Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-05

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 126/2021 03-05.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Τατάρ: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού, ανήκει στα βακούφια
  • [02] Αντιφάσεις και ψέματα Τατάρ για το Βαρώσι επισημαίνει εφημερίδα
  • [03] Οκτάι: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ομοσπονδία»
  • [04] Ο Έρντογαν απαντά στη Λάιεν
  • [05] Επαφές Τατάρ και Σανέρ με αντιπροσωπείες της M?SIAD
  • [06] Ο Ελτσίλ επικρίνει τον Τσαβούσογλου για την «επίσκεψη» του στα κατεχόμενα
  • [07] Πώς προβάλλει ο τουρκοκυπριακός Τύπος την πυρκαγιά στην περιοχή Λεμεσού και ορεινής Λάρνακας
  • [08] Είκοσι «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα ? Υπό αμφισβήτηση το «Νέτκεντ»
  • [09] Αλλαγές στους «αντιπροσώπους» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό αποφάσισε το λεγόμενο υπουργικό
  • [10] Αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα
  • [11] Εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα και στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Νέες γεωτρήσεις στην Κύπρο, εξαγγέλλει ο Ερντογάν
  • [02] Κάλεσε την ΕΕ να μη βάζει τροχοπέδη στη συνεργασία της με την Τουρκία εξαιτίας της Κύπρου, ο Καϊμακτσί
  • [03] Πτώση της Συμμαχίας της Δημοκρατίας δείχνει δημοσκόπηση
  • [04] Καλίν: «Η Ευρωπαϊκή ένωση είναι αδύναμη και χωρίς πλάνο»
  • [05] Στις 4,537 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες
  • [06] Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ιουνίου στην Τουρκία στο 17,53%

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Τατάρ: Δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Βαρωσιού, ανήκει στα βακούφια

    Η G?ne? (05.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η επιστροφή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν θα δώσει σημαντικά μηνύματα κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

    Μιλώντας χθες σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της τουρκικής πόλης Έλαζιγ στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η μόνη λύση στην «υπόθεση της Κύπρου» είναι η κυριαρχία και είναι λάθος αυτό που λένε ότι η μόνη λύση είναι η ομοσπονδία.

    «Εγώ πέρασα από την σχολή Ντενκτάς. Πάντα τασσόμουν υπέρ του κράτους, του τουρκισμού και των στενών σχέσεων με την Τουρκία», είπε και υποστήριξε ότι απατώνται όσοι νομίζουν ότι σε περίπτωση επίτευξης λύσης στην Κύπρο θα λάβουν θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την Τουρκία.

    Επαναλαμβάνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαινεί την ΕΟΚΑ, ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι η ομοσπονδία στη βάση της ισότητας είναι μια ισότητα στα λόγια και χαρακτήρισε μεγάλη αδικία την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ, κατά την έκφρασή του, παρά το γεγονός ότι καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το υπερψήφισαν.

    Αναφερόμενος σε χαρακτηρισμούς όπως «παπαγάλος της Τουρκίας» και «τοποτηρητής της Τουρκίας», που χρησιμοποιεί εναντίον του η αντιπολίτευση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι διαπράττουν μεγάλο λάθος και ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω του η Τουρκία, διότι η υπόθεσή τους είναι κοινή. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Βεβαίως θα βαδίσουμε μαζί με την Τουρκία. Είναι κοινή η υπόθεσή μας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μεγαλύτερή μας δύναμη είναι οι δεσμοί μας με την Τουρκία».

    Υπενθυμίζοντας ότι στις 20 Ιουλίου θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και η ομάδα του, ο Τατάρ είπε ότι «στις 20 Ιουλίου θα δοθούν πολύ σημαντικά μηνύματα στον κόσμο από την Κύπρο».

    Ισχυριζόμενος ότι με το «παιχνίδι της ΕΕ» επιχειρείται να αποκοπούν οι δεσμοί των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία, ο Τατάρ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι εθνικιστές ποτέ δεν θα επιτρέψουν να αποκοπούν οι δεσμοί τους με την Τουρκία.

    «Πρέπει να συνεχίσουμε να δίδουμε τα σωστά μηνύματα στον λαό. Όταν κοιτάμε τις ισορροπίες στην περιοχή, πρέπει να ενεργούμε μαζί με την Τουρκία», υποστήριξε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, ο Τατάρ ανέφερε ότι πάρκα, παραλίες και δημόσιοι χώροι άνοιξαν για επισκέψεις από τον λαό με την στήριξη του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν και πρόσθεσε:

    «Έχει πάψει να υπάρχει πλέον στην ημερήσια διάταξη η επιστροφή του Βαρωσιού. Άλλωστε το Βαρώσι ανήκει στα τουρκικά βακούφια. Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό να παραμείνει κλειστό το μέρος εκείνο για άλλα 46 χρόνια. Το μέρος εκείνο ήταν πολύ σημαντικό τουριστικό κέντρο στο παρελθόν και τώρα έχει πολλούς επισκέπτες, παρά την πανδημία. Μετατράπηκε από τώρα στο σημαντικότερο κέντρο έλξης της ΤΔΒΚ».

    Ερωτηθείς για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ υποστήριξε:

    «Βεβαίως θα υπάρξει πολιτική αναγνώριση μια μέρα. Αυτή την στιγμή έχουμε κάθε είδους σχέσεις. Ξέρω ότι και η Τουρκική Δημοκρατία εργάζεται γι’ αυτό παντού. Όμως, οι χώρες που είναι κοντά στην Τουρκία βρίσκονται υπό συνεχή απειλή στο θέμα της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ».

    Αναφερόμενος στους δεσμούς του Έλαζιγ με τους Τουρκοκύπριους, ο Τατάρ είπε ότι ο σημαντικότερος απ’ αυτούς είναι ο ταγματάρχης Νιχάτ Ιλχάν, η οικογένεια του οποίου δολοφονήθηκε κατά τα γεγονότα του 1963, τα οποία αποκάλεσε «ματωμένα Χριστούγεννα». Ο Τατάρ είπε ότι θα επισκεπτόταν χθες τους τάφους και το σπίτι της οικογένειας Ιλχάν στο Έλαζιγ.

    Κατά την επίσκεψη στους τάφους και στο σπίτι της οικογένειας Ιλχάν, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν μεγάλη γενοκτονία και έφτασαν στο σήμερα με την στήριξη της Τουρκίας. «Αυτή την στιγμή έχουμε ένα κράτος, μιαν δημοκρατία. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική υπόθεσή μας σε εξαιρετική αρμονία με την Τουρκία», υποστήριξε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι επιθυμούν ισότητα, δικαιοσύνη και μιαν συμφωνία με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο και ότι μια συμφωνία είναι εφικτή με συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι. Υποστήριξε ότι θα είναι προς όφελος όλων μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων, όμως «έκλεισε το δεφτέρι της ομοσπονδίας».

    Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ο Τατάρ είπε:

    «Ο κ. Έρντογαν θα επισκεφτεί την ΤΔΒΚ με μιαν μεγάλη αντιπροσωπεία και θα δώσει σημαντικά μηνύματα. Δεν μπορούν να αποκοπούν οι δεσμοί των Τούρκων της Κύπρου με την Τουρκία».

    Την Δευτέρα 5 Ιουλίου, ο Τατάρ θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Φιράτ με θέμα «Ο Αγώνας των Τούρκων της Κύπρου από το Παρελθόν Μέχρι τις Μέρες μας». Μετά την διάλεξη θα μεταβεί στην πόλη Μαλάτια, όπου θα συναντηθεί με παλαιούς πολεμιστές και θα παραστεί σε δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του. Αργότερα θα αναχωρήσει για το Ντιγιάμπακιρ όπου θα έχει σειρά επαφών, ενώ την Τρίτη 6 Ιουλίου θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και το βράδυ θα επιστρέψει στα κατεχόμενα.

    Εξάλλου, η K?br?s Postas? (05.07.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στον σύνδεσμο παλαιών πολεμιστών της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στο Έλαζιγ, ο Τατάρ δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς πάντα υποστήριζε την λύση δύο κρατών στην Κύπρο, όμως δεν μπόρεσε να θέσει το θέμα στις επίσημες διαπραγματεύσεις, διότι στο τραπέζι υπήρχε η ομοσπονδία. «Ο Αλλάχ βοήθησε και κλείσαμε το δεφτέρι της ομοσπονδίας», υποστήριξε προσθέτοντας ότι σκοπός με την ομοσπονδία είναι να αποκοπούν τελείως από την Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι. Είπε το εξής:

    «Ο κ. Ντενκτάς πάντα έλεγε δύο κράτη, όμως στις επίσημες διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσε να το θέσει στην ατζέντα αυτό, διότι η πολιτική ήταν η ομοσπονδία. Ο Αλλάχ βοήθησε και κλείσαμε το δεφτέρι της ομοσπονδίας. Με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας λέμε δύο χωριστά, ανεξάρτητα, ίσα κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο. Αυτό είναι και δικής σας ευχή από μιαν άποψη. Διότι εσείς, με την συμμετοχή σας στην ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου, είστε αντιπρόσωποι εκείνων των ιερών και ηρωικών ανθρώπων που έχουν κερδίσει για τον τουρκοκυπριακό λαό την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Αντιφάσεις και ψέματα Τατάρ για το Βαρώσι επισημαίνει εφημερίδα

    Η Avrupa (05.07.21) αναφέρεται στις αντιφατικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει κατά καιρούς o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και επισημαίνει τα ψέματα που, όπως υποστηρίζει, λέει ο Τατάρ για το θέμα. Στην στήλη με την ονομασία «Ο ήρωας της ημέρας» και τίτλο «Ερσίν Τατάρ», η εφημερίδα γράφει το εξής:

    «Στις 19 Ιουνίου στην Αττάλεια ο Τατάρ είπε: ‘Ξέρω ότι πέραν των 3,000 Ελληνοκυπρίων και ξένων υπέβαλαν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητων περιουσιών (ΤΜΚ) για επιστροφή των περιουσιών τους στο Βαρώσι. Είμαστε στο σημείο επιστροφής των περιουσιών. Επομένως, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων’.

    Στις 4 Ιουλίου, ο ίδιος Τατάρ είπε στο Έλαζιγ: ‘Η επιστροφή του Βαρωσιού δεν υπάρχει πλέον στην ημερήσια διάταξη. Το Βαρώσι ανήκει άλλωστε στα τουρκικά βακούφια’.

    Τατάρ είναι αυτός, ό,τι πει είναι στο στοιχείο του. Δεν αποτάθηκαν 3,000 Ελληνοκύπριοι για να επιτρέψουν κάτω από κατοχική διοίκηση. Και αυτό είναι ψέμα! Όταν τα λόγια δεν φτουράνε, το ψέμα είναι ελεύθερο».

    (Ι/Τσ.)

    [03] Οκτάι: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν ομοσπονδία»

    H G?ne? (03.07.21) γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο NTV κατά την επιστροφή του από το Ουζμπεκιστάν, αξιολόγησε τις εργασίες για παρασκευή εγχώριου εμβολίου στην Τουρκία, τις συνεχιζόμενες επαφές τους με τις ΗΠΑ, την ασφάλεια του αεροδρομίου Καμπίλ και προέβη σε δηλώσεις για την Κύπρο.

    Ο Οκτάι στις δηλώσεις του, άφησε αιχμές εναντίον του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.

    Υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν, με το προηγούμενο άτομο που βρισκόταν στην «εξουσία» υπήρξε σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνη μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι αυτό προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην «ΤΔΒΚ». Είπε ακόμη ότι εκείνη τη περίοδο, αυτό το εκμεταλλεύθηκαν πολλές χώρες, μαζί και η ΕΕ.

    Υποστηρίζοντας ότι με την «εκλογή» του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία της ΤΔΒΚ», η εμπιστοσύνης μεταξύ τους αποκαταστάθηκε, ο Οκτάι πρόσθεσε επίσης ότι με την «εκλογή» Τατάρ έχουν επικυρώσει πλέον ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν την ομοσπονδία στην Κύπρο. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν πλέον την ομοσπονδία στο νησί. Σήμερα, μπορούμε πλέον να μιλούμε όχι για δύο κοινότητες, αλλά για μια δομή δύο κρατών. Αυτό μας έχει ενδυναμώσει, έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις μας», ανέφερε ο Οκτάι.

    (ΑΚ)

    [04] Ο Έρντογαν απαντά στη Λάιεν

    H G?ne? (03.07.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν έμαθαν ποιος είναι ποιος», αναφέρεται στην ένταση που προκλήθηκε μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φόν Ντερ Λάιεν σχετικά με την Κύπρο, όταν η τελευταία προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο Έρντογαν να μην στείλει σκληρά μηνύματα κατά την επικείμενη παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Πρόεδρος, απαντώντας στις προειδοποιήσεις της Λάιεν, της απάντησε τα εξής: «Αν θα μου λέτε εσείς ποια θα είναι τα μηνύματα που θα στέλνω, τότε να διαβάσω και το γραπτό κείμενο».

    Ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε επίσης στην Λάιεν το εξής: «Από πότε εσύ έμαθες ότι ο Έρντογαν προβαίνει σε ομιλίες με τις εντολές άλλων; Δηλαδή αυτοί δεν έμαθαν ακόμη ποιος είναι ποιος. Εγώ είμαι γόνος αυτού του έθνους. Από πότε έμαθες εσύ να δίνει οδηγίες του Έρντογαν για τις ομιλίες του. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας».

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια επίσκεψης του σε εργοστάσιο τανκ στην Σακάρια της Τουρκίας, ο Έρντογαν αναφερόμενος στις δηλώσεις Λάιεν, έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ερευνητικές της δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στα πέριξ της Κύπρου και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε έρευνες, κάνουμε, δεν κάνουμε γεωτρήσεις, κάνουμε. Δεν κάνουμε σεισμικές έρευνες, κάνουμε και έχουμε συνεχώς καλά σημάδια ότι υπάρχει φυσικό αέριο. Ευχόμαστε ότι σύντομα θα εξορύξουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αφότου γίνει αυτό, το έθνος μου θα είναι πολύ πιο άνετο, αφού θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο σε πολύ πιο φθηνές τιμές. Επίσης, θα υπάρχει περισσότερη ασφάλεια ανάμεσα στις γειτονικές μας χώρες και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές και ανθρώπινες μας σχέσεις», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    (ΑΚ)

    [05] Επαφές Τατάρ και Σανέρ με αντιπροσωπείες της M?SIAD

    H G?ne? (03.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (M?S?AD) Τουρκίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, στα πλαίσια της συνάντησης, ο Τατάρ ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της M?S?AD Τουρκίας για την επίσκεψη τους στην «ΤΔΒΚ» και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ».

    Υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του στο όραμα τους για λύση δύο κρατών, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι με την πλήρη στήριξη και συνεργασία της Τουρκίας, έχουν ανακοινώσει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι θα συνεργαστούν από κοινού για δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, τονίζοντας την ίδια στιγμή τη σημασία της διασφάλισης της «κυριαρχικής ισότητας» των Τουρκοκυπρίων.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την «ΤΔΒΚ» οι οποίες αναπτύσσονται και ενδυναμώνονται συνεχώς, όπως υποστήριξε, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία τους παρέχει τη δυνατότητα να έχουν επικοινωνία με τον κόσμο και με τις επενδύσεις που κάνουν στην ΤΔΒΚ», τους δίνουν τη δυνατότητα να ζουν με περισσότερη ασφάλεια. «Με την περαιτέρω ενδυνάμωση της ΤΔΒΚ θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα. Η συνεργασία μας στον οικονομικό και πολιτικό τομέα θα μας ενδυναμώσει όλους ακόμη περισσότερο», υποστήριξε.

    Κατηγορώντας την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι στοχεύει να καταστήσει τους Τουρκοκύπριους «μπάλωμα» των Ελληνοκυπρίων και να αποκόψει εντελώς τους Τουρκοκύπριους από τους δεσμούς τους με την Ανατολία, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν οι Τουρκοκύπριοι να μετατραπούν σε μειονότητα της «ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίσουν μαζί με την Τουρκία τον αγώνα τους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ο Τατάρ αναφέρθηκε και στη σημασία της επικείμενης παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο πρόεδρος της M?S?AD, Αμπτουραχμάν Καάν προσκάλεσε τον Τατάρ στα εγκαίνια του νέου γραφείου της M?S?AD στα κατεχόμενα, ενώ τόνισε ότι με τις επενδύσεις που θα κάνουν στην «ΤΔΒΚ», στόχος τους είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της «ΤΔΒΚ» στη διεθνή αρένα.

    Επίσης, σύμφωνα με την G?ne? (03.07.21), η «αντιπροσωπεία» της M?S?AD Κύπρου και Τουρκίας συναντήθηκε επίσης και με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της M?S?AD Τουρκίας, Αμπτουραχμάν Καάν είπε ότι βρίσκονται στην Κύπρο για τα εγκαίνια του νέου γραφείο τους, ενώ υπογράμμισε ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να περιληφθεί η «ΤΔΒΚ» στο διεθνές εμπόριο.

    Ο Σανέρ με τη σειρά του ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο όσο και τα μέλη της M?S?AD Κύπρου και Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι κάνουν ότι μπορούν μαζί με την Τουρκία για την άρση των λεγόμενων εμπάργκο που εφαρμόζονται στην «ΤΔΒΚ».

    Τονίζοντας την ανάγκη για προσέλκυση επενδυτών στην «ΤΔΒΚ», ο Σανέρ ανέφερε ότι με τη στήριξη της M?S?AD θα καταφέρουν να μεταφέρουν την «ΤΔΒΚ» σε μια άλλη διάσταση, αντιμετωπίζοντας όλα τα εμπόδια, ενώ την ίδια στιγμή θα ανοίξουν το δρόμο για επενδύσεις έτσι ώστε να μπορέσει η «ΤΔΒΚ» να καταστεί ανταγωνίσιμη προς τη διεθνή κοινότητα.

    Ο Σανέρ κατηγόρησε επίσης αυτούς που υποστηρίζουν ότι στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τέθηκε υπό κατοχή το 1963 και αυτή η κατοχή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, όπως ισχυρίστηκε.

    (ΑΚ)

    [06] Ο Ελτσίλ επικρίνει τον Τσαβούσογλου για την «επίσκεψη» του στα κατεχόμενα

    Η Avrupa (03.07.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Σιενέρ Ελτσίλ: O Τσαβούσογλου έρχεται στην Κύπρο για να προκαλέσει περισσότερο στρες», αναφέρεται στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της «συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων» (KT?S) Σιενέρ Ελτσίλ, ο οποίος κατηγόρησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι πηγαινοέρχεται στην Κύπρο χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τη μη λύση, αλλά στην ουσία έρχεται για να παίξει γκολφ και για να προκαλέσει περισσότερο στρες στα ξενοδοχεία με καζίνο, κατά την έκφραση του.

    Ο Ελτσίλ στις δηλώσεις του κάλεσε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να προβεί σε δήλωση σχετικά με το «πανεπιστήμιο» Νέτκεντ (Μεσογειακό «πανεπιστήμιο» επιστημών και έρευνας) το οποίο δεν διαθέτει ακόμη πανεπιστημιούπολη στα κατεχόμενα.

    Αναφερόμενος σε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο ότι ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το «συμβούλιο αξιολόγησης, διαπίστευσης και συντονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (YODAK), συνοδευόμενος όχι από τον λεγόμενο υπουργό παιδείας και πολιτισμού Ολγκιούν Αμτζάογλου, αλλά από το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο Ελτσίλ υπογράμμισε την σημασία της επίσκεψης αυτής, αν πράγματι έγινε, αναφέροντας ότι έχει σημασία αφού τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα του «πανεπιστήμιου» Νέτκεντ, το οποίο δεν διαθέτει ακόμη «έδρα» στην Κύπρο και το οποίο άρχισε να λειτουργεί χωρίς άδεια και από αυτό έχουν αποφοιτήσει και φοιτητές.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου προτού αναλάβει «υπουργός» συμμετείχε στο «διοικητικό συμβούλιο» του συγκεκριμένου «πανεπιστημίου», ενώ την ίδια στιγμή η σύζυγος του ήταν μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του «πανεπιστημίου», ο Ελτσίλ κάλεσε τον Τσαβούσογλου να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν ένα «πανεπιστήμιο» που δεν κατέχει άδεια λειτουργίας, να δραστηριοποιείται και να υπάρχουν απόφοιτοι. «Θα ήμασταν πολύ ευτυχείς αν ο Τσαβούσογλου προέβαινε σε δήλωση για το πόσοι φοιτητές λήφθηκαν να φοιτήσουν στα παράνομα τμήματα του πανεπιστημίου», δήλωσε ο Ελτσίλ.

    (ΑΚ)

    [07] Πώς προβάλλει ο τουρκοκυπριακός Τύπος την πυρκαγιά στην περιοχή Λεμεσού και ορεινής Λάρνακας

    Κάτω από τον τίτλο «Μεγάλη τραγωδία», η Halk?n Sesi (05.07.21) αναφέρεται στην πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο χωριό Αρακαπάς και εξαπλώθηκε σε χωριά της Λεμεσού και της ορεινής Λάρνακας με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και την καταστροφή μιας έκτασης 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο ρεπορτάζ αφιερώνονται τέσσερις σελίδες με δηλώσεις και φωτογραφίες από την καταστροφή.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και του πρότεινε να βοηθήσει το κατοχικό καθεστώς στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στον Τατάρ ότι θα αξιολογούσε την πρότασή του, όμως δεν απάντησε θετικά ή αρνητικά στην προσφορά βοήθειας. Πολλοί πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την συμπεριφορά του Προέδρου Αναστασιάδη και υποστήριξαν ότι γεγονότα όπως οι πυρκαγιές είναι υπεράνω πολιτικής, καταλήγει το δημοσίευμα.

    Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι μαζί με το νησί μας έκαψε και τους πνεύμονές μας η πυρκαγιά που άρχισε προχθές στην περιοχή Λεμεσού και πρόσθεσε ότι μεγάλωσε πιο πολύ η θλίψη του για το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεχτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά η προσφορά βοήθειας από την τουρκοκυπριακή πλευρά και δεν κατέστη δυνατή η αλληλοβοήθεια σε ένα τέτοιο γεγονός. «Να μην ξεχνιέται ότι αυτό που κάηκε είναι οι κοινές μας αξίες, το μέλλον μας», σημείωσε.

    Η Yeni D?zen (05.07.21) αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Η πατρίδα μας στις φλόγες» και δημοσιεύει τον απολογισμό της καταστροφής, δηλώσεις και φωτογραφίες σε πέντε σελίδες.

    Η K?br?s (05.07.21) δημοσιεύει τις εξελίξεις σε δύο σελίδες κάτω από τον τίτλο «Μεγάλος πόνος». Η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα και στην χθεσινή της έκδοση (04.07.21) αφιερώνοντας τρεις σελίδες κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Υψώθηκαν φλόγες στην Λεμεσό, κάηκε ο πνεύμονάς μας».

    Η Diyalog (05.07.21) προβάλλει την προσφορά Τατάρ για βοήθεια με τίτλο «Δεν απάντησε καν στην πρόταση του Τατάρ για βοήθεια». Στην χθεσινή της έκδοση (04.07.21) η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Μεγάλη η ζημιά» και γράφει ότι ο Τατάρ πρότεινε βοήθεια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη.

    Εξάλλου, αποστολή βοήθειας στους Ελληνοκύπριους πρότεινε και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ, ενώ και ο λεγόμενος υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν στήριξη στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» σε περίπτωση που ζητηθεί αυτή.

    Η Avrupa (04.07.21) αναφέρεται στην πυρκαγιά κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Αχ Λεμεσός» και κάνει λόγο για μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά σημειώνοντας ότι κάηκαν χωριά. Στην σημερινή της έκδοση (05.07.21), η εφημερίδα προβάλλει τα γεγονότα κάτω από τον τίτλο «Κάηκαν τέσσερα άτομα μέσα σε αυτοκίνητο».

    Η Vatan (05.07.21) στεγάζει τις εξελίξεις κάτω από τον τίτλο «Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην νότια Κύπρο».

    Γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΒΚΡ), Ιζζέτ Ιζτζιάν ευχήθηκε στην ελληνοκυπριακή κοινότητα να επουλωθούν γρήγορα οι πληγές της πυρκαγιάς και εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Σε γραπτή δήλωση, ο Ιζτζιάν ανέφερε ότι πρέπει να συνεργάζονται οι δύο κοινότητες μπροστά σε τέτοιες τραγωδίες και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι κοινή πατρίδα όλων μας και ότι η ιστορία μας ανάγκασε να ζούμε μαζί.

    Αναφερόμενη στο θέμα, η G?ne? (05.07.21) γράφει ότι «Τέσσερα άτομα έχασαν την ζωή τους στην πυρκαγιά που συνεχίζεται στη νότια Κύπρο».

    (Ι/Τσ.)

    [08] Είκοσι «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα ? Υπό αμφισβήτηση το «Νέτκεντ»

    Η Avrupa (05.07.21) γράφει ότι με πρωτοφανείς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των «πανεπιστημίων» και ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν 20 «πανεπιστήμια» στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Υπό αμφισβήτηση βρίσκεται το «πανεπιστήμιο» Νέτκεντ, το όνομα του οποίου αναφέρεται συχνά τις τελευταίες μέρες, καθώς δεν διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα ούτε και άδεια λειτουργίας από το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Y?K) της Τουρκίας και στο αντίστοιχο «συμβούλιο» των κατεχομένων (Y?DAK). Αυτό το «πανεπιστήμιο» παρέχει εκπαίδευση μόνο διαδικτυακά και διαθέτει 1250 φοιτητές, αναφέρει η εφημερίδα.

    Πέραν του 90% των φοιτητών αυτών κατάγονται από την Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι το Y?DAK οδήγησε στα «δικαστήρια» το εν λόγω «πανεπιστήμιο» επειδή δεν εξασφάλισε άδεια, όμως το «Νέτκεντ» συνεχίζει την δραστηριότητά του με ένα «ενδιάμεσο διάταγμα» που εξασφάλισε από το «δικαστήριο».

    Με δεδομένο ότι τα ετήσια δίδακτρα ανέρχονται στις 5,000 δολάρια, υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια δολάρια τα έσοδα του «πανεπιστημίου» που λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια.

    Τα 20 «πανεπιστήμια» που λειτουργούν στα κατεχόμενα είναι τα εξής:

    1 «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου»

    2 «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας»

    3 «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής»

    4 «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λεύκας»

    5 «Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου»

    6 «Πανεπιστημιούπολη Βόρειας Κύπρου Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής»

    7 «Πανεπιστημιούπολη ΤΔΒΚ Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης»

    8 «Πανεπιστήμιο Καρπασίας Μεσόγειος»

    9 «Πανεπιστήμιο Κερύνειας»

    10 «Πανεπιστήμιο Επιστημών Κύπρου»

    11 «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κύπρου»

    12 «Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας και Κοινωνίας»

    13 «Διεθνές Πανεπιστήμιο Φινάλ»

    14 «Πανεπιστήμιο Αντά Κεντ»

    15 «Πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ»

    16 «Πανεπιστήμιο Ραούφ Ντενκτάς»

    17 «Πανεπιστήμιο Αρκίν Δημιουργικών Τεχνών και Σχεδιασμού»

    18 «Δυτικό Πανεπιστήμιο Κύπρου»

    19 «Πανεπιστήμιο Κύπρου 15ης Νοεμβρίου»

    20 «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ηγεσίας»

    (Ι/Τσ.)

    [09] Αλλαγές στους «αντιπροσώπους» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό αποφάσισε το λεγόμενο υπουργικό

    Η Vatan (03.07.21) αναφέρεται σε «αποφάσεις» του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου στα κατεχόμενα και γράφει ότι αυτό ανακοίνωσε ότι από την 31η Ιουλίου τερματίζεται ο «διορισμός» του «αντιπροσώπου της ΤΔΒΚ» στο Ισλαμαμπάντ, Μεχμέτ Νταβουλτιού και ότι από την 1η Αυγούστου αναλαμβάνει καθήκοντα στην «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στο Μπισκέκ (πρωτεύουσα της Κιργισίας). Επίσης, ο Ατίντς Κεσκίν, νυν «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στο Μπισκέκ, μετατίθεται από την 1η Αυγούστου στην «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στο Κουβέιτ.

    (ΑΚ)

    [10] Αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 8,140 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 72 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 63 είναι εγχώριες μολύνσεις και τα άλλα 9 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 42 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 17 κρούσματα, στην Κερύνεια 37, στην Αμμόχωστο 7 και στη Μόρφου 7.

    Μέχρι τις 4 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,505,183 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 8,350 κρούσματα Covid-19, 7,819 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 496 ασθενών, 55 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 416 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 24 περιστατικών και 1 άτομο βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Δεν σημειώθηκαν απώλειες ζωών λόγω της πανδημίας μέσα στο σαββατοκύριακο και επομένως ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 35.

    Εξάλλου, στις 4 Ιουλίου διενεργήθηκαν 1,622 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα και στα κατεχόμενα

    Η Vatan (05.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας, Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε ότι εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα του Covid-19 και στα κατεχόμενα και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και να λάβουν μέρος στον κοινωνικό αγώνα για ανοσία.

    Σε χθεσινή του δήλωση, ο Ουστέλ είπε ότι από σήμερα θα αρχίσει ο εμβολιασμός ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και κάλεσε τα άτομα αυτά να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του «υπουργείου».

    Ο Ουστέλ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 221,174 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα και ότι 129,011 άτομα εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση και 92,163 άτομα με την δεύτερη δόση.

    Είπε ότι η δεύτερη δόση των εμβολιασμένων με Astra Zeneca θα γίνεται ένα μήνα μετά από την πρώτη δόση και πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στα κατεχόμενα.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Νέες γεωτρήσεις στην Κύπρο, εξαγγέλλει ο Ερντογάν

    Ανακοινώνοντας ο ίδιος την επίσκεψή του στα κατεχόμενα την ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της αμυντικής βιομηχανίας στο Σαγγάριο, σύμφωνα με την H?rriyet (02.07.21, TCCB), είπε τα εξής:

    «Τι μας λένε; Έτσι και αλλιώς γνωρίζετε ποιοι τα λένε. ‘Τι δουλειά έχετε στη Συρία; Τι δουλειά έχετε στη Λιβύη; Τι δουλειά έχετε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ; Τι δουλειά έχετε στην Ανατολική Μεσόγειο; Αυτοί που τα λένε αυτά είτε είναι αδαείς για τον κόσμο είτε ξεσπαθώνουν με το ξίφος του εχθρού. Ναι, είμαστε στη Λιβύη, είμαστε στο Αζερμπαϊτζάν, είμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα συνεχίσουμε να είμαστε.

    Πρώτα ο Θεός, εγώ θα βρίσκομαι στις 20 του Ιούλη στην ΤΔΒΚ. Θα βρίσκομαι εκεί με μια μεγάλη ομάδα. Μίλησα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχθές. Μου είπε, ‘άκουσα θα πάτε στην Κύπρο’. Της είπα ότι θα πάω. Μου επισήμανε να μη δίνω σκληρά μηνύματα από εκεί. Ακόμη δεν έχουν μάθει ποιος είμαι. Εγώ είμαι παιδί αυτού του έθνους. Εσύ πότε είδες ότι ο Ερντογάν κάνει ομιλίες με οδηγίες. Όποια και αν είναι τα δικαιώματα μας εμείς τα παίρνουμε και θα τα πάρουμε. Θα διεξάγουμε έρευνες πετρελαίου στην Κύπρο και σε όλες εκείνες τις θάλασσες. Αυτή τη στιγμή, διεξάγουμε γεωτρήσεις; Διεξάγουμε. Υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο. Ο στόχος μας είναι να βγάλουμε το φυσικό αέριο από εκεί το συντομότερο δυνατόν. Μετά, το δικό μου έθνος θα ησυχάσει. Θα αρπάξει την ευκαιρία να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο πολύ φθηνότερα».

    (ΔΨ)

    [02] Κάλεσε την ΕΕ να μη βάζει τροχοπέδη στη συνεργασία της με την Τουρκία εξαιτίας της Κύπρου, ο Καϊμακτσί

    Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών και Διευθυντής υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρούκ Καϊμακτσί υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι συνεπής στο Κυπριακό πρόβλημα, μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberler (01.07.21, AA).

    Σε ομιλία του στο Φόρουμ των Πρεσπών, που πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Ιουλίου από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο Καϊμακτσί υποστήριξε τα εξής:

    «Εμείς είπαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατήσει μια συνεπή στάση. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκυπρίους. Συνεπώς, δεν πρέπει να βάζει τροχοπέδη στη συνεργασία στην Ευρώπη, για παράδειγμα μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για χάρη των εθνικών συμφερόντων ενός μόνου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    (ΔΨ)

    [03] Πτώση της Συμμαχίας της Δημοκρατίας δείχνει δημοσκόπηση

    H Cumhuriyet (05.07.21) δημοσιεύει τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής έρευνας του Κέντρου Κοινωνικοπολιτικών Μελετών.

    Η έρευνα διεξάχθηκε μεταξύ 21 και 28 Ιουνίου στις ακόλουθες περιοχές: Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άγκυρα, τα Άδανα, Άρι, Μπατμάν, Μπιτλίς, Ντιγιαρμπακίρ, Αντεπ, Καρς, Μάρντιν, Μερσίν, Ουρφα, Βαν, Αντάλια, Κόνια, Προύσα, Μούσλα, Σαμσούν και Άρτβιν, και σε αυτήν συμμετείχαν 1,008 άτομα που απάντησαν σε ερωτήσεις μέσω τηλεφώνου. Το 54,6% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες και το 45,4% ήταν άνδρες.

    Σε ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Τουρκίας;», 47,9% των συμμετεχόντων απάντησαν «Οικονομική κρίση / ανεργία», 16,1% «Προεδρικό σύστημα», 10,9% «τρέχουσα κατάσταση του νομικού συστήματος», 8,9% «έλλειψη δημοκρατίας» και 7,2% απάντησαν «Κουρδικό πρόβλημα».

    Σε ερώτηση σχετικά με το Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα, το 58,3%των συμμετεχόντων είπε «Δεν το βρίσκω επιτυχημένο» και το 20,2% απάντησε «επιτυχημένο». Στην ερώτηση «πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις της τρέχουσας κυβέρνησης στη διαχείριση της χώρας;», το 20,7% των συμμετεχόντων απάντησε «επιτυχημένες» και το 59,2% απάντησε «μη επιτυχημένες», ενώ 20%των συμμετεχόντων απάντησαν «είμαι αναποφάσιστος».

    Στην ερώτηση: «Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες στην Τουρκία, νομίζετε ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες γενικές εκλογές;», το 61,4% των συμμετεχόντων απάντησε «Ναι», το 22,4% «Όχι» και το 16,2% «Είμαι αναποφάσιστος».

    Στην ερώτηση: «Έχετε ακούσει τους ισχυρισμούς του Sedat Peker στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής και την αναφορά σε κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους, το 87,1% απάντησε «Ναι» και το 12,9% απάντησε «Όχι». Στην ερώτηση «οι ισχυρισμοί του Sedat Peker επηρεάζουν την επιλογή σας αναφορικά με τι θα ψηφίσετε;» 54,9% απάντησε «δεν είχε καμία επίδραση στην επιλογή μου να ψηφίσω», 23,2%, «Αποφάσισα να συνεχίσω να ψηφίζω το κόμμα που ψήφισα», 12,9% «δεν επηρέασε την επιλογή ψήφου μου επειδή δεν το άκουσα» και μόνο 2,6% απάντησε «αποφάσισα να αλλάξω το κόμμα που ψήφισα».

    Σε ερώτηση: «Στην παρούσα κατάσταση, θα ψηφίσατε τις υπάρχουσες συμμαχίες;» Το 30,1% απάντησε «Θα ψηφίσω για και τη «συμμαχία του έθνους» (Millet ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi parti) και το 29,3% απάντησε: «Θα ψηφίσω την συμμαχία της Δημοκρατίας» (Cumhur ?ttifak?) που απαρτίζεται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Το 7,8% απάντησε: «Όχι, δεν θα ψηφίσω σε καμία περίπτωση».

    Στην ερώτηση: «Σε τι συμμαχία πιστεύετε ότι πρέπει να συμμετέχει το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των λαών (HDP);» το 35,9% των συμμετεχόντων απάντησε ότι «δεν πρέπει να συμμετέχει σε καμία συμμαχία», το 32,8 % «πρέπει να συμμετέχει στη συμμαχία του Έθνους», το 16% απάντησε ότι «πρέπει να είναι σε μια νέα συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων του Κόμματος Deva και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος», το 15,3% απάντησε, « πρέπει να λάβει μέρος στη συμμαχία της Δημοκρατίας».

    Το 80,4% των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι το HDP δεν πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συμμαχία δήλωσε ότι ψήφισε HDP στις προηγούμενες εκλογές, ενώ διαπιστώθηκε ότι μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει την CHP πρότεινε μια νέα συμμαχία με την HDP και Κόμμα Deva.

    Στην ερώτηση: «Πιστεύετε ότι ο σημερινός Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει ξανά τις εκλογές εάν είναι υποψήφιος;», το 49,7% των συμμετεχόντων απάντησε «Όχι», το 24,9% «Ναι» και το 25,4% «Είμαι αναποφάσιστος».

    Στην ερώτηση: «Αν υπήρχαν προεδρικές εκλογές αυτήν την Κυριακή, ποιος υποψήφιος θα ψηφίσετε;», το 28% απάντησε «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», το 14,6% «Θα ψηφίσω τον υποψήφιο που θα ορίσει το κόμμα μου», το 13,7% «Κεμάλ Κιλντάρρογλου», το 10,6%, «Εκρέμ ?mamo?lu», το 7,3% «Σελαχαττίν Ντεμιρτάς», και το 6,3% «Μεράλ Άκσενερ». Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, υπάρχει μείωση 13% στα ποσοστά του Ερντογάν.

    Στην ερώτηση: «Αν υπήρχαν γενικές εκλογές αυτήν την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίσετε;» το 29,3% Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 27% Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το 12,6% Καλό Κόμμα «IYI Party», το 11,6% φιλουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών «HDP», το 6,5% Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης «MHP», 2,9% απάντησαν «DEVA Party», 1,2% Κόμμα του μέλλοντος.

    (ΚΣ)

    [04] Καλίν: «Η Ευρωπαϊκή ένωση είναι αδύναμη και χωρίς πλάνο»

    Η Yeni ?afak (05.07.21) γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίν, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή ένωση είναι αδύναμη και χωρίς πλάνο και ότι στερείται του οράματος να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

    Ο Καλίν έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στην Γερμανική εφημερίδα FAZ, στην οποία ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως δεν πρέπει να θεωρείται μόνο η Τουρκία υπεύθυνη για την έλλειψη προόδου στις σχέσεις της με την ΕΕ. Είπε επίσης ο Καλίν πως είναι πολύ σημαντικές οι επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμαννουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που έγινε στις 14 Ιουνίου.

    Επέκρινε ωστόσο τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου για την Τουρκία που έγινε την περασμένη βδομάδα, λέγοντας ότι ήταν πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες της Άγκυρας. Πρόσθεσε ακόμα πως οι προσδοκίες της Τουρκίας είναι επίσης πολύ χαμηλές για την επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδος που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

    (ΚΣ)

    [05] Στις 4,537 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (05.07.21) μετέδωσε ότι το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 4,537 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 218,924 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 45 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,913. Από τα νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν, τα 478 παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, ενώ τα υπόλοιπα είναι ασυμπτωματικά.

    Μετά από τα τελευταία δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ανήλθε στα 5,440,368 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις 49,874. Επίσης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που αποθεραπεύθηκαν ανήλθε στους 5,310,769.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, από τις 11 Μαρτίου 2020, ήμερα εμφάνισης της πανδημίας στην Τουρκία, διενεργήθηκαν συνολικά 61,455,218 διαγνωστικές εξετάσεις. Σήμερα, σε ΜΕΘ βρίσκονται 702 ασθενείς. Το ποσοστό των διασωληνωμένων είναι 3,7% % και των ευρισκομένων στον αναπνευστήρα 28,1%.

    (ΚΣ)

    [06] Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ιουνίου στην Τουρκία στο 17,53%

    Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 17,53% τον Ιούνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας, γράφει η H?rriyet (05.07.21, HDN).

    Σημειώθηκε αύξηση 0,94%, σε σύγκριση με τον ετήσιο πληθωρισμό του Μαΐου, που διαμορφώθηκε στο 16,59%. Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός του Ιουνίου 2020 ήταν 12,62%.

    Σε μηναία βάση, ο Δείχτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,94% τον Ιούνιο.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Monday, 5 July 2021 - 10:48:58 UTC