Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-04-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 62/2021 03-05.04.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Επικρίσεις Τατάρ κατά Προέδρου Αναστασιάδη για ΕΟΚΑ και ΤΜΤ
  • [02] Επικρίσεις Σανέρ κατά Προέδρου Αναστασιάδη για την ΕΟΚΑ
  • [03] Ερτουγρούλογλου: Δεν είναι κοινότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τουρκοκύπριοι
  • [04] Ενδιάμεσος σταθμός για την προσάρτηση τα δύο κράτη, λέει ο Ακιντζί
  • [05] Δεν ακολουθούμε πολιτική προσάρτησης, απαντά ο Τατάρ στον Ακιντζί
  • [06] «Δεν είναι δεσμευτική για το ΗΒ η απόφαση της ΕΕ για το χαλούμι», δηλώνει ο Κελές
  • [07] Σύνδεσμος εποίκων καταδικάζει την δήλωση των 103 για την Συνθήκη του Μοντρέ
  • [08] Νέες αποφάσεις «υπουργικού» στα κατεχόμενα
  • [09] Στις 10 Απριλίου οι εκλογές για την γενική γραμματεία του UBP
  • [10] Στις 10 αντί στις 11 Απριλίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του YDP
  • [11] Στα 4,590 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [12] Στόχος το τουριστικό άνοιγμα εντός Ιουνίου
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Κοινή δήλωση 103 απόστρατων Ναυάρχων που ζητούν από την κυβέρνηση Ερντογάν να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ
  • [02] Καταδίκασαν την ανακοίνωση των απόστρατων στρατιωτικών Τούρκοι αξιωματούχοι
  • [03] Εργαλειοποίει το ανακοινωθέν η κυβέρνηση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση
  • [04] Άρχισαν οι συλλήψεις Ναυάρχων που υπέγραψαν την ανακοίνωση
  • [05] Υποστήριξη στους ναυάρχους από 96 πρώην βουλευτές του CHP
  • [06] Τουρκικό ΥΠΕΞ και AKP χαρακτηρίζουν την ΕΟΚΑ «τρομοκρατική οργάνωση»
  • [07] Ντονμέζ: «Το Γιαβούζ επιστρέφει σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο»
  • [08] Πληροφορίες ότι Αίγυπτος και Τουρκία είναι κοντά σε συμφωνία για την Μεσόγειο
  • [09] Στις 41,998 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Επικρίσεις Τατάρ κατά Προέδρου Αναστασιάδη για ΕΟΚΑ και ΤΜΤ

    Τον ισχυρισμό ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τις οποίες χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση την ΤΜΤ δείχνουν για άλλη μια φορά ότι δεν άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία, προέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάψει να υπερασπίζεται «μιαν τρομοκρατική οργάνωση όπως η ΕΟΚΑ», κατά την έκφρασή του, όπως γράφει η G?ne? (05.04.21).

    Σε γραπτή δήλωση, ο Τατάρ υποστηρίζει ότι οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την 66η επέτειο έναρξης του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955 κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν άλλαξε η ελληνοκυπριακή νοοτροπία. Ο Τατάρ χαρακτήρισε την ΕΟΚΑ «τρομοκρατική οργάνωση» και την ΤΜΤ «αμυντική οργάνωση» και υποστήριξε:

    «Όταν στη δήλωση που έκανε ο Αναστασιάδης χαρακτήριζε την 1η Απριλίου ως μιαν από τις πιο λαμπρές μέρες του Ελληνισμού, φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι την 1η Απριλίου 1955 η ΕΟΚΑ άρχισε τις τρομοκρατικές ενέργειες με βόμβες και όπλα και ότι μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος. Στις ίδιες του δηλώσεις ο Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι νιώθει θαυμασμό και σεβασμό για τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ, αναφέρει και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου. Είναι πολύ αξιοπρόσεχτο και τρομακτικό να δηλώνει ότι νιώθει θαυμασμό και σεβασμό για μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης. Την ώρα που ο Αναστασιάδης δήλωνε ότι νιώθει θαυμασμό και σεβασμό για τα μέλη της ΕΟΚΑ, στη νότια Κύπρο εντείνεται η εχθρότητα κατά των Τούρκων, τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι επιθέσεις κατά των τζαμιών μας και των θρησκευτικών και ιερών μας χώρων που βρίσκονται στην νότια Κύπρο, γράφονται συνθήματα του τύπου ‘θάνατος στους Τούρκους’, εκδίδονται γραμματόσημα στη μνήμη της τρομοκρατικής οργάνωσης και στα ελληνοκυπριακά σχολεία αναρτώνται λευκές σημαίες με σταυρό που συμβολίζουν τον αγώνα για ένωση [?]».

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η επανένωση στην οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημαίνει μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί, μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα και «μπάλωμά τους στο ελληνοκυπριακό κράτος». Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί αυτό, ο Τατάρ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται όπως έκαναν στο παρελθόν και δεν θα κάνουν τον «λαό» τους μειονότητα των Ελληνοκυπρίων.

    Ισχυριζόμενος ότι ο βασικός λόγος που η ελληνοκυπριακή ηγεσία απαιτεί την άρση των εγγυήσεων της Τουρκίας και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο είναι η επιστροφή στην προ του 1974 περίοδο αφήνοντας ανυπεράσπιστο και απροστάτευτο τον τουρκοκυπριακό «λαό», ο Τατάρ υποστήριξε ότι όποιο και αν είναι το κόστος δεν πρόκειται να επιτρέψουν να επιστρέψει ο «λαός» τους σε μέρες γεμάτες εγκλήματα και θηριωδία και δεν θα τον εγκαταλείψουν «στο έλεος της ελληνοκυπριακής τρομοκρατίας».

    «Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ του κράτους μας, της κυριαρχίας μας, της ελευθερίας μας, των αποτελεσματικών και δραστικών εγγυήσεων της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού», πρόσθεσε.

    Ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικότητες της Κύπρου με τη δήλωση ότι η ΤΜΤ ήταν τρομοκρατική οργάνωση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ΤΜΤ ήταν μια αμυντική οργάνωση κατά των επιθέσεων της «τρομοκρατικής ΕΟΚΑ», ιδρύθηκε για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους, δεν δολοφόνησε ανυπεράσπιστους ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους και δεν διέπραξε εγκλήματα και γενοκτονία. «Αν δεν υπήρχε η ΤΜΤ, θα συντελούταν μια δεύτερη τραγωδία της Κρήτης στην Κύπρο και δεν θα έμενε ζωντανός έστω και ένας Τούρκος», ισχυρίστηκε.

    Ο Τατάρ «συμβούλευσε», κατά την έκφρασή του, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην υπερασπίζεται τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ΕΟΚΑ που μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος, να μην προβαίνει σε αναληθείς ισχυρισμούς και να μην ξαναπιάσει στο στόμα του την ΤΜΤ που βγήκε μέσα από τα σπλάχνα του τουρκοκυπριακού «λαού».

    Κατέληξε λέγοντας ότι αν θα επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο, όλοι πρέπει να αποδεχθούν τις πραγματικότητες που βιώθηκαν και να ενεργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Επικρίσεις Σανέρ κατά Προέδρου Αναστασιάδη για την ΕΟΚΑ

    Απαράδεχτο χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υπερασπίζεται την νοοτροπία της ΕΟΚΑ, η οποία δολοφόνησε Τουρκοκύπριους για να κάνει την Κύπρο ελληνική», κατά την έκφρασή του, όπως γράφει η G?ne? (05.04.21). Σε γραπτή δήλωση, ο Σανέρ ισχυρίστηκε ότι με αυτή την νοοτροπία δεν θα είναι δυνατό να φτάσουμε πουθενά κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη.

    Ο Σανέρ υποστήριξε και τα εξής:

    «Οι πραγματικότητες που υπάρχουν δείχνουν ότι το σωστό για εμάς είναι να υπερασπιστούμε το κράτος μας, την κυριαρχία μας, να συνεχίσουμε τον δρόμο μας μαζί με την Τουρκία. Λόγω της ψυχικής κατάστασης που βρίσκονται οι Ελληνοκύπριοι και της πολιτικής που ακολουθούν, οι συνομιλίες για ομοσπονδία δεν ωφέλησαν και δεν θα ωφελήσουν σε τίποτε άλλο εκτός από χάσιμο χρόνου και παραχώρηση άδειας εκ μέρους μας να τοποθετηθούν αλυσίδες στα πόδια μας».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ερτουγρούλογλου: Δεν είναι κοινότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Τουρκοκύπριοι

    Τον ισχυρισμό ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν είναι κοινότητα του «ελληνοκυπριακού κράτους που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία», κατά την έκφρασή του, προέβαλε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας λαός κυρίαρχος και ιδιοκτήτης κράτους», όπως γράφει η G?ne? (05.04.21).

    Σε ομιλία του στο λεγόμενο «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας», ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι ανοίγεται μια νέα περίοδος με την άτυπη πενταμερή, η οποία δεν είναι μια συνάντηση στην οποία θα μπορούσε να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία και νέα πακέτα καλής θέλησης, αλλά θα συζητηθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος.

    «Προβλέπουμε ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν το κλίμα μιας διαδικασίας με ανοικτό τέλος», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και 53 χρόνια απλώς και μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων, χωρίς να αποδέχεται τον διαμοιρασμό οποιασδήποτε εξουσίας ή αρμοδιότητας με τους Τουρκοκύπριους.

    Ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι από την έγκριση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 1964, με το οποίο «σάμπως και υπήρχε ακόμα μια νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία», η διεθνής κοινότητα έκανε λάθος διάγνωση του κυπριακού προβλήματος και προσέγγισε το πρόβλημα με μιαν λανθασμένη λύση.

    Υποστήριξε ότι αν θα υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή πρέπει να είναι ανάμεσα σε δύο ίσα κράτη, δύο δημοκρατίες, δύο λαούς και δύο κυριαρχίες και να γίνει αποδεχτό ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Μόνο τότε θα έχει πιθανότητα επιτυχίας η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές, ισχυρίστηκε.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Ερτουγρούλογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα παιχτεί ένα σενάριο για να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα και υποστήριξε ότι θα επιχειρηθεί να κάνουν τους Τουρκοκύπριους να μετακινηθούν από την θέση τους και ίσως να γίνουν ακόμα μερικές συναντήσεις. «Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε κανέναν να μας βάλει στην ψυχολογία του ενόχου», είπε υποστηρίζοντας ότι η μοναδική επιλογή των Τουρκοκυπρίων δεν είναι ένας συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους.

    «Προσπαθώ να συνοψίσω το ότι δεν υπάρχει νόημα στο να επιμένουμε στην αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και στην ομοσπονδία εν έτη 2021», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο συνεταιρισμός του 1960 ήταν μια λειτουργική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, όχι όμως διζωνική. Ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Δοκιμάσαμε τον συνεταιρισμό με τους Ελληνοκύπριους και ακόμα βιώνουμε αυτά που έπαθε εκείνος ο συνεταιρισμός. Πρέπει αυτός ο νέος συνεταιρισμός να κτιστεί σε καλύτερα θεμέλια από τον παλιό συνεταιρισμό, ούτως ώστε να μην πάθει αυτά που έπαθε εκείνος. Και ακόμα και αν τα πάθει, να μην περιέλθουν οι Τουρκοκύπριοι στην κατάσταση που περιήλθαν από το 1963. Αυτά τα πιο γερά θεμέλια βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα. Σύμφωνα με την κυριαρχική ισότητα, δεν μπορείτε να συζητήσετε ξανά την ομοσπονδία. Όταν πείτε κυριαρχική ισότητα, βάζετε επί τάπητος τα κράτη. Η ισότητα των κρατών ονομάζεται συνομοσπονδία».

    Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συμμετοχή της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι η ΕΕ θέλει να συμμετάσχει, όμως δεν πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι. «Ενόσω εμείς δεν το εγκρίνουμε, δεν μπορεί να έρθει», είπε και επεσήμανε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσο συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο τα όσα συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Έγινε αντιληπτό ότι διαπράχθηκε λάθος από την άποψη της ΕΕ, διότι το ελληνοκυπριακό κράτος έγινε δεχτό και αξιολογήθηκε σαν να ήταν ολόκληρη η Κύπρος», ισχυρίστηκε.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Ενδιάμεσος σταθμός για την προσάρτηση τα δύο κράτη, λέει ο Ακιντζί

    Η λύση δύο κρατών είναι μια ρητορική που δεν μπορεί να συμπληρωθεί το περιεχόμενό της και λόγια που αποτελούν έναν ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο που οδηγεί στην προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, δήλωσε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την Avrupa (05.04.21).

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ακιντζί είπε ότι η ρητορική για λύση δύο κρατών είναι η ίδια με τις γνωστές θέσεις του μακαρίτη Ραούφ Ντενκτάς. Υποστήριξε ότι η στάση των Ελληνοκυπρίων είναι «θολή» ακόμα και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και πρόσθεσε ότι δεν περιμένει αποτέλεσμα από την Γενεύη με αυτή την στάση.

    Κληθείς να σχολιάσει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, ο Ακιντζί είπε ότι η διαδικασία που είχε εκτροχιαστεί, τέθηκε ξανά στις ράγες της κατά την συνάντηση του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, «όμως δεν επωφεληθήκαμε πολύ από τα αποτελέσματα εκείνης της συνάντησης». Πρόσθεσε και το εξής:

    «Δεν υπάρχει τελεία στην διπλωματία, υπάρχει άνω τελεία. Αλλά αν η τουρκική πλευρά δεν αλλάξει την στάση της για δύο κράτη στη Γενεύη, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα ενόσω συνεχίζεται η θολούρα των Ελληνοκυπρίων στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Δεν υπάρχει κοινό έδαφος».

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακιντζί σημείωσε:

    «Το Μπαρμπαρός και τα άλλα πλοία αποτραβήχτηκαν στα λιμάνια για παράδειγμα,. Αυτή είναι καλή εξέλιξη. Καταβάλλεται προσπάθεια να κτιστεί καλή σχέση με την ΕΕ. Όμως, στην ΕΕ δεν υπάρχει μια στάση που αγκαλιάζει την Τουρκία. Και η Τουρκία βιώνει δυσκολίες από την άποψη της δημοκρατίας. Ακολουθείται μια πολιτική με την ΕΕ του τύπου ‘ούτε μαζί σου, ούτε χωρίς εσένα’. Και το κυπριακό πρόβλημα κοιτάζεται σε αυτό το πλαίσιο ούτως ώστε να μην έρθει σε σημείο να αποκόψει τις σχέσεις, να συνεχίσουν οι σχέσεις. Όμως, όλες μας οι δυσκολίες εξαρτώνται από το Κυπριακό. Κανείς δεν μπορεί να δει, να ζήσει αυτό το πρόβλημα όπως το ζούμε εμείς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν πρέπει να αποφεύγουμε την λύση, αλλά να την αγκαλιάσουμε πιο πολύ».

    Απαντώντας σε ερώτηση στο θέμα της προσάρτησης, ο Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες και κάποια πράγματα που θα συμβούν, προσθέτοντας ότι τα όσα ζήσαμε ρίχνουν φως στα όσα θα συμβούν.

    «Για παράδειγμα, μεταφέρεται συνεχώς πληθυσμός εδώ, αυξάνεται η οικονομική μας εξάρτηση, ακόμα και το νερό μας εξαρτήθηκε από εκεί [την Τουρκία]», υπενθύμισε και πρόσθεσε:

    «Δεν αντιτίθεμαι στην μεταφορά νερού, όμως είπα να μην ξοδεύουμε άδικα το δικό μας νερό, να στηρίξουμε τους δικούς μας πόρους. Είπα ότι σε εμάς πρέπει να είναι η κάνουλα. Το ίδιο είναι και το θέμα του ηλεκτρισμού. Υπάρχει πολιτιστική πίεση. Τα κόμματα της Τουρκίας άρχισαν να ιδρύουν οργανώσεις εδώ. Και υπάρχουν παρεμβάσεις. Υπενθυμίζουμε όσα έγιναν στις εκλογές πέρυσι. Σε καμία άλλη περίοδο της ιστορίας δεν υπήρξε μια τέτοια παρέμβαση. Δεν ήταν αρκετό αυτό, υπήρξε παρέμβαση και στο συνέδριο ενός κόμματος. Τα ζούμε όλα αυτά. Αυτά είναι κάτι πέραν από σημάδια.

    Μήπως μπορεί να κηρυχθεί επισήμως η προσάρτηση; Στη σημερινή συγκυρία είναι δύσκολο, όμως βλέπω ότι η πορεία είναι βήμα με βήμα προς τα εκεί. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στην Τουρκία που από παλιά σκέφτονταν να λύσουν το Κυπριακό με προσάρτηση. Υπήρξαν κάποιοι που είπαν θα κάνουμε την προσάρτηση με ένα δημοψήφισμα. Υπάρχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εφημερίδα Yeni D?zen. Σε εκείνη τη δημοσκόπηση παρατηρήσαμε ότι ο πληθυσμός που εγκαταστάθηκε εδώ βλέπει ως πρόεδρο της δημοκρατίας του τον ηγέτη στη δική του χώρα. Επομένως, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα, είναι λίγο πολύ γνωστό ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Θα ζημιώσουν και οι Ελληνοκύπριοι από αυτό, διότι θα είναι γείτονες με σύνορα με την Τουρκία. Η λύση δύο κρατών είναι μόνο μια ρητορική και μάλιστα παλιά ρητορική. Ακολουθείται μια πολιτική όπως η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία που κάποτε έβαλε τους Ελληνοκύπριους στην ΕΕ. [?] Το αίτημα για δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη δεν είναι τίποτε άλλο από κωλυσιεργία μιας μεταβατικής περιόδου. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι η δήλωση για έναν ενδιάμεσο σταθμό καθώς στρώνονται οι πέτρες του δρόμου που πάνε προς την προσάρτηση, δεν υπάρχει κάτι έμπρακτο. [?] Δυστυχώς θα δοθεί στον κόσμο το μήνυμα της πλευράς που δεν επιθυμεί λύση. Δεν έχει άλλο σκοπό εκτός από να κερδισθεί χρόνος, όμως οι Τουρκοκύπριοι θα χάσουν χρόνο. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι θα συνεχίσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και με την Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι θα κοιτάνε από μακριά».

    Ερωτηθείς αν ζήτησε τις απόψεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ προτού αναχωρήσει για την Γενεύη, ο Ακιντζί διερωτήθηκε κατά πόσο θα ακούσει τις δικές του απόψεις ο Τατάρ που κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να φύγει ο ίδιος από την ηγεσία της κοινότητας και τον ανακήρυξε ανεπιθύμητο.

    Ερωτηθείς αν είχε λάβει πρόσκληση να συμμετάσχει στην πρεμιέρα της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» που προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT) και αν θα πήγαινε σε μια τέτοια πρεμιέρα, ο Ακιντζί απάντησε αρνητικά και εξέφρασε την άποψη ότι ούτε αν ήταν «πρόεδρος της δημοκρατίας» θα τον προσκαλούσαν. Σημειώνοντας ότι η ιστορία πρέπει να εξιστορείται από μιαν ειρηνική προοπτική, ο Ακιντζί ανέφερε ότι δεν θα πήγαινε στην πρεμιέρα ακόμα και αν τον καλούσαν. Κατέληξε λέγοντας ο Ακιντζί:

    «Σε μια δήλωση που έκανε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε εκεί, ο κ. Τατάρ είπε ότι ‘αν σμίξει η κόλαση με τον παράδεισο, μπορεί να σμίξουν και οι Τούρκοι με τους Έλληνες’. Αυτή η νοοτροπία δεν μας ήθελε εκεί ούτως ή άλλως. Και υπάρχει και η πραγματικότητα της πανδημίας. Είναι επικίνδυνες τέτοιες εκδηλώσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Δεν ακολουθούμε πολιτική προσάρτησης, απαντά ο Τατάρ στον Ακιντζί

    Οπωσδήποτε δεν ακολουθούμε την πολιτική της προσάρτησης στην Τουρκία, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την K?br?s Postas? (05.04.21, kibrispostasi.com). Μιλώντας στην διαδικτυακή τηλεόραση της K?br?s Postas? την Δευτέρα το πρωί, ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Όλα αυτά είναι εικασίες. Το 95% του λαού μου θέλει τα δύο κράτη. Τα δύο κράτη υπάρχουν και μέσα σε αυτό που λένε ομοσπονδία, όμως δεν μπορέσαμε ποτέ να το πάρουμε αυτό. Πλέον λέμε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και πρέπει να το αποδεχτεί αυτό ο κόσμος. Ψηλώσαμε τον πήχη απ’ αυτή την άποψη. Επομένως, αυτή η πολιτική δεν έχει σχέση με την προσάρτηση και Τουρκία δεν έχει μια τέτοια πρόθεση. Σε καμία συνάντηση στην οποία συμμετείχα στην Τουρκία δεν ακούστηκε καν αυτή η λέξη προσάρτηση. Ουδέποτε έχουμε μιλήσει για προσάρτηση. Εδώ υπάρχει ένα χωριστό κράτος. Το κράτος εδώ διοίκησε τον εαυτό του. Πρέπει να συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως ΤΔΒΚ. Οπωσδήποτε δεν έχουμε μιαν πολιτική που λέγεται προσάρτηση. Αυτή είναι μόνο μια αρλούμπα και μια σύγχυση. Είναι παρεμπόδιση των θαρραλέων βημάτων που κάνουμε».

    (Ι/Τσ.)

    [06] «Δεν είναι δεσμευτική για το ΗΒ η απόφαση της ΕΕ για το χαλούμι», δηλώνει ο Κελές

    Θα συνεχίσουν την παραγωγή και το εμπόριο χαλουμιού στην Ευρώπη με την ονομασία «grill cheese» δήλωσε ο Βεχμπί Κελές, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Τουρκικών Επωνυμιών (ΑΤΜΒ) με έδρα το Λονδίνο, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν γεωγραφικής προέλευσης, σύμφωνα με την K?br?s (03.04.21).

    Ο Κελές ανέφερε ότι η πιο πάνω απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το χαλούμι δεν είναι δεσμευτική για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

    Υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στο θέμα της κατανάλωσης χαλουμιού, ο Κελές υπογράμμισε την ανάγκη για διορισμό ενός συμβούλου σε θέματα εμπορίου προκειμένου να μπορεί να διαχειρίζεται τα θέματα που αφορούν στην εμπορία του χαλουμιού της «βόρειας» Κύπρου, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και της διάθεσης του στις ευρωπαϊκές αγορές και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο Κελές εξήγησε επίσης ότι μετά την απόφαση για την κατοχύρωση της γεωγραφικής προέλευσης του χαλουμιού, θα συνεχίσουν την παραγωγή χαλουμιού και το εμπόριο του στην Ευρώπη αλλάζοντας το όνομά του και χρησιμοποιώντας το όνομα «grill cheese».

    Υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν 25 εταιρείες στην Τουρκία με άδεια που εξάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη, ο Κελές είπε ότι συνεχίζουν τις επαφές τους σχετικά με τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Αφότου ολοκληρώσουμε τις επαφές μας σε 2 χρόνια, αυτές οι εταιρείες θα μπορούν να αποστέλλουν τα προϊόντα τους μέσω του ‘γαλάζιας γραμμής’ σε Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία», είπε ο Κελές, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα μπορεί και η «ΤΔΒΚ» είτε μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, είτε μέσω της «γαλάζιας γραμμής» να στέλνει στις αγορές προϊόντα μέσω του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    «Τελικός στόχος είναι να κερδίζουν και οι παραγωγοί και η εργατική τάξη από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι δρόμοι του εμπορίου να μείνουν ανοικτοί. Και ειδικότερα στην περίπτωση της ΤΔΒΚ, αυτό θα επιφέρει μεγάλα οφέλη τόσο στις εξαγωγές που θα γίνονται, είτε μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, είτε μέσω της γαλάζιας γραμμής που αποσκοπεί στο να καταστήσει το λιμάνι Αμμοχώστου κέντρο εμπορίου, αλλά την ίδια στιγμή θα επιφέρει οφέλη και στους παραγωγές και στους εργάτες», υποστήριξε.

    (ΑΚ)

    [07] Σύνδεσμος εποίκων καταδικάζει την δήλωση των 103 για την Συνθήκη του Μοντρέ

    Η Hakikat (05.04.21) γράφει ότι ο Μουράτ Ζεκί Τζιβελέκ, πρόεδρος του λεγόμενου πολιτιστικού συνδέσμου των εποίκων στα κατεχόμενα που κατάγονται από τη Μαύρη Θάλασσα, καταδίκασε την δήλωση των 103 Τούρκων εν αποστρατεία ναυάρχων για την Συνθήκη του Μοντρέ «που εκδόθηκε μεσάνυκτα, έβαλε στο στόχαστρό της την εθνική βούληση και έδωσε σινιάλο για πραξικόπημα».

    Στην δήλωση Τζιβελέκ επισημαίνεται ότι ο τουρκικός στρατός και το τουρκικό έθνος δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από κανέναν, ανεξαρτήτως βαθμού και αξιώματος, για χάρη προσωπικών συμφερόντων, πολιτικών σκοπών και ιδεολογικών αγκυλώσεων. Υποστηρίζεται επίσης ότι όσοι το κάνουν αυτό πρέπει να δικαστούν σε δικαστήρια και να λογοδοτήσουν στο τουρκικό έθνος.

    Ακολούθως, εκφράζεται η άποψη ότι «έχει πολύ νόημα» το γεγονός ότι αυτή η δήλωση γίνεται σε μια περίοδο που ενισχύεται διεθνώς η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός κατάφερε σημαντικές επιτυχίες στο Αζερμπαϊτζάν, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και στη Λιβύη.

    «Για τον λόγο αυτό δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από ποια κέντρα παίρνει δύναμη και στήριξη αυτή η δήλωση που υπερέβη τα εσκαμμένα», υποστηρίζει ο Τζιβελέκ.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Νέες αποφάσεις «υπουργικού» στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με την Yeni D?zen (03.04.21), νέα μέτρα στα κατεχόμενα ανακοίνωσε το «υπουργικό συμβούλιο» με στόχο την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται για μια ακόμη εβδομάδα (5-12 Απριλίου) η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 22.00-05.00 εκτός από τις Κυριακές. Για τις Κυριακές, ο Σανέρ είπε ότι το «υπουργικό» αποφάσισε ότι θα εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας και θα λειτουργούν μόνο τα φαρμακεία, οι φούρνοι και τα πρατήρια βενζίνης.

    Το λεγόμενο υπουργικό αποφάσισε επίσης και τα εξής:

    -Όλα τα καταστήματα και αγορές θα είναι ανοικτά από Δευτέρα-Παρασκευή μεταξύ των ωρών 07.00-21.00,

    -Ανοίγουν τα ιντερνέτ καφέ στις 7 Απριλίου και οι βιβλιοθήκες στις 5 Απριλίου με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο PCR και νοουμένου ότι θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής,

    -επαναδραστηριοποιείται ο τομέας του πολιτισμού και ανοίγουν θέατρα και εκθεσιακοί χώροι,

    -η «δημόσια» υπηρεσία επαναλειτουργεί με κανονικό ωράριο,

    -επιτρέπεται ελεύθερα η διακίνηση μεταξύ των «επαρχιών» και επαναρχίζουν οι «δημόσιες» συγκοινωνίες,

    -κλειστά παραμένουν τα σινεμά, οι χώροι δεξιώσεων για γάμους, γενέθλια και άλλες εκδηλώσεις, τα καζίνο, τα μπαρ, οι ταβέρνες, τα σαλόνια ομορφιάς για σπα και χαμάμ, οι παιδότοποι σε εσωτερικούς χώρους, τα κέντρα διασκέδασης και κλαμπ,

    -ανοίγουν για συγκεκριμένες ώρες (από τις 07.00-20.00) τα κουρεία και τα σαλόνια ομορφιάς.

    (ΑΚ)

    [09] Στις 10 Απριλίου οι εκλογές για την γενική γραμματεία του UBP

    Στις 10 Απριλίου θα γίνουν οι εκλογές για την γενική γραμματεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), όπως αποφάσισε η κεντρική επιτροπή του Κόμματος σε συνεδρία της την Παρασκευή, γράφει η G?ne? (03.04.21).

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε γραπτή δήλωση, ανακοινώθηκε σειρά αποφάσεων που λήφθηκαν κατά τη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής, η οποία συζήτησε τον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας και άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

    Στην ανακοίνωση, χαιρετίζονται οι προσπάθειες της «κυβέρνησης» για την «επιτυχή» αντιμετώπιση της πανδημίας και οι χειρισμοί της για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που επέφερε.

    Για το Κυπριακό, υπογραμμίζεται ότι η λύση θα πρέπει να είναι στη βάση δύο κρατών, ενώ εκφράζεται την ίδια στιγμή η στήριξη του κόμματος στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, την «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας για τις δηλώσεις τους στο Κυπριακό και τα Βαρώσια.

    Η κεντρική επιτροπή του UBP επικύρωσε επίσης την εγγραφή 1,254 νέων μελών στο κόμμα.

    (ΑΚ)

    [10] Στις 10 αντί στις 11 Απριλίου θα διεξαχθεί το συνέδριο του YDP

    Σύμφωνα με τη Diyalog (03.04.21), το Κόμμα Αναγέννησης των εποίκων (YDP) ανακοίνωσε ότι το τακτικό συνέδριο του Κόμματος που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 11 Απριλίου, ημέρα Κυριακή, αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου, εξαιτίας των νέων μέτρων που αποφασίστηκαν από το «υπουργικό συμβούλιο» για επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού τις Κυριακές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο νυν πρόεδρος του Κόμματος Ερχάν Αρικλί και ο «βουλευτής» Μπερντάν Ζάρογλου θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του Κόμματος.

    (ΑΚ)

    [11] Στα 4,590 τα συνολικά κρούσματα Covid-19 στα κατεχόμενα

    H Yeni D?zen (05.04.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,586 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 45 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 41 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 έφτασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 2 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 31 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 16 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 14 και στην κατεχόμενη Κερύνεια 11.

    Μέχρι την 04 Απριλίου 2021 διενεργήθηκαν 772,007 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 4,590 κρούσματα Covid-19, 4,099 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 465 ασθενών, 97 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 364 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία και 4 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στα κατεχόμενα με αιτία θανάτου τον Covid-19 ανέρχεται στους 26.

    (Ι/Τσ.)

    [12] Στόχος το τουριστικό άνοιγμα εντός Ιουνίου

    Το θέμα του «τουρισμού κλειστής περιόδου» που θα αρχίσει στις 12 Απριλίου συζήτησε χθες ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Ουνάλ Ουστέλ με τους προέδρους ορισμένων οικονομικών οργανώσεων, σύμφωνα με την Diyalog (05.04.21).

    Σε δηλώσεις σε σχέση με την συνάντηση, ο Ουστέλ είπε ότι διεξάγουν συναντήσεις με οργανώσεις και οργανισμούς για να καθορίσουν έναν οδικό χάρτη για το άνοιγμα της κατεχόμενης Κύπρου. «Στόχος μας είναι ένα πιο ευρύ άνοιγμα εντός Ιουνίου, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», πρόσθεσε.

    Οι πρόεδροι των οργανώσεων χαρακτήρισαν εξαιρετικά χρήσιμη την συνάντησή τους με τον λεγόμενο υπουργό.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Κοινή δήλωση 103 απόστρατων Ναυάρχων που ζητούν από την κυβέρνηση Ερντογάν να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ

    Η Cumhuriyet (04.04.21) γράφει ότι 103 απόστρατοι Τούρκοι Ναύαρχοι, σε κοινή τους δήλωση, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ενώ εκφράζουν παράλληλα τη ανησυχία τους αναφορικά με την απομάκρυνση από τις αρχές και τις αξίες του Ατατούρκ.

    Στην ανακοίνωση, οι ναύαρχοι αναφέρονται σε πρόσφατες συζητήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για πιθανή αλλαγή της Συνθήκης του Μοντρέ και άλλων διεθνών συνθηκών και σημειώνουν πως αυτές οι συζητήσεις προκαλούν ανησυχία.

    «Τα Τουρκικά Στενά είναι μια από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς στον κόσμο και διέπονται από πολυεθνικές συνθήκες σε όλη την ιστορία. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις συνθήκες, αυτή του Μοντρέ, προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκίας με τον καλύτερο τρόπο και ρυθμίζει τη διέλευση από τα Τουρκικά Στενά, [?] τη Θάλασσα του Μαρμαρά και την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας πάνω στα Στενά. Αποτελεί μια σημαντική διπλωματική νίκη που ολοκλήρωσε τη Συνθήκη Ειρήνης της Λοζάνης. Το Μοντρέ είναι το βασικό έγγραφο της ασφάλειας των χωρών που είναι παράκτιες με τον Εύξεινο Πόντο και είναι το συμβόλαιο που κάνει τη Μαύρη Θάλασσα μια ειρηνική θάλασσα», αναφέρεται.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η Συνθήκη του Μοντρέ εμποδίζει την εμπλοκή της Τουρκίας σε οποιονδήποτε πόλεμο ή την ακούσια υποστήριξη κάποιας πλευράς σε εμπόλεμη κατάσταση και είναι αυτή που επέτρεψε στην Τουρκία να διατηρήσει την ουδετερότητά της κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    «Για όλους αυτούς τους λόγους, οποιαδήποτε συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση της Τουρκίας, πρέπει να αποφεύγεται όπως επίσης να αποφεύγονται οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να φέρουν το θέμα στη δημόσια συζήτηση ή να το καταστήσουν αντικείμενο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης», τονίζουν στην ανακοίνωση τους οι Ναύαρχοι.

    Σημειώνουν επίσης ότι αποτελούν πηγή βαθιάς λύπης σε αυτούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο επάγγελμα του στρατιωτικού οι εικόνες και οι ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και οι συζητήσεις στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια ειδικότερα στο πολεμικό ναυτικό που έχει βιώσει μιαν σκόπιμη επίθεση λόγω της οργάνωσης FET?. Αναφέρουν και το εξής:

    «Το πιο σημαντικό μάθημα που πρέπει να αντληθεί από αυτές τις συνωμοσίες είναι ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν χωρίς να παρεκκλίνουν τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν είτε να αλλάξουν είτε να αναθεωρηθούν. Για τους λόγους αυτούς καταδικάζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται έτσι ώστε να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί απ’ αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που έχει χαράξει ο Ατατούρκ. Διαφορετικά, η Δημοκρατία της Τουρκίας, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια».

    Τέλος στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι απαραίτητο το προσωπικό του πολεμικού ναυτικού, «που είναι ο προστάτης της Πατρίδας και της Γαλάζιας Πατρίδας και έχει ένα ένδοξο παρελθόν που αναδύεται από τους κόλπους του τουρκικού έθνους, να γαλουχείται σύμφωνα με τις αρχές και τις επαναστατικές αξίες του Ατατούρκ».

    (ΚΣ)

    [02] Καταδίκασαν την ανακοίνωση των απόστρατων στρατιωτικών Τούρκοι αξιωματούχοι

    Σφοδρή αντίδραση υπήρξε από Τούρκους αξιωματούχους για την κοινή δήλωση των 103 απόστρατων στρατιωτικών, που προειδοποιούν για τους κινδύνους σε περίπτωση αποχώρησης της Τουρκίας από τη Συνθήκη του Μοντρέ, γράφει η H?rriyet (05.04.21).

    Το Υπουργείο Άμυνας, σε γραπτή του ανακοίνωση, καταδίκασε την κοινή δήλωση των απόστρατων στρατιωτικών, τονίζοντας ότι μια τέτοια δήλωση το μόνο που θα καταφέρει είναι να πλήξει τη δημοκρατία και τίποτα άλλο. Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε άμεσα προκαταρκτική έρευνα.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ υποστήριξε ότι οι απόστρατοι στρατιωτικοί, που για χρόνια δεν έχουν βρεθεί στο πεδίο της μάχης με τους εχθρούς, έχουν προκαλέσει χάος, προσθέτοντας: «Στις 15 Ιουλίου το ηρωικό έθνος μας δεν έθαψε μόνο τους συνωμότες πραξικοπηματίες του FETO αλλά και όλους τους λάτρεις πραξικοπημάτων που ξέρουμε ότι τρέφονται από την ίδια πηγή. [?] Όταν το σκεφθείς, οι δηλώσεις είναι ένα πράγμα, και το να ετοιμάζεις κοινή δήλωση και να καλείς για πραξικόπημα, είναι άλλο».

    Καλώντας τους απόστρατους στρατιωτικούς να γνωρίζουν τα όρια τους, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τους χαρακτήρισε δειλούς και «λάτρεις των πραξικοπημάτων», που ακόμη δεν χώνεψαν τη θέληση του έθνους και το ανάστημα του Προέδρου Ερντογάν. Υπενθυμίζοντας ότι δόθηκε ένα μάθημα, που θα μείνει αξέχαστο, σε αυτούς που έκαναν την απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, τόνισε ότι θα δοθεί και η απαραίτητη απάντηση με τον καλύτερο τρόπο σε κάθε πλατφόρμα.

    Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι αυτή η δήλωση των απόστρατων στρατιωτικών, που θυμίζει τις εποχές των πραξικοπημάτων, απλά γελοιοποιεί τους ίδιους, προσθέτοντας: «Ας γνωρίζουν, ότι το σεβαστό μας έθνος και οι εκπρόσωποι του δεν θα επιτρέψουν ποτέ αυτή τη νοοτροπία».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, που τους κάλεσε να γνωρίζουν τα όρια τους. «Εσείς ποιοι είστε; Με ποιο δικαίωμα κουνάτε το δάχτυλό σας στους νόμιμους εκπροσώπους της εθνικής βούλησης; Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Ποτέ μην το ξεχνάτε αυτό. Οι ‘προστάτες’ δεν θα μπορέσουν ποτέ να ζημιώσουν τη δημοκρατία μας. Αυτά τα πιόνια των εξωτερικών δυνάμεων δεν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν το μέλλον της Τουρκίας, που ολοένα μεγαλώνει και ενδυναμώνει», ανέφερε ο Αλτούν.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η «διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν επηρεάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ και η Συνθήκη του Μοντρέ δεν επηρεάζει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης». «Αυτό είναι ένα μνημόνιο συναντίληψης», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι με τις δηλώσεις τους αυτοί οι απόστρατοι στρατιωτικοί αναμοχλεύουν πραξικόπημα.

    Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβησαν και ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιούλ.

    Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ είπε ότι η κοινή δήλωση των απόστρατων είναι απαράδεχτη, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους ανακοινώσεις υπενθυμίζουν τα άσχημα γεγονότα κάποιων απόστρατων στρατιωτικών του παρελθόντος. «Αυτά που πράττουν, είναι έλλειψη σεβασμού και στην βούληση του έθνους και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς», υπογράμμισε ο Τσελίκ.

    Ο δε ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί κάλεσε σε άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων κατά των απόστρατων στρατιωτικών, ζητώντας να τους αποκοπεί άμεσα η σύνταξη και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα καθώς και να ξηλωθούν τα αστέρια τους.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση των απόστρατων στρατιωτικών, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία για θέματα ασφάλειας σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα.

    (ΔΨ)

    [03] Εργαλειοποίει το ανακοινωθέν η κυβέρνηση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση

    Ποικίλες ήταν και οι αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για την ανακοίνωση των απόστρατων στρατιωτικών σε σχέση με την Συνθήκη του Μοντρέ. Η αρχηγός του Καλού Κόμματος Μεράλ Άκσενερ είπε: «Λέω την προσωπική μου γνώμη. Αυτή ήταν μια σαχλαμάρα, μια ανοησία. Το κυβερνών κόμμα άδραξε την ευκαιρία για να αντιδράσει», γράφει η S?zc? (04.04.21).

    Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η Άκσενερ ανέφερε ότι το κόμμα της τάσσεται στο πλευρό των αρχών και των θεσμών της Τουρκικής Δημοκρατίας, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για την επιβίωση της χώρας μας όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας, από τη δικαστική μέχρι τη διπλωματία και από την πολιτική μέχρι τον στρατό, να ενεργούν όλοι με κοινή λογική στις κοινές μας αρχές. Αυτή είναι η στάση του κόμματος μας».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σε ανάρτησή του στο Twitter, ισχυρίστηκε ότι αυτές είναι ψευδό ατζέντες και ότι η μοναδική πραγματική ατζέντα του λαού τους είναι το «καλάθι της νοικοκυράς». «Μεγάλε και διάσημε οικονομολόγε Ερντογάν, θα σε κάνω να αντιμετωπίσεις την οικονομική καταστροφή που προκάλεσες. Από τώρα και στο εξής, θα κοινοποιώ τις ιστορίες των νέων που τους αμαύρωσες το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Κιλιντσάρογλου, γράφει η Cumhuriyet (04.04.21).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία από το κοινό ανακοινωθέν των απόστρατων στρατιωτικών να αναφέρει ότι γίνεται απόπειρα για πραξικόπημα και πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολιτική πονηριά και εργαλειοποίηση του θέματος, γράφει η S?zc? (04.04.21).

    Ο αρχηγός του κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της εθνικής βούλησης, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, προσθέτοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν οι λάτρεις πραξικοπημάτων, είτε είναι στρατιωτικοί, είτε είναι πολιτικοί, δεν έχει σημασία. Το κοινό ανακοινωθέν είναι ένα παράδειγμα κακοπροαίρετης ανευθυνότητας, που δε λαμβάνει υπόψη την ευαίσθητη περίοδο που διανύομε και την ιστορική μνήμη της χώρας», σημειώνει η Milliyet (05.04.21) αναφερόμενη στη δήλωση Νταβούτογλου.

    Ο αρχηγός του κόμματος της Ευημερίας (Saadet Partisi) Τεμέλ Καραμολάογλου είπε ότι πρέπει να εστιάζονται στην ουσία του θέματος, όταν γίνονται τέτοιες δημόσιες συζητήσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι αναφορές σε παλαιότερες άσχημες εμπειρίες, καθώς και σε μνήμες κοινωνικών τραυμάτων, απλά εξυπηρετούν στην πόλωση της κοινωνίας.

    (ΔΨ)

    [04] Άρχισαν οι συλλήψεις Ναυάρχων που υπέγραψαν την ανακοίνωση

    Η Cumhuriyet (05.04.21) γράφει ότι άρχισαν συλλήψεις και έρευνες ενάντια στους 104 ναυάρχους που υπέγραψαν την ανακοίνωση για το θέμα της αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, συνελήφθησαν 10 άτομα ενώ κλήθηκαν για κατάθεση άλλα τέσσερα. Οι ναύαρχοι που συνελήφθησαν είναι οι ακόλουθοι: Turgay Erda?, Ali Sadi ?nsal, Can Ereno?lu, Alaettin Sevim, Ergun Mengi, Kadir Sa?d??, Cem G?rdeniz και Atilla Kezek. Οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στάλθηκαν στην Άγκυρα. Οι συλλήψεις άρχισαν από τις 6 το πρωί, ξημερώματα Δευτέρας.

    Σε δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, αναφέρεται πως ξεκίνησε έρευνα κατά της εν λόγω δήλωσης.

    (ΚΣ)

    [05] Υποστήριξη στους ναυάρχους από 96 πρώην βουλευτές του CHP

    Η Cumhuriyet (05.04.21) γράφει ότι 96 πρώην βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ανακοίνωση των 103 ναυάρχων για την Συνθήκη του Μοντρέ.

    Στην ανακοίνωση τους οι πρώην βουλευτές αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι βασικές ιδιότητες της Δημοκρατίας και η Συνθήκη του Μοντρέ δεν είναι προς συζήτηση.

    «Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από την έκφραση γνώμης όταν διακυβεύονται τα συμφέροντα κάθε μεμονωμένης ομάδας ή ιδρυμάτων; Αποτελεί δικαίωμα και καθήκον κάθε πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Προστίθεται επίσης πως το θέμα άνοιξε μετά το θάρρος που έδωσε η αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και ότι δεν θεωρούν σωστό να αρχίσει η συζήτηση για την Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία είναι η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας μετά την Συνθήκη της Λοζάνης και διασφαλίζει την απόλυτη κυριαρχίας της Τουρκίας στα Στενά της Κωνσταντινούπολης και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

    Οι πρώην βουλευτές καταδίκασαν επίσης τις απειλές, τις διώξεις και τις αντιδράσεις ενάντια σε ομάδες που εκφράζουν τις απόψεις τους για το θέμα, αναφέροντας πως η έκφραση της άποψής τους είναι μέρος μια πλουραλιστικής δημοκρατίας. «Καταδικάζουμε αυτήν την προσέγγιση και αυτές τις προσπάθειες και υπενθυμίζουμε ότι εξακολουθούμε να είμαστε ένα κράτος δικαίου», αναφέρουν.

    (ΚΣ)

    [06] Τουρκικό ΥΠΕΞ και AKP χαρακτηρίζουν την ΕΟΚΑ «τρομοκρατική οργάνωση»

    To τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι εορτασμοί για την 66η επέτειο της «τρομοκρατικής οργάνωσης» ΕΟΚΑ με τελετές μνήμης, καθώς και η έκδοση αναμνηστικών γραμματοσήμων είναι μια απόδειξη ότι η αντίληψη, που θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και τους αγνοεί, συνεχίζεται, γράφει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.04.21).

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «ο πόνος των απάνθρωπων σφαγών από αυτή την τρομοκρατική οργάνωση μεταξύ του 1963-1974 με σκοπό να εξαφανίσει την ύπαρξη Τουρκοκυπρίων από το νησί, παραμένει νωπός στις μνήμες», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να είναι δίπλα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς και στην «ΤΔΒΚ» για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

    Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε την έκδοση γραμματοσήμου για την ΕΟΚΑ, υποστηρίζοντας ότι η ΕΟΚΑ είναι μια «τρομοκρατική οργάνωση», μια «συμμορία δολοφόνων» και ότι κανείς δε θα σφετερισθεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντας της «ΤΔΒΚ», γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (02.04.21, ΑΑ).

    (ΔΨ)

    [07] Ντονμέζ: «Το Γιαβούζ επιστρέφει σύντομα στην Ανατολική Μεσόγειο»

    Αξιολογώντας την τελευταία κατάσταση των γεωτρύπανων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι το Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις σεισμικές του εργασίες στην Μεσόγειο.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξή στο σταθμό AHaber (02.04.21), ο Ντονμέζ ανέφερε ότι το πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά βρίσκεται για συντήρηση στην Τούζλα, ενώ το γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό του και σύντομα θα επιστρέψει στο πρόγραμμα εργασιών του στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΔΨ)

    [08] Πληροφορίες ότι Αίγυπτος και Τουρκία είναι κοντά σε συμφωνία για την Μεσόγειο

    Η Yeni ?afak (05.04.21) γράφει ο συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, ?smail Emrah Karayel, δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει φτάσει κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για την Μεσόγειο.

    Αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την ΕΕ, ο Karayel είπε ότι η Αίγυπτος είναι λίγο πιο κοντά στο θέμα της συμφωνίας αναφορικά με το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας ανάμεσα στην ίδια και την Τουρκία. Είπε επίσης πως βρήκε πολύ σημαντική τη χρονική στιγμή που το γιγάντιο επιβατικό πλοίο έκλεισε την διώρυγα του Σουέζ, αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

    Πρόσθεσε πως μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αφήνει την ΕΕ εκτός εξίσωσης και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν θα έχει σχεδόν κανένα μέσο μεταφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, υποστήριξε, η θαλάσσια δικαιοδοσία που διεκδικείται από την Ελλάδα και ουσιαστικά ανήκει στην Αίγυπτο, θα περάσει στην ίδια την Αίγυπτο.

    «Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο. Εάν η Αίγυπτος κοιτάξει με λίγη λογική, θα δει ότι είναι πολύ σημαντικό για τα συμφέροντά της. Οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες που αναφέραμε έχουν σοβαρές δυνατότητες για το θέμα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η Αίγυπτος ήρθε λίγο πιο κοντά λόγω των συμφερόντων της. Ελπίζω να γίνει η συμφωνία », είπε.

    Πρόσθεσε πως τα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο, παρουσιάζονται λες και είναι ζητήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ και αυτό δεν είναι σωστό και υποστήριξε πως η Τουρκία δεν κάνει παραχωρήσεις, όσον αφορά τα σύνορα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

    (ΚΣ)

    [09] Στις 41,998 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (05.04.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 41,998 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 246,210 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 185 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 22,674. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,508 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 3,487,050 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 32,263. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 3,105,350.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 39,566,099 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,311 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,6 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 27,1%.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 5 April 2021 - 12:11:36 UTC