Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 31/2021 16.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επικρίσεις Τατάρ προς ελληνοκυπριακή πλευρά για δηλώσεις Μαυρογιάννη
  • [02] Έρχουρμαν: Η λύση δύο κρατών δεν είναι ρεαλιστική
  • [03] Στα 28 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [04] Πιλλί: 100,000 εμβολιασμοί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου
  • [05] Έκκληση από το Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο να «εισάγουν» εμβόλια μέσω ΕΕ και Τουρκίας
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Blinken
  • [02] Ο Έρντογαν επικρίνει τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν το PKK
  • [03] Έρευνα διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας Άγκυρας εναντίον Ολλανδού ακροδεξιού Βουλευτή
  • [04] Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ και του MHP
  • [05] Στα έδρανα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επιστρέφει σήμερα ο Μπερμπέρογλου
  • [06] Στις 7,945 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επικρίσεις Τατάρ προς ελληνοκυπριακή πλευρά για δηλώσεις Μαυρογιάννη

    Η Gunes (16.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται και εντείνονται οι «προκλήσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς καθώς βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη προσπάθειες προς την κατεύθυνση της υλοποίησης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης υπό μορφή 5+1.

    Σε γραπτή δήλωση με αφορμή δηλώσεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, πρέσβη Αντρέα Μαυρογιάννη, ο Τατάρ σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η κυριαρχική ισότητα που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για τους Τουρκοκύπριους.

    «Κάνοντας αυτή την δήλωση ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης χρησιμοποίησε την έκφραση ότι 'θα είναι το τέλος της χώρας η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα' και έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν άλλαξε η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη λέξη «χώρα» που χρησιμοποίησε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ο μοναδικός ιδιοκτήτης και αφέντης της Κύπρου είναι οι Ελληνοκύπριοι και ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι μειονότητα.

    «Σε πολλές δηλώσεις στις οποίες προέβη μέχρι σήμερα και ο πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης έδειξε την πεπαλαιωμένη, ρατσιστική και ηγεμονική ελληνοκυπριακή νοοτροπία λέγοντας 'οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα, οι μειονότητες δεν έχουν δικαιώματα κυριαρχίας και πολιτικής ισότητας'», ισχυρίστηκε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν της «κυριαρχίας» τους, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Εδώ πρέπει να σημειώσω ξανά ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας, η ύπαρξη του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, η κυριαρχία μας και η πολιτική μας ισότητα είναι οι κόκκινες γραμμές μας και ουδέποτε θα παραιτηθούμε από αυτές, διότι παραίτηση από αυτές σημαίνει αποδοχή να μπούμε κάτω από τον ελληνοκυπριακό ζυγό».

    Εκφράζοντας εκ νέου την άποψη ότι η διαπραγματευτική διαδικασία στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν Μοντάνα απέτυχε λόγω της νοοτροπίας και της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι τέλειωσε πλέον το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας και ότι η τουρκική πλευρά έθεσε στην ημερήσια διάταξη το μοντέλο λύσης δύο κυριαρχικά ίσων κρατών που κατέχουν τα ίδια δικαιώματα και ζουν πλάι-πλάι.

    Αναφέροντας ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών υποστηρίζεται από την ισχυρότερη χώρα της περιοχής και βρήκε στήριξη και διεθνώς, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κλιμακώνει την ένταση με τις απαράδεχτες απαιτήσεις και προκλήσεις της.

    «Ευχή μας είναι να υλοποιηθεί το μοντέλο λύσης στη βάση δύο χωριστών ίσων κρατών», κατέληξε.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Έρχουρμαν: Η λύση δύο κρατών δεν είναι ρεαλιστική

    Η Diyalog (16.02.21) γράφει ότι ο αρχηγός του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος – Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) – Τουφάν Έρχουρμαν είπε όταν παρατηρήσεις τις δηλώσεις της Τουρκίας και του Τατάρ, δεν έχουν παραιτηθεί από τη λύση ομοσπονδίας, αλλά στην πραγματικότητα από μια περιεκτική λύση.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε χθες το CTP, ο Έρχουρμαν επέκρινε τις δηλώσεις του Τατάρ και των Τούρκων αξιωματούχων, που τάσσονται υπέρ λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι με το 52% που πήρε ο Τατάρ στις «εκλογές» δεν ερμηνεύεται ότι εκπροσωπεί την βούληση του tουρκοκυπριακού «λαού» για λύση. «Όπως όλοι γνωρίζουν σχετικά με τις παρεπεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές, κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι αυτές οι εκλογές ήταν του τύπου δημοψηφίσματος για το είδος λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Μαζί με όλα αυτά, μένει και το 48% του υπόλοιπου πληθυσμού. Ισχυρίζονται δε ότι μιλούν εκ μέρους όλου του Τουρκοκυπριακού λαού», σημείωσε ο Έρχουρμαν.

    Αναφορικά με το θέμα λύσης του Κυπριακού προβλήματος, ο Έρχουρμαν δήλωσε ότι οι απόψεις του CTP ήταν πάντα ξεκάθαρες και ότι πάντα εκφράζουν την άποψη ότι το νησί είναι πολύ μικρό για να είναι διχοτομημένο και η πανδημία το έχει αποδείξει αυτό από άποψης οικονομίας, υγείας και σχέσεων με την ΕΕ.

    Υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα του λέγειν όχι μόνο στο μισό νησί στο βόρειο μέρος, αλλά και στο νότιο μέρος, ο Έρχουρμαν είπε: «Δεν είναι σημαντικό από πού θα εξορυχθούν οι υδρογονάνθρακες. Όλος ο πλούτος του νησιού, από όπου και εάν εξορυχθεί, είναι κοινή πηγή και για τον τουρκοκυπριακό λαό, ως έναν από τους δύο ιδρυτικούς συνεταίρους, στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας. Γι' αυτό το λόγο, το CTP καλεί για περιεκτική λύση το συντομότερο δυνατόν».

    Επικρίνοντας τη φημολογία των τελευταίων ημερών για «προδότες», για αυτούς που επιθυμούν να γίνουν «μπάλωμα», που άρχισε με την πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Έρχουρμαν ανέφερε: «Προσπαθώ να λυτρώσω τους φίλους μου από την γλώσσα της λίθινης εποχής. Επειδή αυτή η γλώσσα είναι τόσο κωμική, που δεν υπάρχει ανάγκη να της αντισταθούμε. Θέλουμε να καταλάβουν ότι είναι κωμικοί και να παραιτηθούν».

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχονται το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού» να συρθεί σε ένα απρόβλεπτα μέλλον με περιπετειώδεις στάσεις, ο Έρχουρμαν σημείωσε: «Η ομοσπονδία δεν πεθαίνει επειδή λένε ότι πέθανε. Ο Τατάρ, στις δηλώσεις του, λέει ότι 'η ΕΕ, ο Αναστασιάδης και η Βρετανία άρχισαν να σκέφτονται όπως εμάς στο θέμα της λύσης δύο κρατών', αλλά οι εκθέσεις και οι πρόσφατες δηλώσεις αυτών των αξιωματούχων, δεν επιδεικνύουν κάτι τέτοιο».

    Στη συνέχεια, η Yeni Bak?s (16.02.21) γράφει ότι ο Έρχουρμαν, στις ίδιες δηλώσεις, σημείωσε ότι παρατηρούν ότι έχουν επιστρέψει στην πολιτική του παρελθόντος, «η μη λύση είναι λύση», προσθέτοντας ότι το κόμμα του πάντα δηλώνει ότι η μη λύση δεν είναι λύση. «Λέμε ότι το κατεστημένο δεν θα μας κερδίσει κάτι. Γι' αυτό, στηρίζουμε περιεκτική λύση το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

    Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική πλευρά στη φόρμουλα δύο κρατών στο πλαίσιο της κυριαρχικής ισότητας, που έχει εκφρασθεί ως μια νέα θέση, ο Έρχουρμαν διατύπωσε εκ νέου ότι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης είναι η διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αλλιώς, όταν η άτυπη διάσκεψη 5+1 διεξαχθεί, θα παρουσιαστεί ότι «ο Αναστασιάδης είναι η πλευρά που επιθυμεί λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβούλιου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση και είναι εκτός των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ», διατύπωσε ο Έρχουρμαν, υποστηρίζοντας ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν αξίζει στον τουρκοκυπριακό «λαό», αφού έχουν θέσει επί τάπητος την βούληση τους για λύση στο σχέδιο Ανάν και στο Κρανς Μοντανά.

    Τέλος, επέκρινε τον Τατάρ ότι δεν πραγματοποιεί συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη «βουλή», για να λάβει υπόψη και τις θέσεις της αντιπολίτευσης σε αυτή την διαδικασία.

    (ΔΨ)

    [03] Στα 28 νέα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (16.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 5,189 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 28 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 12 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 13 ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση, ενώ 3 κρούσματα εντοπίστηκαν από άτομα που μετέβηκαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς. Την ίδια στιγμή 70 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό, τα 11 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα 13 στην κατεχόμενη Κερύνεια και το 1 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 477,334 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,082 κρούσματα Covid-19, 2,408 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 654 ασθενών, 152 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 492 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 10 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Εξάλλου, 19 άτομα έχασαν την ζωή τους μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (ΔΨ)

    [04] Πιλλί: 100,000 εμβολιασμοί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

    Η K?br?s Manset (16.02.21) γράφει ότι λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί, σε δηλώσεις του στον παράνομο σταθμό BRT, είπε ότι στόχος τους είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να εμβολιασθούν 100,000 άτομα και ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου, αρχές Απριλίου να ανοίξουν όλους τους τομείς στα κατεχόμενα.

    Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών της νόσου Covid-19, λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους, ο Πιλλί σημείωσε ότι προσπαθούν να μην πέσουν κάτω από τις 5,000 καθημερινά διαγνωστικές εξετάσεις. Ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα παραληφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση 75,000 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid antigen test) Covid-19, καθώς και περισσότερα εμβόλια.

    (ΔΨ)

    [05] Έκκληση από το Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο να «εισάγουν» εμβόλια μέσω ΕΕ και Τουρκίας

    Η Vatan (16.02.21) γράφει ότι Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο (KTTO) ανακοίνωσε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν και να ζητήσουν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία προμήθειες για εμβόλια για τις ανάγκες στα κατεχόμενα.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Τ/κ εμπορικό επιμελητήριο ανέφερε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα εμβόλια. Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων, οι οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα κάνουν έκκληση, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν στις εισαγωγές εμβολίων.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου-Blinken

    Σύμφωνα με την Aksam (15.02.21), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς τους σχέσεις, διάφορα περιφερειακά ζητήματα, τον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θέματα που αφορούν στην FETO και το PKK/PYD, το θέμα των S-400 και τις εξελίξεις σε Συρία και Ανατολική Μεσόγειο.

    Επικαλούμενη εμπιστευτικές πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, η εφημερίδα γράφει ότι στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η δέσμευση των δύο χωρών να αναπτυχθεί ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

    Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουν συνάντηση όπου θα συζητηθούν λεπτομερώς όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

    Από την άλλη, σε ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι Τσαβούσογλου και Blinken εξέφρασαν τη δέσμευση τους στο θέμα της ενδυνάμωσης της συνεργασίας τους και της στήριξης των προσπαθειών για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στον πόλεμο στη Συρία.

    Την ίδια στιγμή, ο Blinken, αναφερόμενος στο θάνατο των 13 Τούρκων στρατιωτών στην επαρχία Γκάρα του Ιράκ, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και ανέφερε ότι την ευθύνη έχει η οργάνωση PKK.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price αναφερόμενος στη επικοινωνία Τσαβούσογλου- Blinken, ανέφερε ότι σε αυτή έγινε προτροπή προς την Τουρκία να παραιτηθεί από τη συμφωνία με τη Ρωσία στο θέμα των S-400, ενώ την ίδια στιγμή, οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Hurriyet (15.02.21), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι κατά την επικοινωνία Τσαβούσογλου με τον Blinken, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην δυσαρέσκεια της χώρας του από τις τελευταίες δηλώσεις που έγινε εκ μέρους της Αμερικανικής πλευράς το τελευταίο διάστημα. Η ανακοίνωση υπογραμμίσει ότι οι δυο Υπουργοί δεσμευτήκαν όπως σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσουν επαφές προκειμένου να συζητήσουν λεπτομερώς όλα τα ζητήματα.

    Για το ίδιο θέμα, η HDN (16.02.21), γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι κάλεσε χθες στον Αμερικανό Πρέσβη στην Άγκυρα David Satterfield προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίδραση τους για τις δηλώσεις εκ μέρους της χώρας του στο θέμα της δολοφονίας των 13 Τούρκων στρατιωτών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αρχική του ανακοίνωση για το περιστατικό, επέκρινε την δολοφονία εναντίον των Τούρκων στρατιωτών, αμφισβητώντας ότι την ευθύνη για την δολοφονία έχει το PKK.

    Ωστόσο, το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Satterfield είχε προηγουμένως παραστεί σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο, όπου και επιβεβαίωσε ότι η ΗΠΑ αποδίδουν την ευθύνη της επίθεσης στο PKK.

    (ΑΚ)

    [02] Ο Έρντογαν επικρίνει τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν το PKK

    Σύμφωνα με τη Milliyet (15.02.21), ο Τούρκος Προέδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του στην περιοχή Rize στην Τουρκία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τάσσονται υπέρ των «τρομοκρατών», αναφερόμενος στην δολοφονία 13 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Γκάρα του Βόρειου Ιράκ από το PKK.

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των ΗΠΑ όπου επικρίνουν την δολοφονία, ο Έρντογαν χαρακτήρισε την ανακοίνωση «αστεία», υποστηρίζοντας τα εξής: «Λέτε ότι δεν στηρίζετε τους τρομοκράτες, αλλά στηρίζεται το PKK, στηρίζετε και το YPG. Είσαστε μαζί και πίσω από αυτούς. Δυστυχώς, αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει από την αρχή. Το αίμα αθώων πολιτών που έπεσαν στο Βόρειο Ιράκ είναι στα χέρια όλων αυτών που τους υπερασπίζονται, τους συμπαθούν και στηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη γενοκτονία εναντίον πολιτών που διαπράττεται από το PKK.

    Κάνοντας έκκληση στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ να «αντιληφθεί καλύτερα» το PKK, ο Έρντογαν προέτρεψε επίσης τον Biden να μάθει καλύτερα τι εστί Φετουλλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ευθύνεται, όπως είπε, για το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

    Ο Έρντογαν αποκάλεσε επίσης την ανακοίνωση των ΗΠΑ ως «προσβλητική».

    (ΑΚ)

    [03] Έρευνα διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας Άγκυρας εναντίον Ολλανδού ακροδεξιού Βουλευτή

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (16.02.21), η Γενική Εισαγγελία Άγκυρας άρχισε έρευνα εναντίον του Ολλανδού ακροδεξιού βουλευτή του Κόμματος Ελευθερίας Geert Wilders για προσβολή εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Η έρευνα εναντίον του Ολλανδού Βουλευτή αφορά σε ανάρτηση του στις 15 Φεβρουαρίου εναντίον του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν με προσβλητικά σχόλια.

    Για το ίδιο θέμα, η Hurriyet (16.02.21), γράφει ότι ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, Φαχρεττίν Αλτούν επέκρινε με ανακοίνωση του στο Twitter τον ακροδεξιό Ολλανδό Βουλευτή, Wilders, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του Wilders και τον Νεοναζί υποστηρικτών του δεν έχουν καμιά βαρύτητα για την χώρα του. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία πάντοτε αντιστεκόταν και αντιμετώπιζε τέτοιου είδους ρατσιστικές και τρομοκρατικές δηλώσεις εναντίον της που εξυπηρετούν την Ισλαμοφοβία και τον φασισμό.

    Τις δηλώσεις του Ολλανδού Βουλευτή επέκρινε επίσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και ο βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Ομέρ Τσιελίκ.

    (ΑΚ)

    [04] Δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ και του MHP

    H ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (16.02.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Metropoll, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό ψήφου που λαμβάνει η Συμμαχία της Δημοκρατίας (Cumhur Ittifaki), που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHΡ), είναι 7 μονάδες κάτω από το ποσοστό της Τουρκικής αντιπολίτευσης.

    Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, ο Οζέλ Σεντζάρ, επικεφαλής της εταιρείας Metropoll σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αναφερόμενος στην έρευνα που έκανε η εταιρεία για τον μήνα Ιανουάριο, έγραψε ότι το ποσοστό ψήφου του AKP ήταν 37,2%, χωρίς την κατανομή των ψήφων των αναποφάσιστων.

    Ο Σένκαρ, αναφερόμενος στο ποσοστό ψήφου της αντιπολίτευσης καθώς και το ποσοστό ψήφων του ΑΚΡ, δήλωσε: «Η αντιπολίτευση έχει 43% και οι αναποφάσιστο 18,6%. Μετά την κατανομή των ψήφων των αναποφάσιστων, οι ψήφοι της κυβέρνησης ήταν 45,7% και της αντιπολίτευσης ήταν 52,8%».

    (ΚΣ)

    [05] Στα έδρανα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επιστρέφει σήμερα ο Μπερμπέρογλου

    Σύμφωνα με τη Milliyet (16.02.21), o Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ένις Μπερμπέρολογλου ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, με την κατηγορία της «κατασκοπείας», επιστρέφει σήμερα στα έδρανα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετά από περίοδο 8 μηνών.

    Η πρόσφατη απόφαση του 14ου Κακουργιοδικείου Κωνσταντινούπολης να ακυρώσει προηγούμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου εναντίον του, με τη δικαιολογία ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του βουλευτή για δεύτερη φορά καθώς και η απόφαση του όπως η υπόθεση του Βουλευτή εκδικαστεί ξανά, άνοιξε το δρόμο στον Μπερμπέρογλου για την επιστροφή του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και την επανάκτηση της βουλευτικής του θέσης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερμπέρογλου κρίθηκε ένοχος διότι έδωσε στην εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο όπου φαίνονται φορτηγά τα οποία ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) να μεταφέρουν όπλα στη Συρία. Το βίντεο φέρει ημερομηνία Ιανουάριος του 2014 και γυρίστηκε στα σύνορα με τη Συρία.

    Ο Μπερμπέρογλου σημειώνει η εφημερίδα, θα συμμετάσχει σήμερα μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του στην συνεδρία του Κόμματος και στη συνέχεια στις εργασίες της ολομέλειας της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Μπερμπέρογλου δεν χρειάζεται να ορκιστεί ξανά ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης αφού είναι σε ισχύ η ορκωμοσία του.

    (ΑΚ)

    [06] Στις 7,945 τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (15.02.21)o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 7,945 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 116,452 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 91 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7,106. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 660 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,594,128 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 27,562. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,259,128.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 31,633,171 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,232 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,1%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 16 February 2021 - 17:06:19 UTC