Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-02-22

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 35/2021 20-21.02.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Πολιτικός σεισμός από την παύση Πιλλί με νέα παρέμβαση της Άγκυρας
  • [02] Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για την παύση Πιλλί
  • [03] Τατάρ: «Μεταφέραμε την θέση μας στην ατζέντα του κόσμου»
  • [04] Ακάρ: «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο»
  • [05] Σύντομα υπογράφεται οικονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, λέει ο Σανέρ
  • [06] Αρχίζει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στα κατεχόμενα
  • [07] Στους 23 ανήλθαν οι νεκροί και στις 3,216 τα κρούσματα του Covid-19
  • [08] Προσπάθεια προμήθειας εμβολίων από Κίνα μέσω ιδιωτικών εταιρειών
  • [09] Δεν υπάρχει κέντρο τεχνικού ελέγχου για φορτηγά και λεωφορεία στα κατεχόμενα
  • [10] Ζήτησαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης
  • [11] Ανοίγει ξανά για επισκέψεις το Βαρώσι
  • [12] Σε έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι Τουρκοκύπριοι βιομήχανοι
  • [13] Διαπίστευση του Πανεπιστήμιου Αριζόνας στα κατεχόμενα από τις ΗΠΑ
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Έρντογαν: «Θέλουμε ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ»
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Ρουχανί
  • [03] Τούρκος Πρέσβης στο Παρίσι: «Οι διαφορές δεν μπορούν να εμποδίσουν τις καλές σχέσεις»
  • [04] Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, υποστηρίζει το πρακτορείο Ανατολή
  • [05] Κάνει τα πάντα για να κλείσει το HDP, υποστηρίζει βουλευτής του ΑΚΡ
  • [06] Στο στόχαστρο της Γενικής Εισαγγελίας της Άγκυρας 9 βουλευτές του HDP
  • [07] Επιχείρηση ενάντια στο ΡΚΚ στο Μάρντιν
  • [08] Στις 6,546 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Πολιτικός σεισμός από την παύση Πιλλί με νέα παρέμβαση της Άγκυρας

    Κάτω από τον τίτλο «Πολιτικός σεισμός», η K?br?s (22.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ έπαυσε προχθές Σάββατο από τα καθήκοντά του τον «υπουργό» υγείας, Αλί Πιλλί και διόρισε στην θέση του τον μέχρι πρότινος «υπουργό» συγκοινωνιών και έργων, οδοντίατρο Ουνάλ Ουστέλ. Στη θέση του Ουστέλ στο «υπουργείο» συγκοινωνιών και έργων διορίστηκε η Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, θυγατέρα του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου.

    Ο Σανέρ τοποθετήθηκε για το θέμα τόσο με γραπτή δήλωση όσο και μιλώντας στον παράνομο Bayrak, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να πει ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα στον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του Πιλλί, όμως παρατηρεί πως κουράστηκε ο τέως «υπουργός» υγείας. «Και στο θέμα του εμβολίου υπήρχαν συζητήσεις εντός της κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεώρησα ότι έπρεπε να ξεκουραστεί ο κ. Αλί», είπε.

    Υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί έρευνα στην «εισαγγελία» εναντίον του Ουνάλ Ουστέλ, ο Σανέρ ανέφερε ότι έρευνα διεξάγεται εναντίον έξι «υπουργών», όχι μόνο ενός και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θεωρείται ένοχος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του.

    Στο μεταξύ, «πολίτες» που θεωρούν άδικη την απομάκρυνση Πιλλί από τα καθήκοντά του, οργανώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησαν «Ομάδα Στήριξης του Δρ. Αλί Πιλλί». Τα μέλη της ομάδας ξεπέρασαν τις 17 χιλιάδες μέσα σε δύο μέρες.

    Σχολιάζοντας την παύση του, ο Πιλλί δήλωσε ότι είναι και ο ίδιος περίεργος, όπως όλοι, να μάθει τον λόγο, σημειώνοντας ότι «έμαθα από τα ΜΜΕ ότι απομακρύνθηκα από τα καθήκοντά μου κατά τρόπο που δεν αρμόζει στην πολιτική ηθική».

    Η Avrupa (22.02.21) γράφει ότι ο Πιλλί δήλωσε πως ο Σανέρ τον θυσίασε για χάρη του λεγόμενου αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ερχάν Αρικλί. Ο Πιλλί είπε ότι ο Σανέρ τον κατήγγειλε στον Τατάρ επειδή εμβολίασε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

    «Ο Σανέρ μου είπε παραιτήσου και εγώ του είπα δεν σε αγαπώ πλέον», ανέφερε ο Πιλλί και πρόσθεσε: «Ο Σανέρ δεν μπορεί, δεν πρέπει πλέον να κάθεται εδώ, διότι δεν είναι ειλικρινής. Επειδή του ανέφερα την άποψή μου, μου είπε 'με εμποδίζεις να διοικώ αυτή την χώρα'. Τελικά με έπαυσαν την Παρασκευή, εγώ το έμαθα το Σάββατο αυτό και δεν μου το είπε ο κ. Τατάρ. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διεξαχθεί συνέδριο [του Κόμματος Εθνικής Ενότητας] στις 14 Μαρτίου. [...]»

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υπέκυψε σε άλλη μια επιθυμία της Άγκυρας και απομακρύνοντας από τα καθήκοντά του τον πιο εργατικό «υπουργό» έβαλε στην θέση του τον Ουνάλ Ουστέλ που είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Τζετ Ουνάλ», μετά το σκάνδαλο του ιδιωτικού τζετ στο οποίο παραχώρησε άδεια να εισέλθει στα κατεχόμενα σε περίοδο καραντίνας.

    Κάτω από τον τίτλο «Πάλι κρίση, πάλι χάος», η Yeni Duzen (22.02.21) γράφει ότι νέο χάος προκάλεσε στα κατεχόμενα η απομάκρυνση Πιλλί από τα καθήκοντά του, ο διορισμός του Ουστέλ στη θέση του και η «υπουργοποίηση» της Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι, η οποία δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην «προεδρία» της λεγόμενης βουλής.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι «ισχυρισμοί» που προβάλλονται για το θέμα «έπληξαν για ακόμα μια φορά την δημοκρατία». Οι εν λόγω «ισχυρισμοί» είναι οι εξής:

    1) Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και η τεχνική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε κατά την διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα «πάτησαν το κουμπί» γι' αυτή την αλλαγή στο «υπουργικό συμβούλιο». Ο Οκτάι φέρεται να ανέφερε στους συνομιλητές του το εξής: «Δεν μπορεί να διαχειριστεί την υγεία, κλείνεται, κλειδώνει την οικονομία, κάθε μήνα μας ζητάτε χρήματα».

    2) Δόθηκε υπόσχεση στον Ντερβίς Έρογλου να εκλεγεί στην «προεδρία» της λεγόμενης βουλής η θυγατέρα του, Ρεσμιγιέ Τζαναλτάι ως αντάλλαγμα για την στήριξή του προς την υποψηφιότητα Ερσίν Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές». Όταν δεν κατάφερε να εκλεγεί η Τζαναλτάι «πρόεδρος της βουλής», έπρεπε να κενωθεί θέση για να διοριστεί «υπουργός».

    3) Ο Σανέρ, ειδικά μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα «δημόσια» οικονομικά, ζήτησε πιο γρήγορο άνοιγμα και να εισέρχονται στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις για τον κορωνοϊό. Ο Πιλλί δεν βοήθησε στην υλοποίηση αυτών των απαιτήσεων και είχε έρθει και στο παρελθόν σε αντίθεση με το «υπουργικό συμβούλιο».

    4) Κινητοποιήθηκε το «λόμπι των καζίνο» και κατάφεραν να τοποθετήσουν τον Ουστέλ, που είναι γνωστός ως «οικείος» τους στη θέση του Πιλλί, τον οποίο θεωρούσαν εμπόδιο στη λειτουργία τους λόγω του «κλεισίματος».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την απομάκρυνση Πιλλί συζητείται και η παύση του «υφυπουργού» υγείας Αλί Τσαϊγκούρ και ο διορισμός του μέχρι πρότινος προέδρου του «γραφείο αθλητισμού», Κεμάλ Ντενίζ Ντανά στη θέση του.

    Η Yeni Duzen γράφει επίσης ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν εσωκομματικές διαδικασίες τόσο εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) όσο και εντός του δικού του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και επεσήμανε ότι θα ήταν αντίθετη με τους κανόνες αντιμετώπισης της πανδημίας η διεξαγωγή του συνεδρίου του UBP εντός Μαρτίου. Ο Αρικλί υποστήριξε ότι ήταν στην διακριτική ευχέρεια του «πρωθυπουργού» να αντικαταστήσει τον Πιλλί και πρέπει να σεβαστούν όλοι την απόφασή του. Αναφερόμενος στη δήλωση Πιλλί ότι δεν γνώριζε ότι θα τον έπαυε ο Σανέρ, ο Αρικλί εξέφρασε την θλίψη του γι' αυτήν σημειώνοντας ότι και ο ίδιος γνώριζε ότι επρόκειτο να συμβεί αυτό.

    Ο άλλος εταίρος στην «κυβέρνηση», πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι από τα ΜΜΕ έμαθε την απομάκρυνση Πιλλί από τα καθήκοντά του και δεν συζήτησε το θέμα με τον Σανέρ. Ο Ατάογλου χαρακτήρισε το θέμα «εσωτερικές εξελίξεις εντός του UBP».

    Κάτω από τον τίτλο «Κοχλάζει το UBP», η Halk?n Sesi (22.02.21) γράφει ότι νέα κρίση εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) πυροδότησε η απομάκρυνση Πιλλί από το «υπουργείο» υγείας και ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση «πάτησε το κουμπί» για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο το τακτικό συνέδριο του κόμματος.

    Ο Σανέρ, πάντως, απαντώντας στην δήλωση Πιλλί περί διεξαγωγής του συνεδρίου στις 14 Μαρτίου, είπε ότι πρώτα θα εκλεγεί ο γενικός γραμματέας του κόμματος και ότι δεν είναι δυνατό να διεξάγουν εκλογές μέσα σε αυτό το κλίμα. «Το συνέδριό μας είναι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

    Ο «βουλευτής» του UBP, Φαϊζ Σουτζούογλου δήλωσε ότι ξεσηκώθηκε η βάση του κόμματος μετά την παύση Πιλλί και ότι δεν μπορεί να μείνει γα τον Οκτώβριο το συνέδριο. «Πρέπει να διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Είμαι υποψήφιος και θα τελειώσουμε την δουλειά που αφήσαμε στη μέση», πρόσθεσε.

    Υποψηφιότητα για το συνέδριο εξήγγειλε και ο «βουλευτής» του UBP Ζορλού Τορέ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θεωρεί ορθό τον «ανασχηματισμό» της «κυβέρνησης».

    Εξάλλου, λανθασμένη χρονικά χαρακτήρισε την παύση Πιλλί και η «βουλευτής» του UBP Γιασεμίν Όζτουρκ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αλλάζεις άλογο ενώ διασχίζεις το ποτάμι».

    Τέλος, παραίτηση από το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) λόγω της σιωπής του κόμματος για την παύση Πιλλί υπέβαλε η θυγατέρα του Ραούφ Ντενκτάς, Εντέρ Ντενκτάς Βάνγκιολ, η οποία είναι «δημοτικός σύμβουλος» του DP στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για την παύση Πιλλί

    Η K?br?s (22.02.21) δημοσιεύει αντιδράσεις των προέδρων των κομμάτων της «αντιπολίτευσης» στα κατεχόμενα για την παύση του λεγόμενου υπουργού υγείας Αλί Πιλλί.

    Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι το καθήκον της διαχείρισης της κρίσης ανήκει σε ολόκληρη την «κυβέρνηση» και όχι μόνο στον «υπουργό» υγείας. Σημείωσε ότι η αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου και η παύση του Πιλλί, τον οποίο αποκαλούσαν τον «πιο επιτυχημένο υπουργό υγείας στον κόσμο», θεωρώντας ότι θα συγκαλυφθεί η αποτυχία της υπόλοιπης «κυβέρνησης», δείχνει ότι μετά από 11 μήνες, οι «κυβερνώντες» ακόμα δεν κατάλαβαν το θέμα της διαχείρισης της κρίσης.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι αν υπήρχε έστω και λίγη εμπιστοσύνη σε κάποιον «υπουργό», αυτός ήταν ο Πιλλί και ότι η «κυβέρνηση» επιμένει να κάνει το αντίθετο από αυτό που πρέπει για να διαχειριστεί την κρίση. Χαρακτήρισε την παύση Πιλλί ως ένα βήμα που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και αναφερόμενος στη δικαιολογία περί κούρασης του Πιλλί υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο που ο ίδιος ήταν στην «κυβέρνηση» ο Πιλλί είχε περάσει καρδιακή κρίση, αλλά δεν τον έπαυσαν. Είπε ότι η προσπάθεια δικαιολόγησης της πράξης της «κυβέρνησης» προβάλλοντας αυτό τον ισχυρισμό πόρρω απέχει από του να είναι πειστική και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς «παντογνώστης» για να ξέρει και να δει ότι αυτή η απόφαση λήφθηκε ως αποτέλεσμα «άλλων παζαρεμάτων και λόγων».

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ κάλεσε την «κυβέρνηση» να δημοσιοποιήσει τους λόγους της παύσης του Πιλλί, να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες «εκλογές». Επεσήμανε επίσης την εμπλοκή του Ουνάλ Ουστέλ, που διορίστηκε στη θέση του Πιλλί, στο λεγόμενο σκάνδαλο με το ιδιωτικό τζετ, για το οποίο ακόμα δεν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της «εισαγγελίας». Σύμφωνα με τον Όζγιγιτ, ο διορισμός της θυγατέρας του Ντερβίς Έρογλου στο «υπουργείο» συγκοινωνιών αποτελεί εκπλήρωση υπόσχεσης που δόθηκε στον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη με αντάλλαγμα την στήριξη της οικογένειάς του στον Ερσίν Τατάρ κατά τις «προεδρικές εκλογές», στις οποίες υπήρξαν παρεμβάσεις.

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις, Μεχμέτ Τσακιτζί χαρακτήρισε λανθασμένη απόφαση την παύση Πιλλί και υποστήριξε ότι η «χώρα» οδηγείται σε χάος τόσο με την αλλαγή «υπουργών» όσο και με τους εσωκομματικούς καβγάδες σε μια περίοδο που ταλανίζεται με την πανδημία και την οικονομική κρίση. Ο Τσακιτζί επέρριψε την ευθύνη για το λάθος και στα τρία κόμματα που συνεργάζονται στην «κυβέρνηση» και ζήτησε άμεση τροποποίηση του περί «εκλογών και δημοψηφισμάτων νόμου» και διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι «κύκλοι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό» πρέπει να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο για την στήριξη του Ντερβίς Έρογλου στον Ερσίν Τατάρ στις «προεδρικές εκλογές». «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει βήμα χωρίς άδεια από την κυβέρνηση της Τουρκίας», επεσήμανε ο Τσακιτζί προσθέτοντας ότι επομένως με τον «ανασχηματισμό», οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να ξεπληρώσουν το χρέος τους προς τον Έρογλου για τις «προεδρικές εκλογές».

    Ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι ο Πιλλί έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για τις αποτυχίες της «κυβέρνησης» UBP-YDP-DP στην διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Μεταφέραμε την θέση μας στην ατζέντα του κόσμου»

    Η Gunes (22.02.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η «ΤΔΒΚ» είναι ένα κυρίαρχο κράτος, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος γνωρίζει πως υπάρχει η «ΤΔΒΚ» και σέβεται το γεγονός ότι είναι ένας χωριστός «λαός». Μιλώντας σε εκπροσώπους ορισμένων οργανώσεων μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τατάρ είπε ότι όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνοκυπριακής πλευράς, συζητά πλέον την λύση δύο κρατών στην Κύπρο και ότι έδωσαν στον κόσμο το μήνυμα ότι αυξήθηκε η σημασία της «ΤΔΒΚ» στη Γαλάζια Πατρίδα. «Μεταφέραμε πλέον τη φωνή μας και τη θέση μας στην ατζέντα του κόσμου», υποστήριξε.

    Επαναλαμβάνοντας ότι μετά τις «προεδρικές εκλογές» άνοιξε μια «νέα σελίδα» και ο «λαός» ενέκρινε μιαν «νέα πολιτική» και ένα «νέο όραμα», ο Τατάρ επεσήμανε την ανάγκη να εγκριθεί και από τους «δύο λαούς» μια βιώσιμη συμφωνία και υπογράμμισε την σημασία της «αναγνώρισης της κυριαρχίας του λαού της ΤΔΒΚ».

    Σύμφωνα με τον Τατάρ, όταν κοιτάει κανείς απ' έξω, υπάρχει μια ισχυρή και συνεπής τουρκική θέση στο Κυπριακό με τις αρμονικές προσπάθειες της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Ισχυρίστηκε ότι τέθηκε στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας η πολιτική που ανέπτυξαν σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και προβλέπει την ύπαρξη δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Ο Τατάρ χαρακτήρισε εκ νέου ως «κόκκινη γραμμή» για την τουρκοκυπριακή πλευρά τις εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και επανέλαβε την θέση ότι η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα ηγέτιδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Υποστηρίζοντας ότι τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης ομοσπονδίας που διεξήχθησαν για 50 χρόνια, ο Τατάρ ανέφερε ότι η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ομοσπονδία είναι διαφορετική από την αντίληψη της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι στην ελληνοκυπριακή αντίληψη μειώνεται με τον καιρό η επιρροή της Τουρκίας στην Κύπρο και ο τουρκοκυπριακός «λαός» μετατρέπεται σε «μπάλωμα» στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι το βασικό είναι η αυτοδιοίκηση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δεν είναι χωρίς εναλλακτικές επιλογές, αφού το «κράτος» τους θα ζήσει εσαεί είτε με λύση είτε χωρίς λύση.

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Τατάρ είπε ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα με την ολοκλήρωση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών με την στήριξη της Τουρκίας και επεσήμανε ότι μέχρι τότε πρέπει να συνεχίσει η χρήση μασκών, η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων. Σημείωσε ότι στόχος τους είναι να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού μέχρι την περίοδο Απρίλιος-Μάιος και πρόσθεσε ότι από τον Μάρτιο θα συνεχίσουν να έρχονται εμβόλια από την Τουρκία.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ακάρ: «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

    Υπό τον τίτλο «Ακάρ: Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από τη λύση δύο κρατών στο νησί», η Gunes (20.02.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, διατυπώνοντας εκ νέου ότι το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα για την Τουρκία, υποστήριξε: «Όλοι πρέπει να δουν την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο [όπως αναφέρει την τουρκική εισβολή] και δεν πρέπει να την αγνοούν».

    Σε ομιλία του από την ναυτική βάση στη Φώκαια της Σμύρνης, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 έφερε στην πραγματικότητα, ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο μαζί με τη Βρετανία και την Ελλάδα. Η προσπάθεια να παρουσιασθεί η ύπαρξη τουρκικού στρατού στο νησί διαφορετική από την νομική της βάση δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες. Αυτές οι λανθασμένες δηλώσεις και άδικες κατηγορίες δεν ωφελήσουν ούτε την ελληνική ούτε την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν την αδιάλλακτη στάση τους και να αποδεχτούν την τουρκική διαφορετικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αφήσει στην άκρη της στρατηγική της τυφλότητα. Αναμένομε ότι θα παρακολουθήσουν από κοντά τα γεγονότα και θα τα δουν ως έχουν. Το να συζητάμε ξανά και ξανά παλιές φόρμουλες λύσεων, που απέτυχαν εδώ και 50 χρόνια, δεν φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά χάσιμο χρόνου. Τα έχουμε δει ξεκάθαρα αυτό εδώ και 50 χρόνια. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο νησί και βλέπουμε ότι δεν έχει άλλη διέξοδος πια εκτός από τη λύση δύο κρατών στο νησί. Προσδοκούμε ότι όλοι όσοι είναι λογικοί να το αντιληφθούν αυτό. Αναμένουμε από τα τρίτα μέρη να είναι αντικειμενικού και να αξιολογούν τα προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής και της σύνεσης. Μετά που έχουν ειπωθεί όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνιούνται τα εξής σημεία. Κανένα έργο σε σχέση με την Κύπρο, που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, δεν έχει πιθανότητα επιβίωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντας μας σε όλες της θάλασσες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και είμαστε ευγνώμονες που είμαστε ικανοί».

    (ΔΨ)

    [05] Σύντομα υπογράφεται οικονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, λέει ο Σανέρ

    Η Gunes (22.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι καταβάλλουν προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία για τον σκοπό αυτό. Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Σανέρ ανέφερε ότι η «ΤΔΒΚ» αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως συνέβη κατά την περίοδο της τραπεζικής κρίσης, και πρόσθεσε ότι σχεδιάζουν τα μέτρα που θα λάβουν, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος των προβλημάτων.

    Υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής ενός οικονομικού «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία, ο Σανέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Είπε ότι όταν κοιτάξει κανείς τα έσοδα και τα έξοδα του καθεστώτος, ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων γίνεται με την στήριξη και τη βοήθεια της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι χρειάζονται την στήριξη της Τουρκίας για την οικονομική τους ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, εργάζονται για να ενεργοποιήσουν εκ νέου την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Είπε ότι μετά από συνάντηση που είχαν με έξι «υπουργούς» άρχισαν να έρχονται σιγά-σιγά φοιτητές στα κατεχόμενα και παρέχουν κάθε δυνατότητα για δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για να κινηθούν τα γρανάζια της οικονομίας με αύξηση του αριθμού των φοιτητών.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Αρχίζει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Ανοίγουμε μερικώς», η Vatan (20.02.21) γράφει, στο πρωτοσέλιδό της, ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από τις 22 Φεβρουαρίου 2021 εξαιτίας της σταθερής πτώσης στο αριθμό των εγχώριων περιστατικών της νόσου Covid-19. Μιλώντας μετά το πέρας συνεδρίασης του «υπουργικού συμβουλίου», ο Σανέρ είπε ότι από τις 22 Φεβρουαρίου θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 μέχρι τις 05:00, προσθέτοντας ότι πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές εκτός από αυτές που παρέχουν είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης όπως υπεραγορές, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, μανάβικα, πρατήρια καυσίμων, καθώς και επιχειρήσεις με βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα. Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά Δευτέρα-Παρασκευή από τις 08:00 μέχρι τις 18:00, ενώ κατά το Σαββατοκυρίακο θα παραμένουν κλειστές εκτός από τις υπεραγορές και τα φαρμακεία. Συνεχίζουν να παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις, όπως αίθουσες θεάτρου και κινηματογράφου, κέντρα εκθέσεων, αίθουσες συναυλιών, αίθουσες γάμου και γενεθλίων, καζίνο, χώροι εστίασης και κέντρα αναψυχής, κλειστές αίθουσες γυμναστηρίων, κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, παιδότοποι, ανοιχτές αγορές κ.α.. Κάποιες επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτές υπό όρους, στα καταστήματα ένδυσης δεν θα υπάρχουν δοκιμαστήρια και στα πρατήρια στοιχημάτων, θα παραλαμβάνονται τα κουπόνια στοιχημάτων από την είσοδο.

    Οι υπηρεσίες, που θεωρούνται ουσιώδεις, όπως το προσωπικό υγείας και το «υπουργείο υγείας», το «υπουργείο οικονομικών», η «αστυνομία», η «πυροσβεστική», οι «επαρχιακές δοικήσεις», το «τελωνείο», οι «κεντρικές φυλακές», «BRT», «ΤΑΚ», «αρχή ηλεκτρισμού», «το ίδρυμα παραγωγής γάλατος», οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ «κάτοχοι κίτρινης δημοσιογραφικής κάρτας», τα «πανεπιστήμια», θα εργάζονται κανονικά.

    Όπως ανακοινώθηκε από το λεγόμενο υπουργείο υγείας, οι νέες αποφάσεις είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

    «Θα εργάζονται μόνο με το απαραίτητο προσωπικό όλες οι υπηρεσίες στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.

    [01] Επειδή η μεταδοτικότητα της λοίμωξης είναι μικρότερη στις επαρχίες Λεύκα-Μόρφου-Τρίκωμο και Αμμόχωστος και για να εμποδιστεί η εξάπλωση της λοίμωξης σε αυτές τις επαρχίες, θεωρήθηκε αναγκαίο να διεξάγεται έλεγχος από τις επαρχιακές διοικήσεις στις μετακινήσεις από τις επαρχίες Λευκωσίας και Κερύνειας στις πιο πάνω αναφερθείσες επαρχίες.

    [02] Όλες οι επιχειρήσεις, που είναι ανοιχτές, είναι υπεύθυνες να καταγράφουν τις θερμοκρασίες των πελατών τους, να τηρούν τα μέτρα υγιεινής καθώς και να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα για κοινωνική απόσταση.

    [03] Αναστέλλεται η δια ζώσης εκπαίδευση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όλα τα σχολεία θα συνεχίζουν διαδικτυακά την εκπαίδευση τους. Αναστέλλεται και η λειτουργία των ειδικών σχολείων και μόνο τα νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να μείνουν ανοιχτά εάν υπάρχει απαίτηση.»

    Οι αποφάσεις του «υπουργείου υγείας» συνεχίζουν , ως εξής:

    - Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και έχουν αρχίσει θεραπεία στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές , ή έχουν προγραμματισμένη ιατρική επίσκεψη, θα μπορούν να διακινούνται χωρίς να υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα. Όμως τα άτομα αυτά και οι συνοδοί τους υποχρεούνται να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις τρεις τελευταίες μέρες. Θα πρέπει επίσης να υποβληθούν ξανά σε εξέταση PCR εφτά και δεκατέσσερις μέρες μετά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα και να υποβάλουν τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης στο «υπουργείο» υγείας.

    - Άτομα που διεξάγουν εμπόριο χωρίς επαφή στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής δεν θα υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα.

    - Τα ασθενοφόρα θα μπορούν να περνούν μέσω κατεχόμενων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη χωρίς την υποχρέωση καραντίνας μόνο για σκοπούς υγείας. Όλες οι υπόλοιπες διελεύσεις από το εν λόγω οδόφραγμα θα υπόκεινται σε καραντίνα.

    - Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στην Πύλα θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα υπό τον όρο ότι θα παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις εφτά τελευταίες ημέρες.

    - Άτομα που εργάζονται στα Ηνωμένα Έθνη, στην ΕΕ, στις Βρετανικές Βάσεις, στη νεκρή ζώνη και στην Ειρηνευτική Δύναμη θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα υπό τον όρο ότι θα παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις τελευταίες 72 ώρες.

    - Οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» και μόνιμοι κάτοικοι στα κατεχόμενα, που βρίσκονταν τις τελευταίες 14 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία, στην Βραζιλία, στη Δανία και στην Νότια Αφρική θα τους επιτρέπεται η είσοδος στα κατεχόμενα και θα υπόκεινται σε καραντίνα για 14 ημέρες στα κέντρα καραντίνας.

    - Οι κηδείες θα διεξάγονται μόνο με την παρουσία συγγενών πρώτου βαθμού.

    - Άτομα που διαμένουν στα κατεχόμενα και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ή άτομα που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και εργάζονται στα κατεχόμενα θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα υπό τον όρο ότι θα παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις τελευταίες 7 ημέρες.

    - Οι μαθητές που διαμένουν στα κατεχόμενα και φοιτούν σε σχολεία στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα υπό τον όρο ότι θα παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις τελευταίες 7 ημέρες, καθώς και πιστοποιητικό από το σχολείο τους ότι δεν εφαρμόζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    - Προγραμματίζεται από το λεγόμενο υπουργείο παιδείας η άφιξη των φοιτητών για τα «πανεπιστήμια». Οι φοιτητές θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR στην οποία υποβλήθηκαν κατά τις τελευταίες 72 ώρες από την άφιξη τους και θα υπόκεινται σε 10 ή 14 ημέρες καραντίνα ανάλογα με την χώρα προέλευση τους.

    - Άτομα που διαμένουν στο Πέργαμος και ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων θα μπορούν να μεταβαίνουν στην εργασία τους και να μην τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα.

    - Οι «επαρχιακές διοικήσεις» θα είναι εξουσιοδοτημένες να δίνουν άδειες για κάλυψη βασικών αναγκών, που προκύπτουν εκτός από αυτά που έχουν αναφερθεί.

    (ΔΨ)

    [07] Στους 23 ανήλθαν οι νεκροί και στις 3,216 τα κρούσματα του Covid-19

    Η Vatan (22.02.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 4,666 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και βρέθηκαν 23 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 13 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα τέσσερα έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα έξι ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Την ίδια στιγμή 56 άτομα ανάρρωσαν χθες και πήραν εξιτήριο. Ένα άτομο έχασε την ζωή του την Κυριακή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 να ανέλθουν στους 23.

    Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου 2021 διενεργήθηκαν 504,171 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,216 κρούσματα Covid-19, 2,800 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 392 ασθενών, 98 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 290 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και τέσσερις ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Προσπάθεια προμήθειας εμβολίων από Κίνα μέσω ιδιωτικών εταιρειών

    Η Yeni Duzen (22.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί δήλωσε ότι τον επισκέφθηκαν μέλη του συνδέσμου επιχειρηματιών (ISAD) και του ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να φέρουν εμβόλια για τον Covid-19 από την Κίνα στα κατεχόμενα μέσω ιδιωτικών εταιρειών στην Τουρκία.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal SIM, ο Αρικλί είπε επίσης ότι ύστερα του τηλεφώνησε ο πρόεδρος του τουρκικού Κόμματος της Πατρίδας (Vatan Partisi), Ντογού Περιντσέκ και του ανέφερε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα των εμβολίων.

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δεν υπάρχει κέντρο τεχνικού ελέγχου για φορτηγά και λεωφορεία στα κατεχόμενα

    H K?br?s (22.02.21) γράφει ότι ο «πρόεδρος του συλλόγου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων» Μεχμέτ Ζεκί Αβτζί είπε ότι από τα πέντε κέντρα τεχνικού ελέγχου αυτοκινήτων στα κατεχόμενα, μόνο το ένα στη Λευκωσία έχει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των επιβατηγών σαλούν αυτοκινήτων και κανένα από τα κέντρα ελέγχου για έλεγχο των φορτηγών οχημάτων και των λεωφορείων.

    Ο Αβτζί επισήμανε ότι το κέντρο τεχνικού ελέγχου στην κατεχόμενη Λευκωσία διαθέτει δύο τεχνικά συστήματα για έλεγχο των επιβατηγών σαλούν αυτοκινήτων. Το ένα παραχωρήθηκε από το ψευδοκράτος και το άλλο ήταν δωρεάν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το λυπητερό είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου ο τεχνολογικός εξοπλισμός για έλεγχο οχημάτων όπως τα φορτηγά και τα λεωφορεία σε κανένα από τα πέντε κέντρα ελέγχου στην ΤΔΒΚ», πρόσθεσε ο Αβτζί.

    Υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους των οχημάτων τίθενται σε κίνδυνο οι ανθρώπινες ζωές, ο Αβτζί τόνισε ότι οι τεχνικοί έλεγχοι των οχημάτων πρέπει να διεξάγονται από τεχνικό προσωπικό και όχι από τους «αστυνομικούς».

    Σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «οδική ασφάλεια» στα κατεχόμενα τέθηκε επί τάπητος ότι τα κέντρα ελέγχου πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα και τα οχήματα, που είναι ακατάλληλα δεν μπορούν να μεταβούν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, ο Αβτζί είπε: «Εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει ακόμη ο εξοπλισμός για έλεγχο των λεωφορείων και φορτηγών στην ΤΔΒΚ, έχει ζητηθεί να διεξάγεται ο έλεγχος των φορτηγών και λεωφορείων, που θα περάσουν στον 'νότο', εκεί».

    (ΔΨ)

    [10] Ζήτησαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης

    Η Vatan (22.02.21) γράφει ότι ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «υπουργός» οικονομίας και ενέργειας, Ερχάν Αρικλί απέστειλε επιστολή ζητώντας από το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν ως «ΤΔΒΚ» στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και φέτος θα γίνουν τον Σεπτέμβριο στο Ικόνιο της Τουρκίας.

    Σε δήλωση που εξεδόθη από το «υπουργείο» αναφέρεται ότι ο Αρικλί σημείωσε πως αν γίνει αυτό η «χώρα» θα λάβει μέρος σε μιαν διεθνή διοργάνωση μετά από πολλά χρόνια. Επεσήμανε ότι στους αγώνες αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 3,000 αθλητές από 56 χώρες οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε 20 αγωνίσματα. Υπενθύμισε ότι οι πρώτοι Ισλαμικοί Αγώνες διοργανώθηκαν στην Σμύρνη το 1980 και τότε οι Τουρκοκύπριοι είχαν λάβει μέρος ως «τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος».

    (Ι/Τσ.)

    [11] Ανοίγει ξανά για επισκέψεις το Βαρώσι

    Η Gunes (22.02.21) γράφει ότι ανοίγει ξανά τις πόρτες της στους επισκέπτες η περιοχή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού που είχε ανοίξει το καθεστώς, αλλά παρέμενε κλειστή λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ίσχυε στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται ξανά το Βαρώσι από σήμερα Δευτέρα.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Σε έκθεση τροφίμων στο Ντουμπάι Τουρκοκύπριοι βιομήχανοι

    Η K?br?s (22.02.21) γράφει ότι πέντε τουρκοκυπριακές εταιρείες υπό την αιγίδα του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου» λαμβάνουν μέρος στην Έκθεση Τροφίμων Gulfood που διοργανώνεται στο Ντουμπάι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «επιμελητηρίου», η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. Οι τουρκοκυπριακές εταιρείες παρουσιάζουν στους επισκέπτες το χαλούμι και τον χαλβά και διανέμουν κατάλογο με άλλα εξαγωγικά προϊόντα.

    Ο πρόεδρος του «επιμελητηρίου», Τζαντάν Αβουντούκ ανέφερε ότι συμμετέχουν εδώ και 16 χρόνια στην εν λόγω έκθεση, στην οποία λαμβάνουν μέρος 5,000 εταιρείες και δέχεται γύρω στις 97,000 επισκέπτες.

    (Ι/Τσ.)

    [13] Διαπίστευση του Πανεπιστήμιου Αριζόνας στα κατεχόμενα από τις ΗΠΑ

    Η Haberator (22.02.21) γράφει ότι διαπιστεύθηκε εκ μέρους της Επιτροπής Ανώτατης Εκπαίδευσης των ΗΠΑ το παράρτημα του Πανεπιστημίου Αριζόνας που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κύπρο εντός της δομής του λεγόμενου Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας (GAU).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του «πανεπιστημίου», η τελευταία αξιολόγηση για πιστοποίηση του Πανεπιστημίου Αριζόνας έγινε από την Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης των ΗΠΑ το 2010 και εγκρίθηκε η ποιότητα του πανεπιστημίου, οι ακαδημαϊκοί, η διοίκηση και οι διαδικασίες.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Έρντογαν: «Θέλουμε ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (21.02.21), o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν μιλώντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που απέστειλε στο νέο τηλεοπτικό σταθμό TASC TV της (Τουρκο-Αμερικανικής Επιτροπής Εθνικής Διαχείρισης), εξέφρασε τη θέση ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ της Τουρκίας και ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερα από τις διαφορετικές θέσεις και απόψεις που έχουν και πρόσθεσε ότι με βάση αυτή την αντίληψη, η Τουρκία επιθυμεί την μακροχρόνια περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση της συνεργασίας της με την νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ, στη βάση win-win. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτά που της αναλογούν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

    «Πρόσφατα, έχουμε περάσει όλοι μια φάση όπου οι σχέσεις και η Τούρκο-αμερικάνικη φιλία είχαν δοκιμαστεί. Δεν μπορέσαμε να έχουμε τη στήριξη και αλληλεγγύη που θα έπρεπε από μια χώρα σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ, ειδικότερα στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK και των άλλων οργανώσεων που σχετίζονται με αυτό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι, η Τουρκία θα αναμένει από εδώ και πέρα μια πιο ξεκάθαρη στάση από τους εταίρους της, ειδικότερα μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκαν οι 13 Τούρκοι στρατιώτες που μαρτύρησαν στο Βόρειο Ιράκ.

    (ΑΚ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Έρντογαν-Ρουχανί

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (21.02.21), ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί με τον οποίο συζήτησαν τα κοινά βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, μεταφορών και ασφάλειας, ενώ την ίδια στιγμή συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στα πλαίσια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευση τους για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Τουρκίας.

    Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στην ανάγκη για κατάργηση των μονόπλευρων κυρώσεων που εφαρμόζονταν εναντίον του Ιράν από τις ΗΠΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν για το θέμα θα αποτελέσουν παράθυρο ευκαιρίας που θα συμβάλει στην άρση των άδικων εμπάργκο που εφαρμόζονται εναντίον του Ιρανικού λαού.

    (ΑΚ)

    [03] Τούρκος Πρέσβης στο Παρίσι: «Οι διαφορές δεν μπορούν να εμποδίσουν τις καλές σχέσεις»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (21.02.21), ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι, Ismail Hakk? Musa, σχολιάζοντας δημοσίευμά της Γαλλικής εφημερίδας Le Journal du Dimanche η οποία επικρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και την Τουρκική κοινότητα στη Γαλλία, απαντά στο δημοσίευμά, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, ωστόσο, όπως αναφέρει, αυτές οι διαφορές δεν μπορούν να εμποδίσουν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, ούτε και μπορούν να δικαιολογήσουν τις τρομακτικές επιθέσεις εναντίον της χώρας του.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις της εφημερίδας για την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Musa υποστήριξε ότι εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μέση Ανατολή.

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία επέδειξε ωφέλιμο και εποικοδομητικό ρόλο έναντι στο κύμα προσφύγων, ο Musa υπενθύμισε ότι η χώρα του δέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και συνεπώς έσωσε, κατά την έκφραση του, την Ευρώπη από αυτή την «απειλή».

    Χαρακτηρίζοντας άδικες τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας για την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Musa απάντησε ότι η Τουρκία δεν ακολουθεί «επεκτατική πολιτική» στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά βρίσκεται «νόμιμα» εκεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «μονομερείς ενέργειες και έρευνες των Ελληνοκυπρίων για υδρογονάνθρακες εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

    «Παρόμοιες διαφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν», ανέφερε ο Musa αναφερόμενος στη διένεξη που υπήρξε μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας όσον αφορά στα νησιά που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Αγγλίας στα στενά της Μάγχης, η οποία και επιλύθηκε το 2000 με συμφωνία.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση την αρχή της «ισότητας και δικαιοσύνης» που αναγνωρίζεται από τα ΗΕ, ο Musa δήλωσε και τα εξής: «Φυσικά και μπορούν να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές ανάμεσα σε δυο φιλικές χώρες. Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονταν πάντοτε στην ίδια γραμμή πλεύσης; Το Brexit δεν απομάκρυνε τη Βρετανία από την ΕΕ; Όμως οι διαφορές δεν μπορούν να εμποδίσουν τις καλές σχέσεις και η χώρα μου δεν πρόκειται να δικαιολογήσει σε καμιά περίπτωση τις τρομακτικές επιθέσεις εναντίον της», είπε.

    (ΑΚ)

    [04] Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, υποστηρίζει το πρακτορείο Ανατολή

    Επικαλούμενο πληροφορίες από πηγή στο Τουρκικό Υπουργείο Άμυνα το πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia (21.02.21) υποστηρίζει ότι από την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας φέτος, η Ελλάδα συνέχισε να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος και πραγματοποιεί ασκήσεις, υποβρύχιες αποστολές με στόχο την κλιμάκωση της έντασης. «Συνεχίζει την ασυμβίβαστη στάση της», υποστηρίζει η πηγή του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

    Το ερευνητικό σκάφος TCG Cesme της Τουρκίας ξεκίνησε την επιστημονική και τεχνική του έρευνα σχετικά με την υδρογραφία στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου. Η έρευνα του πλοίου χαρακτηρίστηκε ως «μια κίνηση που δεν διευκολύνει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» σε δηλώσεις από την Ελληνική πλευρά. Ερωτηθείς για την απάντηση της Τουρκίας στις ελληνικές δηλώσεις, οι πηγές του υπουργείου, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ότι το ερευνητικό σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική και τεχνική έρευνα στο βόρειο Αιγαίο έως τις 2 Μαρτίου, ως μέρος του ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων του.

    Οι πηγές υποστήριξαν ότι οι μελέτες, που δεν κάλυπταν τον βυθό, πραγματοποιήθηκαν σε πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία της Βέρνης του 1976.

    Σύμφωνα με τις πηγές του τουρκικού υπουργείου, το ερευνητικό πλοίο του Ε. Ναυτίλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες σε περιοχές βόρεια και δυτικά του νησιού της Λέσβου και βόρεια των νησιών Χίου και Ικαρία, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης διεθνή ύδατα, μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 .

    Οι πηγές επεσήμαναν επίσης ότι το ερευνητικό σκάφος της Ελλάδας AEGAEO πραγματοποίησε υποβρύχια έρευνα σε περιοχές που περιλαμβάνουν επίσης τα διεθνή ύδατα μεταξύ της Κρήτης και της χερσονήσου της Πελοποννήσου μετά την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας στις 25 Ιανουαρίου.

    «Η Ελλάδα είναι αυτή που προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση», αναφέρεται στην είδηση.

    (ΚΣ)

    [05] Κάνει τα πάντα για να κλείσει το HDP, υποστηρίζει βουλευτής του ΑΚΡ

    Η Yeni Safak (22.02.21) γράφει ότι ο Βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Μπουλέντ Τουράν δήλωσε πως το φιλο-Κουρδικό Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) «κάνει τα πάντα για να κλείσει (να τεθεί εκτός νόμου) με τη ρητορική και τις ενέργειές του».

    Ο Τουράν υποστήριξε ότι είναι προφανές ότι το HDP έχει οργανικό δεσμό με την περιοχή Καντίλ (στο Βόρειο Ιράκ) καθώς και πνευματικό δεσμό με τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης εκεί. Είπε επίσης πως υπάρχουν φωτογραφίες που αποδεικνύουν τους δεσμούς μελών του HDP, όπως της βουλεύτριας του Κόμματος Μπερντίν Μπουλντάν με τον αρχηγό Μπαγίκ, παρά της δηλώσεις της πρώτης ότι δεν έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ.

    Αναφερόμενος στον θάνατο των 13 Τούρκων στρατιωτών στο Γκαρά, ο βουλευτής του ΑΚΡ κατηγόρησε το HDP πως δεν έχει καταδικάσει με σαφήνεια «την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ». Κατηγόρησε επίσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για τα ανοίγματα που κάνει προς το HDP.

    (ΚΣ)

    [06] Στο στόχαστρο της Γενικής Εισαγγελίας της Άγκυρας 9 βουλευτές του HDP

    Ο τηλεοπτικός σταθμός NTV (22.02.21) μετέδωσε ότι η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας συνέταξε μια έκθεση για 9 βουλευτές του φιλο-Κουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), συμπεριλαμβανομένης της Μπερντίν Μπουλντάν, στο πλαίσιο της έρευνας για το Κομπανί.

    Σύμφωνα με το NTV, η έκθεση αφορά την άρση της ασυλίας των 9 ακόλουθων βουλευτών του Κόμματος: Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Huda Kaya, Meral Dan?s Bestas, Hakk Sar Saruhan Oluc, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli, Pero Dundar και Pervin Buldan.

    Οι βουλευτές κατηγορούνται για «παραβίαση της ενότητας και της ενότητας του κράτους» και για «δολοφονίες». Η έκθεση αποστάληκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας θα παραδοθεί στο Κοινοβούλιο από εκεί.

    Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Εφετείο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών που επιβλήθηκε στον βουλευτή του HDP Omer Faruk Gergerlioglu «για προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση».

    (ΚΣ)

    [07] Επιχείρηση ενάντια στο ΡΚΚ στο Μάρντιν

    Η Hurriyet (22.02.21) γράφει ότι κηρύχτηκε απαγόρευση σε 18 γειτονιές στην περιοχή Μάρντιν της Τουρκίας, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση ενάντια στο ΡΚΚ.

    Σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του κυβερνήτη της περιοχής η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την εξουδετέρωση μελών του PKK, την καταστροφή καταφυγίων και αποθηκών.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 6,546 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (21.02.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 6,546 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 101,105 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 77 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 5,002. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 601 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,638,422 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 28,060. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,523,760.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 32,318,182 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,185 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6% και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 30,1%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 22 February 2021 - 12:35:14 UTC