Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-05-14

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 90/2021 14.05.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα 37 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [02] Μήνυμα Οκτάι στους Τουρκοκύπριους για το μπαϊράμι ? Απάντηση Σανέρ
  • [03] Ευχές Σανέρ σε Τουρκοκύπρια δημοτικό σύμβουλο στην Βρετανία
  • [04] Υπερπλήρη τα τζαμιά για την προσευχή του μπαϊραμιού
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] «Δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ υποχωρήσεις σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο Ακάρ
  • [02] Ερντογάν: Ας δώσουμε στο Ισραήλ το απαραίτητο μάθημα
  • [03] Καλίν και Αλτούν καταδικάζουν τις ενέργειες του Ισραήλ
  • [04] Στις 11,534 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα 37 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Σύμφωνα με το παράνομο σταθμό BRTK (13.05.21), το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 4,490 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 37 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 30 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 5 αποτελούν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονταν ήδη σε απομόνωση. Χθες 38 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες βρέθηκαν 16 κρούσματα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο 4 και στην Κερύνεια 10.

    Μέχρι τις 13 Μαΐου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,087,032 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, βρέθηκαν συνολικά 6,818 κρούσματα Covid-19, 6,289 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 496 ασθενών, 34 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 443 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, 1 ασθενής βρίσκεται στην μονάδα εντατικής φροντίδας και 18 περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα ανέρχεται στους 33.

    (ΔΨ)

    [02] Μήνυμα Οκτάι στους Τουρκοκύπριους για το μπαϊράμι ? Απάντηση Σανέρ

    Η Diyalog (14.05.21) γράφει ότι ευχετήριο μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους απέστειλε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι με την ευκαιρία της εορτής του Ραμαζανιού. Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Οκτάι ευχήθηκε επίσης το μπαϊράμι να φέρει πολλά καλά στον μουσουλμανικό κόσμο και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

    «Παρακαλώ τον Θεό μας με αλληλεγγύη Τουρκίας και ΤΔΒΚ να φτάσουμε μέρες υγιείς και ήρεμες που θα ξαναβρεθούμε με τους αγαπημένους μας και θα γιορτάσουμε το μπαϊράμι με όλο τον ενθουσιασμό του», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Οκτάι.

    Εξάλλου, ο παράνομος Bayrak (14.05.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ τηλεφώνησε στον Οκτάι για να του μεταφέρει τις ευχές του ιδίου και των Τουρκοκυπρίων για το μπαϊράμι προς το πρόσωπό του και προς τον τουρκικό λαό.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Ευχές Σανέρ σε Τουρκοκύπρια δημοτικό σύμβουλο στην Βρετανία

    Η Diyalog (14.05.21) γράφει ότι συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκοκύπρια Περάι Αχμέτ, η οποία εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Harringay στην Βρετανία απέστειλε ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Ερσάν Σανέρ.

    Στο μήνυμά του ο Σανέρ εύχεται επιτυχία στην Αχμέτ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αναλάβει σημαντικά καθήκοντα σε όλους τους τομείς για όλους τους Τουρκοκύπριους που ζουν μακριά από το νησί, είτε στην Βρετανία είτε σε άλλες χώρες, «ως παράθυρό μας προς τον κόσμο και εκπρόσωποί μας στο εξωτερικό».

    (Ι/Τσ.)

    [04] Υπερπλήρη τα τζαμιά για την προσευχή του μπαϊραμιού

    Υπό τον τίτλο «Η προσευχή του μπαϊραμιού ξεχείλισε στους δρόμους», η K?br?s (14.05.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι όσοι δεν κατάφεραν να εισέλθουν χθες στα τζαμιά για την πρωινή προσευχή, που σηματοδοτούσε την έναρξη της τριήμερης γιορτής του Ραμαζανιού μετά την λύση της νηστείας, γέμισαν τα προαύλια των τζαμιών και τα γύρω σοκάκια.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι αρκετά άτομα δεν τήρησαν τους κανόνες προστασίας κατά της πανδημίας της νόσου Covid-19, μη κρατώντας αποστάσεις και μη φορώντας μάσκες. Η K?br?s δημοσιεύει και φωτογραφίες από διάφορα τεμένη στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια της προσευχής.

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] «Δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ υποχωρήσεις σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο Ακάρ

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει οποιεσδήποτε υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, σύμφωνα με τη Milliyet (13.05.21).

    Μιλώντας στα πλαίσια επίσκεψης που πραγματοποίησε στα μεθοριακά σύνορα με το Ιράκ για να ευχηθεί στους στρατιώτες για το Μπαϊράμι, ο Ακάρ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, υποστηρίζοντας τα εξής:

    «Μέχρι σήμερα βρισκόμασταν συνεχώς στο πλευρό των Κύπριων αδελφών μας στην εθνική τους υπόθεση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και απ’ εδώ και πέρα. Έχει ξεκάθαρα διαφανεί ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη σύσταση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους. Το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας κάνει όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό και θα συνεχίσει και στο μέλλον. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε και τα καθήκοντα που μας αναλογούν ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει και οι Έλληνες γείτονες μας να παραιτηθούν από την γλώσσα των απειλών και τις επιθετικές και γεμάτες ψέματα δηλώσεις τους. Αυτοί που αποκαλούν την Τουρκία ‘επεκτατική χώρα’ ας κοιτάζουν το χάρτη από το 1821-2020. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Όλα αυτά στο τέλος της ημέρας θεωρούνται πρόκληση, είναι διατυπώσεις λανθασμένες, που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αναμένουμε από τους Έλληνες γείτονες μας να απαλλαγούν από αυτή τη γλώσσα των απειλών που αυξάνει την ένταση και είναι προκλητική. Θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και αυτά των αδελφών μας σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, του δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας αλλά δεν πρόκειται ποτέ και με κανένα τρόπο να αποδεχθούμε να παραγνωριστούν τα δικαιώματα μας σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Δεν τίθεται θέμα να προβούμε σε υποχωρήσεις και κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να το πράξουμε αυτό».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, ο Ακάρ υποστήριξε ότι αυτές οδεύουν προς ομαλοποίηση. «Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο έχουν πολύ βαθιές ρίζες και έχουμε κοινές αξίες. Η ομαλοποίηση των σχέσεων μας θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και θα μπορούσε να επιφέρει πολύ σημαντικά οφέλη σε όλες τις πλευρές και τις χώρες και ειδικότερα στις σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης-Αιγύπτου. Εμείς κάνουμε αυτά που μας αναλογούν σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε. Ελπίδα μας είναι όπως όλες οι πλευρές επιδείξουν μια καλή προσέγγιση στο θέμα αυτό και καταφέρουμε όσο πιο σύντομα να πετύχουμε το επιθυμητό επίπεδο στις σχέσεις μας», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.

    Αναφερόμενος στο θέμα των S-400, ο Ακάρ επανέλαβε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να καλύψει τις ανάγκες της στο αμυντικό τομέα, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 «δεν θέτουν σε κίνδυνο, ούτε και αποτελούν απειλή για κανένα».

    (ΑΚ)

    [02] Ερντογάν: Ας δώσουμε στο Ισραήλ το απαραίτητο μάθημα

    Η Yeni ?afak (14.05.21 yenisafak.com) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την τηλεφωνική διπλωματία που ξεκίνησε ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ.

    Στο πλαίσιο αυτό είχε χτες επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν Εσρέφ Γκάνι, τον Πρόεδρο της Κιργισίας, Σαντίρ Κάπαροφ και τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά Καζίμι.

    Ο Ερντογάν μίλησε επίσης τηλεφωνικώς με τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Μαχαίρι Μωάμεθ, με τον οποίο συζήτησε τις επιθέσεις του Ισραήλ και την πίεση στην Παλαιστίνη.

    Ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κιργισίας, Σαντίρ Κάπαροφ, κατά την οποία αξιολογήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις, δήλωσε ότι θέλουν να δουν την Κιργισία στο πλευρό τους στις διεθνείς πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσουν το απαραίτητο μάθημα στο Ισραήλ.

    (ΚΣ)

    [03] Καλίν και Αλτούν καταδικάζουν τις ενέργειες του Ισραήλ

    Η Cumhuriyet (14.05.21 cumhuriyet.com.tr) γράφει ότι ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν είπε για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα: «Καλούμε ολόκληρο τον κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του για την παράνομη και επιθετική στάση του Ισραήλ».

    Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Καλίν ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι η προαγγελία νέων σφαγών. «Καλούμε ολόκληρο τον κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του για την παράνομη και κατακτητική στάση του Ισραήλ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον παλαιστινιακό λαό», είπε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Ankara Anatolia (14.05.21 aa.com.tr), ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι «η Τουρκία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί η παράνομη στάση του Ισραήλ».

    «Το Ισραήλ συνεχίζει τις σφαγές και τις τρομοκρατικές του ενέργειες χωρίς διακοπή. Το κατοχικό Ισραήλ ξεκινά τώρα μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό καταπατώντας παράνομα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και χρόνια. [?] Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Παλαιστίνη σε κάθε διεθνή πλατφόρμα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τερματίσουμε την παράνομη στάση του Ισραήλ. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου η Παλαιστίνη απελευθερωθεί πλήρως», είπε.

    (ΚΣ)

    [04] Στις 11,534 ανήλθαν τα κρούσματα στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με τη Hurriyet (13.05.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σχετικά με τα νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 11,534 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην Τουρκία από σύνολο 201,295 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 238 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 55,472. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 1,217 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,083,996και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 44,059. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στα 4,856,763.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 50,259,943 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 2,765 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 4,0 % και στον αναπνευστήρα βρίσκεται το 32,4%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Sabah (14.05.21), o Τούρκος Υπουργός Υγείας, αξιολογώντας σε διάσκεψη Τύπου τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, υπογράμμισε τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε στα κρούσματα στην χώρα σε όλες τις επαρχίες και είπε ότι οδεύουν σε σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά τις 17 Μαΐου.

    (ΑΚ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 14 May 2021 - 14:48:47 UTC