Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-17

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 91/2021 15-17.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Ο Φουάτ Οκτάι έρχεται στην Κύπρο τις επόμενες μέρες
  • [02] «Η ΤΔΒΚ δεν θα γίνει ποτέ Γάζα», υποστηρίζει ο Τατάρ
  • [03] Σανέρ: «Εκλογές το 2022»
  • [04] Έρχουρμαν: «Αποκεντρωμένη ομοσπονδία λύση το κοινό έδαφος για λύση του Κυπριακού
  • [05] Στην Τουρκία προσκάλεσε τον Σεννάρογλου ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
  • [06] Απαισιόδοξος για το θέμα της εξαγωγής του χαλουμιού στην ΕΕ, εμφανίζεται ο «πρόεδρος» του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» στα κατεχόμενα
  • [07] Στα 38 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Οι κόκκινες γραμμές του Ερντογάν στο Κυπριακό; θα βρίσκεται στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου
  • [02] Τσαβούσογλου: «Ήλθε η ώρα να δείξουμε αποφασιστικότητα στην Παλαιστίνη»
  • [03] Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Παλαιστίνης προτείνει ο παραιτηθείς Τούρκος Αντιναύαρχος
  • [04] Μειωμένα τα ποσοστά του AKP, αλλά με προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων
  • [05] Στις 10,512 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Ο Φουάτ Οκτάι έρχεται στην Κύπρο τις επόμενες μέρες

    Η Avrupa (17.05.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι φτάνει στα κατεχόμενα στις επόμενες μέρες.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσάν Σανέρ, που ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να προωθήσει τα έργα υποδομής, ο Οκτάι θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα τις επόμενες ημέρες και θα επισκεφτεί το φράγμα στα Πάναργα, όπου συγκεντρώνεται το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία.

    «Θα μοιραστούμε με τους ανθρώπους μας καλά νέα σχετικά με τη χρήση του νερού που μεταφέρεται από την μητέρα πατρίδα Τουρκίας στη λίμνη στα Πάναγρα με υποβρύχιες σωληνώσεις για γεωργική άρδευση», είπε.

    (ΚΣ)

    [02] «Η ΤΔΒΚ δεν θα γίνει ποτέ Γάζα», υποστηρίζει ο Τατάρ

    Σύμφωνα με τη Halk?n Sesi (17.05.21), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέκρινε για μια ακόμη φορά τις επιθέσεις των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, τονίζοντας ξανά πόσο σημαντικές είναι για αυτούς οι «ντε φάκτο και αποτελεσματικές εγγυήσεις» της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στις συζύγους των «μαρτύρων», για τη γιορτή του Μπαϊραμιού, ο Τατάρ υποστήριξε ότι για μια ακόμη φορά έχει γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικές είναι για την «ευημερία και γαλήνη του τουρκοκυπριακού λαού οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας».

    «Η κυριαρχία του λαού αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για τη συνέχιση του κράτους μας», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν να ξεχάσουν αυτά που βίωσαν στο παρελθόν. «Οι κοινότητες που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένες σε αφανισμό. Αυτό είναι που διατάσσει η ιστορία», υποστήριξε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Avrupa (15.05.21), αξιολογώντας σε γραπτή του δήλωση τις επιθέσεις των Ισραηλινών στη Γάζα, ο Τατάρ επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι παραμένει παρατηρητής στις επιθέσεις εναντίον αμάχων γυναικόπαιδων στη Γάζα, όπως έκανε, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του και κατά την περίοδο του 1964-74 στην Κύπρο, όταν οι Ελληνοκύπριοι επιτίθονταν στον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Υποστηρίζοντας ότι αυτοί που παραμένουν παρατηρητές σε αυτά που διαδραματίζονται στη Γάζα είναι συνεργάτες στο ανθρωπιστικό έγκλημα που διαπράττει το Ισραήλ, ο Τατάρ υποστήριξε ότι όλα αυτά θα καταγραφούν στην ιστορία.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ η «ΤΔΒΚ να μετατραπεί σε Γάζα», ο Τατάρ προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα να γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

    (ΑΚ)

    [03] Σανέρ: «Εκλογές το 2022»

    H K?br?s Postas? (17.05.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ανέφερε ότι η ημερομηνία των «πρόωρων εκλογών» θα είναι ο Απρίλιος του 2022.

    Ο Σανέρ, σε γραπτή δήλωση, είπε ότι όταν η «κυβέρνηση» είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι θα μπορούσαν να γίνουν «εκλογές» τον Οκτώβριο του 2020 αλλά δεν προέβλεψε ότι η επιδημία θα διαρκούσε τόσο πολύ και θα έβαζε σε κίνδυνο όλους τους τομείς της οικονομίας, ούτε ότι θα υπήρχε 2ο ή το 3ο κύμα και ότι θα εφαρμοζόταν πλήρες κλείσιμο ή παρατεταμένους περιορισμός. «Επομένως, δεν μπορούμε να θέσουμε τις πρόωρες εκλογές στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μας, αντί να εργαστούμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι πλέον εισέρχονται σε μια περίοδο που απαιτεί εντατική εργασία για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και ότι η «κυβέρνηση» έχει δεσμευτεί να επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα του εμβολιασμού, «κάνοντας τη χώρα ανοιχτή για τουρισμό και φοιτητές» και επιλύοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε διάφορους τομείς.

    Αναφέρθηκε επίσης στην σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που αρχίζει από σήμερα, 17 Μαΐου η οποία περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία εφαρμόζεται τις Κυριακές. «Εργαζόμαστε ως κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού», είπε και πρόσθεσε ότι επεκτείνουν την εφαρμογή καραντίνας με βραχιολάκια, συμπεριλαμβάνουμε σε άτομα κάτω των 18 ετών και άνω των 50 ετών. «Ακολουθώντας τις πρακτικές στον κόσμο, δίνουμε μεγάλη προσοχή στο γεγονός ότι όσοι είχαν εμβόλιο διπλής δόσης εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αρνητικοί στη δοκιμή διπλής PCR», δήλωσε.

    Όσον αφορά στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, ανέφερε ότι αξιολογείται από την διακοινοτική επιτροπή υγείας. «Πότε και πώς θα συμβεί αυτό θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Έρχουρμαν: «Αποκεντρωμένη ομοσπονδία λύση το κοινό έδαφος για λύση του Κυπριακού

    Η Yeni D?zen (17.05.21) γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάρν Έρχουρμαν δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού και αυτό είναι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία η οποία δίνει ισχύ στα ιδρυτικά κράτη. Ο Έρχουρμαν έκανε αυτές τις δηλώσεις σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, όπου αναφέρθηκε στην πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

    Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, είναι μια δομή που μπορεί να συμφωνηθεί αφού η πολιτική ισότητα εφαρμόζεται πλήρως εντός της δομής του ομοσπονδιακού κράτους. Υποστήριξε επίσης πως πρόκειται για θέση που εντός των παραμέτρων που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και σημείωσε πως στο σημείο που φτάσαμε αυτό θα μπορούσε να ήταν μια ρεαλιστικής λύση.

    Ο ηγέτης του CTP κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι συνεχίζει να παρακάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά το γεγονός ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα που ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε επίσης πως λόγω λαθών που έγιναν εκ μέρους της Τουρκικής πλευράς παρουσιάζεται ο Αναστασιάδης ως η πλευρά που θέλει την λύση.

    Κάλεσε επίσης τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να παρακαθήσει με διάφορες πλευρές της Τουρκοκυπριακής κοινότητας που εκπροσωπούν τον «λαό» και να αντιληφθεί και τις δικές τους θέσεις. Ο Έρχουρμαν κατηγόρησε επίσης τον Τατάρ για την στάση του «ειδήμονα» που έχει και τις δηλώσεις τους ότι όλοι είναι αναγκασμένοι να τον υποστηρίζουν και δήλωσε πως αυτό δεν είναι δημοκρατικό και πρόσθεσε πως θα πρέπει να βρει μια κοινή συνισταμένη με όλους. Επανέλαβε επίσης πως ο Τατάρ έδειξε έλλειψη σεβασμού με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στα Τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα στην Γενεύη.

    Ο Έρχουρμαν είπε επίσης πως η συνάντηση της Γενεύης που έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ προκαλεί ερωτήματα, αφού οι θέσεις και των δύο πλευρών ήταν γνωστές και ήταν απομακρυσμένη η πιθανότητα να βρεθεί κοινό έδαφος. Επεσήμανε επίσης πως οι συνθήκες ήταν δύσκολες και λόγω της πανδημίας για την σύγκλιση της διάσκεψης. Για το ενδεχόμενο νέας άτυπης συνάντησης μέσα στους επόμενους 3 μήνες, είπε πως αναμένει ότι θα υπάρξει κινητικότητα λόγω της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, της συνόδου της ΕΕ αλλά και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο.

    (ΚΣ)

    [05] Στην Τουρκία προσκάλεσε τον Σεννάρογλου ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

    Σύμφωνα με τη Diyalog (15.05.21), ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σιεντόπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «πρόεδρο της βουλής» Οντέρ Σεννάρογλου, με τον οποίο αντάλλαξαν ευχές για το Μπαϊράμι.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σιεντόπ προσκάλεσε τον Σεννάρογλου να μεταβεί το συντομότερο στην Άγκυρα για επαφές.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από «γραφείο Τύπου της βουλής», ο Σιεντόπ επέκρινε επίσης τις επιθέσεις του Ισραήλ στο τζαμί Aqsa καλώντας τις Μουσουλμανικές χώρες να αντιδράσουν από κοινού σε αυτά που διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη.

    Με τη σειρά του, ο Σεννάρογλου έστειλε τις ευχές του στον Τουρκικό λαό για το Μπαϊράμι και επέκρινε επίσης έντονα τις επιθέσεις στην Παλαιστίνη.

    (ΑΚ)

    [06] Απαισιόδοξος για το θέμα της εξαγωγής του χαλουμιού στην ΕΕ, εμφανίζεται ο «πρόεδρος» του «βιομηχανικού επιμελητηρίου» στα κατεχόμενα

    H Vatan (17.05.21) γράφει ότι ο «πρόεδρος» του «τουρκοκυπριακού βιομηχανικού επιμελητηρίου» Τζαντάν Αβουντούκ, αξιολόγησε στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» (ΤΑΚ) το θέμα της κατοχύρωσης της γεωγραφικής προέλευσης του χαλουμιού.

    Ο Αβουντού υποστήριξε ότι δεν πιστεύουν ότι θα είναι εφικτό να κάνουν εξαγωγές χαλουμιού σε Ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας «των εμποδίων» που ενδέχεται να παρεμβάλλει η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Υποστηρίζοντας ότι δεν έχει γίνει καλά αντιληπτό το θέμα της γεωγραφικής κατοχύρωσης του χαλουμιού, ο Αβουντούκ είπε ότι για αυτό που θα προκύψουν πολλές απογοητεύσεις, κατά την έκφραση του.

    Υπογραμμίζοντας ότι μαζί με την κατοχύρωση της γεωγραφικής προέλευσης του χαλουμιού και τις τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής έχει καταστεί εφικτό να γίνεται εξαγωγή σε χώρες της ΕΕ του χαλουμιού που παράγεται στη «βόρεια» Κύπρο, ο Αβουντούν εξήγησε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κέρδος για την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Υπενθυμίζοντας ότι η τροποποίηση που έγινε στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής με την κατοχύρωση του χαλουμιού συζητήθηκε την τελευταία φορά από την Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2021, ο Αβουντούκ εξήγησε ότι ο Κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή αφότου δημοσιευθεί πρώτα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και ακολούθως, όπως ανέφερε, θα αρχίσουν οι έλεγχοι και η επίβλεψη.

    Ο Αβουντούκ ανέφερε επίσης στη συνέχεια ότι το βασικό πρόβλημα που ενδεχομένως να έχουν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων είναι η πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει στο νησί.

    Εξηγώντας ότι ο έλεγχος για το κατά πόσο η παραγωγή του χαλουμιού πλήρη τα κριτήρια όπως αυτά καθορίζονται από την κατοχύρωση του, θα διενεργείται από ένα ανεξάρτητο οργανισμό που φέρει την ονομασία «Bureau Veritas», ο Αβουντούκ εξήγησε επίσης ότι για τους υγειονομικούς ελέγχους θα διοριστεί ένας ειδικός οργανισμός από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» και όταν υπάρχουν ενστάσεις και προβλήματα αυτά θα παραπέμπονται σε μια κοινή επιτροπή που θα συσταθεί ειδικά για το σκοπό αυτό και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον Αβουντούκ, τα μέλη της επιτροπής και η μορφή της θα ξεκαθαρίσουν περί τα τέλη Μάϊου του 2022.

    (ΑΚ)

    [07] Στα 38 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με τη Vatan (17.05.21) το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 7,443 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 38 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 31 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 3 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 4 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 48 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 19 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 3και στην Κερύνεια 9.

    Μέχρι τις 16 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,103,747 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,902 κρούσματα Covid-19, 6,464 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 405 ασθενών, 23 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 365 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 1 ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 16 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 33.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Οι κόκκινες γραμμές του Ερντογάν στο Κυπριακό; θα βρίσκεται στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου

    Η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μια νέα σελίδα στην εξωτερική της πολιτική δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η μη προσοδοφόρα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη τον Απρίλιο δεν σκιαγραφεί ότι η Τουρκία θα παραιτηθεί από την αποφασιστικότητά της, γράφει η Sabah (17.05.21, Sabah).

    Σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Σιεπνέμ Μπουρσαλί της εφημερίδας Σαμπάχ, ο Ερντογάν προειδοποίησε: «Όσοι δεν αντιδρούν σε αυτή την αιματοχυσία του τρομοκρατικού κράτους, που ονομάζεται Ισραήλ, να γνωρίζουν ότι θα έλθει μια ημέρα που αυτή η διαδικασία θα χτυπήσει τους ίδιους. Θα αναζητούμε μέχρι τέλους το δίκαιο του τουρκοκυπριακού λαού. Όμως, θα ήθελα να σας πω, ότι δεν εμπιστευόμαστε κανένα εκτός από τον εαυτό μας».

    Επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του ότι οι διεθνείς οργανισμοί και προπάντων τα Ηνωμένα Έθνη και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας πρέπει να προβούν σε βήματα το συντομότερο δυνατόν, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τη δημοσιογράφο.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποδειχτεί την προσέγγιση της ΕΕ και των ΗΕ για άρση των τουρκικών εγγυήσεων, αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και εξασφάλιση της ασφάλειας στην Κύπρο από την ΕΕ, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η στάση της Τουρκίας προς αυτή την προσέγγιση είναι να ανοίξει μια νέα σελίδα στην εξωτερική της πολιτική.

    Επικρίνοντας την αμφίγνωμη στάση της ΕΕ διότι η Ελλάδα και άλλες χώρες συνομιλούν με τον «ελληνοκυπριακό τομέα», κατά την έκφρασή του, και αγνοούν την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ», ο Ερντογάν ανέφερε ότι μεταφέρουν τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό ένα βήμα περαιτέρω. «Είναι εκτός συζήτηση να αφήσουμε την Κύπρο στα χέρια των Ελληνοκυπρίων. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν μπορεί να εισηγηθεί ούτε καν σαν πρόταση. Εμείς θα συνεχίσουμε τη διπλωματία με χώρες τις προσεχείς ημέρες σε διεθνείς πλατφόρμες. Η στάση τους προς την ΤΔΒΚ μέχρι σήμερα ήταν πασιφανής, αλλά εμείς θα αναζητήσουμε το δίκαιο του τουρκοκυπριακού λαού μέχρι το τέλος. Όμως θα ήθελα να εκφράσω αυτό: Δεν εμπιστευόμαστε κανένα εκτός από τον εαυτό μας?», σημείωσε ο Ερντογάν.

    Η δημοσιογράφος Μπουρσαλί γράφει στη συνέχεια: «Όπως έχετε αντιληφθεί από τις δηλώσεις του Ερντογάν, το Κυπριακό θα βρίσκεται σε μια ‘ζεστή’ ατζέντα αυτό το καλοκαίρι. Είναι γνωστό ότι προγραμματίζεται μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό είτε στη Νέα Υόρκη είτε στη Γενεύη τους επικείμενους μήνες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναποδιά, τότε θα βρίσκεται στην ΤΔΒΚ στις 20 Ιουλίου για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου [τουρκική εισβολή του 74’], που συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της εορτής των Θυσιών».

    Αναφέροντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, η Μπουρσαλί επισημαίνει ότι ο Τατάρ της είπε ότι είχε προσκαλέσει τον Ερντογάν στα κατεχόμενα όταν του τηλεφώνησε για να του ευχηθεί για το μπαϊράμι, εκφράζοντας την άποψη ότι θα δώσουν έτσι το ωραιότερο μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

    Σημειώνοντας ότι η παρουσία του Ερντογάν στην «ΤΔΒΚ» στις 20 Ιουλίου για τους «εορτασμούς» είναι πολύ σημαντική, ο Τατάρ έδωσε την εξής σκληρή απάντηση στα αιτήματα της ΕΕ, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί: «Ας το γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν θα αρθούν, τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από την Κύπρο. Εάν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουν οι συγκρούσεις. Η κατάσταση θα είναι χειρότερη από ότι είναι στη Γάζα. Η Τουρκία και τα τουρκικά στρατεύματα είναι η δική μας ασφάλεια. Ευχαριστούμε τον Ερντογάν και τον τουρκικό λαό. Η ΤΔΒΚ δεν θα γίνει Γάζα».

    (ΔΨ)

    [02] Τσαβούσογλου: «Ήλθε η ώρα να δείξουμε αποφασιστικότητα στην Παλαιστίνη»

    Ήλθε ο καιρός να δείξουμε αποφασιστικότητα και ενότητα στην Παλαιστίνη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο δηλώσεις. Πρέπει να ενεργήσουμε περισσότερο. Η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε κάθε απαραίτητο βήμα», γράφει η Milliyet (17.05.21). Ο Τσαβούσογλου είχε λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη έκτακτης σύσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), που συγκάλεσε η Τουρκία, σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου εξωτερικών, ο Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είπε ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι λόγω του ότι το Ισραήλ δεν ακούει τις προειδοποιήσεις παρουσιάστηκε μια νέα τραγωδία, σημειώνοντας τα εξής: «Αυτή (η τραγωδία) είναι κομμάτι της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής εκστρατείας εκκαθάρισης που διεξάγει συστηματικά το Ισραήλ. Η ανέγερση παράνομων ισραηλινών οικισμών και η καταστροφή των περιουσιών του παλαιστινιακού λαού έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις. Εάν δεν αντιστραφεί αυτή η τάση, τότε η λύση δύο κρατών καταντά ως φυσική ανέφικτη».

    Κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι ήταν ακόμη μια φορά ανεπιτυχές, ο Τσαβούσογλου είπε ότι δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν την έκδοση ενός ανακοινωθέντος λόγω του ότι οι ΗΠΑ ήταν εναντίον.

    Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο ίδιος είχαν αρκετές επαφές πρόσφατα με ομολόγους τους σχετικά με το θέμα, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι θα μπορούσαν να λάβουν στήριξε από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες άλλων θρησκευμάτων για τα βήματα που θα προβούν.

    «Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο δηλώσεις και να εκδίδουμε ανακοινωθέντα. Πρέπει να προβούμε σε περισσότερες ενέργειες. Η διεθνή κοινότητα οφείλει να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους και σε αυτό το πλαίσιο μεγάλη ευθύνη έχει και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας. Σύμφωνα με το ψήφισμα 2018 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό διεθνής προστασίας των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Επισημαίνοντας ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί να συσταθεί μέσω της εθελοντικής προσφοράς των χωρών, με χρηματική και στρατιωτική συμβολή, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και σε αυτό το πλαίσιο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ένα σημαντικό ρόλο.

    «Ήλθε ο καιρός να επιδείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. Η μουσουλμανική κοινότητα αναμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

    (ΔΨ)

    [03] Συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Παλαιστίνης προτείνει ο παραιτηθείς Τούρκος Αντιναύαρχος

    Υπό τον τίτλο «Μοντέλο Λιβύη για Παλαιστίνη», η Yeni ?afak (17.05.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι ο παραιτηθείς Τούρκος Αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», πρότεινε όπως η Τουρκία υπογράψει συμφωνία με την Παλαιστίνη, όπως είχε πράξει με την Λιβύη, για καθορισμό των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων.

    «Αυτή συμφωνία θα αυξήσει την διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης και ως εκ τούτο την πολιτική στήριξη προς αυτή», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιναύαρχος, παρουσιάζοντας χάρτη στην εφημερίδα πώς θα μπορούσε να είναι η Τουρκία γείτονας της Παλαιστίνης μέσω θαλάσσης.

    Στη συνέχεια, ο Γιαϊτζί ισχυρίστηκε τα εξής: «Η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε το 2011 με την ΤΔΒΚ είναι ένα παράδειγμα. Αυτή η συμφωνία είναι εν ισχύ, παρόλο που η ΤΔΒΚ δεν είναι μέλος του Ηνωμένων Εθνών. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να υπογραφτεί και αυτή η συμφωνία με την Παλαιστίνη. (?) Εφόσον δηλώνουμε ότι είμαστε γείτονες με το Ισραήλ, θα δηλώσουμε ότι είμαστε και γείτονες με την Παλαιστίνη. Αυτό το πλεονέκτημα που φέρνει γειτονία πρέπει να εκμεταλλευτεί. Θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την Παλαιστίνη; Θα μπορούσε. Το σημείο, που θα μπορούσε να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης η Τουρκία είναι η Λωρίδα της Γάζας. H δυαρχία της Παλαιστίνης δεν ισχύει εκεί. (?) Το Ισραήλ δεν αποτελεί εμπόδιο εκεί για την συμφωνία. Εάν η Παλαιστίνη μπορούσε να γίνει μέλος του Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία μαζί μας. Το να είναι μέλος του φόρουμ EastMed είναι ένδειξη ότι είναι μια διεθνή ανεξάρτητη μονάδα με ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να μετατρέψει το παιγνίδι που παίζεται εναντίον της Τουρκίας αναφορικά με το EastMed, υπέρ μας. Θα ήταν μια στρατηγική κίνηση της σκακιέρας για εμάς».

    (ΔΨ)

    [04] Μειωμένα τα ποσοστά του AKP, αλλά με προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων

    Ο αρθρογράφος της H?rriyet (17.05.21) Αμπτουλκαντίρ Σελβί, υπό τον τίτλο «Σημαντικά αποτελέσματα από δημοσκόπηση», σχολιάζει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που διεξάχθηκε με τη μέθοδο των κατ' ιδίαν συνεντεύξεων με συμμετοχή 2,027 ατόμων σε 26 επαρχίες μεταξύ 22-30 Απριλίου, και που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος της εταιρείας Optimar Χιλμί Ντασντεμίρ.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 33,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα τους, το 30,9% η πανδημία της νόσου Covid-19 και το 13,7% θεωρεί την ανεργία.

    Σε ερώτηση, ποιο είναι ο πιο αρεστός πολιτικός, το 29,3% των ερωτηθέντων δήλωσε τον Πρόεδρο Ερντογάν, το 13,4% τον Μανσούρ Γιαβάς, ενώ ο Εκρέμ Ιμάλογλου, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήταν τρίτος στις προτιμήσεις με 8,9%. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου με 5,7% .

    Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι ένας τους τέσσερις των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δεν θεωρεί επιτυχή τον αρχηγό του κόμματος τους.

    Σημειώνοντας ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει 39,7% με τη διανομή των ψήφων των αναποφάσιστων, ενώ το CHP 24,1%, το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 10,9%, το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,8% και το Καλό Κόμμα (?Y? Parti) 9.8%.

    (ΔΨ)

    [05] Στις 10,512 ανήλθαν τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό σταθμό CNNT?rk (16.05.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 10,512 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 202,243 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 223 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 14,418. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 920 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,117,374 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 44,760. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,947,256.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 50,869,896 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,468 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,0 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 32,4%.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 17 May 2021 - 13:11:46 UTC