Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 49/2021 12.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] «Αγωγές» για πρόκληση ζημιάς στις πινακίδες «Love Erdogan»
  • [02] Αντιδράσεις για τις «αγωγές» σε σχέση με τις πινακίδες «Love Erdogan»
  • [03] Τατάρ: «Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε στον δρόμο που ακολουθούμε»
  • [04] Τα ΗΕ να τερματίσουν τις συνομιλίες για ομοσπονδία, υποστηρίζει ο Αρικλί
  • [05] Συνάντηση Βρετανού Ύπατου Αρμοστή με Όζερσαϊ
  • [06] Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να έρθουν στην περιοχή, λέει αρθρογράφος
  • [07] Στα 23 ανήλθαν χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [08] Μείωση 14,3% της οικονομίας στα κατεχόμενα
  • [09] Σύλληψη 21 προσφύγων στον Κορμακίτη B. Τουρκικός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου: Δεν θα έλθει το τέλος του κόσμου με λύση δύο κρατών στην Κύπρο
  • [02] «Καμιά βιώσιμη λύση στην Αν. Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», λέει ο Ιταλός Πρέσβης
  • [03] Για νέα περίοδο στις σχέσεις με την Τουρκία μίλησε ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα
  • [04] Άνοιξαν τα Βαρώσια και προστάτευσαν τα δικαιώματά τους στην Αν. Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Κουρτουλμούς
  • [05] Κιλιτσντάρογλου: «Θα φέρω στην Τουρκία το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου»
  • [06] Συνάντηση Καλίν με Συμβούλους Ηγετών της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής
  • [07] Στις 14,046 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] «Αγωγές» για πρόκληση ζημιάς στις πινακίδες «Love Erdogan»

    Η Yeni Duzen (12.03.21) γράφει ότι «αγωγές» καταχωρήθηκαν χθες εναντίον τεσσάρων μελών του Αριστερού Κινήματος κατόπιν υποβολής παραπόνου στην «αστυνομία» από την οργάνωση της νεολαίας του κυβερνώντος την Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Τα τέσσερα μέλη του Αριστερού Κινήματος κατηγορούνται για «ανάρμοστη ενέργεια» και «μυστική συμμαχία» λόγω πρόκλησης ζημιάς στις πινακίδες με την επιγραφή «Love Erdogan».

    Τα μέλη του Κινήματος κλήθηκαν το απόγευμα στην «αστυνομική διεύθυνση» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Σε δήλωση εκ μέρους του Κινήματος μπροστά στα γραφεία της «αστυνομίας» μετά την απελευθέρωσή τους, ο Αμπντουλλάχ Κορκμαζχάν ανέφερε ότι δεν είναι αυτοί που προκάλεσαν την ζημιά στις πινακίδες και δεν γνωρίζουν ποιος το έκανε, αλλά όποιος και να το έκανε «γεια στα χέρια του». Δήλωσε ότι δεν θα σωπάσουν και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, σημειώνοντας και τα εξής:

    «Έχουμε κάνει μυστική συμμαχία, λέει. Δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί ότι προκαλέσαμε ζημιά. Βασικά, η ουσία είναι η επίθεση κατά της ελευθερίας έκφρασης και σκέψης. [...] Δεν θα σωπάσουμε. [...] Θα κάνουμε τις δημοκρατικές μας διαδηλώσεις. Δεν γνωρίζουμε εκείνους που έκαναν την ενέργεια σε αυτό το πανό, όμως γεια στα χέρια τους, είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους. Ο δικτάτορας που είναι μπελάς στο κεφάλι της Τουρκίας έγινε μπελάς και για τη δική μας χώρα και για τον κόσμο. Χάνει την πολιτική του ισχύ, σε αυτό οφείλεται όλη του η επιθετικότητα».

    Στο σημείο αυτό η δήλωση του Κορκμαζχάν διακόπηκε από το σύνθημα «Μην σωπαίνεις, ενόσω σωπαίνεις θα έρθει η σειρά σου», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι ο Κορκμαζχάν συνέχισε λέγοντας:

    «Όποιος σπέρνει μίσος, θερίζει μίσος. Όποιος σπέρνει αγάπη, θερίζει αγάπη. Να μεγαλώσουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα. Σε αυτή την χώρα κανείς δεν είναι μόνος. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να φτάσουμε στην Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο».

    Κάτω από τον τίτλο «Κάτω τα χέρια σου από πάνω μας Έρντογαν», η Avrupa (12.03.21) γράφει ότι η «αστυνομία» ενήργησε ως «αστυνομία του Έρντογαν», σήκωσε τους νέους με τις πιζάμες από το κρεβάτι τους και τους έθεσε υπό κράτηση στον «αστυνομικό σταθμό» για ασήμαντη αφορμή. «Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες στα τέσσερα άτομα και κατέσχεσε τα τηλέφωνά τους», σημειώνει η εφημερίδα προσθέτοντας πως προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι αυτά τα άτομα έγραψαν «Diablo» (Διάβολος) πάνω από την φωτογραφία του Έρντογαν στο πανό με την επιγραφή «Love Erdogan».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιδράσεις για τις «αγωγές» σε σχέση με τις πινακίδες «Love Erdogan»

    Η K?br?s Postas? (12.03.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι Τουρκοκύπριος τέως ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχτούν μεταφορά στα κατεχόμενα των αντιλήψεων που επικρατούν στην Τουρκία. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί ανέφερε τα εξής για την σύλληψη τεσσάρων μελών του Αριστερού Κινήματος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με την δικαιολογία ότι προκάλεσαν ζημιά σε πινακίδες με την επιγραφή «Love Erdogan»:

    «Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η ουσία του γεγονότος που συνέβη χθες στην Αμμόχωστο και έφτασε μέχρι την σύλληψη νέων οι οποίοι ανήκουν στο Αριστερό Κίνημα. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ήταν η εδώ σύσταση παραρτημάτων των πολιτικών δομών που βρίσκονται στην Τουρκία και επιπλέον χωρίς να υπάρχει νομική βάση. Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου ανέφερα στους εδώ αξιωματούχους της Τουρκίας ότι αυτό είναι σοβαρό λάθος, υπήρξε επιμονή σε αυτό το λάθος. Η εδώ μεταφορά των πολιτικών αντιλήψεων που υπάρχουν στην Τουρκία δεν θα ωφελήσει σε τίποτε άλλο εκτός από αύξηση της ανομίας και της ανησυχίας σε αυτά τα χώματα. Τα πρότυπα δημοκρατίας και δικαίου που ισχύουν αυτή την στιγμή στην Τουρκία και επιβάλλονται σε εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί, δεν είναι στο επίπεδο που θα υιοθετούσε και αξίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα προβλήματα που αρχίσαμε να βιώνουμε και γεγονότα παρόμοια με την χθεσινή σύλληψη δεν είναι τίποτε άλλο από επιθυμία να μεταφερθούν εδώ οι αντιλήψεις που ισχύουν στην Τουρκία και δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε αυτό».

    Εξάλλου, αναφερόμενη στο θέμα, η Yeni Duzen (12.03.21) γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN) χαρακτήρισε απαράδεχτη την σύλληψη των μελών του Αριστερού Κινήματος μετά από αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την κατηγορία της «ανάρμοστης ενέργειας» εκ μέρους της «αστυνομίας», η οποία καταζητεί εννέα άτομα από το 2018 και τις οργανωμένες επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας Afrika, αλλά δεν μπόρεσε ακόμα να τα συλλάβει.

    Σύμφωνα με την συντεχνία, «μας δείχνει τους αντικατοπτρισμούς στην Κύπρο του καθεστώτος του ΑΚΡ στην Τουρκία» η επίθεση που έκαναν οι ομάδες της «αστυνομίας» κατά της ελευθερίας της έκφρασης, αξιολογώντας την καταγγελία της νεολαίας του ΑΚΡ. Η συντεχνία εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τα μέλη του Αριστερού Κινήματος που άσκησαν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Η Avrupa (12.03.21) γράφει ότι σχολιάζοντας τις εξελίξεις, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΤΚΡ) επεσήμανε ότι συνεχίζουν και αυξάνονται οι παρεμβάσεις του κυβερνώντος την Τουρκία ΑΚΡ στα κατεχόμενα. Αναφέρει και τα εξής σε χθεσινή του δήλωση το ΤΚΡ:

    «Επιχειρείται να δημιουργηθεί έδαφος σύγκρουσης στην χώρα μας μέσω των διαφημιστικών πανό. Κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάζεται να αγαπά κανέναν. Η βόρεια Κύπρος δεν είναι Βόρεια Κορέα. Δεν θα γίνει! Το έδαφος των παρεμβάσεων που σιγοντάρει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και τα συνένοχα με αυτό κόμματα δεν περιορίστηκε, κατέστη απεριόριστο. Εκείνοι που νομίζουν ότι κέρδισαν εκλογές με έξωθεν παρεμβάσεις μπορούν πλέον να δουν ότι χάνουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα που είναι μέρος της και οι ίδιοι. Πρέπει να τερματιστεί το προσωρινό άρθρο 10 του Συντάγματος της ΤΔΒΚ, η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διοικεί μόνη όλους τους θεσμούς της και να προστατεύσει την δημοκρατία της από έξωθεν παρεμβάσεις. [...] Σε αυτό το πλαίσιο καταδικάζουμε την καταπίεση της αστυνομίας κατά του αριστερού Κινήματος, εκφράζουμε αλληλεγγύη με το αριστερό κίνημα και σημειώνουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις όσο και αν μεγαλώσουν».

    Σε δήλωση για το θέμα προέβη και η Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση, η οποία σημειώνει ότι ενοχλήθηκαν από τις αντιδράσεις εναντίον των «προκλητικών πανό» οι ντόπιοι συνεργάτες της «φασιστικής» και ισλαμιστικής διακυβέρνησης Έρντογαν στην Τουρκία και έθεσαν υπό κράτηση μέλη του Αριστερού Κινήματος που άσκησαν «το πιο δημοκρατικό ανθρώπινο δικαίωμα της διαμαρτυρίας». Η Ένωση εκφράζει αλληλεγγύη προς τους συλληφθέντες και καλεί όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες να πυκνώσουν τις τάξεις του αγώνα κατά της καταπίεσης των ισλαμιστών φασιστών. «Είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας κατά της αποικιοκρατικής κατοχής. Ώμο με ώμο ενάντια στον φασισμό και στην κατοχή», καταλήγει η δήλωση.

    Εξάλλου, η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS) επεσήμανε ότι οι πρακτικές της φασιστικής διακυβέρνησης του ΑΚΡ στην Τουρκία άρχισαν να εφαρμόζονται και στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο. Σε γραπτή δήλωση με την υπογραφή του Σενέρ Ελτσίλ, γενικού γραμματέα της συντεχνίας, αναφέρεται ότι ο Έρντογαν και ο φασισμός του έθεσαν στόχο την τρομοκράτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με λιντσαρίσματα, απειλές και καταπίεση από τις 22 Ιανουαρίου 2018 με την επίθεση κατά της εφημερίδας Afrika.

    «Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο νησί μας ως εγγυήτρια της Κύπρου, δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων πλέον και βρίσκεται σε μια θέση που περιορίζει τις ελευθερίες τους και απειλεί», σημειώνεται στην δήλωση στην οποία προστίθεται ότι με αυτές τις φασιστικές πρακτικές φάνηκε για άλλη μια φορά ότι δεν λένε την αλήθεια όσοι δηλώνουν ότι η Τουρκία είναι η εγγύηση των Τουρκοκυπρίων και της ειρήνης στο νησί. «Μάθαμε για ακόμα μια φορά ότι οι εγγυήσεις είναι ένα στοιχείο που απειλεί την κοινοτική μας ύπαρξη», αναφέρεται στη δήλωση, η οποία διαμαρτύρεται έντονα για τις πολιτικές του Έρντογαν κατά των Τουρκοκυπρίων σε έδαφος της ΕΕ και σημειώνει ότι θα ότι θα μεταφέρει το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

    Καταδικαστική δήλωση ενάντια σε κάθε είδος καταπίεση της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης εξέδωσε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, ενώ η οργάνωση Δρόμος Ανεξαρτησίας επεσήμανε ότι η οργάνωση νεολαίας του ΑΚΡ δεν είναι εγγεγραμμένη στα κατεχόμενα και χαρακτήρισε απαράδεχτη την σύλληψη των μελών του Αριστερού Κινήματος που άσκησαν το «συνταγματικό τους δικαίωμα» της ελευθερίας έκφρασης, αντί η «αστυνομία» να καταδιώξει τα άτομα που επιτέθηκαν σε ένα ΜΜΕ και στην «βουλή».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Τατάρ: «Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε στον δρόμο που ακολουθούμε»

    Την σημασία της «κυριαρχίας» και της στήριξης της Τουρκίας για τους Τουρκοκύπριους επανέλαβε σήμερα Παρασκευή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (12.03.21, brtk.net). Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της «Οργάνωσης των Βακουφιών και του Γραφείου Θρησκευτικών Υποθέσεων» υπό τον Ντουραλί Ελάλ, ο Τατάρ είπε ότι εδώ και χρόνια ποτέ δεν βρίσκονται στο σημείο που είναι σήμερα να υπερασπίζονται με τόση βεβαιότητα το «κράτος» τους και πρόσθεσε: «Τώρα πλέον ακολουθούμε μιαν απόλυτη πολιτική. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε βήμα πίσω στον δρόμο που ακολουθούμε με την στήριξη και την συμφωνία της Τουρκίας».

    Υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως η Τουρκία ήταν εγγυήτρια χώρα οδήγησε τους Τουρκοκύπριους στη σωτηρία το 1974 και ότι οι Τουρκοκύπριοι είχαν την ευκαιρία να το φωνάξουν αυτό στον κόσμο με την εκλογή του ιδίου στην «προεδρία της δημοκρατίας», ο Τατάρ σημείωσε ότι τα αναφέρει όλα αυτά στους ξένους που τον επισκέπτονται.

    «Πλέον έχει καταρρεύσει το μοντέλο της ομοσπονδίας. Πλέον προτείνουμε την συνεργασία που βασίζεται στην κυριαρχία των δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι», ισχυρίστηκε και εξέφρασε την άποψη ότι θα βγουν όλες οι πλευρές κερδισμένες με την συνεργασία των δύο κυρίαρχων κρατών σε πολλά θέματα όπως η ενέργεια και το περιβάλλον.

    Αναφερόμενος στην ρήση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ότι «δικαίωμα που δεν βασίζεται στην κυριαρχία δεν είναι δικαίωμα», ο Τατάρ επανέλαβε την σημασία της κυριαρχίας και της στήριξης της Τουρκίας για τους Τουρκοκύπριους.

    Σημειώνοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» θέλει να καταστεί «κυρίαρχο κομμάτι» μιας συμφωνίας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης ως «χωριστός λαός», ο Τατάρ επανέλαβε ότι θα μεταβούν στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη για να εξηγήσουν νέες ιδέες.

    Αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Τατάρ υποστήριξε ότι έχουν και τα βακούφια δικαιώματα εκεί και πρόσθεσε ότι το θέμα θα εξεταστεί στη βάση της δικαιοσύνης.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Ελάλ είπε ότι τα βακούφια, που διαθέτουν πληροφορίες για την ιστορία της Κύπρου και τις βακούφικες περιουσίες, είναι έτοιμα να αποτελέσουν πηγή αναφοράς για τις διαπραγματεύσεις.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τα ΗΕ να τερματίσουν τις συνομιλίες για ομοσπονδία, υποστηρίζει ο Αρικλί

    Τις απόψεις του για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στην Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου εξέφρασε ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας του καθεστώτος, Ερχάν Αρικλί στην Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν την Πέμπτη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με την Gunes (12.03.21).

    Ο Αρικλί ανέφερε ότι το YDP δεν έχει οποιαδήποτε προσδοκία από την Γενεύη και δεν περιμένει εκπλήξεις. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Είναι πολύ καθαρό πλέον ότι ο νότος και ο βορράς δεν βρίσκονται σε ένα κοινό σημείο στο Κυπριακό. Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να συνεχίσουν τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και να μας κρατήσουν στο τραπέζι για όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται. Οι δε Τουρκοκύπριοι έχουν πάψει να ελπίζουν στην ομοσπονδία που βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και 55 χρόνια και οι επίσημες διαπραγματεύσεις της άρχισαν με τις Συμφωνίες Κορυφής 1977-79 και έχουν χαράξει έναν νέο οδικό χάρτη. Οι πλευρές έχουν επισημοποιήσει τον διαχωρισμό δρόμων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θέλουν λύση δύο κρατών.

    Το καθήκον που αναλογεί πλέον στα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι να τερματίσουν τις συνομιλίες για ομοσπονδία που έχασαν πλέον το νόημά τους. Πρέπει να διαπιστωθεί ότι αυτοί οι δύο λαοί δεν θα μπορέσουν να ζήσουν κάτω από την στέγη ενός κράτους και να δημοσιευθεί έκθεση, ακριβώς όπως συνέβη στην έκθεση που συνέταξε ο Αχτισάρι στο Κόσσοβο.

    Στην Γενεύη οι πλευρές θα θέσουν τις θέσεις τους για άλλη μια φορά και θα φύγουν από εκεί. [...]»

    Αναφερόμενος στο θέμα τους ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Αρικλί είπε ότι η θέση που είχε εκφράσει πριν χρόνια το YDP για το θέμα και το σχέδιο που έθεσαν σε εφαρμογή η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία είναι «πολύ εναρμονισμένα» μεταξύ τους. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Εμείς προσπαθούμε να ενεργούμε σε αρμονία με την νομική άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά τρόπο που δεν θα είναι αντίθετος με τα δικαιώματα και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. Τα ΗΕ πόσο ακόμα θέλουν να μείνει κλειστό το Βαρώσι που είναι κλειστό εδώ και 50 χρόνια; Μεγάλο μέρος των Ελληνοκυπρίων που άφησαν περιουσίες στο Βαρώσι έχασαν την ζωή τους πλέον. Πόσο ακόμα σκέφτεστε να εμποδίζετε αυτούς τους ανθρώπους ή τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο Βαρώσι, έστω και υπό τουρκική διοίκηση; Το πολιτικό ψήφισμα 750 που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ στο θέμα του Βαρωσιού πρέπει να αλλάξει προς την κατεύθυνση της νομικής απόφασης του ΕΔΑΔ. Εμείς θα ανοίξουμε το Βαρώσι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Συνάντηση Βρετανού Ύπατου Αρμοστή με Όζερσαϊ

    H K?br?s Postas? (11.03.21) γράφει ότι ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Λευκωσία Stephen Lillie συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με τον αρχηγό του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ.

    Σε γραπτή ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι είχε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με Βρετανούς αξιωματούχους πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη. «Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, στην οποία συζητήσαμε κυρίως το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος, την πενταμερή διάσκεψη και τα προβλήματα από τις διελεύσεις στα οδοφράγματα», σημείωσε ο Όζερσαϊ.

    «Ως Κόμμα του Λαού, πιστεύουμε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ανοικτές σε νέα και δημιουργικά μοντέλα. Σε αντίθετη περίπτωση, η επανάληψη των παλαιότερων μοντέλων θα διασφαλίσει την συνέχιση της παρούσας κατάστασης. Τασσόμαστε υπέρ στη δημιουργία μιας νέας κατάστασης, στην οποία ο τουρκοκυπριακός λαός θα είναι μέρος του κόσμου, και όχι στη συνέχιση του στάτους κβο», επισήμανε ο Όζερσαϊ.

    Στην συνέχεια, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να συναντιέται με όλους τους «εκλεγμένους αξιωματούχους», που εκπροσωπούν την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, τα πολιτικά κόμματα και να προσπαθούν να τους κατανοήσουν, προσθέτοντας: «Τους υπενθυμίσαμε τις ευαισθησίες του τουρκοκυπριακού λαού σε διάφορα θέματα καθώς και την ευθύνη που αναλογεί στην διεθνή κοινότητα και κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια χώρα. Επιπλέον, μοιραστήκαμε μαζί τους τις δικές μας νέες και δημιουργικές ιδέες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

    (ΔΨ)

    [06] Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να έρθουν στην περιοχή, λέει αρθρογράφος

    Κάτω από τον τίτλο «Οι ΗΠΑ φοράνε τις μπότες τους», ο αρθογράφος της Yeni Duzen (12.03.21) Σαμί Όζουσλου γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπό τον Τζο Μπάιντεν ετοιμάζονται νε «έρθουν στην περιοχή με τις μπότες». Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για το Κυπριακό και την πολιτική της Τουρκίας, ο αρθρογράφος αναφέρει τα εξής:

    «Ας συνεχίσουν να παίζουν τα τύμπανα της διαίρεσης τόσο η κυβέρνηση ΑΚΡ στην Άγκυρα όσο και ο Τατάρ που τοποθετήθηκε στο πόστο του στη Λευκωσία και κάνει όνειρα για νέο προεδρικό μέγαρο, οι ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν ετοιμάζονται να έρθουν στην περιοχή με τις μπότες.

    Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσόγειου και άλλα στρατηγικά θέματα της περιοχής δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω της 'πολιτικής της σκληρής βίας' που διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Άγκυρα 'έμεινε εκτός του διεθνούς δικαίου'.

    Έστω και αν εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα δεν ενοχλεί με πολεμικά πλοία τις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες για αέριο στην περιοχή, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν κατάφερε να συμφωνήσει με κανέναν ακόμα.

    Έστω και αν υπάρχει μια ελαφριά προσπάθεια προσέγγισης με την Αίγυπτο αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση του Καΐρου δεν έχει και μεγάλο πεδίο κινήσεων εντός του έργου του EastMed.

    Από την άλλη, πόσες φορές το Ισραήλ λέει στην Τουρκία 'άσε την πολιτική της έντασης και έλα γίνε τμήμα αυτού του σχεδίου'.

    Όμως, η κυβέρνηση της Άγκυρας που έμεινε εξαιρετικά πίσω στο δίκαιο της θάλασσας, όπως και σε άλλα πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν εμπνέει και δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε κανέναν στην πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο.

    Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ακόμα δεν τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν παρά το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

    Το αυτί του Έρντογαν και της ομάδας του είναι συνεχώς στο ακουστικό για το τηλεφώνημα που θα έρθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το γεγονός ότι κάπως δεν έρχεται το αναμενόμενο τηλεφώνημα αξιολογείται ως ένα διπλωματικό σημάδι της κυβέρνησης των ΗΠΑ έναντι της στάσης της Άγκυρας.

    Η σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον είναι πολύ τεταμένη κυρίως στο αμυντικό σύστημα S-400. Έστω και αν στην προ του Μπάιντεν περίοδο οι κρίσεις στην υπόθεση της τράπεζας Χαλκμπανκ και του μοναχού που συνελήφθη στην Σμύρνη είχαν προκαλέσει πιο ισχυρούς κρύους άνεμους στις σχέσεις των δύο χωρών, δεν είχε υπάρξει διακοπή, λόγω των σχέσεων του Τραμπ με τον Έρντογαν.

    Όμως, από την ημέρα που ήρθε ο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ για κάποιο λόγο δεν έχουν στείλει ζεστό μήνυμα στην κυβέρνηση της Άγκυρας. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν έχει έρθει να δέσει ακόμα το πράμα. [...]»

    Αναφερόμενος στην δήλωση Μπλίνκεν για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο αρθρογράφος, σημειώνει ότι είναι φανερό πως θέτει στο στόχαστρό του την Άγκυρα ο νέος Αμερικανός Υπουργός, «τον οποίο ακόμα δεν γνωρίζουμε από πολύ κοντά».

    «Άλλωστε στη δήλωσή του κατηγορεί την Τουρκία ότι συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνει ο Όζουσλου και καταλήγει λέγοντας:

    «Είναι πολύ αξιοπρόσεχτο το γεγονός ότι χρησιμοποίησε πολύ σκληρό ύφος στην πρώτη αξιολόγηση στην οποία προέβη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για 'εμπλοκή', δηλαδή για απευθείας παρέμβαση. Κατά την δική μας έκφραση 'η Ουάσινγκτον φοράει τις μπότες της'. Είναι φανερό ότι η συνάντηση της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου θα διεξαχθεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον κλίμα».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Στα 23 ανήλθαν χθες τα κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (12.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,429 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 23 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 15 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 6 είναι κρούσματα που ήρθαν αεροπορικώς από το εξωτερικό και τα 2 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 29 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας βρέθηκαν χθες 5 κρούσματα στη Μια Μηλιά, 1 στην Ομορφίτα και 1 στην Μαρμαρά. Στην περιοχή της Κερύνειας, 4 κρούσματα εντοπίστηκαν στο κέντρο της πόλης, 1 στο Καζάφανι, 1 στον Άγιο Επίκτητο και 1 στο Τέμπλος. Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο εντοπίστηκε 1 κρούσμα στο Βαρώσι.

    Μέχρι τις 11 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 609,387 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,721 κρούσματα Covid-19, 3,344 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 353 ασθενών, 55 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 296 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Μείωση 14,3% της οικονομίας στα κατεχόμενα

    Υπό τον τίτλο «Προειδοποίηση για πτώχευση στη βιομηχανία», η Halk?n Sesi (12.03.21) γράφει ότι υπολογίζεται πως η οικονομία στα κατεχόμενα έχει μειωθεί 14,3% λόγω της πανδημίας και το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 10,1%. Ο αριθμός προσέλευσης επιβατών στα κατεχόμενα έχει μειωθεί κατά 78% και το ποσοστό διανυκτέρευσης κατά 82%.

    Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου (KTTO) Τουργκάι Ντενίζ δήλωσε ότι η επιδημία της νόσου Covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της «ΤΔΒΚ» και υπολογίζει ότι η επίδραση της πανδημίας στην οικονομία θα είναι μια μείωση της τάξης του 14,3%. Σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης των οικονομικών δραστηριοτήτων μειώθηκαν τα έσοδα στο «δημόσιο» και η οικονομία της «ΤΔΒΚ» εισήλθε σε δυσκολίες.

    Αναφορικά με τις «εξαγωγές» και «εισαγωγές» στα κατεχόμενα, ο Ντενίζ είπε ότι κατά την περίοδο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2020, υπήρξε σημαντική μείωση των «εισαγωγών» εξαιτίας της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας καθώς και της μείωσης της έλευσης των ξένων φοιτητών και των τουριστών, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια μείωση της τάξης του 22% στις «εισαγωγές», ενώ στις «εξαγωγές» σημειώθηκε μια αύξηση 22%.

    Ο «πρόεδρος του τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου» (KTSO), Τζαντάν Αβουντούκ τόνισε ότι οι εργασίες αρκετών επιχειρήσεων στο τομέα της βιομηχανίας έχουν φθάσει στο σημείο να βάλουν λουκέτο και προειδοποίησε την «κυβέρνηση» ότι εάν δεν κάνει συγκεκριμένες ενέργειες, το 10% της απασχόλησης στο βιομηχανικό τομέα θα μειωθεί και θα ακούσει ειδήσεις για πτώχευση και πώληση εργοστασίων.

    (ΔΨ)

    [09] Σύλληψη 21 προσφύγων στον Κορμακίτη

    Η K?br?s (12.03.21) γράφει ότι 21 πρόσφυγες συνελήφθησαν με επιχείρηση που διενήργησε η λεγόμενη διοίκηση ακτοφυλακής στο κατεχόμενο χωριό Αγία Ειρήνη. Η βάρκα των προσφύγων εντοπίστηκε οκτώ ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακρωτηρίου του Κορμακίτη καθώς επιχειρούσε να προσεγγίσει τις ακτές της κατεχόμενης Κύπρου.

    Στην βάρκα βρίσκονταν 13 παιδιά, 3 γυναίκες και 5 άντρες, που παραδόθηκαν στην Ακτοφυλακή της Τουρκίας στο πλαίσιο «πρωτοκόλλου συνεργασίας» που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς.

    (Ι/Τσ.)

    B. Τουρκικός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου: Δεν θα έλθει το τέλος του κόσμου με λύση δύο κρατών στην Κύπρο

    Εάν βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμμετάσχει στη διαδικασία ως παρατηρητής, είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και στο κρατικό κανάλι TRTHaber (12.03.21).

    Ερωτηθείς εάν επιθυμεί την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής: «Όλοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο θέμα επίλυσης αυτού του προβλήματος, όλοι θα μπορούσαν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι. Γιατί; Επειδή ο ελληνοκυπριακός τομέας είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε μέλος με ένα άδικο τρόπο παραβιάζοντας τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ μέχρι σήμερα μεροληπτεί πλήρως υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς και παραβλέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά και τα δικαιώματα της. Φυσικά, διεξάγει συμβολικές επαφές, αλλά τους παραγνωρίζει».

    Σημειώνοντας ότι είναι εκτός συζήτηση η ΕΕ να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι έτσι και αλλιώς οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι η ΕΕ συμμετείχε σε προηγούμενες συναντήσεις ως παρατηρητής.

    Αναφέροντας ότι η άτυπη διάσκεψη 5+1 θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών και τα Ηνωμένα Έθνη, ο Τσαβούσογλου είπε τα εξής:

    «Τώρα έχουμε μπροστά μας μια συνάντηση 5+1. Ήταν δική μας πρόταση, ο στόχος της, θα δούμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι μεταξύ των πλευρών για τις διαπραγματεύσεις. Επειδή η ΕΕ δεν είναι μέρος και λόγω του ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, η 'ΤΔΒΚ' δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της ΕΕ. Ας μη θιγεί η ΕΕ γι' αυτό, επειδή δεν είναι μέρος [της διαδικασίας]. Δηλαδή δεν υπάρχει κάτι για να παρατηρήσει τις ιδέες μου. Αλλά εάν υπάρξει κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις και αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η ΕΕ θα είναι πάλι παρατηρητής. Εκεί δεν αποκλείουμε την ΕΕ».

    Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες εδώ και 53 χρόνια για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο και ότι πρέπει να παρουσιάσουν ρεαλιστικές λύσεις στη διαδικασία, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε τα εξής: «Τι να διαπραγματευτούμε για ακόμη 53 χρόνια; Γιατί να διαπραγματευτούμε κάτι που δεν θα γίνει; Γιατί να αναλώσουμε την ενέργεια μας; Θα είναι το τέλος του κόσμου όταν θα είναι δύο κράτη; Ας μας το εξηγήσουν αυτό».

    Ερωτηθείς αν έχουν προταθεί οποιοιδήποτε όροι για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν έχουν προταθεί όροι από καμία χώρα, προσθέτοντας ότι δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια μέρα, αλλά θα αρχίσουν σιγά σιγά, θα καθορισθεί οδικός χάρτης και αυτά τα θέματα θα ορίσουν τα βήματα που θα ληφθούν. «Γι' αυτό το λόγο, διεξάγονται συνομιλίες και συνεχίζονται στο πλαίσιο μιας καθαρής στρατηγικής και ενός οδικού χάρτη. Γίνονται επαφές τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών όσο και σε Υπουργείων Εξωτερικών με την Αίγυπτο. Έχουμε ξεκινήσει επαφές και σε διπλωματικό επίπεδο», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

    (ΔΨ)

    [02] «Καμιά βιώσιμη λύση στην Αν. Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», λέει ο Ιταλός Πρέσβης

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-11.03.21), ο Ιταλός Πρέσβης στην Άγκυρα Massimo Gaiani, σε δηλώσεις του την Πέμπτη σε ομάδα δημοσιογράφων του Συνδέσμου διπλωματικών ανταποκριτών, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς τη δίκαιη συμμετοχή της Τουρκίας.

    Αξιολογώντας σε διπλωματικούς ανταποκριτές διάφορα ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη καθώς επίσης και τις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας και διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ο Ιταλός Πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Τουρκία αποτελεί μέρος της περιοχής. Κατέχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή».

    Ερωτηθείς για το East Mediterranean Gas Forum (EMGF), ο Ιταλός Πρέσβης είπε ότι η χώρα του πάντοτε θεωρούσε αυτό το Φόρουμ ως ένα τρόπο για να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τους ενεργειακούς τους πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Πιστεύουμε ότι αυτό το Φόρουμ μπορεί να είναι αρκετά περιεκτικό. Και είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ενεργεί με θετικό πνεύμα και όχι αρνητικό. Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους εταίρους μας», είπε.

    Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Gaiani χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

    Υπογραμμίζοντας την ύπαρξη σημαντικών ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Gaiani είπε:

    «Ελπίζουμε πραγματικά ότι αυτοί οι πόροι θα αποτελέσουν το εργαλείο προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες να επιλύσουν τα προβλήματά τους και να συνεργαστούν. Πιστεύουμε επίσης ότι η Τουρκία, η οποία κατέχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή αποτελεί κομμάτι της περιοχής αυτής. Θεωρούμε επίσης ότι δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στην περιοχή χωρίς τη δίκαιη συμμετοχή της Τουρκίας. Αν τα προβλήματα δεν επιλυθούν, το ρίσκο που υπάρχει είναι το φυσικό αέριο να παραμείνει κάτω από τη θάλασσα και έτσι όλοι θα έχουν να χάσουν από αυτό. Είναι γι' αυτό το λόγο που πάντοτε τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου και επιμένουμε στο διάλογο και στη συνεργασία και είναι επίσης γι' αυτό το λόγο που συμμετέχουμε στο East-Med Gaz Forum».

    Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια της Αιγύπτου να ανοίξει προσφορές για αδειοδοτήσεις στο οικόπεδο 18 και την ανακοίνωση της προς τα ΗΕ ότι σέβεται πλήρως τα θαλάσσια σύνορα και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ο Ιταλός Πρέσβης χαρακτήρισε πολύ θετική αυτή την εξέλιξη, αναφέροντας τα εξής:

    «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι βλέποντας τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου. Αυτές οι δύο χώρες είναι και δύο σημαντικοί εταίροι στην Μεσόγειο και πρωταγωνιστές στην περιοχή. Θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική και ελπίζω ότι όλες οι πλευρές θα συμβάλουν για να έχει μια θετική κατάληξη».

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Gaiani υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης αναμένει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο Ιταλός Πρέσβης εξέφρασε την θέση ότι η Τουρκική Κυβέρνηση με την πολιτική στήριξης που ακολούθησε στο θέμα της Λιβύης και τις ενέργειες της συνέλαβε πολύ θετικά στην επίτευξη λύσης.

    Υπογραμμίζοντας ότι και η χώρα του πιστεύει ότι η μόνη λύση στη Λιβύη είναι μια πολιτική λύση, ο Ιταλός Πρέσβης διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει τον στενό της διάλογο με την Τουρκία για το θέμα της σταθερότητας και ειρήνης στην Λιβύη.

    Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Gaiani είπε ότι η χώρα του είναι μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ένθερμα ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς επίσης και οι προσπάθειες για δημιουργία μιας θετικής ατζέντας για τη βελτίωση των σχέσεων τους.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η χώρα που έχει φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, ο Ιταλός αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη όπως συνεχιστεί η στήριξη που παρέχεται στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

    «Πιστεύουμε επίσης ότι θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ η επανέναρξη του διαλόγου και η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, αφού είναι ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται με την ανάπτυξη των σχέσεων τους. Υπάρχει μια συμφωνία win-win όμως χρειάζεται επικαιροποίηση», είπε.

    Εκφράζοντας επίσης στήριξη στη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ιταλός Πρέσβης ανακοίνωσε τη δέσμευση της Ιταλίας να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ, να στηρίξει την διαδικασία ένταξης και να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

    Χαρακτηρίζοντάς την Τουρκία ως ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμης σημασίας εταίρο στο ΝΑΤΟ, ο Gaiani είπε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να αναπτύσσει περαιτέρω τις διμερείς της σχέσεις με την Τουρκία που βασίζονται σε αληθινή φιλία και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διάλογο σε πολιτικό επίπεδο και σε δυνατές οικονομικές συνεργασίες που οδηγούν στο διμερές εμπόριο και στις ξένες επενδύσεις.

    Ο Ιταλός Πρέσβης ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία για την αλληλεγγύη και στήριξη που παρείχε στη χώρα του στο θέμα του αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

    (ΑΚ)

    [03] Για νέα περίοδο στις σχέσεις με την Τουρκία μίλησε ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με την Aksam (12.03.21), o Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα Dominick Chilcott, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μίλησε για «λαμπρό μέλλον» στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις της Τουρκίας με τη Μεγάλη Βρετανία, αν οι πλευρές, όπως είπε, διασφαλίσουν έναν πιο περιεκτικό διάλογο.

    «Θεωρώ ότι στο εγγύς μέλλον η Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία μπορούν να υπογράψουν μια νέα και πιο περιεκτική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου», είπε.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα μιλούσε σε ενημερωτική συνάντηση για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Τουρκίας-Μεγάλης Βρετανίας που διοργανώθηκε από την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB).

    Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΤΟΒΒ και ο Επιτετραμμένος για θέματα εμπορίου της Αγγλίας στην Πρεσβεία στην Άγκυρα David Machin.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, ο Βρετανός Πρέσβης είπε ότι αυτή υπεγράφη την κατάλληλη στιγμή και υπογράμμισε τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι Υπουργοί Εμπορίου των δύο χωρών για την υπογραφή της. «Θα ήταν ωφέλιμο για τη συμφωνία να δημιουργηθεί ένας πιο δυνατός, περιεκτικός και εκτενής εμπορικός συνεταιρισμός», είπε.

    Υποστηρίζοντας ότι παρά την πανδημία ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 17 δισ. στερλίνες, υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στους 18 μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας. Είπε ακόμη ότι η χώρα του είναι ένας πολύ μεγάλος επενδυτής στην Τουρκία.

    Τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για την διεύρυνση των εμπορικών και επενδυτικών τους σχέσεων με την Τουρκία, ο Βρετανός Πρέσβης είπε ότι εργάζονται από κοινού με τους Τούρκους Υπουργούς για να αρθούν όλα τα εμπόδια. Είπε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια πιο περιεκτική συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ τους. «Αυτό θα επιφέρει πιο καλά αποτελέσματα στις οικονομίες και των δύο χωρών και θα ανοίξουν επίσης περισσότερες αγορές στις εταιρείες μας», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [04] Άνοιξαν τα Βαρώσια και προστάτευσαν τα δικαιώματά τους στην Αν. Μεσόγειο, υποστηρίζει ο Κουρτουλμούς

    Σύμφωνα με τη Milliyet (11.03.21), ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Νουμάν Κουρτουλμούς σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του TV NET αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στον αγώνα της Τουρκίας για καταπολέμηση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι παρά το ότι έχουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η Τουρκία κατάφερε από την μια να πολεμά την πανδημία και από την άλλη να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμφωνία που έκανε με την Κυβέρνηση της Λιβύης.

    Ο Κουρτουλμούς πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία κατάφερε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και διακήρυξε σε ολόκληρο τον κόσμο ποια είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της «ΤΔΒΚ», ενώ κατάφερε επίσης να ανοίξει και την Αγία Σοφία για προσευχή.

    Αναφερόμενος στην συμφωνία που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κουρτουλμούς είπε ότι ήταν μια περιορισμένη συμφωνία.

    «Αν αυτή η συμφωνία ήταν μια προσπάθεια για να διευρύνουν περισσότερο τα εθνικά τους συμφέροντα, τότε και η συμφωνία που υπογράψαμε και εμείς με τη Λιβύη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια παρόμοια διαδικασία. Αυτό θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών. Όμως λέμε επίμονα, υπάρχει μια προβληματική διακυβέρνηση στην Αίγυπτο, υπάρχει. Γι' αυτό και πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά βήματα προκειμένου να ανοικοδομηθεί η δημοκρατία στην Αίγυπτο», υποστήριξε ο Κουρτουλμούς.

    Αναφορικά με τις Αμερικανό-Τουρκικές σχέσεις, ο Κουρτουλμούς εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν θα συμφωνήσουν σε μια θετική ατζέντα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να υποχωρήσει σε θέματα που αφορούν τα εθνικά της συμφέροντα, αλλά εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να προσέλθει σε διάλογο με τις ΗΠΑ.

    Αναφορικά με το θέμα των S-400, είπε ότι η απόφαση για την αγορά τους δεν λήφθηκε μέσα σε μια μέρα και ότι ήταν μια αναγκαία απόφαση για την ενίσχυση του αμυντικού εναέριου συστήματος της χώρας.

    «Δεν είπατε κάτι για την αγορά των S-400 και των S-300 από άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ, αλλά για την Τουρκία είπατε και θέλετε να διεξάγετε έρευνα. Αυτή δεν είναι μια ειλικρινής προσέγγιση, δεν είναι μια συνεπής πολιτική. [...] Συνεπώς, αυτοί που επιθυμούν να μετατρέψουν το θέμα των S-400 σε πολεμική πολιτική ας δουν πρώτα πώς φθάσαμε εδώ και μετά να κατηγορούν την Τουρκία», είπε.

    (ΑΚ)

    [05] Κιλιτσντάρογλου: «Θα φέρω στην Τουρκία το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου»

    Η Sabah (11.03.21) γράφει ότι σε νέες «αντιφατικές», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις προβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταψηφίσει ψήφισμα για τη Λιβύη που τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δηλώνοντας «Τι δουλειά έχουμε εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο;».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, μιλώντας στα πλαίσια συνάντησης με κοινοτάρχες στην επαρχία Usak στη δυτική Τουρκία, ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να μεταφέρει στην Τουρκία το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Θα δείτε ότι θα φέρω στην Τουρκία το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Γνωρίζετε ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει στην Τουρκία αυτό το φυσικό αέριο; Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσω το σχέδιο γι' αυτό το θέμα», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [06] Συνάντηση Καλίν με Συμβούλους Ηγετών της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (12.03.21), ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συναντήθηκε χθες με τους αρχισυμβούλους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των ηγετών της ΕΕ.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Καλίν, συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και Υπουργός Ευρώπης, Πρέσβης Φαρούκ Καϊμακτζί, η Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Maryem van den Heuvel, ο αρχισύμβουλος σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel, Jan Hecker, ο αρχισύμβουλος σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, Emmanuel Bonne και ο Πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα, Nikolaus Meyer-Landrut.

    Στη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν συνεργασία Τουρκίας και ΕΕ σε διάφορους τομείς. Έγινε επίσης μια περιεκτική αξιολόγηση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και συζητήθηκαν εκτενώς διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    Έγινε επίσης μια λεπτομερής προετοιμασία της ατζέντας που θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει σύντομα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο των Ηγετών της ΕΕ.

    (ΑΚ)

    [07] Στις 14,046 τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Ηurriyet (11.03.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 14,046 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 146,386 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 63 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 9,231. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 821 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,835,989 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 29,290. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,659,093.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 34,694,624 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,310 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,8 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 31%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 12 March 2021 - 14:31:35 UTC