Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-12

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 88/2021 12.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ και Σανέρ επικρίνουν τις επιθέσεις Ισραηλινών στο τζαμί Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ
  • [02] Ο σεβασμός χάθηκε στη Γενεύη, λέει ο Έρχουρμαν
  • [03] Aβάσιμες oι κατηγορίες του Έρχουρμαν εναντίον του Τατάρ, υποστηρίζει ο Χασίπογλου
  • [04] Η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας επικρίνει την απόρριψη της πρότασης για άνοιγμα λιμανιών
  • [05] «Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά μας για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων» δηλώνει ο Όζερσαϊ
  • [06] Αρθρογράφος απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να κατανοήσει την Κύπρο
  • [07] Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι για την παραχώρηση 30,000 δόσεων εμβολίων από την ΕΕ και μιλούν για άδικη διανομή των εμβολίων
  • [08] Στα 33 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Αποστολή διεθνούς δύναμης προστασίας στην Παλαιστίνη ζητά ο Έρντογαν
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Μαλαισία και Κατάρ για το θέμα της Παλαιστίνης
  • [03] Τσαβούσογλου: Οι μουσουλμάνοι περιμένουν να κάνουμε βήματα για την Παλαιστίνη
  • [04] Η Τουρκία επικρίνει τις ΗΠΑ για την στάση που τηρούν στις επιθέσεις του Ισραήλ
  • [07] Μόνη ελπίδα των Παλαιστινίων είναι η Τουρκία, λέει ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Άγκυρα
  • [08] Μπορεί να αγοράσει και Patriot η Τουρκία ταυτόχρονα με τους S-400, λέει ο Καλίν
  • [09] Δημοσκόπηση: Ο Κιλιτσντάρογλου κερδίζει τον Ερντογάν στις εκλογές - Οι γυναίκες ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τον Ερντογάν
  • [10] Στις 14,497 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ και Σανέρ επικρίνουν τις επιθέσεις Ισραηλινών στο τζαμί Αλ-Ακσά στην Ιερουσαλήμ

    Η Vatan (12.05.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξέδωσε μήνυμα συμπαράσταση προς τον λαό της Παλαιστίνης, καταδικάζοντας παράφορα τις επιθέσεις από τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Ισραήλ προς τον Παλαιστινιακό λαό αλλά και την επίθεση που έγινε στο τζαμί Mescid-i Aksa στην Ιερουσαλήμ.

    Καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα αυτές τις βίαιες επιθέσεις, ο Τατάρ στο μήνυμα του υποστηρίζει ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού. «Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι για μας η στήριξη που μας παρέχει η μητέρα Πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη Τουρκία», αναφέρει ο Τατάρ στο μήνυμά του.

    Επίσης, σε γραπτή του δήλωση, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ επέκρινε με τη σειρά του τις Ισραηλινές επιθέσεις στο τζαμί Mescid-i Aksa, υποστηρίζοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι βίωσαν τέτοια γεγονότα στο παρελθόν κατά την περίοδο του 1963-1974 από τους Ελληνοκύπριους.

    Υποστηρίζοντας ότι ο Τουρκοκυπριακός «λαός» μαζί με την Τουρκία στέκονται δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης, ο Σανέρ υπογράμμισε τη σημαντική στήριξη που έχουν από την Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι «η στρατιωτική, οικονομική και άλλου είδους στήριξη από την Τουρκία τους προσφέρει ασφάλεια και ευημερία τόσα χρόνια».

    (ΑΚ)

    [02] Ο σεβασμός χάθηκε στη Γενεύη, λέει ο Έρχουρμαν

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι ο σεβασμός για τον οποίο αναφέρεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει χαθεί στη Γενεύη, γράφει η Hakikat (12.05.21).

    Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Έρχουρμαν διερωτήθηκε γιατί ο Τατάρ κουβάλησε τα πολιτικά κόμματα στη Γενεύη, αφού δεν έτυχαν καμία ενημέρωση για τους σχεδιασμούς του εκεί, σημειώνοντας ότι έπρεπε να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα ότι θα υπέβαλλε τέτοιο έγγραφο με σοβαρές επιπτώσεις εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς και όχι να τους καλέσει για ενημέρωση κατά την επιστροφή στην Κύπρο.

    Κατηγορώντας τον για υποκρισία και για ασέβεια προς τα πολιτικά κόμματα και τη «βουλή», ο Έρχουρμαν είπε ότι δεν θα συμμετάσχει πια σε μια τέτοια κωμωδία.

    Στη συνέχεια, ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι η θέση, που έχουν φθάσει, είναι μια θέση που απειλεί όσα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής, σημειώνοντας ότι έχει στενέψει το πεδίο συνομιλιών με τη διεθνή κοινότητα.

    Επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έπραξε ούτε τα μισά από αυτά που έπρεπε να πράξει μετά το 2004, ο Έρχουρμαν είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούν ότι ακόμη δεν πέρασε ο κανονισμός του ελεύθερου εμπορίου και του απευθείας εμπορίου. «Ακόμη και στο θέμα των εμβολίων, η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε δίκαια», υποστήριξε ο Έρχουρμαν καλώντας τον Τατάρ να το αναφέρει αυτό στους αρμόδιους της ΕΕ και όχι να το αναφέρει στο «προεδρικό», υπενθυμίζοντας τον ότι κατέχει «αξίωμα», που είναι το μόνο αναγνωρισμένο διεθνώς.

    Σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ο Έρχουρμαν επισήμανε ότι πρέπει να μείνει το θέμα στην επικαιρότητα.

    (ΔΨ)

    [03] Aβάσιμες oι κατηγορίες του Έρχουρμαν εναντίον του Τατάρ, υποστηρίζει ο Χασίπογλου

    Σύμφωνα με τον παράνομο Βrtk (12.05.21), o γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Ογουζχάν Χασίπογλου, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν που επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για τους χειρισμούς του στη Γενεύη, υποστήριξε ότι ο Τατάρ και η «αντιπροσωπεία» του επέδειξαν στη Γενεύη υπερβολικό ζήλο και σωστή στάση παραθέτοντας τις θέσεις τους στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, ο Χασίπογλου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Έρχουρμαν που κατηγόρησε τον Τατάρ ότι δεν προέβη σε ενημέρωση των Τουρκοκυπριακών κομμάτων τόσο στα πλαίσια της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης όσο και μετά, υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ συγκάλεσε έκταση «συνεδρία της βουλής», όπου και αξιολόγησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξήγησε όσα διαδραματίστηκαν στη Γενεύη και άκουσε τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος του CTP ο οποίος δεν παρέστη στη πιο πάνω συνεδρία της «βουλής» συνεχίζει να κατηγορεί τον «πρόεδρο» Τατάρ προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς, ο Χασίπογλου εξήρε τον «ζήλο» και τη «σωστή στάση» του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Υπενθυμίζοντας ότι το CTP και η αντιπροσωπεία του ήταν παρών τόσο στις συνομιλίες το 2017 στο Κρανς Μοντανά όσο και στις συνομιλίες στη Γενεύη, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι ήταν μαζί όταν «βίωσαν την αδιάλλακτη στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς» σε αυτές τις συναντήσεις. «Εκεί αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ενότητα. Εγώ το 2018 συμμετέχοντας στις συνομιλίες στη Ελβετία ως εκπρόσωπος του UBP δεν είχαν καν δει το πρόσωπο του τότε προέδρου Ακιντζί. Όταν ο κ. Ακιντζί αποδέχθηκε το έγγραφο πλαίσιο Γκουτέρρες που προέβλεπε τη παραχώρηση περισσοτέρων εδαφών από μέρους της Τουρκοκυπριακής πλευράς στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και την κατάργηση των Τουρκικών εγγυήσεων, δεν είχε καν ενημερώσει την βουλή προτού τα αποδεχθεί αυτά αλλά ούτε και μετά που τα αποδέχθηκε», υποστήριξε.

    Ο Χασίπογλου συνεχίζοντας ανέφερε ότι το 2017 όταν ο ίδιος βρισκόταν στις συνομιλίες στη Γενεύη μαζί με τον τότε «πρωθυπουργό» Χουσεγίν Όζγκουργκιουν, δεν είχαν επίσης καμιά ενημέρωση ούτε και για το χάρτη που είχε κατατεθεί τότε.

    Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ θέσεις που μηδενίζουν το έργο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Χασίπογλου, απαντώντας στον Έρχουρμαν ισχυρίστηκε ότι οι ίδιοι ποτέ δεν είχαν διαπράξει ασέβεια έναντι του «τότε προέδρου» και πρόσθεσε ότι αναμένουν και από τους ίδιους να πράξουν το ίδιο.

    Χαρακτηρίζοντας λανθασμένη και μη πειστική τη στάση που επέδειξε το κόμμα της αντιπολίτευσης CTP να μην παραστεί στη «συνεδρία της βουλής» με το δικαιολογητικό ότι δεν είχε ενημερωθεί από πριν για το έγγραφο με τις 6 προτάσεις που υπέβαλε η Τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη, ο Χασίπογλου κατηγόρησε το CTP ότι δεν αντέδρασε κατά τον ίδιο τρόπο όταν ο Ακιντζί κατέθεσε το χάρτη το 2017 ο οποίος «θυματοποιούσε» σε μεγάλο βαθμό τους Τουρκοκύπριους.

    Ισχυριζόμενος ότι είχαν διαβιβάσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα το πακέτο των 6 σημείων που κατέθεσε η Τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη, ο Χασίπογλου υποστήριξε και τα εξής: «Η ουσία της πρόταση μας είναι ότι πρέπει να αρχίσει μια διαδικασία συνομιλιών που θα εγγυάται την κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο καθεστώς εκπροσώπησης μας διεθνώς. Εμείς είναι αυτό που ζητήσαμε, δεν είχαμε πει να συνομιλήσουμε για συνομοσπονδία ή για ομοσπονδία. Εμείς καταθέσαμε τη θέση που είχαμε από την αρχή», πρόσθεσε.

    (ΑΚ)

    [04] Η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας επικρίνει την απόρριψη της πρότασης για άνοιγμα λιμανιών

    Υπό τον τίτλο «Γιατί απορρίφτηκε η πρόταση για τα λιμάνια;», η Avrupa (12.05.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ενώ οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης έμειναν σιωπηλοί κατά της διάρκεια της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, τώρα άρχισαν να μιλούν στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι εάν και είναι αργά πια για την απόρριψη της πρότασης του Αναστασιάδη στη Γενεύη για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου, η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας [Bu Memleket Bizim Platformu], αντέδρασε.

    Σε συνέντευξη Τύπου, η Εμέλ Τελ, εκ μέρους της Πλατφόρμας, επικρίνοντας την απόρριψη της πρότασης του Ελληνοκύπριου ηγέτη Αναστασιάδη για άνοιγμα των λιμανιών, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υποστήριξε ότι είναι ένδειξη ότι ο Τατάρ έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του ως διαπραγματευτής στην Τουρκία. Στη συνέχεια, η Τελ επισήμανε τα εξής:

    «Εκτός του γεγονότος ότι το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου, που ήταν ένα από τα αίτηματα των Τουρκοκυπρίων εδώ και χρόνια, θα έφερνε οικονομικά οφέλη, η απόρριψη μιας τέτοιας εξέλιξης που είχε σκοπό να δημιουργήσει μέτρο οικοδόμηση εμπιστοσύνης σημαίνει ότι καταδικάζουμε τους εαυτούς μας σε εμπάργκο. Παρόλη την αρνητική στάση των αξιωματούχων της Τουρκίας και του Τατάρ, τονίζομε ότι θα συνεχίσομε να στηρίζομε την ψύχραιμη και αποφασιστική στάση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Μας ευχαρίστησε το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ έχει συγκαλέσει μια νέα συνάντηση εντός τριών μηνών, και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε διπλωματικές συναντήσεις με μέλη των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Καταληκτικά, η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας ανακοίνωσε ότι είναι αποφασισμένη να αγωνισθεί για επίτευξη συμφωνίας για μια Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος.

    (ΔΨ)

    [05] «Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά μας για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων» δηλώνει ο Όζερσαϊ

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (12.05.21), ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανέφερε ότι η μπάλα αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων βρίσκεται στην Τουρκοκυπριακή πλευρά η οποία θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα, κατά την έκφραση του.

    Επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών στο ελληνοκυπριακό Τύπο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε πρόταση για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στη δικοινοτική επιτροπή για την υγεία, ο Όζερσαϊ σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε την πρόταση αυτή στις 21 Απριλίου, αλλά ακριβώς την επόμενη μέρα προχώρησε σε ολικό κλείσιμο στο «νότο» και ως εκ τούτου ενώ συζητήθηκε η πρόταση, η απόφαση που λήφθηκε δεν ήταν δεσμευτική. «Αντί να κρυβόμαστε πίσω από τη ρητορική ότι η ‘ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων’ θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και αμέσως μετά το Μπαϊράμι να προχωρήσουμε στο άνοιγμα τους, επειδή αυτό το άνοιγμα είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο», είπε.

    Ο Όζερσαϊ στις δηλώσεις του πρόσθεσε και τα εξής: «Αυτή τη στιγμή η μπάλα βρίσκεται στη δική μας πλευρά. Εμείς θα πρέπει έχοντας ως σημείο αναφοράς αυτή την πρόταση, να θέσουμε επί τάπητος τους όρους και τι θέλουμε για να προχωρήσουμε στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων όπως π.χ (να είναι κάποιος εμβολιασμένος ή να έχει στην κατοχή του PCR τεστ διάρκειας 24 ωρών ή οι διελεύσεις να είναι μονοήμερες)».

    Ο Όζερσαϊ τόνισε επίσης την ανάγκη όπως επιμένουν στο ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς να ανοίξουν τα οδοφράγματα και ειδικότερα αυτά της οδού Λήδρας και Δερύνειας.

    (ΑΚ)

    [06] Αρθρογράφος απευθύνει έκκληση στην Τουρκία να κατανοήσει την Κύπρο

    Ο αρθρογράφος Σαμί Όζουσλου της Yeni D?zen ( 12.05.21) υποστηρίζει στο σημερινό του άρθρο, υπό τον τίτλο «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει την Κύπρο», ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι πριν 7-8 χρόνια ο γνωστός του Τούρκος δημοσιογράφος Ερντάλ Γκιουβέν συνήθιζε να λέει ότι η «Τουρκία έχει Κυπριακό πρόβλημα», ενώ τώρα η «Τουρκία έχει ένα ΤΔΒΚ πρόβλημα». Αυτός ο όρος εξηγούσε τα οικονομικά προβλήματα της «ΤΔΒΚ» από τους κυβερνώντες της Άγκυρας, αναφέρει ο Όζουσλου, προσθέτοντας ότι υπήρχε μια πολεμική μεταξύ των κυβερνήσεων της Άγκυρας και της «ΤΔΒΚ», μάλιστα ο Τούρκος «πρέσβης» στη κατεχόμενη Λευκωσία μιλούσε συνήθως ως «νομάρχης της αποικιοκρατίας». Στη συνέχεια, γράφει τα εξής:

    «Η διοίκηση της Άγκυρας αγνοούσε εντελώς τις φωνές που έρχονταν από εκεί, παρόλο που χαρακτήριζε την ‘ΤΔΒΚ’ ως ανεξάρτητο κράτος. (?) Υπήρχε πάντα μια ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και ΤΔΒΚ. Περισσότερο ήταν οι ατέλειωτες συζητήσεις και διαδικασίες για τα ‘οικονομικά πρωτόκολλα’. Οι τρεις επικρατέστερες αντιλήψεις που είχαν αυτοί που διαμόρφωναν την πολιτική της ΤΔΒΚ στην Άγκυρα ήταν οι εξής:

    · Υπάρχει περισσότερη οικονομική ευημερία από ότι πρέπει στην Βόρεια Κύπρο.

    · Η κοινότητα της Βόρειας Κύπρου δεν έχει αρκετά εθνικά αισθήματα.

    · Η θρησκευτικότητα, δηλ. η πίστη, το σουνιτικό ισλάμ και η εφαρμογή της, είναι αρκετά αδύναμη ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους.

    Αυτές τις αντιλήψεις είχαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και τις εξέφραζαν είτε προσωπικά είτε στις διάφορες εκθέσεις που ετοίμαζαν ή μέσω των ΜΜΕ. (?) Δεν είχαν καμία πρόθεση να ακούσουν το λαό εκεί, ακόμα και την ελίτ. (?)

    Το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας δεν είχε ανάγκη διάλογο με την Βόρεια Κύπρου, που θεωρούσε ‘υποδιοίκηση΄, ακόμη και ‘επαρχία’. Αυτό είναι σίγουρο?

    Όμως πρέπει η Τουρκία να κατανοήσει την Κύπρο. Πρέπει να ανοίξει κανάλι επικοινωνίας, να βρει ένα δρόμο. Αυτό το έχουν περισσότερο ανάγκη αυτοί που ζουν στην ΤΔΒΚ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ είναι ‘η μονόπλευρη επικοινωνία΄ και αυτό πρέπει να ξεπερασθεί.

    Παλαιότερα, υπήρχαν επαφές ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, ανάμεσα στα κοινοβούλια. Ούτε αυτό δεν γίνεται πια. Όχι μόνο δεν υπάρχουν επαφές με την εξουσία, αλλά ούτε και με την αντιπολίτευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει ούτε μια επαφή με το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), το HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών), το ?Y? Partisi (Καλό Κόμμα) ή άλλα κόμματα. Πρέπει να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να προβούν σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. (?)

    Οι Τουρκοκύπριοι έχουν προβλήματα με την κυβέρνηση της Άγκυρας, αλλά όχι με τον κόσμο της Τουρκίας. (?)

    Η Τουρκία δεν είναι μόνο AKP. Η Τουρκία δεν είναι μόνο Ερντογάν. (?) Η πολιτική της μη λύσης θα είναι καταστροφική για την περιοχή. Πρέπει να εξηγηθεί η Κύπρος στην Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει την Κύπρο».

    (ΔΨ)

    [07] Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι για την παραχώρηση 30,000 δόσεων εμβολίων από την ΕΕ και μιλούν για άδικη διανομή των εμβολίων

    Η Halk?n Sesi (12.05.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Υπάρχει εμπάργκο και στα εμβόλια;» γράφει ότι η «πλατφόρμα οικονομικών συντεχνιών» στα κατεχόμενα αντέδρασε έντονα στην παραχώρηση από την ΕΕ 30,000 δόσεων εμβολίων στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα από τις 482,965 δόσεις εμβολίων που παραχωρήθηκαν συνολικά στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων» στα κατεχόμενα που απαρτίζεται από το Τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο, το «Τουρκοκυπριακό βιομηχανικό επιμελητήριο», την «τουρκοκυπριακή ένωση εργολάβων οικοδομών» και την «τουρκοκυπριακή ένωση ξενοδόχων», πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, διαμαρτυρόμενοι για την «άδικη», όπως την χαρακτήρισαν, διανομή των εμβολίων της ΕΕ κατά του COVID-19 στην Κύπρο, η οποία δεν συνάδει ούτε και με την πληθυσμιακή αναλογία, όπως υποστήριξαν.

    Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, οι συμμετέχοντες κρατώντας πλακάτ στα οποία αναγράφοντας συνθήματα όπως «Υπάρχουν εμπάργκο και στα εμβόλια;», «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της», «Απαράδεκτες οι διακρίσεις στη διαδικασία των εμβολίων», «Η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια έναντι σε αυτή την αδικία», επέκριναν έντονα την ΕΕ.

    Σε γραπτή ανακοίνωση που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, η «πλατφόρμα επικρίνει την ΕΕ για τη μη παραχώρηση επαρκούς αριθμού εμβολίων στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Η «πλατφόρμα» υποστήριξε ότι με βάση την αναλογία πληθυσμού, η ΕΕ από τις 482,965 δόσεις εμβολίων που παραχώρησε στην Κύπρο, θα έπρεπε να παραχωρήσει γύρω στις 100,000 δόσεις εμβολίων στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και όχι 30,050, όπως έπραξε.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα για όλους να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια, η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί αναγκαιότητα για τον Τουρκοκυπριακό «λαό» προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα. «Παρόλο που τόσο οι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της ΕΕ, φαίνεται ότι με κάθε ευκαιρία το ξεχνούν αυτό, ακόμη και όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας. Καλούμε τόσο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και την Ελληνοκυπριακή διοίκηση να είναι δίκαιη στο θέμα της διανομής των εμβολίων στην Κύρο και απαιτούμε άμεσα όπως τερματιστεί αυτή η αδικία», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του κατά τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του Gen? TV στα κατεχόμενα για το ίδιο θέμα, ο «εκπρόσωπος Τύπου» της «πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων» και «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης εργολάβων οικοδομών» Τζιαφέρ Γκιούρτσιαφερ, χαρακτήρισε άδικη εκ μέρους της ΕΕ τη διανομή εμβολίων στη Κύπρο.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν νοιάζονται ούτε και υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους, ο Γκιούρτζιαφερ δήλωσε και τα εξής: «Είναι πασιφανές ότι παραγνωρίζονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο πρόεδρος μας θα πρέπει να τα αφήσει όλα στην άκρη και να αρχίσει να κάνει λόμπι από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τα εμβόλια. Ίσως και εμείς σαν πλατφόρμα μεταβούμε στις Βρυξέλλες για αυτό το σκοπό», δήλωσε ο Γκιούρτζιαφερ.

    [08] Στα 33 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (12.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 9,010 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 33 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 24 είναι εγχώριες μολύνσεις, το ένα είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 8 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 39 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 17 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 1, στην Κερύνεια 5 και στην κατεχόμενη Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 11 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,076,237 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,750 κρούσματα Covid-19, 6,206 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 511 ασθενών, 43 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 448 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 18 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 33.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Αποστολή διεθνούς δύναμης προστασίας στην Παλαιστίνη ζητά ο Έρντογαν

    Η Sabah (12.05.21, sabah.com) γράφει ότι τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το θέμα της αποστολής εμβολίων Sputnik V στην Τουρκία συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη οι Πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας Επικοινωνίας, ο Έρντογαν ανέφερε ότι η Τουρκία αντέδρασε με τον πλέον έντονο τρόπο στις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Ιερουσαλήμ, της Γάζας, του τεμένους Αλ-Άκσα και των Παλαιστινίων. Υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει ένα «ισχυρό και αποτρεπτικό μάθημα» στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε κάθε επίπεδο.

    Ο Έρντογαν ανέφερε ότι θεωρεί σημαντική τη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών που επισημαίνει τις παραμέτρους του ΟΗΕ στο Παλαιστινιακό και τη λύση δύο κρατών και χαρακτήρισε σημαντικό μήνυμα το γεγονός ότι εμφανίζονται να συμφωνούν Τουρκία και Ρωσία στις εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ιερουσαλήμ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον συνομιλητή του ότι είναι σημαντικό να παρέμβει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτού μεγαλώσει πιο πολύ η κρίση στην Παλαιστίνη και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο πρέπει να στείλει αποφασιστικά και ξεκάθαρα μηνύματα στο Ισραήλ για να σταματήσει τις επιθέσεις του. Ο Έρντογαν υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να εργαστούν πάνω στην ιδέα αποστολής διεθνούς δύναμης προστασίας στην περιοχή για να προστατεύει τους Παλαιστίνιους αμάχους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι Τουρκία και Ρωσία θα συνεργαστούν στενά σε όλα αυτά τα θέματα στα Ηνωμένα Έθνη.

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Μαλαισία και Κατάρ για το θέμα της Παλαιστίνης

    Η Yeni Safak (12.05.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις διπλωματικές ενέργειες για την Παλαιστίνη και χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά της Μαλαισίας Σουλτάν Αμπντουλάχ Σαχ και τον Εμίρη του Κατάρ Αλ Σάνι με τους οποίους συζήτησαν τις επιθέσεις του Ισραήλ στο τέμενος Αλ-Άκσα και στους Παλαιστινίους.

    Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, κατά την επικοινωνία του με τον Μαλαισιανό Βασιλιά, ο Ερντογάν δήλωσε ότι Τουρκία και Μαλαισία χρειάζεται να επιδείξουν «ομοψυχία και ομοφωνία» ενόψει της δίωξης των Παλαιστινίων. Είπε επίσης πως πιστεύει ότι η Τουρκία και η Μαλαισία θα συνεργαστούν στενά σε όλες τις σχετικές πλατφόρμες, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας για το ζήτημα αυτό.

    Στην συνομιλία του με τον Εμίρη του Κατάρ, ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία των ενεργειών που θα κάνουν η Τουρκία και το Κατάρ για την κινητοποίηση των περιφερειακών χωρών και της διεθνούς κοινής γνώμης κατά των επιθέσεων του Ισραήλ.

    (ΚΣ)

    [03] Τσαβούσογλου: Οι μουσουλμάνοι περιμένουν να κάνουμε βήματα για την Παλαιστίνη

    Η Ak?am (12.05.21, aksam.com.tr) γράφει ότι συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊσάλ Μπιν Φερχάν Αλ Σοούντ είχε χθες στην Σαουδική Αραβία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας μετά από τις διμερείς συναντήσεις και τις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών επέκρινε τις επιθέσεις του «κατοχικού», όπως το χαρακτήρισε, Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, προσθέτοντας ότι κατά τις επαφές του στην Σαουδική Αραβία αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διμερείς συναντήσεις και αξιολόγησαν τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και στο τέμενος Άλ- Άκσα.

    «Πάντα έτσι τις καταδικάζουμε, όμως η παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα περιμένει να κάνουμε βήματα. Πρέπει να σταματήσουν πλέον τέτοιου είδους επιθέσεις. Βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν πρέπει ποτέ να παραιτηθούμε από το όραμα της λύσης δύο κρατών», είπε ο Τσαβούσογλου.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και έκτακτης συνόδου των Ηνωμένων Εθνών θα συζητηθούν λεπτομερώς τα βήματα που θα γίνουν για τον παλαιστινιακό λαό έναντι των επιθέσεων του Ισραήλ και ευχήθηκε να καταφέρουν την έκδοση ψηφίσματος στον ΟΗΕ.

    Χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά ειλικρινή την συνάντησή του με τον Σαουδάραβα Υπουργό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησαν το πώς θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις τους και πώς θα αναπτύξουν την συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα, σημειώνοντας ότι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον διάλογο.

    Ανέφερε ότι προσκάλεσε τον Σαουδάραβα ομόλογό του στην Τουρκία και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες, προβαίνοντας στις απαραίτητες εργασίες για αποκατάσταση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας ? Τουρκίας με πιο ισχυρό τρόπο.

    Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία δεν παρέμεινε σιωπηλή ενώπιον των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα και το τέμενος Αλ - Άκσα και επεσήμανε την διπλωματία που διεξάγεται σε ανώτατο επίπεδο. Είπε ότι θα εργαστούν μαζί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για να διεξαχθεί σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας μετά το μπαϊράμι και πρόσθεσε ότι κατά την χθεσινή τους συνάντηση απευθύνθηκε έκκληση να κινητοποιηθεί η ομάδα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό την εντατικοποίηση των προσπαθειών σύστασης μηχανισμού προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής διεθνούς δύναμης προστασίας. «Τα προτείναμε αυτά ως Τουρκία», πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλή σε αυτή την κατάσταση, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν τηλεφώνησε σε ηγέτες πολλών χωρών για το θέμα και ενημερώνεται συνεχώς για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του.

    Ο Τσαβούσογλου είπε ότι τηλεφώνησαν σε Υπουργούς Εξωτερικών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρών της περιοχής, της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα που θα γίνουν. Σημείωσε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ Ελ Μαλίκι και τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας Γιουσούφ Μπιν Αχμέτ Ελ Ουσεϊμίν και πρόσθεσε ότι συνομίλησαν με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Πακιστάν, του Ιράν, της Αλγερίας, του Μαρόκο και της Τυνησίας.

    Επεσήμανε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και ότι συνήλθε στην Τζέντα και η Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας σε επίπεδο πρέσβεων. Σημείωσε και τα εξής:

    «Λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις και υπήρξε μια ισχυρή καταδίκη, όμως δεν είναι αρκετή η καταδίκη. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ως Τουρκία υποβάλαμε και εμείς κάποιες εισηγήσεις σε αυτό το κοινό έγγραφο. Συμπεριλήφθηκε σε αυτό το έγγραφο η εισήγησή μας να συνέλθει η Εκτελεστική Επιτροπή σε επίπεδο Συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ή σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών για να συζητηθεί το θέμα αυτό σε ανώτερο επίπεδο και σε πολιτικό επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο πρέσβεων».

    Ανέφερε ότι αξιολογήθηκε ειδικά το θέμα της προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων, κάτι που είχε αποφασιστεί και κατά την σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας το 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

    Εξάλλου, η Yeni ?afak (11.05.21, yenisafak.com) γράφει ότι ο Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμίχ Σούκρι κατά τη διάρκεια της οποίας αξιολογήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν σε σχέση με τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

    (Ι/Τσ.)

    [04] Η Τουρκία επικρίνει τις ΗΠΑ για την στάση που τηρούν στις επιθέσεις του Ισραήλ

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (12.05.21) μετέδωσε ότι ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, επέκρινε έντονα τις ΗΠΑ που αποκάλεσαν «αυτοάμυνα» τις επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστινίους.

    Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, o Αλτούν έγραψε: «Σφάζοντας αμάχους, αναγκάζοντας τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και καταλαμβάνοντας τα εδάφη τους. Επίθεση εναντίον τζαμιών. Δολοφονία αθώων παιδιών. Από πότε όλες αυτές οι φρικαλεότητες θεωρούνται αυτοάμυνα; Δεν έχουν καμία αντίδραση οι ΗΠΑ σε αυτές τις σφαγές και τρομοκρατικές πράξεις;».

    (ΚΣ)

    [05] Καλίν: Να σταματήσει η βία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (10.05.21) γράφει ότι ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως η βία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό στην Ιερουσαλήμ.

    Σε ανάρτησή του στο twitter ο Καλίν γράφει τα ακόλουθα: «Η βία που προκαλούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον του άμαχου και ευάλωτου παλαιστινιακού λαού στην Ιερουσαλήμ, πρέπει να τερματιστεί αμέσως. Οι πρωτοβουλίες μας συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα με την εντολή του Προέδρου μας. Οι ισραηλινές αρχές είναι υπεύθυνες για κάθε είδους επιθέσεις, βία και περιστατικά εναντίον Παλαιστινίων»

    (ΚΣ)

    [06] Μπαχτσελί: Πρέπει να πληρώσει για όσα κάνει το Ισραήλ

    Η Yeni Safak (12.05.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε πως το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει για όσα έχει κάνει και πρόσθεσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρέπει να ζητήσει από το κράτος του Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

    Ο Μπαχτσελί, σε γραπτή του ανακοίνωση, ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ τρομοκρατούσε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη κατά την γιορτή του Ραμαζανιού και είπε ότι «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

    Δηλώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες υπόκεινται σε καταπίεση, επιβολές και βία που καμία πίστη δεν μπορεί να δεχτεί, ο Μπατσέλι είπε πως δεν υπήρξε κάποια ισχυρή αντίδραση, εκτός από τα αδύναμα μηνύματα καταδίκης από πολλές χώρες και κύκλους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), από τις ΗΠΑ και ιδίως από τον Αραβικό Σύνδεσμο. «Σε αυτό το πλαίσιο, η στάση και η σιωπή της διεθνούς κοινής γνώμης κατά των τραγικών εξελίξεων είναι ανησυχητικής φύσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το μουσουλμανικό τουρκικό έθνος δεν θα ανεχτεί την παραβίαση της Ιερουσαλήμ και θα κρατήσει τα τζαμιά υπό τη σκιά των όπλων.

    (ΚΣ)

    [07] Μόνη ελπίδα των Παλαιστινίων είναι η Τουρκία, λέει ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Άγκυρα

    Η Sabah (12.05.21, sabah.com.tr) γράφει ότι ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Άγκυρα Δρ Φαέντ Μουσταφά δήλωσε ότι το Ισραήλ αναθάρρεψε περισσότερο κατά την διάρκεια της Προεδρίας του Τζο Μπάιντεν για την επίτευξη του στόχου να τεθεί υπό την πλήρη κυριαρχία του η Ιερουσαλήμ και πιστεύει ότι αυτή είναι η σωστή περίοδος για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό από τη δική του οπτική γωνιά. «Όμως αυτό δεν θα γίνει ποτέ», ανέφερε ο Μουσταφά σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο ξεσηκωμός του παλαιστινιακού λαού το επιβεβαιώνει αυτό.

    «Η Ιερουσαλήμ θα συνεχίσει να παραμένει μια Ισλαμική παλαιστινιακή πόλη», πρόσθεσε επικρίνοντας την «πολύ αδύναμη» αντίδραση της Δύσης κατά των πρόσφατων επιθέσεων. Σημειώνοντας ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους των ισραηλινών επιθέσεων είναι η στάση των ΗΠΑ και της Δύσης, ο Μουσταφά υποστήριξε ότι ενθαρρύνθηκε πιο πολύ το Ισραήλ από το γεγονός ότι δεν θεωρήθηκε υπεύθυνο για τις παρανομίες που γίνονται στην περιοχή, το εθνικό ξεκαθάρισμα, τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά ιερών χώρων και την εκδίωξη ανθρώπων από τις εστίες τους.

    Αναφέροντας ότι οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης προκαλεί εσωτερική κρίση στο Ισραήλ, ο Μουσταφά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί να κερδίσει την ψήφο των εξτρεμιστών και των δεξιών τηρώντας επιθετική στάση για να απαλλαχτεί από αυτή την ασταθή περίοδο. «Αυτό το λάθος είναι για να κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση να ξεχαστούν οι εσωτερικές αστάθειες και να τις μετατρέψει σε εκλογικό υλικό», είπε.

    «Κυρίως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και ο τουρκικός λαός επέδειξαν την στάση τους παρακολουθώντας τα γεγονότα κάθε στιγμή και πάντα ήταν δίπλα μας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος Πρέσβης και πρόσθεσε: «Τα πολιτικά κόμματα και οι οργανώσεις πολιτών στήριξαν την Ιερουσαλήμ υψώνοντας την φωνή τους. Η Τουρκία και ο Πρόεδρος Έρντογαν ήταν πάντα η ελπίδα του παλαιστινιακού λαού. Διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου και την εκτίμησή μου εκ μέρους του κράτους της Παλαιστίνης προς τον λαό της Τουρκίας, που βγήκε στις πλατείες για να παρέχει στήριξη στην πόλη της Ιερουσαλήμ, [?] και προς τον Πρόεδρο Έρντογαν για την αδελφική στάση τους [?]

    Αυτές οι επιθέσεις ήρθαν μετά από την παρεμπόδιση εκ μέρους του Ισραήλ των παλαιστινιακών εκλογών που προγραμματίζονταν να γίνουν στις 22 Μαΐου στην Ιερουσαλήμ. Αυτή η παράνομη πρακτική προκάλεσε μεγάλη οργή ανάμεσα στον παλαιστινιακό λαό που εμπιστεύεται πολύ τις εκλογές. Επιπλέον, οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του ιερού τεμένους Αλ-Άκσα ήρθαν σε ένα στάδιο που δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές [?]

    Παρακολουθώντας τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του τεμένους Αλ-Άκσα, υποβάλλω το εξής ερώτημα: Αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα για την Ιερουσαλήμ ως Ισλαμικός κόσμος και όλοι οι Μουσουλμάνοι, πότε θα κινητοποιηθούμε; [?]»

    (Ι/Τσ.)

    [08] Μπορεί να αγοράσει και Patriot η Τουρκία ταυτόχρονα με τους S-400, λέει ο Καλίν

    Πέντε μηνύματα για την εξωτερική της Τουρκίας έστειλε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν σε δηλώσεις στην H?rriyet (12.05.21, hurriyet.com.tr). Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, ο Καλίν είπε ότι εκεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ηγέτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε:

    «Από τις ΗΠΕ έχουμε προσδοκίες ειδικά στο θέμα του PYD και FET?. Αυτά είναι θέματα που αποτελούν ευθέως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Περιμένουμε από τη διοίκηση Μπάιντεν να κάνει συγκεκριμένα βήματα. Υπάρχουν ζητήματα που εμποδίζουν τις διμερείς σχέσεις μας, όπως οι κυρώσεις CAATSA, τα F-35μ και οι S-400. Αναφέραμε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία είναι άδικες, παράνομες. Είναι αντίθετη με το συμμαχικό πνεύμα η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, μια σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ, επειδή εξασφάλισε ένα αμυντικό σύστημα. Κάνουμε μιαν προετοιμασία που θα συμπεριλάβει όλα αυτά τα θέματα για την συνάντηση που θα διεξαχθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».

    Για το ζήτημα των S-400 και των F-35, ο Καλίν υποστήριξε ότι αντίκειται στις συμφωνίες η μονομερής εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και πρόσθεσε:

    «Περιμένουμε απ’ εδώ να γίνει βήμα προς τα πίσω. Γνωρίζει και ο Μπάιντεν την ιστορική διαδικασία του ζητήματος των S-400. Δεν θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση έχει μιαν διάσταση η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα ασφαλείας του ΝΑΤΟ ή τα συμφέροντα τρίτων χωρών. Δεν μας έχουν πείσει τα επιχειρήματα που έθεσαν οι Αμερικανοί. Οι δικαιολογίες που πρόβαλαν ότι αυτοί θα αποτελέσουν κίνδυνο ασφαλείας έναντι των F-35 δεν είναι ικανοποιητικά για εμάς. Εμείς επαναλαμβάνουμε αυτή την πρότασή μας. Αν καθίσουμε οι δύο σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι, θα μπορέσουμε να το λύσουμε μέσω διαπραγματεύσεων. Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορούμε να αγοράσουμε και τους Patriot παράλληλα με τους S-400. Προσδοκία μας είναι να παρθούν πίσω οι αποφάσεις που πόρρω απέχουν από τη δικαιοσύνη και αντίκεινται στις συμφωνίες στα θέματα των S-400, CAATSA και F-35. [?]»

    Ερωτηθείς κατά πόσον ήρθε στην ημερήσια διάταξη κάποια φόρμουλα κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Έρντογαν-Μπάιντεν, ο Καλίν επανέλαβε ότι ακόμα ισχύει η πρόταση της Τουρκίας και σημείωσε ότι θεωρούν πως το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με κοινή προσπάθεια.

    Ο Καλίν χαρακτήρισε αβάσιμες από τεχνικής άποψης τυχόν αμερικανικές ανησυχίες ότι οι S-400 αποτελούν απειλή για το πρόγραμμα των F-35 και ανέφερε ότι δεν βλέπουν καμία αδυναμία σε θέματα ασφάλειας. Υποστήριξε και το εξής:

    «Αυτά μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις. Καλύπτουμε τις δικές μας ανάγκες. Αυτό ουδέποτε είναι μια στάση ενάντια σε μιαν τρίτη χώρα. Όμως, η προτεραιότητά μας είναι τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Αυτό θέλουμε να το κάνουμε με τους συμμάχους μας πρώτα απ’ όλα. Όμως, αυτό δεν μας καθιστά χωρίς εναλλακτικές επιλογές. Το να ανοίγεις μια πόρτα σε ένα μέρος δεν σημαίνει πως κλείνεις την πόρτα σε όλα τα άλλα μέρη».

    Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, τις καταδίκασε χαρακτηρίζοντάς τις ανήθικες και ασυνείδητες. «Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο του σχεδίου του κράτους του Ισραήλ να εκκαθαρίσει τα παλαιστινιακά εδάφη από την ιστορική, πολιτισμική και θρησκευτική τους ταυτότητα», υποστήριξε προσθέτοντας ότι θα θέτουν συνεχώς το θέμα στον ΟΗΕ, στον Αραβικό Σύνδεσμο, στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας, στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. «Ο χάρτης της Παλαιστίνης είναι ένα έγγραφο που δείχνει πώς κλάπηκαν τα παλαιστινιακά εδάφη από το 1948 μέχρι σήμερα και ότι συνέβη η μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία σε αυτά τα εδάφη», υποστήριξε.

    Σχολιάζοντας δήλωση της προέδρου του Καλού Κόμματος, Μεράλ Άκσενερ ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συνομιλεί με την κυβέρνηση Άσσαντ στη Συρία λόγω της έναρξης της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο Καλίν ανέφερε ότι αυτό το συμπέρασμα δεν βγάζει νόημα, διότι πρόκειται για χωριστά θέματα, με διαφορετικούς παίκτες και διαφορετικές διαδικασίες. Είπε ότι δεν τίθεται θέμα συναντήσεων με τον Άσσαντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι ενίοτε μπορούν να υπάρξουν συναντήσεις των μυστικών τους υπηρεσιών.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία θα αποσύρει στρατεύματα από τη Λιβύη, ο Καλίν απάντησε ότι βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήψαν με την διοίκηση της Λιβύης το 2019 και πρόσθεσε ότι ο βασικός λόγος της παρουσίας τους εκεί είναι η παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης. Υποστήριξε και τα εξής:

    «Θα συνεχιστούν οι επαφές μας. Μέχρι αυτή την στιγμή, γνωρίζουμε ότι κάποιοι κύκλοι ασκούν πιέσεις στους διοικούντες την Λιβύη προς την κατεύθυνση της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων. Ανέφεραν και οι ίδιοι ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες μας εκεί στο πλαίσιο της συμφωνίας. Είμαστε δεσμευμένοι στις συμφωνίες που κάναμε. Είναι και οι Λίβυοι δεσμευμένοι. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη στην Λιβύη στον στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό τομέα».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Καλίν ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ πρέπει πλέον να κάνει συγκεκριμένα βήματα και ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΕ στο θέμα της επικαιροποίησης της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό και της Τελωνειακής Ένωσης. Υποστήριξε και τα εξής: «Εμείς εκπληρώσαμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν. Τους είπαμε ‘αν υπάρχει κάτι περισσότερο που πρέπει να κάνουμε, ελάτε να μιλήσουμε, να διαπραγματευτούμε’. Πρέπει να θέσουν επί τάπητος ένα όραμα, αντί να ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς ανάμεσά τους μέσω Τουρκίας με ζητήματα και συγκρούσεις».

    (Ι/Τσ.)

    [09] Δημοσκόπηση: Ο Κιλιτσντάρογλου κερδίζει τον Ερντογάν στις εκλογές - Οι γυναίκες ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τον Ερντογάν

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (12.05.21) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Gezici Ara?t?rma, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κερδίζει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

    Η δημοσκόπηση έγινε τον Μάιο με δείγμα 2,280 ατόμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 43,1% και ο Κιλιτσντάρογλου 44,8%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 12,1%.

    Όπως αναφέρει ο διευθυντής της εταιρείας, Μουράτ Γκεζιτζί, οι νοικοκυρές έχουν το κύριο μερίδιο αυτής της αλλαγής στάσης απέναντι στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αφού περίπου το 10-15% των γυναικών που υποστήριζαν προηγουμένως το ΑΚΡ, άρχισαν να απομακρύνονται από το κόμμα. Σημειώνει επίσης ότι το 54% των γυναικών που ψήφισαν το AKP δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με τη ζωή του.

    Περισσότερο από το 60% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών δηλώνουν ότι δεν θεωρούν επιτυχημένη την πολιτική της κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης και θεωρούν ότι η ανεργία, η ανισότητα στην εκπαίδευση, το άγχος για το μέλλον και η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών ξεχωρίζουν ως στενά συνδεδεμένα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομία.

    «Υπό αυτήν την έννοια, το 54% των γυναικών που ψήφισαν δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες με τη ζωή τους, και το πιο σημαντικό, λένε ‘δεν είμαι χαρούμενη’», σημειώνει ο Γκεζιτζί.

    Η «συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παρουσιάζει μια απώλεια της τάξης του 22% λόγω της στάσης των γυναικών.

    «Το ποσοστό των γυναικών που ορίζονται ως νοικοκυρές είναι 18,5%. Αυτές οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν συνολικά 11 εκατομμύρια. Προς το παρόν, μόνο το 48% από αυτές δηλώνουν ότι μπορούν να ψηφίσουν για αυτήν τη Συμμαχία, δηλαδή υπάρχει απώλεια 22%, που αντιστοιχεί σε 2 εκατομμύρια 200 χιλιάδες γυναίκες», είπε και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως τώρα πηγαίνουν στο CHP οι ψήφοι των γυναικών που προηγουμένως ψήφιζαν ΑΚΡ. ΟΙ γυναίκες επίσης αποτελούν το 58% των αναποφάσιστων.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 47% απάντησε «όχι» στην ερώτηση αν θεωρεί καλή την διακυβέρνηση του ΑΚΡ, το 40% απάντησε «ναι» και 12,5% απάντησε πως δεν έχει άποψη.

    (ΚΣ)

    [10] Στις 14,497 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την T24 (12.05.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 14,497 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 226,452 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 278 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 22,253. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,582 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,059,433 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 43,589. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,766,124.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 49,830,456 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,975 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,0 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 32,4%.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 12 May 2021 - 14:19:48 UTC