Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-02

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 125/2021 02.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τσαβούσογλου - Τατάρ απορρίπτουν τον διορισμό Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό ? Θα κάνουν αντίστοιχα βήματα σε περίπτωση γεωτρήσεων από ΚΔ
  • [02] Τατάρ: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία συμφωνία με βάση την ισότητα»
  • [03] Επικρίνει την πιθανή επανέναρξη του γεωτριτικού προγράμματος της Κύπρου το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών
  • [04] Επιστολή Ακάνσοϊ προς Τσαβούσογλου: Ο Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους είναι ο δικός σας εκπρόσωπο
  • [05] Σανέρ: «Η λύση είναι δύο κράτη»
  • [06] Ρωγμές στην «κυβέρνηση συνασπισμού»
  • [07] Στα 61 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα
  • [08] Προειδοποιεί ο Ουστέλ για κλείσιμο πάλι των οδοφραγμάτων
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Στα κατεχόμενα μαζί με την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ για στους εορτασμούς της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου ο Ερντογάν
  • [02] Πτώση του ΑΚΡ κάτω από 30% καταγράφει νέα δημοσκόπηση-Στο 14% οι αναποφάσιστοι
  • [03] Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, υποστηρίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [04] Στους δρόμους οι γυναίκες της Τουρκίας για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
  • [05] Θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ισχυρίστηκε ο Ερντογάν
  • [06] Απορρίφθηκε αίτημα απελευθέρωσης Ιμάμη που σχετίζεται με την οργάνωση FET? στα κατεχόμενα
  • [07] Ξεπέρασε τις 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου η Τουρκία
  • [08] Στις 5,288 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τσαβούσογλου - Τατάρ απορρίπτουν τον διορισμό Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό ? Θα κάνουν αντίστοιχα βήματα σε περίπτωση γεωτρήσεων από ΚΔ

    Δεν θα έχει νόημα και θα ήταν λάθος ο διορισμός Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσαν την Πέμπτη σε κοινή διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak (01.07.21).

    Κληθέντες να σχολιάσουν την δήλωση εκ μέρους της Υπουργού Ενέργειας ότι θα αρχίσουν ξανά γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες εντός Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου, Τατάρ και Τσαβούσογλου επεσήμαναν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προστατεύσουν τα ούτω καλούμενα δικαιώματά τους και θα προβούν στα απαραίτητα βήματα, υπενθυμίζοντας ότι ισχύει η τουρκοκυπριακή πρόταση για «δίκαιο διαμοιρασμό» των εσόδων και η πρόταση του Προέδρου Έρντογαν για σύγκληση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Τσαβούσογλου: Το άνοιγμα του Βαρωσιού δεν παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για την συμμετοχή του Τατάρ στο πρόσφατο Διπλωματικό Φόρουμ που διεξήχθη στην Αττάλεια και την επιτυχία των επαφών που πραγματοποίησε εκεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Υποστήριξε και το εξής:

    «Υπήρξαν κάποιοι που ενοχλήθηκαν από την συμμετοχή σας. Ουσιαστικά η ενόχλησή τους στηρίζει την θέση που θέσαμε μαζί με εσάς στην Γενεύη. Δηλαδή εκείνοι που δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τον τουρκοκυπριακό λαό, ήταν εκείνοι που δεν ανέχτηκαν να συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού λαού σε ένα ανεπίσημο φόρουμ, σε ένα φόρουμ που ο καθένας θα μπορούσε να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του και σε ένα φόρουμ στο οποίο προσκαλέσαμε όλους [?] Μάλιστα τηλεφώνησαν σε άλλους λέγοντάς τους ‘μην συμμετάσχετε’. Αυτή είναι μειωτική συμπεριφορά για εκείνους που το έκαναν αυτό. Μας είπαν και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ότι ενοχλήθηκαν εξαιρετικά από αυτά τα τηλεφωνήματα [?] Θα διοργανώνουμε κάθε χρόνο αυτό το φόρουμ στην Αττάλεια».

    Αναφερόμενος στις σημερινές τους επαφές, ο Τσαβούσογλου είπε ότι πρώτα διεξήχθη συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες τους και ύστερα συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν και είχαν συνάντηση και με την συμμετοχή του «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σημείωσε ότι στις συναντήσεις αυτές αξιολόγησαν τις εξελίξεις μετά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη και συζήτησαν εκ νέου τα διαμειφθέντα στις διάφορες συναντήσεις που είχε ο καθένας χωριστά μετά την διάσκεψη στη Γενεύη.

    Χαρακτηρίζοντας την διάσκεψη στη Γενεύη «κομβικό σημείο» για το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι έκλεισε μια περίοδος και άρχισε μια νέα στην Γενεύη, με την υποβολή εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς μιας «νέας, ρεαλιστικής και επικεντρωμένης στο αποτέλεσμα πρότασης», κατά την έκφρασή του.

    «Η μόνιμη λύση στο νησί μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο αυτής της πρότασης», ισχυρίστηκε και κάλεσε ξανά την ελληνοκυπριακή πλευρά και την διεθνή κοινότητα «να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία».

    «Υπάρχουν δύο χωριστοί και κυρίαρχοι ίσοι λαοί στο νησί και δύο χωριστά κράτη. Είτε αναγνωρίζεται είτε όχι, είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι μια πραγματικότητα», υποστήριξε προσθέτοντας ότι δεν είχαν αποτέλεσμα αναζητήσεις λύσης «αποκομμένες από τις πραγματικότητες επί του εδάφους».

    Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι στην Γενεύη είδαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμη βρίσκεται στο σημείο που την άφησαν στο Κραν Μοντάνα και αμφισβήτησε κάποιες θεμελιώδεις παραμέτρους. «Δηλαδή προσπαθούν να πετύχουν το ανέφικτο», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που εγκατέλειψε το τραπέζι μη αποδεχόμενος την πολιτική ισότητα τον Ιούλιο του 2017, τώρα απορρίπτει την κυριαρχική ισότητα του τουρκοκυπριακού «λαού» και λέει ότι συζητά μόνο μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. «Δηλαδή, η κυριαρχία μου ανήκει και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ίσοι όσο εγώ θεωρήσω ότι πρέπει να είναι, είπε», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «εμείς αγνοούμε πλέον αυτή την νοοτροπία που θεωρεί μειονότητα τους Τουρκοκύπριους».

    Ανέφερε επίσης ότι δεν αποδέχονται να κρύβεται πίσω από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ η ελληνοκυπριακή πλευρά και να παρουσιάζει την μη λύση ως λύση για σκοπούς τακτικής. «Αυτή η εποχή έκλεισε», επανέλαβε.

    Σημειώνοντας ότι σήμερα συζήτησαν με τον Τατάρ και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού στην συνάντηση με την συμμετοχή του «πρωθυπουργού» και του «υπουργού εξωτερικών», ο Τσαβούσογλου είπε ότι συζήτησαν και το θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων. Επισημαίνοντας ότι συζητούν αυτά τα θέματα με τους συνομιλητές τους σε όλες τους τις συναντήσεις, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ξέρει πως συζήτησε το θέμα και ο Τατάρ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ισχυρίστηκε και τα εξής ο Τούρκος Υπουργός:

    «Εμείς φυσικά πάντοτε υποστηρίζαμε κάθε πρωτοβουλία που θα ήταν προς όφελος των δύο λαών στην Κύπρο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και γνωρίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την διαδικασία του ανοίγματος στην περιοχή του κλειστού Βαρωσιού και μάλιστα ότι αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων. Το άνοιγμα του Βαρωσιού, όπως είπαμε σε όλους, θα γίνει σε πλαίσιο διαφανές και νόμιμο, τα βήματα που θα γίνουν δεν παραβίασαν τα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα τα παραβιάσουν. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν παραβιάστηκαν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Επομένως, είναι πλήρης η στήριξή μας σε κάθε βήμα που θα κάνει σε αυτό το θέμα η ΤΔΒΚ.

    Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμα βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας μας για περιφερειακή διάσκεψη. Βρίσκεται στο τραπέζι και η πρόταση της ΤΔΒΚ για δίκαιο διαμοιρασμό, τον δίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων και ο κύριος πρόεδρος το έχει τονίσει αυτό προ ολίγου. Ως Τουρκία και ΤΔΒΚ δεν εποφθαλμιούμε το δικαίωμα κανενός. Όμως όλοι να ξέρουν και το εξής: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πάρει το δικαίωμά μας. Ούτε τα δικαιώματα της Τουρκίας ούτε της ΤΔΒΚ. [?]»

    Απαντήσεις σε ερωτήσεις

    Τσαβούσογλου και Τατάρ κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή σε σχέση με πιθανό διορισμό νέου Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Ο Τατάρ είπε ότι θέση τους είναι ότι δεν θα έχει και πολύ νόημα και μάλιστα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ο διορισμός διαφορετικού Ειδικού Αντιπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ προτού αρχίσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία. Ανέφερε ότι η Τζέιν Χολ Λουτ ασκεί αυτό το καθήκον με τον καλύτερο τρόπο και επομένως «προτού φτάσουμε σε εκείνο το σημείο για το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος, κατά την γνώμη μας δεν θα είναι σωστός ο διορισμός ενός διαφορετικού Ειδικού Αντιπρόσωπου, με αναβαθμισμένο στάτους ίσως».

    «Μια τέτοια άποψη προέκυψε στην σε βάθος αξιολόγηση που κάναμε και σήμερα με τον κύριο υπουργό και επομένως θα το διαβιβάσουμε αυτό στην άλλη πλευρά και στα Ηνωμένα Έθνη», κατέληξε.

    «Συμφωνούμε με αυτά που είπε ο κύριος πρόεδρος», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στην δική του τοποθέτηση επί του θέματος και υπενθύμισε ότι όταν είχε προτείνει κάτι τέτοιο στην Γενεύη ο ΓΓ του ΟΗΕ του είπαν ότι σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν να δούμε κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος. Συνέχισε λέγοντας το εξής:

    «Στις εργασίες που κάναμε μέχρι τώρα, ακόμα δεν υπάρχει κοινό έδαφος και η κυρία Λουτ, ως σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, ασκεί αυτό το καθήκον αυτή την στιγμή. Δηλαδή αν υπάρχει κοινό έδαφος, υπάρχει και πιθανότητα για μιαν νέα άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ. Μόνο όταν δούμε ότι υπάρχει κοινό έδαφος και αφότου ληφθεί η απόφαση για νέα διαπραγμάτευση έχει νόημα ο διορισμός ενός Ειδικού Αντιπροσώπου. Δεν υπάρχει κάποιο καθήκον που θα ασκήσει ένας Ειδικός Αντιπρόσωπος επιπρόσθετο από τα καθήκοντα που ασκεί η κυρία Λουτ. Γι’ αυτό εμείς δεν θεωρούμε σωστή την άποψη για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου αυτή την στιγμή. Το είπαμε αυτό ξεκάθαρα στον Γενικό Γραμματέα όταν έθεσε το θέμα στη Γενεύη».

    Τσαβούσογλου και Τατάρ κλήθηκαν από τον ανταποκριτή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT να σχολιάσουν δήλωση της Υπουργού Ενέργειας ότι θα αρχίσουν ξανά οι γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «αυτή άλλωστε είναι η ουσία του κυπριακού ζητήματος» και ότι οι Ελληνοκύπριοι ακόμα θεωρούν ότι οι ίδιοι έχουν την αρμοδιότητα να λαμβάνουν αποφάσεις για ολόκληρη την Κύπρο. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Εμείς λέμε ότι η Κύπρος έχει δύο ιδιοκτήτες, τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Επομένως, εσύ δεν δικαιούσαι μόνος σου να ερευνήσεις και να αναπτύξεις τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής. Αυτή την αξιολόγησή μας υποστηρίζει πλήρως η Τουρκική Δημοκρατία. Επομένως, αν γίνει ένα τέτοιο βήμα, θα κάνουμε και εμείς απαντητικά βήματα στο πλαίσιο της αναζήτησης των δικαιωμάτων μας με την στήριξη της Τουρκίας φυσικά. Όμως, θέλω να τους καλέσω στην λογική. Ειδικά [?] προς την κατεύθυνση των συμβουλών που μας γίνονται να αποφεύγονται προκλητικές ενέργειες θεωρούμε ότι πρέπει να διαβιβαστεί και σε αυτούς η ίδια συμβουλή. Όμως, ο ουσιαστικός αγώνας μας στην Κύπρο είναι ζήτημα κυριαρχίας. [?]»

    Στην δική του απάντηση, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ούτως ή άλλως στην τοποθέτησή του είπε ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε:

    «Εδώ τόσο η ΕΕ όσο και τα ΗΕ πρέπει να δώσουν καλά το εξής μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά: Χωρίς δίκαιο διαμοιρασμό, χωρίς διαμοιρασμό εσόδων, έναντι κάθε βήματος που θα κάνει, η ΤΔΒΚ και η Τουρκία θα κάνουν το απαραίτητο βήμα. Δείξαμε αυτή την αποφασιστικότητά μας. Στο παρελθόν, παρ’ όλες τις παροτρύνσεις μας, ο ελληνοκυπριακός τομέας συνέχισε τις σεισμικές έρευνες, τις γεωτρήσεις του. Κατεβήκαμε και εμείς στο πεδίο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και φυσικά για να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας, βγάλαμε στο πεδίο τα σεισμικά ερευνητικά μας πλοία και τα γεωτρύπανά μας και κάναμε τις εργασίες μας και τις συνεχίζουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι δίκαιος διαμοιρασμός εσόδων. Τρεις προτάσεις της ΤΔΒΚ πάνω σε αυτό το θέμα βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι. Η ΕΕ και τα ΗΕ πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα βήματα στο θέμα αυτού του δίκαιου διαμοιρασμού εσόδων. Σε αντίθετη περίπτωση, εμείς κάναμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. [?] Συνεχίζουμε τις απαραίτητες ενέργειες στα πεδία που έδωσε άδεια η ΤΔΒΚ και δεν θα αφήσουμε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, του τουρκοκυπριακού λαού. Αν θέλουν ειρήνη και ηρεμία εδώ, η πρόταση του Προέδρου μας για διάσκεψη είναι στο τραπέζι και είναι στο τραπέζι και οι προτάσεις της ΤΔΒΚ για δίκαιο διαμοιρασμό εσόδων. Αν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλιώς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Τατάρ: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία συμφωνία με βάση την ισότητα»

    Η Yeni D?zen (01.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, ότι πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση αξιολόγησης μαζί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και είπε ότι μια συμφωνία βασισμένη στην ομοσπονδία δεν θα ήταν επιτυχής και ότι η επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να ξεκινήσει με την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας».

    Ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι που είπαν ναι στο Σχέδιο Ανάν τιμωρήθηκαν, ενώ οι Ελληνοκύπριοι ανταμείφθηκαν και υποστήριξε ότι επιχειρείται να γίνουν «μπάλωμα» οι Τουρκοκύπριοι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος της «κυριαρχίας» είναι 100% σε συμφωνία με την Τουρκική Δημοκρατία, ο Τατάρ επεσήμανε επίσης τη διεθνή περιφερειακή ισορροπία.

    Σημειώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην υποστήριξη της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε: «Συνεχίζουμε αυτήν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σε αρμονία με την Τουρκική Δημοκρατία».

    Ο Τατάρ ευχαρίστησε τον Τσαβούσογλου για το ενδιαφέρον και τις επισκέψεις του και υπενθυμίζοντας το Διπλωματικό Φόρουμ που έγινε στην Αττάλεια, είπε ότι εκεί δόθηκε η απάντηση σε όσους ενοχλήθηκαν από την ύπαρξη της «ΤΔΒΚ».

    «Ο Ερσίν Τατάρ είναι καλεσμένος μας και θα συμμετάσχει σε αυτό το τραπέζι», είπε η Τουρκία ως απάντηση στο Φόρουμ, δήλωσε ο Τατάρ, ο οποίος σημείωσε: ««Η Δημοκρατία της Τουρκίας παρέμεινε δίπλα μας».

    Υπενθυμίζοντας ότι η 20η Ιουλίου είναι επίσης η πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών, ο Τατάρ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στους εορτασμούς για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής.

    «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια συμφωνία με βάση την ισότητα», δήλωσε ο Τατάρ.

    (ΚΣ)

    [03] Επικρίνει την πιθανή επανέναρξη του γεωτριτικού προγράμματος της Κύπρου το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών

    Η δήλωση της Υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου ότι η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil θα συνεχίσει το γεωτριτικό της πρόγραμμα από το σημείο που έμεινε αποδεικνύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει αδιάκοπα τις μονομερείς δραστηριότητές της, υποστήριξε το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, σύμφωνα με τον παράνομο σταθμό Bayrak (01.07.21).

    Σημειώνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά με αυτές οι ενέργειες της θα αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών ανέφερε ότι όσο οι προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, που πόρρω απέχουν από τον ίσο διαμοιρασμό και την συνεργασία σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων, συνεχίζονται, τόσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να κάνει ταυτόχρονα και ισάξια βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών υποστήριξε τα εξής:

    «Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έβαλε το θεμέλιο λίθο της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει μονομερώς μέχρι σήμερα τις σεισμικές της δραστηριότητες και τις γεωτρήσεις με διμερείς συμφωνίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και με αδειοδοτήσεις που παρέχει σε διεθνείς εταιρείες για ενέργεια. Η ΤΔΒΚ, από την άλλη πλευρά, έχει απευθύνει έκκληση για συνεργασία και διπλωματία και επιμένει να ενεργεί σύμφωνα με την πραγματικότητα ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι συνιδιοκτήτης των φυσικών πόρων του νησιού και γύρω από το νησί. Ως αποτέλεσμα όλων των αναπάντητων εκκλήσεων μας, η ΤΔΒΚ μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, αποφάσισε να κάνει βήματα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντά της στην περιοχή και άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή το 2011».

    Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από τη συνεργασία της ελληνοκυπριακής πλευράς μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά, που είναι ο συνιδιοκτήτης του φυσικού αερίου στην περιοχή, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών ισχυρίστηκε τα εξής στην ανακοίνωσή του:

    «Σας υπενθυμίζουμε ακόμη μια φορά ότι ο μόνος συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ενέργειας, όπως και στο Κυπριακό, είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένου του ίσου διαμοιρασμού, της εκμετάλλευσης, διαχείρισης και πώλησης των ενεργειακών πηγών εντός της ΑΟΖ, που ανήκει στον τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό λαό».

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει απευθύνει έκκληση για διεξαγωγή μιας διάσκεψης στην οποία θα διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων χωρών και των εταιρειών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Υπενθυμίζοντας ότι ακόμη ισχύει η «εποικοδομητική» πρόταση που υπέβαλε το 2019 η «ΤΔΒΚ», η ανακοίνωση σημειώνει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη μέχρι σήμερα σε αυτές τις προτάσεις, όπως δεν έχει ποτέ αποδεχθεί καμία πρόταση».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι όταν η διεθνής κοινότητα παρουσιάζει απόψεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αντιληφθεί ότι η πηγή της έντασης είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. «Χωρίς να αναμένουμε ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό, είμαστε της άποψης ότι είναι πιθανό και απαραίτητο να αρθεί η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές του νησιού μέσω της συνεργασίας, της διπλωματίας και του διαλόγου», αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση.

    (ΔΨ)

    [04] Επιστολή Ακάνσοϊ προς Τσαβούσογλου: Ο Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους είναι ο δικός σας εκπρόσωπο

    Απευθυνόμενος στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο «βουλευτής» της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ασίμ Ακάνσοϊ τον ρώτησε: «Πραγματοποιείται μια βαριά πολιτική επέμβαση από την αδελφική χώρα στη δημοκρατική τάξη του τουρκοκυπριακού λαού. Πώς πρέπει να περιγράψουμε τι έχει κάνει αυτή η διοίκηση της αδελφικής χώρας σε μας; Επιθυμώ να σας ρωτήσω!», γράφει η Yeni D?zen (02.07.21).

    Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Τσαβούσογλου, ο Ακάνσοϊ γράφει τα εξής:

    «Διατυπώνετε ότι από τον Οκτώβριο του 2020, ήλθατε στο νησί για να εργασθείτε για την πρόταση σας για δύο ξεχωριστά κράτη και κυριαρχική ισότητα με τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της νέας τάξης πραγμάτων στην ΤΔΒΚ, που έχετε διορίσει και με τις ενεργείς και έμπρακτες σας επεμβάσεις. (?)

    Το 65% των αντιπροσώπων που υπερασπίζονται την ομοσπονδία απειλούνται, εκβιάζονται και καταπιέζονται. Ως αποτέλεσμα των υψηλών πιέσεων, και οι δημοσιογράφοι, και οι πολιτικοί και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι υπό την επήρεια των πιέσεων. Μπορείτε να διαβάσετε μέρος αυτών των πιέσεων στην έκθεση για τις επεμβάσεις.

    Οι Τουρκοκύπριοι έχουν διαπλαστεί άπονα στο πλαίσιο της πολιτικής σας. Οι εκπρόσωποι σας εδώ, διαπράττοντας ένα μεγάλο λάθος, προσπαθούν να χωρίσουν την κοινότητα σύμφωνα με την πολιτική, σε αυτούς που αγαπούν την Τουρκία και σε αυτούς που δεν αγαπούν την Τουρκία.

    Αγαπητέ Τσαβούσογλου,

    Οι Τουρκοκύπριοι έχουν διαμορφωθεί, από το χθες μέχρι το σήμερα, με την ύπαρξη τους, τις δικές τους αξίες, το δρόμο που έχουν πάρει, τα δικά τους μυαλά, τις παραδόσεις τους, τις ιστορικές τους αξίες και την πολιτική τους βούληση. Παρόλη την αδελφική μας σχέση, αρκετές κυβερνήσεις στην Τουρκία προσπάθησαν να αγνοήσουν τη δική μας πολιτική βούληση σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις και επιχείρησαν να επέμβουν και να ρυθμίσουν τους πραγματικούς εκπροσώπους της κοινότητας με απειλές και πιέσεις.

    Πιστέψετε με, όλες οι παρατάξεις, και οι δεξιές και οι αριστερές ποτέ δεν αποδέχθηκαν αυτές τις πιέσεις, και αυτές οι πιέσεις δημιουργούσαν αστάθεια και κρίση δημοκρατίας, όπως γίνεται πάλι τώρα. Επειδή, η πολιτική που δεν βασίζεται στην πολιτική βούληση του λαού δεν μπορεί να διατηρηθεί.

    Ο τουρκοκυπριακός λαός επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό. Όμως, αυτός ο λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική σας άνοιξε το δρόμο για τη μη λύση και όχι τη λύση στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι, αλλά όλος ο κόσμος το γνωρίζει αυτό. Πιστεύω ότι το γνωρίζετε και εσείς.

    Θα επιθυμούσα να γνωρίζετε ότι οι Τουρκοκύπριοι πότε δεν θα συμμετείχαν σε μια πολιτική που παράγει αδιέξοδα. Δεν θα πάρουμε το μέρος του αγαπητού Τατάρ, που θεωρούμε ότι έχει διοριστεί.

    Σας υπενθυμίζουμε πώς αντιδράσετε στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, όταν δεν ήταν ακόμη Πρόεδρος των ΗΠΑ, διακηρύσσοντας ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας σας (?)

    Τώρα, εσείς επιχειρείτε να βρείτε διέξοδο μέσω της κυριαρχικής ισότητας. Αλλά δεν θα τα καταφέρετε. Λύση στη βάση δύο ξεχωριστών κρατών, δεν είναι εφικτή. Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμάς, ότι οι επεμβάσεις σας συζητιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όταν σε αυτές τις συνθήκες, οι δημοκρατικές αξίες του τουρκοκυπριακού λαού παραβιάζονται, ποιος θα σεβαστεί τη θέση σας για ξεχωριστή κυριαρχία; Κανείς.

    Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Τατάρ δεν εκπροσωπεί την βούληση των Τουρκοκυπρίων. Στην πραγματικότητα, ο Τατάρ είναι ο δικό σας εκπρόσωπο και όχι αυτού του λαού.

    Το να λέτε όχι στην ομοσπονδία είναι σαν να λέτε όχι στη λύση. (?)

    Οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να λένε στον κόσμο για τη δική τους πραγματική βούληση. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Επειδή η δική σας πολιτική δεν συνάδει με τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων για λύση.

    Από χθες μέχρι σήμερα, πόσοι ήρθαν, πόσοι πέρασαν?

    Αυτό που έχει σημασία είναι η λύση, ο τουρκοκυπριακός λαός και η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος που θα έλθει. Και εμείς θα πετύχουμε αυτό τον στόχο κ. Τσαβούσογλου? (?)

    Καταληκτικά, λέμε ότι εμείς δε θα γίνουμε μειονότητα ούτε σε μια λύση ούτε σε μια υποδιοίκηση, η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος στη βάση της πολιτικής ισότητας είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, της Τουρκίας και των λαών της περιοχής.

    Παραιτηθείτε από το δρόμο της μη λύσης, του διαχωρισμού, που εκφράζετε με τα δύο ξεχωριστά κράτη, επιστρέψτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σεβαστείτε την βούληση του Τουρκοκυπριακού λαού».

    (ΔΨ)

    [05] Σανέρ: «Η λύση είναι δύο κράτη»

    Σύμφωνα με τη G?ne? (02.07.21), ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ συμμετείχε στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο «προεδρικό» με τον Τσαβούσογλου και την παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

    Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σανέρ έγραψε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας που παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας εκ νέου ότι υπάρχει πλήρης ομοφωνία στο Κυπριακό πρόβλημα και ότι η Τουρκία τους στηρίζει στην πολιτική τους για εξεύρεση λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Στη συνέχεια, ο Σανέρ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και πρωτίστως τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες στην Κύπρο και να διασφαλίσουν το συντομότερο δυνατόν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα οδηγηθεί στο σωστό δρόμο.

    Η συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ στην «πρωθυπουργία» ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, γράφει η Detay (02.07.21) και διερωτάται εάν βαθαίνει η «κυβερνητική κρίση».

    (ΔΨ)

    [06] Ρωγμές στην «κυβέρνηση συνασπισμού»

    Υπό τον τίτλο «Η ρωγμή στην κυβέρνηση βαθαίνει», η K?br?s (02.07.21), στο πρωτοσέλιδό της, γράφει ότι υπάρχει κρίση στη «κυβέρνηση μειονότητας» του συνασπισμού UBP-DP-YDP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας ? Δημοκρατικό Κόμμα ? Κόμμα Αναγέννησης), επειδή δεν έχει καταφέρει εδώ και ημέρες να αντικαταστήσει τον Κοράλ Τσαγμάν από την θέση του στο «υπουργείο εργασίας» και επειδή δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη την ημερομηνία για τις «πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

    (ΔΨ)

    [07] Στα 61 ανήλθαν τα κρούσματα Covid-19 χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (02.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,298 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 61 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 49 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 5 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 7 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 17 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 18 κρούσματα, στην Κερύνεια 19, στην Αμμόχωστο 10 και στη Μόρφου 2.

    Μέχρι την 1η Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,479,663 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 8,158 κρούσματα Covid-19, 7,729 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 394 ασθενών, 31 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 334 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 28 περιστατικών και 1 ασθενής βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Χθες δεν σημειώθηκαν απώλειες ζωών λόγω της πανδημίας και επομένως ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 35.

    Εξάλλου, χθες διενεργήθηκαν 5,346 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΔΨ)

    [08] Προειδοποιεί ο Ουστέλ για κλείσιμο πάλι των οδοφραγμάτων

    Λόγω ανησυχίας της αύξησης των περιστατικών της νόσου COVID-19 στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ουνάλ Ουστέλ υποστήριξε ότι στο «νότο» έγινε ξαφνικό άνοιγμα χωρίς ελέγχους με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, γράφει η Detay (02.07.21).

    Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό K?br?s Ada TV, ο Ουστέλ είπε τα εξής:

    «Αυτή τη στιγμή, ο νότος [όπως αναφέρεται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές] είναι στην πορτοκαλί κατηγορία. Την στιγμή που θα μπει στην κόκκινη κατηγορία, τότε μπορεί να έλθει στην ημερήσια διάταξη το κλείσιμο των οδοφραγμάτων».

    Σύμφωνα με την K?br?s (01.07.21), ο Ουστέλ σημείωσε ότι εάν ο αριθμός των περιστατικών της νόσου COVID-19 στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές είναι περισσότερος από 500 ή 600, τότε θα μπει στην «κόκκινη κατηγορία».

    (ΔΨ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Στα κατεχόμενα μαζί με την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ για στους εορτασμούς της Τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου ο Ερντογάν

    To Ankara Anatolia (01.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα παραβρεθεί στους εορτασμούς για την επέτειο της Τουρκικής εισβολής που θα γίνουν στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα.

    Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος ανέφερε επίσης πως μαζί με τον Ερντογάν θα μεταβούν στα κατεχόμενα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ καθώς και βουλευτές του Κόμματος.

    Όπως ανέφερε ο Τσελίκ, την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ερντογάν στους βουλευτές του Κόμματός του. «Θα διασφαλίσουμε πως θα έχουμε μια πολύ ισχυρή συμμετοχή», είπε o Τσελίκ και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο θα δείξουν πως βρίσκονται δίπλα από τους Τουρκοκυπρίους και δίπλα από την «ΤΔΒΚ».

    (KΣ)

    [02] Πτώση του ΑΚΡ κάτω από 30% καταγράφει νέα δημοσκόπηση-Στο 14% οι αναποφάσιστοι

    Η Cumhuriyet (02.07.21) γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Avrasya για τον μήνα Ιούνιο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λαμβάνει ποσοστό κάτω του 30%.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα ποσοστά των κομμάτων είναι ως ακολούθως: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) 25%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 22,9%, Καλό Κόμμα (?Y? Parti) 12,8%, φιλου-Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 9,4%, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 6,0%, DEVA 3,8%, Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) 1,7%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 14%.

    Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να μην μπορεί να κερδίσει σε μια εκλογική αναμέτρηση για τις Προεδρικές εκλογές, ανεξάρτητα με τον αντίπαλο του.

    Σε αναμέτρηση με την ηγέτη του Καλού Κόμματος, ο Ερντογάν λαμβάνει 39.8%, η Μεράλ Άκσενερ 42,3% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 17,9%.

    Σε αναμέτρηση με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο Ερντογάν λαμβάνει 39,1 και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 16,9%.

    Σε αναμέτρηση με τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν λαμβάνει 37.8%, ο Εκρέμ Ιμάμογλου 50,2% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 12%.

    Σε αναμέτρηση με τον Δήμαρχο της Άγκυρας, ο Ερντογάν λαμβάνει 37.%, ο Μανσούρ Γιαβάς 49,4% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 13,6%.

    (ΚΣ)

    [03] Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, υποστηρίζει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

    Η Yeni ?afak (01.07.21) γράφει ότι με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει την απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αίτησης της Ένωσης Ξάνθης για εγγραφή με τον προσδιορισμό «τουρκική» και καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

    «Η τουρκική ένωση Ξάνθης, η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, απαγορεύτηκε το 1983 με δικαστική απόφαση επειδή είχε στο όνομά της τη λέξη «τουρκική». Ως αποτέλεσμα του νομικού αγώνα που διεξήγαγε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι το δικαίωμα της οργάνωσης παραβιάστηκε από την Ελλάδα το 2008 και κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εγγραφή της ένωσης», αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο τονίζει ότι «καταδικάζει την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας το οποίο αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και καλεί την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

    (ΚΣ)

    [04] Στους δρόμους οι γυναίκες της Τουρκίας για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.07.21) μετέδωσε ότι χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρη την Τουρκία βγήκαν στους δρόμους χθες και διαδήλωσαν ενάντια στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αποσυρθεί η χώρα από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

    Με πανό στα οποία αναγραφόταν ότι οι γυναίκες της Τουρκίας δεν εγκαταλείπουν την Σύμβαση και ότι δεν θέλουν να πεθάνουν, οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες και κατέβηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα.

    Η Τουρκική αστυνομία είχε στήσει οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και αντιμετώπισε τις γυναίκες με βία και δακρυγόνα, σύμφωνα με την Τ24. Επεισόδια σημειώθηκαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.

    (ΚΣ)

    [05] Θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ισχυρίστηκε ο Ερντογάν

    Το Ankara Anatolia (02.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και σήμερα και αύριο ενάντια στη βία κατά των γυναικών, όπως το έκαναν και χθες, για να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

    Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις στην 4η Συνάντηση Προώθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

    «Δεν υπάρχει θέση στον πολιτισμό και την κουλτούρα μας που να τα χαρακτηρίζει ως ανώτερα τα άτομα μόνο λόγω του φύλου τους. Εάν υπάρχει επιδείνωση της οικογενειακής μας δομής, αυτό σημαίνει ότι αγνοούμε το μισό του προβλήματος, να κατηγορείται μόνο η γυναίκα ή ο άντρας», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα.

    (ΚΣ)

    [06] Απορρίφθηκε αίτημα απελευθέρωσης Ιμάμη που σχετίζεται με την οργάνωση FET? στα κατεχόμενα

    H Sabah (01.07.21) γράφει ότι απορρίφθηκε αίτημα για απελευθέρωση του Ιμάμη Fad?l Din?er ο οποίος σχετίζεται με την δραστηριότητα της οργάνωσης FET? στα κατεχόμενα. Το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε το αίτημα του δικηγόρου του για απελευθέρωση με την καταβολή εγγύησης 300 χιλιάδων Τουρκικών λιρών. Ο εισαγγελέας εξέφρασε την άποψή του ότι η κράτηση του Din?er πρέπει να συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα στοιχεία και την υποψία διαφυγής.

    Ο Fad?l Din?er, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να είναι ιμάμης της Κύπρου για την τρομοκρατική οργάνωση Fetullah (FETO) και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται σε δίκη για «ίδρυση και ηγεσία ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης»

    Ο Fad?l Din?er, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 έως 22,5 ετών για «διαχείριση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», έδωσε πληροφορίες σχετικά με τη δομή της FET? στην κατεχόμενη Κύπρο κατά την πρώτη ακρόαση στο δικαστήριο. «Η Κύπρος ονομάζεται ‘χώρα’ για εσάς, αλλά η Κύπρος ήταν μια περιοχή εντός του συστήματος (FETO) που συνδέεται με τον Σμύρνη», είπε.

    (ΚΣ)

    [07] Ξεπέρασε τις 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου η Τουρκία

    Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.07.21) ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά δήλωσε ότι η Τουρκία πέρασε τις 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

    «Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου είναι πάνω από 35 εκατομμύρια: Το 57% του πληθυσμού μας ηλικίας 18 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί. Ο στόχος μας είναι 70% έως τις διακοπές . Ο εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί. Ας δώσουμε προτεραιότητα στη λήψη του εμβολίου μας», δήλωσε.

    (ΚΣ)

    [08] Στις 5,288 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (02.07.21) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,288 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 225,537 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 42 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 7,191. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 462 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,430,940 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,774. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 5,300,504.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 61,012,512 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 706 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,7% % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 28,1%. ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Friday, 2 July 2021 - 13:05:37 UTC