Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-19

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 34/2021 19.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: Δεν είναι μόνοι οι Τουρκοκύπριοι στον αγώνα κατά της πανδημίας
  • [02] Με πρόσκληση Οκτάι πάνε Άγκυρα επιχειρηματικές οργανώσεις
  • [03] UBP: Δεν είναι δυνατή συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους
  • [04] «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας»: Ομοσπονδία η πιο ρεαλιστική λύση
  • [05] Στα 25 ανήλθαν χθες τα κρούσματα στα κατεχόμενα
  • [06] Εμβολιάστηκαν δημοσιογράφοι στα κατεχόμενα
  • [07] Παρέλαβαν εμβόλια της Astra Zeneca από την Κυπριακή Δημοκρατία
  • [08] Ζημιές 334 εκατομμυρίων ΤΛ σε δύο χρόνια η «αρχή ηλεκτρισμού»
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσελίκ: «Θα μετατρέψουμε το όνειρο του διδύμου Ελλάδας – Ε/κ σε εφιάλτη»
  • [02] Τις εξελίξεις σε Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη συζήτησαν Έρντογαν και Πούτιν
  • [03] Αγωγή εναντίον του Κιλιτσντάρογλου κατέθεσε ο Έρντογαν
  • [04] Νομικές ενέργειες της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35
  • [05] Αλτούν προς ΗΠΑ: «Βιώσαμε προδοσία από τους συμμάχους μας»
  • [06] Ακάρ: «Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αποδυναμώνουν το ΝΑΤΟ»
  • [07] Στις 7,241 ανήλθαν χθες τα νέα περιστατικά του Covid-19 στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έρντογαν: Δεν είναι μόνοι οι Τουρκοκύπριοι στον αγώνα κατά της πανδημίας

    Η Gunes (19.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε ψες τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Regaip Kandili (η προηγούμενη νύκτα της πρώτης παρασκευής του μηνός Ρετζέπ, η οποία θεωρείται η στιγμή σύλληψης του Προφήτη Μωάμεθ από τη μητέρα του Αμινέ Χατούν).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τατάρ και Έρντογαν συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την πανδημία του Covid-19 και το θέμα των εμβολιασμών.

    Ο Έρντογαν ανέφερε στον Τατάρ ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι στον αγώνα κατά της πανδημίας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τους παρέχει κάθε στήριξη όπως έκανε και μέχρι σήμερα.

    Ο Τατάρ απάντησε ότι θα συνεχίσουν να έχουν στενές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και ευχαρίστησε τον Έρντογαν εκ μέρους του τουρκοκυπριακού «λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Με πρόσκληση Οκτάι πάνε Άγκυρα επιχειρηματικές οργανώσεις

    Η Halk?n Sesi (19.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι προσκάλεσε την «Πλατφόρμα Οικονομικών Οργανώσεων» στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι επιχειρηματίες προτίθενται να ζητήσουν την αποστολή περισσότερων εμβολίων από την Τουρκία στα κατεχόμενα για αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Αντιπροσωπεία της «πλατφόρμας», η οποία αποτελείται από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο», την «ένωση εργολάβων οικοδομών» και την «ένωση ξενοδόχων», θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Οκτάι και θα έχει ένα και μοναδικό θέμα στην ατζέντα της. «Θα ζητήσουμε περισσότερα εμβόλια», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι θα είχαν συνάντηση με τον Οκτάι κατά την διάρκεια της πρόσφατης παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Αντιπροέδρου στα κατεχόμενα, αλλά δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης λόγω έλλειψης χρόνου.

    «Η σωτηρία της οικονομίας εξαρτάται από την προμήθεια εμβολίων», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό το εμβόλιο μπορεί να προμηθεύεται μόνο ανάμεσα σε κράτη. Δηλαδή δεν μπορείτε να το αγοράσετε με χρήματα αυτό το εμβόλιο. Γι' αυτό είχαμε απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους, αρχής γενομένης από τον κύριο Τατάρ, να προβούν σε δραστηριότητες λόμπι. Τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζω να μπορέσουμε να δώσουμε καλές ειδήσεις την Τετάρτη μετά την συνάντηση της Τρίτης. Διότι πρέπει να πείσουμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα του ότι είναι μικρός ο πληθυσμός μας. [...] Αν εμβολιάσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό, θα το μεταφέρουμε [το θέμα] στην ημερήσια διάταξη του κόσμου και θα ξεπεραστεί η μη αναγνώρισή μας. Θα υπάρξει έκρηξη στον τουρισμό μας. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε να έρχονται άνθρωποι από το εξωτερικό και να αγοράζουν σπίτια. [...] Ως γεωγραφική περιοχή είμαστε μικρότερη ακόμα και από μια γειτονιά της Τουρκίας».

    Κάτω από τον τίτλο «Πρόλαβε Άγκυρα!» η Manset (19.02.21) γράφει ότι η πλατφόρμα θα προσπαθήσει να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Έρντογαν και ότι το κύριο θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης θα είναι τα εμβόλια, η οικονομία και η οικονομία κατά την διάρκεια της πανδημίας.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της «ένωσης εργολάβων οικοδομών», Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ ανάφερε ότι σκοπός τους δεν είναι να παρακάμψουν την «κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι το πρόβλημά τους δεν εξηγήθηκε καλώς στην Άγκυρα και πρόσθεσε ότι οι γρήγοροι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ανοίξουν τις πόρτες τους.

    «Με την πανδημία έπιασαν πάτο οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι συνθλίβονται κάτω από τα εμπάργκο», υποστηρίζει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι πάλι η Άγκυρα είναι αυτή που θα σώσει την «ΤΔΒΚ» από το χείλος του γκρεμού.

    (Ι/Τσ.)

    [03] UBP: Δεν είναι δυνατή συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους

    Η Gunes (19.02.21) γράφει ότι το «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) υποστήριξε ότι δεν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με μιαν «νοοτροπία», η οποία εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και βλέπει τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως μειονότητα που πρέπει να «μπαλωθεί» στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε γραπτή δήλωση με την οποία σχολιάζει αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για τερματισμό των εγγυήσεων και επιθυμία για μιαν κυρίαρχη Κύπρο εναρμονισμένη με το δίκαιο της ΕΕ, το UBP ισχυρίστηκε ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός θα προχωρήσει στον δρόμο της επιβίωσης του κράτους του μαζί με την Τουρκία και της ολοκλήρωσης της οικονομικής του ανάπτυξης» και ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να το εμποδίσει αυτό».

    «Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτές οι δηλώσεις του Αναστασιάδη είναι ότι δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει ποτέ η ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα δοθεί ευκαιρία ποτέ σε όσους προτίθενται να βγουν εκτός των γνωστών ελληνοκυπριακών απόψεων», υποστηρίζει το UBP και ισχυρίζεται ότι αν η πρόθεση είναι πράγματι η επίτευξη μιας συμφωνίας στην Κύπρο και η συνεργασία των «υφιστάμενων δύο κρατών και των δύο λαών», πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να καταλάβουν μιαν ώρα αρχύτερα ότι οι συνομιλίες για ομοσπονδία κατέρρευσαν εξαιτίας της ελληνοκυπριακής στάσης και να κάνουν ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής των παραμέτρων, για να έρθει στο τραπέζι η λύση δύο κρατών.

    «Κατά την γνώμη μας, αν δεν αλλάξει η συνεχιζόμενη ελληνοκυπριακή νοοτροπία, δεν θα φέρει απολύτως κανένα αποτέλεσμα η πενταμερής διάσκεψη που θα γίνει για το Κυπριακό», αναφέρεται στην δήλωση.

    (Ι/Τσ.)

    [04] «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας»: Ομοσπονδία η πιο ρεαλιστική λύση

    Η Avrupa (19.02.21) γράφει ότι η «Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας» ανέφερε ότι το πιο σημαντικό στις διακοινοτικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού είναι η δημιουργία δυνατοτήτων για ειλικρινή και αμοιβαία συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες και «η επίτευξη της ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου που είναι η πιο ρεαλιστική λύση».

    Σε γραπτή δήλωση που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, η Πλατφόρμα σημειώνει ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στις δύο κοινότητες κατά τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έδειξαν ότι το μόνο μοντέλο λύσης είναι η δικοινοτική ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα.

    Σημειώνοντας ότι η ομοσπονδία στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και τις δύο κοινότητες, η Πλατφόρμα αναφέρει ότι το μοντέλο αυτό εγκρίθηκε και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και υποστηρίζει ότι η αποτυχία στο Κραν Μοντάνα λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, κατά την έκφρασή της, δεν σημαίνει ότι κατέστη άκυρη η λύση ομοσπονδίας. Υπενθυμίζει επίσης ότι στην συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επίτευξη λύσης ομοσπονδίας και προσθέτει:

    «Κατά την τελευταία περίοδο οι δηλώσεις σε σχέση με το ότι τέλειωσε η ομοσπονδία, που γίνονται από αξιωματούχους της Τουρκίας και εκείνους που τοποθετήθηκαν επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας με παρεμβάσεις, σημαίνουν αποφυγή των συνομιλιών, απόρριψη των ψηφισμάτων που ενέκριναν τα Ηνωμένα Έθνη και της βάσης της λύσης ομοσπονδίας που συμφώνησαν αμοιβαία οι δύο πλευρές και μετατροπή του Κυπριακού σε αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Όπως δεν θα έχει κανένα απολύτως όφελος για τους Κύπριους η πορεία προς πολιτικές περιπέτειες με άγνωστο τέλος, τέτοιου είδους εξελίξεις θα ετοιμάσουν το έδαφος για δημιουργία περιβάλλοντος πολιτικής έντασης και θερμής σύγκρουσης. [...]»

    Η εφημερίδα αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα κάτω από τον πηχυαίο τίτλο «Δεν μπορείς να αποφασίσεις εσύ, οι Τουρκοκύπριοι θα αποφασίσουν» και γράφει ότι η Πλατφόρμα απάντησε σε πολύ σκληρό ύφος στον Πρόεδρο Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος δήλωσε ότι η ομοσπονδία στην Κύπρο είναι νεκρή.

    (Ι/Τσ.)

    [05] Στα 25 ανήλθαν χθες τα κρούσματα στα κατεχόμενα

    Η Vatan (19.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Αλί Πιλλί δήλωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 3,894 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 25 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα πέντε είναι εγχώριες μολύνσεις, τα εφτά έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 13 ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Την ίδια στιγμή 68 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο.

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό, τα πέντε από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Λευκωσία, τα εννιά στην κατεχόμενη Κερύνεια, τα δύο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και τα δύο στη Μόρφου.

    Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 489,602 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,157 κρούσματα Covid-19, 2,604 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 531 ασθενών, 108 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 415 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και οκτώ ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Μέχρι σήμερα 21 άτομα έχασαν την ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Εμβολιάστηκαν δημοσιογράφοι στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (19.02.21) γράφει ότι 411 δημοσιογράφοι εμβολιάστηκαν χθες στα κατεχόμενα στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος που εφαρμόζεται για αντιμετώπιση του Covid-19. Μέλη της ένωσης Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, του συνδέσμου αθλητικών συντακτών, της ένωσης ξένου τύπου, του συνδέσμου κινηματογραφιστών και των συντεχνιών BAY-SEN, KTAMS και BASIN-SEN εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Sinovac που εστάλη από την Τουρκία.

    Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, Αλί Τζάνσου δήλωσε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα των δημοσιογράφων θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και ότι χθες εμβολιάστηκαν άτομα άνω των 60 χρόνων, χρόνιοι ασθενείς και δημοσιογράφοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Είπε ότι στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι. Ο Τζανσού ευχαρίστησε τον λεγόμενο υπουργό υγείας, Αλί Πιλλί για την στήριξή του.

    Ο Πιλλί επισκέφθηκε τα γραφεία της ένωσης δημοσιογράφων όπου πραγματοποιούνταν οι εμβολιασμοί και συνομίλησε με εκπροσώπους των δημοσιογραφικών οργανώσεων.

    Τον χώρο των εμβολιασμών επισκέφθηκαν επίσης ο πρόεδρος της BASIN-SEN, Αλί Κισμίρ, ο πρόεδρος της KTAMS (μέλη της οποίας είναι οι εργαζόμενοι στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ), Γκιουβέν Μπενγκινχάν, ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον παράνομο Bayrak (BAY-SEN), Ιμπραχίμ Κανάτ, ο πρόεδρος του συνδέσμου κινηματογραφιστών, Ταρκάν Καβάζ και ο πρόεδρος της ένωσης ξένου τύπου, Ρασίχ Ρεσάτ.

    Η δεύτερη δόση του εμβολίου στους δημοσιογράφους θα γίνει στις 18 Μαρτίου.

    (Ι/Τσ.)

    [07] Παρέλαβαν εμβόλια της Astra Zeneca από την Κυπριακή Δημοκρατία

    Η K?br?s (19.02.21) γράφει ότι 2,000 δόσεις εμβολίων της Astra Zeneca για αντιμετώπιση του Covid-19 παρέλαβαν χθες αξιωματούχοι του «υπουργείου υγείας» στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εμβόλια εστάλησαν στα κατεχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας.

    Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής, Τζενκ Σοϊντάν δήλωσε ότι οι 2,000 δόσεις θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται αμέσως στο πλαίσιο του προγράμματος που καταρτίστηκε από το «υπουργείου υγείας» και ότι προτεραιότητά τους είναι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας άνω των 65 χρόνων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, άρχισαν να εμβολιάζονται άτομα μεταξύ 55 και 65 χρόνων που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με τον Σοϊντάν, τα εμβόλια που παραλήφθηκαν χθες θα χρησιμοποιηθούν για την πρώτη δόση των εμβολιασμών και αργότερα θα έρθουν τα εμβόλια για την δεύτερη δόση.

    Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ που θα παραλάβει η τουρκοκυπριακή κοινότητα από την ΕΕ, ο Σοϊντάν είπε ότι αυτά δεν έφτασαν ακόμα στην «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, προσθέτοντας ότι μόλις έρθουν θα παραδοθούν στους Τουρκοκύπριους.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Ζημιές 334 εκατομμυρίων ΤΛ σε δύο χρόνια η «αρχή ηλεκτρισμού»

    Η Diyalog (19.02.21) γράφει ότι η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού των κατεχομένων (ΚΙΒ-ΤΕΚ) κατέγραψε ζημιές πέραν των 334 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (ΤΛ) στα τέλη του 2020, λόγω του γεγονότος ότι παράγει ηλεκτρικό ρεύμα προς 1,19 ΤΛ την κιλοβατώρα και το πουλά προς 0,97 ΤΛ και δεν κατάφερε να καλύψει την διαφορά κόστους που προέκυψε από τον Φεβρουάριο του 2019.

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της «αρχής», Τουράν Μπουγιούκγιλμαζ απέστειλε επιστολή στον λεγόμενο υπουργό οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί αναφέροντάς του ότι προέκυψε επιπρόσθετη ζημιά ύψους 22 εκατομμυρίων ΤΛ εντός του Ιανουαρίου του 2021, λόγω της απόφασης του «υπουργικού συμβουλίου» να αναστείλει την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Το θέμα της αύξησης των τελών στον ηλεκτρισμό συζητήθηκε στην χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Αρικλί επεσήμανε τις αρνητικές συνέπειες της αύξησης στον ηλεκτρισμό κατά την περίοδο της πανδημίας και ανέφερε ότι θα προβούν σε εξοικονομήσεις στα έξοδα της «αρχής». Καταβάλλεται προσπάθεια εξοικονόμησης 500 εκατομμυρίων ΤΛ στον «προϋπολογισμό» της «αρχής» που ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια 900 εκατομμύρια ΤΛ.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσελίκ: «Θα μετατρέψουμε το όνειρο του διδύμου Ελλάδας – Ε/κ σε εφιάλτη»

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (18.02.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε και στο Φόρουμ Φιλίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Υποστήριξε τα εξής:

    «Είχαμε πει ότι αξιολογήσαμε σωστά την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υπό το όνομα Φόρουμ Φιλίας. Το ερώτημα είναι το εξής: Γιατί δεν προσκλήθηκε στην συνάντηση η Τουρκία, που είναι μία χώρα της Μεσογείου και βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των προβλημάτων; Γιατί δεν ήταν στη συνάντηση η ΤΔΒΚ, ενώ ήταν ο ελληνοκυπριακός τομέας;

    Οποιαδήποτε συνάντηση, που αποκλείει την ΤΔΒΚ, δεν μπορεί να είναι Φόρουμ Φιλίας. Οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών δεν συνάδουν με τη φιλία. Εάν το δίδυμο Ελλάδα – Ελληνοκύπριοι ονειρεύεται ότι θα υλοποιήσει τους δικούς του μαξιμαλιστικούς στόχους παίρνοντας με το μέρος του τα κράτη που έχουν προβλήματα με την Τουρκία, θα μετατρέψουμε αυτό το όνειρο σε εφιάλτη. Ούτε να ονειρεύονται κάτι τέτοιο, αυτό το όνειρο δεν θα προχωρήσει ούτε ένα βήμα, δεν θα μπορεί να κινηθεί. Στη περίπτωση που προχωρήσει ένα βήμα, είναι αναπόφευκτο ότι θα μετατραπεί σε εφιάλτη.

    Οι ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής και της FRONTEX, είτε το να βυθίζουν βάρκες των μεταναστών είτε να τους στέλνουν πίσω στην Τουρκία, είναι απόπειρα δολοφονίας αυτών των ανθρώπων. Αυτές οι απάνθρωπες προσεγγίσεις αυξάνονται.

    Η θερμοκρασία στη Βόρεια Γαλλία έχει πέσει στους -16ο, οι πρόσφυγες που μένουν σε τέντες στα δάση προσπαθούν να επιβιώσουν καίγοντας τα ρούχα τους. Κανείς να μην προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτά τα θέματα».

    (ΔΨ)

    [02] Τις εξελίξεις σε Καραμπάχ, Συρία και Λιβύη συζήτησαν Έρντογαν και Πούτιν

    Σύμφωνα με τη Milliyet (19.02.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, Έρντογαν και Πούτιν αξιολόγησαν επίσης τα βήματα που θα γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, καθώς επίσης και διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    Κατά τη συνάντηση, ο Έρντογαν πρότεινε όπως Τούρκοι και Ρώσοι εμπειρογνώμονες πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους Αζέρους ομολόγους τους προκειμένου να καταστούν πιο εποικοδομητικές οι προσπάθειες για εφαρμογή της συμφωνίας της 11ης Ιανουαρίου σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    Αναφερόμενο στην από κοινού σύσταση Κέντρου για την επιτήρηση και έλεγχο της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Έρντογαν τόνισε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω κοινές προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η εκεχειρία.

    Για τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι προς το κοινό όφελος όλων η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης το συντομότερο δυνατόν. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Έρντογαν τόνισε την ανάγκη να μη χαθεί η ευκαιρία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Τσαβούσογλου και Λαβρόφ ανέφεραν ότι θα παρακολουθούν τα ζητήματα που συζήτησαν οι Έρντογαν και Πούτιν.

    Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος Έρντογαν συναντήθηκε χθες στο Προεδρικό με τον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν Αλί Ασάντοβ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για επίσημες επαφές.

    Ο Ασάντοβ, στα πλαίσια των επαφών του συναντήθηκε επίσης και με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, ο Οκτάι υποστήριξε ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα έθνος και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν σε κάθε επίπεδο.

    (ΑΚ)

    [03] Αγωγή εναντίον του Κιλιτσντάρογλου κατέθεσε ο Έρντογαν

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (18.02.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν κατέθεσε αγωγή εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης, πρόεδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απαιτώντας χρηματική αποζημίωση ύψους 500,000 ΤΛ, για τις δηλώσεις που έκανε εναντίον του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του σχετικά με την επιχείρηση στην πόλη Γκάρα του Βόρειου Ιράκ.

    Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Έρντογαν για τον τρόπο αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» από την τουρκική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ ενάντια στο ΡΚΚ. Ο Κιλιτσντάρογλου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο τον Ερντογάν για τους 13 στρατιώτες που βρέθηκαν σκοτωμένοι σε σπηλιά στο Γκαρά, στο Βόρειο Ιράκ.

    Ο δικηγόρος του Τούρκου Προέδρου, Χουσεγίν Αϊντίν αναφέρει στην αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Άγκυρας ότι οι δηλώσεις Κιλιτσντάρογλου εναντίον του Προέδρου Έρντογαν αποτελούν προσβολή της τιμής του και ασέβεια προς τον Πρόεδρο της χώρας.

    Στην αγωγή γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν έκανε ούτε μια αναφορά στο PKK, το οποίο ευθύνεται για το θάνατο των 13 στρατιωτών, όπως υποστηρίζεται.

    (ΑΚ)

    [04] Νομικές ενέργειες της Τουρκίας για το πρόγραμμα των F-35

    Η Cumhuriyet (19.02.21) γράφει ότι η Τουρκία άρχισε διαβήματα στις ΗΠΑ για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Συγκεκριμένα, η Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογιών Αμυντικής Βιομηχανίας (SSTEK), που ανήκει στην Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Προεδρίας, υπέγραψε συμφωνία με την διεθνή νομική εταιρεία Arnold & Porter για στρατηγικές και νομικές συμβουλές για τις ενέργειες της Τουρκίας στις ΗΠΑ με σκοπό να προστατεύσει τα δικαιώματά της στον πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

    Η συμφωνία, που υπογράφτηκε ανάμεσα στην διεθνή νομική εταιρεία Arnold & Porter και την Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογιών Αμυντικής Βιομηχανίας, περικλείει τις υπηρεσίες νομικών συμβουλών ώστε να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα που απόκτησε μέχρι σήμερα.

    Σε δηλώσεις που είχε προβεί νωρίτερα σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ χαρακτήρισε την ενέργεια να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα ως «μεροληπτική και παράνομη», προσθέτοντας ότι θα λάβουν κάθε είδους μέτρα για προστατεύσουν τα δικαιώματα της χώρας τους.

    Με την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, δεν έχουν παραδοθεί τα αεροπλάνα και δεν πληρώθηκε πρόστιμο γι' αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα διεκδικήσει τα νομικά της δικαιώματα».

    Στη συνέχεια, η εφημερίδα σημειώνει, ότι η απόφαση εάν η Τουρκία θα επιστρέψει στο πρόγραμμα ή θα παραμείνει εκτός, θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το πόρισμα μίας ανεξάρτητης αξιολόγησης.

    (ΔΨ)

    [05] Αλτούν προς ΗΠΑ: «Βιώσαμε προδοσία από τους συμμάχους μας»

    Σύμφωνα με τη Milliyet (19.02.21), o Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, Φαχρεττίν Αλτούν, μιλώντας σε πάνελ στο οποίο συζητήθηκε η έκθεση του ΝΑΤΟ με θέμα «ΝΑΤΟ 2023: Μια νέα εποχή για Ενότητα», κάλεσε τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σε αλληλεγγύη και αναφερόμενος στην δολοφονία των Τούρκων στρατιωτών σε επιχείρηση στην περιοχή Γκαρά του Βόρειου Ιράκ, υποστήριξε ότι έχουν βιώσει προδοσία από τους εταίρους και συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, με την προσβλητική στάση που επέδειξαν στο θέμα.

    «Όπως στο παρελθόν είχαμε έρθει αντιμέτωποι με την προδοσία των συμμάχων μας στην ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, το ίδιο και σήμερα, που πεθαίνουν άμαχοι πολίτες και που αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια, βιώσαμε προδοσία και στο θέμα της Λιβύης, αλλά και στον αγώνα που δίνουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για να παρεμποδίσουμε ένα νέο κύμα προσφύγων. Το πιο ισχυρό μέλος της συμμαχίας, εφοδιάζει με όπλα το PYD/YPG που αποτελούν παρακλάδι του PKK στη Συρία», υποστήριξε.

    «Η εμπιστοσύνη μας προς το ΝΑΤΟ επισκιάζεται όταν βλέπουμε τους συμμάχους μας να τάσσονται υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων που είναι κοινοί εχθροί μας και όταν ακούμε να γίνονται παράλογες δηλώσεις από τους εταίρους μας σε μια περίοδο που δολοφονούνται στρατιώτες μας», πρόσθεσε ο Αλτούν.

    Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν πήρε την απαιτούμενη στήριξη από το ΝΑΤΟ ούτε στη Λιβύη, ούτε στη Συρία, ο Αλτούν ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

    «Δεν θέλουμε να λαμβάνονται βήματα τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο που να αποδυναμώνουν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επικρίνουμε επίσης κατηγορηματικά τη στήριξη και τον εφοδιασμό όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ που γίνεται εις το όνομα του αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπογραμμίζουμε με επιμονή την ανάγκη όπως η Συμμαχία μας λαμβάνει από κοινού βήματα προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις όποιες απειλές έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία που επιδείξαμε εμείς έναντι των απειλών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι χώρες μέλη σε θέματα ασφάλειας. Ωστόσο, δυστυχώς δεν είδαμε να επιδεικνύεται μέχρι σήμερα η ίδια ευαισθησία. Η Τουρκία δεν έτυχε την αναγκαίας στήριξης που έπρεπε από το ΝΑΤΟ έναντι των εξελίξεων που έχει ενώπιον της οι οποίες απειλούν την ασφάλεια διεθνώς αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

    (ΑΚ)

    [06] Ακάρ: «Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αποδυναμώνουν το ΝΑΤΟ»

    Υπό τον τίτλο «Ακάρ: Έχουμε αναφέρει ότι το PKK είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, που βρίσκεται μπροστά στην αποστολή του ΝΑΤΟ», η Sabah (18.02.21, ΑΑ) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών άμυνας των κρατών μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είπε: «Ενώ συνεχίζονται οι εργασίες διεύρυνσης της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, επισημάναμε ότι η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αποστολή του ΝΑΤΟ».

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ υποστήριξε ότι υπογράμμισαν κατά την τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ την σημασία να ενεργούν όλοι οι σύμμαχοι με αλληλοϋποστήριξη, αλληλεγγύη και ομαδικότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που είναι μια κοινή απειλή. «Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα μέχρι να μην μείνει ούτε ένας τρομοκράτης», ισχυρίστηκε ο Ακάρ.

    Σχετικά με τις εργασίες του ΝΑΤΟ για προσαρμογή μέχρι το 2023, ο Ακάρ σημείωσε ότι έχουν τονίσει πως είναι πολύ σημαντικό η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ να φαίνεται έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια. «Υπογραμμίζοντας ότι εάν οι συμμαχικές χώρες είναι δυνατές, η συμμαχία είναι δυνατή, έχουμε φέρει εις αντίληψη των συμμάχων μας, ότι οι περιορισμοί σε άδειες εξαγωγών/εισαγωγών, οι απειλές και οι πρωτοβουλίες για κυρώσεις εναντίον της χώρας μας, της Τουρκίας αποδυναμώνουν φανερά την συμμαχία», ανέφερε ο Ακάρ.

    (ΔΨ)

    [07] Στις 7,241 ανήλθαν χθες τα νέα περιστατικά του Covid-19 στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την Hurriyet (19.02.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 7,241 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 115,406 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 83 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7,217. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 640 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,616,660 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 27,821. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,504,050.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 31,981,492 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,187 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,1%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 19 February 2021 - 14:53:16 UTC