Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus PIO: Turkish Cypriot and Turkish Media Review, 21-07-08

Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article

From: The Republic of Cyprus Press and Information Office Server at <http://www.pio.gov.cy/>

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου 129/2021 08.07.2021

[Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

  • [01] Προετοιμασία επίσκεψης Έρντογαν στα κατεχόμενα από Οκτάι ? Επιθεώρηση έργων
  • [02] Ενισχύεται η «ΤΔΒΚ» από τις συμφωνίες με την Τουρκία, λέει ο Σανέρ
  • [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την παρεμπόδιση του συμβούλου του Ακιντζί να εισέλθει στην Τουρκία
  • [04] Αλλαγή ηγεσίας στην «πολιτική άμυνα» στα κατεχόμενα
  • [05] Η Τουρκία δώρισε 5 προστατευτικά οχήματα στα κατεχόμενα
  • [06] Κονδύλι 120 εκ. ΤΛ από Τουρκία για αναβάθμιση της κατεχόμενης Λευκωσίας
  • [07] Αλλαγές στις «αντιπροσωπείες» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό
  • [08] Στα 97 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα
  • [09] Διορισμός νέου «σύμβουλου» από την Τουρκία στα κατεχόμενα
  • [Β] Τουρκικός Τύπος

  • [01] Ο Τσελίκ επέκρινε τη δήλωση Λάιεν για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με τον Αμερικανό και την Ισπανίδα ομόλογό του
  • [03] Στις 5,160 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

  • [Α] Τουρκοκυπριακός Τύπος

    [01] Προετοιμασία επίσκεψης Έρντογαν στα κατεχόμενα από Οκτάι ? Επιθεώρηση έργων

    Η G?ne? (08.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που δίνουν στην διεθνή κοινότητα από τα κατεχόμενα είναι η ενότητα και η ομοψυχία τους με την «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο θέμα της λύσης στη βάση δύο ίσων κυρίαρχων κρατών.

    Συνάντηση με Σανέρ

    Μιλώντας χθες στα κατεχόμενα κατά την διάρκεια συνάντησης με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ, ο Οκτάι είπε ότι είναι ξεκάθαρη και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ η στάση τους έναντι της «νοοτροπίας που θέλει να μετατρέψει τους Τούρκους της Κύπρου σε μειονότητα και των δηλώσεων που υποστηρίζουν τις στρεβλές της προτάσεις και επιμένουν να μην αναγνωρίζουν το δικαίωμα των Τούρκων της Κύπρου και το κυρίαρχο κράτος τους που ούτως ή άλλων υπάρχει».

    Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένα από τα δύο βασικά στοιχεία του νησιού και επομένως θα το δουν αυτό μια μέρα «εκείνοι που κατέχουν αυτό το μέρος».

    Ο Οκτάι ανέφερε ότι εργάζονται με όλες τους τις δυνάμεις για να κτιστεί μια «ΤΔΒΚ» που να είναι ισχυρή, να στέκεται στα δικά της πόδια και να παράγει και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο της δημιουργίας υποδομών στις συγκοινωνίες, στην υγεία, στην γεωργία και στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού, να αγωνίζονται κατά του Covid-19 και να φτιάχνουν υπεραστικούς και αγροτικούς δρόμους. Είπε ότι θα θέσουν σε λειτουργία το νέο «αεροδρόμιο» και θα ανεγείρουν νέο νοσοκομείο.

    Ο Οκτάι σημείωσε ότι βρίσκεται στα κατεχόμενα για να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας με δύο σκοπούς. Ο ένας, όπως εξήγησε, είναι να προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στις 20 Ιουλίου και ο άλλος να μελετήσει επί τόπου τα έργα που συνεχίζονται, να προβεί σε διαβουλεύσεις και να διαπιστώσει τι θα γίνει στο εξής.

    Ευχόμενος στους Τουρκοκύπριους για την 20η Ιουλίου, ο Οκτάι ισχυρίστηκε ότι η 20η Ιουλίου είναι η μέρα που απέκτησαν την ελευθερία τους τα αδέλφια του από την «ΤΔΒΚ» και τερματίστηκε η νοοτροπία της «κατοχικής ΕΟΚΑ», η οποία προσπαθούσε να μετατρέψει σε μειονότητα τους Τουρκοκύπριους και να σφετεριστεί όλα τα δικαιώματά τους και το παιχνίδι του διδύμου Ελληνοκυπρίων ? Ελλάδας που ζούσαν με το όνειρο της ένωσης. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τώρα οι κατακτητές, κατά την έκφρασή του, προσπαθούν να παρουσιάσουν τις πραγματικότητες με διαφορετικό τρόπο, όμως δεν θα τα καταφέρουν.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση για δύο ίσα κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο, ο Οκτάι ανέφερε ότι κάνουν «σοβαρές εργασίες» στην «ΤΔΒΚ» και στο πλαίσιο αυτών των εργασιών τα δύο ίσα κυρίαρχα κράτη πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να συνομιλήσουν μεταξύ τους πλέον, να συζητήσουν και να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα για το πώς θα ζουν στο μέλλον και πώς θα «δημιουργήσουν ενότητα».

    Υπενθυμίζοντας ότι στην αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει βρίσκεται και ο πρόεδρος του Γραφείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, ο Οκτάι είπε ότι με το έργο που υπογράφηκε σε αυτό τον τομέα, οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από τις εμπειρίες της Τουρκίας στον ψηφιακό τομέα. Πρόσθεσε ότι θέλουν να μεταφέρουν την πείρα τους στην «ΤΔΒΚ» και ότι από τη μια θα αρχίσει η ανέγερση κέντρου δεδομένων για να μαζεύονται τα δεδομένα στην «ΤΔΒΚ» και από την άλλη διένυσαν απόσταση στο θέμα της δημιουργίας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της «ψηφιακής Κύπρου». Είπε ότι με την επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα θα εγκαινιαστούν όλα αυτά.

    Υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συμβάλει και η «βουλή» της «ΤΔΒΚ» ειδικά στη δημιουργία μιας «Κύπρου που παράγει», ο Οκτάι ανέφερε ότι σε κάθε ευκαιρία αναφέρουν ότι η Τουρκία επιθυμεί να μεταφέρει την πείρα της στις βιομηχανικές περιοχές και στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμες όλες οι τεχνικές εργασίες στο θέμα αυτό, όμως για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην «βουλή» μιαν ώρα αρχύτερα.

    «Θέλω να αναφέρω σε κάθε μέλος της βουλής αλλά ταυτοχρόνως και σε κάθε Τουρκοκύπριο αδελφό μου ότι επιθυμούμε να ολοκληρωθεί μιαν ώρα αρχύτερα αυτή η νομοθετική εργασία σε σχέση με την ανάπτυξη της Κύπρου, την δημιουργία μιας Κύπρου που στέκεται στα πόδια της και παράγει και την ανέγερση ενός πιο ισχυρού κυρίαρχου ίσου κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

    Επιθεώρηση δρόμου

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επιθεώρησης των εργασιών για την ανέγερση του βόρειου περιφερειακού δρόμου της κατεχόμενης Λευκωσίας μαζί με τον Σανέρ και λεγόμενους υπουργούς, ο Οκτάι είπε ότι η επίσκεψη του Έρντογαν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου είναι ένδειξη της «πολύ σοβαρής αξίας» που αποδίδουν στην κατεχόμενη Κύπρο και επεσήμανε ότι αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη Έρντογαν στα κατεχόμενα μέσα σε έναν χρόνο.

    Υπενθυμίζοντας ότι υπογράφηκε «πρωτόκολλο» ανάμεσα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών της Τουρκίας και στο λεγόμενο υπουργείο συγκοινωνιών της «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι σημείωσε ότι είπαν πως θα κατασκευάσουν δρόμους μήκους 322 χιλιομέτρων και πως η Τουρκία κάνει ό,τι υπόσχεται.

    «Εργαζόμαστε να εκπληρώσουμε στην πράξη αυτή την υπόσχεσή μας προσπαθώντας μαζί με την κυβέρνηση της ΤΔΒΚ και τον κ. πρωθυπουργό. Αν είναι γραφτό, αυτός ο δρόμος που βλέπετε θα είναι έτοιμος για άνοιγμα στις 20 Ιουλίου», πρόσθεσε.

    Αναφέροντας ότι έχουν σχέδια για υπεραστικούς δρόμους σε πέντε διαφορετικά σημεία, ο Οκτάι είπε πως τα έργα αυτά δεν προχώρησαν στο παρελθόν λόγω κάποιων προβλημάτων σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις, όμως τώρα άρχισαν να προχωρούν και ευχαρίστησε την «κυβέρνηση». Σημείωσε ότι χθες συζήτησε όλες αυτές τις εργασίες με τον Τούρκο Υπουργό Συγκοινωνιών στην Άγκυρα και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τις εργασίες που γίνονται. Είπε ότι εκτός από τα εν λόγω πέντε έργα, συνεχίζεται και η κατασκευή αγροτικών δρόμων και ότι αύριο θα επιθεωρήσει επί τόπου έναν από αυτούς. Ισχυρίστηκε και το εξής:

    «Είπαμε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη, ότι θα κτίσουμε την ΤΔΒΚ απ’ αυτά και το κάνουμε. Είπαμε όλοι μαζί θα κτίσουμε μιαν ΤΔΒΚ που παράγει [?] προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι οδηγίες του Προέδρου μας κ. Έρντογαν προς εμάς. Σε αυτό το πλαίσιο είναι οι εργασίες μας στην Κύπρο».

    Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στο πλαίσιο του σχεδίου ανέγερσης ενός νοσοκομείου 500 κλινών, ο Οκτάι είπε ότι θα ολοκληρωθεί το σχέδιο και θα τεθούν τα θεμέλια και πρόσθεσε ότι τηρούν την υπόσχεση που έδωσαν ότι θα βρίσκονται δίπλα στην «ΤΔΒΚ» κατά την διάρκεια της πανδημίας.

    Αναφέροντας ότι με το άνοιγμα του τούνελ στη Μόρφου συνεχίζονται οι εργασίες στην εν λόγω περιοχή, ο Οκτάι επεσήμανε ότι φέτος θα δοθεί το πρώτο νερό στην Μόρφου και θα αρχίσουν οι εργασίες στην πλευρά της Μεσαριάς. «Είναι δύο χωριστά σχέδια που θα αυξήσουν πολύ σοβαρά τη δυνατότητα στην γεωργία», είπε.

    Επανέλαβε επίσης ότι έφτασαν στο τέλος των τεχνικών εργασιών σε σχέση με τις βιομηχανικές περιοχές και ότι περιμένουν την λεγόμενη βουλή σε αυτό το θέμα. Πρόσθεσε και το εξής:

    «Αν η βουλή κάνει αυτό που της αναλογεί, αν τα πολιτικά κόμματα κάνουν αυτό που τους αναλογεί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μιαν ΤΔΒΚ που παράγει. Και αυτό είναι χρέος κάθε βουλευτή που βρίσκεται στην βουλή προς τον πολίτη της ΤΔΒΚ. Θέλω εδώ να το υπενθυμίσω αυτό σε όλους τους Κύπριους αδελφούς μας».

    Ο Οκτάι ανέφερε επίσης ότι πρόκειται να ολοκληρωθούν και έργα που αφορούν αίθουσες και γήπεδα αθλοπαιδιών για νέους και ότι θα αρχίσουν φέτος και αυτές τις εργασίες για να προσφέρουν στους νέους χώρους στους οποίους θα διεξάγουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

    Σημειώνοντας ότι εντατικοποιήθηκαν οι εργασίες στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα κατεχόμενα, ο Οκτάι είπε ότι είναι έτοιμο να ανοίξει και εκείνο το κτίριο και θα επωφελούνται οι «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» από το ψηφιακό σύστημα και όλες τις διευκολύνσεις από τις οποίες επωφελούνται οι πολίτες της Τουρκίας.

    Επίσκεψη στη Βοκολίδα

    Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην κατεχόμενη Βοκολίδα, ο Οκτάι υποστήριξε ότι για τους ίδιους η «ΤΔΒΚ» είναι «η γεωγραφία της καρδιάς» τους και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα, είμαστε μαζί δεν έχουμε καμία διαφορά».

    Ισχυριζόμενος ότι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» δεν είναι η οποιαδήποτε σχέση, ο Οκτάι υποστήριξε: «Αν πάθει ζημιά έστω και μια τρίχα των Τούρκων της Κύπρου, των αδελφών μας Κυπρίων, θα σηκωθεί στο πόδι όλη η Τουρκία, θα τρέμει και θα κάνει αυτό που χρειάζεται».

    Επισημαίνοντας ότι στις 20 Ιουλίου [που φέτος συμπίπτει με την θρησκευτική Γιορτή των Θυσιών] θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα ο Πρόεδρος Έρντογαν και ότι σύμφωνα με την τουρκική παράδοση οι γιορτές γιορτάζονται στο εσωτερικό της χώρας τους, ο Οκτάι ισχυρίστηκε:

    «Το γεγονός ότι ο πρόεδρός μας έρχεται εδώ κατά την γιορτή έχει σημασία πέραν από μία επίσκεψη. Όταν ερχόμαστε εδώ δεν πάμε σε έναν άλλο τόπο. Ερχόμαστε στο δικό μας σπίτι, στη φωλιά μας, στα αδέλφια μας, στη χώρα μας. Άλλωστε και εσείς το ίδιο κάνετε όταν έρχεστε στην Τουρκία [?]

    Ας είναι το μήνυμά μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν αξιολογούν την ΤΔΒΚ, τόσο η ΕΕ όσο και οι άλλες χώρες πρέπει να το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Αυτή δεν είναι συνεργασία ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε κράτη, ανάμεσα σε δύο οποιεσδήποτε χώρες. Αυτή είναι ένδειξη του ενιαίου στο οποίο αναφερόμαστε εμείς. Επομένως, αν πάθει ζημιά το νύχι των Τούρκων της Κύπρου εδώ, των αδελφών μας Κυπρίων, αν πάθει κάτι έστω και η παραμικρή τρίχα τους, θα σηκωθεί στο πόδι ολόκληρη η Τουρκία, θα τρέμει ολόκληρη η Τουρκία και θα κάνει αυτό που χρειάζεται σε οποιοδήποτε θέμα [?]

    Λέγοντας δύο ίσα κυρίαρχα κράτη, λέμε πλέον να μιλούν μεταξύ τους τα δύο κράτη. Στην μια πλευρά θα υπάρχει κράτος και στην άλλη κοινότητα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυτό δεν είναι ισότητα. Αν υπάρχει κράτος στη μία πλευρά, υπάρχει κράτος και στην άλλη πλευρά. Αναφερόμαστε σε ένα νησί που ήταν μόνο υπό τη δική μας διοίκηση 307 χρόνια».

    Η K?br?s Postas? (07.07.21, kibrispostasi.com) γράφει ότι ο Οκτάι είπε ότι ένα από τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα που δίνουν προς τον κόσμο είναι η λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ισχυρίστηκε το εξής αναφερόμενος στην ΕΕ:

    «Ακούμε ότι γίνονται στρεβλές δηλώσεις από κάποια μέρη. Έστω και αν κάνει στρεβλές δηλώσεις το οικοδόμημα που ζήτησε να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις συνομιλίες 5+ΗΕ και παρέχει στήριξη στις προσπάθειες του διδύμου Ελληνοκυπρίων ? Ελλάδας να μετατρέψουν τους Τούρκους της Κύπρου σε μειονότητα, η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη και ουδέποτε θα αλλάξει».

    (Ι/Τσ.)

    [02] Ενισχύεται η «ΤΔΒΚ» από τις συμφωνίες με την Τουρκία, λέει ο Σανέρ

    Η G?ne? (08.07.21) γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι η «ΤΔΒΚ» ενισχύεται καθημερινά με τις «συμφωνίες» που συνάπτει με την Τουρκία και προχωρά με σίγουρα βήματα προς το επίπεδο των οικονομικά πιο αναπτυγμένων χωρών. Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στα κατεχόμενα, ο Σανέρ είπε ότι η στήριξη της Τουρκίας ενισχύει τον τουρκοκυπριακό «λαό» σε κάθε τομέα και πρόσθεσε ότι ενόσω Τουρκία και «ΤΔΒΚ» ενεργούν μαζί δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούν να κάνουν σε αυτή την περιοχή.

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι ανάμεσα στα σημαντικότερα καθήκοντα της «κυβέρνησης» της «ΤΔΒΚ» είναι η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκικού έθνους κυρίως στην Γαλάζια Πατρίδα.

    Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Σανέρ υποστήριξε ότι εμφανίστηκε για άλλη μια φορά η αδιάλλακτη στάση των Ελληνοκυπρίων και ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» απέρριψε εκθέσεις που ετοιμάστηκαν από τέσσερις ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι σήμερα.

    Είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα κατοχής και ισχυρίστηκε ότι η κατοχή αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι το 1963 η Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε στην κατοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς μονομερώς. Υποστήριξε ότι η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι η απόκτηση της ελευθερίας των ομοεθνών της Τουρκίας το 1974 με την άσκηση των εγγυητικών της δικαιωμάτων και η απουσία οποιωνδήποτε επεισοδίων στο νησί από εκείνη την ημέρα.

    «Αν είχε και η Παλαιστίνη μιαν μητέρα πατρίδα, δεν θα πραγματοποιούταν σήμερα η θηριωδία που εφαρμόζεται», υποστήριξε.

    Αναφερόμενος στην βοήθεια που τους προσφέρει η Τουρκία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Σανέρ είπε ότι διενεργήθηκαν 240 χιλιάδες εμβολιασμοί και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την βοήθεια που προσφέρεται. Είπε ότι η Τουρκία τους προσέφερε δύο πακέτα βοήθειας για την πανδημία και ότι τα 90 εκατομμύρια ΤΛ που δόθηκαν ως δωρεά παραχωρήθηκαν στους «πολίτες» σε όλους τους τομείς. Ανέφερε επίσης ότι παράλληλα με όλες τις άλλες βοήθειες, υπάρχουν και προσφορές ύψους 100 εκατομμυρίων ΤΛ επιπλέον από τις επενδύσεις που περιέχονται στο «οικονομικό πακέτο».

    Σύμφωνα με τον Σανέρ, θα ενισχύσει ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους το τούνελ μεταφοράς νερού στην Μόρφου και από εκεί στην πεδιάδα της Μεσαριάς, ενώ ξεχωριστή είναι και η σημασία του έργου της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    (Ι/Τσ.)

    [03] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την παρεμπόδιση του συμβούλου του Ακιντζί να εισέλθει στην Τουρκία

    Η Vatan (08.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών σε χθεσινή του ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός ότι, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας», η Τουρκία δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα του Αλί Μπιζντέν, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος και «υπεύθυνος επικοινωνίας και Τύπου» του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ότι έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αυτό το θέμα προς τις αρχές της Τουρκίας, την «πρεσβεία» τους στην Άγκυρα και το «προξενείο» τους στην Κωνσταντινούπολη.

    Στην ανακοίνωση του, το λεγόμενου υπουργείο εξωτερικών υποστηρίζει ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε διαβούλευση με τις τουρκικές αρχές σχετικά με το θέμα.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Halk?n Sesi (08.07.21) σχολιάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την πρακτική που ακολούθησε η Τουρκία εναντίον του συνεργάτη του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν επέκρινε τις «αρχές» στα κατεχόμενα για το ότι δεν προέβησαν σε οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα.

    «Οι αρμόδιες αρχές της ΤΔΒΚ θα πρέπει να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τις αρχές τις Τουρκίας προκειμένου να διασαφηνιστεί το θέμα. Αυτό είναι μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα», αναφέρει ο Έρχουρμαν στην ανάρτηση του, υπογραμμίζοντας ότι για τον τουρκοκυπριακό «λαό» η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης, αποτελούν βασικές αρχές που είναι αδιαπραγμάτευτες.

    Καλώντας τους Τατάρ, Σανέρ και Ερτουργούλογλου να προχωρήσουν άμεσα σε διαβουλεύσεις για το θέμα προκειμένου να διασαφηνιστεί το συντομότερο τι έγινε, ο Έρχουρμαν είπε ότι κανείς δεν θέλει αυτή τη στιγμή να δημιουργηθούν νέες εντάσεις που θα επηρεάσουν τις σχέσεις της «ΤΔΒΚ» με την Τουρκία.

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, σχολιάζοντας το θέμα, ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ερκούτ Σαχαλί σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επέκρινε τις τουρκικές αρχές για τις πρακτικές που εφάρμοσαν εναντίον του Αλί Μπιζντέν, γράφοντας το εξής: «Σήμερα είναι ο Μπιζντέν, αύριο είμαστε όλοι εμείς».

    Για το ίδιο θέμα, η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Ντογούς Ντεριά, επέκρινε με τη σειρά της τις τουρκικές αρχές και απευθυνόμενη στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, έγραψε στην ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα εξής: «Ο κ. Ερσίν, ο οποίος περιοδεύει στην Τουρκία σαν τον Πασά και είναι απασχολημένος κάνοντας φθηνή προπαγάνδα, να μας πει τι σκέφτεται για τη συμμαχία του AKP-MHP που επικαλείται θέματα ασφάλειας για τους πολίτες της ΤΔΒΚ. [?]».

    Την έντονη αντίδραση του εναντίον των τουρκικών αρχών για την απαγόρευση εισόδου του Μπιζντέν κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επικαλούμενες συμπεριφορά «κατά της εθνικής ασφάλειας», εξέφρασε επίσης με γραπτή του δήλωση και ο «γενικός γραμματέας» της συντεχνίας Τουρκοκύπριων δασκάλων (KT?S), Σενέρ Ελτσίλ, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι πρακτικές που εφαρμόζονται δείχνουν ποια είναι η άποψη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία σχετικά με τους Τουρκοκύπριους.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός», ο οποίος σέβεται τη δημοκρατία, την κοσμικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιου είδους οπισθοδρομικές και φασιστικές προσεγγίσεις από το AKP, o Ελτσίλ έκανε λόγο για ανοικτές παρεμβάσεις της Τουρκίας στις «εκλογές», κατηγορώντας την ίδια στιγμή τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι μετατράπηκε σε υποχείριο της Άγκυρας.

    «Θα φτάσουμε στο σημείο που η Τουρκία η οποία παρεμβαίνει σε κάθε μας υπόθεση, θα ανακηρύσσει τους πατριώτες μας τρομοκράτες», αναφέρει ο Ελτσίλ.

    Επίσης, σύμφωνα με τη Vatan (08.07.21), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP) επέκρινε με τη σειρά του τις πρακτικές της Τουρκίας εναντίον του Μπιζντέν, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μεταχείριση δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, το Κόμμα καλεί την Τουρκία να ξεκαθαρίσει πως ο Μπιζντέν αποτελεί εθνική απειλή για τη χώρα.

    Η Vatan (08.07.21) γράφει ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP) Μεχμέτ Νταβουλτζιού σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εφαρμόζει την «μαύρη λίστα» για τους «πολίτες της ΤΔΒΚ», υπογραμμίζοντας ότι και στο παρελθόν, η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο σε «πολίτες» της «ΤΔΒΚ» που επέκριναν την τουρκική κυβέρνηση.

    «Υπάρχει άμεση ανάγκη για αναδιάρθρωση των σχέσεων Τουρκίας-ΤΔΒΚ», τονίζει ο Νταβουλτζιού στις δηλώσεις του, καλώντας τον λεγόμενο πρόεδρο, «πρωθυπουργό» και «υπουργείο εξωτερικών» να προβούν άμεσα σε ενέργειες για τη δημιουργία μιας υγιούς βάσης στις σχέσεις Τουρκίας-«ΤΔΒΚ».

    Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η «συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο», Bas?n-Sen, χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον του Μπιζντέν ως απαράδεκτη και ως προσβολή προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Τέτοιου είδους πολιτικές θεωρούνται απαράδεκτες και αποτελούν κτύπημα ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες», αναφέρει ο πρόεδρος της συντεχνίας Αλι Κισμίρ, καλώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ που παραμένει σιωπηλός σε αυτό το θέμα, να προβεί άμεσα σε δηλώσεις.

    (ΑΚ)

    [04] Αλλαγή ηγεσίας στην «πολιτική άμυνα» στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (08.07.21) γράφει ότι ο νυν «επικεφαλής» της «οργάνωσης πολιτικής άμυνας» Νετζμί Καράκοτς, του οποίου η θητεία έχει λήξει, ετοιμάζεται να παραδώσει τη θέση του στον Ατίλλα Καρατσιά.

    Ο Καρακότς διετέλεσε «πρόεδρος της οργάνωσης» από το 2018-2021.

    Σε δηλώσεις του, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσάν Σανέρ ευχαρίστησε τον Καρακότς για την προσφορά του και ευχήθηκε όπως ο Ατίλλα Καρατσιά, που θα διοριστεί στη θέση του, συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να προσφέρει στην «οργάνωση».

    (ΑΚ)

    [05] Η Τουρκία δώρισε 5 προστατευτικά οχήματα στα κατεχόμενα

    Η Halk?n Sesi (08.07.21) γράφει ότι η Τουρκία δώρισε στα κατεχόμενα 5 προστατευτικά οχήματα τύπου GMC, τα οποία είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα προστατευτικά οχήματα θα χρησιμοποιούνται τόσο από τους «κρατικούς αξιωματούχους» της «ΤΔΒΚ», όσο και κατά τη διάρκεια των επισκέψεων Τούρκων αξιωματούχων στα κατεχόμενα για τη συνοδεία τους.

    Όπως έγινε γνωστό, τα συγκεκριμένα οχήματα θα παραδοθούν στο «αρχηγείο αστυνομίας» σε ειδική τελετή που θα γίνει σήμερα στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

    (ΑΚ)

    [06] Κονδύλι 120 εκ. ΤΛ από Τουρκία για αναβάθμιση της κατεχόμενης Λευκωσίας

    Η Vatan (08.07.21) γράφει ότι το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα, σε γραπτή του ανακοίνωση, αναφέρει ότι συνεχίζει τις προσπάθειες και τη στήριξή του προκειμένου να μετατραπεί η κατεχόμενη Λευκωσία σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, από το 2011 έχει παραχωρήσει κονδύλια συνολικού ύψους 120 εκατομμυρίων 528 χιλιάδων 922 ΤΛ για την αναβάθμισή της.

    Στην ανακοίνωση του, το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» αναφέρει ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί και να παρέχει κάθε είδους εξοπλισμό προκειμένου να αποπερατωθούν διάφορα έργα και σχέδια του δημαρχείου της κατεχόμενης Λευκωσίας, με στόχο να μετατραπεί η κατεχόμενη Λευκωσία σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα που να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους της.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι από το 2011 παραχωρήθηκε κονδύλι ύψους 120 εκατομμυρίων 528 χιλιάδων 922 ΤΛ για ανάπτυξη των επενδύσεων σε έργα υποδομής, ανέγερση της υπαίθριας αγοράς, πολιτιστικά και κοινωνικά έργα, έργα αποχέτευσης κ.α.

    (ΑΚ)

    [07] Αλλαγές στις «αντιπροσωπείες» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό

    H K?br?s (08.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη μετακίνηση της «αντιπροσωπείας» της «ΤΔΒΚ» στη Στοκχόλμη σε άλλο κτήριο, μετά τη λήξη του ενοικιαστήριου συμβολαίου για το κτήριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα και προς το σκοπό αυτό, ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 θα μεταστεγαστεί σε νέο κτήριο καταβάλλοντας μηναίο ενοίκιο ύψους 45.000 Κορόνων Σουηδίας.

    Την ίδια στιγμή, το «υπουργικό συμβούλιο» ανακοίνωσε την παύση 10 «επίτιμων αντιπροσώπων» της «ΤΔΒΚ» στο εξωτερικό. Η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» του ψευδοκράτους και αφορά στους εξής:

    -Aλτάν Ζεκί-«επίτιμος αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στην Νότια Αφρική,

    -Dr. David Yi Zhong Qi, - «επίτιμος αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας,

    -Elsayed Hany, «επίτιμος αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ στην Αίγυπτο»,

    -John Mc.Gough-«επίτιμος αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στην Ουγγαρία,

    -Dr. Ihsan Kaya Okur-«επίτιμος αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στη Σαουδική Αραβία και στη Τζέντα (Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας),

    -Helmut Johannes Mader-«επίτιμος αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στη Βαυαρία,

    -Λόρδος Bennett Duodu Kum?- -«επίτιμος πρόξενος της ΤΔΒΚ» στη Δημοκρατία της Γκάνα,

    -Marcelo Faria De Lima-«επίτιμος πρόξενος» της ΤΔΒΚ στο Σάο Πάολο,

    -Alexander Von Sthal -«επίτιμος αντιπρόσωπος της ΤΔΒΚ» στο Βερολίνο,

    -Ali Rebeullah-«επίτιμος πρόξενος της ΤΔΒΚ» στο Βασίλειο της Ιορδανίας.

    Επιπλέον, το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό του Jouni Suistola, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα «επίτιμου αντιπροσώπου της ΤΔΒΚ» στη Φινλανδία στη θέση του «επίτιμού αντιπροσώπου της ΤΔΒΚ» στην πόλη Τουρκού της Φινλανδίας.

    (ΑΚ)

    [08] Στα 97 ανήλθαν τα κρούσματα χθες στα κατεχόμενα

    Η Vatan (08.07.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 12,746 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 97 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 84 είναι εγχώριες μολύνσεις, το 1 είναι άτομο που έφθασε στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα άλλα 12 προέρχονται από επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξάλλου, χθες 55 άτομα ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο.

    Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες εντοπίστηκαν 19 κρούσματα, στην Κερύνεια 40, στην Αμμόχωστο 12, στη Μόρφου 9 και στη Λεύκα 4.

    Μέχρι τις 7 Ιουλίου 2021 διενεργήθηκαν συνολικά 1,541,274 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κατεχόμενα, εντοπίστηκαν συνολικά 8,601 κρούσματα Covid-19, 7,921 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο, συνεχίζεται η θεραπεία 641 ασθενών, 50 ασθενείς νοσηλεύονται στο κέντρο πανδημίας, 545 ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία για την πανδημία, συνεχίζεται η διερεύνηση 44 περιστατικών και 3 άτομα βρίσκεται στη μονάδα εντατικής φροντίδας.

    Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 στα κατεχόμενα παρέμεινε στους 35.

    Εξάλλου, στις 7 Ιουλίου διενεργήθηκαν 2.682 εμβολιασμοί στα κατεχόμενα.

    (ΑΚ)

    [09] Διορισμός νέου «σύμβουλου» από την Τουρκία στα κατεχόμενα

    Η Yeni D?zen (08.07.21) γράφει ότι ο διορισμός 27 Συμβούλων Εσωτερικών Υποθέσεων σε διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, τοποθετείται ως «σύμβουλος εσωτερικών υποθέσεων» στην κατεχόμενη Κύπρο ο Οζέρ Κορκμάζ, Επικεφαλής του γραφείου Λαθρεμπορίου Προσφύγων και Συνοριακών Πυλών.

    (Ι/Τσ.)


    [Β] Τουρκικός Τύπος

    [01] Ο Τσελίκ επέκρινε τη δήλωση Λάιεν για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

    Επικρίνοντας τη δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ είπε ότι παρατηρούν πως κάποιοι προβαίνουν σε δηλώσεις εκφράζοντας τη δυσφορία τους επειδή ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί με τους Τουρκοκύπριους στην «ΤΔΒΚ» στις 20 Ιουλίου, γράφει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (07.07.21, Sabah).

    «Αυτό που θα πούμε θα ενοχλήσει κάποιους: ‘Κοιτάτε τη δουλειά σας. Αυτό δεν είναι ένα θέμα που σας ενδιαφέρει’. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ενοχλείται», ανέφερε ο Τσελίκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου και αρχηγού του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σημειώνοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν είναι δίπλα της «ΤΔΒΚ» σε αυτές τις ειδικές ημέρες και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, ο Τσελίκ είπε τα εξής: «Θα είναι εκεί και άλλα πολιτικά κόμματα. Η κυβέρνηση επίσης. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ασέβεια να ενοχλείστε και να κάνετε δηλώσεις για το πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η αντιπροσωπεία εκεί».

    Αναφέροντας ότι διάβασε τη δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τσελίκ υποστήριξε τα εξής:

    «Διαβάζω και άλλες δηλώσεις. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί τη λύση δύο κρατών νόμιμη, τότε ποια λύση θεωρεί νόμιμη; Γνωρίζουμε ποια λύση θεωρούν νόμιμη. Ήμουν παρών στη συνάντηση στο Μπούργκεστονγκ το 2004 όταν συμμετείχε ο Πρόεδρος μας ως Πρωθυπουργός τότε. Γνωρίζουμε ποιες ήταν οι υποσχέσεις που έδωσαν. Ενώ στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ διεξήχθησαν εκστρατείες υπέρ του ‘ναι’ για ίδρυση κράτους στη βάση δύο ίσων κοινοτήτων και δύο ίσων πολιτικών βουλήσεων, στην Ελλάδα και στην ‘νότια Κύπρο’ διεξάχθηκε εκστρατεία υπέρ του ‘όχι’. Θυμάμαι πολύ καλά μάλιστα, ότι ακριβώς μετά το Μπούργκενστοκ, η Εκκλησία είχε απειλήσει ότι θα αφορίσει όποιον θα ψήφιζε ‘ναι’ στην ‘νότια Κύπρο’. Ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ο Μπαρόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο προκάτοχος της φον ντερ Λάιεν. Ο Μπαρόσο είχε πει το εξής: ‘Εάν εσείς στηρίξετε την εκστρατεία ‘ναι’, εάν η ΤΔΒΚ την στηρίξει, αλλά η άλλη πλευρά ενεργήσει αντίθετα και δεν επιτευχθεί λύση, εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα άρουμε όλες τις κυρώσεις εναντίον της βόρειας Κύπρου. Η ΤΔΒΚ τήρησε την υπόσχεσή της. Η Τουρκία κράτησε τον λόγο της. Η Ελλάδα και η νότια Κύπρος δεν κράτησαν το λόγο τους. Παρ’ όλα αυτά, παραβίασαν τους κανονισμούς και έκαναν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιαν χώρα που έχει συνοριακό πρόβλημα. Ενέταξαν την νότια Κύπρο. Έχουν παραδοθεί σε αυτό το πρόβλημα, στην κακομαθημένη νότια Κύπρο, στις μαξιμαλιστικές της προσεγγίσεις και στις επιμονές της. Ήταν μια λανθασμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα να μην αναμένουν ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα διορθώσουν την δικής τους λανθασμένη απόφαση».

    Υποστηρίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες για σφετερισμό των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» και των Τουρκοκυπρίων, ο Τσελίκ ανέφερε ως τελευταίο παράδειγμα το θέμα των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» με όλες τις δυνατότητες της, ο Τσελίκ διατύπωσε εκ νέου τον ισχυρισμό ότι δεν έχει απομείνει άλλο μοντέλο λύσης εκτός της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

    «Η ΤΔΒΚ είναι ένα κυρίαρχο κράτος, ένα ανεξάρτητο κράτος και όχι ένα κομμάτι ή μια επέκταση της νότιας Κύπρου», ισχυρίστηκε καταληκτικά.

    (ΔΨ)

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ με τον Αμερικανό και την Ισπανίδα ομόλογό του

    Το πρακτορείο Ankara Anatolia (08.07.21) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd James Austin, με τον οποίο συζήτησαν , ανάμεσα σε άλλα, και θέματα για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου στο Αφγανιστάν.

    Εξάλλου, το Ankara Anatolia (08.07.21) μετέδωσε επίσης ότι ο Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ισπανίδα ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, και τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

    (ΚΣ)

    [03] Στις 5,160 ανήλθαν τα νέα περιστατικά Covid-19 στην Τουρκία χθες

    Σύμφωνα με την H?rriyet (07.07.21), το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 5,160 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19 στην χώρα από σύνολο 225,253 διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ απεβίωσαν 52 άτομα και αποθεραπεύτηκαν 4,636.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το 59,42% του πληθυσμού άνω των 18 χρονών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ενώ το 26,11% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση συνολικά 36,879,365 άτομα, με τις δύο δόσεις 16,209,662 και με τις τρεις δόσεις 2,260,351.

    (ΔΨ) ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Γ.Τ.Π. και παραχωρούνται μόνο αν γίνεται αναφορά στο Γ.Τ.Π. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς αναφορά στο Γ.Τ.Π.


    Cyprus Press and Information Office: Turkish Cypriot and Turkish Press Review Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    tcpr2html v1.00 run on Thursday, 8 July 2021 - 12:33:42 UTC