Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 83/2021 05.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ζήτησε την άδεια του Έρντογαν για να ονομάσει το νέο «αεροδρόμιο» Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ ο Τατάρ
  • [02] Αν υπάρχει τρόπος θα επιστρέψει την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο Τατάρ
  • [03] «Οι πολίτες μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα που απέκτησαν το 1960 για να παίρνουν υπηκοότητα από τη νότια Κύπρο», δηλώνει ο Όζερσαϊ
  • [04] Τουρκοκύπριος αρθρογράφος καλεί τους Τατάρ και Σανέρ να επιστρέψουν πίσω τα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [05] Δεν ζήτησαν αναγνώριση με τις προτάσεις τους στη Γενεύη, υποστηρίζει ο Χασίπογλου
  • [06] Σανέρ: «Οι δηλώσεις Αναστασιάδη είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»
  • [07] Το θέμα της κυριαρχίας δεν είναι θέμα για παζάρεμα, υποστηρίζει ο Ολγκούν
  • [08] «Διχοτομικό σχέδιο» χαρακτήρισε ο Σορακίν το μοντέλο λύσης για δύο κράτη
  • [09] Παζάρεμα μεταξύ ΑΚΡ και διεθνούς κοινότητας βλέπει μετά τη Γενεύη ο Όζγιγιτ
  • [10] Επικρίσεις και από Ατάογλου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
  • [11] Στα 60 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας, δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το Κυπριακό, λέει ο Τατάρ
  • [02] Λύση δύο κρατών η μόνη εφικτή λύση στην Κύπρο, υποστηρίζει ο Ακάρ
  • [03] Τουρκική αντιπροσωπεία στο Κάιρο για ομαλοποίηση των σχέσεων τους
  • [04] Η Σλοβενία θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δηλώνει ο Σλοβένος ΥΠΕΞ
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Σαουδάραβα Βασιλιά
  • [06] Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Γερμανία
  • [07] Έρευνα ενάντια στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης στη βάση ότι επέδειξε ασέβεια κατά την επίσκεψη σε κοιμητήριο
  • [08] Ιμάμογλου και Γιαβάς ξεπερνούν σε ποσοστά τον Ερντογάν σε μία πιθανή προεδρική αναμέτρηση
  • [09] Στις 28,997 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ζήτησε την άδεια του Έρντογαν για να ονομάσει το νέο «αεροδρόμιο» Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ ο Τατάρ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «διαβουλεύθηκε» με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με το θέμα της ονομασίας του νέου αεροδρομίου στα κατεχόμενα προς τιμήν του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπως ο ίδιος δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό προκάλεσε ικανοποίηση στους Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (04.05.21, brtk.net).

    Μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Μεχμέτ Κιουτσιούκ, γιο του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη και πρόεδρο του ιδρύματος Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Τατάρ ανέφερε ότι πρόθεσή τους είναι να δώσουν το όνομα του Κιουτσιούκ στο νέο αεροδρόμιο στην Τύμπου και εκείνο του πεσόντος πιλότου Ερτζιάν, όπως ονομάζεται σήμερα το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου, στο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι η τουρκική πλευρά έκανε ένα «ιστορικό βήμα» στη Γενεύη και υπογράμμισε τους «κινδύνους» που εμπεριέχει για τους Τουρκοκύπριους η θέση της ομοσπονδίας.

    Υποστηρίζοντας ότι ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα με μία κυριαρχία εντός της ΕΕ σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα εισέλθουν κάτω από την επικυριαρχία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Τατάρ σημείωσε ότι δεν είναι ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ομοσπονδία η ελληνοκυπριακή πλευρά με τον τρόπο με τον οποίο την καταλαβαίνει η τουρκοκυπριακή πλευρά. «Στη Γενεύη χάλασε το παιχνίδι», ισχυρίστηκε.

    Επικρίνοντας την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην οποία αποκάλεσε τους Τουρκοκύπριους «πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι σε αυτή τη δήλωση Αναστασιάδη βρίσκεται ένα «ύπουλο μήνυμα» και ότι αυτή η δήλωση είναι «ανάρμοστη».

    Υποστηρίζοντας ότι στην 1η Απριλίου 2021 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ότι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ είναι ήρωες της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Τατάρ διερωτήθηκε πώς θα επιτευχθεί συμφωνία με αυτή τη νοοτροπία και επανέλαβε τη σημασία της λύσης που προβλέπει συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι πλάι.

    Σημειώνοντας ότι μπορεί να αξιολογηθεί η ονομασία του νέου υπό ανέγερση παράνομου αεροδρομίου προς τιμή του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με αυτή την ενέργεια θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο σε σχέση με τον «αγώνα ελευθερίας» των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε ότι με την φλόγα που άναψε ο Φαζίλ Κιουτσιούκ υπάρχει ένα «κράτος» υπό την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναβαθμίστηκε το στάτους και η σημασία της «ΤΔΒΚ» και υποστήριξε ότι η κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων είναι ένα δικαίωμα προερχόμενο από την ιστορία και δεν μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αν υπάρχει τρόπος θα επιστρέψει την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο Τατάρ

    Η K?br?s Postas? (05.05.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε στην διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας ότι διαθέτει και ο ίδιος ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή γεννήθηκε πριν το 1974 και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει τρόπος θα την επιστρέψει.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη που διερωτήθηκε αν πρέπει να ντρέπονται οι 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που διαθέτουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «παίζει με τον λαό του» και ότι ο ίδιος διαβίβασε την αντίδρασή του ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δήλωση Αναστασιάδη ότι «ο λαός μου είναι ΕΟΚΑ» και «η Κύπρος είναι ελληνικό νησί».

    «Θέλεις να συμφωνήσεις μαζί μας δήθεν κάτω από μιαν ομοσπονδιακή στέγη, όμως τα λες αυτά, είπα. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις απόψεις τους. Όμως, μερικές παρεμβαλλόμενες φωνές ανάμεσά μας ακόμα δεν μπορούν να δουν την πραγματικότητα», υποστήριξε.

    Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγόρησε την τουρκική πλευρά για «οθωμανική υπεροψία», ο Τατάρ υποστήριξε ότι η απαίτηση που υπέβαλε στη Γενεύη προέρχεται μέσα από την καρδιά του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι «αυτό θέλει η τουρκοκυπριακός λαός».

    Αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι διαθέτει και ο ίδιος ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ είπε:

    «Εγώ γεννήθηκα πριν από το 1974. Έχω, αλλά δεν την χρησιμοποίησα. Αν υπάρχει τρόπος, θα την επιστρέψω. Αν ο λαός μου, οι άνθρωποί μου χρησιμοποιούν αυτό το διαβατήριο, αυτή είναι μια ανάγκη. Δυστυχώς είναι προνόμιο του κράτους που σφετερίστηκαν. Οι άνθρωποί μας επωφελούνται απ’ αυτό το διαβατήριο ως ελευθερία ταξιδιού. Μήπως διαμένουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά οι Τουρκοκύπριοι που διαθέτουν ταυτότητα; Ψηφίζουν τον Αναστασιάδη;»

    Υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί να οδηγήσει τα πράγματα προς άλλη κατεύθυνση με την αναφορά «συμπολίτες μας» που χρησιμοποίησε για τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να πει με αυτό τον τρόπο ότι «πήρατε αυτό το διαβατήριο, δηλώνετε υποταγή σε εμένα».

    Αναφερόμενος στην έγκριση που έλαβε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ονομασία του νέου παράνομου αεροδρομίου προς τιμή του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι το θέμα οδηγήθηκε σε «πολύ διαφορετικά σημεία» και πρόσθεσε:

    «Κατά την γνώμη μου, αυτή είναι μια πολύ αρμόζουσα συμπεριφορά. Ο πιλότος Ταγματάρχης Φεχμί Ερτζιάν που έχασε την ζωή του κατά την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου, είναι ένας πεσόντας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε αυτό το θέμα έχει ευαισθησίες η Τουρκία. Για τον λόγο αυτό ήταν μια διαβούλευση που έπρεπε να κάνω».

    Ο Τατάρ ανέφερε ότι υπάρχει η εισήγηση να δοθεί το όνομα Ερτζιάν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και κατέληξε λέγοντας ότι τον τελευταίο λόγο και για τις δύο αλλαγές ονομάτων θα τον έχει το «υπουργικό συμβούλιο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] «Οι πολίτες μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα που απέκτησαν το 1960 για να παίρνουν υπηκοότητα από τη νότια Κύπρο», δηλώνει ο Όζερσαϊ

    Σύμφωνα με την www.kibrispostasi.com (05.05.21), ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι όπως ένα μέρος των Τουρκοκύπριων πολιτών είναι και πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή οι «πολίτες» τους έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα που απέκτησαν το 1960 για απόκτηση υπηκοότητας από τη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της K?br?s Web TV, ο Όζερσαϊ προέβη σε αξιολόγηση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη που δήλωσε: «Πρέπει να ντρέπονται οι 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που είναι κάτοχοι της κυπριακής ταυτότητας και διαβατηρίου;».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρεί λανθασμένο, ούτε και επικρίνει τους Τουρκοκύπριους πολίτες που απέκτησαν το διαβατήριο ή την ταυτότητα της «νότιας» Κύπρου, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα δικαίωμα που απέκτησαν από το 1960. «Από τη στιγμή που εμείς είμαστε ένα κράτος, δεν είναι λάθος οι πολίτες της ΤΔΒΚ να έχουν και άλλη υπηκοότητα», ανέφερε.

    Εξηγώντας ότι ο ίδιος εξαιτίας των καθηκόντων που είχε στο παρελθόν δεν θεώρησε σωστό να αποκτήσει την υπηκοότητα αυτή, ο Όζερσαϊ επανέλαβε ξανά ότι δεν θεωρεί λανθασμένο αν κάποιοι την έχουν αποκτήσει, αναφέροντας ότι παρέχονται ευκολίες στους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν αλλά και στα παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό με χαμηλότερα δίδακτρα.

    (ΑΚ)

    [04] Τουρκοκύπριος αρθρογράφος καλεί τους Τατάρ και Σανέρ να επιστρέψουν πίσω τα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Η Avrupa (05.05.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Είναι και ο Τατάρ πολίτης του Αναστασιάδη», αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη δήλωση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που αποκάλεσε τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες του και στην σκληρή αντίδραση που δέχθηκε από τον Τατάρ.

    Η εφημερίδα, σε σημερινό της άρθρο που υπογράφει ο Σενέρ Λεβέντ, αναφέρεται στη δήλωση Αναστασιάδη που είπε ότι 97 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι είναι κάτοχοι της ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσθέτει ανάμεσα σε αυτές τις 97 χιλιάδες είναι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αλλά και ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ.

    Ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος υπογραμμίζει στο σημερινό του άρθρο ότι ο Τατάρ ήταν από τους πρώτους που απέκτησε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2000 πίσω από κλειστές πόρτες, όπως αναφέρει. Για τον Ερσάν Σανέρ, ο Λεβέντ υποστηρίζει ότι και αυτός πριν από όλους έσπευσε να αποκτήσει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν ακόμα τα οδοφράγματα ήταν κλειστά και όταν ο ίδιος μαζί με τη σύζυγο του το είχαν ανάγκη για να μεταβούν στην Αμερική.

    Επικρίνοντας τον Τατάρ και τον Σανέρ για την αντίδραση τους στις δηλώσεις Αναστασιάδη που αποκάλεσε τους Τουρκοκύπριους «συμπολίτες» του, ο Λεβέντ τονίζει ότι δεν τους επικρίνει επειδή απέκτησαν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τους καλεί να τα επιστρέψουν πίσω αφού ενοχλήθηκαν τόσο από τις δηλώσεις Αναστασιάδη. «Επιστρέψτε τα. Και να είστε μόνο πολίτες της κυρίαρχης ΤΔΒΚ. Και αποδείξτε ότι είστε μόνο εγγόνια των Οθωμανών και παιδιά των Τούρκων», γράφει ο Λεβέντ, μεταξύ άλλων στο άρθρο του.

    (ΑΚ)

    [05] Δεν ζήτησαν αναγνώριση με τις προτάσεις τους στη Γενεύη, υποστηρίζει ο Χασίπογλου

    Δεν απέτυχε η πενταμερής άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και μέλος της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας Ερτουγρούλ Χασίπογλου, μιλώντας στον παράνομο Bayrak (04.05.21, brtk.net). Αντιδρώντας στις επικρίσεις ότι απέτυχε η διάσκεψη στη Γενεύη, ο Χασίπογλου ανέφερε:

    «Ακριβώς το αντίθετο, Ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφάσισε να διεξαχθεί ξανά μια συνάντηση. Ανέφερε ότι αυτή τη φορά πρέπει να συζητηθούν διαφορετικά πράγματα. Δεν είπε με κανένα τρόπο υπάρχουν παράμετροι του ΟΗΕ, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν μπορείτε να υποβάλετε αυτή την άποψη».

    Ο Χασίπογλου είπε ότι δεν συμφωνεί με την στάση της αντιπολίτευσης που συμπεριφέρθηκε ωσάν να βρέθηκε προ εκπλήξεως και ότι τον βρίσκουν αντίθετο οι δηλώσεις όσων ανέφεραν πως «ζήτησαν την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και απέτυχαν». Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Χασίπογλου:

    «Όταν μελετηθούν προσεχτικά οι προτάσεις μας έξι σημείων, εμείς δεν απαιτήσαμε αναγνώριση. Άλλωστε, η αναγνώριση δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο. Υποβάλαμε μιαν πρόταση στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας σωστής βάσης. ‘Να γίνει μια δίκαιη αρχή’, είπαμε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποίησε κάθε φορά την αναγνώρισή της. Στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν πρόκειται να καθίσουμε να περιμένουμε το κέφι της. Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες. Όταν καθίσουμε στο τραπέζι και όταν σηκωθούμε από το τραπέζι πρέπει να είμαστε ίσοι. Πρέπει να αρθούν η απομόνωση και τα εμπάργκο που εφαρμόζονται κατά των Τουρκοκυπρίων. Αυτές οι απαιτήσεις που υποβάλαμε είναι λογικές. Έχουμε δικαίωμα να αυτοδιοικούμαστε σε αυτά τα εδάφη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία απολύτως διαφορετική πρόθεση. Εμείς αρχίσαμε να κάνουμε τα βήματά μας».

    Υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σωστή και η δήλωση ότι πήγαν στην Γενεύη για τη μη λύση, ο Χασίπογλου ανέφερε: «Δεν κάναμε βήμα πίσω από τη θέση μας. Κάποιοι αυτό περίμεναν. Αλλά επειδή δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η προσδοκία, είπαν ‘πήγαν για τη μη λύση’. Δεν προέκυψε κοινό έδαφος. Ναι δεν προέκυψε. Δεν προέκυψε κοινό έδαφος και στην ομοσπονδία που συζητείτο χρόνια. Εμείς θέλουμε να αρχίσουμε ένα έδαφος διαπραγμάτευσης για να φτάσουμε σε μιαν μόνιμη, βιώσιμη λύση».

    Σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την στάση που είχε στο Κραν Μοντάνα το 2017, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξέρει τι θέλει. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε της απαίτησης για κυριαρχική ισότητα».

    Ο Χασίπογλου υποστήριξε επίσης ότι γνωρίζει πολύ καλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται μακριά από τη λύση και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν κέρδισε τίποτα όταν ήταν «καλό παιδί».

    «Έγινε πολύ καλά αντιληπτό και καταγράφηκε το αίτημά μας για κυριαρχική ισότητα. Το σημαντικό είναι να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση», ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι αναμένουν να συνεχίσουν οι επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ και οι αναζητήσεις για εξεύρεση κοινού σημείου.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Σανέρ: «Οι δηλώσεις Αναστασιάδη είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»

    «Ως την τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο πασχαλινό μήνυμά του, σύμφωνα με τη Vatan (05.05.21).

    Σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του παράνομου Bayrak, o Σανέρ υποστήριξε ότι το βασικό πρόβλημα στο Κυπριακό πηγάζει από το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. «Οι Ελληνοκύπριοι, σε συνεργασία με την Ελλάδα, χρησιμοποιούν τα ΗΕ για να πραγματοποιήσουν τη ‘μεγάλη ιδέα’ και να πετύχουν τη συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο με στόχο να συνεχίσουν το δρόμο τους ως μια αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία», υποστήριξε.

    Ο Σανέρ κατηγόρησε επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε συμφωνία και ότι δημιουργεί μόνη της σενάρια λες και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει θέσει για πρώτη φορά τέτοιες θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. «Από το 1571 που οι Οθωμανοί πήραν το νησί, εμείς είμαστε ο τουρκοκυπριακός λαός που ήρθε και ζει εδώ από τότε. Δεν πέφτει λόγος στον κ. Αναστασιάδη να μιλά και να αμφισβητεί την κυριαρχία μας. Κι αυτά που είπε, είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δήλωσε ο Σανερ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Diyalog (05.05.21), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Σανέρ υποστήριξε ότι ο η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να περιμένει από τον τουρκοκυπριακό «λαό» να συνομιλεί για ομοσπονδία για άλλα 53 χρόνια, ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν αυτό.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του «συνδέσμου αγωνιστών της ΤΜΤ», ο Σανέρ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για λύση που δεν θα περιλαμβάνει την κυριαρχική τους ισότητα.

    Επαναλαμβάνοντας το γνωστό του ισχυρισμό ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό που συνεχίζονταν για 53 χρόνια δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα εξαιτίας του ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους, ο Σανέρ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι απορρίπτει όλες τις προτάσεις λύσης. Ο Σανέρ κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι διαστρεβλώνει τις «ιστορικές πραγματικότητες» στο νησί.

    (ΑΚ)

    [07] Το θέμα της κυριαρχίας δεν είναι θέμα για παζάρεμα, υποστηρίζει ο Ολγκούν

    Η G?ne? (05.05.21) γράφει ότι o Εργκιούν Ολγκούν, «ειδικός αντιπρόσωπος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στον παράνομο Bayrak, αξιολογώντας το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, υποστήριξε ότι η πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στην Γενεύη είναι προς την κατεύθυνση μιας μόνιμης λύσης και αποτελεί μια κίνηση για να σπάσει το στάτους κβο.

    Αναφερόμενος στις παραμέτρους του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι «οι παράμετροι των ΗΕ είναι δυναμικές που μπορεί να αλλάξουν και αποτελούν δέσμευση των πλευρών για συμφωνία».

    Τονίζοντας ότι μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντανά η τουρκοκυπριακή πλευρά επαναξιολόγησε τις παραμέτρους των ΗΕ και κατάληξε ότι αυτές οι παράμετροι δεν αποτελούν ένα κατάλληλο πλαίσιο υπό τις συνθήκες, ο Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να είναι εκτός της βούλησης της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Υπογραμμίζοντας ότι στόχος των ΗΕ δεν είναι να επιβάλλουν στις πλευρές οποιαδήποτε φόρμουλα λύσης στην Κύπρο, ο Ολγκούν πρόσθεσε και τα εξής: «Ο βασικός στόχος των ΗΕ είναι να εργαστούν να επιτύχουν μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές και θα την αποδεχθούν με την δική τους θέληση».

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη πριν ορισμένους μήνες ότι δήλωσε ότι «η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού», καθώς επίσης και τις δηλώσεις του στην επέτειο της ΕΟΚΑ, ο Ογλκούν υποστήριξε ότι όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα μεταξύ των κοινοτήτων.

    Υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μετέβη στη Γενεύη με ρεαλιστικές θέσεις και ιδέες, ο Ολγκούν αναφέρθηκε στην πρόταξη 6 σημείων που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά χαρακτηρίζοντας την «ως ενέργεια για να σπάσει το στάτους κβο».

    «Στα σημεία της πρότασης, περιλαμβάνεται η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης της τουρκοκυπριακής πλευράς και η θέση ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στον νησί», ανέφερε ο Ολγκούν υποστηρίζοντας ότι μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να επιτευχθεί μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στο νησί.

    Επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα της κυριαρχίας δεν είναι θέμα για παζάρεμα, ο Ολγκούν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με την ελληνοκυπριακή πλευρά για το τί είδους συνεργασία μπορούν να έχουν που να δεσμεύεται από την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες για την επίλυση του Κυπριακού, ο Ολγκούν είπε ότι ο ΓΓ δεν εγκατέλειψε την αποφασιστικότητα του στο Κυπριακό και καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για διέξοδο. «Αναζητεί διέξοδο για το τι μπορεί να γίνει πέραν από τις αποφάσεις του ΣΑ, περιλαμβανομένης της δικής του πρωτοβουλίας. Αυτή είναι η δική μου αξιολόγηση», δήλωσε ο Ολγκούν.

    (ΑΚ)

    [08] «Διχοτομικό σχέδιο» χαρακτήρισε ο Σορακίν το μοντέλο λύσης για δύο κράτη

    «Το μοντέλο της λύσης για δύο κράτη είναι ένα διχοτομικό σχέδιο που ανήκει στη δεκαετία του 1960», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ερντογάν Σορακίν, σύμφωνα με τη K?br?s Man?et (05.05.21).

    Σε δηλώσεις του στον παράνομο Bayrak, ο Σορακίν υποστήριξε ότι μαζί με την λύση όλοι στοχεύουν στην ΕΕ και προειδοποίησε ότι αν στο παρόν στάδιο συνεχιστεί αυτό το σχέδιο λύσης για δυο κράτη και παραιτηθούν από το στόχο για ένταξη στην ΕΕ, τότε η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χάσει όλα όσα κέρδισε από την ΕΕ.

    (ΑΚ)

    [09] Παζάρεμα μεταξύ ΑΚΡ και διεθνούς κοινότητας βλέπει μετά τη Γενεύη ο Όζγιγιτ

    Η K?br?s Postas? (04.05.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι οι προτάσεις έξι σημείων που υποβλήθηκαν στην Γενεύη «σαν να ήταν οι απόψεις της τουρκικής πλευράς», πέραν από το γεγονός ότι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, σκοπό έχουν να ψηλώσουν τον πήχη παζαρέματος για την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    «Το σημείο το οποίο δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε αυτό το στάδιο είναι το γιατί οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ πραγματοποίησαν μιαν συνάντηση που ήταν γνωστό εκ των προτέρων το αποτέλεσμά της σε συνθήκες πανδημίας και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάει ο κόσμος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Άραγε οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ πήραν κάποια μηνύματα από αξιωματούχους της Τουρκίας και διεθνείς παίκτες πίσω από κλειστές πόρτες; Θα το δούμε αυτό στις επαφές που θα πραγματοποιήσουμε κατά τις προσεχείς ημέρες με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ εδώ και τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα».

    Σημειώνοντας ότι όταν κοιτάξει κανείς τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν τις τελευταίες μέρες διεθνείς παίκτες και αξιωματούχοι του ΑΚΡ, θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι θα διεξαχθούν σοβαρά παζάρια κατά την προσεχή περίοδο, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι βάση γι’ αυτό το παζάρεμα θα μπορούσε να ήταν οι οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ ότι είναι εγγόνι των Οθωμανών και Τούρκος γιος Τούρκων, ο Όζγιγιτ είπε ότι έχει κάποια βιβλία να προτείνει στον Τατάρ για να μάθει τις ιστορικές πραγματικότητες.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Επικρίσεις και από Ατάογλου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

    Η K?br?s Postas? (04.05.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενος υπουργός τουρισμού, Φικρί Ατάογλου υποστήριξε ότι οι αναφορές που περιέχονται στο πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τους Τουρκοκύπριους. Σε γραπτή του δήλωση, ο Ατάογλου ισχυρίστηκε και τα εξής:

    «Η αξιολόγηση και το ύφος που ο πρόεδρος ενός συντηρητικού, χριστιανικού κόμματος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε για το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που θέσαμε στο τραπέζι στη Γενεύη, είναι η πλήρης αντανάκλαση του ιδίου και της σκέψης που τον υποστηρίζει. Παράλληλα με αυτό τον χαρακτήρα που πόρρω απέχει από τη διπλωματία, είναι αραχνιασμένος, τρέφει την νοοτροπία της ένωσης και είναι αδιάλλακτος, είναι η πλέον ξεκάθαρη έκφραση ότι θεωρεί τους πολίτες της ΤΔΒΚ ως μειονότητα της διοίκησης που καταλήφθηκε εκ μέρους των ιδίων μέσω κατοχής».

    Ο Ατάογλου υπενθύμισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι «πολίτες» της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» από το 1983.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Στα 60 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,502 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 60 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 49 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα δύο άτομα έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 9 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 74 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 21 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 12, στην Κερύνεια 15 και στην κατεχόμενη Λεύκα ένα.

    Μέχρι τις 04 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,017,584 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,463 κρούσματα Covid-19, 5,841 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 590 ασθενών, 73 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 487 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 5 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 25 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 32.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας, δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το Κυπριακό, λέει ο Τατάρ

    Χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας, δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε την υπόθεση της Κύπρου, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah (05.05.21).

    Σημειώνοντας ότι το Κυπριακό είναι μια κοινή υπόθεση της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, ο Τατάρ τόνισε ότι ως τουρκοκυπριακός «λαός» δεν θα ήταν εφικτό να διαχειριστούν αυτή την υπόθεση χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας. «Αναπτύξαμε αυτή την πολιτική με συνεχή διαβούλευση με τον κ. Ερντογάν. Κατά την περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός, οι δηλώσεις του Ακιντζί εκνεύριζαν τόσο την Τουρκία όσο και εμάς. Με τις εντολές του κ. Ερντογάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου μας στήριξε 100%. Τώρα πρέπει να πλάσουμε την κοινή γνώμη. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Τουρκίας για αυτό. Έχουμε την πλήρη στήριξη του κ. Ερντογάν στο Κυπριακό. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτό», σημείωσε ο Τατάρ.

    Σχετικά με την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Τατάρ διατύπωσε εκ νέου τον ισχυρισμό του ότι «με την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση τους, κατέθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα πρακτικό, δίκαιο και βιώσιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα μπορεί να επιτευχθεί στην Κύπρο με τη συνεργασία των δύο υφιστάμενων κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος».

    Σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλλε επίσημα στα ΗΕ πρόταση στη βάση της συνεργασίας των δύο κρατών, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο στόχος της άτυπης διάσκεψης ήταν «παραγωγικός».

    Αναφέροντας ότι το όραμα του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ήταν πολύ διαφορετικό από το δικό τους, επειδή θεωρούσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την ομοσπονδία και ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι εφικτή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εαυτούς τους και το «λαό» της Κύπρου. «Όσο αυξάνεται η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, εμείς πρέπει να ενεργήσουμε μαζί με την Τουρκία. Δεν πρέπει ποτέ να εξαπατηθούμε, πριν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία μας,. Καταδικάζω όσους γίνονται θύματα εξαπάτησης από τους Ελληνοκύπριους», ισχυρίστηκε ο Ταταρ.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν αναγνωρίζουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους και ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που απέρριψε όλες τις προτάσεις για λύση, που ετοιμάστηκαν στη βάση της ομοσπονδίας. Συνεπώς, επανέλαβε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμεί λύση ομοσπονδίας, που εξυπηρετεί την πολιτική της χρονοτριβής.

    Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν εκπλήρωσε ούτε μια από τις υποσχέσεις της που έδωσε τους Τουρκοκύπριους στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, ο Τατάρ κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι αμερόληπτη και ότι αγνοεί τα δικαιώματα και συμφέροντα τους, στηρίζοντας την Ελλάδα και την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» επειδή είναι μέλη της ΕΕ. «Εμείς δεν πρόκειται να ανεχτούμε αυτή την μεταχείριση, ούτε τη βρίσκουμε ειλικρινή. Εάν η Δύση επιθυμεί να επιτευχθεί λύση στην Κύπρο, τότε ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η εξίσωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο λαών».

    (ΔΨ)

    [02] Λύση δύο κρατών η μόνη εφικτή λύση στην Κύπρο, υποστηρίζει ο Ακάρ

    Η λύση δύο κρατών είναι η μόνη λύση πια στην Κύπρο, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ, διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι είναι ξεκάθαρο πια ότι το να επαναδιαπραγματευθούν τις προτάσεις για λύση στην Κύπρο, που έχουν ήδη διαπραγματευτεί και αποδειχτεί ανεπιτυχείς, δεν θα μπορέσουν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (04.04.21).

    Σε δηλώσεις του σε Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, όπου βρίσκεται για επίσημες επαφές μαζί με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλερ, ο Ακάρ είπε ότι η ύπαρξη της Τουρκίας στη Λιβύη είναι ζωτικής σημασίας από την άποψη της προστασίας των δικαιωμάτων, ενδιαφερόντων και συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες μας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της συμφωνίας των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη. Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας να παρακάμψει αυτή τη συμφωνία είναι μάταιες. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, του διαλόγου και των ειρηνικών μεθόδων», πρόσθεσε ο Ακάρ.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη, τα δικαιώματα ή το δίκαιο κανενός, υποστηρίζοντας τα εξής: «Σεβόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Όμως, δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Όλοι πρέπει να το αντιληφθούν αυτό».

    Υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Τουρκικό κράτος στην Κύπρο, ο Ακάρ ανέφερε: «Εμείς λέμε ειρήνη, ηρεμία, διάλογο, σχέσεις καλής γειτονίας. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα συνεχώς χρησιμοποιεί απειλητική γλώσσα, δείχνει ασέβεια, προκαλεί και κλιμακώνει κρίσεις».

    Ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία πάντα τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ο Ακάρ σημείωσε: «Αναμένω ότι οι τρίτες πλευρές να είναι αντικειμενικές στα ζητήματα με τους γείτονες μας. Αναμένω να έχουν λογικές προσεγγίσεις στα ζητήματα. Τους λέω ότι με κανένα τρόπο δεν πρέπει τα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, να μετατρέπονται σε προβλήματα είτε με τις ΗΠΑ, είτε με την ΕΕ. Συνεπώς, δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας».

    (ΔΨ)

    [03] Τουρκική αντιπροσωπεία στο Κάιρο για ομαλοποίηση των σχέσεων τους

    Τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργών εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ μετέβη χθες στο Κάιρο, στο πλαίσιο ομαλοποίησης των σχέσεων τους με την Αίγυπτο, γράφει η Milliyet (05.05.21), προσθέτοντας ότι η πρώτη επίσημη επαφή τους μετά από οχτώ χρόνια θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στην τουρκική και αιγυπτιακή αντιπροσωπεία σε γεύμα ιφτάρ.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο από τον Τούρκο Πρέσβη, αναπληρωτή υπουργών εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τον Αιγύπτιο Πρέσβη, αναπληρωτή υπουργών εξωτερικών Χαμντί Σανάτ Λόζα.

    Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα εστιαστούν στα απαραίτητα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και σε σχέση με περιφέρεια.

    (ΔΨ)

    [04] Η Σλοβενία θα στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δηλώνει ο Σλοβένος ΥΠΕΞ

    Η Yenisafak (05.05.21) γράφει ότι ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών Ανζέ Λογκάρ δήλωσε πως η χώρα του θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Σλοβένος ΥΠΕΞ μιλούσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέπτεται την Σλοβενία που αναλαμβάνει την Προεδρίας της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

    «Η Σλοβενία θα επιμένει στον διάλογο. Πιστεύουμε πως τα θέματα που θα ανοίξουν προς συζήτηση θα πρέπει να αξιολογηθούν στο πλαίσιο των αμοιβαίων συμφερόντων. Δήλωσα πως η Σλοβενία θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο από αυτή την άποψη. Σημειώνουμε πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν περεταίρω βήματα, ειδικότερα στο θέμα της τελωνειακής ένωση. Θα προσφέρουμε επίσης την υποστήριξη μας στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας. Μπορείτε να περιμένετε ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο από την Σλοβενία», είπε ο Λογκάρ.

    Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επίσκεψη ανώτερων αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα στην Άγκυρα, επέτρεψε την εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές και υποστήριξε πως το κλίμα είναι πολύ καλύτερο τώρα και μπορεί να επιτρέψει την συζήτηση σε πολλά σημαντικά θέματα.

    Σε ερώτηση για την αποχώρηση της Τουρκίας από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, ο Τσαβούσογλου είπε πως το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία που ακολουθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Για τις σχέσεις Τουρκίας-Σλοβενίας είπε πως αναπτύσσονται και το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δύο χώρες έφτασε τα 2 δις δολάρια.

    Ο Τσαβούσογλου μετέβηκε στην Λιουμπλιάνα για επίσημες επαφές και θα συνεχίσει το ταξίδι του στο Σαράγιεβο τις επόμενες μέρες.

    (ΚΣ)

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Σαουδάραβα Βασιλιά

    Η Yenisafak (05.05.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

    Οι δύο άντρες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβίας καθώς και τρόπους αύξησης της συνεργασίας του σε διάφορους τομείς.

    (ΚΣ)

    [06] Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Γερμανία

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει αύριο στη Γερμανία, γράφει η H?rriyet (05.05.21).

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, ο Τούρκος Υπουργός Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασία στη Γερμανία στις 6 Μαΐου, 2021.

    Κατά την επίσκεψη, εκτός από διμερή και περιφερειακά θέματα, θα συζητηθούν και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

    (ΔΨ)

    [07] Έρευνα ενάντια στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης στη βάση ότι επέδειξε ασέβεια κατά την επίσκεψη σε κοιμητήριο

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet (04.05.21) Μπαρίς Πεχλιβάν, έγραψε ότι ξεκίνησε έρευνα εναντίον του Δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης (ΙΜΜ) Εκρέμ Ιμάμογλου «για το δέσιμο των χεριών του πίσω από την πλάτη του», ενώ εισήλθε σε κοιμητήριο. Ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε επίσης τα νέα.

    «Σήμερα, όπου κι αν κοιτάξουμε, ακούμε παρόμοιες λέξεις: Παράνομη τάξη, παράνομη εντολή, μη εγκληματική πράξη ... Κάθε μέρα είμαστε περίεργοι, καταπιεσμένοι, θυμωμένοι. Αλλά ο πήχης συνεχίζει να ανεβαίνει. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω: Περπατήσατε με τα χέρια δεμένα πίσω σας. Θα ξεκινήσει έρευνα εναντίον σας», έγραψε χαρακτηριστικά ο Πεχλιβάν.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το περιστατικό έγινε πριν έναν χρόνο στο πλαίσιο των εορτασμών για την 567η επέτειο από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης στην τελετή στον τάφο του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ. Ο Ιμάμογλου που συμμετείχε στην τελετή έδεσε τα χέρια του πίσω από την πλάτη του περπατώντας στον χώρο που βρίσκεται ο τάφος, με αποτέλεσμα το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών να ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας εναντίον του για ασέβεια.

    Σύμφωνα με την Cumhuriyet (05.05.21) το Τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Ισμαήλ Τσατακλί αναφορικά με το θέμα, δήλωσε ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο την ασέβεια στον τάφο, αλλά και τις επισκέψεις που έκανε ο Ιμάμογλου σε δημάρχους του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

    (ΚΣ)

    [08] Ιμάμογλου και Γιαβάς ξεπερνούν σε ποσοστά τον Ερντογάν σε μία πιθανή προεδρική αναμέτρηση

    Η Cumhuriyet (05.05.21) δημοσιεύει δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών μέσα από 3605 συνεντεύξεις με Τούρκους πολίτες από 27 επαρχίες της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανάμεσα στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον νυν Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώτος λαμβάνει ποσοστό 42,9% ενώ ο δεύτερος 40,3%. Το ποσοστό αυτών που δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 9,5% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 5,5%.

    Εάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η μονομαχία είναι ανάμεσα στον Δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και τον νυν Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώτος λαμβάνει ποσοστό 46,5% και ο δεύτερος 38,9%. %. Το ποσοστό αυτών που δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 7,8% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 5,4%

    Ωστόσο, ο Ερντογάν δείχνει να κερδίζει τους προέδρους των Κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε μία αναμέτρηση με την ηγέτη του Καλού Κόμματος Μεράλ Άκσενερ, ο Ερντογάν λαμβάνει 42,6% ενώ η Άκσενερ 38.1%. Το ποσοστό αυτών που δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 13% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 4,9%

    Σε μία αναμέτρηση με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, , ο Ερντογάν λαμβάνει 45,5% ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 32,4%. Το ποσοστό αυτών που δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 15,1% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 5,4%

    Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με το κόμμα που θα ψήφιζαν αν γίνονται βουλευτικές εκλογές, αξίζει προσοχής το ποσοστό των αναποφάσιστων κι αυτών που δεν θα ψηφίσουν, που ανέρχεται συνολικά σχεδόν στο 28%.

    Οι ερωτηθέντες απάντησαν ως ακολούθως για το τι θα ψηφίζανε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές:

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης- AKP: 27,2%

    Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα - CHP: 17,9%

    Καλό Κόμμα -?Y? Parti: 9,3%

    Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης-MHP: 5,6%

    Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών -HDP: 7,5%

    Κόμμα DEVA: 1,1%

    Κόμμα Ευδαιμονίας-SP: 0,8%

    Κόμμα του Μέλλοντος -Gelecek Partisi: 0,4%

    Άλλα: 2,5%

    Αναποφάσιστοι: 15,9%

    Δεν θα ψηφίσω: 11,9%

    (ΚΣ)

    [09] Στις 28,997 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Yeni ?afak (04.05.21) o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 28,997 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 241,747 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 336 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 38,218. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 2,483 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 4,929,118 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 41,527 Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,554,037.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 48,229,733 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 3,452 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,2 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 33,8%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 5 May 2021 - 19:41:58 UTC