Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-13

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 89/2021 13.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Έρντογαν και Τατάρ αντάλλαξαν ευχές για τη γιορτή του Μπαϊραμιού
  • [02] Έντονη πολιτική χροιά στο εορταστικό μήνυμα του Σανέρ
  • [03] Ταυτόχρονη προσευχή στην εκκλησία Αγίου Πέτρου και Παύλου και του τεμένου Ταξίμ
  • [04] Ερτουγρούλογλου: «Η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την αποδοχή της ΤΔΒΚ»
  • [05] «Τη σύσταση παράλληλου διαλόγου μεταξύ των πλευρών πριν από τη λύση του Κυπριακού», προτείνει ο Όζερσαϊ
  • [06] Διορίσθηκε Τούρκος «πρόξενος» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
  • [07] Επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, ζητά η αντιπολίτευση
  • [08] Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της «αρχής ηλεκτρισμού» και της «συντεχνίας» έληξε χθες η επ’ αόριστόν απεργία
  • [09] Σε σταδιακό άνοιγμα προχωρούν στα κατεχόμενα-Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα
  • [10] Στα 31 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [11] Διαμαρτυρία Παλαιστινίων φοιτητών για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα
  • [12] Επιστροφή πέντε φυλακισμένων στην Τουρκία
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ερντογάν: Να σταματήσουν άμεσα οι ενέργειες του Ισραήλ
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Αλγερίας για το Παλαιστινιακό
  • [03] Εξαπλώνεται γοργά η εχθρότητα προς το Ισλάμ στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο Έρντογαν
  • [04] Οκτάι: Η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Παλαιστίνιους
  • [05] Πέραν του ενός εκατομμυρίου Σύρων επέστρεψαν στα σπίτια τους, λέει ο Ακάρ
  • [06] Ακάρ: Εξουδετερώθηκαν 1,056 «τρομοκράτες» το 2021
  • [07] Η οικονομία κατέστη πιο σημαντικό πρόβλημα από την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα
  • [08] Μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά μετά από 87 χρόνια
  • [09] Είκοσι επτά εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την Κίνα στην Τουρκία
  • [10] Στις 13,028 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Έρντογαν και Τατάρ αντάλλαξαν ευχές για τη γιορτή του Μπαϊραμιού

    Σύμφωνα με τον παράνομο BRTK (13.05.21) o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν με τον οποίο αντάλλαξαν ευχές για τη γιορτή του Μπαϊραμιού που αρχίζει σήμερα, (γνωστή και ως «?eker Bayram?). Η γιορτή του Μπαϊραμιού σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού.

    (ΑΚ)

    [02] Έντονη πολιτική χροιά στο εορταστικό μήνυμα του Σανέρ

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ διατύπωσε εκ νέου την άποψη του ότι δεν επιθυμούν να απωλέσουν την κυριαρχία τους, γράφει η G?ne? (13.05.21) στο πρωτοσέλιδό της.

    Σε μήνυμά του επί της ευκαιρίας του Μπαϊραμιού, ο Σανέρ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι ενώ καταβάλλουν προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους Ελληνοκύπριους γείτονες τους στο Κυπριακό, είναι υποχρεωμένοι να είναι πολύ προσεχτικοί και να μην ενδώσουν στα τεχνάσματα της ελληνοκυπριακής πλευράς για χρονοτριβής της διαδικασίας.

    Σημειώνοντας ότι «ενώ συνομιλούν με τους Ελληνοκύπριους γείτονες τους, πρέπει να σκέφτονται τις μελλοντικές γενιές», ο Σανέρ είπε: «Πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την κυριαρχία μας, που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς».

    Στη συνέχεια, ο Σανέρ επανέλαβε ότι ποτέ δεν θα επιτρέψουν τη διάβρωση του συστήματος εγγυήσεων, που τους διασφάλισε η μητέρα πατρίδα Τουρκία, που τους έκανε «ιδιοκτήτες κράτους» και λύτρωσε την Κύπρο από το να γίνει Ελληνική, προσθέτοντας ότι η πολιτική τους για μια νέα Κύπρος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τους, την «κυβέρνησή» τους και την Τουρκία.

    «Ο στόχος μας είναι η συνεργασία των δύο υφιστάμενων κρατών στην Κύπρο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιληφθεί και αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα, τότε θα είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε δύο κράτη στην Κύπρο», υποστήριξε ο Σανέρ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμούν να απωλέσουν ποτέ την «εθνική τους κυριαρχία».

    «Εμείς τασσόμαστε υπέρ της ειρήνης στον κόσμο και στην πατρίδα μας, αλλά έχουμε επίγνωση ότι οι προϋποθέσεις, που θέλουν να μας επιβάλλουν αυτοί στην ελληνοκυπριακή πλευρά στην επίτευξη συμφωνίας για ειρήνη, είναι να αποδεχτούμε τα δικαιώματα της μειονότητας, να απωλέσουμε ένα μεγάλο μέρος του εδάφους μας και να εγκαταλείψουμε, την κυριαρχία, το κράτος καθώς και την ασφάλεια μας», επισήμανε ο Σανέρ.

    Σχετικά με τους εμβολιασμούς στα κατεχόμενα, ο Σανέρ δήλωσε ότι έχουν παραλάβει 140 χιλιάδες δόσεις εμβολίων από την Τουρκία, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ακόμη και σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έτυχε προνομιακή μεταχείριση και στάλθηκαν πολύ λιγότερα εμβόλια στην «ΤΔΒΚ» αναλογικά σε σύγκριση με τον «νότο», κατά την έκφραση του.

    Τέλος, ο Σανέρ κάλεσε τους πολίτες να εορτάσουν τηρώντας τα μέτρα κατά της νόσου Covid-19 κατά τη διάρκεια της τριήμερης εορτής.

    (ΔΨ)

    [03] Ταυτόχρονη προσευχή στην εκκλησία Αγίου Πέτρου και Παύλου και του τεμένου Ταξίμ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συνοδευόμενος από τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστσιερί και το διευθυντή του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Μπεντέρ συμμετείχαν στην πρωινή προσευχή σήμερα με την έναρξη της εορτής του ραμαζανιού στο τέμενος Σινάν Πασιά [εκκλησία Αγίου Πέτρου και Παύλου] εντός των τειχών της κατεχόμενης Αμμοχώστου, γράφει η K?br?s Postas? (13.05.21)

    Σε δηλώσεις του στον Τύπο μετά την τέλεση της προσευχής, ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επαναλειτουργία του τεμένους Σινάν Πασιά μετά από χρόνια και τη τέλεση εκεί προσευχής ταυτόχρονα με το τζαμί Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι είναι στην ατζέντα η αδελφοποίηση των δύο τζαμιών, χαρακτηρίζοντας την ως μια ωραία εξέλιξη.

    Στη συνέχεια, ο Τατάρ είπε ότι είναι ευχή όλων οι άνθρωποι να ζουν μέσα σε υγεία, ευτυχία και ειρήνη, ευχόμενος ότι θα αφήσουν πίσω την πανδημία. Σημείωσε ότι θα συνεχίσουν το δρόμο τους ενδυναμώνοντας το «κράτος» τους και προστατεύοντας όλες τις αξίες τους.

    (ΔΨ)

    [04] Ερτουγρούλογλου: «Η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την αποδοχή της ΤΔΒΚ»

    Η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη ήταν σημείο καμπής για το Κυπριακό, υποστήριξε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, γράφει G?ne? (13.05.21) στο πρωτοσέλιδό της.

    Σε συνέντευξη στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η πολιτική της τουρκικής πλευράς αντικατοπτρίστηκε με ένα ξεκάθαρο τρόπο στην ατζέντα της διεθνής κοινότητας στη Γενεύη μετά από 60 χρόνια, προσθέτοντας ότι ήταν η αρχή της διαδικασίας που τέθηκε στην ατζέντα με έναν αναμφίβολο τρόπο.

    Επικρίνοντας την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με τον ισχυρισμό ότι δεν είχαν ενημερωθεί τα πολιτικά κόμματα για την πρόταση του Τατάρ πριν την υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να εμπλακεί σε διάλογο για το θέμα αυτό και «να σέβονται τις αρχές».

    Εξηγώντας ότι η πρόταση των έξι σημείων που κατέθεσε ο Τατάρ στη Γενεύη δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως έγγραφο έξι σημείων, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η πρόταση των έξι σημείων ήταν θέματα τα οποία είχε φέρει στην ημερήσια διάταξη η τουρκική πλευρά με τις δηλώσεις της καθώς πήγαινε στη Γενεύη και ότι αυτή [η πρόταση] δεν αποτελεί πακέτο προτάσεων.

    Επισημαίνοντας ότι οι κόκκινες γραμμές τους στην αναζήτησή τους για κοινό έδαφος είναι η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, που θα κατέθεταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι όλοι το γνώριζαν αυτό. Τονίζοντας ότι δεν υπήρξε άλλη πρόταση στο τραπέζι στη Γενεύη εκτός από αυτά που είχαν δηλώσει, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η πολιτική που ακολούθησαν στην άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μια αιφνιδιαστική ή άγνωστη πολιτική και όσοι προσπαθούν να την προβάλλουν με αυτόν τον τρόπο ασκούν άδικη κριτική.

    «Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας, το ίσο καθεστώς του κράτους μας. Το έχουμε τονίσει δεκάδες φορές ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα καθεστώτος», ισχυρίστηκε ο Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι αυτό το πρόβλημα καθεστώτος υποδαυλίζεται όσο μεταχειρίζονται την ελληνοκυπριακή πλευράς ως κράτος και την τουρκοκυπριακή πλευρά ως κοινότητας και δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία σε οποιαδήποτε συνομιλία όσο συνεχίζεται αυτό.

    Υποστηρίζοντας ότι η στάση του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη στην Γενεύη δεν ήταν η κατάλληλη θέση και νοοτροπία που θα διασφάλιζε την επίτευξη συμφωνίας, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι η στάση του Αναστασιάδη εκεί ήταν η στάση όλης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. «Συνεπώς, ας μην το ανάγουμε σε ένα μόνο άτομο, ήταν ένδειξη της φανατικής άποψης όλης της ελληνοκυπριακής, ένδειξης της λανθασμένης τους ιστορικής αντίληψης. Κατ’ ακολουθίαν, δεν χρωστάμε συγγνώμη σε κανέναν, για την πολιτική μας που ακολουθήσαμε στη Γενεύη και ούτε σκεφτόμαστε να υποχωρήσουμε από τη θέση μας που καταθέσαμε στη Γενεύη στα μετέπειτα στάδια του Κυπριακού θέματος. Αυτό είναι εκτός συζήτηση. Τα θέματα στα οποία ποτέ δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις είναι η ύπαρξη του κράτους μας, το ίσο διεθνές καθεστώς και το κυριαρχικό δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού. Αυτά είναι και σε όποιον αρέσει», υποστήριξε ο Ερτουγρούλογλου.

    Υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση νέας σύγκλησης από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η τουρκική πλευρά θα είναι εκεί και ότι δεν αποφεύγουν το διάλογο ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε: «Αλλά το ερώτημα είναι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει. Εάν η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιηθεί στη Γενεύη ή σε μια άλλη πόλη, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι δεν θα έχουμε άλλη αποστολή εκτός από το να ανανεώσουμε κατά γράμμα τη θέση που παρουσιάσαμε στη Γενεύη ως τουρκική πλευρά».

    Σημειώνοντας ότι μετά από αυτό κανείς δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει αυτή τη θέση, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι όποια πολιτική άποψη και αν έχουν κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποχωρήσει από το «κράτος», από την κυριαρχία τους. «Πάντα τονίζω ότι η επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο περνά από την αποδοχή της ΤΔΒΚ. Εάν θα υπάρξει λύση, τότε η υπογραφή αυτής της συμφωνία θα είναι εκ μέρους της ΤΔΒΚ και όχι της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εμείς δεν είμαστε κοινότητα του ελληνοκυπριακού κράτους, που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κράτος, τότε και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι κράτος», ισχυρίστηκε ο Ερτουγρούλογλου, διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι σε περίπτωση που υπάρξει νέα διαδικασία για συνομιλίες θα είναι ανάμεσα σε δύο κράτη.

    (ΔΨ)

    [05] «Τη σύσταση παράλληλου διαλόγου μεταξύ των πλευρών πριν από τη λύση του Κυπριακού», προτείνει ο Όζερσαϊ

    Η Vatan (13.05.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ σε δηλώσεις του είπε ότι παρά ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί κοινή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, εντούτοις θα μπορούσε, όπως ανέφερε, να δημιουργηθεί ένας παράλληλος διάλογος μεταξύ των πλευρών, κατά τον οποίο η Τουρκοκυπριακή πλευρά να θέσει επί τάπητος ορισμένα θέματα που θα μπορούσαν να είναι ανακουφιστικά προς τις πλευρές.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο Όζερσαϊ πρότεινε όπως αρχίσουν επαφές με την Ελληνοκυπριακή πλευρά για θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή του εμπορίου, για το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, για το θέμα των απευθείας πτήσεων και για τα «δικαιώματα» τους σε θέματα που αφορούν στους υδρογονάνθρακες. «Το ιδανικό θα ήταν να επιτευχθεί μια περιεκτική λύση, αλλά προτού επιτευχθεί αυτή θα ήταν καλό να γίνει μια συνεργασία. Αυτό το βήμα θα έδινε κάποια ανακούφιση στην τουρκοκυπριακή πλευρά και θα συνέβαλλε στην εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Θα ήταν υπέρ και των δύο πλευρών αν καταφέρναμε να κάνουμε κάτι μαζί», ανέφερε.

    Υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις στη «βουλή», ο Όζερσαϊ είπε ότι ακόμη δεν είναι αργά και κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να προσκαλέσει τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη να συζητήσουν μια σειρά από μέτρα.

    Τα μέτρα που κατέθεσε ο Όζερσαϊ στη «βουλή» και τα οποία καλεί τον Τατάρ να υιοθετήσει αφορούν στο άνοιγμα του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με αντάλλαγμα όχι για παράδειγμα να γίνουν ενέργειες όσον αφορά στα Βαρώσια, αλλά να ανοίξει ο εναέριος χώρος και τα λιμάνια της Τουρκίας. «Αυτό θα μπορούσε να το δει θετικά η Ελληνοκυπριακή πλευρά αφού είναι μια ενέργεια που θα μπορούσε να της επιφέρει σημαντικά οφέλη», ισχυρίστηκε ο Όζερσαϊ.

    Ο Όζερσαϊ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της «κυριαρχίας» που έχουν θέση ως προϋπόθεση προτείνοντας όπως το χρησιμοποιήσουν αυτό και να το μετατρέψουν ως προϋπόθεση για την «άρση των εμπάργκο».

    «Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι να εισακούσει τις προτάσεις μας», πρόσθεσε ο Όζερσαϊ.

    (ΑΚ)

    [06] Διορίσθηκε Τούρκος «πρόξενος» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

    Σύμφωνα με G?ne? (13.05.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτη Ερσίν Τατάρ είχε χθες συνάντηση με τον «πρέσβη» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλι Μουράτ Μπαστσιερί και τον νεοδιορισθέντα «πρόξενο» της Τουρκίας στο «προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο Ιλίαν Τσιετίν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «προεδρίας», ο Τατάρ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είπε ότι η Αμμόχωστος είναι μια πόλη ιστορικής σημασίας, με αναπτυσσόμενες υποδομές, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το άνοιγμα του «προξενείου» εκεί. Στη συνεχεία, ευχαρίστησε την Τουρκία για την πρωτοβουλία της να ανοίξει «προξενείο» στην Αμμόχωστο.

    Ο Τσιετίν, από πλευράς του, δήλωσε ότι θα εργασθεί με το καλύτερο δυνατόν τρόπο στο πλαίσιο των καθηκόντων του για να υπηρετήσει την Αμμόχωστο.

    (ΔΨ)

    [07] Επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, ζητά η αντιπολίτευση

    Κοινή έκκληση των Τουρκοκύπριων πολιτικών για επανέναρξη της λειτουργίας των οδοφραγμάτων, γράφει η Yeni D?zen (13.05.21) στο πρωτοσέλιδό της.

    Αμέσως μετά την υποβολή προτάσεων στην τουρκοκυπριακή πλευρά από τον Ελληνοκύπριο Επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία Λεωνίδα Φυλαχτού για εξεύρεση τρόπου επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων το συντομότερο δυνατόν, Τουρκοκύπριοι πολιτικοί απηύθυναν έκκληση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ και την «κυβέρνηση» ότι τα οδοφράγματα πρέπει να επαναλειτουργήσουν από την 1 Ιουνίου και όχι από την 1 Ιουλίου.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι τα οδοφράγματα πρέπει να επαναλειτουργήσουν χωρίς περαιτέρω συζητήσεις, προπάντων το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, κάνοντας αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες που περνούν οι καταστηματάρχες της περιοχής.

    Ο Τζεμάλ Όζγιγιτ, αρχηγός του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) ανέφερε ότι τα οδοφράγματα πρέπει να ανοίξουν το αργότερο μέχρι την 1η Ιουνίου και ότι πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα.

    Σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, ο Όζγιγιτ είπε ότι αυτό το βήμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έδαφος συνεργασίας και ένδειξη καλής θέλησης μετά την ένταση στη Γενεύη.

    Ο αρχηγός του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ διατύπωσε εκ νέου την άποψή του ότι η μπάλα αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων βρίσκεται στην Τουρκοκυπριακή πλευρά η οποία θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα, κατά την έκφραση του.

    Ο Ερντογάν Σορακίν, γενικός γραμματέας του CTP σημείωσε ότι η «προεδρία» πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ενεργή πολιτική και ότι είναι σημαντικό το άνοιγμα των οδοφραγμάτων από άποψη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και λόγω ανάπτυξης του εμπορίου.

    (ΔΨ)

    [08] Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της «αρχής ηλεκτρισμού» και της «συντεχνίας» έληξε χθες η επ’ αόριστόν απεργία

    Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού (KIB-TEK) και της «συντεχνίας των εργαζομένων στην αρχή ηλεκτρισμού» (EL-SEN), τερματίστηκε χθες η επ’ αόριστόν απεργία των εργαζομένων της συντεχνία στην «αρχή ηλεκτρισμού» (EL-SEN), που άρχισε προχθές. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για την αδιαφορία της «κυβέρνησης» έναντι της «αρχής ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ).

    Σύμφωνα με την K?br?s (13.05.21), κατά τη διάρκεια της χθεσινής απεργίας και προτού επιτευχθεί συμφωνία, σημειώθηκε ένταση και συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της «αστυνομίας».

    Αρχικά, οι διαδηλωτές και μέλη της «συντεχνίας» κατέκαψαν λάστιχα μπροστά από το κτήριο της «αρχής ηλεκτρισμού». Ακολούθως, πορεύτηκαν στο λεγόμενο «υπουργείο οικονομίας και ενέργειας» όπου και προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτήριο αλλά παρεμποδίστηκαν από τη λεγόμενη αστυνομία. Μετά από ένταση και συγκρούσεις με την «αστυνομία», η «συντεχνία» κλήθηκε να προσέλθει σε διάλογο με το «διοικητικό συμβούλιο» της «αρχής ηλεκτρισμού» και στο τέλος κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνίας 6 σημείων.

    (ΑΚ)

    [09] Σε σταδιακό άνοιγμα προχωρούν στα κατεχόμενα-Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα

    Η Vatan (13.05.21) γράφει πρωτοσέλιδα ότι το λεγόμενο υπουργεί υγείας ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα στα κατεχόμενα που θα οδηγήσουν σε σταδιακό άνοιγμα.

    Στα πλαίσια των «αποφάσεων» που λήφθηκαν από την «ανώτερη επιτροπή λοιμωδών νοσημάτων», αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    -από τις 27 Μαΐου τερματίζεται ο υποχρεωτικός κάτοικόν περιορισμός που εφαρμοζόταν τις Κυριακές,

    -από τις 17 Μάϊου η νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 22.00-05.00 αντί στις 21.00 και από τις 27 Μαΐου θα αρχίζει στις 23.00,

    -τα εστιατόρια και ταβέρνες θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 22.30μ.μ,

    -θα επιτρέπεται ζωντανή μουσική σε κέντρα διασκέδασης,

    -ανοίγουν οργανωμένες παραλίες με αυστηρά μέτρα προφύλαξης,

    -επιτρέπονται οι συναθροίσεις ατόμων και η ανταλλαγή επισκέψεων με ανώτατο όριο τα 10 άτομα,

    -αρχίζει η εκπαίδευση με φυσική παρουσία σε όλες τις τάξεις «δημόσιων» και «ιδιωτικών σχολείων», εφαρμόζονταν όλα τα πρωτόκολλα,

    -τα άτομα που διαμένουν στη «βόρεια» Κύπρο και επιθυμούν να μεταβούν στις ελεγχόμενες υπό την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές για θεραπεία, θα μπορούν να το πράξουν νοουμένου ότι έχουν στην κατοχή τους έγγραφο που αποδεικνύει το καθορισμένο τους ραντεβού σε ιατρό και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα,

    -για τους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα για θεραπεία, απαιτείται αποδεικτικό του καθορισμένου τους ραντεβού καθώς επίσης και αρνητικό PCR διάρκειας 72 ωρών,

    -για άτομα που διεξάγουν εμπόριο μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, απαιτείται να έχουν στην κατοχή τους PCR τεστ διάρκειας μιας εβδομάδας,

    -επιτρέπονται οι διελεύσεις σε ασθενοφόρα μέσω του οδοφράγματος του Λιμνήτη,

    - για τα άτομα που διαμένουν στον Κάτω Πύργο επιτρέπονται οι διελεύσεις μέσω κατεχομένων για οποιαδήποτε λόγο νοουμένου ότι έχουν στην κατοχή τους αρνητικό PCR διάρκειας 72 ωρών,

    -για τα άτομα που διαμένουν ή εργάζονται στην Πύλα, επιτρέπονται οι μονοήμερες διελεύσεις στα κατεχόμενα με αρνητικό PCR μιας εβδομάδας. Για τους μόνιμα διαμένοντες στην Πύλα επιτρέπεται η μετάβαση στα κατεχόμενα για οποιοδήποτε άλλο λόγο για μονοήμερη επίσκεψη με αρνητικό PCR των τελευταίων 48 ωρών,

    -επιτρέπονται οι διελεύσεις για τους εργαζόμενους στα ΗΕ, την ΕΕ, τις Βρετανικές βάσεις, την Νεκρή Ζώνη, την Επιτροπή Αγνοουμένων, και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με αρνητικό PCR τεστ διάρκειας μιας εβδομάδας και χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα,

    -επιτρέπονται να παρίστανται σε κηδείες μόνο οι στενοί συγγενείς Α΄βαθμού,

    -επιτρέπονται οι εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις κλπ σε κλειστούς χώρους με ανώτατο όριο τα 150 άτομα.

    (ΑΚ)

    [10] Στα 31 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (13.05.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 6,305 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 31 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 19 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 5 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 7 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 43 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 10 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 1, στην Κερύνεια 7 και στην κατεχόμενη Μόρφου 1.

    Μέχρι τις 12 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,082,542 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,781 κρούσματα Covid-19, 6,251 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 497 ασθενών, 40 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 423 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 2 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 32 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 33.

    (ΑΚ)

    [11] Διαμαρτυρία Παλαιστινίων φοιτητών για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη πραγματοποίησαν χθες Παλαιστίνιοι φοιτητές εντός της πανεπιστημιούπολης του «πανεπιστημίου ανατολικής Μεσογείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Στο μεταξύ, ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου χαρακτήρισε τις επιθέσεις των Ισραηλινών απάνθρωπες, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Ατάογλου καταδίκασε τις επιθέσεις, εκφράζοντας την ευχή να τερματισθούν ανήμερα του μπαϊραμιού.

    (ΔΨ)

    [12] Επιστροφή πέντε φυλακισμένων στην Τουρκία

    Σύμφωνα με τη Yeni D?zen (13.05.21), πέντε άτομα, Τουρκικής υπηκοότητας, που βρίσκονταν σε φυλακές στα κατεχόμενα για διενέργεια διαφόρων εγκλημάτων, «εκδόθηκαν» στην Τουρκία.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ερντογάν: Να σταματήσουν άμεσα οι ενέργειες του Ισραήλ

    Η Yeni Safak (13.05.21 yenisafak.com) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες, που, όπως επισημαίνει, αντιτίθενται στις αποφάσεις των κοινών οργανώσεων της ανθρωπότητας, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και όλων των ανθρώπινων αξιών.

    Σε ανάρτηση του στο twitter στην αγγλική γλώσσα, ο Ερντογάν αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι αν δεν γίνει αυτό, κανένας πλέον δεν θα έχει εμπιστοσύνη στους διεθνείς οργανισμούς. Κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ να τερματίσει αμέσως αυτές τις ακρότητες, διαφορετικά θα σημαίνει πως τις αποδέχεται.

    (ΚΣ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Αλγερίας για το Παλαιστινιακό

    H Yeni Safak (13.04.21, yenisafak.com) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντουλμετζίντ Τεμπούν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

    Σύμφωνα με την Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι σχέσεις Τουρκίας-Αλγερίας και οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αλγερίας θα συνεχιστεί όλο και περισσότερο για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού σκοπού.

    (ΚΣ)

    [03] Εξαπλώνεται γοργά η εχθρότητα προς το Ισλάμ στην Ευρώπη, υποστηρίζει ο Έρντογαν

    Η H?rriyet (12.05.21, hurriyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε ότι εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς ειδικά στην Ευρώπη ο «ιός της εχθρότητας προς το Ισλάμ», τον οποίο χαρακτήρισε τόσο επικίνδυνο όσο ο κορωνοϊός. Μιλώντας την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διαγωνισμού ανάγνωσης του Κορανίου, ο οποίος μεταδιδόταν από την τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT), ο Έρντογαν ανέφερε ότι λόγω της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια γιορτάζουν με λίγη στεναχώρια το ραμαζάνι και δεν μπορούν να αναβιώσουν πλήρως τα έθιμά τους.

    Είπε ότι, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αποκτά ένα πολύ διαφορετικό νόημα ο διαγωνισμός ανάγνωσης του Κορανίου που διοργανώνει φέτος για πέμπτη φορά η TRT, αφού με αυτό τον διαγωνισμό η TRT «έδιωξε έστω και λίγο την στενοχώρια μας, ομορφαίνοντας τα νοικοκυριά μας με τις φωνές των αηδονιών μας του Κορανίου».

    Ο Έρντογαν ανέφερε επίσης ότι ο εν λόγω διαγωνισμός, έστω και αν ενοχλεί κάποιους, αύξησε το ενδιαφέρον των νέων για εκμάθηση και ανάγνωση του Κορανίου και εξέφρασε ικανοποίηση για την αύξηση του αριθμού των νέων ανάμεσα στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

    Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Έρντογαν υποστήριξε ότι όλοι μαζί γίναμε μάρτυρες του γεγονότος ότι είχε δίκαιο η Τουρκία όταν προέβαινε σε έκκληση από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τα πέντε» μόνιμα μέλη. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Κατά τις μέρες της πανδημίας που επηρέασαν ολόκληρη την ανθρωπότητα, οι αναπτυγμένες χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί δυστυχώς δεν μπόρεσαν να τα πάνε καλά στην εξέταση που έδωσαν. Μαζί με την πανδημία αποκαλύφθηκε ξανά η τάξη πραγμάτων της πολυτέλειας που έκτισε η Δύση πάνω στο αίμα, τον μόχθο και τον υπόγειο και υπέργειο πλούτο άλλων. Βλέπουμε ότι τώρα έφτασε στο ζενίθ του με το εμβόλιο ο ανταγωνισμός που υπήρξε στις πρώτες μέρες της πανδημίας στο θέμα των μασκών, των φαρμάκων και των αναπνευστήρων. Εκείνοι που μιλάνε συνεχώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κουνάνε καν το δαχτυλάκι τους στο θέμα της πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων στο εμβόλιο σε κατάλληλες συνθήκες. [?]»

    Υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία έβγαλε στην επιφάνεια τις κοινωνικές ασθένειες που εξαπλώνονται ταυτοχρόνως στις δυτικές κοινωνίες, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε:

    «Ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, η εχθρότητα προς τους μετανάστες και η έλλειψη ανεκτικότητας είναι μόνο μερικές από αυτές τις κοινωνικές ασθένειες. Αναμφίβολα ανάμεσά τους ο ιός της εχθρότητας προς το Ισλάμ είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο κορωνοϊός. Αυτός ο ιός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες. Τόσο οι στατιστικές σε σχέση με τα εγκλήματα μίσους όσο και οι επιθέσεις που γίνονται κατά των ιδρυμάτων που ανήκουν σε μουσουλμάνους και τα παράπονα που έρχονται από συμπολίτες μας που ζουν εκεί, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα αυτή την πραγματικότητα. Η Ευρώπη, στην οποία ζουν 35 εκατομμύρια μουσουλμάνοι εκ των οποίων τα έξι εκατομμύρια είναι Τούρκοι, σήμερα μετατρέπεται ολοένα και πιο πολύ σε μιαν ανοικτή φυλακή για τους αδελφούς μας».

    Ο Έρντογαν ισχυρίστηκε επίσης ότι το κλίμα μίσους που επικρατεί σήμερα κατά των μουσουλμάνων δεν διαφέρει σε τίποτα από το κλίμα μίσους κατά των Εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και υποστήριξε ότι στην Ευρώπη και ειδικά στην Γαλλία είναι αρκετό να είναι και να ζει κανείς ως μουσουλμάνος για να του «βάλουν την ταμπέλα του άλλου». Είπε ότι πιο πολύ παθούσες από αυτό το κλίμα μίσους στην Ευρώπη είναι οι γυναίκες που φέρουν την ισλαμική μαντήλα και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους αυτή την κατάσταση, αντί να αγωνιστούν κατά της εχθρότητας προς τους μουσουλμάνους. Κατηγορώντας ειδικά την Γαλλία και τον Πρόεδρό της, ο Έρντογαν ανέφερε:

    «Μια ντροπιαστική συζήτηση ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας και τον πρόεδρο ενός ρατσιστικού κόμματος πριν δύο μήνες είχε αποκαλύψει την σοβαρότητα του προβλήματος. Και ο Πρόεδρος της Γαλλίας πάλι είχε βάλει την υπογραφή του σε ένα μεγάλο σκάνδαλο ισχυριζόμενος ότι ‘το Ισλάμ βρίσκεται σε κρίση’ σε μια δήλωση που ξεπερνούσε τα όριά του [?] Στο σημείο που φτάσαμε η κατάσταση έλαβε τρομακτική μορφή, μετατράπηκε σε μιαν σοβαρή απειλή ασφαλείας για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη. Η επιμονή της κυβέρνησης της Γαλλίας να περάσει τον ‘νόμο καταπολέμησης του εξτρεμισμού’ παρά την αντίδραση της μουσουλμανικής κοινότητας, ενέτεινε περισσότερο τις ανησυχίες μας [?] Με το νομοσχέδιο θα περιοριστεί το δικαίωμα των μουσουλμάνων γυναικών να υπάρχουν στην κοινωνική ζωή με την ενδυμασία που προτιμούν. Είναι μια ξεχωριστή ιδιοτροπία η απαγόρευση της μαντήλας για τα νεαρά κορίτσια μουσουλμάνες [?] Με αυτό τον νόμο θα τύχει σφετερισμού το δικαίωμα οργάνωσης της μουσουλμανικής κοινότητας, το δικαίωμα εκπαίδευσης και το δικαίωμα ελεύθερης εκτέλεσης της λατρείας της. Θα αποτελέσει μια γκιλοτίνα για την γαλλική δημοκρατία η μετατροπή σε νόμο ενός τέτοιου νομοσχεδίου που αντίκειται ξεκάθαρα στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία πίστης και τις ευρωπαϊκές αξίες [?]».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Οκτάι: Η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Παλαιστίνιους

    Η Milliyet (13.05.21, milliyet.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Παλαιστίνιους και ευχήθηκε στο μέλλον η Παλαιστίνη να πάρει τη θέση που δικαιούται ως ανεξάρτητο κράτος.

    Μιλώντας την Πέμπτη μετά από το πρωινό ναμάζι, ο Οκτάι αναφέρθηκε στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την στιγμή ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους και υποστήριξε ότι «οι χώρες που προσπαθούν να επιβάλουν με την βία ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι συμμέτοχες σε αυτή την απανθρωπιά».

    (Ι/Τσ.)

    [05] Πέραν του ενός εκατομμυρίου Σύρων επέστρεψαν στα σπίτια τους, λέει ο Ακάρ

    Η S?zc? (12.05.21, sozcu.com.tr) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι πέραν του ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Συρία επέστρεψαν οικειοθελώς και με ασφάλεια στα σπίτια τους σε χώρους όπου η ασφάλεια παρέχεται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ). Μιλώντας κατά τη διάρκεια επιθεώρησης μονάδων του τουρκικού στρατού στα σύνορα στην Αλεξανδρέττα, ο Ακάρ είπε ότι περίπου 470 χιλιάδες άτομα επέστρεψαν στην πόλη Ίντλιμπ.

    Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι οι ΤΕΔ φέρουν εις πέρας με ηρωισμό και θυσίες το καθήκον τους για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του λαού και του έθνους τους στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, ο Ακάρ ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν αυτό.

    Επισημαίνοντας τις δραστηριότητες των ΤΕΔ στο βόρειο Ιράκ, στη βόρεια Συρία, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ υποστήριξε ότι ταυτοχρόνως εξακολουθούν να βρίσκονται δίπλα στις «δίκαιες υποθέσεις φίλων και αδελφών χωρών» στην Κύπρο, στη Λιβύη, στο Αζερμπαϊτζάν και σε άλλες περιοχές.

    Υπενθύμισε ότι διεξάγουν «έντονες δραστηριότητες» στην βόρεια Συρία από το 2016 και ισχυρίστηκε ότι τρέφουν «απέραντο σεβασμό» στα σύνορα και στα κυριαρχικά δικαιώματά των γειτόνων τους και ειδικά του Ιράκ και της Συρίας. «Εμείς προσπαθούμε για την ασφάλεια των συνόρων μας και του λαού μας και καταβάλλουμε προσπάθειες για να αφανίσουμε τους κινδύνους γι’ αυτό», ισχυρίστηκε επίσης ο Τούρκος Υπουργός.

    Αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Γάζας, ο Ακάρ τις χαρακτήρισε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ντροπή που θα γραφτεί στην ιστορία. Σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις αυτές διασαλεύσουν την ηρεμία και την ειρήνη, ο Ακάρ κάλεσε τους διοικούντες το Ισραήλ να τις σταματήσουν αμέσως.

    (Ι/Τσ.)

    [06] Ακάρ: Εξουδετερώθηκαν 1,056 «τρομοκράτες» το 2021

    Η Turkiye (13.05.21, turkiyegazetesi.com.tr) γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως εξουδετερώθηκαν 1,056 «τρομοκράτες» το 2021 στην Τουρκία, μέσα από επιχειρήσεις που έκαναν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

    Δηλώνοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί, ο Ακάρ ανέφερε ότι 105 «τρομοκράτες» έχουν εξουδετερωθεί στις επιχειρήσεις Pen?e-?im?ek και Pen?e-Y?ld?r?m από τις 23 Απριλίου, και ο συνολικός αριθμός «τρομοκρατών" που έχουν εξουδετερωθεί από την 1η Ιανουαρίου είναι 1,056.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις διεξάγονται για την ασφάλεια και την κυριαρχία των συνόρων τους με τρόπο που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων τους, ιδίως του Ιράκ, ο Ακάρ δήλωσε: «Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης. Εκτός από αυτό, δεν έχουμε κανέναν άλλο σκοπό».

    (ΚΣ)

    [07] Η οικονομία κατέστη πιο σημαντικό πρόβλημα από την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα

    Η S?zc? (13.05.21, sozcu.com.tr) γράφει ότι το πρόβλημα της εξασφάλισης των προς το ζην κατέστη πιο σημαντικό ακόμα και από την πανδημία για τους πολίτες στην Τουρκία, οι οποίοι εδώ και πέραν του ενός χρόνου στερούνται από την δουλειά και το εισόδημά τους.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Μετροπόλ, η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν βγάλει την πανδημία από την ημερήσια διάταξη της κοινωνίας στην Τουρκία.

    Το 61,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν την ανεργία και την οικονομία ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της Τουρκίας, ενώ μόλις το 10,6% θεωρεί τον κορωνοϊό ως το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινωνίας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τον Απρίλιο του 2021 η οικονομία θεωρείτο ως το σημαντικότερο πρόβλημα από το 38,1% και η ανεργία από το 23,4%. Το ποσοστό που θεωρούν αποτυχημένες τις πολιτικές της κυβέρνησης διπλασιάστηκε σχεδόν ανεβαίνοντας στο 6,2% από το 3,8% που ήταν τον Μάρτιο του 2021.

    Σημειώνεται ότι κατά τον Μάρτιο του 2020 που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Τουρκία, η πανδημία θεωρείτο ως το σημαντικότερο πρόβλημα από το 51,7% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Μετροπόλ, ακολουθούμενη από την οικονομία με 19,4% και την ανεργία με 10,4%.

    Κατά τον Οκτώβριο του 2020 και την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η οικονομία θεωρείτο ως το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινωνίας από το 45,3%, η ανεργία από το 15,6% και η πανδημία από το 8,7%.

    Κατά τον Μάρτιο του 2021 που λήφθηκε η απόφαση για ομαλοποίηση η οποία αργότερα θεωρήθηκε πολύ λανθασμένη, η οικονομία ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 51,5% της κοινωνίας και η ανεργία για το 14,4%.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά μετά από 87 χρόνια

    Η Yeni Safak (13.05.21, yenisafak.com) γράφει ότι για πρώτη φορά εδώ και 87 χρόνια έγινε η προσευχή του Ραμαζανιού στην Αγιά Σοφιά που πρόσφατα μετατράπηξε ξανά σε τζαμί, αφού τα προγούμενα χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο. Η πρώτη προσευχή πραγματοποιήθηκε από τον Δευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Οι προσευχές πραγματοποιήθηκαν μέσα και γύρω από την Αγία Σοφία με τη συμμετοχή πολιτών στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον covid-19.

    (ΚΣ)

    [09] Είκοσι επτά εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την Κίνα στην Τουρκία

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (13.05.21, t24.com.tr) μετέδωσε ότι ο Τσενγκ Γουέουουα, γραμματέας της κινεζικής πρεσβείας στην Άγκυρα, δήλωσε πως 27 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sinovac έχουν φτάσει στην Τουρκία από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο αριθμός αυτός είναι σήμερα η υψηλότερη ποσότητα που έχει δώσει η Κίνα σε ξένες χώρες. Η Κίνα έχει δώσει στην Τουρκία τα περισσότερα εμβόλια μέχρι στιγμής.

    Όπως δήλωσε ο Γουέουουα, η συνεργασία για τα εμβόλια μεταξύ Κίνας και Τουρκίας πραγματοποιείται εδώ και πολύ καιρό. «Μια μεγάλη ποσότητα εμβολίων Sinovac μεταφέρθηκαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες και εμφιαλώθηκαν και μετατράπηκαν σε έτοιμα προϊόντα. Αυτός ο τύπος συνεργασίας σημαίνει ήδη κοινή παραγωγή. Πιστεύω επίσης ότι αυτό θα συνεχιστεί», είπε.

    (ΚΣ)

    [10] Στις 13,028 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την T24 (13.05.21, t24.com.tr), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 13,029 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 228,192 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 232 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 35,167. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,496 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,072,462 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 43,821. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,801,291.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 50,058,648 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,827 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,0 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 32,4%.

    (KΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 13 May 2021 - 15:14:08 UTC