Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-03-16

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 50/2021 13-16.03.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Το Βαρώσι θα ανοίξει για εγκατάσταση, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [02] Σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας η «ΤΔΒΚ», λέει ο Τατάρ
  • [03] Επίσκεψη Τατάρ στα γυρίσματα τουρκικής σειράς για την Κύπρο
  • [04] Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εργαζόμενων στις Βρετανικές Βάσεις θα θέσει στην άτυπη διάσκεψη ο Τατάρ
  • [05] Συνάντηση Ολγκούν με τον Ρώσο Πρέσβη στη Λευκωσία
  • [06] Ερτουγρούλογλου: Τι δουλειά έχει η ΕΕ στην πενταμερή διάσκεψη;
  • [07] Έκκληση από Όζερσαϊ στους δύο ηγέτες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων
  • [08] Την άτυπη διάσκεψη συζήτησε η «ανώτατη συντονιστική επιτροπή»
  • [09] Επικρίσεις από Σανέρ προς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για στήριξη ομοσπονδίας στο Κυπριακό
  • [10] Το συρματόπλεγμα στη νεκρή ζώνη συζήτησαν με αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [11] Τσαβούσογλου: Το πρόβλημα με το χαλλούμι είναι ποιος θα ασκεί τον έλεγχο
  • [12] Διαμαρτυρία για τις συλλήψεις λόγω ζημιάς στις πινακίδες «Love Erdogan»
  • [13] Πτυχία από ανύπαρκτο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα
  • [14] Δημοσκόπηση: Η οικονομική κρίση το σημαντικότερο πρόβλημα
  • [15] Στις 3,832 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [16] Διόρισε πρώην κατάδικο στο «LAU» ο Αρικλί – Πολιτικές αντιπαραθέσεις B. Τουρκικός Τύπος

  • [01] Διπλωματική NOTA σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ από την Τουρκία
  • [02] Ακάρ: Η Ελλάδα να σταματήσει την «αδιάλλακτη και επιθετική της συμπεριφορά»
  • [03] Την ανέγερση νέου λιμανιού στη Λιβύη θα αναλάβει η Τουρκία
  • [04] Η Τουρκία χαιρετίζει το διορισμό του Cormann στη θέση του νέου ΓΓ του OECD
  • [05] Στις 15,503 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Το Βαρώσι θα ανοίξει για εγκατάσταση, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Το Βαρώσι ανήκει στους παππούδες τους και στα βακούφια, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριους ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με μέλη του συνδέσμου Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών (ISAD), της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικού Κόσμου (TURKONFED) και μέλη της TURKONFED International, σύμφωνα με την Gunes (16.03.21).

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού έκαναν ένα ενεργητικό πολιτικό βήμα και έδωσαν αυτό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

    «Το Βαρώσι ούτως ή άλλως είναι μια αξία μόνο του. Το μέρος εκείνο είναι εδάφη που ανήκουν στους παππούδες μας, στα βακούφια. Όλα έχουν καταχωρηθεί επισήμως, έχουν τεκμηριωθεί», ισχυρίστηκε.

    Ο Τατάρ επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι κάποιες περιουσίες στο Βαρώσι δόθηκαν σε ξένους κατά την διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατικής διοίκησης και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά το «εξέλιξε αυτό το θέμα προς το δικό της συμφέρον».

    Ο Τατάρ είπε ότι θα ανοίξουν για εγκατάσταση την εν λόγω περιοχή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και ότι με το Βαρώσι θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα στην οικονομία της «ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στην πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό, ο Τατάρ επανέλαβε ότι η νέα τους πολιτική είναι η συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και πρόσθεσε ότι έθεσαν αυτή την πολιτική στην ημερήσια διάταξη όλου του κόσμου. Υπογραμμίζοντας την στήριξη που παρέχει η «μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια» Τουρκία σε αυτή την πολιτική, ο Τατάρ υποστήριξε ότι «όλα αυτά μετέτρεψαν υπέρ μας και το κλίμα των επενδύσεων μας».

    Ο Τατάρ ανέφερε στα μέλη της TURKONFED ότι η «ΤΔΒΚ», έστω και αν είναι μικρή, διαθέτει μια αναπτυσσόμενη οικονομία και είναι έτοιμη να αναπτύξει και να ενισχύσει τις δυνατότητες απασχόλησης με επενδύσεις, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις τους με συνεργασίες που θα κάνουν.

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τατάρ υποστήριξε ότι βαίνει προς μιαν διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση των δύο κρατών και ότι «η ΤΔΒΚ θα ζήσει», αφού αυτό έχει επιβεβαιώσει ο τουρκοκυπριακός «λαός» με την ψήφο του και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πολιτική που ανέπτυξαν με την Τουρκία.

    Ισχυρίστηκε ότι στην αντίληψη των Ελληνοκυπρίων για ομοσπονδία υπάρχει μία κυριαρχία και ένα οικοδόμημα στο οποίο η πλειοψηφία διοικεί την μειοψηφία και υποστήριξε ότι σε ένα τέτοιο οικοδόμημα υπάρχει ο κίνδυνος οι Τουρκοκύπριοι να αφομοιωθούν με τον καιρό και να αφανιστούν. Γι' αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η συνεργασία δύο κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων καταναλωτών, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις προετοιμασίες της τουρκοκυπριακής πλευράς για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη και επανέλαβε ότι κατόπιν διαβουλεύσεων με την Τουρκία επιθυμούν μιαν συμφωνία στη βάση των δύο κρατών. Υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και η άλλη πλευρά πρέπει να το σεβαστεί αυτό, ο Τατάρ είπε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από αυτή τη θέση και πρόσθεσε: «Αν το δικαίωμα δεν βασίζεται στην κυριαρχία, δεν είναι δικαίωμα. Τα δικαιώματά μας πρέπει οπωσδήποτε να βασίζονται στην κυριαρχία για να κατοχυρωθούν».

    Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκες για να είναι ισότιμο το διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς με εκείνο της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπενθύμισε ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους για άρση της λεγόμενης απομόνωσή τους.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Σημαντική για την ασφάλεια της Τουρκίας η «ΤΔΒΚ», λέει ο Τατάρ

    Η ενίσχυση και η επιβίωση της «ΤΔΒΚ» είναι πολύ σημαντική από την άποψη της ασφάλειας της Τουρκίας, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριους ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας για το Κυπριακό μέσω τηλεδιάσκεψης με μέλη μη «κυβερνητικών» οργανώσεων, σύμφωνα με την Gunes (15.03.21).

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι η ομοσπονδία είναι ένα μοντέλο που βασίζεται στη μία κυριαρχία και ότι σκοπός της ελληνοκυπριακής πλευράς με την ομοσπονδία είναι η δημιουργία μιας ενιαίας κρατικής δομής. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπερασπιστεί την κυριαρχία του ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο Τατάρ ανέφερε ότι καμία λύση δεν μπορεί να επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους με οικονομικές υποσχέσεις.

    Υποστηρίζοντας ότι θα είναι προς το όφελος και των Ελληνοκυπρίων μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ο Τατάρ είπε ότι είναι η ισχυρότερη και η ηγέτιδα χώρα της περιοχής η Τουρκία, η οποία δεν είναι δυνατόν να αφεθεί εκτός της εξίσωσης στο θέμα των υδρογονανθράκων.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ομοσπονδία κατέρρευσε ξανά στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας 13 χρόνια μετά την υποβολή της σε δημοψήφισμα, ο Τατάρ είπε ότι είναι σημαντικό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα.

    Υποστηρίζοντας ότι η «ΤΔΒΚ» παρέχει υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκπληρώνει όλα όσα χρειάζονται για να είναι «κράτος» σε όλους του τομείς, από την υγεία μέχρι και την εκπαίδευση, αναπτύσσοντας σχέσεις με φίλες χώρες και ενισχυόμενη, ο Τατάρ είπε ότι όλοι πρέπει να υπερασπίζονται το «κράτος» τους.

    Αναφερόμενος στον «ιστορικό αγώνα» που διεξήγαγαν οι Τουρκοκύπριοι, ο Τατάρ κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «βασικός στόχος είναι η εθνική διαιώνισή» τους.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Επίσκεψη Τατάρ στα γυρίσματα τουρκικής σειράς για την Κύπρο

    Η Vatan (15.03.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσιν Τατάρ επισκέφτηκε προχθές τον χώρο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όπου γίνονται τα γυρίσματα σειράς τους κρατικού καναλιού TRT με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο» και θέμα «τον αγώνα των Τουρκοκυπρίων» κατά την περίοδο 1963-68.

    Αφού συνομίλησε με τους συντελεστές της σειράς, ο Τατάρ επεσήμανε ότι στα γυρίσματα λαμβάνουν μέρος 150 ηθοποιοί και ότι βασικός στόχος της σειράς είναι η τουρκική κοινή γνώμη. Σημείωσε ότι η TRT καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια και επιδεικνύει μεγάλη βούληση δαπανώντας πολλά χρήματα για να παρακολουθήσουν την σειρά 85 εκατομμύρια θεατές. Ο Τατάρ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δαπανούνται τόσα χρήματα σε μια περίοδο που υπάρχουν τέτοιες οικονομικές δυσκολίες και πρόσθεσε ότι θεωρεί σημαντικό από την άποψη της γνωστοποίησης του «δίκαιου αγώνα των Τουρκοκυπρίων τόσο στην Τουρκία όσο και στον κόσμο» το γεγονός ότι αυτή η εργασία γίνεται στην Κύπρο.

    Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να γνωστοποιήσουν στον κόσμο τον αγώνα και το δίκαιό τους μέσω προπαγάνδας και των ΜΜΕ, ο Τατάτ υποστήριξε ότι μέσω της τηλεοπτικής σειράς θα δοθούν σημαντικά μηνύματα στον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετώπισε εκείνες τις μέρες ο τουρκοκυπριακός «λαός», τη «θηριωδία», την «γενοκτονία» και την «τρομοκρατία» του διδύμου Ελλάδα-Ελληνοκύπριοι και της ΕΟΚΑ.

    Αναφέροντας ότι πληροφορήθηκε ότι το πρώτο μέρος της σειράς θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαρτίου, ο Τατάρ είπε ότι αρχικά θα μεταδοθούν 26 επεισόδια και ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

    Υπενθυμίζοντας ότι αυτή την περίοδο διεξάγουν έντονες προετοιμασίες για να μεταβούν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Τατάρ πρόσθεσε:

    «Αυτό που θα πούμε εδώ είναι ότι θα αναζητούμε την βάση μιας συμφωνίας με συνεργασία δύο κρατών στην βάση του δικαίου του αγώνα που διεξάγουν οι Τουρκοκύπριοι εδώ και χρόνια, δηλαδή στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Το γεγονός ότι αυτή η σειρά γυρίζεται αυτό το χρονικό διάστημα και θα αρχίσει να προβάλλεται πριν την συνάντηση 5+1, μας δίνει δύναμη και από αυτή την άποψη».

    Ισχυριζόμενος ότι η καρδιά και η ψυχή των Τουρκοκυπρίων είναι πάντοτε με την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία πάντοτε βρισκόταν στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και ειδικά σε εκείνα τα χρόνια. «Σίγουρα θα το δούμε και στην σειρά. Ουδέποτε η Τουρκία άφησε μόνους τους Τούρκους της Κύπρου», πρόσθεσε.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι για να προκύψει μια «ορθή βάση συμφωνίας» είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς το παρελθόν και την ιστορία, προσθέτοντας ότι «αυτές οι υποθέσεις δεν σηκώνουν λάθος και ότι «γι' αυτό με τα διδάγματα που αντλήσαμε από το παρελθόν, η συμφωνία που θα κάνουμε στο εξής πρέπει να είναι γερή, πρέπει να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι δίκαιη για να μπορεί να είναι μόνιμη και το σημαντικότερο πρέπει να περιέχει την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εργαζόμενων στις Βρετανικές Βάσεις θα θέσει στην άτυπη διάσκεψη ο Τατάρ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι πρέπει να προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις και στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι διαπράττει αδικίες εναντίον των Τουρκοκυπρίων και ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα τους δικαιώματα, γράφει η Gunes (13.03.21).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Τατάρ, σε συνάντηση με το λεγόμενο δήμαρχο του κατεχόμενου χωριού Πέργαμος Ιλκέρ Εντίπ, ενημερώθηκε για τα προβλήματα των συνταξιούχων Τουρκοκύπριων εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις και στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι διαπράττονται ένα σωρό αδικίες στα δικαιώματα αυτών των Τουρκοκύπριων εργαζομένων, επειδή οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας με την δικαιολογία, ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν εγκατασταθεί στο «βορρά» [κατεχόμενα] μετά το 1974, δεν τους αναγνωρίζουν τα «έγγραφα γάμου» ή «τα πιστοποιητικά γεννήσεως» που εκδόθηκαν εκεί. Ισχυρίστηκε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα εργασιακά δικαιώματα, από την στιγμή που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες στο χώρο εργασίας.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εργαλειοποιήσει αυτό το θέμα και ότι προσπαθεί να καταπατήσει τα εργασιακά δικαιώματα των Τουρκοκύπριων εργαζομένων, προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει το θέμα στην ατζέντα της άτυπης διάσκεψης 5+1, καθώς και σε άλλες συναντήσεις.

    Επιπρόσθετα, ο Τατάρ είπε ότι αφού οι Βρετανικές Βάσεις είναι κυρίαρχο βρετανικό έδαφος θα λάβει και την άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν έχει καμία διαφορά από τον ελληνοκυπριακό και ότι η κυριαρχία τους είναι ίση.

    (ΔΨ)

    [05] Συνάντηση Ολγκούν με τον Ρώσο Πρέσβη στη Λευκωσία

    Με τον Ρώσο Πρέσβη στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι συναντήθηκε προχθές ο ειδικός εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, σύμφωνα με την Gunes (15.03.21).

    Κατά την συνάντηση που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας του Ρώσου Πρέσβη για να ενημερωθεί για την θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Ογλούν ανέφερε στον συνομιλητή του ότι δεν εξυπηρετούν την λύση του Κυπριακού, αλλά την διατήρηση του στάτους κβο οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν για πέραν του μισού αιώνα πάνω σε μια βάση η οποία κατέρρευσε. Υποστήριξε επίσης ότι αυτό χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αφήνεται χωρίς στάτους ο τουρκοκυπριακός «λαός» και να αναγκάζεται να ζει σε απομόνωση.

    Ο Ολγκούν είπε στον Πρέσβη ότι στο στάδιο αυτό είναι ο πιο λογικός δρόμος το όραμα που έθεσε επί τάπητος η τουρκοκυπριακή πλευρά για λύση και συνεργασία με βιώσιμο τρόπο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας των πλευρών.

    Υποστήριξε ότι η εξασφάλιση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος για τα δύο «κράτη» που βρίσκονται στο νησί θα φέρει συνεργασία, σταθερότητα και ασφάλεια τόσο στο νησί όσο και στην ευαίσθητη περιοχή μας.

    Ο Ολγκούν ανέφερε επίσης στον Ρώσο Πρέσβη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μεταβεί με ειλικρίνεια και εποικοδομητικό τρόπο στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη και θα διαβιβάσει με τον ίδιο τρόπο στους συμμετέχοντες το όραμά της για συμφωνία και συνεργασία.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ερτουγρούλογλου: Τι δουλειά έχει η ΕΕ στην πενταμερή διάσκεψη;

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ίδιο το πρόβλημα στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας στον παράνομο Bayrak, σύμφωνα με την Gunes (16.03.21).

    Υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος στο Κυπριακό, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε: «Το όνομα της άτυπης πενταμερούς είναι 5+1. Τι δουλειά έχει η ΕΕ σε αυτή την διάσκεψη; Θα συμβάλουν σε συμφωνία όπως την σκέφτονται αυτοί. Η ίδια η ΕΕ είναι το πρόβλημα στο Κυπριακό».

    Ο Ερτουγρούλογλου επανέλαβε την θέση ότι αξιωματούχος της ΕΕ μπορεί να μεταβεί στη Γενεύη, να περιφέρεται στον χώρο που θα διεξαχθεί η συνάντηση και να έχει διμερείς επαφές σε «κατάλληλο χρόνο».

    Σημείωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έθεσε όρο να μην φαίνεται η φωτογραφία του Ατατούκ και οι σημαίες στην φωτογραφία που θα έβγαζαν μετά την συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και πρόσθεσε: «Ιδού, αυτή είναι η ΕΕ».

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι ΕΕ μπορεί άνετα να παραβιάσει τις ίδιες τις αρχές της στο Κυπριακό για χάρη των συμφερόντων της και «είναι ενάντια στην τουρκική πλευρά».

    (Ι/Τσ.)

    [07] Έκκληση από Όζερσαϊ στους δύο ηγέτες για άνοιγμα των οδοφραγμάτων

    H Halk?n Sesi (13.03.21) γράφει ότι αρχηγός του Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Όζερσαϊ κάλεσε τις δύο πλευρές να αναλάβουν την ευθύνη για άνοιγμα των οδοφραγμάτων ως ένδειξη καλής θέλησης, πριν συναντηθούν στη Γενεύη για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια επίσκεψης σε καταστήματα στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι όλοι ανησυχούν ότι θα προκληθούν νέα προβλήματα στις διελεύσεις των ξένων από τα οδοφράγματα μετά το πέρας της πανδημίας, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο οι δύο ηγέτες, σε κοινή ανακοίνωση, να υποσχεθούν ότι οι διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων θα έλθουν στην προ της πανδημίας κατάσταση.

    Σημειώνοντας ότι ακούνε αυτή την άποψη κατά τις επαφές τους με ξένους, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι εξηγούν σε όλους τους συνομιλητές τους ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα ακόμη πιο πέρα σχετικά με τις διελεύσεις μέσω οδοφραγμάτων για τους Τούρκους υπηκόους, με «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ».

    (ΔΨ)

    [08] Την άτυπη διάσκεψη συζήτησε η «ανώτατη συντονιστική επιτροπή»

    Η K?br?s (13.03.21) γράφει ότι η «ανώτατη συντονιστική επιτροπή» στα κατεχόμενα συνεδρίασε σε δύο συσκέψεις, υπό την προεδρία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για την άτυπη διάσκεψη 5+1, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη και άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Χαμζά Ερσάν Σανέρ, ο λεγόμενος Τούρκος πρέσβης στην κατεχόμενη Λευκωσία Αλί Μουράτ Μπαστσερί, ο διοικητής των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, υποστράτηγος Σεζάι Όζτουρκ, ο διοικητής των «δυνάμεων ασφαλείας» υποστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων Ναζίμ Τσαβούσογλου, ο ειδικός αντιπρόσωπος της «προεδρίας» Εργκιούν Ολγκούν, η «επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου ΕΕ» Μπουρτζιού Μπαρίν, η «σύμβουλος για νομικά θέματα της προεδρίας» Σουλέν Καραμπατσάκ, ο «υφυπουργός παρά τω προέδρω» Οκάν Ντονανγκίλ και ο λεγόμενος υφυπουργός εξωτερικών Ισμέτ Κορούκογλου.

    (ΔΨ)

    [09] Επικρίσεις από Σανέρ προς τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για στήριξη ομοσπονδίας στο Κυπριακό

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός και αρχηγός του «κυβερνώντος» κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ερσάν Σανέρ υποστήριξε εκ νέου ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι η διέξοδος που θα ωφελήσει περισσότερο την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή καθώς είναι και η ρεαλιστικότερη λύση για την Κύπρο, γράφει η K?br?s (13.03.21).

    Σε γραπτή ανακοίνωση από το γραφείο του UBP, ο Σανέρ επέκρινε τις τοποθετήσεις του νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική της στο Κυπριακό, η νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σε περίπτωση που παραγνωρίσει το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που έχει εμποδίσει όλες τις πιθανότητες για συμφωνία μέχρι σήμερα.

    Επικρίνοντας τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κυπριακό και για τις έρευνες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Σανέρ προειδοποίησε την νέα διοίκηση των ΗΠΑ ότι κάνει μεγάλο λάθος, εάν επιλέγει να ακολουθεί μια μεροληπτική στάση υπέρ της ελληνοκυπριακής-ελληνικής πλευράς.

    «Είναι μεγάλο λάθος να αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι υποστηρίζουν ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό καθώς εξηγούσε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιτεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων», υποστήριξε ο Σανέρ, προσθέτοντας καταληκτικά ότι οι συνομιλίες για λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό έχουν καταρρεύσει στο Κρανς Μοντανά το 2017.

    (ΔΨ)

    [10] Το συρματόπλεγμα στη νεκρή ζώνη συζήτησαν με αξιωματούχους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα Cyprus Today (13.03.21) γράφει ότι ο εκπρόσωπος του «υπουργείου εξωτερικών», σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ανέφερε ότι το θέμα του συρματοπλέγματος που τοποθετήθηκε σε περιοχές της «πράσινης γραμμής» συζητήθηκε σε μια «σημαντική συνάντηση» λεγόμενων αξιωματούχων του καθεστώτος με αξιωματούχους της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) την Παρασκευή (12.03.21).

    «Προς το παρών, το εν λόγω συρματόπλεγμα δεν είναι στη νεκρή ζώνη, αλλά στην δική τους περιοχή [του νότου]. Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά την κατάσταση και είναι πολύ σημαντικό ότι οι δραστηριότητες δεν λαμβάνουν χώρα εντός της νεκρής ζώνης», υποστήριξε ο εκπρόσωπος.

    (ΔΨ)

    [11] Τσαβούσογλου: Το πρόβλημα με το χαλλούμι είναι ποιος θα ασκεί τον έλεγχο

    Η Gunes (16.03.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων του καθεστώτος, Ναζίμ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια πολιτικά αδιέξοδα σε σχέση με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ονομασίας γεωγραφικής προέλευσης και πρόσθεσε ότι εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό μαζί με τους άλλους εταίρους τους υπό την ηγεσία της «προεδρίας της δημοκρατίας».

    Μιλώντας στον παράνομο Bayrak, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι εργασίες έφτασαν σε συγκεκριμένο επίπεδο και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα χωρίς πολιτικές απώλειες και με εξασφάλιση οικονομικού κέρδους. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Το μόνο πρόβλημα είναι ο έλεγχος. Σε περίπτωση που ξεπεράσουμε εκείνο το πρόβλημα, η κατοχύρωση και η εμπορική διαδικασία θα έχουν φτάσει σε βάση που θα μπορέσουν να αρχίσουν. Αυτό εννοούσα λέγοντας ότι το χαλλούμι έχει οικονομική και πολιτική πλευρά. Η οικονομική πλευρά είναι το κέρδος των παραγωγών μας, των βιομηχάνων μας. Και από την δική μας σκοπιά να φτάσουμε και στα πρότυπα. Από την άλλη πλευρά, αν και η άσκηση ελέγχου είναι πολύ σημαντική από υγειονομικής και μικροβιολογικής άποψης, η συζήτηση δεν είναι για την διενέργεια του ελέγχου. Η συζήτηση είναι για το εκ μέρους ποιου θα ασκείται ο έλεγχος. Και εκεί είναι η πολιτική του διάσταση. Η προεδρία της δημοκρατίας αυτό προσπαθεί να ξεπεράσει».

    Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό, δεν πρέπει να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη τα θέματα που αφορούν στις υποδομές παραγωγής χαλλουμιού, αφού δίδεται μια μεταβατική περίοδος για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις όταν υπάρχει θέμα κατοχύρωσης ενός προϊόντος. Είπε ότι ακολουθούν πολιτική αύξησης του αριθμού των ντόπιων αιγοπροβάτων και εργάζονται για να υπάρχει το αιγοπρόβειο γάλα που θα χρειάζεται στο μέλλον. Κατέληξε λέγοντας ότι θα καλύψουν τις ελλείψεις τους σε αυτό το θέμα εντός 1-2 χρόνων.

    Εξάλλου, η Yeni Duzen (15.03.21) δημοσιεύει δηλώσεις παραγωγών χαλλουμιού στα κατεχόμενα, οι οποίοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι με την κατοχύρωση θα αναζωογονηθεί ο τομέας τους που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι παραγωγοί υπογραμμίζουν ότι πρέπει να αφεθούν κατά μέρος οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και να επιλυθεί το ζήτημα.

    Ο υπεύθυνος εξαγωγών της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Γκιουλγκιούν, Αλί Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι πρέπει να αφεθούν κατά μέρος οι πολιτικές κρίσεις. «Συζητείται για χρόνια η κατοχύρωση του χαλλουμιού, όμως δεν έγιναν βήματα για τις υποδομές», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι οι ετήσιες εξαγωγές χαλλουμιού από την Κυπριακή Δημοκρατία σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία είναι 30 φορές μεγαλύτερες από την συνολική παραγωγή στα κατεχόμενα. «Σήμερα ζει από αυτό τον τομέα ένας πληθυσμός των 50 χιλιάδων. Αν ανοιχθούμε σε αυτή την αγορά, μπορεί να τετραπλασιαστεί το εισόδημα στον τομέα», είπε.

    Ο πρόεδρος του «εμπορικού επιμελητηρίου» και διευθυντής της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων Μέριτς, Τζαντάν Αβουντούκ επέρριψε ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία για την μη επίλυση του θέματος εδώ και χρόνια και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη τους Τουρκοκύπριους.

    Ο διευθυντής της εταιρείας τροφίμων Αρντέν, Μουσταφά Όζνταγ δήλωσε ότι λέγεται πως σε περίπτωση κατοχύρωσης του χαλλουμιού θα δημιουργηθούν πόροι της τάξης των 450 εκατομμυρίων ευρώ. «Αν πάρουμε έστω και το μισό, μπορούμε να πάμε καλά χωρίς κρατική στήριξη», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Διαμαρτυρία για τις συλλήψεις λόγω ζημιάς στις πινακίδες «Love Erdogan»

    Υπό τον τίτλο «Εμπόδια από την αστυνομία στη διαδήλωση μπροστά από την τουρκική πρεσβεία», η Yeni Duzen (13.03.21) γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι κάποια πολιτικά κόμματα, συντεχνίες και μη «κυβερνητικές» οργανώσεις μέλη της Πλατφόρμας «Αυτή η Χώρα Είναι Δική Μας» προέβησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την παράνομη τουρκική πρεσβεία στην κατεχόμενη Λευκωσία, για τις τέσσερις συλλήψεις μελών του «Αριστερού Κινήματος» (Sol Hareketi) με τη δικαιολογία ότι προκάλεσαν ζημιά σε πινακίδες με την επιγραφή «Love Erdogan» στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «αστυνομία» έλαβε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την εκδήλωση διαμαρτυρίας, σχηματίζοντας ένα τείχος από «αστυνομικούς» μπροστά από την είσοδο της παράνομης τουρκικής πρεσβείας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο Ταχίρ Γκιοκστεμπέλ, πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEOS), δήλωσε ότι η «αστυνομία» τους εμπόδισε να πραγματοποιήσουν την εκδήλωσή τους μπροστά από την είσοδο της «πρεσβείας», προσθέτοντας ότι πήγαν εκεί με σκοπό να αντιδράσουν στις οργανωμένες προσπάθειες ενάντια στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα σε ολόκληρη την ιστορία της δείχνει την ύπαρξη και την βούλησή της και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να αποκατασταθεί η βούληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Η πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων (KTOS) Εμέλ Τελ, διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων, επέκρινε την κυβέρνηση στην Τουρκία ότι έφθασε στο σημείο να απειλεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ειδικά τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ασφάλειας της ιδιοκτησιακής περιουσίας, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν θα λυγίσουν στις φασιστικές πιέσεις, επισημαίνοντας τα εξής:

    «Ο φασισμός του Ερντογάν – ΑΚΡ, που διοικεί την Τουρκία, που είναι η εγγυήτρια χώρα, υπεύθυνη για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της συνταγματικής τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνει κάθε μέρα τις πιέσεις που απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η νοοτροπία, που σύρει στα δικαστήρια και φυλακίζει με ψευδοδικαιολογίες τους συγγραφείς, δημοσιογράφους, πολιτικούς, διανοούμενους της Τουρκίας, κοντολογίς, το φωτεινό φως της Τουρκίας, θέτει τώρα στο στόχαστρό της και τους Τουρκοκύπριους. Η άδικη σύλληψη των μελών του Αριστερού Κινήματος από την αστυνομία, εξαιτίας της προβοκάτσιας που πραγματοποίησε η παράνομη οργάνωση του ΑΚΡ στο βόρειο μέρος της Κύπρου, καταδεικνύει ξεκάθαρα την παρωχημένη δικτατορική νοοτροπία της αστυνομίας, που υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας».

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τις συντεχνίες των Τουρκοκύπριων δασκάλων και καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, η συντεχνία των δημοσιογράφων (BASIN-Sen), οι συντεχνίες Guc-Sen και Cag-Sen, η κίνηση Ανεξάρτητος Δρόμος, τα κόμματα Ενωμένη Κύπρος (BKP), Νέα Κύπρος (YKP) και Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TDP), καθώς ο σύνδεσμος ειρήνης και ο σύλλογος σκέψης Κερύνεια.

    Υπό τον πηχυαίο τίτλο «Εδώ δεν είναι Ταγιπιστάν», η Avrupa (13.03.21) γράφει ότι ήταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, στη οποία οι «αστυνομικοί» ήταν περισσότεροι από τους διαδηλωτές, υπογραμμίζοντας ότι οι πιέσεις του Ταγγίπ Ερντογάν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα έχουν αυξηθεί.

    Στην κοινή ανακοίνωση, επικρίνεται και το γεγονός ότι ακόμη να προσέλθουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι 9 ύποπτοι, για την επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Afrika στις 22 Ιανουαρίου, 2018, σημειώνει η εφημερίδα Avrupa στο πρωτοσέλιδό της.

    (ΔΨ)

    [13] Πτυχία από ανύπαρκτο πανεπιστήμιο στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (15.03.21) γράφει ότι το «πανεπιστήμιο» Net Kent στα κατεχόμενα άρχισε να διανέμει πτυχία μετά από εκπαίδευση εξ αποστάσεως, χωρίς όμως να έχει οποιανδήποτε κτιριακή εγκατάσταση ή να έχει πάρει έγκριση από το «υπουργείο παιδείας» ή από το «ίδρυμα σχεδιασμού, ελέγχου, πιστοποίησης και συντονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης» (YODAK).

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι αρκετοί «απόφοιτοι» του εν λόγω «πανεπιστημίου», τουρκικής υπηκοότητας στην πλειοψηφία τους, «έπαθαν κρίση» όταν πήγαν να επικυρώσουν το πτυχίο τους στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (YOK) της Τουρκίας.

    Σημειώνεται ότι ζητήθηκε από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Σανέρ να λάβει μέτρα για το θέμα αυτό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα.

    (ΔΨ)

    [14] Δημοσκόπηση: Η οικονομική κρίση το σημαντικότερο πρόβλημα

    Η οικονομική κρίση είναι το σημαντικότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαμένοντες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε εντός Μαρτίου το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS) με την συμμετοχή 500 ατόμων μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, όπως γράφει η Halk?n Sesi (16.03.21).

    Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινότητα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατέταξαν την οικονομική κρίση στην πρώτη θέση, το Κυπριακό στη δεύτερη, την πανδημία στην τρίτη και την ανεργία στην τέταρτη.

    Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση που η ίδια εταιρεία είχε διεξαγάγει τον Δεκέμβριο του 2020, το Κυπριακό βρισκόταν στην πέμπτη θέση των σημαντικότερων προβλημάτων που οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ότι αντιμετώπιζε η κοινότητα. Η άνοδός του στη δεύτερη θέση δεικνύει ότι τώρα αυξήθηκε η σημασία που του αποδίδεται λόγω της επικείμενης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Άλλα χαρακτηριστικά αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:

    - Το 86,86% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα πράγματα στην κοινότητα βαίνουν κακώς. Αυτό το ποσοστό είναι το ψηλότερο που δηλώνει κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα κατέδειξε τα πλέον απαισιόδοξα αποτελέσματα από την άποψη των οικονομικών προσδοκιών. Εκείνοι που έχουν απαισιόδοξες προσδοκίες για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση είναι απαισιόδοξοι και για την οικονομία της «χώρας».

    - Το 71,67% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναμένει ότι θα πάει προς το χειρότερο η οικονομία της «χώρας» στα επόμενα δύο χρόνια.

    - Το 51,94% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αναμένει μείωση στα οικογενειακά εισοδήματα λόγω της πανδημίας.

    - Το 39,8% των συμμετεχόντων έχει χρέη.

    - Το 7,89% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αναγκάστηκε να δανειστεί λόγω της πανδημίας.

    - Το 19,27% των δανεισθέντων δυσκολεύονται να πληρώσουν το χρέος τους.

    - Το 8,54% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι στο σπίτι του υπάρχει ένα άτομο που έχασε την δουλειά του λόγω της πανδημίας.

    - Ένας στους τρεις συμμετέχοντες αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές έγνοιες.

    - Ένας στους τρεις συμμετέχοντες έχει αρνητικά συναισθήματα και αρνητική ψυχική διάθεση.

    - Το 33,06% ανησυχεί ότι δεν θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα της κουζίνας του.

    - Το 39,52% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το επίπεδο διαβίωσής του.

    - Το 35,56% ανησυχεί ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τις δόσεις των δανείων του.

    - Το 34,75% φοβάται ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα για την υγεία του.

    (Ι/Τσ.)

    [15] Στις 3,832 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Yeni Duzen (16.03.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 5,958 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίσθηκαν 14 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 9 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι κρούσματα που ήρθαν αεροπορικώς από το εξωτερικό και τα 2 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 45 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 7 κρούσματα, εκ των οποίων τα 2 στο Ορτάκιοϊ, τα 3 στη Μια Μηλιά και τα 2 στην εντός των τειχών περιοχή της πόλης. Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021 διενεργήθηκαν 632,247 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 3,832 κρούσματα Covid-19, 3,476 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 332 ασθενών, 47 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 283 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 2 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 είναι 24.

    (Ι/Τσ.)

    [16] Διόρισε πρώην κατάδικο στο «LAU» ο Αρικλί – Πολιτικές αντιπαραθέσεις

    Η Yeni Duzen (16.03.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων και λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ερχάν Αρικλί διόρισε στη διοίκηση του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Λεύκας» (LAU) τον Οκάν Ερντεμσίζ, μέλος του YDP, που είχε καταδικαστεί το 2017 για «πλαστογράφηση επίσημου εγγράφου», «κυκλοφορία πλαστού επίσημου εγγράφου» και «χρήση της ταυτότητας άλλου». Το «ανώτατο δικαστήριο», μάλιστα, είχε απαγορεύσει στον Ερντεμσίζ να κατέλθει υποψήφιος στις «βουλευτικές εκλογές» του 2018 με το YDP, λόγω της ανωτέρω καταδίκης του.

    Ο εν λόγω διορισμός προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στην «βουλή» χθες ανάμεσα στον Αρικλί και σε «βουλευτές» άλλων κομμάτων. Απευθυνόμενος στην «ολομέλεια του σώματος», ο Αρικλλί επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του, λέγοντας ότι μπορεί να έχει διαπράξει αδίκημα το συγκεκριμένο άτομο, αλλά δεν πρέπει να το πληρώνει μια ζωή. «Διορίζοντάς τον εκεί, ξεπλήρωσα μιαν υποχρέωση», είπε.

    Όταν του επεδείχθη από τον «βουλευτή» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερκούτ Σαχαλί ότι δεν μπορεί να ξεπληρώνει προσωπικές υποχρεώσεις διορίζοντας άτομα σε «κρατικές» θέσεις, ο Αρικλί του απάντησε: «Κύριε Ερκούτ δεν πρόκειται να σε ρωτήσω. Μπορείς να πας στο δικαστήριο και να τελειώσει η υπόθεση. Κοίτα την δουλειά σου».

    Όταν ο Σαχαλί του είπε «εσύ να κοιτάς την δουλειά σου, δεν μπορείς να πληρώσεις την υποχρέωσή σου από την τσέπη μας», ο Αρικλί απάντησε ότι έκανε τον διορισμό και τελείωσε η υπόθεση, αποκαλώντας τους υπόλοιπους «ανάγωγους».

    Στο μεταξύ, η K?br?s Postas? (16.03.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Ερντεμσίζ ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την θέση στην οποία τον διόρισε ο Αρικλί εκφράζοντας λύπη για τα συμβάντα και ευχαριστίες στον πρόεδρο του κόμματός του για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα την Τρίτη (kibrispostasi.com), ο Σαχαλί εξέφρασε θλίψη για το γεγονός και επεσήμανε ότι ο Αρικλί μίλησε πιο πολύ απ' ό,τι χρειάζεται. Πρόσθεσε και το εξής: «Όπως κάνει συνήθως, μίλησε και χθες πιο πολύ απ' ό,τι χρειάζεται. Είπε πράγματα που δεν έπρεπε να πει. Και ύστερα κατέφυγε στη βία. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά [που το κάνει αυτό] και δεν θα είναι και η τελευταία».

    (Ι/Τσ.)

    B. Τουρκικός Τύπος

    [01] Διπλωματική NOTA σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ από την Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (15.03.21), η Τουρκία έστειλε διπλωματική δικοίνωση- NOTA σε Ισραήλ, Ελλάδα και ΕΕ σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο «EuroAsia Interconnection» που στηρίζεται από την ΕΕ και για το οποίο υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία, περνά από την χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου», και το Ισραήλ υπέγραψαν στις 8 Μαρτίου 2021 μνημόνιο συναντίληψης για την υλοποίηση του σχεδίου που αφορά στη διασύνδεση τους σε ηλεκτρισμό με υποθαλάσσια καλώδια.

    Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν, ότι η Τουρκία υποστηρίζει ότι η τοποθεσία που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν τα υποθαλάσσια καλώδια, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε Κύπρο και Κρήτη, περνά από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και για αυτό θα έπρεπε πρώτα, όπως αναφέρει, είτε να γίνει μια προκαταρτική έρευνα στη βάση του διεθνούς δικαίου ή τουλάχιστον να ζητηθεί η άδεια της Τουρκίας για οποιαδήποτε δραστηριότητα που γίνεται σε τοποθεσία που περνά από την δική της υφαλοκρηπίδα στην περιοχή.

    Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η Άγκυρα «έστειλε στους πρεσβευτές της σε Ελλάδα, Ισραήλ, και στον επικεφαλής της Τουρκικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ διπλωματική σημείωση απαιτώντας να ζητούν την άδειά της για δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο».

    (ΑΚ)

    [02] Ακάρ: Η Ελλάδα να σταματήσει την «αδιάλλακτη και επιθετική της συμπεριφορά»

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (15.03.21), ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους Διοικητές των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάλεσε την Ελλάδα να παραιτηθεί το συντομότερο από την «αδιάλλακτη και επιθετική», όπως την χαρακτήρισε, στάση της, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για την ευημερία τόσο του ελληνικού λαού όσο και των ιδίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

    «Εκτιμούμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι Έλληνες γείτονες μας να παραιτηθούν άμεσα από την αδιάλλακτη και επιθετική τους συμπεριφορά για να υπάρξει ευημερία στο ελληνικό λαό και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Ακάρ.

    Αναφερόμενος στις ασκήσεις που διεξάγει η Ελλάδα, ο Ακάρ υποστήριξε: «Δεν είναι δυνατό να οδηγηθούν πουθενά με αυτές. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχει καμιά στρατιωτική αξία να κάνουν αυτές τις ασκήσεις που στρέφονται εναντίον των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

    Αναφέροντας ότι στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο που αφορούν σε θέματα άμυνας και ασφάλειας καθώς επίσης και οι ενέργειες τους που αφορούν στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας, ο Ακάρ είπε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις περνούν μια έντονη περίοδο.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ υπενθύμισε τις διερευνητικές επαφές συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνουν μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, λέγοντας ότι εκτός από την Ελλάδα, η Τουρκία θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας υποστήριξε και τα εξής:

    «Όπως πάντοτε, εμείς λέμε σεβασμό στον διάλογο και στο διεθνές δίκαιο. Όμως δυστυχώς, η Ελλάδα, η οποία ακόμη δεν αντιλαμβάνεται την καλή γειτονία, ακολουθεί τη μέθοδο των απειλών, της έντασης και των προκλητικών πρακτικών που εμποδίζουν έμπρακτα τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ μας. Κάθε φορά που προκύπτουν ζητήματα μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, τα μεταφέρει στο επίπεδο της ΕΕ και των ΗΠΑ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκομίσει οφέλη. Όμως δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε πουθενά με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ. Συνεχίζουν συνεχώς να χρησιμοποιούν τις ασκήσεις ως στοιχείο απειλής. Πρέπει να αντιληφθούν και να δουν ότι με αυτές δεν μπορούν να φθάσουν πουθενά και ότι αυτές δεν έχουν καμιά στρατιωτική αξία για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις».

    Τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να αντιληφθεί τη σημασία του διαλόγου, των διερευνητικών επαφών και των σχέσεων καλής γειτονίας, o Ακάρ ισχυρίστηκε και τα εξής: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε την σημασία όλων αυτών. Δίνουμε σημασία στις διερευνητικές επαφές. Δίνουμε σημασία στις επαφές που γίνονται στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και του ΝΑΤΟ. Και συνεχίζουμε να λέμε στους Έλληνες συνομιλητές μας ποιες είναι οι προσδοκίες της Τουρκίας για την τέταρτη συνάντηση για τα ΜΟΕ. Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι δικαιούμαστε από αυτή την ιστορική διαδικασία και με βάση το διεθνές δίκαιο. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα. Αυτό που ευχόμαστε είναι όπως οι Έλληνες γείτονες μας παραιτηθούν άμεσα από την αδιάλλακτη και επιθετική τους στάση. [...] Επειδή, συνεχίζουν τις ενέργειες τους ακόμη για την αγορά όπλων παρά το ότι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Και όλοι γνωρίζουν ότι όλα αυτά είναι εναντίον του ελληνικού λαού. Ειδικότερα κάποιοι Έλληνες ακαδημαϊκοί, κάποιοι πολιτικοί, στρατιωτικοί και γραφειοκράτες με τις δηλώσεις τους φαίνεται να συμμερίζονται τις δικές μας απόψεις».

    (ΑΚ)

    [03] Την ανέγερση νέου λιμανιού στη Λιβύη θα αναλάβει η Τουρκία

    Σύμφωνα με την Aksam (16.03.21), η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αρχίσει εργασίες για την ανέγερση νέου λιμανιού εκφόρτωσης εμπορευμάτων στη Λιβύη, στα πλαίσια του πρωταγωνιστικού της ρόλου για την «απαλλαγή της Λιβύης» από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ και της «διάσωσης των εμπορικών της δραστηριοτήτων» με την εν λόγω χώρα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι άρχισε να δέχεται αιτήσεις ενδιαφέροντος από διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες για την ανέγερση του νέου λιμανιού στη Λιβύη.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι αρμόδιοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας που βρίσκονται σε επαφές με την Κυβέρνηση Εθνικής Αποδοχής της Λιβύης, προγραμματίζουν το κλείσιμο του λιμανιού της Τρίπολης για εμπορεύματα και τη χρησιμοποίηση του μόνο για επιβατικά πλοία και την ανέγερση του νέου λιμανιού για εκφόρτωση εμπορευμάτων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, με την συμφωνία του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους με τη Λιβύη, η Τουρκία θεωρεί τη Λιβύη στρατηγικής σημασίας χώρα και στρατηγικό εταίρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειο και για αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ τους.

    Η Τουρκία το 2020 πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 1.65 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Λιβύη, ενώ στο εγγύς μέλλον στοχεύει οι εξαγωγές της να φθάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Εξάλλου, Τούρκοι εργολάβοι οικοδομών ανέλαβαν την υλοποίηση σχεδίων ύψους 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Λιβύη, αλλά εξαιτίας των εχθροπραξιών στη χώρα αυτά έμειναν ημιτελή.

    (ΑΚ)

    [04] Η Τουρκία χαιρετίζει το διορισμό του Cormann στη θέση του νέου ΓΓ του OECD

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (AA-15.03.21), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει τον διορισμό του Αυστραλού Mathias Cormann στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD). Σε ανακοίνωση του, αναφέρει το εξής:

    «Ως ιδρυτικό μέλος του OECD έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην εμπειρογνωμοσύνη και στα προσόντα του κ. Cormann που θα εργαστεί κάτω από τις πρωτόγνωρες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας ταλανίζουν εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 από την 1η Ιουνίου 2021.

    Η Άγκυρα θεωρεί ότι η παγκόσμια επίδραση του OECD θα αυξηθεί σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενώ επίσης πιστεύει ότι οι αρχές και αξίες του θα ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο με την καθοδήγηση του κ. Cormann».

    (ΑΚ)

    [05] Στις 15,503 τα χθεσινά κρούσματα στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (16.03.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 15,503 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 151,113 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 63 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 15,893. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 858 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 2,894,893 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 29,552. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 2,716,969.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 35,277,116 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 1,425 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 29,8%.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Tuesday, 16 March 2021 - 13:33:12 UTC