρω στις 6 χιλιάδες μέτρα. Εντοπίσαμε κάποιες ενδείξεις στην τοποθεσία που διεξάχθηκε η γεώτρηση. Η οριστικοποίηση αυτών των ενδείξεων είναι συνδεδεμένη με τις νέες έρευνες και τις νέες γεωτρήσεις. Οι εργασίες μας για συλλογή στοιχείων στη Μεσόγειο και η επεξεργασία τους θα συνεχισθούν. Το Γιαβουζ συνεχίζει τις εργασίες συντήρησης και προετοιμασίας του στα ανοιχτά του λιμανιού Τασουτσού πριν την νέα του γεώτρηση».

    (ΔΨ)

    [05] Αντιδράσεις για τον εντοπισμό των 13 Τούρκων νεκρών στρατιωτών

    Το κυριότερο θέμα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τουρκικού Τύπου (15.02.21) είναι ο εντοπισμός των πτωμάτων 13 Τούρκων στρατιωτών, σε μια σπηλιά στην επαρχία Γκάρα του Ιράκ.

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών οργανώσεων PKK/KCK στο βόρειο Ιράκ, εντοπίσθηκαν τα πτώματα 13 Τούρκων στρατιωτών σε μια σπηλιά, ανέφερε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (14.02.21,).

    Μετά την ανακοίνωση, υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από τους Τούρκους αξιωματούχους εναντίον των κουρδικών οργανώσεων.

    Η HDN (14.02.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, καταδικάζοντας τον θάνατο των 13 Τούρκων στρατιωτών, υποστήριξε ότι ο κόσμος έμεινε «σιωπηρός» σε αυτό το έγκλημα, αλλά «αυτή η σιωπή είναι μια ντροπιασμένη κίνηση συνέργειας».

    Υπό τον τίτλο «Αλτούν: Το HDP σημαίνει PKK», η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk (15.02.21) γράφει ότι ο διευθυντής επικοινωνιολογίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, δημοσίευσε βίντεο στην αγγλική, που εξηγούσε την σχέση του φιλο-κουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με την «τρομοκρατική οργάνωση» PKK, προσθέτοντας ότι «όταν μιλάμε για HDP, μιλάμε για PKK». «Το HDP είναι πολιτική μαριονέτα, που παίρνει οδηγίες από το PKK», ισχυρίστηκε ο Αλτούν, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον τους μέχρι να τους εξολοθρεύσουν, γράφει η Sabah (14.02.21).

    H Sabah (15.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικρίνει τις δυτικές χώρες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» καθώς και για «υποκειμενική προσέγγιση» σε θέματα τρομοκρατίας, όπως «καλή τρομοκρατία» και «κακή τρομοκρατία», σε ανάρτησή του στο Twitter.

    H Sozcu (15.02.21) γράφει ότι ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, του Καλού Κόμματος (IYI Parti) Αϊτούν Τσιράι, διερωτάται για τον εντοπισμό των πτωμάτων των Τούρκων στρατιωτών στη σπηλιά και ρωτά τον Ακάρ: «Γιατί χρησιμοποιήσατε την έκφραση 'πολίτες', όταν βρήκατε τα πτώματα στη σπηλιά, αντίς στρατιώτες; Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται με τη βία από το PKK αυτή την στιγμή; Και αν υπάρχουν πότε τους απήγαγαν και πόσα άτομα;».

    (ΔΨ)

    [06] Έρευνα εναντίον δύο βουλευτών του HDP

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.02.21) o Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας διέταξε όπως διεξαχθεί έρευνα εναντίον δύο βουλευτών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Huda Kaya και Omer Faruk Gergerlioglu για ανάρτηση τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το θάνατο 13 Τούρκων πολιτών στην περιοχή Γκάρα του Ιράκ, οι οποίοι υποστηρίζεται ότι σκοτώθηκαν από το PKK.

    Η έρευνα εναντίον των δύο βουλευτών του Κόμματος διατάχθηκε με την κατηγορία ότι η ανάρτηση τους ήταν προπαγανδιστική.

    (ΑΚ)

    [07] Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν μειωμένα ποσοστά του ΑΚP και του Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Sozcu (15.02.21), ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ευρασία στην Τουρκία Κεμάλ Όζκιραζ, παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στην Τουρκία μεταξύ 2-10 Φεβρουαρίου, με δείγμα 1,160 ατόμων, οι οποίοι ερωτήθηκαν ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

    Με βάση την πιο πάνω ερώτηση, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): 34.1%

    -Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP): 27.3%

    -Καλό Κόμμα (IYI Parti): 14%

    -Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP): 10.1%

    -Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP): 7.5%

    -Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi): 2.7%

    - DEVA: 2.4%

    -Κόμμα της Ευτυχίας: 1.4%.

    Την ίδια στιγμή η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία (Cumhur Ittifak?) που απαρτίζεται από το AKP και MHP εξασφαλίζει 41.6% και η Συμμαχία του Έθνους (Millet Ittifak?) που απαρτίζεται από το CHP και το IYI Parti εξασφαλίζει 41.3%.

    Επίσης, πρόσφατη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας όσον αφορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές κατέδειξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν εξασφαλίζει 30.9% έχοντας ως ανθυποψήφιο του στον πρώτο γύρο τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που εξασφαλίζει 32.5%. Για το δεύτερο γύρο των προεδρικών, η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι αν οι υποψήφιοι είναι Έρντογαν-Ιμάμογλου, ο Έρντογαν εξασφαλίζει 35.1% έναντι του Ιμάμογλου που εξασφαλίζει 45.3%.

    Στο ενδεχόμενο να είναι ανθυποψήφιος του Έρντογαν ο Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχος Άγκυρας, τότε η δημοσκόπηση δείχνει τον Έρντογαν να εξασφαλίζει στον πρώτο γύρο 31.9% έναντι του Γιαβάς με 41.1%. Στο δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση δείχνει τον Έρντογαν να χάνει από το Γιαβάς με 34.5% έναντι 49.7%. Δηλαδή, σημειώνει η εφημερίδα, η διαφορά μεταξύ των δύο ανέρχεται σε 15 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η κατανομή των αναποφάσιστων.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (14.02.21), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Aksoy, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργεί κάθε μήνα στην Τουρκία με τίτλο «Monitoring Turkey», εξετάζει τα αποτελέσματα που θα εξασφάλιζε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν στις προεδρικές εκλογές έχοντας ως ανθυποψήφιους του το Μανσούρ Γιαβάς ή τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Ιανουάριο στην Τουρκία, χωρίς να αναφέρεται το δείγμα των συμμετεχόντων.

    Στο ερώτημα, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία αυτή την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, το 17.9% δήλωσαν αναποφάσιστοι, το 35.2% απάντησαν AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), 9% απάντησαν το MHP(Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), 26,5% απάντησαν το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), 2.5% απάντησαν το DEVA, 1.5% απάντησαν το Saadet Parti (Κόμμα της Ευτυχίας) και 1% απάντησαν το Gelecek Parti (Κόμμα του Μέλλοντος).

    Επίσης, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση απαντώντας σε ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν για πρόεδρο στις επόμενες προεδρικές εκλογές, έχοντας ενώπιον τους δύο ανθυποψήφιους του Προέδρου Έρντογαν, τον Μανσουρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου, απάντησαν με ποσοστό 48.5% τον Μανσούρ Γιαβάς και με 44.1% τον Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον Έρντογαν να εξασφαλίζει ποσοστό της τάξεως του 37.7% και σε δύο περιπτώσεις. Επίσης, η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι αν ο Σελαχαττίν Ντεμίρτας ήταν ανθυποψήφιος του Έρντογαν τότε θα εξασφάλιζε 46.2%.

    Επίσης, ερωτηθείς για την οικονομία στη χώρα, το 49.6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι άθλια, το 13.7% πολύ άσχημη και το 15.4% πολύ καλή.

    (ΑΚ)

    [08] Στις 6,287 ανήλθαν χθες τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (14.02.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,287 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 104,108 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 94 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 6,910. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 666 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,586,183 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 27,471. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,475,329.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 31,516,719 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,230 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,7% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,5%.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Hurriyet (15.02.21), την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία όπου αναμένεται και να αποφασίσει ορισμένες σταδιακές χαλαρώσεις στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

    Κατά τη συνεδρία της Τετάρτης, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά θα παρουσιάσει στο Υπουργικό συμβούλιο έκθεση και στοιχεία που αφορούν στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τις εξελίξεις όσον αφορά στον μεταλλαγμένο ιό αλλά και την κατάσταση όσον αφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

    Ανάμεσα στις χαλαρώσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν περιλαμβάνεται το άνοιγμα των χώρων εστίασης, καφετερίες κλπ. από τις αρχές Μαρτίου, ενώ για τις απαγορεύσεις που εφαρμόζονται το Σαββατοκύριακο θα εφαρμοστεί κυμαινόμενο ωράριο.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 16 February 2021 - 17:06:00 UTC