Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-07

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 128/2021 07.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Στα κατεχόμενα σήμερα ο Οκτάι για διήμερη παράνομη επίσκεψη
  • [02] Μόνο στο πλαίσιο δύο κυρίαρχων κρατών θα συμφωνήσει, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
  • [03] Η Τουρκία δεν επέτρεψε την είσοδο σε πρώην σύμβουλο του Ακιντζί
  • [04] Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την παρεμπόδιση του συμβούλου του Ακιντζί να εισέλθει στην Τουρκία
  • [05] «Δεν θα κλείσουν τα οδοφράγματα», δηλώνει ο Ουστέλ
  • [06] Πολιτική αστάθεια στα κατεχόμενα μετά την παραίτηση Ζάρογλου
  • [07] Εκδηλώσεις μνήμης Κουτλού Ανταλί ? «Θέλουμε πίσω την χώρα μας»
  • [08] Στις 20 Ιουλίου ο θεμέλιος λίθος για το «σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», δηλώνει ο Σανέρ
  • [09] Αποκλείστηκε εταιρεία που ο Αρικλι ανακοίνωσε ότι κέρδισε την προσφορά προμήθειας καυσίμων στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ»
  • [10] Νέα καταγγελία εναντίον του Σενέρ Λεβέντ στην «αστυνομία»
  • [11] Στα 88 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Η M?S?AD συνδράμει στην ενίσχυση της οικονομίας της Τουρκίας, αναφέρει ο Τσαβούσογλου
  • [02] Χαιρετίζει την αποδοχή των Τατάρων ως γηγενή λαό, ο Τσαβούσογλου
  • [03] Το θέμα του αεροδρομίου Καμπούλ Θα συζητήσει ο Ακάρ με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ
  • [04] Ένας στους δύο ψηφοφόρους θέλει την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [05] Ενεργοποιείται ενάντια στις προσπάθειες κλεισίματός του το φιλο-κουρδικό HDP
  • [06] Στις 5,299 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες
  • [07] Στην 19η θέση σε αναλογία πληθυσμού ανάμεσα σε 235 χώρες βρίσκεται η Τουρκία

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Στα κατεχόμενα σήμερα ο Οκτάι για διήμερη παράνομη επίσκεψη

    Ο παράνομος Bayrak (07.07.21, BRTK) μεταδίδει ότι φτάνει σήμερα στις 16.00 στα κατεχόμενα για να πραγματοποιήσει διήμερη παράνομη επίσκεψη εργασίας ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Με το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον Τούρκο Αντιπρόεδρο από την Άγκυρα θα επιστρέψει στα κατεχόμενα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το «γραφείου Τύπου» των κατεχομένων, μετά την άφιξη του, ο Οκτάι θα επιθεωρήσει τις εργασίες κατασκευής του βόρειου περιφερειακού δρόμου της κατεχόμενης Λευκωσίας και ακολούθως στις 17.30 θα έχει συνάντηση στο κτήριο της λεγόμενης πρωθυπουργίας με το λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην κατεχόμενη Βοκολίδα.

    Στο αυριανό πρόγραμμα του Τούρκου Αντιπροέδρου, περιλαμβάνεται επίσκεψη του στην κατεχόμενη Γιαλούσα όπου θα έχει συνάντηση με πολίτες και μετά θα επιθεωρήσει τις εργασίες αναστήλωσης στο μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά στο περίκλειστο Βαρώσι και ακολούθως θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τατάρ. Μετά θα λάβει μέρος σε τελετή παράδοσης υλικού και εξοπλισμού στην «αστυνομία» και σε «Συνάντηση Νεολαίας», η οποία θα διοργανωθεί στο Μπουγιούκ Χαν στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ο Οκτάι αναμένεται να αναχωρήσει από τα κατεχόμενα την Πέμπτη το βράδυ.

    (ΑΚ)

    [02] Μόνο στο πλαίσιο δύο κυρίαρχων κρατών θα συμφωνήσει, επαναλαμβάνει ο Τατάρ

    Η G?ne? (07.07.21) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι πρέπει να αγωνιστούν μαζί με την Τουρκία για προστασία των ούτω καλούμενων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση (TRT), ο Τατάρ επανέλαβε ότι στο Κυπριακό συνεχίζουν, με την στήριξη της Τουρκίας, την πολιτική εξεύρεσης λύσης στην βάση της κυριαρχικής ισότητας.

    Ανέφερε ότι με την εκλογή του στην λεγόμενη προεδρία άρχισε να ακολουθεί μιαν διαφορετική πολιτική και επανέλαβε ότι δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας που διεξήχθησαν για 53 χρόνια.

    «Εμείς μπορούμε να υπάρχουμε μόνο αν γίνει αποδεχτή η κυριαρχία μας. Λέμε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη. Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να συμφωνήσουμε», είπε.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

    «Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με την Τουρκία για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας. Έχουμε και εμείς δικαίωμα στον πλούτο που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να προστατεύσουμε μέχρι τέλους το δικαίωμά μας. Πρέπει να πάρουμε μέχρι τέλους αυτή την πολιτική. Και η Τουρκία είναι αποφασισμένη μέχρι τέλους».

    Ο Τατάρ ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία τους υποστήριξε κατά την διάρκεια της πανδημίας, όπως κάνει πάντοτε και πρόσθεσε:

    «Διαχειριστήκαμε πολύ καλά την πανδημία στην Κύπρο. Θα μπορούσαμε να βιώναμε πολύ μεγάλα προβλήματα με τους ερχόμενους από το εξωτερικό, όμως ο λαός μας εφάρμοσε τα μέτρα. Λάβαμε εγκαίρως τις αποφάσεις. Αρχίσαμε και τα ανοίγματα σιγά σιγά. Θα περάσουμε και αυτή την διαδικασία με τα ανοίγματα, την πρόσωπο με πρόσωπο εκπαίδευση, την έλευση των φοιτητών και την έλευση των τουριστών».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τατάρ επισκέφτηκε χθες το Ουλούτζαμι στο Ντιγιάρμπακιρ και συναντήθηκε με παλαιούς πολεμιστές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Απευθυνόμενος στους παλαιούς πολεμιστές, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αγωνίζεται από το 1571 για την ύπαρξή του και χαρακτήρισε την 20η Ιουλίου 1974 ως την σημαντικότερη μέρα σε αυτό τον αγώνα.

    Υπενθυμίζοντας και πάλι ότι φέτος στις 20 Ιουλίου θα επισκεφτεί την κατεχόμενη Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μαζί με την 20η Ιουλίου και την Γιορτή των Θυσιών, θα γιορτάσουν και τις ορθές πολιτικές που ακολουθούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

    Σημειώνοντας ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουν τους παλαιούς πολεμιστές και τους πεσόντες τους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι χάρη σε αυτούς «έγινε ένα κράτος στην Κύπρο» και επανέλαβε ότι αν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο μόνο στην βάση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών μπορεί να επιτευχθεί.

    «Με το παιχνίδι της ομοσπονδίας επιθυμείται να εκδιωχθεί η Τουρκία από το νησί. Ουδέποτε θα το επιτρέψουμε αυτό. Αγαπώ πολύ την Τουρκία», πρόσθεσε.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Η Τουρκία δεν επέτρεψε την είσοδο σε πρώην σύμβουλο του Ακιντζί

    Η Halk?n Sesi (07.07.21) σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν έγινε δεκτός στην Τουρκία ο Αλί Μπιζντέν», γράφει ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα του Αλί Μπιζνέν, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος και «υπεύθυνος επικοινωνίας και Τύπου» του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Τουρκικές αρχές προβάλλοντας ως δικαιολογία «θέμα ασφάλειας», δεν επέτρεψαν στον Μπιζντέν να εισέλθει στην Τουρκία μέσω του αεροδρομίου Sabiha G?k?en στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας του ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου 5 ετών, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020.

    Σε ανάρτηση του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Μπιζνέν ανακοίνωσε το συμβάν εξηγώντας ότι δεν του επιτράπηκε η είσοδος στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας, ότι οι Τουρκικές αρχές του έχουν πάρει τα χρήματα και το κινητό του και ότι του ανακοίνωσαν ότι θα τον στείλουν πίσω στην «ΤΔΒΚ».

    Σχολιάζοντας με γραπτή του ανακοίνωση το συμβάν, ο Ακιντζί επέκρινε τις Τουρκικές αρχές για την απόφαση τους να μην επιτρέψουν την είσοδο στον πρώην σύμβουλο του, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια άδικη μεταχείριση που δεν δικαιολογείται αφού ο Μπιζνέν δεν έχει καμιά δικαστική απόφαση εναντίον του, ούτε έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα. «Για το μόνο πράγμα που είναι ένοχος ο Αλί Μπιζντέν είναι επειδή διετέλεσε στενός μου συνεργάτης. Επικρίνω αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά εναντίον του και καλώ όλες τις οργανώσεις και οργανωμένες δομές της κοινωνίας μας να υψώσουμε φωνή έναντι σε αυτή την άσχημη συμπεριφορά», αναφέρει ο Ακιντζι.

    (ΑΚ)

    [04] Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την παρεμπόδιση του συμβούλου του Ακιντζί να εισέλθει στην Τουρκία

    Σύμφωνα με την kibrispostasi.com (07.07.21) ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε την είσοδο στον Αλί Μπιζντέν, πρώην συντονιστή επικοινωνίας και Τύπου, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, έγραψε ότι είναι πολύ λυπηρό να επιστρέφουμε σε αντιλήψεις που εφαρμόζονταν πριν από 32 χρόνια.

    Υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονταν πριν από 32 χρόνια, ο Ταλάτ αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Οζγκέρ Οζγκιούρ, όπου η Τουρκία του ζήτησε να παραδώσει το διαβατήριο της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Είναι πολύ λυπηρό να επιστρέφουμε σε αντιλήψεις που εφαρμόζονταν πριν από 32 χρόνια», σημειώνει ο Ταλάτ.

    Για το ίδιο θέμα, η www.kibrispostasi (07.07.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (HP) Κουντρέτ Όζερσαϊ κάλεσε την «κυβέρνηση» και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να παρακαθίσουν μαζί με τους Τούρκους αξιωματούχους και να συζητήσουν το θέμα, προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσο το θέμα που προέκυψε με τον Μπιλντέν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός ή αν πρόκειται για μια γενικευμένη πρακτική.

    Αξιολογώντας στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το θέμα που αφορά στον Μπιζντέν, ο Όζερσαϊ υποστήριξε ότι κάθε κράτος, για δικούς του λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει το δικαίωμα να μην επιτρέπει την είσοδο σε ξένους στη χώρα και να τους συμπεριλαμβάνει στη λίστα των ατόμων για τα οποία εφαρμόζεται απαγορευτικό εισόδου (stop-list).

    Υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που στην Τουρκία δεν δέχονταν κάποιους ακαδημαϊκούς η κάποιους πολιτικούς η ακύρωναν τα τουρκικά διαβατήριά τους, ο Όζερσαι είπε ότι εάν όμως σε αυτά προστεθεί και η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία επειδή ασκούν κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πορεία της δημοκρατίας και για τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

    Καλώντας το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών να έρθει σε επαφή με Τούρκους αρμόδιους στο τουρκικό ΥΠΕΞ προκειμένου να διασαφηνιστούν οι λόγοι που έτυχε τέτοιας μεταχείρισης ο Μπιζντέν, ο Όζερσαϊ εξήγησε ότι τέτοιες καταστάσεις «μπορεί να προκαλέσουν νέες «ανασφάλειες στις σχέσεις των δύο χωρών», κατά την έκφρασή του.

    Ο Όζερσαϊ εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως τόσο η «κυβέρνηση» όσο και η «προεδρία» προβούν σε ενέργειες για να διασαφηνιστεί το θέμα αυτό, προκειμένου να μην επιτρέψουν αυτό το περιστατικό να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης που ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες εντάσεις.

    Για το ίδιο θέμα, η www.kibrispostasi.com (07.07.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ, σε δική του ανάρτηση σήμερα διερωτήθηκε μέχρι πότε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα παραμένει σιωπηλός απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές που εφαρμόζονται εναντίον των δικών του συμπολιτών.

    Υποστηρίζοντας ότι το περιστατικό που έγινε με τον Αλί Μπιζντέν αποτελεί την τελευταία απόδειξη των αντιδημοκρατικών, επιβλητικών, παρεμβατικών πολιτικών και πολιτικών πιέσεων και απειλών που εφαρμόζει η Τουρκία, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι αυτό δεν μόνο μια ενέργεια που στρέφεται ενάντια σε έναν στενό συνεργάτη του κ. Ακιντζί αλλά και μια ενέργεια που στρέφεται ενάντια σε ολόκληρο τον τουρκοκυπριακό «λαό».

    Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν συμβάλουν σε τίποτε άλλο παρά μόνο στην «δημιουργία έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών», πρόσθεσε ο Όζγιγιτ.

    «Πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, και το πιο σημαντικό, για να προστατεύσουμε τη δική μας βούληση και αυτοδιοίκηση, αφού ο αγώνας μας είναι πολύ πιο δυνατός από τέτοιες πρακτικές. Αν (πράγματι) υπάρχει κυβέρνηση, θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην υπόκεινται οι πολίτες της σε τέτοιο μαρτύριο», ανέφερε ο Όζγιγιτ στις δηλώσεις του.

    (ΑΚ)

    [05] «Δεν θα κλείσουν τα οδοφράγματα», δηλώνει ο Ουστέλ

    Η Halk?n Sesi (07.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός υγείας Ουνάλ Ουστέλ σχολιάζοντας χθες την αύξηση κρουσμάτων στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και το γεγονός ότι αυτή έχει περιληφθεί ξανά στην κόκκινη λίστα, είπε ότι δεν θα κλείσουν τα οδοφράγματα και ότι αυτή είναι η απόφαση που θα στηρίξουν οι ίδιοι. «Όμως δεν ξέρουμε ποιες είναι οι απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα», πρόσθεσε.

    Σε δηλώσεις του στα πλαίσια συμμετοχής του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα, ο Ουστέλ είπε ότι μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης «Δέλτα» και τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται, έχουν προτείνει όπως τα άτομα που επιθυμούν να μεταβούν από και προς τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές να έχουν στην κατοχή τους PCR τεστ διάρκειας 72 ωρών και για αυτούς που διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, να το επαναλαμβάνουν κάθε 48 ώρες.

    Ο Ουστέλ στις δηλώσεις του είπε ακόμη ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 220,500 άτομα στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι το ποσοστό αυτών που εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις έφθασε στο 60%.

    Ο λεγόμενος υπουργός υγείας ανακοίνωσε ακόμη ότι τον Αύγουστο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα κατεχόμενα και με την τρίτη δόση του εμβολίου.

    Αναφερόμενος στον εντοπισμό της μετάλλαξης «Δέλτα», ο Ουστέλ ανακοίνωσε ότι έχει εντοπιστεί σε 5 κρούσματα στα κατεχόμενα.

    Εξηγώντας ότι η μεγαλύτερη μετάδοση του ιού προκύπτει σε εκδηλώσεις, γάμους, καζίνο και κλειστά αθλητικά κέντρα, ο Ουστέλ ανέφερε ότι από σήμερα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο σε όλους όσοι δεν συμμορφώνονται και δεν τηρούν τα μέτρα. «Δεν θα χαριστούμε σε κανένα. Αντί να προχωρήσουμε σε κλείσιμο της χώρας θα κλείνουμε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνεται», είπε.

    (ΑΚ)

    [06] Πολιτική αστάθεια στα κατεχόμενα μετά την παραίτηση Ζάρογλου

    Η Vatan (07.07.21) γράφει ότι «βουλευτής» του Κόμματος της Αναγέννησης (YDP- των εποίκων), Μπερτάν Ζάρογλου υπέβαλε χθες την παραίτησή του από το κόμμα μαζί με άλλα 2.011 μέλη.

    Σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε μετά την υποβολή της παραίτησης του και στην παρουσία υποστηρικτών του, ο Ζάρογλου δήλωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα αφού είναι αναγκασμένος μετά από διάφορες πιέσεις.

    Ο Ζάρογλου ανέφερε ακόμη ότι εκτός από τον ίδιο, παραιτήθηκαν μαζί του και άλλα μέλη του κόμματος και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν μαζί στη σύσταση νέου κόμματος που θα φέρει την ονομασία «Εθνικό Κόμμα», το οποίο, όπως υποστήριξε, θα απέχει τόσο από αριστερές όσο και από δεξιές προσεγγίσεις και θα είναι ένα κόμμα του κέντρου.

    Ο Ζάρογλου υποστήριξε ότι ο ίδιος εργάστηκε για να μην συμμετάσχει στην παρούσα «κυβέρνηση» το YDP, αλλά ο Ερχάν Αρικλί δεν τον άκουσε.

    Αναφερόμενη στην παραίτηση Ζάρογλου και στη μείωση των «βουλευτών» του YDP που είναι ένας εκ’ των τριών εταίρων στη «κυβέρνηση συνασπισμού» στα κατεχόμενα, η Diyalog (07.07.21) γράφει ότι η παραίτηση Ζάρογλου έχει προκαλέσει πολιτική αστάθεια στα κατεχόμενα, αφού ο αριθμός των «βουλευτών» του κόμματος του YDP που συμμετέχει στην «κυβέρνηση» μειώθηκε σε ένα.

    Όσον αφορά στο Δημοκρατικό Κόμμα (DP) , που επίσης συμμετέχει στην «κυβέρνηση συνασπισμού» με τρεις «βουλευτές», η εφημερίδα γράφει η κατάσταση είναι περίπλοκη και σημειώνει ότι δεν είναι γνωστό ακόμη κατά πόσο οι δύο εκ των τριών «βουλευτών» του κόμματος θα συνεχίσουν να στηρίζουν την «κυβέρνηση». Υπογραμμίζεται επίσης ότι ακόμη εκκρεμή το θέμα της έγκρισης του ονόματος που πρότεινε το DP για να διοριστεί στη θέση «υπουργού» στο «υπουργείου εργασίας».

    Όσον αφορά στο μεγάλο κόμμα της κυβέρνησης, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), σημειώνεται ότι ένας από τους βουλευτές του, ο Χουσεγίν Όζγκιουργκιούν ζει στην Κωνσταντινούπολη και δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει πίσω.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι όλα αυτά προκαλούν αβεβαιότητα στα κατεχόμενα, μαζί με το γεγονός ότι η «βουλή» θα είναι κλειστή για περίοδο 3 μηνών (μέχρι την 1η Οκτωβρίου» αλλά και μαζί με το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για διεξαγωγή «εκλογών». Πρόβλημα προκύπτει επίσης και στη λειτουργία της «βουλής» αφού δεν θα υπάρχει απαρτία.

    (ΑΚ)

    [07] Εκδηλώσεις μνήμης Κουτλού Ανταλί ? «Θέλουμε πίσω την χώρα μας»

    Η Yeni D?zen (07.07.21) γράφει ότι καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής μέρας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης του δημοσιογράφου ερευνητή Κουτλού Ανταλί, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από 25 χρόνια. Μετά από τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον τάφο του Ανταλί, η Πλατφόρμα Αυτή η Χώρα Είναι Δική μας κατέθεσε μαύρο στεφάνι μπροστά την «γενική διεύθυνση της αστυνομίας». Το απόγευμα η Πλατφόρμα πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη η δολοφονία του Ανταλί, ενώ δημοσιογράφοι εναπόθεσαν στην οδό που φέρει το όνομά του 25 γαρύφαλλα, ένα για κάθε χρόνο που πέρασε από την δολοφονία του.

    Μιλώντας στις εκδηλώσεις, ο διευθυντής της Yeni D?zen, Τζενκ Μουτλούγιακαλι είπε ότι η δολοφονία Ανταλί καταγράφηκε ως ανεξιχνίαστη παρά το γεγονός ότι οι δράστες είναι γνωστοί και ότι επιχειρήθηκε να δολοφονηθούν οι ιδέες του Ανταλί, διότι μιλούσε για ελευθερία, αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και την ταυτότητα και τον πολιτισμό της Κύπρου.

    «Εξηγούσε ότι στο μισό νησί αναρτήθηκαν σημαίες πάνω σε όση βρομιά υπήρχε, πόσο σκεπαζόταν με τον εθνικισμό όση απάτη υπήρχε [?]», ανέφερε ο Μουτλούγιακαλί προσθέτοντας ότι ο Ανταλί εξηγούσε τη λεηλασία, το αθέμιτο κέρδος και την παρανομία μέσω της διαίρεσης της Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι βγήκε κάποιος από τον σκοτεινό κόσμο που δολοφόνησε τον Ανταλί και αποκάλυψε τους ανθρώπους μαζί με τους οποίους βάδιζε μαζί, ο Μουτλούγιακαλί είπε ότι ήξεραν την νοοτροπία που δολοφόνησε τον Ανταλί και δεν έκαναν λάθος. Ανέφερε και τα εξής:

    «Ζητούμε τώρα από την αστυνομία να ανοίξει τον φάκελο Κουτλού Ανταλί. Είναι δίκαιη απαίτηση αυτή! [?] Όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε μιαν πραγματικότητα. Αυτή η αστυνομία δεν έχει την εξουσία να ερευνήσει εκείνους που τα ονόματά τους αναφέρονται μέσα σε αυτό τον φάκελο. Και το πολύ πιο θλιβερό είναι ότι αυτή η αστυνομία βρίσκεται κάτω από τις διαταγές εκείνων που τα ονόματά τους αναφέρονται σε αυτό τον φάκελο. Μνημονεύοντας τον Κουτλού Ανταλι είμαστε οργισμένοι. Είναι μεγάλη η οργή μας κατά εκείνων που έκαναν άνω κάτω το σπίτι μας, την πατρίδα μας, την βούλησή μας και όλη την ύπαρξή μας σχεδόν! [?]

    Δεν θέλουμε μόνο τους δολοφόνους του Κουτλού Ανταλί. Θέλουμε πίσω και την χώρα μας. Θέλουμε να πούμε ξανά με ειλικρίνεια, με αφοσίωση, ότι ‘αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε’. [?]»

    Αναφερόμενος σε προχθεσινή δήλωση της «αστυνομίας» ότι ζητήθηκε ενημέρωση από την Τουρκία σε σχέση με την δολοφονία του Ανταλί, ο Μουτλούγιακαλί διερωτήθηκε επίσης τι πληροφόρηση και έγγραφα ζητήθηκαν από την Τουρκία.

    Μιλώντας επίσης κατά τις εκδηλώσεις, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Δημοσιογράφων (Bas?n-Sen), Αλί Κισμίρ είπε ότι υπερασπίζονται την ειρήνη και την ελευθερία της έκφρασης και δεν πρόκειται να σιωπήσουν. Σημείωσε ότι πριν 25 χρόνια ο Ανταλί τόνιζε ότι έπρεπε να τερματιστεί η σχέση «μητέρας πατρίδας ? θυγατέρας πατρίδας», όμως σήμερα, ειδικά μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ, αυτή η σχέση οδεύει ολοταχώς να γίνει σχέση «τροφίμων».

    «Ουδέποτε στην ζωή μας έχουμε προσβληθεί και υποτιμηθεί τόσο πολύ ως κοινότητα», είπε ο Κισμίρ υπενθυμίζοντας στον Τατάρ και τον «πρωθυπουργό» Σανέρ τις αποκαλύψεις του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, από τις οποίες προκύπτουν πολλά θέματα που χρειάζονται διερεύνηση.

    (Ι/Τσ.)

    [08] Στις 20 Ιουλίου ο θεμέλιος λίθος για το «σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», δηλώνει ο Σανέρ

    Η Vatan (07.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Γραφείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας της Τουρκικής Κυβέρνησης, Αλι Ταχά Κότζ, ο οποίος πραγματοποιεί «επίσκεψη» στα κατεχόμενα.

    Στη συνάντηση παρέστη και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλι Μουράτ Μπαστσερί και σε αυτή συζήτησαν τα «σχέδια» που προτίθενται να γίνουν στα κατεχόμενα για τη ψηφιακή αναβάθμιση του «κρατικού συστήματος διακυβέρνησης» (e-devlet).

    Σε δηλώσεις του στη συνάντηση, ο Κότζ υποστήριξε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν σε έργα για την βελτίωση των υποδομών και το άνοιγμα κέντρου δεδομένων και εφαρμογή του «ψηφιακού συστήματος στον κρατικό τομέα» (e-devlet).

    Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο Σανέρ υπογράμμισε την ανάγκη για ψηφιακή αναβάθμιση στα κατεχόμενα και την υλοποίηση του σχεδίου «e-devlet», λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που σημειώθηκε ανά το παγκόσμιο και την ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας.

    Υπενθυμίζοντας ότι στα πλαίσια του «πρωτοκόλλου» που υπέγραψε με την «ανάληψη των καθηκόντων» του είχε περιληφθεί και η υλοποίηση του «σχεδίου για ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών», ο Σανέρ είπε στις 20 Ιουλίου θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος για το κέντρο δεδομένων του «συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης».

    (ΑΚ)

    [09] Αποκλείστηκε εταιρεία που ο Αρικλι ανακοίνωσε ότι κέρδισε την προσφορά προμήθειας καυσίμων στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ»

    Η K?br?s (07.07.21) γράφει ότι άρχισαν να ξεκαθαρίζουν οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν στα παρασκήνια εδώ και βδομάδες αναφορικά με την εξασφάλιση και μεταφορά στα κατεχόμενα 220 χιλιάδων τόνων καυσίμων που χρειάζεται ετησίως η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ»).

    Ο πρόεδρος της «κεντρικής επιτροπής προσφορών», Χαλίς Ουρεσίν ανέφερε στην εφημερίδα ότι αποκλείστηκε από την προσφορά η εταιρεία TPIC, που ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας Ερχάν Αρικλί είχε ανακοινώσει ότι κέρδισε την προσφορά, παρά το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Ο Ουρεσίν είπε ότι χθες τα μέλη της «επιτροπής» μελέτησαν το έγγραφο που παρουσίασε η TPIC και αντιλήφθηκαν ότι δεν ήταν αυθεντικό.

    Σημείωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την εταιρεία Sideral Lines Limited, που υπέβαλε την δεύτερη χαμηλότερη προσφορά, όμως η προσφορά της εν λόγω εταιρείας είναι ψηλότερη κατά 25% από την προσφορά της «ΚΙΒ-ΤΕΚ». Είπε ότι περιμένουν απάντηση από την εταιρεία στο θέμα της αύξησης παρεμπόδισης χρήσης και ότι αν η απάντηση είναι θετική η προσφορά θα κατακυρωθεί στην Sideral Lines. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακυρωθεί η διαδικασία, επεσήμανε.

    Στο μεταξύ, ο λεγόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Σαλαχί Σαχινλέρ δήλωσε ότι η προσφορές στην «ΚΙΒ-ΤΕΚ» ακυρώνονται εσκεμμένα, καθορίζεται νέα ημερομηνία για προσφορές μετά από μήνες και ανοίγει ο δρόμος για αγορά καυσίμων χωρίς προσφορές λέγοντας ότι «τέλειωσαν τα καύσιμα». Σε γραπτή δήλωση, ο Σαχινλέρ ανέφερε ότι είχε γίνει μυστική συνάντηση με την εταιρεία TPIC και συμφωνήθηκε να λάβει μέρος στην προσφορά, ενώ ήταν γνωστή εκ ων προτέρων μάλιστα και η τιμή την οποία θα πρότεινε η εταιρεία.

    Σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία πήρε την προσφορά που έγινε στις 24 Ιουνίου 2021 στην τιμή των 27 δολαρίων, όμως από τον Ιανουάριο η ίδια εταιρεία προμήθευσε χωρίς προσφορές και «παράνομα» την «ΚΙΒ-ΤΕΚ» δύο παρτίδες καύσιμα 60 χιλιάδων τόνων στην τιμή των 34 δολαρίων και 30 δολαρίων.

    Η K?br?s Postas? (07.07.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρικλί δήλωσε ότι θα υπογράψει συμφωνία με το Υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας για αγορά καυσίμων απευθείας από την Τουρκία χωρίς την προκήρυξη προσφορών. Είπε ότι η ανώτατη τιμή θα είναι 27,30 δολάρια και αν υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν αυτή την τιμή, μπορούν να δουλέψουν και με αυτές. Επεσήμανε ότι η TPIC δεν είναι ιδιωτική εταιρεία, αλλά είναι θεσμός του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας.

    (Ι/Τσ.)

    [10] Νέα καταγγελία εναντίον του Σενέρ Λεβέντ στην «αστυνομία»

    Η Avrupa (07.07.21) γράφει ότι καταγγελία εναντίον του εκδότη της εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ υπέβαλε στην «αστυνομία» ο Μασούτ Καζίκ, ένας από τους «κοινοτάρχες» της εντός των τειχών Λευκωσίας, λόγω του άρθρου του Λεβέντ με τίτλο «Αυτή είναι η αδελφή σου;»

    Σε δήλωση που εξέδωσε ο Καζίκ αναφέρει ότι υπέβαλε καταγγελία εναντίο του Λεβέντ για τις εικόνες που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «εξαιρετικά προκλητικές και απεχθείς εκφράσεις εναντίον της Τουρκίας».

    Υποστηρίζοντας ότι ο Λεβέντ έκανε συνήθειά του τέτοιες αναφορές, ο Καζίκ κατηγόρησε τους πολιτικούς στα κατεχόμενα ότι μόνο ακούνε και ισχυρίστηκε:

    «Κανενός η δύναμη δεν θα είναι αρκετή για να διασαλεύσει τις σχέσεις ανάμεσα στη μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Εκείνο που θέλει αυτός ο λεγόμενος δημοσιογράφος, που φαίνεται διανοούμενος και τρέφεται με μίσος και εχθρότητα, είναι να προκαλέσει αναταραχή ωθώντας τον λαό στο μίσος και την εχθρότητα. Χθες υπέβαλα την απαραίτητη καταγγελία στην γενική διεύθυνση της αστυνομίας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει τόσο πολύ μιαν χώρα κάτω από την ταυτότητα της δημοσιογραφίας. Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει και θα επιβάλει την ποινή που χρειάζεται σε άτομα τέτοιου τύπου».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «αστυνομία» δεν προέβη σε καμία κοινοποίηση στον Λεβέντ.

    (Ι/Τσ.)

    [11] Στα 88 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (07.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 11,786 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 88 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 71 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα 2 είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 15 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 24 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 19 κρούσματα, στην Κερύνεια 34, στην Αμμόχωστο 10 και στη Μόρφου 8.

    Μέχρι τις 6 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,528,528 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 8,504 κρούσματα Covid-19, 7,870 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 599 ασθενών, 50 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 502 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 44 περιστατικών και 3 άτομα βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 35.

    Εξάλλου, στις 6 Ιουλίου διενεργήθηκαν 3,106 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Η M?S?AD συνδράμει στην ενίσχυση της οικονομίας της Τουρκίας, αναφέρει ο Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική σύνδεση σε τελετή εγκαινίων εργοστασίου στην Αλάνια, αναφερόμενος στο παράρτημα που άνοιξε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (M?S?AD) στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τη Milliyet (06.07.21), είπε ότι η M?S?AD δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 95 χώρες και σημείωσε τα εξής:

    «Μαζί θα ενδυναμώσουμε την ισχύ της Τουρκίας. Η M?S?AD τελευταίως άνοιξε αντιπροσωπεία στην ΤΔΒΚ. Η δυναμική της M?S?AD θα ενισχύσει την οικονομία της ΤΔΒΚ. Παρατηρούμε ότι οι πρωτοβουλίες μας προετοιμάζουν το έδαφος στις χώρες που επισκεπτόμαστε. Παρατηρούμε ότι η M?S?AD κατευθύνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Από αυτή την άποψη, ευχαριστούμε τις αντιπροσωπείες της M?S?AD στο εξωτερικό. Και εμείς στεκόμαστε στο πλευρό της M?S?AD και των επιχειρηματιών μας. Οι αντιπροσωπείες, που ανοίγουμε σε κάθε μέρος, αυξάνουν το εμπόριο μας. Σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής μας τράπεζας, το εμπόριο με 39 χώρες, που έχουμε ανοίξει πρόσφατα πρεσβείες έχει αυξηθεί κατά 27%».

    (ΔΨ)

    [02] Χαιρετίζει την αποδοχή των Τατάρων ως γηγενή λαό, ο Τσαβούσογλου

    Συνεχάρη την ηγεσία της Ουκρανίας και το κοινοβούλιο της που αποδέχτηκε τους Τατάρους της Κριμαίας ως γηγενή λαό, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την H?rriyet (07.07.21).

    Σε ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, που διεξάγεται στη Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου βρίσκεται για επίσημες επαφές, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα απτά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που προβαίνει η Ουκρανία για το λαό της.

    Σημειώνοντας ότι η συνεργασία της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ανεξαρτησία της χώρας, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή η συνεργασία είναι σημαντική για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ανεξάρτητης Ουκρανίας. Ανέφερε ακόμη ότι επιθυμούν η Ουκρανία να χτίσει μια ισχυρή εμπιστοσύνη ανάμεσα στο λαό της για την δική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

    Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου μετά το συνέδριο στη Βίλνιους θα μεταβεί στη Φιλανδία, όπου θα συναντηθεί με τον Φιλανδό ομόλογό του Pekka Haavisto. Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση, θα αξιολογηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών καθώς και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, γράφει η Milliyet (07.07.21).

    (ΔΨ)

    [03] Το θέμα του αεροδρομίου Καμπούλ Θα συζητήσει ο Ακάρ με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ

    Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για διασφάλιση της ασφάλειας του αεροδρομίου Καμπούλ στο Αφγανιστάν από την Τουρκία, γράφει η Sabah (07.07.21).

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ είπε τα εξής:

    «Ο Πρόεδρος μας δήλωσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι υπάρχουν κάποιοι όροι και κάποια ζητήματα. Αναφέραμε τις προθέσεις μας. σε περίπτωση που υλοποιηθούν αυτοί οι όροι, θα μπορούσαμε να μείνουμε. Οι επαφές με διάφορες χώρες συνεχίζονται. (?) μέχρι στιγμής, δεν λήφθηκε οριστική απόφαση».

    Στη συνέχεια, ο Ακάρ δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Τζέιμς Όστιν.

    (ΔΨ)

    [04] Ένας στους δύο ψηφοφόρους θέλει την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 (07.07.21) γράφει ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους της Τουρκίας θέλει την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ.

    Επιπλέον το 51% θεωρεί πως ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να παύσει τον Σοϊλού από την θέση του.

    Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Κέντρου Επιχειρήσεων Κοινωνικής Έρευνας, Επιχειρήσεων, η έρευνα διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2021, με συμμετοχή 3.848 ατόμων από 27 επαρχίες της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 58% των ψηφοφόρων δεν θεωρεί ικανοποιητικές τις απαντήσεις του υπουργού Εσωτερικών για τους ισχυρισμούς του Πεκέρ.

    Το 67% των ψηφοφόρων φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους και 58% φοβούνται ότι αυτοί ή κάποιος από την οικογένειά τους δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει εκπαίδευση.

    Το ποσοστό όσων συμφωνούν με την άποψη ότι «η αιτία των οικονομικών προβλημάτων είναι οι επιθέσεις ξένων δυνάμεων» είναι 41%.

    Το ποσοστό εκείνων που βλέπουν το σύστημα της προεδρικής κυβέρνησης ως πηγή οικονομικών προβλημάτων είναι 53%.

    Εκείνοι που λένε: «Ο λόγος για τα οικονομικά προβλήματα είναι η έλλειψη αξίας και νεποτισμού στη διοίκηση της χώρα;», ανέρχονται στο 68%.

    (ΚΣ)

    [05] Ενεργοποιείται ενάντια στις προσπάθειες κλεισίματος του το φιλο-κουρδικό HDP

    Η Milliyet (07.07.21) γράφει ότι οι δικηγόροι του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) , άρχισαν να εξετάζουν το κατηγορητήριο της Γενικής Εισαγγελίας της Τουρκίας προκειμένου να υπερασπιστούν ισχυρά την υπόθεση κλεισίματος ενάντια στο Κόμμα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, γίνονται προσπάθειες να λάβουν την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και επαγγελματικών επιμελητηρίων ενάντια στο κλείσιμο, ενώ την ίδια στιγμή οι αντιπροσωπείες της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων του κόμματος κινητοποιούνται έντονα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

    Μεταξύ 20-25 Ιουνίου, μέλη του Κόμματος πραγματοποίησαν επίσημες συναντήσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου επέστησαν την προσοχή στην περίπτωση του κλεισίματος του HDP και το θέμα των παραβιάσεων της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Μιλώντας στην εφημερίδα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του HDP, Χισγιλαε Όζσοϊ, δήλωσε ότι επισκέφθηκε τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Στο πλαίσιο των επισκέψεών μας, είχαμε επίσημες και άτυπες συναντήσεις. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ρωτήθηκαν τα ζητήματα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Είδαμε ότι παρακολούθησαν στενά την πολιτική διαδικασία. Παρακολουθούν στενά την περίπτωση κλεισίματος HDP. Είχαμε επίσης επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, αυτό δεν είναι τίποτα μυστικό. Είχαμε επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών», είπε.

    (ΚΣ)

    [06] Στις 5,299 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με το CNNT?rk (06.07.21, TRTHaber), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,299 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 226,651 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 37 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,446.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί στην Τουρκία τρία άτομα με την μετάλλαξη «Δέλτα plus» της νόσου Covid-19, σε τρεις διαφορετικές επαρχίες, από τις οποίες η μια είναι η Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 284 άτομα με την μετάλλαξη «Δέλτα» της νόσου Covid-19, σε 30 διαφορετικές επαρχίες.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 58,92% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 25,584% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 36,574,186 άτομα, με τις δύο δόσεις 16,036,089 και με τις τρεις δόσεις 1,930,752.

    (ΔΨ)

    [07] Στην 19η θέση σε αναλογία πληθυσμού ανάμεσα σε 235 χώρες βρίσκεται η Τουρκία

    Η Yeni ?afak (06.07.21, Daily Sabah) γράφει ότι με πληθυσμό 83,400,000 εκατομμύρια, η Τουρκία βρίσκεται στην 19η θέση ανάμεσα σε 235 χώρες.

    Αυτό αναφέρεται σε στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκία, που σημειώνει επίσης πως ο Τουρκικός πληθυσμός αποτελεί το 1,1% του παγκόσμιο πληθυσμού. Ωστόσο, σημειώνει, η εφημερίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός αναπαραγωγής του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το 2,10 που είναι το κάτω από τον αριθμό που αντιστοιχεί στην αντικατάσταση και ανανέωση. Το ποσοστό γονιμότητας το 2001 ήταν 2,38 παιδιά, ενώ το 2020 είναι 1,76 παιδιά, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας.

    (ΚΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Wednesday, 7 July 2021 - 11:20:54 UTC